ΟΔΗΓΟΣ: Ταξίδι με Γάτα στο Αεροπλάνο ή στο Πλοίο

Ειδικά σε περιόδους πριν τις εκάστοτε διακοπές (καλοκαιρινές, χριστουγεννιάτικες ή πασχαλινές) τα μηνύματα που λαμβάνω από εσάς όπου ζητάτε οδηγίες για ταξίδι με γάτα στο αεροπλάνο ή στο πλοίο μοιραία αυξάνονται. Ακόμη και στη τωρινή συγκυρία όπου είναι αβέβαιο αν θα είναι εύκολο να κάνετε ταξίδια στις πασχαλινές διακοπές πάλι έλαβα αρκετά μηνύματα από εσάς.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μερικά χρήσιμα tips για τις δύο αυτές βασικές πιθανότητες ταξιδιού

Ταξίδι με γάτα στο αεροπλάνο

Το ταξίδι με γάτα στο αεροπλάνο είναι μια δυνατή πρόκληση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την σωστή προετοιμασία. Ακολουθήστε τα παρακάτω, και σίγουρα θα βοηθηθείτε πολύ:

1. Μελετήστε την πολιτική της αεροπορικής εταιρείας για το ταξίδι κατοικιδίων

Πριν αγοράσετε τα εισιτήριά σας για το ταξίδι, εφόσον επιθυμείτε να ταξιδέψετε μαζί με τη γάτα σας μελετήστε την πολιτική της εκάστοτε εταιρείας και έχετε στο νου σας ότι αυτές οι πολιτικές συχνά αλλάζουν. Αν η πολιτική της εταιρείας σας φαίνεται λογική προχωρήστε στην αγορά των εισιτηρίων

2. Κάντε επίσκεψη στον κτηνίατρο

Πριν κλείσετε το “εισιτήριο” της γάτας σας (συνήθως ένα σχετικά μικρό ποσό) επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να γίνει μια ενδελεχής εξέταση της γάτας σας και να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά και ότι είναι ικανή να ταξιδέψει. Μάλιστα μερικές εταιρείες απαιτούν πιστοποιητικό υγείας και έγγραφα ταυτότητας (αλλά και μικροτσίπ) για να επιτρέψουν στη γάτα να εισέλθει στο αεροσκάφος, οπότε φροντίστε  να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τον κτηνίατρό σας.

3. Κάντε δοκιμές της διαδικασίας ελέγχου με τη γάτα στην αγκαλιά σας

Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου θα απαιτήσουν να περάσετε από έλεγχο (για μεταλλικά αντικείμενα κλπ) και σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να βγάλετε τη γάτα σας από το κουτί μεταφοράς της και να το πάρετε στην αγκαλιά σας για να περάσετε από τον έλεγχο. Είναι καλό να κάνετε δοκιμή αυτής της διαδικασίας μερικές φορές στο σπίτι χωρίς να ξεχνάτε να δίνετε λιχουδιές κάθε φορά που η δοκιμή πραγματοποιείται επιτυχημένα

4. Κρατήστε τη γάτα περιορισμένη

Μια γάτα στο άγνωστο χώρο του αεροπλάνου θα νιώσει κατά πάσα πιθανότητα στρες. Μην την αφήσετε ελεύθερη να κάτσει δίπλα σας. Μάλλον η πιο ασφαλής λύση είναι να μείνει στο κουτί μεταφορά της καλυμμένη από μια πετσέτα που θα εμποδίσει εξωτερικά ερεθίσματα να την στρεσσάρουν παραπάνω.

5. Έχετε μαζί σας τα απαραίτητα για τη γάτα σας

Η γάτα θα χρειαστεί κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και καλό είναι να τα έχετε συγκεντρωμένα σε μια τσάντα σε περίπτωση που χρειαστούν. Μερικά από τα απαραίτητα αντικείμενα για τη γάτα σας είναι λιχουδιές, ένα μικρό δοχείο για νερόξηρά τροφή, μαντηλάκια για στεγνό καθάρισμα, λουράκι και σαμαράκι, ακόμη και ένα μικρό δοχείο και λίγη άμμο στην περίπτωση που πρόκειται να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι με πολλές επιμέρους πτήσεις

6. Υπολογίστε καλά το χρόνο πριν την επιβίβαση

Εφόσον ταξιδεύετε με γάτα φροντίστε να είστε στο αεροδρόμιο μισή ώρα νωρίτερα από ό,τι αν ταξιδεύατε μόνοι σας ώστε να μπορέσετε να αντιδράσετε σε τυχών απρόοπτα.

7. Σεβαστείτε τους συνεπιβάτες σας

Μην ανοίξετε το μποξ μεταφοράς και μην πάρετε την γάτα σας στην αγκαλιά σας γιατί είναι πιθανό οι συνεπιβάτες σας να μην νιώθουν άνετα (θα μου πείτε “και εμείς τι φταίμε”) και το πιο σημαντικό, υπάρχει περίπτωση να έχουν αλλεργία στην τρίχα της γάτας.

Ταξίδι με γάτα στο αεροπλάνο

8. Ηρεμιστικό χάπι για γάτα ή χρήση τεχνητών φερομονών

Αν η γάτα σας εμφανιστεί πάρα πολύ στρεσαρισμένη δοκιμάστε σπρέι τεχνητών φερομονών που μιμούνται τις ηρεμιστικές φυσικές μυρωδιές των γατών (όπως το πασίγνωστο Feliway), κάποια σπρέι ή χάπια από βότανα (όπως βαλεριάνα) που κατευνάζουν, ή δοκιμάστε κάποια ασφαλή χάπια για γάτες (πάντα φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρού σας) όπως το Calmivet για γάτα.

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

Γάτα και ταξίδι με πλοίο

Μερικά από τα μέτρα που πρέπει να πάρετε αν θέλετε να κάνετε με τη γάτα σας ταξίδι με πλοίο είναι κοινά με αυτά που χρειάζεστε και για το αεροπλάνο (πχ τα αξεσουάρ και τα έγγραφα που χρειάζεστε, την ταυτότητα της γάτας, μποξ μεταφοράς κλπ), οπότε θα επισημάνουμε εκείνα τα μέτρα που έχουν σχέση με τις ιδιαιτερότητες του ταξιδιού με πλοίο:

1. Εξοικείωση με τη θάλασσα

Αν η γάτα σας δεν είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τη θάλασσα στην κανονική της ζωή ίσως θα πρέπει τώρα, πριν κάνετε το ταξίδι με πλοίο να συμβεί μια κάποια εξοικείωση. Μια βόλτα σε περιοχές με θάλασσα ή στην περιοχή ενός λιμανιού (με κουτάκι μεταφοράς, backpack ή με σαμαράκι στην καλύτερη περίπτωση) και η επιβράβευση με λιχουδιές θα βοηθούσε πολύ ώστε να πάρει μια γεύση η γάτα από τις μυρωδιές της θαλάσσιας περιοχής

2. Εξοικείωση με τους θορύβους του πλοίου

Δυστυχώς το ταξίδι με πλοίο έχει πάρα πολλούς θόρυβους (αμάξια που φορτώνονται στο πλοίο, δυνατές φωνές από το προσωπικό των πλοίων κλπ) και όπως γνωρίζετε πια η γάτα έχει ευαισθησία σε ήχους. Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί είναι να βάλετε στη γάτα σας βιντεάκια αρχικά σε χαμηλή ένταση όπου αναπαράγωνται τέτοιοι ήχοι. Σταδιακά αυξάνετε την ένταση φροντίζοντας να επιβραβεύσετε τη γάτα σας όταν ανταποκρίνεται καλά. 

3. Η γάτα μου ζαλίζεται - Νηστεία πριν το ταξίδι

Η γάτα είναι πιθανό να ζαλίζεται και στο ταξίδι με το αεροπλάνο, αλλά ειδικά στο ταξίδι με πλοίο αυτή η πιθανότητα είναι αρκετά μεγαλύτερη και υπολογίσιμη. Γι’ αυτό είναι φρόνιμο να μην ταϊσετε τη γάτα σας μέχρι και 6 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ μπορείτε να τις δίνετε μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της.

Αν τώρα αντί να πάτε στο νησί το Πάσχα σκοπεύετε να αρκεστείτε στο εξοχικό σας που σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε πολύωρο ταξίδι με γάτα στο αμάξι κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε μερικές χρήσιμες ιδέες και γι’ αυτό το είδος ταξιδιού:

Άντε και φτάσατε στον προορισμό σας.. έχετε μεριμνήσει να κλείσετε ξενοδοχεία που να δέχονται κατοικίδια; Μια λίστα με εξαιρετικές περιπτώσεις ξενοδοχείων που δέχονται κατοικίδια στο αναλυτικό μου άρθρο.

ΥΓ: Για περισσότερες ιδέες για ταξίδι με γάτα στο αεροπλάνο ή στο πλοίο κάντε κλικ εδώ

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *