Ρινοτραχειίτιδα

Ρινοτραχειίτιδα: Οδηγός για την αντιμετώπισή της

από τη Μαρία Σάββα

Τι κάνουμε αν η γάτα μας κολλήσει ρινοτραχειίτιδα, αυτή την πολύ κοινή ασθένεια που είναι γνωστή και ως “γρίπη των γατιών”; Διάβασε το παρακάτω άρθρο προσεκτικά. Προσεγγίζουμε αυτό το θέμα όχι ιατρικά αλλά πρακτικά και εμπειρικά καθώς δεν είμαστε κτηνίατροι!

Λεπτομέρειες για τη ρινοτραχειίτιδα (γρίπη γάτας)

Για την ιστορία να πούμε ότι υπάρχουν 2 μορφές ιών που προκαλούν ρινοτραχειίτιδα στη γάτα, ο ερπητοϊός και ο καλυκοϊός!

Κρυωμένη γάτα - Συμπτώματα

Σε μια κρυωμένη γάτα συμπτώματα περιλαμβάνουν (στις περιπτώσεις και των δυο ιών):

 • έντονο φτάρνισμα
 • βήχα
 • έντονη ρινική καταρροή (μύξες)
 • ανορεξία
 • πυρετός
 • έντονα δάκρυα 
 • στην περίπτωση ειδικά του καλυκοϊου εμφανίζονται έλκη (πληγές) στο στόμα και την γλώσσα
 • στα μικρά γατάκια επηρεάζονται και τα μάτια με δάκρυα, τσίμπλες και πύον.


Δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει χρόνια και να ταλαιπωρίεται το ζωάκι μας κάθε τρείς και λίγο. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε μικρές και ενήλικες γάτες αρκεί το ζώο να μην παρουσιάζει τα συμπτώματα που προαναφέραμε. Να μη νοσεί δηλαδή.

Σημ. Τσίτσου: Δεν είναι βέβαια ακριβές να λέμε “κρυωμένη γάτα” αλλά .. “γριπιασμένη γάτα” μια και δεν είναι ότι η γάτα απλώς κρύωσε, αλλά ότι έχει τον ιό “

Τα συμπτώματα της ρινοτραχειίτιδας συχνά μπερδεύονται με αυτά της χλαμυδίωσης που προκαλείται από το βακτήριο chlamydophila felis που χρειάζεται διαφορετική αγωγή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση. Κάντε κλικ στην εικόνα για να μαθετε τα πάντα για τη χλαμύδια:

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα του άρθρου. Αν για οποιονδήποτε λόγο η γατούλα μας δεν έχει εμβολιαστεί και κολλήσει ρινοτραχειίτιδα διάβασε παρακάτω τα απλά tips μου:

Για οικόσιτες γάτες με Ρινοτραχειίτιδα

 1. Μόλις παρατηρήσεις τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως φτάρνισμα, μυξούλες στην μύτη κλπ) αμέσως πας το ζωάκι μας στον γιατρό για να γίνει η διάγνωση και να ξεκινήσει η θεραπεία άμεσα. Αφού ο γιατρός σου δώσει την θεραπεία την ακολουθείς κατα γράμμα στις σωστές δόσεις και ώρες που έχει συστήσει.
 2. Ταυτόχρονα φροντίζεις το ζωάκι να τρέφεται καλά και αν είναι ανόρεκτο και δεν θελει να φάει το ταϊζεις με σύριγκα ρευστοποιημένο φαγητό (αν δεν έχετε υγρές τροφες σε μορφή κατάλληλη για να μπει σε σήριγγα, μπορείτε να τις αλέσετε)- μπορείς να χρησιμοποιησε. Υπομονετικά και αργα αργα πιέζεις λίγο λίγο τη σύριγγα ωστε να φάει. Μόλις λειτουργήσει η θεραπεία (συνήθως την δέυτερη μέρα) θα ξεκινήσει να τρώει μόνο του. Πολλές φορές αρνούνται να φάνε γιατί δεν μπορούν να μυρίσουν αφού μπορεί ακόμη και να κλείσει η μύτη απο τις μυξούλες γι’αυτό και πρέπει να καθαρίζεις την μύτη με βρεγμένο βαμβάκι.
 3. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει να είναι το ζωάκι προστατευμένο απο το κρύο οπότε φροντίζεις να είναι κάπου ζεστά. Βρείτε και την νέα μου ανακάλυψη, το αυτοθερμαινόμενο κρεβατάκι για γάτες εδώ!

Έξτρα Tips όταν υπάρχουν και άλλες γάτες στο σπίτι​

Αν έχεις άλλες γάτες στο σπίτι περιορίζεις το ζωάκι που νοσεί σε χώρο μόνο του, σε “καραντίνα” αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα , για να μην κολλήσουν οι άλλες γάτες. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να περιοριστεί το ζωάκι, τότε πρέπει να ακολουθήσεις βασικούς κανόνες υγιεινής:

 1. Αποσύρεις το φαγητό που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο γαι να μην τρώνε όλοι απο το ίδιο πίατο ή ταϊστρα.
 2. Ταϊζεις το κάθε γατί ξεχωριστά (σε ατομικά πιατάκια) και αμέσως μετά τα μαζεύεις και τα πλένεις καλά.
 3. Πλένεις και τα διάφορα μπολ με νερό και αλλάζεις το νερό πολύ συχνά.
 4. Αερίζεις πολύ συχνά το σπίτι (ναι και τον χειμώνα) και πλένεις τα κρεβατάκια τους στο πλυντήριο.
 5. Ψεκάζεις τα ονυχοδρομια και τους καναπέδες ή όπου αλλου κάθονται ή κοιμούνται με dettol σε σπρέι (δεν λεκκιάζει).
 6. Σφουγγαρίζεις το πάτωμα πολύ συχνά.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟΥ ΙΟΥΣ
Τα πάντα για το AIDS της γάτας

Για αδέσποτες γάτες με Ρινοτραχειίτιδα

Aν ταϊζεις αδέσποτα έξω και στην αποικία σου εχεις παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει και εκεί να δράσεις άμεσα για να μην κολλήσουν όλα. Στις αποικίες γενικότερα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο καθώς τα ζώα συνήθως δεν είναι εμβολιασμένα και κολλάει το ένα το άλλο. Μπορεί επίσης μια γάτα να είναι ασυμπτωματική αλλά να κολλησει τον ιό σε κάποια άλλη που θα νοσήσει. Ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips:

 1. Eπειδή δεν είναι εύκολο να πάνε όλα τα ζώα στον γιατρό αν είναι πολυάριθμα (ενταξει, εντάξει, το καταλαβαίνω), εποικοινώνησε με τον κτηνίατρο σου για να σου συστήσει την αγωγή που πρέπει να κάνεις!
 2. Και εκεί, για όσο κάνουν την θεραπεία, πρέπει να τρώνε ξεχωριστά (σε ενά χαρτί ας πούμε) και έτσι θα είναι και πιο έυκολο να δώσεις το φάρμακο στο κάθε ένα. Για να βεβαιωθείς ότι παίρνουν το φάρμακο κανονικά δώσε την πρώτη μπουκία με το φάρμακο μέσα και μέτα το υπόλοιπο φαγητό!
 3. Στα μωρά γατάκια καθάρισε τα μάτια τους με φυσιολογικό ορό και βαμβάκι καθάρισε τα μάτια τους με φυσιολογικό ορό και βαμβάκι και ίσως ο γιατρός σου δώσει και κολλύριο. Εγώ προσωπικά τους βάζω και κολλύριο. Αν κάποιο ζώο είναι τόσο άρρωστο που δέν τρώει καθόλου πρέπει να πάει στον γιατρό για να γίνουν ενέσιμα τα φάρμακα. Μην ανησυχείς, θα συνέλθει σχετικά γρήγορα και μετά μπορέις να συνεχίσεις με χάπια.
 4. Δώσε μεγάλη προσοχή να μην μεταφέρεις τον ιό στο σπίτι σου. Άφησε τα παπούτσια σου έξω απο το σπίτι, καθώς στις γάτες αρέσει πολύ να τρίβονται σε αυτά και μπορεί να κολλήσουν άπο κει. Πλύνε αμέσως τα χέρια σου πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο. Επειδή και τα ρούχα σου  μπορεί να μεταφέρουν τον ιό βάλε τα αμέσως στο πλυντήριο. Μπορεί να έχεις για αυτή την δουλειά “2 στολές”, μία που θα φοράς και μία που θα πλένεις κάθε μέρα!

Πως θα πάρει η άρρωστη γάτα την αγωγή της για ρινοτραχειίτιδα

Στα παρακάτω βίδεο, παρουσιάζουμε το μονδέλο Κινέζο ο οποίος παίρνει το χαπάκι του με δυο διαφορετικούς τρόπους. Καμιά φορά φαίνεται δύσκολο να δώσουμε το απαραίτητο χαπάκι στο ψιψίνι μας, αλλά σχεδόν πάντα υπάρχει τρόπος:

Η πρόκληση της ρινοτραχειίτιδας θέλει υπομονή και επιμονή στην καθαριότητα και στις οδηγίες του γιατρού και όλα θα πάνε καλα!

Μην διστάσεις να ρωτήσεις οτιδήποτε θες, θα χαρούμε να απαντήσουμε! Και κάπου εδώ το άρθρο αυτό έφτασε στο τέλος του!

Σημειώσεις Τσίτσου

1. Αντιβίωσεις για γάτα που υποφέρει από Ρινοτραχειίτιδα

Έχουμε δοκιμάσει διάφορες αντιβιώσεις με σχετικά καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ρινοτραχειίτιδα, όπως Σεκλόρ και Βιμπραμισίν (και το γατίσιο ανάλογό της το Ροναξάν – πάντα με την καθοδηγηση κτηνιατρων). 

Εσχάτως η φίλη Ελένη, ακτιβίστρια με μεγάλη δράση όσον αφορά τη φροντίδα των αδέσποτων γατιών πρότεινε την αντιβίωση Zithromax για γάτες ως εξαιρετική επιλογή εναντίον της ρινοτραχειίτιδας και μου έδωσε και συνταγή! Δείτε τι μου έγραψε:

Χρησιμοποιούμε υγρή Ζιθρομάξ και χορηγούμε  1cc (10 γραμμούλες στην σύριγγα που περιέχεται στην συσκευασία) ανά 4 κιλά βαρους. Δίνουμε για 4 μέρες το φάρμακο, διακόπτουμε για τις επόμενες 4 και συνεχίζουμε άλλες 4 μέρες. Προτιμάμε την υγρή μορφή βάζοντας την σε πολύ λίγο πατέ με έντονη μυρωδιά. πολύ λίγο, γιατί στην αρχή μερικά πονηρά, έτρωγαν το γύρω-γύρω και άφηναν το υπόλοιπο, ή δεν το έτρωγαν όλο και χάναμε την δοσολογία. Προσοχή, για γατάκια που ζουν στο ύπαιθρο με χρόνια ρινοτραχείτιδα, δεν έχουμε τσεκάρει αν είναι αποτελεσματικο εξίσου.

Να σημειωθεί ότι ενδεχομένως η Zithromax πέσει βαριά στη γάτα σας και πάντα όταν υπάρχει ερώτηση για χορηγία φαρμάκου σε γάτα, την ασφαλέστερη και πιο σωστη απάντηση θα σας την δώσει ο κτηνίατρός σας που γνωρίζει ακριβώς την περίπτωση της γάτας σας!

2. Σημασία ποιοτικής διατροφής και γερού ανοσοποιητικού

Σε κάθε παθολογική κατάσταση η διατροφή της γάτα και το επίπεδο ετοιμότητας του ανοσοποιητικού της μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αρνητικό ή θέτικο. Έτσι και η περίπτωση της ρινοτραχειίτιδας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση! Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προσφέρετε στη γάτα σας μια διατροφή εύπεπτη, πλούσια σε ενέργεια και υγρασία για να της προσφέρετε ό,τι χρειάζεται για να δυναμώσει (και να δυναμώσει και το ανοσοποιητικό της) και να αντιμετωπισει την ασθένεια.

Πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας θα ήθελα λοιπόν να εξετάσετε τις παρακάτω πιθανότητες:

 • Στροφή από συμβατική ξηρά τροφή σε ποιοτική grain free τροφή με πολύ λιγότερους δύσπεπτους υδατάνθρακες (αντί 30-45% 20-30%) ώστε η γάτα σας να μην παιδεύεται στην πέψη της τροφής της ενώ να προσλαμβάνει μπόλικη εύπεπτη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας! Βρείτε τις προτεινόμενες ξηρές τροφές μου ΕΔΩ και αυτή που χρησιμοποιουν οι γάτες της αυλής όταν δεν παίρνουν γεύματα BARF (Carnilove) ΕΔΩ!
 • Στροφή από grain free τροφή σε ποιοτική υγρή τροφή με αποκλειστικά ζωική πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας, μηδενικούς δυσπεπτους υδατάνθρακες και μπόλικη υγρασία (75 ως 85%) η οποια προσομοιάζει πολύ καλύτερα την φυσική διατροφή της γάτας (τα θηράματά της)! Δοκιμάστε τροφές βασισμένες σε ατμισμένο κρεατάκι (μύες και οργανάκια) όπως οι αγαπημένες του Τσίτσου GranataPet Delicatessen (πολύ οικονομική στις συσκευασίες 800 γραμμαρίων) & Lucky Lou (τρέχει προσφορά 5+1 – σπεύσατε για να την προλάβετε)Μια εξαιρετική τέτοια είναι η φτιαγμένη από ήπια ατμισμένο κρέας (μύες) και οργανάκια και ταυτόχρονα πολύ οικονομική  Bozita! Αν θέλετε να την αποκτήσετε κάντε κλικ εδώ. Βρείτε τις υπόλοιπες προτεινόμενές υγρές τροφές μου ΕΔΩ. Εγώ πάντα προτείνω μια εναλλαγή υγρών τροφών διαφόρων γεύσεων, υφών και brands για πολλούς λόγους που έχω αναλύσει εδώ
 • Χορήγηση συμπληρώματος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όπως το εξαιρετικό vetomune που μπορείτε να βρείτε εδώ!


Τέλος να πω και ετούτο! Οι γάτες της αυλής εδώ και 24 μήνες τρέφονται με την BARF της 
(ωμή κατεψυγμένη τροφή) της ελληνικής εταιρείας Voldog και έχουν εξαφανιστεί όλα τα συμπτώματα ρινοτραχειίτιδας εδώ και πολύ καιρό. Τέρμα οι κλειστές μύτες που δεν μπορούν να μυρίσουν την τροφή και οδηγουν τη γάτα σε αφαγία, τέρμα οι στοματίτιδες (ένα ακόμη σύμπτωμα της ρινοτραχειίτιδας)! Δεν λέω ότι ευθύνεται μόνο η επιλογή της συγκεκριμένης τροφής, αλλά είναι ενδεικτικό και αυτό του πως μια ποιοτική τροφή, κοντά στην φυσική διατροφή της γάτας μπορεί να βοηθήσει τη γάτα να αποκτήσει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει με επιτυχία τους ιούς.

Ρινοτραχειίτιδα

3. Φαρμακευτικό έλαιο κάνναβης για την ενίσχυση του ανοποιητικού και της ψυχολογίας της γάτας

Έχει βρεθεί σε έρευνες ότι πολλά υποσχόμενο φαρμακευτικό λάδι κάνναβης (CBD Oil) λειτουργεί ευεργετικά τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού της γάτας, στην αντιμετώπιση λοιμώξεων αλλά και στην ανάταση της ψυχολογίας. Η επίδρασή του δεν είναι εθιστική και δεν προκαλεί αλλόκοτες συμπεριφορές, αλλά μια πολύ διακριτική βελτίωση της ψυχολογίας της γάτας! Και οι δύο αυτές ιδιότητές είναι πολύ χρήσιμες σε μια γάτα που υποφέρει από ρινοτραχειίτιδα.

Το τεστάρισμά μας με τον Μικρουτσέλο μας, που κράτησε δύο μήνες πραγματικά μεταμόρφωσε ένα φοβικό γατάκι σε ένα γάτο γεμάτο αυτοπεποίθηση με όρεξη για μπόλικο φαγητό και ζωή. Το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης το έχουμε δοκιμάσει σε άλλες 4 γάτες και ένα σκύλο μας και σε όλους φάνηκε να αφήνει μια θετική επίδραση, σε κάποιες περιπτώσεις σωτήρια (ίσως ο Κινέζος, που υποφέρει από αυτοάνοση αναιμία να μην ξαναχρειαστεί κορτιζόνη, λόγω της χρήσης του CBD Oil)! 

Αν θέλετε να τσιμπήσετε το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης της NatureCan που χρησιμοποιήσαμε και εμείς μπορείτε να το κάνετε εδώ. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το εκπτωτικό κουπόνι tsitsos10 για έκπτωση 20%. 

4. Σίτιση με σήριγγα

Μια γάτα με ρινοτραχειίτιδα επειδή δεν μπορεί συχνά να μυρίσει ικανοποιητικά και επειδή για αν ξεκινήσει να τρώει πρέπει να μυρίσει την τροφή (διαφορετικά οριακά δεν καταλαβαίνει ότι η τροφή είναι.. τροφή), ίσως αποδειχτεί σωτήριο στην αρχή της αρρώστιας, που η γάτα δεν έχει πάρει τα φάρμακά της και για να κερδίσουμε .. χρόνο, για να δράσουν τα φάρμακα, να την ταϊζετε με σήριγγα. Βρείτε 11 τιπς για το πρακτικό και ασφαλές τάισμα με σήριγγα εδώ!

ΥΓ: Βρείτε εδώ μερικές ακόμη πληροφορίες για τη ρινοτραχειίτιδα

ΥΓ2: Αν βρήκατε χρήσιμο τούτο το ποστ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ μήπως και βοηθήσουμε να σωθούν από την γρίπη πολλές γάτες

74 Απαντήσεις

 1. Διάβασα με προσοχή το άρθρο σας , εγώ ενδιαφέρομαι για αδέσποτο γάτο που τα συμπτώματα είναι περίπου της ρινοτραχειίτιδας, είναι πολύ δύσκολο να τον πιάσουμε , και όταν πάει να φάει σκύβει το μυρίζει και φεύγει . Πολύτιμες οι συμβουλές σας .

 2. Γεια σας.. ασχολούμαι με πολλά αδεσποτα.. πολύ χρησιμα τα τιπς σας για να μην εξαπλωθει το πράγμα, αλλά στο θέμα “ρινοτραχειίτιδα γάτα θεραπεία” δεν είπατε και πάρα πολλά! Ποια αντιβίωση για ρινοτραχειίτιδα προτείνετε;

  1. Η αλήθεια είναι ότι εστιάσαμε στα πρακτικά του πως να εμποδίσεις την ρινοτραχειίτιδα να εξαπλώθεί περισσότερο, γιατί το ποια αγωγή ακριβώς θα χρειαστεί μια γάτα, τις δοσολογίες κλπ, ειναι θέμα ειδικού της υγείας (κτηνιάτρου), όσο και αν εχοντας συναντήσει πολλα περιστατικά αρχίζουμε να αποκτάμε εμπειρία! Εγραψα πάντως και μια παράγραφο για τις φαρμακευτικές αγωγές που έχουμε δοκιμάσει!

   1. Καλημέρα σας. Έχω και εγώ το ίδιο θέμα με γατούλες με ρινοτραχειτιδα. Ένας όμως από αυτές έχει σοβαρότατο προβλημα και με τα ματάκια του. Ο κτηνίατρος μας είπε ότι επειδή είναι έξω δεν έχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής λόγω της γρίπης. Όμως όσο το γατί τρώει και είναι ζωηρό εγώ δεν μπορώ να το αφήσω να φύγει. Θέλω να το βοηθήσω. Πέρα από vibramycin δεν πρότεινε τίποτα άλλο. Έτσι προσπαθώ μόνη μου με Κολλύριο tompatexη tomprex αλλά δεν βλέπω βελτίωση στα ματάκια. Με την αντιβίωση είδα όσο αφορά τις μυξουλες. Το θέμα είναι ότι τα φαρμακεία δεν χορειγουν αντιβιωσεις χωρίς αμκα η τσιπ. Οπότε ποια είναι η λύση;. Είχαμε πρόβλημα τεράστιο στο να προμηθευτουμε την αντιβίωση και τελικά την έγραψα σε εμένα. Υπάρχει κάποιο άλλο κτηνιατρικό φάρμακο που γνωρίζετε; ευ αριστω πολύ

    1. γιάννα μου, αν θες δοκιμασε και το σκευασμα που λεγεται anti herpes (ειναι μια λευκη σκονη) που χτυπαει τον ερπητοϊό που ειναι υπευθυνος για την ρινοτραχειιτιδα!

     Μια φιλη προτεινε το ζιθρομαξα σαν ενδεδειγμενη αντιβίωση (αλλα δεν ξερω αν βοηθαει πολυ στα ματια). Ετοιμαζεται αρθρακι για τον ερπητοϊό που χτυπάει στα μάτια

     1. Ευχαριστώ πολύ πολύ και καλή Χρονιά να έχουμε. Δίνω vibramycin 100 Το anti herpit που το βρίσκω; στα κτηνιατρικα φάρμακα; και αφού είναι σε σκόνη διαλύετε σε νερό; δοσολογία ξέρει κανείς; η μπαίνει στο φαγητό;

     2. Γιαννα μου εχει ενα δοσομετρικο κουταλακι. μπαινει στο φαγητο του. Λέγετε anti herpes. Εμεις το παιρνουμε απο τον κτηνίατρο. Ρώτα τον δικό σου!

  2. Μόνο ενέσιμη…
   Αλλιώς θα πεθάνει!
   Μην ακούς κανέναν!
   Στο γιατρό!
   Είναι δύο ενέσεις

  3. Augmentin – vibramisin – zithromax είναι τα φάρμακα κατά σειρά επιβάρυνσης της ρινοτραχειίτιδας. Πριν λίγες ώρες μίλησα με τον γιατρό μου και επειδή ένας από τους γάτους μου έχει βαριά μορφή ρινοτραχειίτιδας και επειδή εδώ και καιρό έχουμε δώσει τα δύο πρώτα φάρμακα ή άλλα φάρμακα με τις ουσίες αυτές μέσα, μας είπε να του δώσουμε zithromax. Ωστόσο αν και απέφυγα να του δώσω κορτιζόνη επειδή είχε μεγάλη δύσπνοια, άσχημο βήχα κατά την γνώμη μου( δηλαδή …γουργιριστο… αν γίνομαι κατανοητή με αυτήν την λέξη, μίξες και καταβολή, του έδωσα και κορτιζόνη. Ελπίζω με αυτό το σχήμα φαρμάκων να θεραπευτεί η ομορφιά
   μου. Ωστόσο οι αντιβιώσεις θέλουν παραπεπτικο του θεράποντα ιατρού για το φαρμακείο και θα πάω στον κτηνίατρο να μου συνταγογραφήσει το φάρμακο. Έχω πολλά γατιά και κάποια από αυτά ή έχουν σοβαρό πρόβλημα με την ρινοτραχειίτιδα και άλλα τα ακούω να έχουν ενδείξεις της ασθενείας. Όταν τα γατάκια είναι πολλά είναι δύσκολο το να μην μεταδοθεί ανάμεσα τους η ασθένεια. Αυτά που έχουν την ρινοτραχειίτιδα πιο σοβαρά, μέλημα μου είναι να θεραπευτούν και να τους κάνουμε το σχετικό εμβόλιο. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Εύχομαι και στον γάτο σας περαστικά.

   1. Εχω ενα γατάκι αδεσποτάκι ειναι περίπου 4 μηνών και εχει τα συμπτώματα ρινοτραχειτιδας , αναπνεει πολύ δυσκολα, τσιμπλες στα μάτια, ισως και πυρετο, και δεν ξερω τι να κανω.
    Μπορείτε να με βοηθήσετε, εχω μεγαλώσει 6 μωρά αδεσποτάκια και δεν έχασα κανένα, δεν θελω να το χάσω.

  4. Σε αδέσποτη γάτα απροσδιόριστου ηλικίας, σίγουρα λίγο παραπάνω από έξι μηνών, έδωσα ronaxan. Μισό χάπι , διαλυμένο σε δυο τρεις σταγόνες νερό, για τέσσερις μέρες, με σύριγγα. Εννοείται ότι μίλησα με τον κτηνίατρο και συνέστησε αντιβίωση για το αδεσποτινι. Μη δώσεις μόνος σου χωρίς να ρωτήσεις πάντως.

 3. Ο γατος εχει τα συμπτωματα ρινοτραχειτιδας Απλα δεν εχει μυξουλες ουτε φταρνισματα Δεν τρωει μονο νερο πινει και αυτο ελαχιστο!!Σας παρακαλω πειτε μου τι αντιβιωση να του παρω ειναι σχεδον 4 κιλα

  1. δεν ειμαι σιγουρος Βικτωρία. Εμεις χρησιμοποιουμε βιμπραμισιν και μου ειπαν οτι το ζιθρομαξ κανει θαυματα.

   Εισαι σιγουρη οτι εχει ρινοτραχειιτιδα? Γιατι αν δεν τρωει λογω ρινοτραχειιτιδας θα πρεπε να χει πολλες μυξες που να εμποδιζουν την οσφρηση του και ετσι να μην μυριζει το φαγητο και γι αυτο να μην τρωει. Πηγαινε τον στον γιατρο σου γρηγορα

 4. εδινα σε γατο γυρω στα 4-5 κιλα 2ml σιροπι μια φορα μονο, με φοβερο μπουκωμα και του περναγε. εκανε καιρο να εμφανιστει παλι/ και πραγματι σε χρονιες περιπτωσεις δεν ειναι αποτελεσματικο εξισου/

   1. Η ρινοτραχειίτιδα είναι θανατηφόρα ασθένεια (λέτε δεν είναι). Έχω χάσει 4 γάτες από αυτή την ασθένεια και μάλιστα η μία ήταν γάτος κοντά στα 5 κιλά. Αν αργήσεις να ξεκινήσεις την θεραπεια η δεν το πιάσει η αντιβίωση, δεν τρώει καθόλου αρχίζουν και τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και μετά από λίγες μέρες ξεψυχαει

    1. Ισχύει Αντώνη, νομιζω οτι η μαρια εννοουσε οτι δεν προκειται για νοσο που δεν θεραπεύεται. Αν παραμεληθει μπορει να οδηγησει στο θανατο

    2. Πές τα φίλε!
     Βαρέθηκα να ακούω αηδίες!
     5 γάτες έχω η μία πέθανε, η δεύτερη το παλεύει…
     ¨Ενα μικρό γατάκι θεραπεύτηκε,
     και δύο δεν έχουν κολήσει!

     Η ΡΙΝΟΤΡΑΧΙΤΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Θ Α Ν Α Τ Η Φ Ο Ρ Α!!!
     Επειγόντως γιατρό και ενέσιμη θεραπεία,
     αλλιώς θα πεθάνει!!!

    3. Πραγματι, είναι σοβαρή και επικίνδυνη ασθένεια. Έχουμε χάσει γατούλα 3-4 μηνών το πολύ, αδεσποτακι, μωράκι το είχαμε βρει και εντελώς ξαφνικά, δηλαδή τα φτερνίσματα και οι μιξούλες που παρουσίασε δεν μας έδωσαν την εντύπωση ο,τι κάτι σοβαρό συνέβαινε, κάτι και η άγνοια, με αποτέλεσμα να μην καταλάβουμε την σοβαρότητα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και η μικρούλα γατούλα, έφυγε μέσα σε λίγες ημέρες. Στεναχωρήθηκαμε…..

 5. Η γατα μου περασε βαρια ρινοτραχειτιδα με νοσηλεία δεκα μερες σε κλινική. Της εχει μεινει έλκος στην γλώσσα και δεν λεει να φυγει. Εχετε να προτείνετε κατι να την βοηθησω; Ποσο καιρο κανει να φυγει;
  Ευχαριστω!

  1. Αθανασία μου στην παρούσα φάση δεν γνωρίζω κάτι γι’ αυτό, απευθύνσου στον κτηνίατρό σου και αν η απαντηση σου του σου αφήσει ερωτηματικά ή δεν σε ικανοποιησει απευθύνσου και σε άλλον

 6. Εγώ έχω τη χνουδουλα που εδώ και οκτώ μήνες πιο πολύ αντιβίωση έχει πάρει Παρ το φαγητό που έχει φάει… Κάναμε και καλλιέργεια μικρόβιου άλλες αντιβιωσεις πάλι δυστυχώς δεν γίνετε τιποτα.. Εμβολισμενο γατάκι προσεγμένο στο σπίτι μέσα στα ζεστά του αλλά αυτό δεν φεύγει δυστυχώς

  1. o κτηνίατρος σου θα σου δωσει τις καλυτερες απαντησεις. Αν θες ρώτα τον μήπως να δοκιμάσετε το ζιθρομάξ. Επίσης υπάρχει και αυτή η σκόνη από λυσίνη το anti-herpes που ίσως βοηθάει (το δίνουμε στον Σκλαβή εμείς) αν και κάποιοι λένε ότι μπορεί να προκαλέσει πεπτικά θέματα και ίσως να ερεθίσει στοματίτιδες – οπότε και πάλι απευθύνσου στον κτηνίατρό σου!

  2. Αυτό με την καλλιέργεια πως το έκανε ο γιατρός; Έχω ακριβώς ένα γάτο που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει φάει τόση αντιβίωση που τον λυπάμαι πολύ. Τώρα είμαι στην Zithromax σαν εσχάτη λύση από γιατρό που έχει εμπειρία και όχι με αλλους 4 που πήγαμε και μας ταλαιπώρησαν. Αν δεν τον πιάσει και αυτή μου είπε καλλιέργεια.

 7. Καλησπέρα παιδιά! Ο γάτος μου είναι γύρω στα 4.5 με 5 κιλά και τον ξεκίνησα με augmentin 1/8 500+125mg μια φορά την ημέρα. Την τρίτη μέρα επιδεινώθηκε η κατάσταση του και δεν μπορούσε να αναπνεύσει αλλά ούτε όρεξη για να φάει. Τον πήγα στον κτηνιατρο και μου έδωσε augmentin σιρόπι 1.5 ml ανά 12ωρο, 1/4 prezolon ανά 12ωρο, και Zithromax 0.8ml ανά 48 ώρες. Μου φαίνονται πάρα πολλά άλλα είναι πάρα πολύ άσχημα ο γάτος, τα ξεκίνησα σήμερα και ελπίζω αύριο να δω βελτίωση.

 8. καλησπέρα!!!! Μια συμβουλή όποιος γνωρίζει Ο γάτος μου είναι 6 μηνων και 2 κιλά Κόλησε ρινιτραχειίτιδα Πήρε αντιβίωση και κορτιζόνη και από την πρωτη δόση χειροτέρευσε Τέτερτη μέρα σήμερα που δεν έχει φάει τίποτε Και από το μεσημέρι κάνει διάροια με αίμα Ο γιατρος λέει πως μάλλον τον χάνω

   1. Το ζιθρομαξ ειναι το καλυτερο μου το εδωσε ο κτηνιατρος κ σωθηκα το βιμπραμισιν ειναι για απλες ιωσεις

  1. Πραγματι, είναι σοβαρή και επικίνδυνη ασθένεια. Έχουμε χάσει γατούλα 3-4 μηνών το πολύ, αδεσποτακι, μωράκι το είχαμε βρει και εντελώς ξαφνικά, δηλαδή τα φτερνίσματα και οι μιξούλες που παρουσίασε δεν μας έδωσαν την εντύπωση ο,τι κάτι σοβαρό συνέβαινε, κάτι και η άγνοια, με αποτέλεσμα να μην καταλάβουμε την σοβαρότητα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και η μικρούλα γατούλα, έφυγε μέσα σε λίγες ημέρες. Στεναχωρήθηκαμε…..

 9. Πολύ χρήσιμο άρθρο!
  Η γάτα μου υπέφερε από λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού όταν την υιοθέτησα (8 μηνών και ανεμβολίαστη από γατοαγέλη). Αλλάξαμε πολλές γνώμες ιατρών και για αρκετούς μήνες είχε έντονη καταρροή με φτάρνισμα, σκορπώντας μυξούλες σε όλο το σπίτι. Το ένα ρουθούνι δε δεν ξέρω αν είχε υπάρξει ποτέ ανοιχτό.
  Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι θα είναι μόνιμα έτσι.
  Της δώσαμε αρκετή Σινολούξ , λίγη κορτιζόνη, σταγόνες οτριβίν και ζιρτέκ αντισταμινικό (το τελευταίο για 2 μηνες συνεχόμενα)… όταν ήρθε καλοκαίρι και βελτιώθηκε και ο καιρός, μετά την τόση θεραπεία το αναπνευστικό έγινε περδίκι και τόσους μήνες μετά δεν έχει ξαναμπουκώσει η μυτούλα. Κάναμε και τα απαραίτητα εμβόλια. Μη χάνετε ελπίδα!

  1. Και μένα ο δικός μου Ιούλιο με Οκτώβριο δεν έβγαλε καθόλου συμπτώματα, τώρα είναι πάλι χάλια, φοβάμαι να δώσω κι άλλη αντιβίωση έχει αυξημένη τρανσαμινάση ΑLT του συκωτιού και φοβάμαι αν είναι από την πολύ zithromax. Η συγκεκριμένη τον πιάνει αμέσως η αλήθεια είναι , αλλά είναι καλά για 15 μέρες περίπου και μετά πάλι κίτρινες μύξες.

  2. καλησπέρα και η γάτα μου είναι κάπως εδώ και πόσες μέρες έχει μυξες και φτερνίζεται τι μπορώ να κάνω και αποτι κατάλαβενω δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά να πάρω οντριβιν και για να πάρει τα πανό της λίγο τι μπορώ να της δωσο

 10. καλησπέρα. διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο σας και σας ευχαριστώ πολύ και για τα σχόλια, είναι πράγματι πολύ χρήσιμα. στη γατοαγέλη που ταΐζω στη γειτονιά μου έχω μία γατούλα που έχει συνάχι και η φωνή της είναι βραχνή. σκέφτομαι να της δώσω αντιβίωση, αλλά είναι έγκυος, ενός μηνός, ίσως και λίγο παραπάνω. πιστεύετε ότι είναι ασφαλές να το κάνω;
  ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για τον χρόνο σας.
  να είστε καλά
  Αλεξία Κ.

  1. Αλεξία μου, δυστυχως έχω ελαχιστη γνωση περί αυτού. Φαίνεται να υπαρχουν αντιβιωτικα που ειναι οκ για την εγκυμοσύνη και άλλα που όχι.. ο κτηνίατρός σου θα σε καθοδηγησει πολύ καλυτερα

 11. Είμαι χρόνιος σκυλάς και έκανα το λάθος της ζωής μου να προσπαθήσω να σώσω μερικά γατιά. Πολύτιμες οι συμβουλές σας αλλά η Γάτα θέλει πολλή υπομονή. Και δυστυχώς οι κτηνίατροι δεν είναι όλοι ψαγμένοι. Άλλα είχαν τα γατιά κι άλλα διαγνώσανε, χάθηκε χρόνος, ταλαιπωρηθήκαμε και κείνα και γω τελικά η Γάτα είναι για τους λίγους και τους ψαγμένους. Εγώ παραιτούμαι γυρίζω αποκλειστικά και μόνο στους σκύλους και περιμένω να ζεστάνει ο καιρός να τα βγάλω στο δρόμο μήπως τα αναλάβει κάποιος με περισσότερη υπομονή. Θα συνεχίσω να τα ταιζω με περισσή αγάπη αλλά θεραπείες και αγωγές τέλος. Χαρίζω τη στολή και τα χοντρά γάντια που αγόρασα ελπίζω μια μέρα τα χέρια μου να αποκατασταθούν αλλά να αποκατασταθεί και η υγεία τους από κάποιον που ξέρει. Εγώ πραγματικά παραιτούμαι. Χίλιες φορές τα πιτμπουλ, τα Ντόμπερμαν, τα Τερβύρεν αλλά δεν θα ξανασχοληθώ ποτέ με άρρωστες γάτες. Μαζί τους αρρώστησα και γω (και η τσέπη μου-το τελευταίο περιστατικό μου κόστισε 678 ευρώ, πάει το Δώρο Χριστουγέννων).

 12. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η άμεσες απαντήσεις σας στα ερωτήματα, συγχαρητήρια. Το άρθρο είναι εξαιρετικο για όσους θέλουν μια γνώμη επιπλέον για την Ρινοτραχειιτιδα. Μακάρι να ανεβάσετε και άλλα τέτοια βοηθητικά άρθρα για περιπτώσεις που δεν έχουν βοηθήσει αλλά φάρμακα.

  1. γωγω μου εχω και εγω τις καθυστερησεις μου, λογω οτι γινεται ενας χαμος.. εχουμε καλυψει διαφορες αρρωστιες, αν ψαξεις στην κατηγορια ιατρικα θα βρεις πολλες

 13. Αγαπητοί γάτο γονείς είπα κι εγώ να συνεισφέρω με την δική μου εμπειρία για τη ρινοτραχειιτιδα…Σωτηράκης αδέσποτος καταταλαιπωρημενος απο το βουνό ,για ν αποφύγω το σχήμα κορτιζόνη ,βιταμίνη,αντιβίωση 15μερη σ ενέσιμη μορφή του έδωσα πολυβιταμινη λιωμένη με σύριγγα κι βιταμίνη D3 επίσης λιωμένη και άπειρες πλύσεις με φυσιολογικό ορό συρριγγουλα μέσα στα ρουθουνακια …άριστα αποτελέσματα.

 14. Προσοχή μεγάλη με το Ζιθρομαξ σε αδύναμα νεφρά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη και να έρθει θάνατος χωρίς να μπορέσεις να κάνεις τίποτα. Έχασα πρόσφατα αδεσποτουλη στο σπίτι μου που τον είχα πάρει για να τον δώσω για υιοθεσία μετά τη χορήγηση του φαρμάκου η κρεατινίνη έφτασε στο Θεό και τον έχασα

 15. Καλησπέρα βρήκα ένα γατάκι σε άθλια κατάσταση σκελετωμένο άρρωστο βήχει κ έιναι μπουκωμενο δυσκολεύεται να αναπνεύσει του έχω ξεκινήσει αντιβίωση. ξέρεις κάποιο κόλπο να να κάνω για να αναπνεύσει ευκολότερα.

  1. αυτα ειναι θεματα κτηνιατρου αλλα εχω ακουσει ακομη και για χρηση οτριβιν στη σωστη ποσοτητα για να ξεβουλωσειιι η μυτη

 16. Σήμερα στο πίσω μέρος της αυλής ήρθε μια γατούλα που έχει αναπνοουλα με (τρακτεροειδες άκουσμα) δεν πλησιάζει και μου είναι αδύνατον να τη προσεγγίσω, έπειτα είδα πως έχει και τα μικρά της μαζί πίσω από κάποια πράγματα της αυλής που κρύβονται αστραπιαία έχουν όλα τα συμπτώματα κλειστά ρουθουνακια μάτια επίσης και είναι αδύνατον να τους παρέχω καθαριότητα αρχικά γιατί δεν θα πάνε αλλού παρά μόνο εκεί που τα έχει η μαμά τους. Τους έβαλα φαγητό και καθαρό νερό ευτυχώς τα είδα που προσέγγισαν και έφαγαν όσο μπορούσαν. Το ένα έχει και ίχνη αίματος στο στοματακι του. Ειλικρινά πείτε μου τι να κάνω μπορώ μόνο να τους παρέχω αντιβίωση μέσω του φαγητού ή του νερού.Καθε βοήθεια σε πληροφορία μου είναι πολύτιμη ευχαριστώ ολόψυχα.🙏🏼

  1. Καλημερα! Ιδανιακ πρεπει να πανε κτηνιατρο. Αν αυτο δεν ειναι εφικτο μιλησε με τον κτηνιατρο σου και ρωτησε τον για ακριβεις οδηγιες.. μπορει να ναι χλαμυδιωση και να χρειαζεται συνδυασμο αντιβιωσης και σταγονων.

 17. Ο κάθε ένας γράφει ότι θέλει!!!
  Κι δεν φτάνει αυτό, αλλά μερικοί αναφέρουν ότι είναι ΓΙΑΤΡΟΙ
  και ότι η ρινοτραχίτιδα ΔΕΝ είναι θανατηφόρα ασθένεια…
  Ε…
  λοιπον!!!

  Η ΡΙΝΟΤΡΑΧΙΤΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
  ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ Η ΓΑΤΑ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ Π Ε Θ Α Ι Ν Ε Ι !!@!

  Και όχι μόνο αυτό…
  Ειναι ιδιαίτερα κολητική!!!

  * ΜΟΝΟ ΕΝΕΣΙΜΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ
  ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΣΑΣ

 18. Εγώ θα σας πρότεινα να πάρετε έναν κτηνίατρο, να εξηγήσετε την κατάσταση και να σας καθοδηγήσει. Επίσης υπάρχουν κάποιες ομάδες εξειδικευμένες που μπορούν να σας τα πιάσουν υπό την προϋπόθεση πως εσείς θα αναλάβετε την υπόλοιπη διαδικασία δηλαδή να τα πάτε στον κτηνίατρο. Εμένα με βοήθησε πολύ η Alma limbre αν είστε Αθήνα. Τους βρίσκετε μέσω Facebook. Το σίγουρο είναι πως επειδή είναι μικρά πρέπει γρήγορα να κάνουν αγωγή. Ίσως μπορεί ακόμα ο Δήμος σας να σας δώσει γατοπαγιδα ή και να σας βοηθήσει να τα πιάσετε. Οι Δήμοι έχουν.
  Αγωγή δεν μπορώ για τα μικρά να σας πω γιατί δεν ξέρω την ηλικία και το βάρος τους. Πάντως το σίγουρο είναι ότι αν δεν κάνουν αγωγή ΆΜΕΣΑ υπάρχει κίνδυνος.
  Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

 19. Γειά σας και από μένα!
  Έχω έναν γατούλη 1,5 χρόνων, τον υιοθετήσαμε 6 μηνών από γατοαγέλη που είχαν όλοι ρινοτραχίτιδα, μαμά, μπαμπάς αδελφάκια, όλοι! Τον ένα χρόνο που τον έχω, έχει πάρει αντιβίωση 8 μήνες πάντα με οδηγίες κτηνιάτρων βέβαια, κι αυτό γιατί μόλις έπαιρνε αντιβίωση για 15 μέρες ήταν καλά και μετά ξανά φλεματα, μυξούλες κίτρινες!
  Κάναμε εξετάσεις αίματος και έδειξαν αυξημενη την ΑLT του συκωτιού. Υπαρχει περίπτωση να είναι από την πολύ αντιβίωση;
  Δοκιμάσαμε και ομοιοπαθητική, για μένα ήταν καλά και μετά πάλι τα ίδια! Ειλικρινά δε ξέρω τι άλλο να κάνω, έχω απελπιστεί!

 20. Με την Ζιθρομαξ ειχα καλυτερα αποτελεσματα. Αυτο ομως που εσωσε το γατακι μου και ειναι σε καλη κατασσταση χωρις υποτροπες ειναι ο αφυγραντηρας στο σπιτι να παιρνει την υγρασια και μια θερμαντικη λάμπα πανω απο το κρεβατακι του.

 21. Καλησπέρα, πολύ χρήσιμο το άρθρο σας.
  Δυστυχώς κάναμε το λάθος να ταισουμε από το ίδιο μπιμπερό και τα 3 γατάκια ενώ το ένα νοσούσε και είχε όλα τα συμπτώματα, όπως και δεν τα είχαμε χωρίσει. Τωρα τα χωρίσαμε ναι μεν αλλά όλα έχουν κολλήσει. Είναι 4 εβδομάδων, αδέσποτα τα βρήκα χωρίς μάνα έτσι και πλέον χορηγήσαμε αντιβίωση που έχει τα πάνω και τα κάτω της. Έχω 3 ερωτήσειε και ότι σχόλια έχεις να αφήσεις καλοδεχούμενα.
  Πιστεύεις θα ξεφύγουν τον κίνδυνο;
  Είναι λάθος που τα έχω στην κρεβατοκάμαρα μου γιατί έχω κι άλλη ενήλικη γάτα;
  Αυτές οι λοιμώξεις επηρεάζουν τον δικό μας οργανισμό;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. αργησα πολυ να το δω αυτο.. η ενηλικη γάτα αν εχει γερο ανοσοποιητικο και αν εχει κανει εμβολια δεν θα κολλησει λογικα. Δεν επηρεαζουν οι λοιμωξεις τον οργανισμο μας. Το αν θα ξεφυγει εξαρταται απο πολλους παραγοντες

 22. Έδωσα vibramicin 10 ημέρες μισό πρωι μισό το βραδυ σε αδέσποτο που φρόντιζα 2χρονια με διάγνωση ρινοτραχιειτιδας από τον Δημο κ αφού τελείωσε η θεραπεια
  ενώ πήγε καλα κ έτρωγε έφυγαν οι πληγές από το στόμα κ τα σαλια που ετρεχαν ξαφνικα χειροτέρεψε έκανε εμετούς έπινε πολύ νερό ασπρισαν τα ούλα αυτιά κ μύτη, τους κάλεσα κ τον πήραν μετά από εξετάσεις μου είπαν έχει ανεπάρκεια ήπατος νεφρών κ 87.000 λευκά απορούν πως ζει,έγινε έτσι από την αντιβίωση;Από τον δήμο μου δώσανε οδηγίες για την αντιβίωση.

 23. Σήμερα το πρωι η γατούλα μου φταρνιζόταν πολυ και σταματισε να τρώει και θέλει μόνο να κοιματε .Είναι συγουρα αδιάθετη ,έχει και λίγο παραπάνω υγρη μυτη .είναι μέσα στο σπιτι συνεχώς .Μπορείτε να με βοηθήσετε;

 24. Ο Τσιτσιρίκος μου ξεπέρασε τα 17 έτη έχοντας ερπητοϊό πάνω από 10 χρόνια. Μετά τα πρώτα 2-3 χρόνια σταμάτησα την αντιβίωση, γιατί η βελτίωση ήταν παροδική και κρατούσε όλο και λιγότερο. Προφανώς ο ιός συνήθισε το Vibramicyn και κατόπιν το Ronaxan και δεν καταλάβαινε Χριστό από ένα σημείο και έπειτα. Οπως γίνεται με όλους τους ιούς και τις αντιβιώσεις , δυστυχώς….
  Του έδινα και σιρόπι Zovirax για τον έρπη (καλά το zovirax ούτε εγώ δεν το παίρνω για τον επιχείλιο έρπητα γιατί δεν κάνει τίποτα)
  Δε δοκίμασα ποτέ το Ζιθρομάξ, δε μου το σύστησε κανείς ,και αναρωτιέμαι αν θα αντέξουν τα νεφρά του υπερήλικα… Φυσικά και θα ρωτήσω αλλά εδώ στην εσχατιά του νότου δεν έχουμε σαΐνια κτηνιάτρους.
  Χαίρομαι πάντως που έστω και τώρα ανακάλυψα τον Τσίτσο!

 25. Ευχαριστούμε πολύ τον διαχειριστή αλλά κι όσους έγραψαν την εμπειρία τους
  δεν την ήξερα αυτή την ασθένεια νόμιζα ότι είναι κρυολόγημα δεν έχω γάτα στο σπίτι μου
  αλλά μαζεύονται πολλά γατάκια στο χωριό που έχω εξοχικό…..τα ταΐζω και τα φροντιζω όσο μένω εκεί

 26. Γειά σας πολύ ενδιαφέρον το άρθρο ! Εχω 4 γατοπαιδιά η μία μου παρουσίασε συμπτώματα ρινοτραχείτιδας είναι 6 ετών με φοβερό φτέρνισμα με εκτόξευση μύξας,γουργουρητό και λιγο βήχα.Δέν βγαινουν ποτέ απο το σπίτι η κτηνίατρος μας μας είπε οτι μπορεί να το μεταφέραμε εμείς με τα παπούτσια μας.Η μικρή ευτυχώς τρώει κανονικά ,παίζει δεν εχει κάποιο άλλο πρόβλημα.Ξεκινήσαμε αγωγή Zythromax 200 1ml για 7 ημερες ανα 24ωρο και μετά 1ml μέρα παρα μέρα για 3 εβδομάδες.Είναι 3,500 κιλά είμαστε στη 3η ημέρα της αγωγής και ήδη το γουργουρητό εχει υποχωρήσει φτερνίζεται ακόμη αλλα οχι τόσο συχνά ελπίζω με το τέλος της θεραπείας να είναι τελειως καλα.Ολά τους είναι εμβολιασμένα τα άλλα 3 κανένα πρόβλημα.Θα ήθελα να επισημάνω την προσοχή σε αυτό με τα παπούτσια γιατι και εγώ δεν το είχα σκεφτεί ποτέ και η αλήθεια είναι οτι και εγώ και τα παιδιά μου αφήνουμε τροφές σε γατοαποικιες της γειτονιάς δεν μπαινουμε με τα παπουτσια στο σπιτι αλλα πολλες φορες ανοιγοντας την εξωπορτα οταν μπαινουμε πεταγονται οι γάτες εξω και το πρωτο που κάνουν ειναι να πάνε να μυρίσουν τα παπούτσια που έχουμε βγάλει.Ευχομαι σε ολα τα γατούνια περαστικά και Καλή Χρονιά !

 27. Έκανα θεραπεία με zithromax σε αδέσποτο γάτο που τον ταΐζω…από την πρώτη δόση που πήρε ήταν θεαματικό το αποτέλεσμα…τώρα ευτυχώς είναι μια χαρά.

  1. γιέι! Πάντως ο καθένας που θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την αντιβίωση πρέπει να καθοδηγηθεί από τον κτηνίατρό του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *