Γάτα του Σιάμ

Αφιέρωμα: Παραδοσιακή Γάτα Σιάμ (πλέον γνωστή ως Thai)

…γράφει ο Θέμης, πατέρας της υπέροχης Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο Ίνσταγκραμ εδώ), μιας εκλεκτής εκπροσώπου της φυλής Γάτα Σιάμ & σχολιάζει ο Τσίτσος

Χωρίς να χρονοτριβίσουμε ούτε λεπτό θα ξεκινήσουμε απευθείας το αφιέρωμά μας για την παραδοσιακή Γάτα του Σιάμ. Είστε έτοιμοι; Φύγαμε!

1. Παραδοσιακή Γάτα Σιαμ - Καταγωγή

Άλλοτε γνωστές ως γάτες του Σιαμ ή Wichien Maat (diamond gold/ moon diamond), πρόσφατα μετονομασθείσες σε Thai ώστε να διαχωριστούν από τις συγγενείς τους, τις μοντέρνες σιαμέζες, είναι μια από τις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες φυλές γάτας, πασίγνωστες από πολύ παλιά, παρά τις κάποιες αλλαγές που έχει υποστεί η φυλή στο πέρασμα των χρόνων.

Προέρχονται από το Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη) όπου ζούσαν ως γάτες ναών και βασιλικών ανακτόρων. Η φυλή έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Δύση στα τέλη του 1800, συγκεκριμένα στη Βρετανία όπου και άρχισαν να κυριεύουν τα cat shows και τις καρδιές του κοινού, όντας τόσο διαφορετικές από τις γάτες που εμφανίζονταν ως τότε. Αν και πλέον λιγότερο δημοφιλής από την πιο extreme μοντέρνα Σιαμ, η φυλή έχει σταθερούς λάτρεις και είναι αναγνωρισμένη από τους περισσότερους ομίλους γάτας (TICA, WCF και βρίσκεται σε στάδιο αναγνώρισης από την FIFe).

2. Παραδοσιακή Γάτα του Σιάμ - Διαβίωση και φροντίδα

 • Αγαπούν τροφές που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική διατροφή της γάτας: κυρίως μια δίαιτα που θα είναι βασισμένη εν μέρει ή και αποκλειστικά σε υγρή ή και ωμή διατροφή. Κρυψώνες με λιχουδιές ή παιχνίδια απασχόλησης με treats εξιτάρουν το ένστικτο του κυνηγού που διαθέτει μια Thai, και παράλληλα μπορούν να τις κρατήσουν απασχολημένες -μέχρι και η τελευταία λιχουδιά να έχει κατατροπωθεί.
 • Πρόκειται για εύκολες γενικά στη φροντίδα γάτες. Ως κοντότριχες, ένα βούρτσισμα τη βδομάδα είναι αρκετό για να διατηρείται το τρίχωμα τους στιλπνό, ωστόσο αν η διατροφή τους δεν είναι η κατάλληλη, τείνουν να μαδάνε αρκετά (σημ. Τσίτσου: για την υγεία της γούνας μιας γάτας εξέταστε και την λύση ενός συμπληρώματος πλούσιου σε Ω3 & Ω6 λιπαρά οξέα όπως αυτό ΕΔΩ).
 • Μπάνιο; Κάνουν οι γάτες μπάνιο; Πολλές Thai θα τρυπώσουν ευχάριστα με το αφεντικό τους στη μπανιέρα – αν και είναι πεντακάθαρες από μόνες τους και δεν χρειάζονται μπάνιο – σημ. Τσίτσου: ε παιδιά, μην ξεχνάτε, αν χρειαστεί να κάνετε μπάνιο μια γάτα να την κάνετε με ειδικό σαμπουάν για γάτες όπως αυτό!
 • Η παραδοσιακή Γάτα Σιάμ δεν αντέχει τη μοναξιά. Ιδανικά ζουν μαζί με γατίσια παρέα -αν και μπορούν επίσης να καταδεχτούν σκυλάκια, κουνέλια και τα εννοείται τα χιούμαν τους. Σοβαρά, αν δουλεύετε τη μισή μέρα, μια Thai μόνη της δεν είναι η ιδανική γάτα για σας. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε δύο ώστε να έχουν παρέα η μια την άλλη. Μια Thai που νιώθει μοναξιά ή βαριέται, πολύ εύκολα μπορεί να γίνει καταστροφέας για να περάσει το χρόνο της.
 • Δεν αντέχουν να βλέπουν κλειστές πόρτες. Και ναι, είναι πανέξυπνες και θα μάθουν να ανοίγουν τις μισητές πόρτες. Και το ψυγείο. Και τα ντουλάπια. Και τα συρτάρια – σημ. Τσίτσου: περισσότερα για το μίσος των γατών για τις κλειστές πόρτες εδώ!
 • Λατρεύουν τον άνθρωπο τους. Είναι τρομερά ανθρωποκεντρικές γάτες, και ναι, προτιμούν να έρθουν διακοπές μαζί σας καθώς προτιμούν να είναι με την οικογένεια τους παρά στο χώρο τους.
 • Η Γάτα Thai χρειάζεται οπωσδήποτε μερικές ώρες παιχνιδιού με τον άνθρωπο τους τη μέρα. Παραμένουν “γατάκια” στο μυαλό και στην καρδιά μέχρι τα βαθιά γεράματα τους οπότε λάβετε το υπόψιν σας πριν αποφασίσετε να βάλετε μια στη ζωή σας – σημ. Τσίτσου: παιδιά, βρήκα το απόλυτο γατοπαίχνιδο, την μπάλα που κινείται μόνη της, αυτή και αν θα ξετρελάνει μια γάτα που λατρεύει το παιχνίδι.. τσεκάρετέ το εδώ. 
 • Αν ενοχλείστε από το θόρυβο, ή οι γείτονες σας ενοχλούνται από το θόρυβο, έχετε υπόψιν πως μια Thai μπορεί να είναι εξαιρετικά ομιλητική. Ναι, θα μιρλίζουν όλη μέρα. Ναι, μερικές φορές μπορεί να σας πάρουν τα αυτιά.

3. Μορφολογία και χαρακτηριστικά της φυλής

Η παραδοσιακή Γάτα Σιάμ είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμη όσον αφορά την εμφάνιση. Όπως όλες οι γάτες που φέρουν το γονίδιο colorpoint, οι Thai γεννιούνται ολόλευκες και σταδιακά αποκτούν τον τελικό χρωματισμό τους στα άκρα, ενώ το σώμα τους παραμένει υπόλευκο/κρεμ.

...αααα μη με μπερδεύεις! Τι είναι το γονίδιο colorpoint;
Τσίτσος
Γάτα Πριγκίπισσα

Μην βιάζεσαι ανόοοητε! Θα τα εξηγήσω όλα! Στην ουσία το γονίδιο αυτό προκαλεί μια μορφή αλμπινισμού, η οποία επιτρέπει στο χρώμα να εμφανιστεί μόνο στα πιο κρύα σημεία του σώματος, δηλαδή στα πόδια, μουσούδα, αυτιά και ουρά.)

Αν και υπάρχουν διαφορές από όμιλο σε όμιλο, οι χρωματισμοί που αναγνωρίζονται στη φυλή είναι οι τέσσερις βασικοί (seal, blue, lilac & chocolate) καθώς επίσης και red & cream, με ραβδώσεις (tabby/lynx point) ή χωρίς, ενώ υπάρχει και ποικιλία ταρταρούγας (tortie point).

Γάτα του Σιάμ

Τα μάτια σε μια παραδοσιακή Γάτα του Σιάμ έχουν πάντα έντονο γαλάζιο χρώμα, και μαγεύει με ευκολία όποιον στοχεύσει με το βλέμμα της. Δείτε αμέσως πιο πανω το υπέροχο βλέμμα της Σίρσα!

Είναι γάτες μετρίου μεγέθους (αν και τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν τα 6 με 7 κιλά), αθλητικές (αλλά όχι υπερβολικά μυώδεις) και ταυτόχρονα ντελικάτες και γεμάτες χάρη -μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για γάτες οι οποίες ζούσαν σε ανάκτορα και δεν το έχουν λησμονήσει.

Οι Thai είναι πάντα κοντότριχες, ωστόσο υπάρχει και η μακρύτριχη ποικιλία τους, όπως και στη μοντέρνα σιαμ, οι μπαλινέζες.

“Κόμποι” στην ουρά, λευκές πατούσες και μονίμως αλλήθωρο βλέμμα θεωρούνται ελαττώματα αποκλεισμού στις εκθέσεις και οι εκτροφείς έχουν δουλέψει σκλήρα για να τα εξαλείψουν, αν και κατά καιρούς τυχαίνει να γεννηθεί κάποιο γατάκι με κάποιο/α από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μια από τις μακροβιότερες φυλές γάτας, με προσδόκιμο ζωής που μπορεί άνετα να φτάσει, ή και να ξεπεράσει ακόμα, τα 20 χρόνια.

4. Χαρακτήρας

Η παραδοσιακή Γάτα του Σιάμ είναι συναρπαστικό πλάσμα, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο ταπεραμέντο της, που μοιάζει περισσότερο με σκύλου παρά με γάτας. Πρόκειται για μια από τις πιο ευφυείς φυλές, πεισματάρες, με τάση να μιλάνε και να αντιμιλάνε (αν τους απαντήσεις θα διαπιστώσεις ότι μπορούν να κρατήσουν μια συζήτηση για ώρες αν χρειαστεί). Η φωνή τους ιδιαίτερα είναι φημισμένη και θρυλική – μπορούν να γίνουν εξαιρετικά θορυβώδεις για να τραβήξουν την προσοχή του ανθρώπου τους, με τον οποίο δένονται καταπληκτικά.

Είναι χαδιάρες και ναι, αν δεν τους δώσετε τα χάδια που ζητάνε την ώρα που τα ζητάνε, θα κάνουν τα πάντα για να τους δώσετε σημασία.

Η παραδοσιακή γάτα Σιάμ είναι κάτι παραπάνω από γάτα του καναπέ. Αν και είναι γάτες που ζουν ευτυχισμένες εντός σπιτιού. Είναι παιχνιδιάρες, εξαιρετικά περίεργες (δεν θα μαγειρέψετε μόνοι σας ξανά ούτε θα πάτε στο μπάνιο χωρίς τη συνοδεία μιας Thai) ενώ εκπαιδεύονται εύκολα και μαθαίνουν κόλπα, καταρρίπτοντας το μύθο ότι οι γάτες δεν είναι εκπαιδεύσιμες. 

Πολλοί εκπρόσωποι της φυλής λατρεύουν να παίζουν με το νερό ή να παίζουν fetch. Δεν είναι απίθανο επίσης να δεις μια Thai να βολτάρει με τον άνθρωπο της φορώντας ειδικό σαμαράκι και λουράκι βόλτας (σημ. Τσίτσου: βρείτε πως να μάθετε τη γάτα σας να πηγαίνει βόλτα με σαμαράκι εδω).

Οι παραδοσιακές γάτες Σιάμ δεν αντέχουν χωρίς συντροφιά, είτε του ανθρώπου τους, είτε μιας άλλης γάτας, ή ενός άλλου κατοικιδίου, γι αυτό αν σκέφτεστε να προσθέσετε στη ζωή σας μια Thai, γιατί όχι δύο; Οι γάτες είναι άλλωστε σαν τα πατατάκια, μια δεν είναι ποτέ αρκετή.

5. Θέματα Υγείας/Ασφάλειας για την παραδοσιακή Γάτα του Σιάμ

 • Η παραδοσιακή Γάτα Σιάμ είναι γενικά από τις μακροβιότερες και πιο υγιείς φυλές γάτας, συνεπώς δεν ταλανίζεται από πολλά κληρονομικά προβλήματα υγείας (σημ. Τσίτσου: Ανακαλύψτε πόσα χρόνια ζουν οι γάτες ΕΔΩ)
 • Εχουν μια σχετική ευαισθησία με τα δόντια τους, οπότε καλό είναι να συνηθίζουν από νωρίς το βούτσισμα των δοντιών. Εναλλακτικά, σνακ όπως οι ωμοί λαιμοί από κοτόπουλο είναι εξίσου αποτελεσματικοί στο να διατηρούνται τα δόντια τους υγιή και αστραφτερά (σημ. Τσίτσου: βρείτε 4 τρόπους για την φροντίδα της στοματικής/οδοντικής υγιεινής εδώ)
 • Γάτες και γάτοι που δεν προορίζονται για αναπαραγωγή ή εκθέσεις, καλό είναι να στειρώνονται όσο νωρίτερα γίνεται, μιας που η φυλή χαρακτηρίζεται από πρώιμη σεξουαλική ωρίμανση (ειδικά οι θηλυκές μπορούν να έχουν οίστρο από την ηλικία των 3,5 με 4 μηνών) κι αν μια Thai μπορεί να σας πάρει τα αυτιά σε νορμάλ κατάσταση, είναι δέκα φορές πιο θορυβώδης σε φάση οίστρου.
 • Μια που πρόκειται για τρομερά περίεργες γάτες, θέλουν πολλή προσοχή σε ατυχήματα εντός σπιτιού. Πολλή προσοχή με τα παράθυρα, να μην είναι ποτέ σε ανάκλιση. Μπορεί να “πιαστούν” και να μείνουν παράλυτες, να χάσουν κάποιο άκρο, ή ακόμα και τη ζωή τους. Όχι μπαλκόνια χωρίς περίφραξη ως το ταβάνι. Και πάλι, λόγω της έμφυτης περιέργειας τους μπορεί να πέσουν – και όχι, δεν είναι επτάψυχες.
 • Προσοχή χρειάζεται και με τις τσάντες, ειδικά τις πλαστικές, που είναι αγαπημένο τους παιχνίδι. Ποτέ μην αφήνετε την γάτα Σιάμ σας να παίζει χωρίς να την παρακολουθείτε -μπορεί να συμβούν πολλά, από το να φάει κάποιο κομμάτι πλαστικού μέχρι και να τυλιχτεί με την τσάντα και να πνιγεί.

Ουφ, αυτό ήταν, φτάσαμε στο τέλος!! Ας απολαύσουμε κλείνοντας και ένα άλμπουμ με φωτογραφίες της Σίρσα και των συγγενών της!

Παραδοσιακή Γάτα Σιάμ - Φωτογραφίες

Πωπω, μετά από όλα αυτά δεν πιστεύω αυτό που θα ξεστομίσω... ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΜΑΝΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΣΙΑΜ.. μπουχουχού!
Φοβισμένη γάτα
Τσίτσος
Γάτα Πριγκίπισσα

BONUS FACTS

⭕️ H παραδοσιακή γάτα του Σιάμ λέγεται Thai για να διαφοροποιηθεί από την σύγχρονη γάτα του Σιαμ που πρόεκυψε με ελεγχόμενες διασταυρώσεις από την παραδοσιακή, με αποτέλεσμα να αλλάξει το σχήμα του κεφαλιού (πιο “μυτερό” ενώ η παραδοσιακή έχει πιο στρογγυλεμένο)
⭕️ Η πρωταγωνίστρια της υπέροχης ταινίας This Darn Cat (1965) ειναι μια λαχταριστή γάτα Σιάμ (δείτε το καταπληκτικό τρέιλερ στα σχόλια)
⭕️ Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δύο σιαμέζες γάτες βοήθησαν να σταματήσουν μια απόπειρα κατασκοπείας κατά τη δεκαετία του 1960. Όταν δύο σιαμέζικα γατάκια που ζούσαν στην ολλανδική πρεσβεία, στη Μόσχα άρχισαν να γρατζουνίζουν στους τοίχους, οι χιουμανιστικοί τους γονείς υποπτεύθηκαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε πίσω από τους τοίχους. Και είχαν δίκιο. Όταν ξηλώθηκε ο τοίχος, ανακάλυψαν 30 μικροσκοπικά μικρόφωνα που κατέγραφαν τις συνομιλίες και τις κινήσεις γύρω από την ολλανδική πρεσβεία.
⭕️ Οι Σιαμέζες έχουν συχνά αλλήθωρα ματάκια και στραβή ουρά. Αυτό οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες. Όμως υπάρχουν και πιο πιπεράτες εξηγήσεις γι’ αυτό: Συμφωνα με ένα θρύλο μια ομάδα από Σιαμέζες ανέλαβε να φυλάει ένα χρυσό κύπελο. Οι γάτες έδειξαν τόσο ζήλο και δεν άφηναν το κύπελο από τα μάτια τους μέχρι που.. στραβώθηκαν. Ενω μια Σιαμέζα γάτα πριγκίπισσα (ορίστε δεν είμαι μόνο εγώ) είχε ένα πολύτιμο κοσμημα που κατάφερε να χάσει καθώς κολυμπούσε, οπότε ο έμπιστος υπηρέτης της (μια άλλη γάτα Σιαμ) στράβωσε την ουρά του σε σχήμα αγκιστριού για να.. ψαρέψει το κόσμημα!

ΥΓ: Γιατί δεν ρίχνετε και μια ματιά στο μεγάλειο των υπέροχων Maine Coon; Διαβάστε το αφιέρωμά μας κάνοντας κλικ εδώ
ΥΓ2: Εσείς είχατε ποτέ μια γάτα Thai; Πως ήταν η συνύπαρξή μαζί της; Τα σχόλιά σας

13 Απαντήσεις

 1. Και τώρα τη κάνω που ερωτεύτηκα την πριγκιπέσα Γάτα από το Σιάμ!!! Είναι Θεά. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες 😻

 2. Είχα έναν αρσενικό γάτο Σιάμ δέκα χρόνια οικόσιτο με πλήρες βιβλιάριο υγείας. Με διαφορά χαδιάρης, ναζιάρης και γκρινιάρης από κάθε άλλη γάτα που έχει μείνει στο σπίτι. Πραγματικά ανθρωποκεντρικό ζώο.

 3. Η ήρα μου Σιάμ μια κούκλα! Τα ζώα είναι όπως τα μωρά αν τα μάθεις να είναι φρόνιμα θα είναι. Η ήρα μου είχε το πρόγραμμα της … μην γελάσετε σε ότι γραψω. 15 χρονια δεν έβαλα ξυπνητήρι,το πρωί ερχόταν με το ποδαράκι της κ με χτυπούσε… δεν άντεχε την φασαρία…μεγάλωσε σε ήρεμο περιβάλλον 11το πρωί έπρεπε να φάει το σαλαμακι της, μετά έπρεπε να κάτσει στην καρέκλα της να βλέπει έξω… το χειμώνα έπρεπε να υπάρχει στο καναπέ η κουβερτούλα της το καλοκαίρι το σεντονακι της δεν καθόταν ποτέ στα ριχταρια…δεν ανέβαινε στο πάγκο της κουζίνας… κάτι που δεν μας άρεσε ποτέ. Είχε τα δικά της πιάτα ποτέ σε δικά μάς! Της άρεσε το παιχνίδι με την μπαλίτσα της, …κοιμόταν με τον ευχουλη αγκαλιά! Επειδή είχα πρόβλημα με το στομάχι μου κ ανέβαζα κ πυρετό καθόταν επάνω στο στομάχι τότε ήξερα ότι την επόμενη ώρα…μέρα θα υπέφερα. Πεντακάθαρη της άρεσε να την χτενιζεις… φυσικά όταν ερχόταν η ώρα του ύπνου το βράδυ πήγαινε πρώτη στο κρεβάτι κ αν αργουσα ερχόταν νιαουριζε σήκω μάνα να κοιμηθούμε! Το αγαπημένο μας ηρακι άνθρωπος! Ήρθε η ώρα της ινσουλίνης τότε με μια τεράστια βελόνα την βάζαμε ινσουλίνη… μόλις ερχόταν η ώρα της ινσουλίνης ξαπλώνε να την βάλουμε την ένεση. Έφυγε από εγκεφαλίτιδα το πιο καλό γατάκι μας χάρισε την αγάπη της όπως εμείς! Ήταν το κοριτσάκι μας μέλος της οικογένειας μας ή φωτογραφία της δίπλα στης δικές μας φωτογραφίες! Αυτό ήταν το Ηρακι μου η πανέμορφη Σιάμ γάτα μου!!!

 4. Την Roro την είχαμε 22 χρόνια.
  Την χάσαμε πριν 2 χρόνια.
  Καταπληκτική, παρέα ζωής.
  Τώρα έχουμε τον Ρόκι αρσενικό Σιάμ
  πανέξυπνος, χαδιαρης και κούκλος.

 5. Η Ηρώ μου ειναι μια κουκλα,με ζαφειρενια ματια,γκρινιαρα οσο δεν παιρνει και μας εχει εκπαιδευσει ολους μεσα στο σπιτι,αλλα την λατρευουμε,μακαρι να μπορουσα να δημοσιευσω φωτογραφια της

 6. Όταν διάβαζα, καθόταν κάτω από το πορτατίφ με κοίταζε και συχνά πυκνά χτυπούσε το στυλό για να τον χαϊδέψω

 7. Γειά σας κ από εμένα! Όλα τα αιλουροειδή δεν είναι ιδιοφυή;;
  Ένας κηδεμόνας Σιάμ πρέπει να καυχιέται ότι έχει τη πιο έξυπνη γατα;
  Είχα πρόσφατα μια διαφωνία με ένα γάτο γονέα Σιάμ κ πανω στη συζήτηση
  έδειξε υποτίμηση στις άλλες γάτες που δεν ανηκουν σε αυτή τη ράτσα
  Προσωπικά δεν θεωρώ ένα τέτοιο άτομο ( φιλοζωο) σωστα;

 8. Μήπως κανείς σιαμεζομπαμπας η σιαμεζομαμα έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα; Έχω έναν σιαμεζο 13 χρόνων. Ξαφνικά μου εμφάνισε λιπιθυμικα επισοδεια. Κάναμε εξετάσεις αίματος κι έχει αυξημένη την ορμόνη του θυρεοειδή. Υπερθυρεοειδισμός λέει ο γιατρός. Τώρα πρέπει να τον δει και καρδιολόγος. Αν έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία ας μου γράψει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *