Το δίχως άλλο η πιο ιερή σχέση στον κόσμο της γάτας ειναι αυτή ανάμεσα στα νεογέννητα γατάκια και τη μαμά τους! Σε αυτό το αφιέρωμα θα μάθουμε τα πάντα και για τη μαμά γάτα και για τα νεογέννητα γατάκια καθώς και για τη σχέση τους. Ας ξεκινήσουμε όμως αυτή την ιστορία από την αρχή
1. Οίστρος της Μαμάς Γάτας
Πριν γεννηθούν τα γατάκια είναι προφανώς απαραίτητο να μείνει έγκυος η μαμά γάτα. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έρθει σε οίστρο και να ζευγαρώσει στη συνέχεια με ένα ή περισσότερα αρσενικά! Ο οίστρος της γάτας δεν περιλαμβάνει αυτόματη ωοθηλακιορρηξία αλλά ωοθηλακιορρηξία προκεκλημένη από διείσδυση αρσενικού (κοινώς η γάτα δεν έχει περίοδο). Η γάτα εμφανίζει τον πρώτο της οίστρο περίπου στην ηλικία των έξι μηνών (ή και από τεσσάρων σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις) και οι φάσεις του είναι οι ακόλουθες:
- Προ-οίστρος: Kρατάει μια με δύο μέρες
- Οίστρος: Κρατάει περίπου μια εβδομάδα και η γάτα παρουσιάζει την τυπική συμπεριφορά με τις φωνούλες, το συνεχές τρίψιμό του σώματός της. Σε αυτό το διάστημα ζευγαρώνει με τα αρσενικά.
- Μεσοοίστριο διάστημα: Αν δεν ζευγαρώσει (οπότε και δεν προκαλείται ωοθηλακιορρηξία) στη διάρκει του οίστρου ακολουθεί αυτή η φάση που διαρκεί 4 με 22 μέρες. Μόλις ολοκληρωθεί ακολουθεί νέος οίστρος
- Διοίστρος: Η φάση στην οποία μπαίνει η γάτα αν ζευγαρώσει και υπάρξει ωοθηλακιορρηξία χωρίς να συμβεί γονιμοποίηση. Σε αυτή τη φάση εξαφανίζονται οι τυπικές συμπεριφορές του οίστρου.
- Ανοίστρος: Είναι η φάση εκείνη που αδρανοποιείται το γεννητικό σύστημα της γάτας και συμβαίνει όταν η γάτα εκτίθεται στο φως για λιγότερες από 10 ώρες την ημέρα ή όταν θηλάζει!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να ηρεμήσω μια γάτα σε οίστρο
2. Εγκυμοσύνη Γάτας
Αν το ζευγάρωμα γίνει επιτυχημένα και ακολουθήσει γονιμοποίηση η γάτα πλέον μπορεί να λογίζεται έγκυος. Η περίοδος της εγκυμοσύνης της γάτας διαρκεί από 61 ως 67 ημέρες και δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα στην αρχή όμως αργότερα γίνεται αντιληπτό ότι είναι έγκυος από το φούσκωμα του σώματος, την αυξημένη όρεξη, το αυξημένο βάρος και την αλλαγή της συμπεριφοράς της (ζητάει την προσοχή των ανθρώπων, γίνεται πιο θορυβώδης). Για να μάθετε περισσότερα για την εγκυμοσύνη της γάτας κάντε κλικ στο σύνδεσμο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για την Εγκυμοσύνη Γάτας
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επίσης η Μαμά Γάτα αναζητάει σιγά σιγά να βρει σημεία ασφαλή, ήσυχα και ζεστά όπου θα μπορέσει να γεννήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά της με ασφάλεια.
3. Θηλασμός και απογαλακτισμός
Εφόσον η εγκυμοσύνη ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς παρατράγουδα, με την γέννηση των απογόνων (κατά μέσο όρο 4 με 5) ακολουθεί η περίοδος του θηλασμού και στη συνέχεια του απογαλακτισμού. Μάθετε για αυτή την περίοδο στο άρθρο μου “Πότε απογαλακτίζονται τα γατάκια“
Στη διάρκεια αυτής της περιοδού μπορείτε να προσφέρετε και εσείς μια έξτρα μεταγεννητική φροντίδα στη γάτα σας:
Μεταγεννήτικη φροντίδα
- Η μεταγεννητική φροντίδα της γάτας από εσάς περιλαμβάνει την διάθεση μιας ζεστής, ήσυχης και ασφαλής φωλιάς στη μαμά γάτα για να ολοκληρωθεί ανενόχλητα ο θηλασμός.
- Επίσης μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα τροφές κατάλληλες για την περίοδο του θηλασμού καθώς και συμπληρώματα για την αναπλήρωση του γάλατός της.
- Από την τρίτη, τέταρτη εβδομάδα μπορειτε να συστήσετε και στα νεογέννητα γατάκια την υγρή τροφή, μια και σιγά σιγά αρχίζει να συμβαίνει ο απογαλακτισμός, ενώ έρχεται η ώρα να τους συστήσετε και την τουαλέτα με την αμμοδόχο.
- Τέλος σε όλη την περίοδο του θηλασμού και του απογαλακτισμού πρέπει να φροντίζετε την υγεία της γατομαμάς η οποία μπορεί να υποφέρει από μαστίτιδες, μητρίτιδες ενώ τα μικρά όχι σπάνια υποφέρουν απο αναπνευστικές λοιμώξεις.
Fading Kitten Syndrome
Οι πρώτες μέρες μετά την γέννηση μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά δύσκολες γιατί τα νεογέννητα γατάκια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο που ονομάζεται Fading Kitten Syndrome (Σύνδρομο νεογέννητων που ‘σβήνουν’). Σε αυτό οφείλονται τα τόσα μηνύματα που λαμβάνω με τίτλους όπως “Γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα μου τόσο ξαφνικά και απρόβλεπτα”! Το σύνδρομο αυτό δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορει να οφείλονται σε αρκετούς παράγοντες όπως η πτωχή θρέψη της μητέρας, η παρουσία παράσιτων (κυρίως ψύλλων) στα γατάκια, μολυσματικές ασθένειες από ιούς και βακτήρια, αδυναμία σωστής θρέψης του νεογέννητου κλπ
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί πεθαινουν τα νεογέννητα γατάκια τόσο ξαφνικά
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Φροντίδα σε ορφανά νεογέννητα γατάκια
Αν όμως η γατομαμά για κάποιο λόγο αφήσει τα νεογέννητα γατάκια της ορφανά και αυτά βρεθούν στο δρόμο σας τότε είναι που πρέπει να κάνετε τα περισσότερα. Τα βασικά που πρέπει να παρέχετε στα ορφανά νεογέννητα γατάκια είναι τα παρακάτω:
- Εσωτερική/εξωτερική αποπαρασίτωση (η εσωτερική αποπαρασίτωση ξεκινάει με πάστα για σκουλήκια γάτας την 4η εβδομάδα)
- Εύρεση πολύ ζεστού χώρουστον οποίον θα μείνουν τα γατάκια. Γενικώς το θέμα της ζεστασιάς των νεογέννητων είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αυτά δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους σώματός τους από μόνα τους οπότε πρέπει κάποιος άλλος παράγοντας να τα ζεστάνει, τώρα που η μαμά τους λείπει.
- Σίτιση ανά 3 ώρες με γάλα για γατάκια – και εδώ μετά την τρίτη, τέταρτη εβοδμάδα μπορείτε να συστήσετε στα γατάκια την υγρή τροφή.
- Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα πρέπει να τρίβεται απαλά την περιοχή των γεννητικών οργάνων με βρεγμένο χαρτί για να επάγετε την αφόδευση.
- Φροντίζετε για την ψυχαγωγία τους με αυτοσχέδια παιχνιδάκια και στη συνέχεια πιο πολύπλοκα παιχνίδια.
Για πιο αναλυτικές πληφορορίες για το τι πρεπει να κάνετε όταν βρείτε ορφανά νεογέννητα γατάκια κάντε κλικ εδώ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Τι να κάνω για να φροντίσω ορφανά νεογέννητα γατάκια
Τι αλλαγές συμβαίνουν κατά την περίοδος του θηλασμού;
Κλείνοντας το κεφάλαιο του Θηλασμού και του απογαλακτισμού να πούμε ότι η διαδικασία του θηλασμού κρατάει τουλάχιστον 4 εβδομάδες αλλά συνήθως δεν ολοκληρώνεται πριν τις 8 με 10 εβδομάδες – σε αυτό το διάστημα, από την 4η ως την 10η εβδομάδα ολοκληρώνεται με λίγα λόγια ο απογαλακτισμός.
- Να σημειωθεί εδώ ότι τα ματάκια των νεογέννητων είναι αρχικά κλειστά και ανοίγουν μεταξύ έκτης και δέκατης ημέρας. Το χρώμα τους είναι μπλε και από την 4η ως την 8η εβδομάδα τα μάτια παίρνουν το τελικό τους χρώμα. Η όρασή τους τελειοποιείται περίπου την τέταρτη εβδομάδα.
- Επίσης τα γατάκια αφοδεύουν με τη βοήθεια της μαμάς τους (τους γλείφει τα γεννητικά όργανα) ως την τρίτη εβδομάδα και μετά πια μπορούν και αφοδεύουν μόνα τους!
- Την τρίτη εβδομάδα ξεκινάει και το ξεδίπλωμα των αυτιών των νεαρών γατών
- Μετά την τέταρτη εβδομάδα τα γατάκια αρχίζουν πλέον να περπατούν με αυτοπεποίθηση.
- Την πέμπτη εβδομάδα η γάτα μπορεί να τρώει μουλιασμένη ξηρά τροφή ενώ την έκτη τρώει και σκέτη ξηρά τροφή.
- Πότε η γάτα διώχνει τα γατάκια της; Μετά την δέκατη εβδομάδα ο απογαλακτισμός έχει πια ολοκληρωθεί οριστικά και τα γατάκια δεν εξαρτώνται από τη μαμά τους, οπότε από εδώ και πέρα η σχέση τους γίνεται πιο χαλαρή.
- Από την όγδοη ως την δωδέκατη εβδομάδα το γατάκι έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να μοιάζει με μικρογραφία ενήλικης γάτας.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το γατάκι θα μπορούσε σε αυτή την ηλικία να θεωρηθεί ώριμο/ενήλικο. Πότε μια γάτα είναι ενήλικη; Όχι πριν το διάστημα μεταξύ 12 και 24 μηνών, δηλαδή αρκετά αργότερα!
3 Απαντήσεις
Εeι γεννήσει μια ηγατα στο μπαλκόνι μου.τηφροντισα.ειναι πολύ άγρια.δεν μπορώ να την πλησιάσω.σαςπαρακαλω μένω Καλαμαριά.θελω βαρεθεί να την πάρει κάποιος.δεν μπορώ να τη φροντίσω.
Να αναλάβει ο δήμος νατηνπαρει.
Υπάρχει περίπτωση όσο θηλάζει η μάνα να ξαναμεινει έγκυος;