Τα πάντα για τα εμβόλια της γάτας

Μια και από ό,τι φαινεται είναι αρκετά θολό το τοπίο γύρω από τους εμβολιασμούς των γατών, αν κρίνω από τα μηνύματά σας, ΠΑΛΙ εγώ θα σας σώσω (μην παίρνετε τοις μετρητοίς αυτά που λέω και μου θυμώσετε)! Αμαν πια, δηλαδή δεν φτάνουν οι αποικιες που πρέπει να φροντίσω, έχω να διαφωτίσω και εσάς τους χιούμανς γύρω από τα προβλήματα για την ανεμβολιαστη γατα και το πως πρέπει να γίνονται τα εμβόλια.

Ας είναι όμως. Θα περιγράψω μερικά απλά θέματα σε σχέση με τους εμβολιασμούς για τα οποία πολλοί από εσάς έχετε άγνοια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ

Πριν προχωρήσω παρακάτω θέλω, όπως σε κάθε ιατρικό θέμα, να επισημάνω ότι οι πληροφορίες που μεταφέρονται εδώ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την καθοδήγηση του κτηνίατρου και απλώς αποσκοπούν στο να πάρετε μια ιδέα για το εκάστοτε θέμα (στη συγκεκριμένη τα εμβόλια), να κατατοπιστείτε ώστε να μπορέσετε στη συνέχεια σας να συζητήσετε πιο ουσιαστικά με τον κτηνίατρό σας για αυτό το θέμα!

1. Πως λειτουργεί το εμβόλιο

Όπως και στον άνθρωπο το εμβόλιο στη γάτα λειτουργεί ως εξής: Εμβολιάζοντας τη γάτα εισάγουμε στο σώματα της πρωτεϊνικά κομμάτια από διάφορους ιους και βακτήρια που προκαλούν σημαντικές ασθένειες. Αυτά είναι άκακα, δηλαδή από μόνα τους δεν μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια που προκαλεί ο κανονικό ιός ή βακτήριο! Όμως το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας τα αναγνωρίζει ως ξένα και αναπτύσσει ανοσία σε σχέση με αυτά (φτιάχνει αντισώματα). 

Όταν τώρα ο κανονικός ιός (ή βακτήριο) εισβάλει στον οργανισμό το προετοιμασμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει πάνω του αυτά τα πρωτεϊνικά κομμάτια και θα τους επιτεθεί με τα αντισώματα καταστρέφοντας τον ιό (ή το βακτήριο).

2. Πότε πρέπει να γίνονται οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ανεμβολιαστη γατα;

Η γατούλα στην ηλικία των 8 9 εβδομάδων, αν είναι υγιής είναι έτοιμη να δεχτεί το πρώτο της εμβόλιο. Συνήθως γίνεται μια αναμνηστική δόση μετά από 3 ή 4 εβδομάδες. Αν ο κτηνίατρος κρίνει ότι δεν είναι αρκετά καλά στην υγεία της μπορεί να καθυστερήσει το πρώτο εμβόλιο. 

3. Κάθε πότε επαναλαμβάνονται οι εμβολιασμοί;

Μέχρι πρόσφατα στα ενήλικα ζώα οι εμβολιασμοί γινόταν μια φορά το χρόνο. Ωστόσο στην Αμερική και σιγά σιγά σε  διάφορα κράτη της Ευρώπης αρχίζουν να διαμορφώνονται καινούρια πρωτόκολλα που κοντολογίς λένε ότι η προστασία του τριπλού εμβολίου διαρκεί 3 χρόνια (βλέπε παρακάτω για να ενημερωθείς απέναντι σε ποιές ασθένειες προφυλλάσει το τριπλό εμβόλιο). 

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο αν και πότε θα γίνει μια αναμνηστική δόση παίζει και ο τρόπος ζωής της γάτας, αν ζει μέσα στο σπίτι, αν ζει σε μέρη με παγωμένους Χειμώνες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε αυτο το άρθρο μέχρι το τέλος για να καταλάβετε ακριβώς κάθε πότε πρέπει να κάνετε εμβόλια στη γάτα σας – βρήκα νέα στοιχεία που τα παραθέτω στο τέλος του άρθρου

4. Απέναντι σε ποιες ασθένειες εμβολιάζεται η γάτα;

Ενα μικρό γατάκι που σέβεται τον εαυτό της κάνει ένα τριπλό εμβόλιο που το προστατεύει από 3 ιους, τον καλυκοϊό και τον ερπητοϊό (που προκαλούν ρινοτραχειίτιδα) και τον κοκκοϊό που προκαλεί πανλευκοπενία (μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, καταρράκωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ακολουθούν καταιγιστικά συμπτώματα όπως διάρροια, εμετός (τι κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό) και πυρετός οδηγώντας συχνά πολύ γρήγορα στο θάνατο του ζώου) – και επαναλαμβάνει μια δεύτερη δόση σε ένα μήνα περίπου, όπως είπαμε. 

Υπάρχει όμως και η δυνατότητα για τετραπλό εμβόλιο που συνδυάζει εκτός των τριών και ένα εμβολιο ενάντια στο βακτήριο Chlamydiophila felis  που προκαλεί τη χλαμυδίωση η οποία χτυπάει στα ματια της γάτας με σοβαρά συμπτώματα και στο αναπνευστικό σύστημα. Ειδικά τα μικρά γατάκια είναι πολύ ευάλλωτα σε αυτή την ασθένεια οπότε ίσως είναι καλό να σκεφτείτε να τους κάνετε το τετραπλό εμβόλιο. 

Σε ενήλικες γάτες, που δεν είναι τόσο ευαίσθητες στη χλαμυδίωση ίσως αρκεί το τριπλό εμβόλιο.

Επίσης άλλοι, ανεξάρτητοι εμβολιασμοί μπορεί να γίνουν σε άλλες ασθένειες όπως η ιογενής λευχαιμία η λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP) και η λύσσα.

5. Κόστος για εμβόλια γάτας

Το κόστος για τα εμβόλια της γάτας προφανώς έχει κάποιες διακυμάνσεις ανάλογα με τον κτηνίατρο που θα επισκεφτείτε αλλά κυμαίνεται από 25 ως 35 ευρώ

Υπάρχουν ωστόσο κτηνίατροι αρκετά ευαισθητοποιημένοι που μπορεί να κάνουν πιο προσιτές τιμές για γατάκια που είναι αδέσποτα αν κάποιος χιούμαν έχει την ευαισθησία να τα φροντίσει!

Αν γενικώς δυσκολεύεστε οικονομικά για τη φροντίδα της γάτας σας διαβάστε οπωσδήποτε αυτό το άρθρο.  

6. To εμβόλιο προστατεύει τη γάτα ή και εμένα;

Το εμβόλιο κατά βάση προστατεύει τη γάτα σας, αλλά εμμέσως προστατεύει και εσάς ειδικά στην περίπτωση της λύσσας που μπορεί να την μεταφέρει μια γάτα στον άνθρωπο. Καμία από τις άλλες αρρώστιες για τις οποίες γίνονται εμβολιασμοί δεν μπορεί να γίνει μεταφορά της ασθένειας από τη γάτα στον άνθρωπο. 

Να πούμε όμως ότι ο ιός της λύσσας είναι σχεδόν εξαλειμμένος αν και στη βιβλιογραφία βρήκα σε κάποιες περιπτώσεις να θεωρείται αυτός ο εμβολιασμός υποχρεωτικός.

ανεμβολιαστη γατα

7. Αδιαθεσία γάτας μετά από το εμβόλιο

Τα εγκεκριμένα εμβόλια που κάνουμε στις γάτες σε γενικές γραμμές είναι ασφαλή αν και μπορούν να προκαλέσουν μικρές επιπλοκές. Αυτές είναι πολύ πιο ασήμαντες από τα συμπτώματα της ίδιας της αρρώστιας.

Οι πιο κοινές επιπλοκές είναι:

 • Χαμηλός πυρετός
 • Διάρροια
 • Μειωμένη διάθεση για παιχνίδι και για φαγητό
 • Οίδημα στην περιοχή όπου έγινε η ένεση

8. Μου συνιστάς να αφήσω τη γάτα μου χωρίς εμβόλια;

Όχι, αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να τα κάνεις – αφού φυσικά ο απόλυτα ενημερωμένος κτηνίατρός σου σε σχέση με το θέμα της συχνότητας των αναμνηστικών δόσεων σου πει ότι το εκάστοτε εμβόλιο πρέπει να γίνει. Ακόμη και μια γάτα μέσα στο σπίτι, που δεν έχει επαφή με άλλες γάτες, μπορεί να νοσησει από παράγοντες που μεταφέρετε εσείς  σε αυτήν, ιδίως αν έχετε επαφή με άλλα ζωάκια, αδέσποτα ή ημιδεσποζούμενα.

Πολλοί από εσάς όμως φροντιζετε με πολύ μεράκι τα “γατάκιαα της αυλής” αλλά και αποικίες αδέσποτων (και με συγκινείτε τόσο που το κάνετε αυτό) επειδή το κόστος μπορεί να είναι απαγορευτικό ίσως να μπορούσε να γίνει μια κάποια επιλογήΔηλαδή αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να διαλέξετε τα ζωάκια που είναι πιο ευαίσθητα και να μην εμβολιάσετε τα δυνατά και υγιή ζώα. 

Ένας άλλος τρόπος, ιδίως αν φροντίζετε πολλές γάτες, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο είναι να προμηθευτείτε τα εμβόλια από φαρμακείο και είτε να ζητήσετε από τον κτηνίατρο να τις εμβολιάσει ή να του ζητήσετε να σας υποδείξει κάποιον ειδικό από το χώρο της υγείας ζώων να κάνει τους εμβολιασμούς. Τα εμβόλια γίνονται υποδόρια! 

Ένα παράδειγμα που χρήζει συζήτησης είναι αν μια γάτα όπως ο Σκλαβενίτης που πάσχει από FIV (δηλαδή το έιτζ της γάτας) ή κάποια άλλη ασθένεια που ρίχνει το ανοσοποιητικό της σύστημα θα είχε νόημα να εμβολιάζεται με το τριπλό εμβόλιο. Κάποιοι γιατροί λένε όχι, θεωρώντας ότι επειδη στο FIV παρουσιάζεται ανοσοανεπαρκεια το εμβόλιο δεν θα προκαλέσει ανοσία. Πολλοί κτηνίατροι ωστόσο προτείνουν εμβολιασμό και σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί παρόλο που όντως υπάρχει ανοσοανεπάρκεια, το ανοσοποιητικό ακόμη λειτουργεί (ασθενέστερα βέβαια) οπότε ο εμβολιασμός θα προκαλέσει μερική ανοσία και αυτό μπορεί να είναι σωτήρια σε σχέση με ασθένειες όπως η ρινοτραχειίτιδα (γρίπη της γάτας)!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας παραπέμψω σε ένα άλλο  σημαντικό θέμα σε σχέση με τα εμβόλια: Αν πρέπει να συνεχίζονται σε γάτες μεγαλύτερης ηλικίας. Κάντε κλικ στο λινκ αμέσως παρακάτω και μάθετε:

UPDATE 16.10.2022: Νεώτερες ιδέες για το κάθε πότε πρέπει να γίνεται η επανάληψη ενός εμβολίου

Τα πράματα δεν είναι μεταφυσικα. Τα εμβόλια επάγουν ανοσία, δημιουργούν αντισώματα απέναντι στην εκάστοτε αρρώστια. Η συγκεντρωση αυτων των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό αυξάνεται πολύ και σιγά σιγά μπορεί να αρχίσει να πέφτει. Όταν πέσει κάτω από ένα επιπεδο τοτε η γάτα ειναι και παλι πιο ευάλλωτη στην ασθένεια.

Παλαιότερα η οδηγια ηταν “καθε χρόνο” τώρα τα πράματα είναι διαφορετικά, έχουν βρεθεί περιπτωσεις που η συγκεντρωση αντισωμάτων στον ορο είναι ικανοποιητική ακόμη και για 3 χρόνια.

Ένας έλεγχος του τίτλου αντισωμάτων μπορεί να δώσει την εικόνα που υπαρχει στη δικη μας γάτα.

Έτσι πλέον το “κάθε χρόνο” δεν είναι κανόνας. Ανάλογα με τις συνθηκες ζωής κάθε ΄γατας, ανάλογα με το αν ζει μέσα ή έξω από το σπίτι κλπ αποφασίζουμε με την καθοδηγηση του κτηνιάτρου μας τι θα κάνουμε.

Φάινεται ότι οι εμβολιασμοί απέναντι σε βακτήρια έχουν λιγότερη αντοχή και ίσως πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο (αν υπαρχει λογος για εμβολιασμό σε σχέση με το συγκεκριμένο βακτήριο).

Αντίθετα οι τίτλοι αντισωμάτων για ιους (ρινοτραχειίτιδα, πανλευκοπενία κλπ) φαίνεται να αντέχουν πολύ παραπάνω.. έχετε υποψιν οτι το τριπλο εμβολιο αφορα ιούς.

Τέλος τα core εμβόλια (όπως το τρίπλο) πρέπει να είναι στην ρουτινα (το κάθε ποτέ θα δίνεται το εξηγησαμε παραπάνω), αλλα τα non core καλό είναι να δίνονται εκτάκτως με την οδηγια του κτηνιατρου.

Ελπίζω να βρηκατε τουτο εδω πολυ κατατοπιστικο , εγω ενθουσιαστηκα

12 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα τι γνώμη έχεις για τον εμβολιασμό σε ηλικιωμένες γάτες? Έχω μια γάτα 10 χρονων κ σκέφτομαι λόγω ηλικίας να της κάνω μόνο της λύσσας ποια η γνώμη σου? Έχει κάνει όλα τα έμβολια μέχρι τώρα! Συγκατοικεί με ένα σκυλί 8 χρόνων πλήρως εμβολιασμένο κ ένα γατάκι 8 μηνών επίσης με τα έμβολια του μεχρι στιγμής. Εγώ φροντίζω κι αδέσποτα! 🥀

 2. Μέχρι ποιά ηλικία γίνονται τα εμβόλια για γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι;
  Χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή π.χ τον ίδιο μήνα, κι αν δεν γίνει υπάρχει πρόβλημα;
  Ευχαριστώ.

  1. Για το πρωτο ερωτημα διαβασε αυτό πλζ https://www.tsitsosthecat.gr/emvoliasmos-megali-gata/

   Για το δεύτερο, φαντασου οτι οι εμβολιασμοι λειτουργουν αναμνηστικα. Προφανως οσο περναει ο καιρος μειωνεται η ανοσια ως προς μια αρρωστια.. αν επαναλαβεις μετα απο ενα χρονο , η ανοσια θα ειναι σε καποιο επιπεδο, αν καθυστερησεις λιγο η ανοσια θα πεσει καπως!

 3. Από πού μπορώ να προμηθευτώ το εμβόλιο γάτας; Από τι φαρμακείο; Και μπορώ να το προμηθευτώ έτσι από μόνος μου; Το παρέχουν έτσι;

 4. Υπάρχει κάτι σε χάπι έτσι ώστε να αποφύγουμε τα εμβόλια ? Για τα παράσιτα ( ψύλλους κτλ ) τι μπορώ να χρησιμοποιήσω ? Πρόκειται για δύο αδεσποτακια που μοιράζονται την ίδια φωλιά , ηλικίας περίπου 3-4 μηνών .Ευχαριστώ εκ των προτερων

 5. Αγαπητέ Τσιτσο καλησπέρα, η Μπλου μου είναι 2 ετών και κάτι μήνες κ όπως κάθε χρόνο της κζνω τα εμβόλια της, όμως φέτος πριν 2 μήνες έκανε το προγραμματισμενο εμβόλιο της και για πρώτη φορά την πείραξε (έκανε εμετούς όλη την υπόλοιπη μέρα). Ήταν τυχαίο γεγονός ; επίσης κι όταν της έδωσα το χάπι της (αυτό που δίνουμε κάθε 4 μήνες) πάλι έκανε εμετούς. Μήπως είναι αλλεργία;

  1. Γεια σου Μαρία μου! Δυστυχως δεν μπορώ να ξερω.. ειναι πιθανες παρενεργειες απο όσο γνωρίζω, αλλά δεν μπορω να πω με ασφαλεια για τη δικη σου γατα! Αν θες μιλησε με τον κτηνιατρο σου γι αυτο!

 6. Θα ήθελα να μου πείτε παρακαλώ σε τι μπορεί να οφείλετε το γεγονός ότι το γατακι μου 6-7μηνων (το οποίο ήταν η προσωποποιηση της τρέλας δεν τολμώ ούσα να ξαπλώσω έκανε συνεχώς επιθέσεις με δαγκώματα κ γενικά ήταν πολύ τρελλο) μετά το εμβολιο που της έκανα 11/12/21 άλλαξε τελείως
  Τις πρώτες 2 μέρες είπα από το εμβολιο όμως περάσανε 27 μέρες κ όσο πάει χειροτερεύει
  Τρώει πίνει ψιλοπαιζει με το καλάμι όμως δεν μπορεί συνέχεια ξαπλώνει κ μάλιστα δίπλα μου κ παρατήρησα κάνει το στοματάκι του ώρες ώρες σαν να έχει ξηροστομια
  Κατά τα άλλα ούτε εμετούς ούτε διαροια τίποτα όλα καλά
  Ο γιατρός μου είπε όταν την πάω 10 Ιανουαρίου θα την δει,όμως δεν είναι πολλές οι μέρες ?
  Απαντήστε μου αν ξέρει κάποιος
  Ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *