Στείρωση γάτας

Στείρωση Γάτας – Πρέπει να στειρώνεται η γάτα ή όχι;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Μια και τόσες φορές με έχετε ρωτήσει γύρω από το γνωστό θέμα “Στείρωση Γάτας”, για το αν πρέπει ή όχι να γίνεται στείρωση, σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο να γράψω ένα άρθρο σχετικό με αυτό. Το θέμα της στείρωσης είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Αν δεν κάνω λάθος οι περισσότεροι άνθρωποι που λογίζουν τους εαυτούς τους ως φιλόζωους είναι υπέρ της στείρωσης αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους φιλόζωους και οι οποίοι ειναι εναντίον της στείρωσης. 

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά γεγονότα που σχετίζονται εμμέσως με την στείρωση που είναι ίσως αρκετά χρήσιμα ώστε να καταλάβουμε ότι οι δογματισμοί υπέρ ή κατά της στείρωσης έχουν πάντα τον αντίλογό τους

Στείρωση Γάτας - Τα γεγονότα

  • Οι γάτες γεννούν κατά μέσο όρο περίπου πέντε μικρά σε κάθε γέννα
  • Κάθε γάτα μπορεί να κάνει μέχρι πέντε γέννες το χρόνο
  • Η αναπαραγωγική στρατηγική της γάτας είναι να επενδύει σε γέννες πολυάριθμων απογόνων από τους οποίους μόνο κάποιοι επιβιώνουν
  • Η στείρωση ειναι ενας τρόπος να περιοριστεί ο αριθμός των γατών σε μια περιοχή. 
  • Σε άλλες περιπτώσεις ο αριθμός των γατών περιορίζεται με άλλους τρόπους φαινομενικά πιο δυσάρεστους
  • Η παρουσία αδέσποτων γατών μπορεί να προστατεύσει μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και αγροτικές περιοχές από κινδύνους που σχετίζονται με τρωκτικά
  • Η φύση (που περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και τα αστικά κέντρα) βρίσκει πάντα τρόπους για να βρίσκεται σε ισορροπία, και μόνο οι άνθρωποι αξιολογούν τους τρόπους αυτούς ως “βάρβαρους”, “σκληρούς” ή όχι. Για παράδειγμα σε μια κλειστή αποικία ποντικιών που αυξάνει σε αριθμό όταν η τροφή γίνει περιοριστικός παράγοντας, μπορεί να εκδηλωθούν φαινόμενα κανιβαλισμού, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ποντικιών να μειωθεί. Αυτός είναι ένας φυσικός τρόπος να αποκατασταθεί η φαινομενικά διαταραγμένη ισορροπία. 

Τα παραπάνω επισημαίνονται ως καταστάσεις που συμβαίνουν χωρίς να κρίνω εγώ, ο Τσίτσος αν είναι σωστό ή όχι να συμβαίνουν. 

Στείρωση Γάτας - "Τσίτσο, ποια είναι η γνώμη σου για τη στείρωση; Πρέπει να γίνετaι ή όχι;"

Αυτό είναι λοιπόν το θέμα στο οποίο θα επιχειρήσω να απαντήσω και επειδή πρόκειται για ένα πολωμένο, αμφιλεγόμενο θέμα με ένθερμους πολέμιους και υποστηρικτές της στείρωσης θα ήθελα να είστε όσο το δυνατό πιο ψύχραιμοι. 

Οι υπέρ και οι κατά της στείρωσης

Όσοι είναι υπέρ της στείρωσης σίγουρα έχουν στη φαρέτρα τους ένα σύνολο από επιχειρήματα που έχουν μια βάση όπως ότι είναι πολύ κρίμα να γεννιούνται τόσα μικρά γατάκια που να πεθαίνουν από φυσικά αίτια, απο αρρώστιες ή από αμάξια κλπ, ή ότι η αναπαραγωγική στρατηγική της γάτας θα προκαλέσει ανεπιθύμητη αύξηση του πληθυσμού των γατών σε μια περιοχή κοκ. 

Αντίστοιχα όσοι είναι κατά της στείρωσης έχουν τα δικά τους (κάπως βάσιμα) επιχειρήματα όπως ότι θα πρέπει να αφήσουμε τη φύση να ρυθμίζει αυτά τα θέματα, να σκοτώνει όσα ζωάκια είναι να πεθάνουν και τα υπόλοιπα ας επιζήσουν, ότι δεν είναι κακό πράγμα ο θάνατος (παρεπιμπτόντως διαβάστε και το άρθρο “Πως πεθαίνουν οι γάτες“) κοκ.

Μια συζήτηση ενός υποστηρικτή της στείρωσης και ενός που δηλώνει κατά των στειρώσεων θα μπορούσε να εξελιχθεί κάπως έτσι:
– Δηλαδή εσένα σου αρέσει να βλέπεις συνέχεια νεκρά γατάκια πατημένα από αμάξια, ή σκοτωμένα από φόλες;
– E, έτσι είναι η φύση, κάποια ζωάκια πεθαίνουν και κάποια όχι! Γιατί να επέμβεις εσύ δηλαδή;
– Μα και εγώ μέρος της φύσης είμαι! Δεν είναι πολύ κρίμα για τα ζωάκια να πεθαίνουν έτσι;
– Τα ζωάκια που πεθαίνουν δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το κρίμα της υπόθεσης, γιατί δεν υπάρχουν, έχουν ήδη πεθάνει!

Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί αιωνίως με διασταυρώμενα επιχειρήματα εις το διηνεκές και επιβεβαιώνει ότι αν προσπαθήσουμε να πάρουμε απαντήσεις ζυγίζοντας το θέμα διανοητικά δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε πραγματικά ικανοποιητικές απαντήσεις.

Ποια είναι η άποψη του Τσίτσου;

Αφου σας βεβαιώσω ότι δεν έχω κάποια ιδιαίτερη γνώση πάνω στο θέμα που να κάνει την δική μου άποψη βαρύνουσα, θα ήθελα να σας πω ότι ούτως ή άλλως δεν έχω καθόλου άποψη πάνω στο θέμα της στείρωσης. Δεν είμαι ούτε υπέρ της στείρωσης, ούτε κατά της στείρωσης. Δεν πιστεύω ότι τα ζωάκια πρέπει να στειρώνονται μόλις ωριμάσουν σεξουαλικά. Ούτε θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να στειρώνουμε ζώα. Αυτό το δίλημμα με αφήνει αδιάφορο και μάλιστα έχω την εντύπωση ότι κάθε διανοητική προσπάθεια να λύσεις αυτό το δίλημμα (στείρωση ή όχι) μόνο να προκαλεσεί μεγαλύτερη σύγχυση μπορεί, αν είμαστε κάπως ειλικρινείς με τον εαυτό μας και ελεύθεροι από δογματικές αποψεις.

Και τι κάνουμε;

Θα μπορούσαμε αντί να βασιζόμαστε σε εκ των προτέρων απόψεις/ιδέες για το θέμα της στείρωσης να δούμε ποια είναι κάθε φορά η συνθήκη. Είναι πολλές φορές που μια συνθήκη μπορεί να αναδείξει την αναγκαιότητα να γίνει στείρωση σε ένα πλάσμα και άλλες φορές που οι συνθήκες είναι τέτοιες όπου δεν φαίνεται να υπάρχει μια τέτοια αναγκαιότητα.

Για παράδειγμα μια αστείρωτη γάτα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να δείξει σημάδια ότι μια πυομήτρα είναι προ των πυλών, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί σε μια στιγμή να επιλέξετε να κάνετε τη στείρωσή, όχι επειδή είστε υπέρ της στείρωσης, αλλά επειδή η γατούλα κινδυνεύει σοβαρά. 

Ή μια γατούλα στον πρώτο της οίστρο δείχνει να υποφέρει πάρα πολύ κλεισμένη μέσα σε ένα σπίτι, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει κάποιο αρσενικό για να ζευγαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση επειδή για τον χ ή ψ λόγο εσείς δεν συζητάτε το ενδεχόμενο να την αφήσετε ελεύθερη να ακολουθήσει το ένστικτό της προβάλλεται πάλι η ανάγκη να την στειρώσετε. 

Ή μπορεί να βρείτε ένα μικρό γατάκι και να το περιθάλψετε, και να το δεχτείτε στην αυλή σας και κάποια στιγμή, όταν αυτό ωριμάσει να μείνει έγκυος και να γεννήσει 5 καινούρια γατάκια, τα οποία φροντίζετε και σιτίζετε και αποπαρασιτώνετε. Σε αυτή τη νέα συνθήκη συνειδητοποιείτε ότι μόλις αυτά ωριμάσουν σεξουαλικά είναι πολύ πιθανό να γεννήσουν επίσης άλλα γατάκια και ξαφνικά να βρεθείτε με 25-30 γατάκια κάτι το οποίο μπορει να μην επιθυμείτε (και ποιος να σας κατηγορήσει γι’ αυτό). Τότε και πάλι μπορεί να προβείτε σε στείρωση.

Αλλά υπάρχει και η άλλη ανάγνωση του θέματος. Μπορεί η γατούλα με τα 5 παιδιά της να ζουν ευτυχισμένα στην αυλή και κάποιος από εσάς επειδή δεν θέλει να επέμβει αυτή τη στιγμή (και ποιος να τον κατηγορήσει γι’ αυτό;) προτιμάει να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς την επέμβασή του. Απολαμβάνει απλώς να βάζει λίγο φαγητό και νερό στις γάτες και αυτό είναι όλο. Στη συνέχεια κάποια γατάκια μπορει να αρρωστήσουν και να πεθάνουν και να μην το πάρει καν είδηση ή αυτό να γίνει μακριά από τα μάτια του και να μην τον επηρεάσει καθολου, οπότε η συνθήκη είναι τέτοια που δεν τον οδηγεί να επιδιώξει να στειρώσει τα γατάκια. 

Ή μπορει να δει ένα από τα νεογέννητα γατάκια σε άθλια κατάσταση και αυτή η καινούρια συνθήκη να τον ταράξει τόσο που να τον οδηγήσει σε μια τελείως διαφορετική δράση, να φροντίσει το γατάκι, μήπως και γλιτώσει και να στειρώσει τα υπόλοιπα γατάκια για να μην συμβουν και σε άλλα κάτι παρόμοιο.

Για την ιστορία του να πω ότι τελικά και οι 18 γάτες της αυλής είναι στειρωμένες (είτε αυτό βασίστηκε σε ιδεολογική στάση είτε σε αναγκαιότητες της στιγμής) ενώ και σε άλλες αποικίες που διοικώ η στείρωση έχει επιλεχθεί για να μείνει σταθερός ο μεγάλος αριθμός γατών. Κλείνοντας θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για κριτική σε όσους πιστεύουν ότι η στείρωση είναι απαραίτητη, ούτε σε όσους πιστεύουν ότι η στείρωση είναι ανεπίτρεπτη. 

Απλώς θα ήθελα να επικοινωνήσω αυτή την διαφορετική πιθανότητα, να αφήσετε τις συνθήκες να δείξουν τι πρέπει να γίνει

Στην ίδια λογική κινείται και το παρακάτω βίντεο που επικοινωνεί με ένα κάπως διαφορετικό τρόπο αυτά που θέλω να πω!
ΥΓ: Ρίξτε μια ματιά εδώ και για τη διαδικασία της στείρωσης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

Ας αφήσουμε όμως τις θεωρητικές κουβέντες περί στείρωσης και ασχοληθούμε με τα πρακτικά του θέματος. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι όπως για κάθε ιατρικό θέμα έτσι και εδώ οι πληροφορίες που δίνονται είναι ενδεικτικές και μπορούν να σας δώσουν μια αρχική ιδέα ώστε να μπορέσετε να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κτηνίατρό σας πάνω στο θέμα! Παρακάτω θα δούμε μερικά συνήθη θέματα που αντιμετωπίζετε με τη στείρωση της γάτας σας:

Πότε συνέρχεται η γάτα μετά τη στείρωση;

Είναι πολύ σημαντικό η γάτα να λάβει την απαιτούμενη φροντίδα μετά τη στείρωσή της! Ειδικά την πρώτη μέρα μετά τη στείρωση είναι σημαντικό να βρίσκεται σε ζεστό μέρος (ιδανικά μέσα στο σπίτι) πάνω σε μαλακό υπόστρωμα (ίσως κάποιο μαξιλάρι) τοποθετημένη στο πλάι και με το λαιμό τεντωμένο για αποφυγή “πνιγμού” σε πιθανό εμετό. Η γάτα θα συνέλθει από την αναισθησία σε λίγες ώρες μετά την εγχείρηση. Την πρώτη αυτή μέρα μπορείτε να την αφήσετε να βαδίσει λίγο υπό την επίβλεψή σας. Την πρώτη μέρα είναι καλό να πιεί μόνο νερό (και μάλιστα 6 με 8 ώρες μετά την επέμβαση) και από τη δεύτερη μέρα κατά προτίμηση μαλακές τροφές που της αρέσουν.

Για τις επόμενες 10 ημέρες η γάτα θα νιώθει κάθε μέρα και αισθητά καλύτερα! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *