Ρινοτραχειίτιδα

Ρινοτραχειίτιδα: Οδηγός για την αντιμετώπισή της

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

από τη Μαρία Σάββα

Τι κάνουμε αν η γάτα μας κολλήσει ρινοτραχειίτιδα, αυτή την πολύ κοινή ασθένεια που είναι γνωστή και ως “γρίπη των γατιών“; Διάβασε το παρακάτω άρθρο προσεκτικά. Προσεγγίζουμε αυτό το θέμα όχι ιατρικά αλλά πρακτικά και εμπειρικά καθώς δεν είμαστε κτηνίατροι!

Λεπτομέρειες για τη ρινοτραχειίτιδα

Για την ιστορία να πούμε ότι υπάρχουν 2 μορφές ιών που προκαλούν ρινοτραχειίτιδα, ο καλυκοϊος και ο ερπητοϊος.

Κοινά συμπτώματα και των δυο είναι το έντονο φτάρνισμα, ο βήχας, η ρινική έντονη καταρροή (μύξες), η ανορεξία, πυρετός ενώ μπόρει να επηρεαστουν και τα μάτια με έντονα δάκρυα. Στην περίπτωση του καλυκοϊου επίσης εμφανίζονται έλκη (πληγές) στο στόμα και την γλώσσα. Στα μικρά γατάκια επηρεάζονται και τα μάτια με δάκρυα, τσίμπλες και πύον.

Δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει χρόνια και να ταλαιπωρίεται το ζωάκι μας κάθε τρείς και λίγο. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε μικρές και ενήλικες γάτες αρκεί το ζώο να μην παρουσιάζει τα συμπτώματα που προαναφέραμε. Να μη νοσεί δηλαδή. 

Για οικόσιτες γάτες με Ρινοτραχειίτιδα

 1. Μόλις παρατηρήσεις τα πρώτα συπτώματα (συνήθως φτάρνισμα, μυξούλες στην μύτη κλπ) αμέσως πας το ζωάκι μας στον γιατρό για να γίνει η διάγνωση και να ξεκινήσει η θεραπεία άμεσα. Αφού ο γιατρός σου δώσει την θεραπεία την ακολουθείς κατα γράμμα στις σωστές δόσεις και ώρες που έχει συστήσει.
 2. Ταυτόχρονα φροντίζεις το ζωάκι να τρέφεται καλά και αν είναι ανόρεκτο και δεν θελει να φάει το ταϊζεις με σύριγκα ρευστοποιημένο φαγητό. Υπομονετικά και αργα αργα πιέζεις λίγο λίγο τη σύριγγα ωστε να φάει. Μόλις λειτουργήσει η θεραπεία (συνήθως την δέυτερη μέρα) θα ξεκινήσει να τρώει μόνο του. Πολλές φορές αρνούνται να φάνε γιατί δεν μπορούν να μυρίσουν αφού μπορεί ακόμη και να κλείσει η μύτη απο τις μυξούλες γι’αυτό και πρέπει να καθαρίζεις την μύτη με βρεγμένο βαμβάκι.
 3. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει να είναι το ζωάκι προστατευμένο απο το κρύο οπότε φροντίζεις να είναι κάπου ζεστά. 

Αν έχεις άλλες γάτες στο σπίτι περιορίζεις το ζωάκι που νοσεί σε χώρο μόνο του, σε “καραντίνα” αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα , για να μην κολλήσουν οι άλλες γάτες. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να περιοριστεί το ζωάκι, τότε πρέπει να ακολουθήσεις βασικούς κανόνες υγιεινής:

 1. Αποσύρεις το φαγητό που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο γαι να μην τρώνε όλοι απο το ίδιο πίατο ή ταϊστρα.
 2. Ταϊζεις το κάθε γατί ξεχωριστά (σε ατομικά πιατάκια) και αμέσως μετά τα μαζεύεις και τα πλένεις καλά.
 3. Πλένεις και τα διάφορα μπόλ με νερό και αλλάζεις το νερό πολύ συχνά.
 4. Αερίζεις πολύ συχνα το σπίτι (και τον χειμώνα) και πλένεις τα κρεβατάκια τους στο πλυντήριο.
 5. Ψεκάζεις τα ονυχοδρόμια και τους καναπέδες ή όπου αλλου κάθονται ή κοιμούνται με dettol σε σπρέι (δεν λεκκιάζει).
 6. Σφουγκαρίζεις το πάτωμα πολύ συχνά.

Για αδέσποτες γάτες με Ρινοτραχειίτιδα

Aν ταϊζεις αδέσποτα έξω και στην αποικία σου εχεις παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει και εκεί να δράσεις άμεσα για να μην κολλήσουν όλα. Στις αποικίες γενικότερα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο καθώς τα ζώα συνήθως δεν είναι εμβολιασμένα και κολλάει το ένα το άλλο. Μπορεί επίσης μια γάτα να είναι ασυμπτωματική αλλά να κολλησει τον ιό σε κάποια άλλη που θα νοσήσει. Ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips:

 1. Eπειδή δεν είναι εύκολο να πάνε όλα τα ζώα στον γιατρό αν είναι πολυάριθμα (ενταξει, εντάξει, το καταλαβαίνω), εποικοινώνησε με τον κτηνίατρο σου για να σου συστήσει την αγωγή που πρέπει να κάνεις!
 2. Και εκεί, για όσο κάνουν την θεραπεία, πρέπει να τρώνε ξεχωριστά (σε ενά χαρτί ας πούμε) και έτσι θα είναι και πιο έυκολο να δώσεις το φάρμακο στο κάθε ένα. Για να βεβαιωθείς ότι παίρνουν το φάρμακο κανονικά δώσε την πρώτη μπουκία με το φάρμακο μέσα και μέτα το υπόλοιπο φαγητό!
 3. Στα μωρά γατάκια καθάρισε τα μάτια τους με φυσιολογικό ορό και βαμβάκι και ίσως ο γιατρός σου δώσει και κολλύριο. Εγώ προσωπικά τους βάζω και κολλύριο. Αν κάποιο ζώο είναι τόσο άρρωστο που δέν τρώει καθόλου πρέπει να πάει στον γιατρό για να γίνουν ενέσιμα τα φάρμακα. Μην ανησυχείς, θα συνέλθει σχετικά γρήγορα και μετά μπορέις να συνεχίσεις με χάπια.
 4. Δώσε μεγάλη προσοχή να μην μεταφέρεις τον ιό στο σπίτι σου. Άφησε τα παπούτσια σου έξω απο το σπίτι, καθώς στις γάτες αρέσει πολύ να τρίβονται σε αυτά και μπορεί να κολλήσουν άπο κει. Πλύνε αμέσως τα χέρια σου πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο. Επειδή και τα ρούχα σου  μπορεί να μεταφέρουν τον ιό βάλε τα αμέσως στο πλυντήριο. Μπορεί να έχεις για αυτή την δουλειά “2 στολές”, μία που θα φοράς και μία που θα πλένεις κάθε μέρα!

Πως θα πάρει η άρρωστη γάτα την αγωγή της για ρινοτραχειίτιδα

Στα παρακάτω βίδεο, παρουσιάζουμε το μονδέλο Κινέζο ο οποίος παίρνει το χαπάκι του με δυο διαφορετικούς τρόπους. Καμιά φορά φαίνεται δύσκολο να δώσουμε το απαραίτητο χαπάκι στο ψιψίνι μας, αλλά σχεδόν πάντα υπάρχει τρόπος:

Η πρόκληση της ρινοτραχειίτιδας θέλει υπομονή και επιμονή στην καθαριότητα και στις οδηγίες του γιατρού και όλα θα πάνε καλα!

Μην διστάσεις να ρωτήσεις οτιδήποτε θες, θα χαρούμε να απαντήσουμε!

Ρινοτραχειίτιδα
Μαρία Σάββα

2 Απαντήσεις

 1. Διάβασα με προσοχή το άρθρο σας , εγώ ενδιαφέρομαι για αδέσποτο γάτο που τα συμπτώματα είναι περίπου της ρινοτραχειίτιδας, είναι πολύ δύσκολο να τον πιάσουμε , και όταν πάει να φάει σκύβει το μυρίζει και φεύγει . Πολύτιμες οι συμβουλές σας .

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *