… γράφει η κτηνίατρος Μαρία Μπογογιαννίδου (βρείτε την και στο instagram)
Η επίκτητη ιογενής ανοσοανεπάρκεια της γάτας, γνωστή και σαν το AIDS της γάτας, είναι μία ασθένεια που προκαλείται από ένα RNA ιό, τον FIV (Feline Immunodeficiency Virus). Πρώτη φορά απομονώθηκε το 1986 από γατοεκτροφή στην βόρια Καλιφόρνια αν και έχει παγκόσμια εξάπλωση από τη δεκαετία του 60. Εκτός από τις γάτες, άλλα είδη που μπορεί να προσβληθούν από υποτύπους του ιού είναι τα λιοντάρια, οι τίγρεις, οι ιαγουάροι, οι λεοπαρδάλεις του χιονιού, οι πάνθηρες και οι λύγκες.
Πως μεταδίδεται το FIV γάτας
Για να κατανοήσουμε τη μετάδοση πρέπει ναι ξέρουμε πως ο ιός βρίσκεται στο αίμα και απεκκρίνεται με το σάλιο. Έτσι μπορεί να μεταδοθεί:
- άμεσα μέσω δαγκωμάτων σε άλλες γάτες
- ιατρογενώς, με μετάγγιση μολυσμένου αίματος στη γάτα δέκτη
- σπάνια από τη μαμά γάτα στα γατάκια, μέσω του πλακούντα κατά την κυοφορία, κατά τη δίοδο την ώρα του τοκετού ή με τον θηλασμό
- δυνατή αλλά όχι συχνή είναι η μετάδοση από τη στενή επαφή στην συμβίωση μολυσμένων με μη-μολυσμένων γατών (γλείψιμο, χρήση κοινών σκευών κ.α.)
Ποιες γάτες κινδυνεύουν περισσότερο από FIV;
Από τον FIV μπορεί να προσβληθούν όλες οι γάτες, ανεξάρτητα ηλικίας, πιο πολύ κινδυνεύουν:
- οι γάτοι, σε σχέση με τις γάτες
- οι γάτοι που ζουν αποκλειστικά έξω από το σπίτι ή έρχονται σε επαφή με αδέσποτες γάτες
- οι σεξουαλικά δραστήριοι γάτοι λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς (δαγκώματα) απέναντι σε άλλους γάτους για την οριοθέτηση της περιοχής τους
- οι γάτες/γάτοι που ζουν σε σπίτια όπου είναι συχνή η προσέλευση/εγκατάσταση νέων γατών
- και οι γάτες/γάτοι που συμβιώνουν πολλές μαζί σε περιορισμένο χώρο
Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι ενήλικοι και σεξουαλικά δραστήριοι γάτοι που ζουν αποκλειστικά έξω από το σπίτι συνιστούν ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω των καυγάδων με άλλες γάτες στην προσπάθεια οριοθέτησης της περιοχής τους.
ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΑΤΕΣ
ΟΔΗΓΟΣ - Πως να φτιάξω σπίτι για αδέσποτες γάτες
Τι προκαλεί η μόλυνση από τον FIV;
Ο FIV στοχεύει κυρίως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (λεμφοκύτταρα, μακροφάγα), τους σιελογόνους αδένες και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Διαθέτει μηχανισμούς με τους οποίους αποφεύγει την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος της γάτας και έτσι παραμένει σε αυτή και πολλαπλασιάζεται για όλη τη διάρκεια της ζωής της, εξασθενώντας το.
Τα συμπτώματα σε κάθε γάτα μπορεί να διαφέρουν και επηρεάζονται από την ηλικία και την κατάσταση της γάτας, καθώς και από τον τρόπο που μολύνθηκε. Οι προσβεβλημένες από τον FIV γάτες είναι συνηθισμένο να παραμένουν κλινικά υγιείς για αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Οι συχνότερες εκδηλώσεις λοίμωξης από τον FIV είναι η υποτροπιάζουσα ρινίτιδα-επιπεφυκίτιδα, η προοδευτική απώλεια βάρους, το σύνδρομο στοματίτιδας-ουλίτιδας, η διάρροια και ο πυρετός. Επίσης συχνά εκδηλώνουν χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα και ευκαιριακές βακτηριδιακές λοιμώξεις. Ταυτόχρονα οι μολυσμένες γάτες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθων νεοπλασμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για τη Ρινοτραχειίτιδα
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 120 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Πως γίνετε η διάγνωση;
Η διάγνωση της λοίμωξης από τον FIV επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση αίματος. Η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνετε σε όλες τις γάτες που νοσούν και στις γάτες που σύμφωνα με το ιστορικό μπορεί να εκτέθηκαν στον ιό. Αν και καλό θα ήταν να ελέγχονται για αντισώματα του ιού όλες οι γάτες άνω των 6 μηνών.
Όπως είναι λογικό, στις γάτες που ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος (πχ αν κυκλοφορούν εκτός σπιτιού, αν ζουν με FIV-θετικές γάτες κ.α.) η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά.
Υπάρχει θεραπεία για τον FIV;
Από τη στιγμή που μία γάτα μολυνθεί η λοίμωξη δυστυχώς είναι ισόβια. Η αντιμετώπιση της ασθένειας στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής της γάτας. Βασίζεται στην εξατομικευμένη συμπωματική θεραπεία, που καθορίζεται ανάλογα με την κλινική εικόνα της κάθε γάτας, και στην προσπάθεια μείωσης του φορτίου του ιού. Στις γάτες που έχουν εμφανίσει συμπτώματα η ποιότητα ζωής μπορεί να διατηρηθεί καλή για μήνες ή και χρόνια.
Σημείωση Τσίτσου
Η μπόλικη ζεστασιά (αν γίνεται να κρατάμε την ασθενή γάτα μέσα στο σπίτι, ή σε ημιστεγασμένους χώρους με καποια θέρμανση), η σίτιση με εξαιρετικής ποιότητας υγρή τροφη, πλούσια σε εύπεπτη ζωική πρωτεϊνη, όπως η σούπερ οικονομική Animonda Carny – βρείτε την ΕΔΩ – η αφαίρεση χαλασμένων δοντιών και η χορήγηση συμπληρωμάτων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού της συστήματος όπως το περίφημο Vetomune – βρείτε το ΕΔΩ – είναι μερικοί από τους παράγοντες που ενισχύουν τις πιθανότητες μια γάτα με FIV να ζήσει υγιής και χαρούμενη για χρόνια.
Περισσότερα τιπς για τις FIV γάτες στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: 9 Tips για το AIDS της γάτας
Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τη γάτα μου;
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η καλύτερη πρόληψη είναι η διατήρηση της γάτας μέσα στο σπίτι, μακριά από αδέσποτες γάτες που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό και φυσικά να μην έρχεται σε επαφή με FIV θετικές γάτες.
Για να περιοριστεί η περιπλάνηση στον δρόμο και η επιθετική συμπεριφορά συστήνεται στείρωση τόσο τον θηλυκών όσο και τον αρσενικών γατών.
Οι γάτες που έχουν βρεθεί θετικές πρέπει επίσης να στειρώνονται και καλό είναι να απομονώνονται από τις αρνητικές στον ιό γάτες παρόλο που η πιθανότητα μετάδοσης σε γάτες που δεν μαλώνουν μεταξύ τους είναι μικρή.
Μπορεί ο FIV να μεταδοθεί στον άνθρωπο;
Θα πρέπει να τονιστεί πως ο FIV παρουσιάζει ειδικότητα ως προς τον ξενιστή και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως μεταδίδεται στον άνθρωπο.
ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ
Πόσο ζουν οι γάτες με AIDS; Έχω μάθει για γάτα 25 χρόνων με AIDS που είναι ακόμη υγιής, ενώ οι 2 από τους 3 γάτους με AIDS της αυλής είναι τουλάχιστον 7 χρόνων και είναι υγιέστατοι!
UPDATE 28.01.2023
Αν και αγαπημένοι κτηνίατροι μου τόνισαν ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την σίτιση μιας γάτας με FIV με ωμή τροφή όπως η BARF – το ανοσοκατεσταλμενο ζώο είναι ευάλλωτο σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν στo ωμό κρέας, οπότε η ευλαβική τήρηση απαραίτητων μέτρων υγιεινής μοιάζει απαραίτητη – , το πείραμα που γίνεται με τις 16 γάτες της αυλής, εκ των οποίων 3 φορείς του FIV ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Πέρα από τις ευεργετικές επιδράσεις στις υπόλοιπες γάτες, η χρήση για 6 μήνες της BARF της ελληνικής εταιρείας Voldog έκανε τους τρεις ασθενείς να μην φαίνονται καθόλου σαν ασθενείς αλλά σαν υγιέστατες γάτες!
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
29 Απαντήσεις
Ευχαριστουμε πολυ την γιατρο Μαρια Μπαγογιαννιδου για το πολυ ενδιαφερον και αναλυτικο αρθρο!
Και κατανοητο. Θα φτιαξει και αρθρακια για το FIP FELV!
Θα ηθελα να σας ρωτησω πως μπορω να βοηθησω ενα γατο με fiv τι βιταμινες και ποια καλη τροφη.Επισης σε γατια παντα βγαζω τα δοντια αλλα τι θεραπεια διννουμε.
εμεις τους δινουμε ενα anti-herpes (εναντιον της ρινοτραχιτιδας) βιταμινες, καλο φαγητο και οταν πέφτει (συνηθως παθαινει κριση στοματιτιδας ή ρινοτραχιτιδασ) του δινουμε στομορτζιλ ή βιμπραμισιν αντιστοιχα
Να υποθεσω ότι παρόμοια ισχύουν και για τον ιό FIP ? Θα μπορούσατε να αφιερωσετε ενα άρθρο και σ’ αυτη τη νόσο ?
Ανθουλα η μαρια ετοιμαζει αρθρο και γι αυτο!
άρθρο άξιο να το κρατήσω για τρίψιμο προς μούρες όσων ακούω να ξεστομίζουν βλακείες! ευχαριστούμε
Ο δικός μου έχει από 6-8 μηνών που τον πήρα αδεσποτο μέχρι σήμερα που είναι κάπου 20 μηνών. Τα λευκά του είναι χαμηλά μόνο, κατά τα άλλα όλα καλά με γενικές εξετάσεις που καναμε. Τροφή του δίνω την acana grasslands, πιστεύω καλή. προτείνετε κάποιες βιταμίνες συγκεκριμένες κλπ για το ανοσοποιητικο?
αχ ενα καιρο διναμε στους εϊτζαδες μας αλλα εχω ξεχασει τα ονοματα των βιταμινων θα επανελθω ομως
ΔΙΝΩ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΛΙΓΟ 1 ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΨΟΥΛΙΤΣΑ . ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΑΛΗ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΤΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ. ΕΧΕΙ 120 ΚΑΨΟΥΛΕΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ.http://www.aquasource.net/DisplayProduct.aspx?cid=8&pid=38 ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΚΙ ΜΕ ΕΙΝΤΖ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΣΚΕΛΕΤΩΜΕΝΟ ΜΕ ΜΑΤΙΑ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΑ ΚΟΝΤΕΥΕ ΝΑ ΤΥΦΛΩΘΕΙ . ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ COLOSTRUM ΠΟΙΟΤΙΚΑ. ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΑΡΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΚΑΛΗ. ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΨΑΞΤΕ ΣΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΟΥ ”COLOSTRUM”[ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ] ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ.
ευχαριστουμε για τις πληροφοριες
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ Η ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΕΝΑ ΧΑΠΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΒΑΡΟΥΣ ΓΑΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ COLOSTRUM(ΠΡΟΤΩΓΑΛΑ) ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΣΗΣΕΙ .ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΓΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 3 ΜΗΝΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ .
ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΛΗ ΠΑΠΟΥΛΗ 12 ΕΤΩΝ ΜΕ AIDS ΚΑΙ ΟΥΛΟΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ ( ENNOEITE ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΖΕΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ) ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΕΣΗ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΝΕΦΡΑ ΟΠΟΤΕ ΕΙΠΕΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ LASER…
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟ…
ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ LASER
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ?
οπως ειπα και σε αλλο σημειο, εμεις οταν αφαιρεσαμε τα δοντια στους δυο ειτζάδες μας, ανθισαν
ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΛΗ ΠΑΠΟΥΛΗ 12 ΕΤΩΝ ΜΕ AIDS ΚΑΙ ΟΥΛΟΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ ( ENNOEITE ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΖΕΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ) ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΕΣΗ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΝΕΦΡΑ ΟΠΟΤΕ ΕΙΠΕΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ LASER…
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟ…
ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ LASER
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ?
Κατια και εμεις σε δυο ειτζάδες βγαλαμε δοντια και ανθισαν τα παιδια!
εγω έκανα στείρωση στην γατουλα μου η οποια διαγνωστηκε με aids και δεν ξύπνησε ποτέ.. ο γιατρός είπε οτι εξαιτίας του aids δεν συνήλθε επειδη ηταν εξασθενημένος ο οργανισμός της…
απαπα παναγια μου – δεν εχω σοβαρες κτηνιατρικες γνωσεις οποτε δεν ξερω καν τι να πω.. εμεις εχουμε στειρωσει 3 είτζαδες, ευτυχως ολα πηγανε καλα
Έχω μαζέψει έναν γεροντάκο με aids. Δεν είναι καθόλου καλά, έχει στοματίτιδα, σιελόρροια, πρήξιμο στους λεμφαδένες και άκρα που πυορροούν. Ο κτηνίατρος έχει συστήσει και του κάνω ιντερφερόνη. Έχει πάρει παραπάνω από είκοσι δόσεις, γλίτωσε τα χειρότερα – ήταν ετοιμοθάνατος προ μηνός- αλλά βελτίωση στα συμπτώματα δεν βλέπω. Βέβαια ο γιατρός είπε να κάνει τη θεραπεία για ένα εξάμηνο. Επειδή εδώ στο νησί σπάνια περνάει ο κτηνίατρος, μήπως ξέρει κανείς, να του έδινα αντιβίωση ή κάποιο άλλο φάρμακο να βελτιωθεί κάπως η ποιότητα της ζωής του; Το ελπιδοφόρο είναι ότι έχει τρομερή όρεξη, τρώει σαν λύκος.
καλως τον!
Δεν ειμαι κτηνιατρος, αλλα μεχρι να ρθει ο κτηνιατρος ισως να επικοινωνουσες τηλεφωνικα με καποιον κτηνιατρο και να τον ρωτουσες για συνδυασμο κορτιζονης και στομορτζιλ για τη στοματιτιδα. Επισης αν θες μπορεις να του δινεις ένα συμπληρωμα διατροφης όπως το κάλτικα.
μπορει να μην ειναι τοσο γερος, να φαινεται ετσι λογω αρρωστιας.
Εχω δει μεταμορφωσεις σε 3 στους 3 εϊτζαδες – μην τα παρατας. Επισης οταν ξαναρθει ρωτα τον κτηνιατρο αν πρεπει να του βγαλετε σαπια δοντια. Τελος αν μπορεις να του προσφερεις ζεστη θα του κανεις μεγαλο καλο.. φετος οι 2 ειτζαδες της αυλης επειδη ειχαμε σχεδον κλεισει την αυλη και βαλαμε και ηλεκτρικες κουβερτες περασαν ενα τελειο χειμωνα χωρις κανενα προβλημα
Καλησπέρα. Χθες πήγα τον γάτο μου για το ετήσιο εμβόλιο και με δική μου προτροπή του έκανε εξετάσεις αίματος και διαγνώστηκε με FIV.Ο γάτος μου είναι στειρωμενος,4ων χρονών,7.200kg,τρώει μια χαρά,ζει μέσα,δεν έχει κανένα σύμπτωμα φαίνεται υγιέστατος.Τον έχω από 10ημερών και τον μεγάλωσα με μπιμπερό. Σας παρακαλώ λύστε μου την απορία.Τον FIV από που τον βρήκε?από χθες πάω να σκάσω.
Ίιιιισως απο τη μαμά του!
Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε να συστήσετε κάποιο συγκεκριμένο σκεύασμα colostrum κατάλληλο για γάτες με fiv. Ει δυνατόν, σε κάψουλες. Κάποιο σκεύασμα που αναφερόταν ανωτέρω (με link) δείχνει να μην διατίθεται πλέον. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δυστυχως Χριστίνα μου, αν και πρεπει να μου εχουν πει δεν μπορω να θυμηθω.
Πόσο κορτιζόνη δωσατε;έχω ένα γάτο με aids που του αφαιρέθηκαν τα δόντια κ του εδωσε ο γιατρός μη στεροειδες αντιφλεγμονώδες αλλά δεν νομίζω ότι βοηθάει…εχει μια εβδομάδα η επέμβαση κ αρνείται να φάει σε σημείο που από χτες ξεκίνησα force feeding.σκεφτομαι πλέον να δώσω κορτιζονη.σε άλλο ζώο μου που αφαιρέθηκαν δόντια με στοματιτιδα η κορτιζόνη έκανε θαύματα κ επιπλέον έτρωγε..
Καλημερα Χριστίνα. Πολύ πιθανο η κορτιζονη να βοηθησει, αλλα δεν μπορω να σου πω εγώ πόση κορτιζόνη είναι οκ για την περιπτωση σας – και σε εμας σε διαφορες περιπτωσεις δώσαμε διαφορετικες ποσότητες.
πολυ καλα εκανες που ξεκινησες force feeding
Καλησπέρα.Ο γάτος μόλις διαγνώσθηκε με FIV.Εχω πάθει σοκ μόλις σήμερα το έμαθα.Ευτυχως αντιμετωπίζουμε μόνο στοματίτιδα με αντιβίωση και κορτιζόνη.Εχει ένα ελκακι στη γλώσσα χωρίς χαλασμένα δόντια.Ο αιματοκρίτη ς του είναι λίγο χαμηλός σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα.Ειναι 4,8κιλα και 5.5 χρόνων.Τι τροφή να του δίνω από εδώ και στο εξής και ποια συμπληρώματα?έχω στενά χωρεθει αφάνταστα.ΟΤιγρης μου πάλι ειναι στην κοσμαρα του!
Αναστασια διαβασε και το αρθρο μου με τιπς για το FIV και διατήρησε την ψυχραιμια σουυυυ!