Στείρωση γάτας

Στείρωση Γάτας – Πρέπει να στειρώνεται η γάτα ή όχι;

DISCLAIMER:
Παρακαλώ κάντε τον κόπο να  διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο και μην φανατίζεστε με τις απόψεις σας περί του θέματος. Έχει τύχει κάποιοι να με βρίζουν για μέρες για ετούτο το άρθρο και ανακαλύψαμε εκ των υστέρων μαζί ότι δεν είχαν διαβάσει το άρθρο ως το τέλος με αποτέλεσμα να παρεξηγήσουν τελείως τα λεγόμενά μου! 

Μια και τόσες φορές με έχετε ρωτήσει γύρω από το γνωστό θέμα “Στείρωση Γάτας”, για το αν πρέπει ή όχι να γίνεται στείρωση, σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο να γράψω ένα άρθρο σχετικό με αυτό. Το θέμα της στείρωσης είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Αν δεν κάνω λάθος οι περισσότεροι άνθρωποι που λογίζουν τους εαυτούς τους ως φιλόζωους είναι υπέρ της στείρωσης αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους φιλόζωους και οι οποίοι ειναι εναντίον της στείρωσης. 

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά γεγονότα που σχετίζονται εμμέσως με την στείρωση που είναι ίσως αρκετά χρήσιμα ώστε να καταλάβουμε ότι οι δογματισμοί υπέρ ή κατά της στείρωσης έχουν πάντα τον αντίλογό τους

Στείρωση Γάτας - Τα γεγονότα

 • Οι γάτες γεννούν κατά μέσο όρο περίπου πέντε μικρά σε κάθε γέννα
 • Κάθε γάτα μπορεί να κάνει μέχρι πέντε γέννες το χρόνο
 • Η αναπαραγωγική στρατηγική της γάτας είναι να επενδύει σε γέννες πολυάριθμων απογόνων από τους οποίους μόνο κάποιοι επιβιώνουν
 • Η στείρωση ειναι ενας τρόπος να περιοριστεί ο αριθμός των γατών σε μια περιοχή. 
 • Σε άλλες περιπτώσεις ο αριθμός των γατών περιορίζεται με άλλους τρόπους φαινομενικά πιο δυσάρεστους (να τα πατάνε αμάξια, να τα σκοτώνουν φόλες κλπ)
 • Η παρουσία αδέσποτων γατών μπορεί να προστατεύσει μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και αγροτικές περιοχές από κινδύνους που σχετίζονται με τρωκτικά
 • Η φύση (που περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και τα αστικά κέντρα) βρίσκει πάντα τρόπους για να βρίσκεται σε ισορροπία, και μόνο οι άνθρωποι αξιολογούν τους τρόπους αυτούς ως “βάρβαρους”, “σκληρούς” ή όχι. Για παράδειγμα σε μια κλειστή αποικία ποντικιών που αυξάνει σε αριθμό όταν η τροφή γίνει περιοριστικός παράγοντας, μπορεί να εκδηλωθούν φαινόμενα κανιβαλισμού, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ποντικιών να μειωθεί. Αυτός είναι ένας φυσικός τρόπος να αποκατασταθεί η φαινομενικά διαταραγμένη ισορροπία. 

Τα παραπάνω επισημαίνονται ως καταστάσεις που συμβαίνουν χωρίς να κρίνω εγώ, ο Τσίτσος αν είναι σωστό ή όχι να συμβαίνουν. 

Στείρωση Γάτας - "Τσίτσο, ποια είναι η γνώμη σου για τη στείρωση; Πρέπει να γίνετaι ή όχι;"

Αυτό είναι λοιπόν το θέμα στο οποίο θα επιχειρήσω να απαντήσω και επειδή πρόκειται για ένα πολωμένο, αμφιλεγόμενο θέμα με ένθερμους πολέμιους και υποστηρικτές της στείρωσης θα ήθελα να είστε όσο το δυνατό πιο ψύχραιμοι. 

Οι υπέρ και οι κατά της στείρωσης

Όσοι είναι υπέρ της στείρωσης σίγουρα έχουν στη φαρέτρα τους ένα σύνολο από επιχειρήματα που έχουν μια βάση όπως ότι είναι πολύ κρίμα να γεννιούνται τόσα μικρά γατάκια που να πεθαίνουν από φυσικά αίτια, απο αρρώστιες ή από αμάξια κλπ, ή ότι η αναπαραγωγική στρατηγική της γάτας θα προκαλέσει ανεπιθύμητη αύξηση του πληθυσμού των γατών σε μια περιοχή κοκ. 

Αντίστοιχα όσοι είναι κατά της στείρωσης έχουν τα δικά τους (κάπως βάσιμα) επιχειρήματα όπως ότι θα πρέπει να αφήσουμε τη φύση να ρυθμίζει αυτά τα θέματα, να σκοτώνει όσα ζωάκια είναι να πεθάνουν και τα υπόλοιπα ας επιζήσουν, ότι δεν είναι κακό πράγμα ο θάνατος (παρεπιμπτόντως διαβάστε και το άρθρο “Πως πεθαίνουν οι γάτες“) κοκ.

Μια συζήτηση ενός υποστηρικτή της στείρωσης και ενός που δηλώνει κατά των στειρώσεων θα μπορούσε να εξελιχθεί κάπως έτσι:
– Δηλαδή εσένα σου αρέσει να βλέπεις συνέχεια νεκρά γατάκια πατημένα από αμάξια, ή σκοτωμένα από φόλες;
– E, έτσι είναι η φύση, κάποια ζωάκια πεθαίνουν και κάποια όχι! Γιατί να επέμβεις εσύ δηλαδή;
– Μα και εγώ μέρος της φύσης είμαι! Δεν είναι πολύ κρίμα για τα ζωάκια να πεθαίνουν έτσι;
– Τα ζωάκια που πεθαίνουν δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το κρίμα της υπόθεσης, γιατί δεν υπάρχουν, έχουν ήδη πεθάνει!

Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί αιωνίως με διασταυρώμενα επιχειρήματα εις το διηνεκές και επιβεβαιώνει ότι αν προσπαθήσουμε να πάρουμε απαντήσεις ζυγίζοντας το θέμα διανοητικά δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε πραγματικά ικανοποιητικές απαντήσεις.

Ποια είναι η άποψη του Τσίτσου;

Αφου σας βεβαιώσω ότι δεν έχω κάποια ιδιαίτερη γνώση πάνω στο θέμα που να κάνει την δική μου άποψη βαρύνουσα, θα ήθελα να σας πω ότι ούτως ή άλλως δεν έχω καθόλου άποψη πάνω στο θέμα της στείρωσης. Δεν είμαι ούτε υπέρ της στείρωσης, ούτε κατά της στείρωσης. Δεν πιστεύω ότι τα ζωάκια πρέπει πάση θυσία, οπωσδήποτε και σε κάθε περίπτωση να στειρώνονται μόλις ωριμάσουν σεξουαλικά. Ούτε θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε ΠΟΤΕ να στειρώνουμε ζώα. Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω κάθε διανοητική προσπάθεια να λύσεις αυτό το δίλημμα (στείρωση ή όχι) μόνο να προκαλεσεί μεγαλύτερη σύγχυση μπορεί και να φέρει μπόλικη συγκρουση, φανατισμό από ανθρώπους που όλοι τους αγαπούν τις γάτες! Αρκεί να είμαστε λιγάκι ειλικρινείς για να παραδεχτούμε ότι έτσι γίνεται! 

Και τι κάνουμε;

Θα μπορούσαμε αντί να βασιζόμαστε σε εκ των προτέρων απόψεις/ιδέες για το θέμα της στείρωσης να δούμε ποια είναι κάθε φορά η συνθήκη. Είναι πολλές φορές που μια συνθήκη μπορεί να αναδείξει την αναγκαιότητα να γίνει στείρωση σε ένα πλάσμα και άλλες φορές που οι συνθήκες είναι τέτοιες όπου δεν φαίνεται να υπάρχει μια τέτοια αναγκαιότητα.

Για παράδειγμα μια αστείρωτη γάτα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να δείξει σημάδια ότι μια πυομήτρα είναι προ των πυλών (σημάδια στη μήτρα όπως πρασινωπές εκκρίσεις, εμετοί, άρνηση να φάει, λήθαργος, αυξημένη δίψα, συχνή ούρηση – αν και δεν ειναι σπάνιο η πυομητρα να εξελιχθεί ραγδαία, οπότε και η προληπτική στείρωση είναι αρκετά εύλογη), οπότε σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί άμεσα να επιλέξετε να κάνετε τη στείρωσή, όχι επειδή είστε υπέρ της στείρωσης, αλλά επειδή η γατούλα κινδυνεύει σοβαρά ΤΩΡΑ.

Ή μια γατούλα στον πρώτο της οίστρο δείχνει να υποφέρει πάρα πολύ κλεισμένη μέσα σε ένα σπίτι, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει κάποιο αρσενικό για να ζευγαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση επειδή για τον χ ή ψ (συχνα πολύ σοβαρό) λόγο εσείς δεν συζητάτε το ενδεχόμενο να την αφήσετε ελεύθερη να ακολουθήσει το ένστικτό της προβάλλεται πάλι η ανάγκη να την στειρώσετε.

Ή μπορεί να βρείτε ένα μικρό γατάκι και να το περιθάλψετε, και να το δεχτείτε στην αυλή σας και κάποια στιγμή, όταν αυτό ωριμάσει να μείνει έγκυος και να γεννήσει 5 καινούρια γατάκια, τα οποία φροντίζετε και σιτίζετε και αποπαρασιτώνετε. Σε αυτή τη νέα συνθήκη συνειδητοποιείτε ότι μόλις αυτά ωριμάσουν σεξουαλικά είναι πολύ πιθανό να γεννήσουν επίσης άλλα γατάκια και ξαφνικά να βρεθείτε με 25-30 γατάκια κάτι το οποίο μπορει να μην επιθυμείτε! Τότε και πάλι μπορεί να προβείτε σε στείρωση.

Αλλά υπάρχει και η άλλη ανάγνωση του θέματος. Μπορεί η γατούλα με τα 5 παιδιά της να ζουν ευτυχισμένα στην αυλή και κάποιος από εσάς επειδή δεν θέλει να επέμβει αυτή τη στιγμή (και ποιος να τον κατηγορήσει γι’ αυτό;) προτιμάει να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς την επέμβασή του. Απολαμβάνει απλώς να βάζει λίγο φαγητό και νερό στις γάτες και αυτό είναι όλο. Στη συνέχεια κάποια γατάκια μπορει να αρρωστήσουν και να πεθάνουν και να μην το πάρει καν είδηση ή αυτό να γίνει μακριά από τα μάτια του και να μην τον επηρεάσει καθολου, οπότε η συνθήκη είναι τέτοια που δεν τον οδηγεί να επιδιώξει να στειρώσει τα γατάκια. 

Ή μπορει να δει ένα από τα νεογέννητα γατάκια σε άθλια κατάσταση και αυτή η καινούρια συνθήκη να τον ταράξει τόσο που να τον οδηγήσει σε μια τελείως διαφορετική δράση, να φροντίσει το γατάκι, μήπως και γλιτώσει και να στειρώσει τα υπόλοιπα γατάκια για να μην συμβουν και σε άλλα κάτι παρόμοιο.

ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΩ ότι η πραγματικότητα είναι τελείως απρόβλεπτη, ρευστή, μεταβλητή, τα ενδεχόμενα άπειρα και είναι κρίμα να εγκλωβιζόμαστε σε εκ των προτέρων παγιωμένες και μοιραία ανεπαρκείς πεποιθήσεις για το πως πρέπει να αντιδρούμε, ούτε χρειάζεται να φανατιζομαστε για τέτοιες πεποιθήσεις. Πρέπει όμως να έχουμε εγρήγορση, τα μάτια μας ανοιχτά και να δρούμε έγκαιρα, όταν χρειάζεται! Και η δράση μπορεί να περιλαμβάνει η όχι τη στείρωση!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΟΥ: Κάπου εδώ πρέπει να πω ότι και οι 18 γάτες της αυλής είναι στειρωμένες (είτε αυτό βασίστηκε σε μια ιδεολογική στάση είτε σε αναγκαιότητες της στιγμής) ενώ και στις άλλες αποικίες που διοικώ η στείρωση έχει επιλεχθεί για να μείνει σταθερός ο μεγάλος αριθμός γατών – δεν λεω ότι αυτό είναι το σωστό, λέω ότι απλώς αυτό είναι που συνέβη. Οπότε όποιος ισχυριζεται ότι υποστηρίζω το να μην γίνονται στειρώσεις είναι εκτός πραγματικότητας (με 120 γάτες ουσιαστικα όλες στειρωμένες).

Απλώς θα ήθελα να επικοινωνήσω αυτή την διαφορετική πιθανότητα, να αφήσετε τις συνθήκες να δείξουν τι πρέπει να γίνει

Στην ίδια λογική κινείται και το παρακάτω βίντεο που επικοινωνεί με ένα κάπως διαφορετικό τρόπο αυτά που θέλω να πω!
ΥΓ: Ρίξτε μια ματιά εδώ και για τη διαδικασία της στείρωσης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

Ας αφήσουμε όμως τις θεωρητικές κουβέντες περί στείρωσης και ασχοληθούμε με τα πρακτικά του θέματος. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι όπως για κάθε ιατρικό θέμα έτσι και εδώ οι πληροφορίες που δίνονται είναι ενδεικτικές και μπορούν να σας δώσουν μια αρχική ιδέα ώστε να μπορέσετε να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κτηνίατρό σας πάνω στο θέμα! Παρακάτω θα δούμε μερικά συνήθη θέματα που αντιμετωπίζετε με τη στείρωση της γάτας σας:

1. Πότε συνέρχεται η γάτα μετά τη στείρωση;

Είναι πολύ σημαντικό η γάτα να λάβει την απαιτούμενη φροντίδα μετά τη στείρωσή της! Ειδικά την πρώτη μέρα μετά τη στείρωση είναι σημαντικό να βρίσκεται σε ζεστό μέρος (ιδανικά μέσα στο σπίτι) πάνω σε μαλακό υπόστρωμα (ίσως κάποιο μαξιλάρι) τοποθετημένη στο πλάι και με το λαιμό τεντωμένο για αποφυγή “πνιγμού” σε πιθανό εμετό. Η γάτα θα συνέλθει από την αναισθησία σε λίγες ώρες μετά την εγχείρηση. Την πρώτη αυτή μέρα μπορείτε να την αφήσετε να βαδίσει λίγο υπό την επίβλεψή σας. Την πρώτη μέρα είναι καλό να πιεί μόνο νερό (και μάλιστα 6 με 8 ώρες μετά την επέμβαση) και από τη δεύτερη μέρα κατά προτίμηση μαλακές τροφές που της αρέσουν.

πότε συνέρχεται η γάτα μετά τη στείρωση

2. Στείρωση γάτας - ανάρρωση

Αν όλα πάνε καλά η ολοκλήρωση της ανάρρωσης της γάτας συμβαίνει μετά από το πολύ 10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η γάτα θα νιώθει ολοένα και καλύτερα. Κάποιοι κτηνίατροι είναι κάθετοι για τη χρήση χωνιού, ώστε η γάτα να μην γλείφει τις πληγές. 

Αν το κάνετε αυτό, σας προτείνω με πολύ ενθουσιασμό, τουλάχιστον για την ώρα του φαγητού και για 20 λεπτά μετά να της δώσετε την πολυτέλεια να αφαιρεθεί το χωνί ώστε να μπορέσει η γάτα να γλειφτεί ικανοποιητικά – μην ξεχνάτε ότι καθημερινά κανονικά γλείφεται περίπου 3 ώρες! Θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτό και θα είναι πολύ πιο ήσυχη.

στείρωση γάτας ανάρρωση

3. Γάτα στείρωση κόστος

Παιδιά το θέμα “γάτα στείρωση κόστος” είναι πολύ σχετικό και από ό,τι έχω καταλάβει εξαρτάται πολύ από τις τιμές (.. ταρίφες) που υπάρχουν σε μια περιοχή και μπορεί να διαφέρουν από τις αντίστοιχες σε μια άλλη. Συχνά καινούριοι κτηνίατροι (τουλαχιστον εδώ στη Χίο) για να βρουν γρήγορα εργατοώρες προσφέρουν στειρώσεις σε χαμηλότερες τιμές. 

Επίσης υπάρχουν κτηνίατροι που κάνουν πολύ καλύτερες τιμές για αδέσποτες γάτες, οπότε καλό είναι να τους εντοπίσετε. Πάντως οι πιο χαμηλές τιμές που έχω ακούσει για στείρωση αρσενικών είναι στα 30 ευρώ και στα θηλυκά στα 50 ευρώ. 

Επίσης ζητήστε από τον Δήμο ή το Φιλοζωικό της περιοχής σας να σας βοηθήσει με πιθανη στείρωση αδέσποτης γάτας, μπορεί εκείνοι να αναλάβουν όλο ή καποιο κομμάτι του κόστους! 

γάτα στείρωση κόστος

4. Συμπεριφορά γάτας μετά τη στείρωση

Αν ρωτάτε για την προσωπική μου εμπειρία η συμπεριφορά γάτας μετά τη στείρωση συνήθως δεν παρουσιάζει τρομερές αλλαγές παρά μόνο σε συγκεκριμένα επίπεδα. Δηλαδή μου έχει τυχει να στειρωθούν 3 γάτες που συμμετείχαν σε πάρα πολλούς καβγάδες με πολύ επώδυνα αποτελέσματα για την υγεία τους και την υγεία άλλων γατών και όλες σταμάτησαν αυτή την άκρατη επιθετικότητα. 

Όμως ποτέ δεν είδα έντονες μεταβολές στην ψυχολογία της γάτας μετά από στείρωση. Δηλαδή δεν έχω παρατηρήσει μια γάτα να ήταν πχ κεφάτη, έξω καρδιά και μετά τη στείρωση να έγινε εσωστρεφής ή άλλες παρόμοιες μεταπτώσεις 

συμπεριφορα γάτας μετά από στείρωση

12 Απαντήσεις

 1. Συμφωνώ απόλυτα! Και άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στους δρόμους… Ούτε υπέρ Ούτε κατά! Ευχαριστούμε πολύ Τσίτσοοο!!

 2. Και πόσο κοστίζει μια στείρωση. Και μερική που έχουνε πολλές Γατούλες δεν πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία στην στείρωση τους

 3. Τα 2 γατάκια μου τα έχω από μωράκια γιατί τα άφησε η μανούλα τους έξω από την πόρτα μου..ένα θηλυκό κ ένα αρσενικό…δεν είχα ιδέα από γάτες… άρχισα να διαβάζω ότι έβρισκα για την διατροφή, την περιποίηση κτλ Κάποιο απόγευμα είδα την θηλυκή μου να κάνει σαν δαιμονισμένη σαν από ταινία θρίλερ, τρόμαξα υπερβολικά, ούρλιαζε κ χτυπιοταν!! Έπαθα πανικό, πήρα κτηνίατρο και μου λέει οίστρος…ή την αφήνεις ελεύθερη ή την στειρωνεις….την στειρωνω του λέω! Μέχρι να έρθει το ραντεβού της στειρώσης η blue άρχισε να μου επιτίθεται άγρια κ βρήκε τρόπο να το σκάσει από το σπίτι!! Την έχασα 4 ημέρες, γύρισε σε κακό χάλι… θεραπεία 1 εβδομάδα με αντιβίωση κτλ όταν συνήλθε στείρωση!! Όταν είπα στον άντρα μου να στειρωσουμε κ το αρσενικό μας έκανε λες κ του είπα να στειρωθεί ο ίδιος…το άφησα έτσι!! Πριν από 2 εβδομάδες για πρώτη φορά στους 18 μήνες ο Μπαλιας δεν γύρισε για 2 μέρες… τρόμαξα!!! Το πρωί της 3ης μέρας γύρισε όχι περπατώντας αλλά ερπωντας!!!!! σαν κομάντο….δεν μπορώ να το περιγράψω…σε τρισαθλιο χάλι.. γεμάτος χτυπήματα και πονούσε παντού…βουρ κτηνίατρο αντιβίωση δυνατή, αντιφλεγμονώδη και κρέμες για τις πληγές…. αποφασίσαμε επιτέλους την στείρωση!!! Όταν τον πήγαμε, παραλίγο να τον χάσουμε γιατί είχαν γεμίσει νερό οι πνεύμονες…. τώρα είμαστε κατά την διάρκεια θεραπείας και εγκλεισμό στο σπίτι γιατί μπορεί να πάθει ανακοπή!! Δεν μπόρεσε να αφαιρεθεί όλο το υγρό!!! Μόλις γίνει καλά…. οπωσδήποτε στείρωση!!! Θέλω κ τα 2 να ζήσουν όσο περισσότερο γίνεται….αν ζούσαν στην φύση, θα ήταν αλλιώς, ζούνε μαζί μας όμως και για μένα τα ένστικτα όσο και φυσιολογικά να είναι, σκοτώνουν!!! Ας απαλλαγούν από ένα βάρος … (κ μη νομίζετε ότι ήμουν υπέρ της στείρωσης, μεγάλωσα με σκυλιά, ποτέ δεν τα στειρωσαμε!!!) Τα γατάκια μέσα από την δική μου διπλή εμπειρία είναι αλλιώς!!!!

 4. Ότι πιο λογικό διάβασα για το θέμα της στείρωσης.
  Σε ευχαριστούμε πολύ για τα πολύ όμορφα άρθρα σου.

 5. Από τα πιο κατατοπιστικά άρθρα που έχω διαβάσει περί στείρωσης των γατιών! Μπράβο!

 6. Καλημέρα! Θέλω μόνο να μοιραστώ κάτι που το ανακάλυψα πρόσφατα, όταν είχαμε επιπλοκές σε στείρωση γατούλας και ήταν απαραίτητο να φορέσει κολάρο (μπορεί να το ξέρουν κι άλλοι, εγώ δυστυχώς το βρήκα μόνη μου, ελπίζω όχι πολύ αργά, γιατί η μικρή είναι ακόμη σε θεραπεία)… Επειδή λοιπόν η γάτα δεν δεχόταν με τίποτα το κολάρο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στα ράμματα, σκέφτηκα να κοντύνω το χωνί και να αφήσω ένα μήκος περίπου 10 εκατοστών, που ενώ είναι αρκετό για να βλέπει έξω και να αισθάνεται άνετα, ωστόσο την εμποδίζει από το να φτάσει και να πειράξει την τομή. Αν το είχα σκεφτεί νωρίτερα, θα το έκανα έτσι από την πρώτη μέρα και ίσως δεν είχαμε τις επιπλοκές, αλλά ίσως να είχαμε σώσει άλλο ένα γατάκι, που δυστυχώς δεν μπορούμε πια να το φέρουμε πίσω…Ελπίζω τουλάχιστον να βοηθηθούν κάποιοι άλλοι άνθρωποι που θα έχουν το ίδιο πρόβλημα με την περίοδο μετά από επεμβάσεις και να είναι γερά και ευτυχισμένα τα ζωάκια τους. Ελπίζω να μην κούρασα, καλή Ανάσταση!!!

  1. πολυ καλο τιπ, εχω γραψει και γω σε ποστ μου στα σοσιαλ και αλλα τιπς για το κολαρο..

   πρεπει να γινουν ολοκληρα αρθρα με ολα τα τιπς συγκεντρωμενα

   Ευχαριστουμε μαρια

 7. Καλησπέρα. πράγματι πιστεύω ότι η στείρωση θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης του ζωου. Εγώ πχ μάζεψα την 4η γάτα από το δρόμο στο σπίτι. Έρχεται συχνά σε οίστρο εδώ και κάποιες εβδομάδες. Έχει στρες, πραγματικά όσα σκευάσματα δοκίμασα δεν βοήθησαν στ να την ηρεμήσουν. Δεν θέλω να επεμβω στη φύση αλλά την έφερα σπίτι οπότε η πρώτη επέμβαση έχει ήδη γίνει. Έχει συνηθίσει στο σπίτι . τώρα που σας γράφω πηγαινοέρχεται πέρα δώθε μέσα στο σπίτι και νιαουριζει. θα μπορούσε να πάει άπενατι να ζευγαρώσει αλλά δε θέλει μάλλον να φύγει. Με βαριά καρδιά θα κανονίσω να την στείρωσω.Γιατι να βασανίζεται?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *