Tips για εσάς και τη γάτα σας

Το να ζεις μαζί με μια γάτα είναι μια τέλεια εμπειρία, το δίχως άλλο, αλλά έχει πολλές προκλήσεις, τόσο για εκείνη όσο και για εσένα! Εδώ κι έναν χρόνο που αρθρογραφώ, έχω γράψει διάφορες ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσετε πολλές από αυτές τις προκλήσεις και θα ήθελα εδώ να τα συγκεντρώσω όλα, ώστε να μπορείτε να βρείτε ανά πάσα στιγμή τη λύση στο πρόβλημά σας! Να σημειωθεί βεβαίως ότι αυτές οι ιδέες προκύπτουν σαν συνδυασμός από τη δική μου εμπειρία με τις γάτες της αυλής, αλλά και άλλων ανθρώπων που έχουν επαφή με πολλές γάτες, καθώς και από έρευνα που έχει γίνει στο διαδίκτυο!

Ας ομαδοποιήσουμε τις προκλήσεις αυτές που έχετε να αντιμετωπίσετε:

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΤΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

1. Τι να προσέξετε για μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε και άλλα τόσα που πρέπει να αποφύγετε, αν έχετε την ευτυχία να ζείτε μαζί με μια γάτα μέσα στο σπίτι! Είναι καλό να προσφέρετε στη γάτα σας μια ασφαλή φωλιά, ψηλά σημεία για εποπτεία, θέσεις παρακολούθησης σε παράθυρα, μπόλικα παιχνίδια για αντιμετώπιση της βαρεμάρας, τουαλέτα σε ήσυχο μέρος, μια ασφαλή αυλή ή μπαλκόνι όπου θα μπορεί να λαμβάνει τα απαραίτητα καινούρια ερεθίσματα χωρίς να κινδυνεύει και… πολλά ακόμα.

Από την άλλη, καλό είναι να αποφύγετε την επαφή της γάτας με εύθραυστα αντικείμενα, απορρυπαντικά, τοξικά προϊόντα, παράθυρα σε ανάκλιση, την πρόσβαση στα σκουπίδια και αρκετά ακόμα! Για περισσότερα, κάντε κλικ στο άρθρο μου Γάτα μέσα στο σπίτι – 22 “Πρέπει” και “Δεν πρέπει”.

Γάτα μέσα στο σπίτι

2. Πώς να συμφιλιώσω 2 γάτες μέσα στο σπίτι

Αν τυχόν έχετε μια γάτα στο σπίτι σας, της οποίας η ηλικία είναι μεγαλύτερη των 10 εβδομάδων ή περισσότερο και αν αυτή η γάτα δεν έχει συναναστραφεί με άλλες γάτες, να ξέρετε ότι έχετε αναλάβει ένα επίπονο έργο. Υπάρχει όμως τρόπος για να φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι σας και να τη δεχτεί η δική σας. 

Συνήθως, όταν μια γάτα έρχεται στο σπίτι, η προηγούμενη γάτα παίζει τον ρόλο του εκφοβιστή και η νεοεισερχόμενη τον ρόλο του θύματος, αν και το αντίθετο είναι επίσης πιθανό. Για να μπορέσετε, σιγά σιγά, να τις κάνετε να νιώσουν καλά η μία με την άλλη, είναι απαραίτητο να απομονώσετε σε ένα δωμάτιο τη νέα γάτα, να αφήσετε στο υπόλοιπο σπίτι την οικοδέσποινα και να μπείτε σε μια διαδικασία, στην οποία θα προσπαθήσετε να κάνετε τις δύο γάτες να συνδέουν η μια την παρουσία της άλλης με θετικές/ευχάριστες εμπειρίες. Αυτό, αρχικά θα γίνει με κλειστές τις πόρτες και στη συνέχεια με ανοιχτές. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο με τίτλο “Πώς να συμφιλιώσω 2 γάτες“.

3. Έχασα τη γάτα μου - Πώς να την ξαναβρώ

Η εξαφάνιση αποτελεί ένα ακόμα θέμα που είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής της γάτας σας που μένει μέσα στο σπίτι! Αντιμετωπίζουμε το θέμα χωρίζοντάς το σε δύο περιπτώσεις:

Στην περίπτωση που χάσατε γάτα που έμενε μέσα στο σπίτι το πιο βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η γάτα αυτή κατά 99% δεν έχει πάει κάπου μακριά, βρίσκεται κάπου μπροστά στη μύτη σας, κρυμμένη, πιθανώς σε κατάσταση σοκ και απλώς πρέπει να ψάξετε εξονυχιστικά… ανάμεσα στα πόδια σας ουσιαστικά.

Αν χάσατε γάτα – αλάνι, που γυρίζει στην αυλή σας και τρώει κάθε μέρα από εσάς, τότε είναι πιθανό αυτή η γάτα να έχει ξεμακρύνει παραπάνω. Αν δεν τη δείτε για 1 ή 2 μέρες, πρέπει να ξέρετε ότι κάτι της έχει συμβεί και πρέπει να την ψάξετε! Σε αυτό το έργο, μεγάλο ρόλο έχουν και οι αφίσες που πρέπει να κολλήσετε παντού!

Για να μάθετε περισσότερα, διαβάστε το άρθρο μου με τίτλο “Εφυγε η γάτα από το σπίτι – Πώς να την ξαναβρώ”.

4. Ασφαλή και τοξικά φυτά για γάτες

Καλώς ή κακώς, οι γάτες μέσα στο σπίτι δείχνουν τρομερό ενδιαφέρον για διάφορα φυτά, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία τους. Υπάρχουν λίστες ολόκληρες με τοξικά φυτά για γάτες και άλλες με ασφαλή φυτά γι’ αυτές. 

Τα σημαντικότερα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει σε μια γάτα η κατανάλωση ενός τοξικού φυτού μπορεί να είναι διάρροιες, εμετοί, τοξίκωση νεφρών και ήπατος, επιληψία, ακόμα και θάνατος. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το σχετικό άρθρο μου ακριβώς εδώ!

5. Πώς κόβω τα νύχια της γάτας μου

Ετούτο είναι ένα ευαίσθητο θέμα και δε σας προτείνω καθόλου να κόβετε τα νύχια της γάτας σας, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως αν η γάτα ζει μόνο μέσα στο σπίτι και υπάρχει στην οικογένεια κάποιο πολύ ευαίσθητο μέλος, π.χ. ένα βρέφος! Φυσικά, μη σκεφτείτε ούτε στιγμή να αφαιρέσετε τα νύχια της – αυτό είναι μια μορφή ακρωτηριασμού!

Μερικά τιπς για το κόψιμο των νυχιών:

  1. Δοκιμάστε το όταν είναι σε φάση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, ζαλισμένη, γιατί τότε θα το δεχτεί πολύ πιο εύκολα!
  2. Αν τα νύχια δεν κοπούν ομοιόμορφα, μην ανησυχείτε, γιατί μετά καθώς θα περπατάει η γάτα, οι μικροδιαφορές θα αμβλυνθούν!
  3. Είναι πιθανό η γάτα σας να αρχίσει να διαμαρτύρεται, όμως μην ανησυχείτε, δεν είναι ότι πονάει, απλώς φοβάται τον νυχοκόπτη!
  4. Ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο του νυχιού, μέχρι το οποίο θα κόψετε, γιατί από ένα σημείο και μετά, υπάρχει δέρμα και αιμοφόρα αγγεία!
  5. Όταν τελειώσετε τη διαδικασία, δώστε λιχουδιά στη γάτα σας, ώστε να συνδέσει αυτή την εμπειρία με κάτι ευχάριστο!
Για περισσότερα, διαβάστε και το άρθρο μου “Κόψιμο Νυχιών Γάτας“.

6. Πώς να κάνω μπάνιο τη γάτα μου

Το μπάνιο γάτας είναι ένα θέμα, για το οποίο πρέπει να είστε προσεκτικοί, διότι από τη μία, συνήθως στρεσάρει τη γάτα σας, από την άλλη, μπορεί να βλάψει την ποιότητα του δέρματος, απομακρύνοντας ουσιώδη έλαια από το δέρμα. 

Κάντε μπάνιο τη γάτα σας μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες είναι πραγματικά απαραίτητο! Η διαδικασία, ουσιαστικά αποτελείται από πέντε βήματα:

  1. Μουσκεύετε τη γατούλα σας απαλά με ζεστό νερό
  2. Μουσκεύετε τη γατούλα σας πιο έντονα με ζεστό, τρεχούμενο νερό
  3. Απλώνετε σαμπουάν και το τρίβετε
  4. Ξεπλένετε με ζεστό, τρεχούμενο νερό
  5. Στεγνώνετε σχολαστικά τη γάτα σας
Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και διαφωτιστικό βίντεο στο άρθρο μου “Πώς να κάνω μπάνιο τη γάτα μου“.

7. Πώς να ξανακάνω τη γάτα μου δραστήρια και παιχνιδιάρα!

Πολλοί από εσάς, μετά από μια ηλικία της γάτας, παραπονιέστε ότι γίνεται νωθρή, ότι δείχνει να βαριέται και δε γυμνάζεται! Μου στέλνετε μηνύματα όπως “Η γάτα μου δεν παίζει, τι να κάνω γι’ αυτό;”. 

Και πάλι, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα να κάνετε, μόνο που χρειάζεται μεράκι και ενδιαφέρον για εκείνη από μέρους σας:

  • Εντοπίστε τα κατάλληλα παιχνίδια για γάτες
  • Συμμετάσχετε κι εσείς σε αυτά
  • Κάντε την να νιώθει θηρευτής, στα πλαίσια των παιχνιδιών
  • Προσφέρετέ της σωστή τροφή και επαρκή ενυδάτωση

Για περισσότερες οδηγίες για να επαναδραστηριοποιήσετε τη γάτα σας, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο.

8. Πώς να βρω καινούρια παιχνίδια για τη γάτα μου

Η γάτα, όπως και κάθε ζωντανό πλάσμα που σέβεται τον εαυτό του, βαριέται την επανάληψη του ίδιου μοτίβου ξανά και ξανά! Γι’ αυτό, χρειάζεται μια διαρκή ανανέωση που απαιτεί έμπνευση, δημιουργικότητα και καινούριες ιδέες, αν θέλετε να παρακινήσετε τη γάτα σας να παίζει συνέχεια. Ας δούμε μερικές ιδέες για παιχνίδια για γατάκια και ενήλικες γάτες:

  • Πάλη – ένα διαχρονικό παιχνίδι που έχει οπαδούς τόσο στα γατάκια (κυρίως) όσο και στις ενήλικες γάτες – απαραίτητο συστατικό η παρουσία δύο τουλάχιστον γατών
  • Αν απουσιάζει η δεύτερη γάτα, τότε το χέρι του ανθρώπου μπορεί να υποκαταστήσει την δεύτερη γάτα, για μάχες μέχρι τελικής πτώσεως
  • Κυνηγητό – οι γάτες λατρεύουν να παίζουν κυνηγητό μεταξύ τους, και όταν υπάρχει μόνο μια γάτα, τότε πρέπει να αναλάβετε εσείς το ρόλο της δεύτερης
  • Παιχνίδια μυαλού τύπου “ξετρύπωσε τη λιχουδιά”
  • Παιχνίδια με φτηνά, απλά υλικά, όπως καλαμάκια, μπάλες από αλουμινόχαρτο, αυτοσχέδιους λαβύρινθους από χαρτόνι
  • Παιχνίδι με λέιζερ – ιδανικό για καλή γυμναστική (προσοχή να μη σημαδεύετε τα μάτια της γάτας)

Περισσότερες ιδέες για τέλεια παιχνίδια γατών, εδώ.

9. Πώς να ηρεμήσω τη γάτα μου

Για μια γάτα σε διαμέρισμα, το να μην είναι ήρεμη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα τόσο για εκείνη όσο και για εσάς! Ακολουθήστε τα παρακάτω τιπς και θα την βοηθήσετε να ηρεμήσει:

  • Να είστε παρόντες αλλά διακριτικοί – πώς να ηρεμήσει η γάτα αν δεν θέλει επαφή και εσείς την πολιορκείτε στενά; Αν θελήσει την επαφή μαζί σας, θα το κάνει σαφές.
  • Να είστε υπομονετικοί, αν η γάτα σας παρουσιάζει άγχος μεγάλης διάρκειας, γιατί θα πάρει καιρό να το αποβάλει
  • Προσφέρετέ της ένα άνετο περιβάλλον, με αρκετά ψηλά σημεία που ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή της και την ηρεμούν
  • Αφήστε την να απλώνει τα αρώματά της ανενόχλητα, τρίβοντας το κεφάλι της και κάνοντας τα νυχάκια της
  • Κρατήστε τα απαραίτητα για τη γάτα σας, εύκολα προσβάσιμα

Αν τώρα αναρωτιέστε “πώς να ηρεμήσω γάτα σε οίστρο“, εδώ πρόκειται για μια ειδική περίπτωση που αποτελεί μεγάλη πρόκληση! Κάντε τα παρακάτω: 

  • Απομονώστε την από αρσενικές γάτες
  • Προσφέρετέ της ένα ζεστό σημείο για να καθίσει πάνω – θα την ανακουφίσει
  • Δώστε της μαγιοβότανο (catnip) αν την ηρεμεί
  • Δοκιμάστε κάποια βότανα, όπως βαλεριάνα
  • Χρησιμοποιήστε το Feliway (τεχνολογία τεχνητών φερομονών)

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως να ηρεμήσετε τη γάτα σας που βρίσκεται σε οίστρο, διαβάστε και αυτό.

10. H γάτα μου θέλει να βγει έξω - Τι να κάνω;

Αν η γάτα σας θέλει να βγει έξω, μπορείτε, είτε να επιλέξετε να την αφήσετε, είτε όχι, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάρετε κάποια μέτρα που θα την ικανοποιήσουν:

Αν αφήσετε τη γάτα σας να βγει έξω, φροντίστε τα παρακάτω:

  • Αφήστε την να βγει στην αυλή υπό την επίβλεψή σας
  • Αφήστε την να βγει σε μπαλκόνι που έχετε περιφράξει με δίχτυ
  • Χρησιμοποιήστε τσάντα με διαφανή επιφάνεια και πηγαίνετε βόλτες μαζί της
  • Χρησιμοποιήστε σαμαράκι για βόλτα

Αν δεν αφήσετε τη γάτα να βγει έξω, προσφέρετε τα παρακάτω:

  • Προσφέρετέ της σημεία, από τα οποία θα μπορεί να παρακολουθεί αναπαυτικά και άνετα τον έξω κόσμο
  • Βρείτε διάφορους τρόπους, ώστε να βοηθάτε τη γάτα σας να ασκείται, μέσα από κυνηγητό, δήθεν πάλη, κτλ.
  • Γενικώς ασχοληθείτε μαζί της, παίξτε, κάντε της χάδια
  • Χρησιμοποιήστε τα μέσα της τεχνολογίας προς όφελος της γάτας σας (μουσικές, βίντεο με πουλάκια που τιτιβίζουν κτλ.)

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο “Η γάτα μου θέλει να βγει έξω – Τι να κάνω;”.

11. Πώς να φέρω αδέσποτη γάτα στο σπίτι

Η πρόκληση, όταν επιχειρήσετε να φέρετε μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι, είναι αρκετά μεγάλη και υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να κάνετε, ώστε να κάνετε πιο πιθανή την επιτυχημένη προσαρμογή της! Ακολουθώντας έξι απλά βήματα, είναι πιθανό να τα καταφέρετε:

  • Κρατήστε την σ’ ένα δωμάτιο και δώστε της άπλετο χρόνο – μη την πιέσετε, απλώς προσφέρετε τα απαραίτητα για να ζήσει
  • Αρχίστε σιγά σιγά να την πλησιάζετε, όσο χτίζεται μια εμπιστοσύνη μεταξύ σας
  • Επιχειρήστε την πρώτη επαφή, συνήθως την ώρα του φαγητού
  • Αφήστε την να απλώσει τις μυρωδιές της στο δωμάτιο, όπου την έχετε
  • Αξιοποιήστε το παιχνίδι για να δυναμώσετε τη σχέση σας
  • Ανοίξτε την πόρτα του δωματίου και αφήστε την να ανακαλύψει το υπόλοιπο σπίτι
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς εδώ.

12. Πώς να διαχειριστώ την επιθετική γάτα μου

Μια γάτα, μπορεί από εκεί που δεν το περιμένετε, να γίνει πολύ επιθετική, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο και διαταράσσει τη σχέση με τον άνθρωπο. Όπως υπάρχουν διάφοροι λόγοι, για τους οποίους εκδηλώνεται η επιθετικότητα στις γάτες, έτσι υπάρχουν και διάφορες περιπτώσεις επιθετικότητας:

  • Επίθεση στους αστραγάλους ή τα πόδια
  • Παραχάιδεμα ( Overpetting)
  • Τσακωμός κι εσύ διαιτητής
  • Επίθεση στη γάτα από άλλες γάτες στο σπίτι, κατά την επιστροφή από κτηνίατρο 
  • Η γάτα μου μού επιτέθηκε μετά από απουσία ημερών
  • Επιθετικότητα λόγω σωματικού πόνου
  • Επιθετική συμπεριφορά γάτας μετά τη στείρωση
  • Αστείρωτη γάτα στο σπίτι
  • Επιθετικότητα που πηγάζει από φόβο
  • Η γάτα ζει μόνη της και βγάζει επιθετικότητα σε ‘σένα
  • Συνδυασμός πόνου, φόβου και εκδήλωσης επιθετικότητας
Για να βρείτε λύσεις για κάθε μορφή επιθετικότητας, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδώ.

13. Η γάτα μου βαριέται! Τι να κάνω;

Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στη γάτα σας τα ερεθίσματα εκείνα που θα την βγάλουν από τη βαρεμάρα της. Η διαδικασία λέγεται environmental enrichment (ελληνιστί “περιβαλλοντικός εμπλουτισμός) και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

  • Δώστε της πρόσβαση σε ψηλά σημεία
  • Προσφέρετέ της ποικιλία τροφής
  • Δώστε της πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο
  • Φτιάξε αυτοσχέδια παιχνίδια
  • Προσφέρετέ της πολλές χαρτόκουτες
  • Προσφέρετέ της πολλές πλαστικές σακούλες

Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί τρόποι για να κάνετε τη γάτα σας να μη βαριέται! Ανακαλύψτε τους εδώ.

14. Η γάτα μου υποφέρει από άγχος αποχωρισμού! Τι να κάνω;

Το άγχος αποχωρισμού της γάτας είναι ένα από τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν χουμανιστικοί γονείς που εργάζονται εκτός σπιτιού – και φυσικά έχουν και άλλες πτυχές της κοινωνικής τους ζωής εκτός του σπιτιού. Υπάρχουν πράγματα για να κάνετε που μπορούν να περιορίσουν και ακόμη και να εξαφανίσουν το άγχος αποχωρισμού της γάτας σας:

  • Αλλάξτε την πρωινή ρουτίνα σας
  • Φέρτε στη γάτα σας μια παρέα
  • Μην κάνετε θέμα τον αποχωρισμό σας
  • Απομακρυνθείτε από το σπίτι για λίγο και επιστρέψτε και πάλι
  • Μην καλλιεργείτε σχέση εξάρτησης με τη γάτα σας
  • Φροντίστε κατά την απουσία σας το περιβάλλον του σπιτιού να είναι πολύ ενδιαφέρον για τη γάτα σας

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές λεπτομέρειες κάντε κλικ εδώ.

15. H γάτα μου δεν θέλει αγκαλια

Πολλές γάτες δεν εκτιμούν την αγκαλιά, είναι διστακτικές και φοβισμένες! Εξ ου και τα συχνά μηνύματα “Η γάτα μου δεν θέλει αγκαλιά – Τι να κάνω;”

  • Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για τη γάτα σας
  • Δημιουργήστε τις καλύτερες συνθήκες για την ώρα της αγκαλιάς
  • Χτίστε μια τρυφερή σχέση με τη γάτα σας χωρίς τιμωρίες και αχρείαστους περιορισμούς
  • Δελεάστε την με λιχουδιές
  • Χαϊδέψτε την με τακτ και διακριτικότητα

Περισσότερα τιπς εδώ.

16. Τι χρειάζεται ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Αν έχετε σκοπό να φέρετε ένα νέο γατάκι στο σπίτι υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχετε για να το υποδεχτειτε, διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες! Δείτε μερικά από τα πιο βασικά πράγματα που χρειάζεστε:

  • Ειδική τροφή για γατάκια
  • Ειδικά μπολ νερού και φαγητού για μικρά γατάκια
  • Κρεβατάκι
  • Αμμοδόχο για γατάκια

Για περισσότερα αξεσουάρ απαραίτητα για τον ερχομό ενός μικροσκοπικό νέου συγκάτοικου κάντε κλικ εδώ.

17. Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν πάρετε μια γάτα

Υπάρχει και αυτό το βασικό θέμα που ταλανίζει εκατομύρια ανθρώπων που λαχταρούν να πάρουν μια γάτα αλλά δεν τολμάνε. Ε λοιπόν είναι τα πράγματα. Πρώτα θα εντοπίσουμε όσα πρέπει να έχετε υπόψιν πριν πάρετε μια γάτα και στη συνέχεια αποφασίζετε έχοντας όλα τα δεδομένα! Να γνωρίζετε λοιπόν ότι:

  • Είναι μια δέσμευση ζωής
  • Πρέπει να έχει το χώρο της
  • Πρέπει να έχει την αμμοδόχο της
  • Πρέπει να έχει επαφή με τον έξω κόσμο
  • Πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο όταν παραστεί η ανάγκη

Για περισσότερα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για να πάρετε μια γάτα διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ‘Τι πρεπει να ξερω πριν παρω γάτα

18. Τι πρέπει να προσέξω αν αφήσω τη γάτα μου μόνη της στο σπίτι

Ναι ναι, σας καταλαβαίνω, είστε και εσείς που θέλετε να κάνετε και τα ταξιδάκια σας και που έχετε έντονη ζωή με μπόλικη ψυχαγωγία εκτός σπιτιού. Ναι όμως χελόοουυυυ, αφήνετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι! Κρίμα δεν είναι και αυτή; Περίπου! Όμως ακολουθώντας μερικά απλά τιπς μπορείτε να κάνετε πιο ευχάριστη και ασφαλής τη ζωή της στο σπίτι κατά τη διάρκεια της απουσίας σας:

  • Μην αφήσετε τη γάτα χωρίς επίβλεψη
  • Καθαρίστε την αμμοδόχο της
  • Αφήσετε διαθέσιμα πολλά παιχνίδια
  • Μην κατεβάσετε τα πατζούρια και μην κλείσετε τις κουρτίνες
Για περισσότερα τιπς για το συγκεκριμένο θέμα διαβάστε το εμπεριστατωμένο άρθρο μου “Γάτα μόνη στο σπίτι – Τι πρέπει να προσέξω;

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΤΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ

1. Πώς να πιάσω μια αδέσποτη γάτα για να τη βοηθήσω

Σε αυτή την περίπτωση, θα χωρίσουμε τη στρατηγική μας σε 3 περιπτώσεις:

  • Αν πρόκειται για μια ήρεμη γάτα που ζει μόνη της, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ζητάτε μια παγίδα για γάτες (αυτά τα κλουβιά που μόλις πατήσει η γάτα σε ένα ειδικό σημείο μέσα τους κλείνει από πίσω η πόρτα), βάζετε μια λαχταριστή λιχουδιά μέσα, κρύβεστε και περιμένετε να μπει και να πιαστεί. Μετά, κουκουλώνετε με πετσέτα, για να την ηρεμήσετε.
  • Αν πρόκειται για μια γάτα που ζει μαζί με άλλες, την απομακρύνετε από τις υπόλοιπες, δηλαδή την οδηγείτε με το φαγητό λίγο παρά πέρα, την απομονώνετε και για λίγες μέρες την ταΐζετε με κάτι εξαιρετικό, μόνη της. Στη συνέχεια, φέρνετε την παγίδα, βάζετε μέσα κάτι ακόμα πιο δελεαστικό και είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρετε!
Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις δύο περιπτώσεις, αλλά και για να μάθετε πώς να πιάσετε τη γάτα-αγρίμι-αλάνι που δεν εμπιστεύεται κανέναν, διαβάστε το άρθρο μου “Πώς να πιάσω μια αδέσποτη γάτα“! Να σημειωθεί ότι στο θείο έργο σας, μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ και μια καπακωτή παγίδα για γάτες.

2. Πώς να φτιάξω σπιτάκι για γάτες που ζουν εκτός σπιτιού

Σίγουρα, ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξετε ένα γατόσπιτο που πραγματικά θα κρατήσει ζεστές και στεγνές τις αγαπημένες σας αδέσποτες γατούλες, είναι με μια χάρτινη κούτα, με μικρή είσοδο, καλυμμένη με μια σακούλα σκουπιδιών για να αδιαβροχοποιηθεί. Ακόμα καλύτερα είναι να βάλετε δυο χαρτόκουτες, τη μια μέσα στην άλλη και ενδιάμεσά τους να βάλετε φελιζόλ, για μεγαλύτερη ζεστασιά. Μέσα στην κούτα, βάλτε και μισή κουβερτούλα φλις ή κάποια παλιά ρούχα σας! 

Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και άλλους τρόπους, θα βρείτε στο άρθρο μου “Πώς να φτιάξω σπιτάκι για γάτα“.

3. Φροντίδα ορφανών νεογέννητων γατιών

Σχεδόν όλοι σας έχετε βρει αδέσποτα νεογέννητα γατάκια εγκαταλελειμμένα, συχνά σε άθλια κατάσταση και μπαίνετε στη διαδικασία να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τα φροντίσετε. Αυτά τα γατάκια είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, να πεθάνουν τελείως ξαφνικά λόγω του συνδρόμου Fading Kitten syndrome, εξ ου και τα μηνύματά σας με απορίες όπως “Γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια;”.  Τι πρέπει να κάνετε όταν συναντήσετε ένα τέτοιο ορφανό νεογέννητο γατάκι;

  • Παροχή ζεστασιάς μια και το νεογέννητο γατάκι δεν μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του
  • Άμεση αποπαρασίτωση
  • Σίτιση ανά 2 με 3 ώρες με γάλα ειδικό για νεογέννητα γατάκια
  • Φροντίδα για την αφόδευσή τους (τρίψιμο με βρεμμένο χαρτί στα γεννητικά όργανα)
  • Αφού τα παραπάνω εκπληρωθούν, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε τρόπους να παίζετε μαζί τους
Για πιο αναλυτικές πληροφορίες, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο εδώ.

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

1. Όταν η γάτα μου δεν τρώει

Έχει συμβεί σε πολλούς από εμάς και είναι πιθανό να συμβεί στους περισσότερους στη διάρκεια της ζωής μια γάτας, εξού και τα μήνυματά σας “τι έχει η γάτα όταν δεν τρώει;” και άλλα παρόμοια! Τελείως (ή όχι τόσο τελείως) ξαφνικά, η γάτα σταματάει να τρώει και να πίνει νερό κι εσείς αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε!

Σε πρώτη φάση, πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και αν όλα φαίνονται καλά, τότε αρχίζετε να ψάχνετε άλλα πράγματα, όπως αν της αλλάξατε τροφή πρόσφατα, αν φέρατε κάποια άλλη γάτα στο σπίτι και αυτό την άγχωσε, ακόμα και αν μετακινήσατε κάποια έπιπλα! 

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδώ.

2. Πώς να δώσω χάπι σε γάτα

Πολύ συχνά, θα υπάρξει εκείνη η δύσκολη στιγμή που θα πρέπει να δώσετε ένα χάπι στη γάτα σας είτε για λόγους αποπαρασίτωσης της γάτας, είτε επειδή αντιμετωπίζει κάποια ασθένεια και χρειάζεται να πάρει κάποιο φάρμακο, όπως αντιβίωση. Πώς δίνω χάπι σε γάτα σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν; Ο κλασσικός τρόπος να βάλεις το χάπι μέσα σε μια κουταλιά λαχταριστή μους είναι σίγουρα ένα σημείο αναφοράς, ωστόσο δεν πιάνει σε όλες τις γάτες! 

Τι θα λέγατε όμως, αν σας έλεγα ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 15 τρόποι να δώσεις χάπι σε γάτα; Ανακαλύψτε τους όλους εδώ!

3. Πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο

Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στη σχέση σας με τη γάτα σας και πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, ώστε να μην δημιουργηθεί κακό προηγούμενο, γιατί η αλήθεια είναι ότι πολλές γάτες, για όλη τους τη ζωή, φοβούνται την εμπειρία του κτηνιατρείου.

Πριν την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο, πρέπει να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα και να έχετε τα παρακάτω:

  • Έγγραφα με πληροφορίες από το καταφύγιο ή τον εκτροφέα
  • Σημειώσεις με τις ανησυχίες / απορίες σας σχετικά με το γατάκι
  • Δείγμα κοπράνων
  • Κουτί μεταφοράς
  • Λιχουδιές για να την καλοπιάσετε
 
Πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, όσες ιατρικές πληροφορίες μπορείτε για τη γάτα σας, για το πότε έχει (αν έχει) εμβολιαστεί, για το πότε έχει αποπαρασιτωθεί κτλ. Περισσότερες πληροφορίες για τα υπόλοιπα στάδια της πρώτης επίσκεψης στον κτηνίατρο (φυσική εξέταση, πιθανοί εμβολιασμοί / αποπαρασιτώσεις και η συζήτηση με τον κτηνίατρο),  θα βρείτε στο αναλυτικό άρθρο μου, ακριβώς εδώ!

4. Πώς να πίνει η γάτα αρκετό νερό

Με τις ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών, αλλά και τις ουρολιθιάσεις να μαστίζουν, καθίσταται ευνόητο, ότι η γάτα μας είναι απαραίτητο να προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα νερού, που θα βοηθήσει τόσο στη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού, όσο και στην αποτοξίνωση και τον κορεσμό της πείνας! Μερικά απλά τιπς για να προσφέρετε στη γάτα σας περισσότερο νερό: 

  • Βάλτε το σωστό δοχείο νερού στη σωστή θέση (είμαστε και λίγο περίεργες πανάθεμά μας)
  • Βάλτε υγρή τροφή στη δίαιτά της (που έχει συνήθως από 70 ως 85% υγρασία
  • Αξιοποιήστε το τρεχούμενο νερό (συντριβάνι, βρύση)
  • Κάντε το νερό πιο νόστιμο προσθέτοντας συμπληρώματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • Εξετάστε την πιθανότητα της ωμής τροφής (που έχει πολλή υγρασία, της τάξεως του 70%)
 
Για περισσότερα και πιο αναλυτικά τιπς, διαβάστε το άρθρο μου “Γάτα και Νερό“.

5. Πώς να αντιμετωπίσετε τις τριχόμπαλες

Πολύ συχνά, μια γάτα αντιμετωπίζει στη διάρκεια της ζωής της, το πρόβλημα της τριχόμπαλας. Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις τριχόμπαλες;

  • Με συχνό βούρτσισμα / χτένισμα
  • Με πάστα για τριχόμπαλες ή άλλα συμπληρώματα
  • Με ειδική τροφή για τριχόμπαλες
  • Με καταπολέμηση του στρες
  • Με καταπολέμηση δερματικών παθήσεων ή τυχόν αλλεργιών

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε στο άρθρο μου ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την τριχόμπαλα.

6. Η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες - Τι να κάνω;

Κάθε μέρα, θα λάβω ένα μήνυμα από εσάς με θέμα “Η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες – Τι να κάνω;”. Αν έχετε μια λαίμαργη γάτα, είναι πολύ συχνό το παραπάνω φαινόμενο, αλλά και πάλι μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα:

  • Χρησιμοποιήστε ειδικά μπολ / toys που δυσκολεύουν την άμεση πρόσβαση στην τροφή
  • Δίνετέ της συχνά και μικρά γεύματα
  • Ενυδατώνετε τις κροκέτες με νερό για να τις μαλακώσετε και να τις κάνετε πιο εύπεπτες
  • Σκορπίστε την τροφή για να καθυστερήσει να τη φάει

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το αναλυτικό άρθρο της διατροφολόγου Mr. Grey Panther.

7. Η γάτα μου με δάγκωσε ή με γρατζούνισε - Τι να κάνω;

Εντάξει, εντάξει, η γάτα μας είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ανθρώπινο παράγοντα. Αν σας δαγκώσει ή σας γρατζουνίσει μια γάτα πρέπει να πάρετε κάποια μέτρα! Το δάγκωμα γάτας είναι πιο σοβαρό από την γρατζουνιά γάτας διότι το σάλιο της γάτας περιέχει διάφορα επικίνδυνα βακτήρια όμως και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να μεριμνήσετε άμεσα για την καθαριότητα των τραυμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το μέγεθος της πληγής να πράξετε αναλόγως! Περισσότερα για αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα θα μάθετε εδώ και εδώ

ΆΛΛΑ ΤΙΠΣ

1. Πώς ξεχωρίζω την αρσενική από τη θηλυκή γάτα

Πολύ συχνά, όταν βλέπετε μια γάτα, αντιμετωπίζετε αυτό το σύνηθες πρόβλημα, να μην μπορείτε να διακρίνετε το φύλο της, γι’ αυτό κι εγώ θα σας δώσω μερικά τιπς! Μπορείτε να ανακαλύψετε το φύλο της γάτας με τρεις τρόπους:

  • Από εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα (π.χ. οι κάλικο και οι ταρταρούγες είναι 99% θηλυκές, οι τζίντερ είναι 75% αρσενικές), το μέγεθος του κεφαλιού (οι αρσενικές έχουν συνήθως μεγάλο κεφάλι), το βλέμμα τους (οι θηλυκές έχουν κοφτερό και χαριτωμένο βλέμμα, ενώ οι αρσενικές είναι κάπως πιο… μπουνταλάδες). 
  • Από στοιχεία της συμπεριφοράς τους! Οι θηλυκές έχουν ντελικάτη κίνηση, ενώ οι αρσενικές κινούνται, λες και καβαλούν… άλογο! Άλλωστε, οι αστείρωτες θηλυκές και οι αρσενικές γάτες έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά, οι μεν αναζητούν το ταίρι φωνάζοντας, οι δε γίνονται καβγατζήδες και επιθετικοί!
  • Από τα γεννητικά όργανα γάτας. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο εδώ.

2. Πώς να περιορίσω το κόστος μιας γάτας

Το κόστος για τη φροντίδα μιας γάτας, μέσα ή έξω από το σπίτι, μπορεί να φαντάζει σημαντικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να το περιορίσετε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς να κάνετε περικοπές και εκπτώσεις! Τι χρειάζεται μια γάτα για να μπορέσει να ανθίσει;

  • Φαγητό υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας
  • Καθαρή άμμο και αμμοδόχο
  • Ένα ασφαλές περιβάλλον – αυτό δεν είναι απαραίτητα ενα δαπανηρό κομμάτι
  • Ιατρικές φροντίδες, όπως έκτακτη φροντίδα αν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας, το εφάπαξ κόστος της στείρωσης, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα εξόδα των αποπαρασιτώσεων, των εμβολίων και της ετήσιας εξέτασης!
Ε λοιπόν, αυτά τα κόστη μπορούν να μειωθούν πάρα πολύ! Ενδεικτικά, να πούμε ότι η τιμή της στείρωσης της γάτας μπορεί να ποικίλλει από 20 έως 80 ευρώ (για τα αρσενικά), ενώ και στα εμβόλια γάτας η τιμή μπορει να διαφέρει σημαντικά! Επίσης, υπάρχουν κτηνίατροι που προσφέρουν εμβολιασμούς στο κόστος των εμβολιών, εφόσον πρόκειται για αδέσποτες γάτες, ενώ το πέλλετ σε σχέση με τις καλές άμμους μπετονίτη μπορεί να κοστίζει πολύ λιγότερο!
Μάθετε περισσότερα τιπς εξοικονόμησης χρημάτων, εδώ!

3. Πώς να ονομάσω τη γάτα μου - Τέλειες ιδέες για ονόματα γατών

Αν και η γάτα δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά όσο ο σκύλος στο άκουσμα του ονόματός της, υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που θα βοηθήσουν στο να ακούει η γάτα στο όνομά της. Επιλέγουμε ονόματα:

  • Με συριστικά σύμφωνα (σ, ζ, ψ, ξ, τσ, τζ)
  • Μήκους μέχρι δύο συλλαβές
  • Που να καταλήγουν σε ήχο υψηλής συχνότητας
  • Με σκληρά σύμφωνα και φωνήεντα (κ, ν, τ)
  • Που δεν ηχούν παρόμοια με τα ονόματα άλλων γατών ή ηχητικών εντολών
  • Που δε μοιάζουν με εντολές

Αν τώρα έχετε κολλήσει και δεν μπορείτε να σκεφτείτε μερικά αξιοπρεπή ονόματα για γάτες, ρίξτε μια ματιά στη λίστα μου με ονόματα γατών (χωρισμένα σε κατηγορίες, όπως ανδρικά ονομάτα για γάτες, ονόματα για μαύρες γάτες, ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά ονόματα γατών κτλ.)!

4. Πώς να διευκολύνω τη ζωή της τυφλής γάτας μου

Σε πολλούς από εσάς, έλαχε η μοίρα να βρεθείτε να συγκατοικείτε μαζί με μια τυφλή γάτα! Αυτό δεν είναι κατάρα, αντιθέτως, είναι μάλλον ευλογία. Μάλιστα, ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες, μπορείτε να κάνετε τη ζωή της πολύ πιο εύκολη, από την πρώτη στιγμή που θα έρθει σπίτι!

  • Με τη βοήθεια λιχουδιάς, συστήστε της τη θέση της τουαλέτας και τη θέση του φαγητού της
  • Δώστε της παιχνίδια που κάνουν κάποιον ήχο (όπως μπαλάκια με κουδουνάκια)
  • Μην τη σηκώνετε απότομα ψηλά, γιατί χάνει κάθε αίσθηση προσανατολισμού
  • Καθαρίζετε συχνά τα ματάκια της, αν βγάζουν βλέννες

Για περισσότερα διαφωτιστικά τιπς, διαβάστε το σχετικό μου άρθρο.

5. Πώς να διευκολύνω τη ζωή της κουφής γάτας μου

Αν πάλι τυχαίνει να ζείτε μαζί με μια κουφή γάτα, και πάλι μπορείτε να κάνετε πράγματα για να τη βοηθήσετε να νιώθει ασφαλής και ευχάριστα!

  • Μη νιώθετε λύπηση για την κωφή γάτα σας
  • Χτίστε μια ρουτίνα που θα τη βοηθάει να νιώθει ασφαλής
  • Μην ξαφνιάζετε τη γάτα σας, ιδίως όταν δεν έχει οπτική επαφή μαζί σας
  • Μη μαλώνετε την κωφή γάτα σας, όταν νιαουρίζει δυνατά. Πολλές κωφές γάτες απολαμβάνουν τις δονήσεις των φωνητικών χορδών, ακόμα κι αν δεν ακούν τον ήχο του νιαουρίσματος

Για περισσότερα διαφωτιστικά τιπς, διαβάστε το σχετικό μου άρθρο.

6. Πως να κάνω ταξίδι με γάτα

Αν είστε από αυτές τις ανήσυχες ψυχές που αγαπούν τα ταξίδια κι αν είστε αρκούντως τολμηροί, ώστε να επιθυμείτε να πάρετε τη γάτα σας μαζί σας σε αυτά, υπάρχει τρόπος, τόσο για πολύωρο ταξίδι με γάτα στο αμάξι όσο και για ταξίδι με γάτα στο αεροπλάνο ή στο πλοίο!

Επειδή το μέγεθος αυτού του άρθρου θα ξέφευγε, αν αναφερόμασταν αναλυτικά σε οδηγίες για ταξίδια με τη γάτα στο αμάξι ή στο αεροπλάνο, κάντε κλικ στους παραπάνω συνδέσμους για τα αναλυτικά σχετικά μου άρθρα.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

  1. Τσιτσο μου καλησπέρα θέλω ν ρωτήσω..Έχω πάρει απ’ τον δρόμο μια γατούλα 7 μηνων με fhv καταπληκτικός χαρακτήρας αλλά πολύ φοβική με αποτελέσματα ν χώνεται σε ένα συρτάρι ολη την ημέρα ή γ ν μπορέσω ν την βάλω στο κουτί μεταφοράς γ ν την πάω στον κτηνίατρο ή ν την κάνω ν βγει απ’ το συρτάρι της ν γινεται χαμός…Μπορείς ν με βοηθήσεις τι μπορώ ν κάνω ν την βοηθήσω ν νιώσει πιο καλά κ άνετα?δύο μήνες γίνεται αυτή η ιστορία Επίσης θ ήθελα κ μια τροφή γ τέτοια περίπτωση με fhv

    1. Καλημέρα Έφη μου,

      Για το ότι κρύβεται, νομιζω οτι πρεπει να της αφήσεις χώρο και χρόνο, να κανει ο,τι εκεινη θελει να κανει! Όσον αφορά το FIV διαβασε αυτο το αρθρο https://www.tsitsosthecat.gr/tips-aids .. εγω ειδα θαυματα χρησιμοποιώντας την BARF (ωμή κατεψυγμενη τροφη) στη διατροφή των 3 FIV γατών μου! Συγκεκριμένα τη BARF της Voldog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *