Ρινοτραχειίτιδα

Ρινοτραχειίτιδα: Οδηγός για την αντιμετώπισή της

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

από τη Μαρία Σάββα

Τι κάνουμε αν η γάτα μας κολλήσει ρινοτραχειίτιδα, αυτή την πολύ κοινή ασθένεια που είναι γνωστή και ως “γρίπη των γατιών”; Διάβασε το παρακάτω άρθρο προσεκτικά. Προσεγγίζουμε αυτό το θέμα όχι ιατρικά αλλά πρακτικά και εμπειρικά καθώς δεν είμαστε κτηνίατροι!

Λεπτομέρειες για τη ρινοτραχειίτιδα (γρίπη γάτας)

Για την ιστορία να πούμε ότι υπάρχουν 2 μορφές ιών που προκαλούν ρινοτραχειίτιδα στη γάτα, ο ερπητοϊός και ο καλυκοϊός!

Κοινά συμπτώματα και των δυο είναι το έντονο φτάρνισμα, ο βήχας, η ρινική έντονη καταρροή (μύξες), η ανορεξία, πυρετός ενώ μπόρει να επηρεαστουν και τα μάτια με έντονα δάκρυα. Στην περίπτωση του καλυκοϊου επίσης εμφανίζονται έλκη (πληγές) στο στόμα και την γλώσσα. Στα μικρά γατάκια επηρεάζονται και τα μάτια με δάκρυα, τσίμπλες και πύον.

Δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει χρόνια και να ταλαιπωρίεται το ζωάκι μας κάθε τρείς και λίγο. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε μικρές και ενήλικες γάτες αρκεί το ζώο να μην παρουσιάζει τα συμπτώματα που προαναφέραμε. Να μη νοσεί δηλαδή.

Τα συμπτώματα της ρινοτραχειίτιδας συχνά μπερδεύονται με αυτά της χλαμυδίωσης που προκαλείται από το βακτήριο chlamydophila felis που χρειάζεται διαφορετική αγωγή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση. Κάντε κλικ στην εικόνα για να μαθετε τα πάντα για τη χλαμύδια:

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα του άρθρου. Αν για οποιονδήποτε λόγο η γατούλα μας δεν έχει εμβολιαστεί και κολλήσει ρινοτραχειίτιδα διάβασε παρακάτω τα απλά tips μου:

Για οικόσιτες γάτες με Ρινοτραχειίτιδα

 1. Μόλις παρατηρήσεις τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως φτάρνισμα, μυξούλες στην μύτη κλπ) αμέσως πας το ζωάκι μας στον γιατρό για να γίνει η διάγνωση και να ξεκινήσει η θεραπεία άμεσα. Αφού ο γιατρός σου δώσει την θεραπεία την ακολουθείς κατα γράμμα στις σωστές δόσεις και ώρες που έχει συστήσει.
 2. Ταυτόχρονα φροντίζεις το ζωάκι να τρέφεται καλά και αν είναι ανόρεκτο και δεν θελει να φάει το ταϊζεις με σύριγκα ρευστοποιημένο φαγητό. Υπομονετικά και αργα αργα πιέζεις λίγο λίγο τη σύριγγα ωστε να φάει. Μόλις λειτουργήσει η θεραπεία (συνήθως την δέυτερη μέρα) θα ξεκινήσει να τρώει μόνο του. Πολλές φορές αρνούνται να φάνε γιατί δεν μπορούν να μυρίσουν αφού μπορεί ακόμη και να κλείσει η μύτη απο τις μυξούλες γι’αυτό και πρέπει να καθαρίζεις την μύτη με βρεγμένο βαμβάκι.
 3. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει να είναι το ζωάκι προστατευμένο απο το κρύο οπότε φροντίζεις να είναι κάπου ζεστά. 

Έξτρα Tips όταν υπάρχουν και άλλες γάτες στο σπίτι​

Αν έχεις άλλες γάτες στο σπίτι περιορίζεις το ζωάκι που νοσεί σε χώρο μόνο του, σε “καραντίνα” αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα , για να μην κολλήσουν οι άλλες γάτες. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να περιοριστεί το ζωάκι, τότε πρέπει να ακολουθήσεις βασικούς κανόνες υγιεινής:

 1. Αποσύρεις το φαγητό που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο γαι να μην τρώνε όλοι απο το ίδιο πίατο ή ταϊστρα.
 2. Ταϊζεις το κάθε γατί ξεχωριστά (σε ατομικά πιατάκια) και αμέσως μετά τα μαζεύεις και τα πλένεις καλά.
 3. Πλένεις και τα διάφορα μπολ με νερό και αλλάζεις το νερό πολύ συχνά.
 4. Αερίζεις πολύ συχνά το σπίτι (ναι και τον χειμώνα) και πλένεις τα κρεβατάκια τους στο πλυντήριο.
 5. Ψεκάζεις τα ονυχοδρομια και τους καναπέδες ή όπου αλλου κάθονται ή κοιμούνται με dettol σε σπρέι (δεν λεκκιάζει).
 6. Σφουγγαρίζεις το πάτωμα πολύ συχνά.

Για αδέσποτες γάτες με Ρινοτραχειίτιδα

Aν ταϊζεις αδέσποτα έξω και στην αποικία σου εχεις παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει και εκεί να δράσεις άμεσα για να μην κολλήσουν όλα. Στις αποικίες γενικότερα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο καθώς τα ζώα συνήθως δεν είναι εμβολιασμένα και κολλάει το ένα το άλλο. Μπορεί επίσης μια γάτα να είναι ασυμπτωματική αλλά να κολλησει τον ιό σε κάποια άλλη που θα νοσήσει. Ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips:

 1. Eπειδή δεν είναι εύκολο να πάνε όλα τα ζώα στον γιατρό αν είναι πολυάριθμα (ενταξει, εντάξει, το καταλαβαίνω), εποικοινώνησε με τον κτηνίατρο σου για να σου συστήσει την αγωγή που πρέπει να κάνεις!
 2. Και εκεί, για όσο κάνουν την θεραπεία, πρέπει να τρώνε ξεχωριστά (σε ενά χαρτί ας πούμε) και έτσι θα είναι και πιο έυκολο να δώσεις το φάρμακο στο κάθε ένα. Για να βεβαιωθείς ότι παίρνουν το φάρμακο κανονικά δώσε την πρώτη μπουκία με το φάρμακο μέσα και μέτα το υπόλοιπο φαγητό!
 3. Στα μωρά γατάκια καθάρισε τα μάτια τους με φυσιολογικό ορό και βαμβάκι καθάρισε τα μάτια τους με φυσιολογικό ορό και βαμβάκι και ίσως ο γιατρός σου δώσει και κολλύριο. Εγώ προσωπικά τους βάζω και κολλύριο. Αν κάποιο ζώο είναι τόσο άρρωστο που δέν τρώει καθόλου πρέπει να πάει στον γιατρό για να γίνουν ενέσιμα τα φάρμακα. Μην ανησυχείς, θα συνέλθει σχετικά γρήγορα και μετά μπορέις να συνεχίσεις με χάπια.
 4. Δώσε μεγάλη προσοχή να μην μεταφέρεις τον ιό στο σπίτι σου. Άφησε τα παπούτσια σου έξω απο το σπίτι, καθώς στις γάτες αρέσει πολύ να τρίβονται σε αυτά και μπορεί να κολλήσουν άπο κει. Πλύνε αμέσως τα χέρια σου πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο. Επειδή και τα ρούχα σου  μπορεί να μεταφέρουν τον ιό βάλε τα αμέσως στο πλυντήριο. Μπορεί να έχεις για αυτή την δουλειά “2 στολές”, μία που θα φοράς και μία που θα πλένεις κάθε μέρα!

Πως θα πάρει η άρρωστη γάτα την αγωγή της για ρινοτραχειίτιδα

Στα παρακάτω βίδεο, παρουσιάζουμε το μονδέλο Κινέζο ο οποίος παίρνει το χαπάκι του με δυο διαφορετικούς τρόπους. Καμιά φορά φαίνεται δύσκολο να δώσουμε το απαραίτητο χαπάκι στο ψιψίνι μας, αλλά σχεδόν πάντα υπάρχει τρόπος:

Η πρόκληση της ρινοτραχειίτιδας θέλει υπομονή και επιμονή στην καθαριότητα και στις οδηγίες του γιατρού και όλα θα πάνε καλα!

Μην διστάσεις να ρωτήσεις οτιδήποτε θες, θα χαρούμε να απαντήσουμε! Και κάπου εδώ το άρθρο αυτό έφτασε στο τέλος του!

Σημ. Τσίτσου: Αντιβίωση για γάτα που υποφέρει από Ρινοτραχειίτιδα

Έχουμε δοκιμάσει διάφορες αντιβιώσεις με σχετικά καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ρινοτραχειίτιδα, όπως Σεκλόρ και Βιμπραμισίν. Εσχάτως η φίλη Ελένη, ακτιβίστρια με μεγάλη δράση όσον αφορά τη φροντίδα των αδέσποτων γατιών πρότεινε την αντιβίωση Zithromax για γάτες ως εξαιρετική επιλογή εναντίον της ρινοτραχειίτιδας και μου έδωσε και συνταγή! Δείτε τι μου έγραψε:

Χρησιμοποιούμε υγρή Ζιθρομάξ και χορηγούμε  1cc (10 γραμμούλες στην σύριγγα που περιέχεται στην συσκευασία) ανά 4 κιλά βαρους. Δίνουμε για 4 μέρες το φάρμακο, διακόπτουμε για τις επόμενες 4 και συνεχίζουμε άλλες 4 μέρες. Προτιμάμε την υγρή μορφή βάζοντας την σε πολύ λίγο πατέ με έντονη μυρωδιά. πολύ λίγο, γιατί στην αρχή μερικά πονηρά, έτρωγαν το γύρω-γύρω και άφηναν το υπόλοιπο, ή δεν το έτρωγαν όλο και χάναμε την δοσολογία. Προσοχή, για γατάκια που ζουν στο ύπαιθρο με χρόνια ρινοτραχείτιδα, δεν έχουμε τσεκάρει αν είναι αποτελεσματικο εξίσου.

Να σημειωθεί ότι ενδεχομένως η Zithromax πέσει βαριά στη γάτα σας και πάντα όταν υπάρχει ερώτηση για χορηγία φαρμάκου σε γάτα, την ασφαλέστερη και πιο σωστη απάντηση θα σας την δώσει ο κτηνίατρός σας που γνωρίζει ακριβώς την περίπτωση της γάτας σας!

Ρινοτραχειίτιδα

ΥΓ: Βρείτε εδώ μερικές ακόμη πληροφορίες για τη ρινοτραχειίτιδα

ΥΓ2: Αν βρήκατε χρήσιμο τούτο το ποστ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ μήπως και βοηθήσουμε να σωθούν από την γρίπη πολλές γάτες

26 Απαντήσεις

 1. Διάβασα με προσοχή το άρθρο σας , εγώ ενδιαφέρομαι για αδέσποτο γάτο που τα συμπτώματα είναι περίπου της ρινοτραχειίτιδας, είναι πολύ δύσκολο να τον πιάσουμε , και όταν πάει να φάει σκύβει το μυρίζει και φεύγει . Πολύτιμες οι συμβουλές σας .

 2. Γεια σας.. ασχολούμαι με πολλά αδεσποτα.. πολύ χρησιμα τα τιπς σας για να μην εξαπλωθει το πράγμα, αλλά στο θέμα “ρινοτραχειίτιδα γάτα θεραπεία” δεν είπατε και πάρα πολλά! Ποια αντιβίωση για ρινοτραχειίτιδα προτείνετε;

  1. Η αλήθεια είναι ότι εστιάσαμε στα πρακτικά του πως να εμποδίσεις την ρινοτραχειίτιδα να εξαπλώθεί περισσότερο, γιατί το ποια αγωγή ακριβώς θα χρειαστεί μια γάτα, τις δοσολογίες κλπ, ειναι θέμα ειδικού της υγείας (κτηνιάτρου), όσο και αν εχοντας συναντήσει πολλα περιστατικά αρχίζουμε να αποκτάμε εμπειρία! Εγραψα πάντως και μια παράγραφο για τις φαρμακευτικές αγωγές που έχουμε δοκιμάσει!

   1. Καλημέρα σας. Έχω και εγώ το ίδιο θέμα με γατούλες με ρινοτραχειτιδα. Ένας όμως από αυτές έχει σοβαρότατο προβλημα και με τα ματάκια του. Ο κτηνίατρος μας είπε ότι επειδή είναι έξω δεν έχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής λόγω της γρίπης. Όμως όσο το γατί τρώει και είναι ζωηρό εγώ δεν μπορώ να το αφήσω να φύγει. Θέλω να το βοηθήσω. Πέρα από vibramycin δεν πρότεινε τίποτα άλλο. Έτσι προσπαθώ μόνη μου με Κολλύριο tompatexη tomprex αλλά δεν βλέπω βελτίωση στα ματάκια. Με την αντιβίωση είδα όσο αφορά τις μυξουλες. Το θέμα είναι ότι τα φαρμακεία δεν χορειγουν αντιβιωσεις χωρίς αμκα η τσιπ. Οπότε ποια είναι η λύση;. Είχαμε πρόβλημα τεράστιο στο να προμηθευτουμε την αντιβίωση και τελικά την έγραψα σε εμένα. Υπάρχει κάποιο άλλο κτηνιατρικό φάρμακο που γνωρίζετε; ευ αριστω πολύ

    1. γιάννα μου, αν θες δοκιμασε και το σκευασμα που λεγεται anti herpes (ειναι μια λευκη σκονη) που χτυπαει τον ερπητοϊό που ειναι υπευθυνος για την ρινοτραχειιτιδα!

     Μια φιλη προτεινε το ζιθρομαξα σαν ενδεδειγμενη αντιβίωση (αλλα δεν ξερω αν βοηθαει πολυ στα ματια). Ετοιμαζεται αρθρακι για τον ερπητοϊό που χτυπάει στα μάτια

     1. Ευχαριστώ πολύ πολύ και καλή Χρονιά να έχουμε. Δίνω vibramycin 100 Το anti herpit που το βρίσκω; στα κτηνιατρικα φάρμακα; και αφού είναι σε σκόνη διαλύετε σε νερό; δοσολογία ξέρει κανείς; η μπαίνει στο φαγητό;

     2. Γιαννα μου εχει ενα δοσομετρικο κουταλακι. μπαινει στο φαγητο του. Λέγετε anti herpes. Εμεις το παιρνουμε απο τον κτηνίατρο. Ρώτα τον δικό σου!

 3. Ο γατος εχει τα συμπτωματα ρινοτραχειτιδας Απλα δεν εχει μυξουλες ουτε φταρνισματα Δεν τρωει μονο νερο πινει και αυτο ελαχιστο!!Σας παρακαλω πειτε μου τι αντιβιωση να του παρω ειναι σχεδον 4 κιλα

  1. δεν ειμαι σιγουρος Βικτωρία. Εμεις χρησιμοποιουμε βιμπραμισιν και μου ειπαν οτι το ζιθρομαξ κανει θαυματα.

   Εισαι σιγουρη οτι εχει ρινοτραχειιτιδα? Γιατι αν δεν τρωει λογω ρινοτραχειιτιδας θα πρεπε να χει πολλες μυξες που να εμποδιζουν την οσφρηση του και ετσι να μην μυριζει το φαγητο και γι αυτο να μην τρωει. Πηγαινε τον στον γιατρο σου γρηγορα

 4. εδινα σε γατο γυρω στα 4-5 κιλα 2ml σιροπι μια φορα μονο, με φοβερο μπουκωμα και του περναγε. εκανε καιρο να εμφανιστει παλι/ και πραγματι σε χρονιες περιπτωσεις δεν ειναι αποτελεσματικο εξισου/

   1. Η ρινοτραχειίτιδα είναι θανατηφόρα ασθένεια (λέτε δεν είναι). Έχω χάσει 4 γάτες από αυτή την ασθένεια και μάλιστα η μία ήταν γάτος κοντά στα 5 κιλά. Αν αργήσεις να ξεκινήσεις την θεραπεια η δεν το πιάσει η αντιβίωση, δεν τρώει καθόλου αρχίζουν και τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και μετά από λίγες μέρες ξεψυχαει

    1. Ισχύει Αντώνη, νομιζω οτι η μαρια εννοουσε οτι δεν προκειται για νοσο που δεν θεραπεύεται. Αν παραμεληθει μπορει να οδηγησει στο θανατο

 5. Η γατα μου περασε βαρια ρινοτραχειτιδα με νοσηλεία δεκα μερες σε κλινική. Της εχει μεινει έλκος στην γλώσσα και δεν λεει να φυγει. Εχετε να προτείνετε κατι να την βοηθησω; Ποσο καιρο κανει να φυγει;
  Ευχαριστω!

  1. Αθανασία μου στην παρούσα φάση δεν γνωρίζω κάτι γι’ αυτό, απευθύνσου στον κτηνίατρό σου και αν η απαντηση σου του σου αφήσει ερωτηματικά ή δεν σε ικανοποιησει απευθύνσου και σε άλλον

 6. Εγώ έχω τη χνουδουλα που εδώ και οκτώ μήνες πιο πολύ αντιβίωση έχει πάρει Παρ το φαγητό που έχει φάει… Κάναμε και καλλιέργεια μικρόβιου άλλες αντιβιωσεις πάλι δυστυχώς δεν γίνετε τιποτα.. Εμβολισμενο γατάκι προσεγμένο στο σπίτι μέσα στα ζεστά του αλλά αυτό δεν φεύγει δυστυχώς

  1. o κτηνίατρος σου θα σου δωσει τις καλυτερες απαντησεις. Αν θες ρώτα τον μήπως να δοκιμάσετε το ζιθρομάξ. Επίσης υπάρχει και αυτή η σκόνη από λυσίνη το anti-herpes που ίσως βοηθάει (το δίνουμε στον Σκλαβή εμείς) αν και κάποιοι λένε ότι μπορεί να προκαλέσει πεπτικά θέματα και ίσως να ερεθίσει στοματίτιδες – οπότε και πάλι απευθύνσου στον κτηνίατρό σου!

  2. Αυτό με την καλλιέργεια πως το έκανε ο γιατρός; Έχω ακριβώς ένα γάτο που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει φάει τόση αντιβίωση που τον λυπάμαι πολύ. Τώρα είμαι στην Zithromax σαν εσχάτη λύση από γιατρό που έχει εμπειρία και όχι με αλλους 4 που πήγαμε και μας ταλαιπώρησαν. Αν δεν τον πιάσει και αυτή μου είπε καλλιέργεια.

 7. Καλησπέρα παιδιά! Ο γάτος μου είναι γύρω στα 4.5 με 5 κιλά και τον ξεκίνησα με augmentin 1/8 500+125mg μια φορά την ημέρα. Την τρίτη μέρα επιδεινώθηκε η κατάσταση του και δεν μπορούσε να αναπνεύσει αλλά ούτε όρεξη για να φάει. Τον πήγα στον κτηνιατρο και μου έδωσε augmentin σιρόπι 1.5 ml ανά 12ωρο, 1/4 prezolon ανά 12ωρο, και Zithromax 0.8ml ανά 48 ώρες. Μου φαίνονται πάρα πολλά άλλα είναι πάρα πολύ άσχημα ο γάτος, τα ξεκίνησα σήμερα και ελπίζω αύριο να δω βελτίωση.

 8. καλησπέρα!!!! Μια συμβουλή όποιος γνωρίζει Ο γάτος μου είναι 6 μηνων και 2 κιλά Κόλησε ρινιτραχειίτιδα Πήρε αντιβίωση και κορτιζόνη και από την πρωτη δόση χειροτέρευσε Τέτερτη μέρα σήμερα που δεν έχει φάει τίποτε Και από το μεσημέρι κάνει διάροια με αίμα Ο γιατρος λέει πως μάλλον τον χάνω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!