εγκυμοσύνη γάτας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Εγκυμοσύνη Γάτας

Η εγκυμοσύνη γάτας είναι μια από τις πιο σημαντικές φάσεις της ζωής της – αν φυσικά αυτή η γάτα δεν στειρωθεί πριν ζευγαρώσει για τουλάχιστον μια φορά. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις ιδιαιτερότητες της περιόδου της εγκυμοσύνης αλλά και των περιόδων αμέσως πριν και αμέσως μετά από αυτήν:

Πότε μια γάτα μένει έγκυος;

Μια γάτα είναι πιθανό να πρωτομείνει έγκυος όταν έρθει στον πρώτο οίστρο της (αν φυσικά δεν έχει γίνει στείρωση της γάτας). Αυτό συνήθως συμβαίνει μεταξύ του 6ου και του 9ου μήνα ζωής της αλλά είναι πιθανό να συμβεί και από τον 4ο ως και τον 11ο μήνα.  Στη συνέχεια σε κάθε οίστρο που θα ακολουθήσει είναι πάντα πιθανή η εγκυμοσύνη. Η γάτα έρχεται σε οίστρο κάθε 2 με 3 εβδομάδες (αν δεν μείνει έγκυος). 

Η περίοδος του οίστρου διαρκεί 7 μέρες κατά μέσο όρο (από 2 ως 19) και είναι εκείνη η περιόδος που η γάτα είναι πιθανό να μείνει έγκυος και παρουσίαζει την τυπική συμπεριφορά γάτας σε οίστρο. Μάθετε για την συμπεριφορά της γάτας σε οίστρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΠΙΘΑΝΩΣ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ: Τα πάντα για τον οίστρο της γάτας

Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη της γάτας;

H εγκυμοσύνη της γάτας διαρκεί από 61 ως 67 ημέρες από τη στιγμή του ζευγαρώματος. Να πούμε ότι στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης δεν φαίνονται καθόλου ενδείξεις ότι η γάτα είναι πλέον έγκυος.

Φροντίδα έγκυου γάτας

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε στ’ αλήθεια να φροντίσετε την έγκυο γατούλα σας! Καθώς η γάτα διανύει την περίοδο της εγκυμοσύνης συμβαίνουν τα εξής: Στα πρώτα δύο τρίτα η έγκυος γάτα αποθηκεύει λίπος ενώ στο τελευταίο τρίτο το βάρος της συνεχίζει να αυξάνεται και αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη των εμβρύων. 

Πως να βοηθήσετε τη γατούλα σας; Μα προσφέροντάς της τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην εγκυμοσύνη της, στη γέννα και στον θηλασμό της. Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά είναι επιθυμητή ωστόσο ταυτόχρονα πρέπει να προσέξετε ώστε να μην αποκτήσει η γάτα περισσότερο βάρος από ό,τι χρειάζεται. 

Τα πράγματα δεν είναι τελείως απλά! Να εξηγηθω: στα πρώτα 2/3 της εγκυμοσύνης η γάτα δεν πρέπει να πάρει περισσότερο από το 40% του ιδανικού τελικού βάρους (αμέσως πριν ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη). Αν υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις, η παχυσαρκία που λαμβάνει χώρα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στα γατάκια και στη γάτα κατά τη γέννα και αργότερα! Οπότε εφόσον έχετε αναλάβει εσείς τη διατροφή της φροντίστε να ελέγχεται την πορεία του βάρους της! Οπότε τι πρέπει να κάνετε;

 • Προσφέρετε της διατροφή που να βασίζεται σε μπολικη ποιοτική υγρή τροφή πλούσια σε εύπεπτη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας για τη γάτα και με μπόλικα λιπαρά για τους λόγους που εξηγήσαμε προηγουμένως! Η προτεινόμενη υγρή μου τροφή για μια έγκυο γάτα είναι η εξαιρετική και εξαιρετικα οικονομική Animonda που μπορείτε να βρείτε εδώ! Ταυτόχρονα μην αμελείτε να ελέγχετε το βάρος της
 • Επίσης μια και η γατα ειναι σε μια ευάλωτη φάση της ζωής της καλό είναι να της προσφέρετε πλουσιοπάροχα ανέσεις όπως ένα αναπαυτικό κρεβάτι και μπόλικη ζεστασιά, κάτι που θα την διευκολύνει πολύ σε αυτή την τόσο απαιτητική περίοδο. 
 • Φροντίστε την με συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό της όπως το φοβερό vetomune αλλά και μην αμελείτε την αποπαρασίτωσή της

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι η γάτα είναι έγκυος;

Αν και τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης δεν υπάρχουν σημάδια ότι η γάτα είναι έγκυος σύντομα θα μπορέσετε να εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια τα οποία είναι:

 • Η κοιλιά της εγκύου γάτας γρήγορα αρχίζει να φουσκώνει – ωστόσο μην την πιέζετε γιατί μπορεί να βλάψετε τα έμβρυα. Βέβαια το φούσκωμα της κοιλιάς μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες (όπως σκουλήκια στον εντερικό σωλήνα) οπότε αν παρατηρήσετε πρήξιμο επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας
 • Όταν μια γάτα μένει έγκυος ανεβαίνει επικίνδυνα η όρεξή της (κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει και στους ανθρώπους;) αλλά επειδή και αυτό το σημάδι μπορεί να υποδηλώνει παρουσία παρασίτων στο έντερο και εδώ καλό είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας
 • Και λόγω του προηγούμενου η έγκυος γάτα θα πάρει βάρος – περίπου 1 με 2 κιλα, ανάλογα με τα παιδιά που θα γεννήσει.
 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσικό η γάτα να παρουσιάζει έντονα μητρικά ένστικτα κάτι που θα την κάνει πιο θορυβώδη και ίσως να επιζητά την προσοχή των ανθρώπων αρκετά πιο έντονα από ό,τι συνήθως!
 • Για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι έγκυος μπορείτε να της κάνετε υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα θα δείξει ένδειξη ότι υπάρχουν έμβρυα μετά την 15η μέρα απο την έναρξη της εγκυμοσύνης. Από την 40η ημέρα μπορεί να δώσει και ένδειξη για το πόσα γατάκια κουβαλάει η γάτα.
εγκυμοσύνη γάτας

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι η γάτα ετοιμάζεται να γεννήσει;

Καθώς η πορεία της εγκυμοσύνης πλησιάζει στο τέλος της εμφανίζονται κάποια σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα πρόκειται να γεννήσει! Αυτά είναι:

 • H έγκυος γάτα αρνείται να φάει, είναι πολύ νευρική και αναζητά μετά μανίας ένα ήσυχο και απομονωμένο μέρος για να γεννήσει. Ταυτόχρονα η επικείμενη γατομαμά μπορεί να φωνάζει έντονα και να αυτο-καλλωπίζεται (σε μια προσπάθεια να μειώσει το στρες της)
 • Θα υπάρξει μείωση της θερμοκρασίας της περίπου στους 37.8 °C 12 ως 24 ώρες πριν η γέννα ξεκινήσει (για να μάθετε τις τιμές των ζωτικών σημείων της γάτας κάντε κλικ εδώ).
 • Η γέννα ουσιαστικά ξεκινάει με ισχυρές συσπάσεις της κοιλίας και κάποιες εκκρίσεις από τον κόλπο. Αν τυχών αυτές είναι μαύρου χρώματος ή περιέχουν αίμα επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας άμεσα. Αν όλα πάνε καλά θα ακολουθήσουν τα νεογέννητα γατάκια.

Πόσα γατάκια γεννάει μια γάτα την πρώτη φορά; - Πόσα γατάκια γεννάει η γάτα συνήθως;

Στην πρώτη γέννα η γάτα γεννάει λιγότερα γατάκια από ό,τι συνήθως (λιγότερα από 4). Στις επόμενες ο μέσος όρος των γατών που γεννάει είναι από 4 ως 5! Σε μερικές φυλές γάτας όπως η γάτα Σιάμ, ή η γάτα Βιρμανίας εχει παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός απογόνων!

Αν τώρα αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε εσείς για την μεταγεννητική φροντίδα της γάτας κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Τέλος αν θέλετε να μάθετε τι ακολουθεί μετά την εγκυμοσύνη, δηλαδή για την περίοδο του θηλασμού και του απογαλακτισμού διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

ΥΓ: Για περισσότερες πληροφορίες για την εγκυμοσύνη γάτας κάντε κλικ εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *