Μόλυνση στα μάτια γάτας. Πώς να την αντιμετωπίσω;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Κακά τα ψέμματα, η ζωή δεν είναι ένας δρόμος στρωμμένος με ροδοπέταλα. Εμείς οι γάτες για παράδειγμα, με το που γεννιόμαστε πολύ συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την υγεία μας: τη μόλυνση στα μάτια μας – οι επιστήμονες την λένε και χλαμυδίωση. Το φαινόμενο “γατάκια με προβλήματα στα μάτια” είναι πολύ κοινό. Εμένα που με βλέπετε και έχω αυτές τις τεράστιες ματάρες, αν δεν ήταν οι γονείς μου να με φροντίζανε όταν με βρήκαν, όντας νεογέννητο γατάκι, πιθανώς να τα έχανα τα ματάκια μου διότι και εγώ το αντιμετώπιζα το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά ευτυχώς δεν είχε προχωρήσει πολύ και το προλάβανε.

Η μόλυνση προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila felis. Αρχικά μοιάζει αθώο.. μερικά δάκρυα, μετά τσίμπλες στα μάτια της γάτας, μετά το μάτι αρχίζει και κλείνει ώσπου τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα όταν η μόλυνση περάσει στο αναπνευστικό σύστημα και το γατούλι εμφανίζει μύξες, δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να μυρίσει. Σε αυτή την περίπτωση απειλείται και η ίδια η ζωή της γάτας – ιδίως αν πρόκειται για μικρά αδύναμα γατάκια. Την ίδια στιγμή γύρω από το μάτι σε αρχικό στάδιο δημιουργείται ένα θολό υπολευκο φιλμ, ενώ αν η μόλυνση προχωρήσει ακόμη παραπάνω το μάτι αρχίζει και φουσκώνει καθώς συσσωρεύεται πύον και τελικά μπορεί η γατούλα να τυφλωθεί και να χάσει το ματάκι της. Δυστυχώς συναντώ όλο και πιο συχνά γατάκια με πύον στα μάτια!

Ψυχραιμία

Μην Πανικοβάλλεστε

Διαβάστε Παρακάτω

και θα καταλάβετε ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο

1. Μόλυνση στα μάτια γάτας σε αρχικό στάδιο

Αν η μόλυνση (χλαμύδια) προληφθεί στα αρχικά στάδια (όταν ακόμη απλώς το γατάκι έχει τσίμπλες στα μάτια) μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα, με το κατάλληλο κολλύριο που μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο. Τα Tobrex και Exocin είναι καλές επιλογές – εμένα η μάνα μου έδινε Tobrex για γάτες και έγινα περδίκι. Σε κάθε περίπτωση το κολλύριο δεν πρέπει να έχει κορτιζόνη. 

Κατά πολλούς κτηνίατρους το επίσης δημοφιλές κολλύριο ματιών Tobradex επειδή ακριβώς περιέχει κορτιζόνη δεν είναι κατάλληλο σε περιπτώσεις έλκους (πληγής) γιατί σε αυτές δεν πρέπει να εφαρμόζεται κορτιζόνη! Έτσι λοιπόν, στο ερώτημα Tobrex ή Tobradex για τα μάτια; η απάντηση είναι…

Δοσολογία

Σε γενικές γραμμές πρέπει να εφαρμόζουμε μια σταγόνα στο κάθε μάτι του γατουνιού μας, ακόμη και αν το ένα μάτι φαίνεται υγιές. Επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την ημέρα. Η θεραπεία αυτή, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει ως και δύο μήνες, όμως αν την προλάβουμε νωρίς, τότε κρατάει αρκετά λιγότερο.. Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για το Τοbradex, είτε για το Exocin είτε για το Tobrex η δοσολογία στη γάτα καλό (και τώρα που το ξανασκέφτομαι απαραίτητο) είναι να καθορίζεται από τον κτηνίατρο.

2. Μόλυνση στα μάτια γάτας που έχει προχωρήσει στο αναπνευστικό

Εκτός από ότι η κατάσταση στα μάτια μπορεί να χειροτερέψει (τα μάτια πρήζονται και κλείνουν) είναι πιθανό η μόλυνση να περάσει στο αναπνευστικό. Καταλαβαίνουμε ότι έχει συμβεί αυτό όταν η γατούλα παρουσιάζει μυξούλες, βήχει και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν μπορεί να μυρίσει κάτι που είναι πολύ σοβαρό γιατί με τη μυρωδιά το γατί βρίσκει το φαγητό του – και έτσι αν δεν μυρίζει καλά πολύ συχνά σταματάει να τρώει. Σε αυτή την περίπτωση η χλαμυδίωση είναι μάλλον απαραίτητο να αντιμετωπισθεί με την αρωγή του κτηνίατρού σας, ο οποίος λογικά θα προτείνει αγωγή με ειδική αντιβίωση για μάτια γάτας, με ταυτόχρονη χορήγηση  του κολλύριου.

Δοσολογία

Συνήθως η χορήγηση της αντιβίωσης για χλαμύδια (που είναι χάπι) γίνεται για δέκα ημέρες και ένας εύκολος τρόπος να πάρει την αντιβίωση είναι αν χώσουμε το χαπάκι σε μια μπουκιά κονσέρβας. Αν η γατούλα είναι άγρια και δεν μπορεί κάποιος να της δίνει καθημερινά αντιβίωση καταφεύγουμε στη λύση μιας ενέσιμης αντιβίωσης που “κρατάει” για μέρες.

Στο παρακάτω βίδεο βλέπουμε το μονδέλο Κινέζο να τρώει το χαπάκι του με αυτό το πανάρχαιο κόλπο!  

Αν όμως κάνει τίποτα ματσακονιές και τρώει την κονσέρβα και φτύνει το χαπάκι, γινόμαστε και εμείς μοιραία πιο μπρούτοι! Δείτε εδώ πάλι περιπέτειες με τον Κινέζο: 

Εμβολιασμός για Χλαμύδια

Αφού η θεραπεία προχωρήσει ομαλά και το γατί γίνει καλά θα ήταν καλό να εμβολιαστεί με το ειδικό εμβόλιο για την χλαμυδίωση γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξανακολλήσει την ασθένεια μια και το μικρόβιο μεταφέρεται εύκολα μεταξύ των γατιών, όταν αρκετές γάτες ζουν μαζί στον ίδιο χώρο..

.. αλλά μακάρι να ξεμπερδεύαμε τελείως (όχι ότι είναι αδύνατο).. 

Κατάλοιπα Χλαμυδίωσης

Ακόμη και αν τα Χλαμύδια θεραπευτούν επιτυχώς μπορεί να αφήσουν μια θολούρα στο ένα ή και στα δύο ματάκια (το φιλμ που σας έλεγα παραπάνω) . Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα εγχείρησης που μπορεί να το αφαιρέσει. Αυτή η θολούρα μειώνει την όραση της γατούλας, στο μάτι όπου υπάρχει, αλλά εντάξει, δεν είναι και του θανατά, δηλαδή δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στη γατούλα σας!

Το παράδειγμα της γατοαποικίας

Στην τελευταία περίπτωση που αντιμετωπίσαμε στην αποικία πρόβλημα με χλαμύδια, τα πράγματα πήγανε πολύ καλά. Το ένα από τα τρία αδερφάκια που βρήκαν οι γονείς βρεμμένα στο δρόμο και σχεδόν μισοπεθαμένα, ο Πατούσας, είχε πολύ έντονο θόλωμα στο ένα του ματάκι. Η θεραπεία για τη χλαμυδίωση που ξεκίνησε από τη μητέρα και συνεχίστηκε από τους νέους γονείς του Πατούσα είχε θεαματικά αποτελέσματα και μπορείτε να τα θαυμάσετε στις παρακάτω φώτος.. 

..δείτε πως επιτέλους αποκαλύφθηκε η κόρη!! Και ακολούθησε πανηγυρισμός!!

Χλαμυδίωση

ΠΡΟΣΟΧΗ - Συχνά μπερδέυουμε τη χλαμυδίωση με την ρινοτραχειίτιδα

Συχνά η χλαμυδίωση όταν είναι σε προχωρημένη κατάσταση μπερδεύεται με την ρινοτραχειίτιδα, μια τελείως άλλη πάθηση που οφείλεται σε ίωση (από ερπητοϊό ή καλυκοϊό). Η αγωγή στις δύο περιπτώσεις διαφέρει οπότε είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση. Αν η γατούλα εμφανίζει σημαντικά προβλήματα στα μάτια μάλλον πρόκειται για χλαμυδίωση. Επίσης η χλαμυδίωση ταλαιπωρεί συνήθως μικρά γατάκια ενώ η ρινοτραχειϊτιδα περισσότερο ενηλικες γάτες.

Διάβαστε το αρθράκι που έγραψε η φίλη μου Μαρία Σάββα για τη ρινοτραχειίτιδα.

ΥΓ: Αν στα γούστα σας είναι κάτι πιο επιστημονικό για την μόλυνση στα μάτια της γάτας με χλαμύδια ρίξτε μια ματιά και εδώ

ΥΓ2: Να και ένα αρθρο-ωδή για τα μάτια της γάτας

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *