UPDATED: Πολύωρο ταξίδι με γάτα στο αμάξι: 9+1 χρήσιμες ιδέες

Αν και οι περισσότεροι από εσάς αποφεύγετε να ταξιδεύετε με τη γάτα σας (συχνά αποδεικνύεται πολύ στρεσσογόνο για εκείνη το ταξίδι) υπάρχουν φορές που δεν μπορείτε να αποφύγετε το πολύωρο ταξίδι με γάτα στο αμάξι. Άλλωστε κάποιοι από εσάς έχετε μάθει την γάτα σας να ταξιδεύει μαζί σας και το επιχειρείτε συχνά! 

Στο άρθρο που θα ακολουθήσει θα σας περιγράψω μερικά πράγματα που αξίζει να λάβετε υπόψιν για να διευκολύνετε το ταξίδι σας, τόσο για εσάς όσο και για εκείνη

ΠΟΛΥΩΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΓΑΤΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ - 10 ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Επιλέξτε ενα ασφαλές, ανθεκτικο μποξ μεταφοράς

Η γάτα σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι περιορισμένη στο αμάξι, αν αναλογιστούμε ότι δεν υπάρχουν ζώνες για τη γάτα και ακόμη και αν είναι τελείως εξοικειωμένη στο περιβάλλον του αμαξιού, μπορεί να συμβεί κάτι απρόοπτο που να της κοστίσει πολύ ακριβά – κάτι από το οποίο εσείς μπορεί να γλιτώσετε λόγω της ζώνης. Ο καλύτερος τρόπος περιορισμού είναι σε ένα ευρύχωρο μποξ μεταφοράς που όμως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Μια αγχωμένη γάτα που θα επιχειρήσει απελπισμένα να βγει απο το μποξ, αν αυτο δεν ειναι ασφαλές και ανθεκτικο και καταφέρει όντως να ξεφύγει θα βρίσκεται μέσα στο αμάξι σε κατάσταση πανικού, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί πάρα πολύ επικίνδυνο για εκείνη και τους χουμανς που χρησιμοποιουν το αμαξι. Ένα ποιοτικό, ασφαλές μποξ μεταφοράς είναι αυτό!

Τώρα υπάρχουν και ειδικες ζώνες ασφαλείας για γάτες που συνδέονται και με το σαμαράκι της γάτας ώστε η γάτα να είναι πιο ασφαλής, έξω από το μποξ μεταφοράς! Βρείτε μια τέτοια εδώ.

2. Μην αφήνετε τη γάτα σας να πλησιάσει τα πετάλια του οδηγού

Αν υποθέσουμε ότι για καποιο λογο η γάτα σας κυκλοφορεί ελεύθερη στο αμάξι σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δείξτε τεράστια προσοχή στο ακόλουθο: Μην της επιτρέψετε για κανέναν τρόπο να πλησιάσει το πάτωμα της θέσης του οδηγού όπου υπάρχουν τα πετάλια για το φρένο, το γκάζι και τον συμπλέκτη. 

Το παραπάνω είναι σχεδόν ευνόητο γιατί αν πάει σε εκείνο το σημείο θα παρεμποδίσει την οδήγησή σας, κάτι που μπορεί να πανικοβάλλει εσάς, εκείνη και να προκαλέσει από μικρά ως μοιραία δυστυχήματα

3. Χρησιμοποιήστε τεχνητές φερομόνες (Feliway Classic spray)

Εφ’  όσον η γάτα σας θα είναι σε μποξ μεταφοράς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορείτε να αξιοποιήσετε την τεχνολογία τεχνητών φερομονών Feliway, σε σπρέι. Σας έχω μιλήσει πολλάκις για το Feliway, που είναι (άκακα) αντίγραφα των φυσικών φερομονών της γάτας που μεταδίδουν μηνύματα ασφάλειας και ηρεμίας, όταν γίνονται αντιληπτά από τις γάτες (οι φερομόνες γίνονται αντιληπτές από το όργανο Jacobson, την δεύτερη μύτη της γάτας για την οποία σας έχω πει πολλά εδώ).

Πως να χρησιμοποιήσετε το Feliway Classic spray. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι και πριν βάλετε τη γάτα μέσα ψεκάστε το μποξ με το Feliway Spray, περιμένετε λίγο και στη συνέχεια βάλτε τη γάτα μέσα για να την πάρετε στο αμάξι και να ξεκινήσει το ταξίδι! Η γάτα σας αντιλαμβάνεται τις φερομόνες και αυτό την ηρεμεί, την κάνει να νιώθει ασφαλής και το ταξίδι αμέσως μοιάζει λιγοτερο απειλητικό.

Να πω εδώ ότι ανά 4 5 ώρες πρέπει να επαναλαμβάνετε τον ψεκασμό (αν πρόκειται για ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας). 

Για πιο αναλυτική καθοδήγηση σε σχέση με τη χρήση του Feliway spray στο μποξ μεταφοράς μπορείτε να γραφτείτε και στο μπλογκ της εταιρείας και να κάνετε ερωτήσεις απευθείας σε εκείνους. Για να γραφτείτε κάντε κλικ ΕΔΩ.

Και αν θέλετε να αγοράσετε το Feliway μπορείτε να το τσίμπήσετε ΕΔΩ!

4. Αν η γάτα σας αγχώνεται πολύ ζητήστε από τον κτηνίατρό σας ειδική αγωγή

Εάν η γάτα σας ανησυχεί πολύ όταν ταξιδεύετε, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι μια επιλογή που θα τη βοηθήσει να αισθανθεί πιο άνετα – αλλά και εσάς. Το περίφημο PetMD συμβουλεύει: “Εάν πρέπει όπωσδήποτε να ταξιδέψετε με την υπερκινητική γάτα σας, η φαρμακευτική αγωγή για να καταπραΰνει το γατάκι σίγουρα θα κάνει το ταξίδι ασφαλέστερο, ευκολότερο και λιγότερο αγχωτικό τόσο για εσάς όσο και για εκείνη”! Η αγωγή μπορεί να είναι και αρκετά ήπια, όπως κάποιο σπρέι με βαλεριάνα όπως αυτό, ή πιο ισχυρή όπως το Calmivet για γάτα (πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού).

Επίσης ζητήστε του κτηνίατρού σας να σας δείξει πως να δώσετε το χάπι στη γάτα ή διαβάστε το διαφωτιστικό μου άρθρο κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο:

5. Σκεπάστε το μποξ μεταφοράς με πετσέτα

Αν είστε στο επίπεδο εκείνο στο οποίο αγχώνεται υπερβολικά ακόμη και να πάει στην καθιερωμένη επίσκεψη στον κτηνίατρο (για πολλούς από εσάς αυτό είναι το μόνο ταξίδι που κάνει η γάτα σας), προφανώς μέσα στο μποξ της, δοκιμάστε να το καλύψετε με μια πετσέτα. Την βοηθάει να ηρεμήσει! Επίσης μπορείτε αντί να ψεκάσετε το μποξ να ψεκάσετε την πετσέτα αυτή με το Feliway Classic Spray

Και σε αυτή την περίπτωση το προηγούμενο tip συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο.

6. Επιλέξτε να την περιορισετε ή όχι ανάλογα με το μέγεθος του ταξιδιού

Αν πρόκειται να πάτε μια επίσκεψη σε ένα φίλο σας και θέλετε να πάρετε και τη γάτα σας μαζί , 10 λεπτά μέσα στο αμάξι δεν είναι πολλά και μάλλον είναι καλύτερο να μείνει περιορισμένη. Αν όμως κάνετε μεγάλο ταξίδι (1 ώρα και περισσότερο) η γάτα σας είναι πιθανό να κουραστεί κλεισμένη μέσα σε ένα μποξ οπότε είναι πολύ πιθανό να αρχίζει να σας γκρινιάζει. Εκεί μάλλον δικαιολογείται να την αφήνετε ελεύθερη στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου ανα διαστήματα,, υπό την επίβλεψη του συνοδηγού για να ξεμουδιάσει – ΦΥΣΙΚΑ αν ειναι μια γάτα που νιώθει άνετα μέσα στο αμάξι.

Πολύωρο ταξίδι με γάτα

7. Πάρτε μαζί σας αγαπημένα της αντικείμενα

Πάρτε μαζί σας ένα αγαπημένο της παιχνίδι ή την κουβέρτα της ή το κρεβατάκι της ώστε να νιώθει οικεία στο αμάξι (και εκεί που θα πάτε). Εφόσον πρόκειται για μεγάλης διάρκειας ταξίδι φροντίστε να πάρετε μαζί σας ξηρά τροφή – βρείτε την προτεινόμενή μου εδώ (μέσα στο αμάξι η χορήγηση υγρής τροφής θα είναι άβολη), μπολ και νερό αλλά και ανοιχτή αμμοδόχο (βρείτε την προτεινόμενη ανοιχτή αμμοδόχο του Τσίτσου ΕΔΩμε άμμο – βρείτε την προτεινόμενή μου εδώ!

Προσπαθήστε όσο το δυνατόν να έχετε μαζί σας σημεία αναφορά του οικείου περιβάλλοντος του σπιτιού που θα κατευνάσουν το στρες της. Και μια και μιλάμε για στρες, διαβάστε και τον αναλυτικό οδηγό μου για την διαχείριση του στρες στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

8. Βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο σας είναι pet friendly

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε και να μείνετε σε κάποιο κατάλυμα είναι σημαντικό να εξακριβώσετε ότι αυτό είναι φιλικό προς τη γάτα σας. Αν και πολλά ξενοδοχεία είναι φιλικά προς τους σκύλους δεν συμβαίνει το ίδιο για τις γάτες. Βρείτε μια τη λίστα μου με ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια στο αναλυτικό μου άρθρο.

Οπότε λάβετε υπόψιν και αυτό τον παράγοντα όταν κλείνετε το κατάλυμα που θα σας φιλοξενήσει

9. Μην αφήσετε τη γάτα μόνη στο αμάξι

Αν και φαντάζομαι ότι αυτό θα είναι σχεδόν αυτονόητο για όλους σας, ας το επισημάνουμε σε αυτό το σημείο: Ακόμη και αν έχετε την εντύπωση ότι δεν  κάνει ιδιαίτερη ζέστη, μην ξεχνάτε ότι οι θερμοκρασίες σε ένα κλειστό αμάξι μπορει να ανεβούν επικίνδυνα για την υγεία της γάτας σας, οπότε μην την αφήσετε ποτέ μέσα, όταν πχ κάνετε ένα διάλειμμα στο ταξίδι, για το φαγητό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

10. Αποδεχτείτε ότι το εγχείρημα του ταξιδιού με τη γάτα σας θα είναι κάπως στρεσσογόνο

Όσο καλά προετοιμασμένοι για όλα τα παραπάνω και αν είστε πάρτε σαν δεδομένό ότι ειδικά στα πρώτα σας ταξίδια με τη γάτα σας τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο ομαλά. Είναι πιθανό η γάτα σας να αγχωθεί και να αρχίζει την γκρίνια, μπορεί να έχει κάποιο ατύχημα με την τουαλέτα της κλπ. 

Η διαδικασία του ταξιδιού με γάτα είναι μια διαδικασία που σιγά σιγά μαθαίνετε από τη γάτα σας. Οπότε θα χρειαστείτε λίγη υπομονή, τα επόμενα ταξίδια θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα και η ανταμοιβή για το ότι έχετε μαζί σας την πολύτιμη συντροφιά της θα είναι ανεκτίμητη.

Και σίγουρα αν εσείς είστε ήσυχοι και ήρεμοι θα την βοηθήσετε και εκείνη να βιώσει μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία στο ταξίδι. 

Τώρα αν χρειάζεται να κάνετε ταξίδι με γάτα στο αεροπλάνο ή στο πλοίο διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο για το τι πρέπει να κάνετε ακριβώς εδώ:

Τώρα αν μετα το πολύωρο ταξίδι με το αμάξι έχετε σκοπό να μείνετε κάπου που δεν είναι δικό σας χώρος, καλό θα ήταν να εντοπίσετε από πριν ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια! Βρείτε την αναλυτική μου λίστα σε αυτό το άρθρο.

ΥΓ: Για περισσότερες ιδέες για πολύωρο ταξίδι με γάτα στο αμάξι κάντε κλικ εδώ

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *