Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;

Αφού ανακαλύψαμε πόσα ανθρώπινα χρόνια αντιστοιχούν σε γατίσια, αφού βρήκαμε πως να υπολογίσουμε την πραγματική ηλικία της γάτας μας (κάνε κλικ στην εικόνα αμέσως από κάτω και μάθε) ήρθε η ώρα να απαντήσω σε μερικά ακόμη ερωτήματα: Πόσο ζουν οι γάτες; Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες στο σπίτι; Ποια είναι η γηραιότερη γάτα; 

Για να βρείτε τις απαντήσεις διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές, ανίδεοι, αγαπημένοι χιουμανίσκοι μου!

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες

Στο ερώτημα πόσα χρόνια ζει η γάτα κατά μέσο όρο η απάντηση πιθανώς να είναι κάπως παραπλανητική! Διότι είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες διαβίωσης μιας γάτας στον δρόμο, σε μια αυλή και μέσα σε ένα σπίτι.  Γι αυτό θα ξεχωρίσουμε κάπως τις διάφορες περιπτώσεις!

1. Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες στο σπίτι

Αρκετές έρευνες και μετρήσεις έχουν γίνει για να απαντηθεί το ερώτημα “πόσα χρόνια ζουν οι γάτες στο σπίτι” και φαίνεται ότι οι γάτες μέσα στο σπίτι ζουν 3 φορές περισσότερο από τις γάτες εκτός σπιτιού! Τέτοιες γάτες είναι συνήθως στειρωμένες, εμβολιασμένες, καθαρές με πρόσβαση σε ποιοτική τροφή και καθαρό νερό, οπότε ο χρόνος ζωής τους εκτινάσσεται! Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι αυτός ο μέσος όρος είναι περιπου μεταξύ 14 και 20 χρόνων και αθροίζοντας τα αποτελέσματα πολλών τέτοιων ερευνών βρίσκουμε ότι ο γενικός μέσος όρος φτάνει τα 16.7 χρόνια. Εντάξει, μην το παίρνετε τοις μετρητοίς, αυτή είναι μια αρκετά αντιπροσωπευτική, γενική εικόνα!

Εγώ βέβαια δεν σκοπεύω να ζήσω λιγότερα από 20, σόρι ε;!

ΟΥΦ ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΜΑΚΑΒΡΙΑ: 6 Σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει

2. Πόσα χρόνια ζουν οι αδέσποτες γάτες;

Ο όρος “αδέσποτη γάτα” μπορεί να παρουσιάζει τεράστιες διαβαθμίσεις. Είναι τελειώς διαφορετικό αν μια αδέσποτη γάτα είναι στειρωμένη ή όχι, αν ζει σε μια αστική πολή, σε ένα προάστιο, σε ένα χωριό, αν βρίσκεται σε μια αυλή μακριά απο πολυσυχναστους δρόμους ή αν περνάει ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας κάθε μέρα.

Όπως καταλαβαίνετε οι παράγοντες είναι τόσο πολλοί που τα αποτελέσματα διαφόρουν ερευνών ποικίλλουν απο 3 ως 10 χρόνια. Εμείς υπολογίσαμε τον μέσο όρων αρκετών τέτοιων ερευνών και διαπιστώσαμε ότι χονδρικά ο μέσος όρος ζωής γάτας αδέσποτης είναι περίπου 5.6 χρόνια.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΑΤΕΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Πως να φτιάξω σπίτι για αδέσποτες γάτες

3. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο ζουν οι γάτες

Διάφοροι παράγοντες εκτός από το αν ζουν μέσα ή έξω από το σπίτι κάνουν μερικές γάτες να ζουν περισσότερο από άλλες.

 • Ένας βασικός παράγοντας είναι αν η γάτα είναι “καθαρόαιμη” ή προέρχεται απο διασταυρώσεις. Σύμφωνα με έρευνες οι “καθαρόαιμες” γάτες εμφανίζουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από αυτές που προέρχονται από διασταυρώσεις. 
 • Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι φυσικά η διατροφή! Προτιμήστε μια διαιτα κοντά στη φυσική διατροφή της γάτας που είναι θηράματα πλούσια σε υγρασία, ζωική πρωτείνη με περιορισμένο μισοχωνεμενο υδατανθρακα. Οι τροφές που ταιριάζουν σε αυτό το πρότυπο είναι καποιες ποιοτικες πλήρεις υγρές τροφές (φτιαγμένες με ατμισμενο πραγματικο κρέας, απο μυες, καρδιες, πνευμονες, συκωτακια) όπως η εξαιρετική και πολύ οικονομική Animonda που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και η barf διατροφή (ωμο, κατεψυγμένο κρέας, σε μορφή κιμά). Οι 18 γάτες της αυλής τρέφονται εδώ και 12 μήνες με την BARF της Voldog, και εχουν μεταμορφωθει σε πολλα επίπεδα (η γουνα τους έλαμψε, έγιναν μυώδεις, εξαφανίστηκαν εμετοί, ρινοτραχειίτιδες, στοματίτιδες και 3 γάτες με έιτζ μοιαζουν με υγιείς γάτες πλέον).  
 • Για ενα πλάσμα που αποτελείται απο 65%-70% νερό η σωστή ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο καλύτερος τρόπος να ενυδατώθεί η γάτα επαρκώς είναι να στραφεί προς υγρές τροφές (με ποσοστο υγρασίας της ταξεως του 80%) μια και η γατα ως είδος, έχοντας εξελιχθεί σε ερημικά κλίματα, έχει μάθει να προσλαμβάνει το νερό που χρειάζεται από την τροφή της τα θηράματά της (που εχουν επισης 65-70% υγρασία)! Βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου εδώ, βρείτε πόσο νερό πρέπει να προσλαμβάνει η γάτα ημερησίως ανάλογα με το βάρος της εδώ και τρόπους για να αυξήσετε την πρόσληψη νερού εδώ
 • Άλλος βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν δραματικά το πόσο ζει μια γάτα είναι η άσκηση και το παιχνίδι, γι’ αυτό αν η γάτα σας ζει μέσα στο σπίτι φροντίστε να τις προσφέρετε ένα περιβάλλον το οποίο να την εξιτάρει για άσκηση, με γατόδενδρο – βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ –  ή άλλα σημεία στα οποία να μπορεί να σκαρφαλώνει, με μπόλικα παιχνίδια (λέιζερ όπως αυτό, τίζερ όπως αυτό, ή  και χειροποίητα, αυτοσχέδια, όπως ένα μπαλάκι από αλουμινόχαρτο ή μια χαρτόκουτα με πολλές τρυπούλες) 
 • Τέλος διάφορες ασθένειες (κυρίες τα λοιμώδη νοσήματα, έιτζλευχαιμία, λοιμώδης περιτονίτιδα και πανλευκοπενία) αλλα και γενετικές προδιαθέσεις μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής της γάτας. Ωστόσο και οι ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα και να αφήσουν περιθώρια για μεγαλύτερη μακροβιότητα αν η γάτα ζει σε καλές συνθήκες, με σωστή διατροφή κλπ. Για παράδειγμα οι FIV γάτες της αυλής τα πάνε πολύ καλά εδώ και 5 χρόνια τώρα,  καθώς τους παρέχεται πολύ καλή τροφή, αποπαρασιτώσεις και μπόλικη ζεστασιά!

Στον παρακάτω σύνδεσμο μάθετε τις 6 φυλές με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Ποια είναι η γηραιότερη γάτα στον κόσμο;

Η γηραιότερη γάτα που έχει καταγραφεί ποτέ, η περίφημη Lucy, μια πανέμορφη tabby (ριγωτή) έζησε 39 χρόνια (!!) και πέθανε το 2011 στη Νότια Ουαλία! Υπάρχει και η Creme Puff που λένε ότι έφτασε τα 38 χρόνια, μόλις 1 πίσω από την Λούσι. Στο top-10 γηραιότερων γατών υπάρχουν γάτες που έζησαν από 31 ως 39 χρόνια! 

Η τελευταία γηραιότερη γάτα, πέθανε τον Ιούλιο αυτής της χρονιάς σε ηλικία 31 χρονών και ήταν η υπέροχη Μέιν Κουν Ραμπλ! Να σημειωθεί ότι 31 χρόνια αντιστοιχών περίπου σε 140 ανθρώπινα χρόνια(!!!)

Ε ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΪΝ ΚΟΥΝ
10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις Μέιν Κουν

Όσο για την γηραιότερη γάτα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν βάζω το χέρι μου στη φωτία αλλά έχω ακούσει για πάρα πολλές γάτες που έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια! Η τελευταία από αυτές, την ιστορία της οποία σας διηγήθηκα κιόλας είναι η περίφημη Γκριζούλα, η γάτα του αρχαιολογικού χώρου της Σαντορίνης που πάτησε τα 25 χρόνια και συνεχίζει ακμαία! Βρείτε την ιστορία της ΕΔΩ

Η Γκριζούλα

Ε λοιπόν παιδιά, εγώ αν δεν τους φάω όλους αυτούς, ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΛΕΝΕ ΤΣΙΤΣΟ. Κοιτάξτε να βοηθήσετε όμως και εσείς με την αγάπη και τη λατρείιιια σας προς το πρόσωπό μου.. αα και με λίγα πατεδάκια από την αγαπημένη μου υγρή τροφή!

Για το τέλος σας άφησα το καλύτερα! Βρείτε 10 τιπς κατάφερα να συγκεντρώσω για τη μακροζωία της γάτας ακριβώς ΕΔΩ!

Στα σχόλια πείτε μου πόσων χρονών είναι η δική σας γάτα! 

21 Απαντήσεις

 1. ΕΧΩ 2 ΓΑΤΟΣ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 14 ΚΑΙ 15 ΕΤΩΝ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ; ΤΡΩΝΕ ΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ, ΤΙΣ ΦΘΗΝΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΝΕ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΣ.

  1. Ήρα μου, όπως γράφω στο αρθράκι ο μέσος όρος ζωής για γάτες που ζουν μεσα στο σπίτι είναι κοντά στα 17 χρόνια. Τώρα που μεγαλώνουν αν τυχών σε παίρνει μπορείς να επιχειρήσεις να βελτιώσεις λιγο την διατροφή τους

  2. Και εμένα η γάτα μου ετρωγε τροφές από σούπερ μάρκετ. Έζησε 18 χρόνια. Να τα χαιρεστε!

  3. Απαντω στον εαυτο μου διοτι περασαν απο τοτε καποια χρονια κει εχω νεωτερα.Δειτε τα: Ο
   14 χρονος πεθανε περυσι σε ηλικια 15 ετων. Ο 16χρονος σημερα ειναι 17 ετων και καποιων μηνων. Τρωει επιλεκτικα (ειναι και τζαναμπετης) βραστο κοτοπουλο, κρεατακια απο μπριζολες κομματιασμενες, καμια κονσερβα μεριδας, αναλογα την ορεξη, αλλα οχι κροκετες. Αν δεν του αρεσει κατι, δεν το αγγιζει. Δεν φαινεται να εχει προβλημα υγειας, απλά δεν ειναι ζωηρος οπως ο αλλος που τον πηρα περυσι σε αντικατασταση του μακαριτη. Δειχνει τεμπελης, αλλα πηδαει απο το εδαφος σε τραπεζι. Η ρατσα τους δεν ειναι συγκεκριμενη, εχουν ραβδωσεις agouti (κατηγορια tabby) πολυ ομορφες. Ο μακαριτης αδυνατιζε πολυ, καποια στιγμη αρχισε να πεφτει στο πλαι και να ξανασηκωνεται, ειχε και στα πλευρα του κατι μικρα εξογκωματα . Οι αιματολογικες του ηταν ενταξει. καποια στιγμη με δυσκολια πηγε μεσα στο δωματιο, εκανε εμετο και μετα κατω απο εναν καναπε στη βεραντα και εκει πεθανε. Πιστευω τι το αδυνατισμα χωρις λογο ειναι προμηνυμα του τελους.Το ιδιο συνεβη και στον πρωτο μου γατο το 2000, σε ηλικια 15 ετων.Προυπηρξαν παχεις. Προσεξτε την παχυσαρκια. Ολοενα πινουν νερο. Οι αλλοι γατοι δεν παχυναν. Αλλος δλητηριαστηκε απο …καλους ανθρωπους, μια αλλη γατουλα επαθε καρκινο μαστων (ισως εφταιγε η πρωτη αντυσυλληψη με ορμονες).Αλλος ειχε FIV και τον κρατησαμε στη ζωη με κορτιζονες και ιτερφερονη. Τωρα μου λενε οτι η ιντερφερονη δεν κανει τιποτα. Αντι 5 εζησε 7 χρονια.

   1. Ήρα μου σε θαυμάζω για το πως ξεπερνάς τον χαμό των υπέροχων αυτων πλασμάτων. Εγώ έχω μία πανέμορφη χνουδωτή γάτα θηλύκια 11,5 ετών. Στα 4 της έπαθε πνευμονία και την πρόλαβα όταν την βρήκα πεσμένη να αναπνέει με ανοιχτό το στόμα και με δυσκολία. Την πήγα σε νοσοκομείο της περιοχής μου και με κορτιζόνη την αναστήσαν. Στα επτά της πέρασα μια ασχημη περίοδο που δεν κινούνταν δεν έτρωγε και δεν είχε όρεξη για τίποτα. Κοιμόμασταν μαζί και κάθε βράδυ έκλαιγα από πάνω της μήπως και το πρωί την βρω νεκρή. Την πήγα 3 φορές στο νοσοκομείο αλλά δεν της βρήκαν τίποτα. 10 μέρες μετά από μόνη της άρχισε να τρώει και σώθηκε. Τώρα είναι καλά αλλά φοβάμαι το τέλος της. Δεν ξέρω πως και αν θα το δεχτώ. Να είναι καλά όλα τα ζωάκια μας.

  4. Εμείς ειχαμε εναν τέτοιο γατο (ριγωτο) με τροφες απο μαρκετ αλλα και δικες μας μερικες φορες ιδιως τελευταια που έγινε δυσκολος στο φαγητο. Εζησε 18 χρονια σχεδον.

 2. Ποια είναι καλή τροφή για στειρωμένη γάτα;
  Κι εγώ από το σούπερ μάρκετ του δίνω την One delicate της Purina

 3. Καλησπέρα! Eιχα σιαμέζα γατούλα που έζησε 21 χρόνια. Την πήρα όταν ήμουν 15 χρονών και με έφτασε 36. Πρόλαβε και την κόρη μου!

 4. Η πρωτη μου γατούλα, σιαμέζα, έζησε 20 χρόνια! Την είχαμε απο τα 6 μου, κι εφυγε στα 26. Με … σπούδασε, περίμενε να ξεκινησω δουλεια και γριούλα πια, και τυφλή, παρέδωσε πνευμα!

 5. Η γάτα μου είναι 17 χρονών και παίζει σαν μικρό γατάκι, ειδικά όταν την παίρνω αγκαλιά, και μετά την αφήνω ή κάνουμε κεφαλιές. Όμως της έχω ειδική πόρτα με μαγνητικό κλειδί και έτσι γυρνάει στο κτήμα ημι-ελεύθερη. Αυτό όμως δεν την έκανε περισσότερο “κοινωνική” με τα άλλα γατιά που έχω!!. Όμως δεν θέλω να σκέφτομαι ότι θα την χάσω!!! Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου!!!

 6. η δική μου η γάτα είναι τζίντζερ γριούλα 19 χρόνων έχει άσθμα και παθαίνει συνεχώς πνευμονικές λοιμώξεις με συνέπεια να την τρέχουμε στον γιατρό συνέρχεται κάπως αλλά μετά πάλι βήχας μυξες αλλα από όρεξη μην βασκαθει την προσέχουμε σαν τα μάτια μας παρόλο που έχουμε καμμιά δεκαριά δεν θέλω να σκέφτομαι το όταν και το οποταν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *