Μόλυνση στα μάτια γάτας. Πώς να την αντιμετωπίσω;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Κακά τα ψέμματα, η ζωή δεν είναι ένας δρόμος στρωμμένος με ροδοπέταλα. Εμείς οι γάτες για παράδειγμα, με το που γεννιόμαστε πολύ συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την υγεία μας: τη μόλυνση στα μάτια μας – οι επιστήμονες την λένε και  χλαμυδίωση. Το φαινόμενο “γατάκια με προβλήματα στα μάτια” είναι πολύ κοινό. Εμένα που με βλέπετε και έχω αυτές τις τεράστιες ματάρες, αν δεν ήταν οι γονείς μου να με φροντίζανε όταν με βρήκαν, όντας νεογέννητο γατάκι, πιθανώς να τα έχανα τα ματάκια μου διότι και εγώ το αντιμετώπιζα το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά ευτυχώς δεν είχε προχωρήσει πολύ και το προλάβανε.

Συμπτώματα χλαμυδίωσης

Η μόλυνση προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila felis. Αρχικά μοιάζει αθώο.. απλώς δακρύζει το μάτι της γάτας και ακολούθως εμφανίζονται τσίμπλες στα μάτια της γάτας ενω σιγά σιγά το μάτι αρχίζει και κλείνει. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα συναντήσετε  γάτα με μάτι κλειστό τελείως, εξαιτίας της χλαμυδίωσης. 

Είναι η χλαμυδίωση μια ακόμη γρίπη της γάτας;

Όμως τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα όταν η μόλυνση περάσει στο αναπνευστικό σύστημα και το γατούλι εμφανίζει μύξες, δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να μυρίσει. Σε αυτή την περίπτωση απειλείται και η ίδια η ζωή της γάτας – ιδίως αν πρόκειται για μικρά αδύναμα γατάκια και γι’ αυτό η χλαμυδίωση ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια ασθενειών που λογιζονται ως γρίπη της γάτας.

Προβλήματα στον οφθαλμό: Θολό μάτι γάτας

Την ίδια στιγμή θα εμφανιστεί ένα θολό υπολευκο φιλμ (θολό μάτι γάτας), ενώ αν η μόλυνση προχωρήσει ακόμη παραπάνω το μάτι αρχίζει και φουσκώνει καθώς συσσωρεύεται πύον και τελικά μπορεί η γατούλα να τυφλωθεί και να χάσει το ματάκι της. Δυστυχώς συναντώ όλο και πιο συχνά γατάκια με πύον στα μάτια!

Ψυχραιμία

Μην Πανικοβάλλεστε

Σε πρώτη φάση κάντε κλικ στην εικόνα και

μάθετε τα πάντα για τα μάτια της γάτας

Θεραπεία Χλαμυδίωσης

Στη συνέχεια ας ανακαλύψουμε τι πρέπει να κάνουμε αν η γάτα μας υποφέρει απο χλαμυδίωση – για μια ακόμη φορά να σημειωθεί ότι όσα αναφέρονται εδώ είναι μόνο ενδεικτικά, για λόγους πληροφόρησης, ώστε να έχετε μια ιδέα για το τι συμβαίνει. Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τον ρόλο του κτηνιάτρου ο οποίος θα σας καθοδηγήσει με ακρίβεια και ασφάλεια για την θεραπεία της γάτας:

1. Μόλυνση στα μάτια γάτας σε αρχικό στάδιο

Αν η μόλυνση (χλαμύδια) προληφθεί στα αρχικά στάδια (όταν ακόμη απλώς το γατάκι έχει τσίμπλες στα μάτια) μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα, με το κατάλληλο κολλύριο που μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο. Τα Tobrex και Exocin είναι καλές επιλογές – εμένα η μάνα μου έδινε Tobrex για γάτες και έγινα περδίκι. Σε κάθε περίπτωση το κολλύριο δεν πρέπει να έχει κορτιζόνη. 

Κατά πολλούς κτηνίατρους το επίσης δημοφιλές κολλύριο ματιών Tobradex επειδή ακριβώς περιέχει κορτιζόνη δεν είναι κατάλληλο σε περιπτώσεις έλκους (πληγής) γιατί σε αυτές δεν πρέπει να εφαρμόζεται κορτιζόνη! Έτσι λοιπόν, στο ερώτημα Tobrex ή Tobradex για τα μάτια; η απάντηση είναι…

Δοσολογία

Σε γενικές γραμμές πρέπει να εφαρμόζουμε μια σταγόνα στο κάθε μάτι της γάτας μας, ακόμη και αν το ένα μάτι φαίνεται υγιές. Επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την ημέρα. Η θεραπεία αυτή, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει ως και δύο μήνες, όμως αν την προλάβουμε νωρίς, τότε κρατάει αρκετά λιγότερο. 

Όμως ξαναλέω, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για το Τοbradex, είτε για το Exocin είτε για το Tobrex η δοσολογία στη γάτα καλό είναι να καθορίζεται από τον κτηνίατρο.

Πως καθαρίζουμε τα μάτια της γάτας

Εξαιτίας της χλαμυδίωσης τα μάτια της γάτας μπορεί να γεμίσουν τσίμπλες και ο καθαρισμός τους είναι απαραίτητος, διότι αν τις αφήσουμε μπορεί το μάτι να κλείσει τελείως και στη συνέχεια να συμβούν άλλα, χειρότερα όπως θα δείτε αμέσως παρακάτω. Η σχολαστική καθαριότητα των ματιών της γάτας, αν είναι μολυσμένη με τη χλαμύδια επιβάλλεται και γίνεται με λίγο χλιαρό χαμομήλι ή φυσιολογικό ορό και μια γάζα.

2. Μόλυνση στα μάτια γάτας που έχει προχωρήσει στο αναπνευστικό - Γρίπη της γάτας

Εκτός από ότι η κατάσταση στα μάτια μπορεί να χειροτερέψει (τα μάτια πρήζονται και κλείνουν) όπως προαναφέραμε είναι πιθανό η μόλυνση να περάσει στο αναπνευστικό. Καταλαβαίνουμε ότι έχει συμβεί αυτό όταν η γατούλα παρουσιάζει μύξες, βήχει και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν μπορεί να μυρίσει κάτι που είναι πολύ σοβαρό γιατί με τη μυρωδιά το γατί βρίσκει το φαγητό του – και έτσι αν δεν μυρίζει καλά πολύ συχνά σταματάει να τρώει. Σε αυτή την περίπτωση η χλαμυδίωση είναι μάλλον απαραίτητο να αντιμετωπισθεί με την αρωγή του κτηνίατρού σας, ο οποίος λογικά θα προτείνει αγωγή με ειδική αντιβίωση για μάτια γάτας, με ταυτόχρονη χορήγηση  του κολλύριου.

Δοσολογία

Συνήθως η χορήγηση της αντιβίωσης για χλαμύδια (που είναι χάπι) γίνεται  για δέκα ημέρες (πάντα όμως ο κτηνίατρός σας έχει τον τελευταίο λόγο) και ένας εύκολος τρόπος να πάρει την αντιβίωση είναι αν χώσουμε το χαπάκι σε μια μπουκιά κονσέρβας. Αν η γατούλα είναι άγρια και δεν μπορεί κάποιος να της δίνει καθημερινά αντιβίωση καταφεύγουμε στη λύση μιας ενέσιμης αντιβίωσης που “κρατάει” για μέρες.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε το μοντέλο Κινέζο να τρώει το χαπάκι του με αυτό το πανάρχαιο κόλπο! 

Αν όμως κάνει τίποτα παγαποντιές  και τρώει την κονσέρβα και φτύνει το χαπάκι, γινόμαστε και εμείς μοιραία πιο σκληροί! Δείτε εδώ πάλι περιπέτειες με τον Κινέζο: 

Επειδή πολλοί από εσάς διαμαρτύρεστε ότι δυσκολεύεστε να δώσετε την αντιβίωση στη γάτα σας, συγκέντρωσα 15 διαφορετικούς τρόπους για να τα καταφέρετε. Κάντε κλικ στο παρακάτω λινκ για να διαβάσετε το αρθρο: 

3. Εμβολιασμός για Χλαμύδια

Αφού η θεραπεία προχωρήσει ομαλά και το γατί γίνει καλά θα ήταν καλό να εμβολιαστεί με το ειδικό εμβόλιο για τη χλαμυδίωση γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξανακολλήσει την ασθένεια μια και το μικρόβιο μεταφέρεται εύκολα μεταξύ των γατιών, όταν αρκετές γάτες ζουν μαζί στον ίδιο χώρο. Το εμβόλιο αυτό περιλαμβάνεται στο τετραπλό εμβόλιο που περιέχει εκτός από τον εμβολιασμό για τη χλαμυδίωση και εμβολιασμό για τον ερπητοϊό και τον καλυκοϊό που προκαλούν ρινοτραχειίτιδα (η άλλη σημαντική μορφή γρίπης της γάτας).

Στο παρακάτω λινκ διαβάστε τα πάντα για τα εμβόλια της γάτας:

4. Κατάλοιπα Χλαμυδίωσης

Ακόμη και αν τα Χλαμύδια θεραπευτούν επιτυχώς μπορεί να αφήσουν μια θολούρα στο ένα ή και στα δύο ματάκια (το φιλμ που σας έλεγα παραπάνω) . Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα εγχείρησης που μπορεί να το αφαιρέσει. Αυτή η θολούρα μειώνει την όραση της γατούλας, στο μάτι όπου υπάρχει, αλλά δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στη γατούλα σας!

Το παράδειγμα της γατοαποικίας

Στην τελευταία περίπτωση που αντιμετωπίσαμε στην αποικία πρόβλημα με χλαμύδια, τα πράγματα πήγανε πολύ καλά. Το ένα από τα τρία αδερφάκια που βρήκαν οι γονείς βρεμμένα στο δρόμο και σχεδόν μισοπεθαμένα, ο Πατούσας, είχε πολύ έντονο θόλωμα στο ένα του ματάκι. Η θεραπεία για τη χλαμυδίωση που ξεκίνησε από τη μητέρα και συνεχίστηκε από τους νέους γονείς του Πατούσα είχε θεαματικά αποτελέσματα και μπορείτε να τα θαυμάσετε στις παρακάτω φώτος.. 

Χλαμυδίωση

ΠΡΟΣΟΧΗ - Συχνά μπερδέυουμε τη χλαμυδίωση με την ρινοτραχειίτιδα

Κλείνοντας να πούμε ότι συχνά η χλαμυδίωση όταν είναι σε προχωρημένη κατάσταση μπερδεύεται με την ρινοτραχειίτιδα λόγω παρόμοιων συμπτωμάτων (τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης της γάτας), μια τελείως άλλη πάθηση που οφείλεται σε ίωση (από ερπητοϊό ή καλυκοϊό). Η αγωγή στις δύο περιπτώσεις διαφέρει οπότε είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση από κτηνίατρο. Πάντως και οι δύο ασθένειες θεωρούνται υποπεριπτώσεις που ανήκουν στην Γρίπη της γάτας! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και μάθετε τα πάντα για τη ρινοτραχειίτιδα:

Κλείνοντας να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο θέμα αρκετά εκπαιδευτικό μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

14 Απαντήσεις

 1. Εχω δυο γατάκια αδελφάκια. Τώρα είναι 8μηνων . Από ενός που τα βρήκα έτρεχαν δάκρυα από τα ματάκια τους. Μουσκεμα η μουσίτσα τους.
  Το ένα γατσωνι και στα δυο μάτια το άλλο μόνο από το ένα.
  Τα δάκρυα τα σκουπίζουμε με γαζα και ορό.
  Το χρώμα είναι που με προβληματιζει.
  Είναι ελαφρώς καφεροζ. Έτσι πρεπει να είναι ;;;;;
  Έχουμε κάνει κατά και τους αγωγή με tobrex σταματάει το συμπτώμα αλλά μετά ξανά το ίδιο…
  Ευχαριστώ!!!

  1. Καλώς την. Εχω δει αυτο το χρώμα σε δάκρυα πολλές φορές. Υπάρχουν γατούλες που παρουσιάζουν μια ευαισθησία στα ματάκια χρόνιας μορφής και αυτό που κανουν οι ιδιοκτητες τους ειναι να κανουν αυτο που κανεις εσυ, σκουπισμα με γατούλα και ορό και αν χειροτερέψει λίγο τομπρέξ. Όμως προτείνω να μιλησεις στον κτηνίατρό σου.

   Αν δεν υπάρχει κανενα αλλο συμπτωμα, πιθανώς να είναι τελείως άκακο. Αλλά όπως είπα δεν ειμαι κτηνίατρος και καλύτερα να μιλήσεις με τον κτηνίατρό σου για αυτο!

 2. Η γάτα μου έχει κάποιες μέρες τώρα που κρατάει το ματάκι της κλειστό και δακρύζει ..επίσης φτερνίζεται αρκετά και λερώνει και το σπίτι κατούρησε στον καναπέ και κάνει κακά στο κρεβατάκι της και γενικά μέσα στο σπίτι και όχι στην άμμο της..δεν ξέρω τι να κάνω🥺😞

  1. Τέα να την πας στον κτηνίατρο να την εξετάσει. Μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή! Τα παραφερνάλια είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε μια παθολογική κατάσταση – που το πιο πιθανό να αντιμετωπίζεται εύκολα!

 3. Τσίτσο μου διαβάζοντας το άρθρο σου θαρρώ ότι η Νέλλυ έχει χλαμυδίωση! Ποια είναι η κατάλληλη αντιβίωση για μάτια γάτας;

 4. Η γατα μου εχει γυρω απο τα ματια της πληγες.ισως απο νυχιες απο αλλα γατια.,ειναι σαν κοψιμο βαθυ και δεν κλεινουν μερες τωρα.τα γλυφει και χειροτερευουν!ο γιατρος μου ειπε αντιβιωση Αγκμεντιν αλλα εκανε διαρροιες και τη σταματησα….τι να κανω;ισως εχει μολυνθει;

 5. Είναι 8 αδέσποτες γάτες που γεννήσανε και τώρα τα γατάκια τους έχουν τα μάτια τους κλειστά με τσίμπλα και σήμερα είδα κι άλλο μικρό ένα μισή μηνών είναι και αρχίζει και δακρύζει το μάτι του φοβαμε ότι κολησε κι αυτό… Εγώ στης μεγάλες γάτες έδινα vibramycin και κάπως πέρναγε στης μεγάλες.. Στα μικρά δεν ξέρω αν πρέπει να δώσω vibramisin.

  1. επικοινωνησε με τον κτηνιατρο βικτωρια για πιο ασφαλεις οδηγιες.. σιγουρα και το κολυριο τομπρεξ συνηθως βοηθαει

 6. Καλησπέρα Έχω ένα γατούλη 4 μηνών τον οποίο όταν τον βρήκα Ήταν ενός μήνα με συνεχόμενη θεραπεία κατάφερα να ανοίξει το ένα μάτι διαπιστώνοντας ότι έχει ήδη υποστεί μία καταστροφή ο κερατοειδής Το άλλο μάτι Ενώ είχε ανοίξει ξαφνικά έκλεισε σε ένα βράδυ και από τότε παλεύω με κομπρέσες χαμομηλιού και τομπρεξ μήπως ανοίξει αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνω, ανοίγει πολύ ελαφρά ίσα-ίσα στο κάτω βλέφαρο Υπάρχει άραγε κάποιο τρικ κάποια συμβουλή από εσάς μήπως καταφέρω και το ανοίξω το μάτι του; Εννοείται ότι καθημερινά εξακολουθώ τη θεραπεία με τομπρεξ. Ευχαριστώ

  1. αχ αποστολε για τη θολουρα στο ματι υπαρχουν και πιο εξειδικευμενες θεραπειες με κολλυρια που δεν θυμαμαι τα ονοματα τους – απευθυνθηκες στο γιατρο σου?

 7. Καλησπέρα ..Τα παιδιά μου βρήκαν ένα τραυματισμένο γατάκι ,μαλλον έχει σπασμένο ποδαράκι το οποίο έδεσα με επίδεσμο για να μην το σέρνει ..Έχει κ τσίμπλες στα ματάκια τα οποία καθαρίζουμε με χλιαρό νερό κ βαμβάκι κ βάζουμε κ κολλύριο tobrex ..Ταΐζουμε με σύριγγα διότι δεν τρωει μόνο του παρ όλο που πρέπει να είναι περίπου δυο μηνών ..Επίσης δεν έχω δει να κάνει κάνει κακά παρ όλο που μετά από κάθε γεύμα χαϊδεύω την κοιλιτσα του με βαμβάκι βουτηγμένο σε χλιαρό νερακι ..Τι λέτε θα τα καταφέρει ;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!