Πόσο είναι το κόστος για να έχετε μια γάτα και πως να το περιορίσετε

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Πολλοί άνθρωποι διστάζετε να υιοθετήσετε την πρώτη σας γατούλα (ή να της φέρετε παρέα μια δεύτερη) διότι φοβάστε το οικονομικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψιν πολύ σωστά ότι θέλετε να προσφέρετε τα καλύτερα στο γατάκι σας. Αν όντως δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε ίσως είναι καλύτερο να μην αναλάβετε τη φροντίδα μιας γατούλας. 

Πόσο όμως είναι τελικά αυτό το κόστος; Είναι τόσο υπέρογκο; Ας ανακαλύψουμε αμέσως παρακάτω:

Βασικές ανάγκες της γάτας

Υπάρχουν συγκεκριμένες πολύ βασικές ανάγκες της γάτας που δεν μπορείς να αμελήσεις σε καμια περίπτωση. Αν δεν μπορείς να εκπληρώσεις καν αυτές τις ανάγκες ίσως είναι καλύτερο να μην αναλάβεις τη γατούλα:

 • Φαγητό υψηλής ποιότητας και θρεπτικης αξίας
 • Άμμος που να ικανοποιεί τη γατούλα η οποία παραμένει συνέχεια καθαρή
 • Ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο σπίτι (προσοχή σε πρίζες, παράθυρα σε ανάκληση κλπ) – αυτό δεν είναι απαραίτητα ενα δαπανηρό κομμάτι
 • Ιατρικές φροντίδες όπως στείρωση, έκτακτες ιατρικές φροντίδες αν η γάτα σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά και επαναλαμβανόμενα έξοδα όπως οι ετήσιοι εμβολιασμοί, η ετήσια εξέταση, οι συχνές αποπαρασιτώσεις. 
 

Υπολογίζοντας χονδροειδώς αυτά τα ποσά το κόστος ανέρχεται στα 270 ευρώ ετησίως, αν η γάτα σας  έχει την αμμοδόχο της, τη φωλίτσα της και δεν παρουσιάζει έκτακτα προβλήματα υγείας και είναι στειρωμένη. 

1. Φαγητό

Επιλέξτε μια τροφή θρεπτική που προσφέρει στη γάτα σας ό,τι χρειάζεται. Επιλέξτε με γνώμονα τα συστατικά της (ποσοστο πρωτεϊνης, αν η πρωτεϊνη είναι γνωστής προέλευσης, πχ κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ποσοστό δημητριακών, ποσοστό μαγνησίου αν πρόκειται για στειρωμένες γάτες). 

TIPS Εξοικονόμησης

 • Για να κάνετε εξοικονόμηση επιλέξτε μια λιγότερο φημισμένη τροφή που όμως έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με μια πιο ακριβή και περισσότερο φημισμένη.
 • Όμως ΜΗΝ καταφύγετε σε πολύ φτηνές τροφές, διότι αποκλείεται να πληρούν τις ποιοτικές προϋποθέσεις και τελικά θα δημιουργήσουν άλλα, μεγαλύτερα έξοδα (συχνά ιατρικής φύσεως).
 • Αγοράστε μεγαλύτερες συσκευασίες που είναι αισθητά πιο οικονομικές και φροντίστε να τις συντηρείτε όσο πιο καλά γίνεται (ξηρό περιβάλλον χωρίς πολύ ζέστη και ιδανικά σε δοχεία κενού αέρος). 
 • Αν φροντίζετε πολλές γάτες ζητήστε υποστήριξη απο φιλοζωικους συλλόγους και δήμους για υποστήριξη της σίτισής τους.

Το ετήσιο κόστος για μια τέτοια οικονομική αλλά ποιοτική τροφή (υπολογίζοντας πάντα χονδροειδώς) κινείται περίπου στα 200 ευρώ

2. Άμμος και αμμοδόχος

Μια ικανοποιητική κλειστή αμμοδόχος με φίλτρο κοστίζει περίπου 20 ευρώ ενώ υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για την άμμο της γάτας σας. Διαλέξτε μια άμμο που να μην έχει πολύ σκόνη, να μη διασπείρονται οι κόκκοι της και να περιορίζει τις οσμές.

TIPS Εξοικονόμησης

 • Κάντε μια δοκιμή χρησιμοποιώντας πέλλετ αντί άμμου μπετονίτη γιατί είναι πολύ πιο οικονομικό (ένας λόγος γι’ αυτό είναι η χαμηλή του πυκνότητας. Αν σας ταιριάξει, έχει καλώς.
 • Αν οντως σας ταιριάζει (και δεν μυρίζει) μπορείτε να γλιτώσετε και το κόστος αγοράς τουαλέτας, γιατί μπορείτε να βολευτείτε με ένα μεγάλο ανοιχτο πλαστικό δοχείο μια και οι οσμές κατακρατούνται ικανοποιητικά (αν επιλέξετε ένα ποιοτικό πέλλετ) και δεν υπαρχει αμμος για να διασπείρεται από δω και από κει!

Σημείωση: Το ετήσιο κόστος για το πέλλετ μπορεί να ξεκινάει από τα 30 ευρώ τα. Σε μια τόσο χαμηλή τιμή δεν θα βρείτε πέλλετ το οποίο να υπάρχει σε pet shop, με ειδική άδεια για χρήση σε κατοικίδια, αλλά μπορείτε να το βρείτε σε μαγαζιά με καύσιμες ύλες. Αν διαλέξετε αυτή την επιλογή (από μαγαζί με καύσιμες ύλες) φροντίστε οπωσδήποτε να είναι ποιότητας Α1 και να αναγράφεται ρητά ότι δεν περιέχει χημικές προσμίξεις

Εγώ προσωπικά παίρνω ένα πέλλετ πιστοποιημένο για κατοικίδια (βρείτε το ΕΔΩ)γιατί πέρα από ότι ειμαι σίγουρος ότι δεν έχει χημικές προσμίξεις κάνει φοβερή δουλειά στο θέμα της οσμής. Στο λινκ παρακάτω θα βρείτε τις προτάσεις μου για κάθε γούστο (κρυσταλλική άμμος, άμμος μπετονίτη και πέλλετ):

3. Ασφαλές περιβάλλον

Εδώ το κόστος συνήθως δεν είναι σημαντικό και είναι εφάπαξ (η επένδυση συμβαίνει μια φορά). Το βασικότερο κόστος που μπορώ να φανταστώ είναι για την περίφραξη με δίχτυ ενός μπαλκονιού και μπορεί να μην ξεπεράσει τα 10-15 ευρώ (εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος του μπαλκονιού). 

Τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν για να έχει ένα ασφαλές περιβάλλον η γατούλα δεν κοστίζουν σε χρήμα παρά μόνο σε εργασία από μέρους σας. Επίσης σε αυτά προσθέστε και μερικά ακόμη απαραίτητα αξεσουάρ όπως ένα ονυχοδρόμιο. Για να δείτε τις προτάσεις μου για το τέλειο ονυχοδρόμιο κάντε κλικ ΕΔΩ 

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ενημερωθείτε για μερικά μέτρα που πρέπει να πάρετε για να αποφύγετε ανεπιθύμητα ατυχήματα:

4. Ιατρικά έξοδα

Τα εφάπαξ ιατρικά έξοδα για την γάτα σας αφορούν την στείρωση (στην οποια μαλλον θα οδηγηθείτε μοιραία αν κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι). Για τη στείρωση γάτας η τιμή  κυμαίνεται: Το κόστος για αρσενική γάτα συνήθως ειναι γυρω στα 50 ευρώ ενω για μια θηλυκή είναι γύρω στα 80 – μπορείτε όμως να βρείτε κτηνιάτρους που στειρώνουν αδέσποτες γάτες μέχρι και με 20 ευρώ. Επίσης στα έκτακτα έξοδα περιλαμβάνονται οι φαρμακευτικές αγωγές για περιπτώσεις ατυχημάτων ή ασθενειών (που είναι τελείως αστάθμητος παράγοντας). 

Όσον αφορά για τα έξοδα σε ετήσια βάση, αυτά περιλαμβάνουν τους ετήσιους εμβολιασμούς (όσον αφορά τα εμβόλια γάτας η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 ευρώ), τις αποπαρασιτώσεις και την ετήσια εξέταση της γατούλας.

 

TIPS Εξοικονόμησης

 • Αν έχετε πάνω από μια γατούλα ζητήστε από τον κτηνίατρο σας ειδικές τιμές για τη στείρωση και τον εμβολιασμό τους  (ίσως τιμές για αδέσποτες γάτες). 
 • Η λύση των φυσικών τρόπων αποπαρασίτωσης μπορεί να δοκιμαστεί αν και δεν γνωρίζω αν όντως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Επίσης συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το ποιες ειναι οι απαραίτητες αποπαρασιτώσεις και κάθε πότε πρέπει να γίνονται για μια γατούλα που μένει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. 
 • Αντί να δώσετε στη γάτα σας το πανάκριβο ειδικό γατοφάρμακο ρωτήστε τον κτηνίατρό σας αν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο φάρμακο για ανθρώπους με μικρότερο κόστος και αν συμφωνεί να χρησιμοποιήσετε αυτό.
 • Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας κάθε πότε είναι άκρως απαραίτητο να γίνονται τα εμβόλια, ειδικά αν φροντίζετε πάρα πολλές (συνήθως αδέσποτες) γάτες και δυσκολεύεστε να ανταπεξέλθετε οικονομικά. Σε αυτή την περίπτωση (αν δεν μπορείτε να τις εμβολιάσετε όλες) ζητήστε τη συμβουλή του και για να επιλέξετε σε ποιες γατούλες να κάνετε εμβόλια.
 • Αν φροντίζετε ηλικιωμένες γάτες συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για το πόσο συχνά χρειάζεται να εμβολιαστούν – πολλοί συστήνουν ελλατωση ως και διακοπή των εμβολιασμών σε ηλικιωμένες γάτες.
 • Αν φροντίζετε πολλές γάτες ζητήστε του να έρθει στο χώρο σας αυτός, ή κάποιος εξειδικευμένος στους εμβολιασμούς που εκείνος θα υποδείξει και να κάνουν τους εμβολιασμούς δωρέαν ώστε το κόστος να μειωθεί στην αξία των εμβολιών!
 • Αν φροντίζετε πολλές γάτες ζητήστε υποστήριξη απο φιλοζωικούς συλλόγους και τους δήμους της περιοχής σας για στειρώσεις, φαρμακευτικες αγωγές και αποπαρασιτώσεις
 

Το ετήσιο κόστος για τα επαναλαμβανόμενα ιατρικά έξοδα της δεσποζούμενης γάτας σας  έτσι μπορεί να μειωθεί μέχρι και το επίπεδο των  50 ευρώ

Κατώτερο συνολικό κόστος

Συνοψίζοντας τα παραπάνω και επισημαίνοντας ότι οι υπολογισμοί είναι ούτως ή άλλως κατά προσέγγιση (μια και υπάρχουν άπειροι αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορούν να προβλεφθούν) μπορούμε να πούμε ότι αν η γατούλα σας παραμένει υγιής, κάτι που είναι πολύ πιθανό αν ληφθούν υπόψιν οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα σας κοστίσει:

 • λιγότερο από 100 ευρώ για τα απαραίτητα έξοδα που θα γίνουν μια φορά (στείρωση, αμμοδόχος, περίφραξη μπαλκονιού και κάποια άλλα αξεσουάρ όπως ονυχοδρόμιο) 
 • 280 ευρώ για τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έξοδα (τροφή, πέλλετ, εσωτερική αποπαρασίτωση, ετήσιος ιατρικός έλεγχος και εμβόλια).
 
Το κόστος όπως καταλαβαίνετε μπορεί να περιοριστεί αρκετά. Όμως και αυτό το ελάχιστο κόστος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν γιατί κάποιος μπορεί να μην είναι δυνατό να το υποστηρίξει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

Φιλοξενία γάτα αντί υιοθεσίας

Αν αγαπάτε τις γάτες και θέλετε να τις φροντίζετε αλλά δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στην υιοθεσία μιας γάτας επιλέξτε να συνεισφέρετε αναλαμβάνοντας την φιλοξενία μιας γάτας για κάποιο χρονικό διάστημα (μέχρι να βρει υιοθεσία) ζητώντας μάλιστα από φίλους ή φιλοζωικές τον εξοπλισμό και την τροφή που χρειάζεται ώστε να μην αποδειχτεί η φιλοξενία δαπανηρή για εσάς. 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

2 Απαντήσεις

 1. Καλημερα!ειμαι μια γατομανα με ενα μικρο 5 μηνων περιπου.το μεγαλωνω απο 3 εβδομαδων.τις τελευταιες μερες το εχει πιασει μια τρελα και πηδαει στο χριστουγεννιατικο δεντρο ενω το εχουμε στιλισει πανω απο ενα μηνα.δεν ξερω πως να της το κοψω.σημειωτεον οτι το εχω ψηλα.ευχαριστω και περιμενω απαντησεις γιατι εχω στεναχωρηθει γιατι ισως δεν μπορω να καταλαβω τι θελει αν και προσπαθω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!