Ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Αν ένα προϊόν παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ευζωία της γάτας σας, μετά την τροφή της, αυτό είναι μάλλον χωρίς δεύτερη κουβέντα η άμμο της τουαλέτας της. Σχεδόν κάθε μέρα λαμβάνω μηνύματα από εσάς όπως “Τσίτσο μου, ποια ειναι η καλύτερη άμμο για γάτες“! Για τους βιαστικούς ορίστε το Top 3 μου:

Η Καλύτερη Άμμος για γάτες - Τα κριτήρια

Συγκέντρωσα λοιπόν τα πορίσματα της εμπειρίας μου με τις 20 γάτες της αυλής και βασίστηκα στα παρακάτω 4 κριτήρια:

 • Ελαχιστοποίηση σκόνης (η εισπνοή σκόνης μπορεί να προκαλέσει άσθμα και συσσώρευση στο αναπνευστικό σύστημα)
 • Ελαχιστοποίηση οσμών (για ευνόητους λόγους)
 • Τιμή 
 • Ελαχιστοποίηση διασποράς κόκκων στο σπίτι

Να σημειωθεί εδώ ότι φυσικά δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια το πόσο καλή είναι μια άμμος! Αν εντοπίσετε και κάποια άλλη άμμο με παρόμοια χαρακτηριστικά μπορείτε να την επιλέξετε με καλές πιθανότητες να μείνετε πολύ ευχαριστημένοι! Για να μάθετε περισσότερα για τις 3 προτεινόμενες άμμους διαβάστε παρακάτω:

Οι προτάσεις του Τσίτσου

No1: Woody Cat Pellet

Καλύτερες άμμοι για γάτεςΞεκάθαρα η αγαπημένη μου επιλογη μια και έχει μηδενική σκόνη, ειναι βιοδιασπώμενο προϊόν (μπορεί να πεταχτεί και απευθείας στην τουαλέτα σας) χωρίς ίχνος χημικών, κάνει τέλεια δέσμευση οσμών (5 φορές το βάρος του), δεν διασπείρεται ούτε κολλάει στα πόδια της γάτας σας και έχει ελάχιστη σκόνη. Το καλύτερο, η τουαλέτα της γάτας σας μυρίζει.. ξύλο!

Επειδή το pellet θρυμματίζεται όταν έρχεται σε επαφή με τα ούρα ιδανικά χρειάζεστε μια τουαλέτα με σίτα όπου το άθικτο καθαρό πέλλετ θα μένει πάνω και η σκόνη θα περνάει μέσα από τη σίτα και θα συγκεντρώνεται στον πάτω που θα μπορούσε να είναι συρόμενος – ώστε να αφαιρείται εύκολα.  Επίσης πρέπει καθημερινά να αφαιρείτε τα στερεά περιττώματα! Το πελλετ είναι βιοδιασπώμενο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΚΟΝΗ:
5/5
ΟΣΜΕΣ
4.5/5
ΤΙΜΗ
5/5
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΟΚΚΩΝ:
4.5/5

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε το Woody Cat Pellet

No2: Les Filous (κρυσταλλική άμμος)

Για λόγους που εξήγησα παραπάνω και έχοντας ως κορυφαίο κριτήριο την πλήρη απουσιά σκόνης και ακολούθως την απουσία οσμών επέλεξα να χρησιμοποιήσω την Les Filous, μια άμμο από μικροκρύσταλλους σιλικόνης, τελείως υποαλλεργική (το καταλαβαίνετε και στα μάτια σας όταν πάτε να καθαρίσετε την τουαλέτα), απορροφάει τα ούρα, χωρίς ίχνος σκόνης.

Απορροφώντας όγκο ούρων 1,5 φορά όσο το μέγεθός της η Les Filous τελικά αποδεικνύεται και αρκετά οικονομική αν και η τιμή της ανά κιλό δεν είναι αμεληταία. Μάλιστα αρκούν μόνο 3 εκατοστά άμμου στην αμμοδόχο για να λειτουργήσει ικανοποιητικά η Les Filous! Να σημειωθεί ότι είναι βιοδιασπώμενη

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΚΟΝΗ:
5/5
ΟΣΜΕΣ
4.5/5
ΤΙΜΗ
4/5
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΟΚΚΩΝ:
4/5

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την Les Filous

Νο3: Εver Clean Extra Strong Clumping unscented

Αναμφίβολα το τοτέμ στον χώρο των άμμων μπετονίτη είναι το δίχως άλλο η Ever Clean και πολλοί από εσάς την ακολουθείτε πιστά. Δοκιμάζοντας πολλές άμμους μπετονίτη πάντα επέστρεφα σε αυτή, αν και η τιμή της είναι αρκετά ακριβότερη από των περισσοτέρων. Η απόδοσή της στο θέμα των οσμών (λόγω της τεχνολογίας ενεργού άνθρακα), το γεγονός ότι έχει λιγότερη σκόνη από τις περισσότερες άμμους μπετονίτη, αλλά και η τέλεια συγκόλληση την κάνει την καλύτερη άμμο μπετονίτη για μένα – αλλά μια άμμο μπετονίτη με σκόνη, όχι βιοδιασπώμενη και αρκετά ακριβή.

Επίσης πάντα διάλεγα την επιλογή χωρίς αρώματα, γιατί σε ένα τόσο μικρό χώρο όπως είναι η τουαλέτα, με όλη αυτή την σκόνη, τα έντονα αρώματα κάνουν το περιβάλλον ασφυκτικό για τη γάτα και ευνοούν την πρόκληση άσθματος!

Απλώστε 7 εκατοστά άμμου Ever Clean για να λειτουργήσει ικανοποιητικά!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΚΟΝΗ:
3/5
ΟΣΜΕΣ
4.5/5
ΤΙΜΗ
3/5
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΟΚΚΩΝ:
3/5

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την Ever Clean Extra Strong Clumping

Ποια είναι η καλύτερη αμμολεκάνη πέλλετ

Αν πεισθήκατε να χρησιμοποιήσετε το πέλλετ για την τουαλέτα της γάτας σας τότε έχω να σας προτείνω και την ιδανική τουαλέτα: η τουαλέτα που επέλεξα για να μπορώ να αφαιρώ εύκολα το θρυμματισμένο Pellet και να κρατάω την τουαλέτα καθαρή φαινεται στην εικόνα παρακάτω και λειτούργησε τέλεια για μένα αφού πρώτα προσάρμοσα σε αυτή μια ανοξείδωτη μεταλλική σίτα που παρήγγειλα σε σιδερά – διότι δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω κλειστή τουαλέτα με συρόμενο καπάκι και σίτα. Κάντε κλικ ΕΔΩ ή στη φώτο για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτήν και να την αγοράσετε αν επιθυμείτε:

Πως να μετατρέψω τη συμβατικη μου τουαλέτα σε κατάλληλη για πέλλετ

Μια φίλη της σελίδας πρότεινε την εξής πολύ έξυπνη ιδέα: Κάντε μικρές τρύπες στον πάτο της τουαλέτας (τόσο μεγάλες ώστε να μην περνάει ο κόκκος πέλλετ) και προσαρμόστε από κάτω δοχείο κατάλληλου μεγέθους.. ο πάτος τώρα μπορει να λειτουργήσει σαν κόσκινο για να διώξετε το θρυμματισμένο πέλλετ! Εξαιρετική και απλή ιδέα!

Η εμπειρία του Τσίτσου

Μπετονίτης

Πρέπει να σας πω ότι για χρόνια η μόνη επιλογή μου στο θέμα “άμμος γάτας” ήταν η άργιλος μπετονίτη. Ο καθαρός μπετονίτης είναι μη τοξικό υλικό με ικανότητα συγκόλλησης ώστε να δεσμεύει την αμμωνία των ούρων, ενώ είναι ιδανικός για να θάβει τα κακά της γάτας. Αλλά έχει κάποια σοβαρά μειονεκτήματα: 

 • Αν και μη τοξικός, σε μια κλειστή τουαλέτα δημιουργεί σκόνη που εισπνέεται για χρόνια από τη γάτα και αυτή επικάθεται στα πνευμόνια της, ενώ η σκόνη είναι παράγοντας που πυροδοτεί το άσθμα. Έτσι η σύσσωρευση αυτής της σκόνης μπορεί (μπορεί και όχι) να δημιουργήσει προβλήματα σε επόμενα στάδια της ζωης της.
  Ψάχνοντας έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχω πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις. Όσο πιο χονδρή είναι η άμμος τόσο λιγότερη είναι η σκόνη, αλλά η πιο χονδρή άμμος έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να θάψει τόσο τέλεια τα σκατουλάκια με αποτέλεσμα χειρότερη απόδοση στο θέμα των ωσμών! 
 • Το δεύτερο μειονέκτημα του μπετονίτη είναι το γεγονός ότι συχνά οι κόκκοι του μπετονίτη διασπείρονται σε ολόκληρο το σπίτι. Και πάλι όσο πιο χονδρή είναι η άμμος μπετονίτη τόσο μικρότερη διασπορά υπάρχει.
 • Το τρίτο μειονέκτημά του είναι ότι μια καλή άμμο μπετονίτης κοστίζει πολύ περισσότερο από τις εναλλακτικές επιλογές

Κρυσταλλική άμμος σιλικόνης

Για τους παραπάνω λόγους δοκίμασα και άλλα προϊόντα. Η καλύτερη περίπτωση από αυτά ήταν η κρυσταλλική άμμος που ούτε σκόνη είχε, ούτε απλωνόταν σε όλο το σπίτι και λειτουργούσε ικανοποιητικά στο θέμα των οσμών! Όλα πήγαιναν τέλεια μέχρι που οι γονεις ανακάλυψαν το ένοχο μυστικό μου: Ότι μασουλούσα τους κρυστάλλους.

Πέλλετ

Επέστρεψα στην άμμο μπετονίτη για ένα μεγάλο διάστημα, μέχρι που οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι ώστε να φιλοξενήσουμε σε δωμάτιο του σπιτιού την Ταζ που ανέκαμπτε από την στείρωσή της με τουαλέτα ανοιχτή. Το δωμάτιο ήταν κλειστό όλη μέρα διότι δεν ανεχόμουν να γυρίζει σε ολο το σπίτι. Επιλέξαμε για πρώτη φορά μέσα στο σπίτι να χρησιμοποιήσουμε πέλλετ αντί άμμου μπετονίτη (είχαμε ξαναχρησιμοποιήσει στα κλουβιά που είχαμε στους εξωτερικούς χώρους που φιλοξενούσαμε τα μικρά εγκαταλελειμένα γάτακια αλλά δεν ήξερα τι μυρωδιές θα υπήρχαν μέσα στο σπίτι). Λοιπόν το αποτέλεσμα ήταν φοβερό. Το δωμάτιο δεν μύριζε καθόλου, το πέλλετ δεν απλωνόταν στο δωμάτιο (παρόλο που η τουαλέτα ήταν ανοιχτή) και φυσικά δεν υπήρχε ίχνος σκονης. 

Αυτό ήταν. Το επόμενο βήμα ήταν να κάνω και εγώ τη μετάβαση από την άμμο μπετονίτη στο πέλλετ – το οποίο έγίνε χωρίς κανένα πρόβλημα (μόνο χρειάστηκε να πάρω μια ειδική τουαλέτα με καπάκι συρταρωτό που αφαιρεί τα θρυμματισμένα πέλλετ) και για πρώτη φορά εξαφανίστηκε τελείως από το σπίτι η χαρακτηριστική μυρωδιά της τουαλέτας της γάτας, μαζί με τη σκόνη και τους κόκκους του μπετονίτη

16 Απαντήσεις

 1. Άκουσα την συμβουλή σας ! Χρησιμοποιώ pelet είναι το καλύτερο και το πιο οικονομικό.ευχαριστω πολύ.

 2. Γιώργο γεια σου ….ελπιζω να είσαι καλά…….εδω και δυο μήνες (ποιος το περιμενε απο εμενα) εφερε η βαπτηστήρα μου στο σπίτι εναν γατούλη…. άσε που τον συμπάθησα κιόλας…ειναι το παιδί μας πλέον,άρα εκτος απο την κτηνιατρο έχω και σενα ως ειδικο!!!

  1. γεια σου μαριαα!! πολυ χαιρομαι γι αυτη την εξελιξη. ομως να σου πω οτι εγω δεν ειμαι ειδικος σε θεματα ιατρικης φυσεως, τον κτηνιατρο δεν τον αναπληρώνει κανείς, γι’ αυτό ελπίζω να εχεις βρει εναν τελειο κτηνιατρο – οταν σας λεω πραγματα που αφορουν κτηνιατρικα θεματα και εγω ρωταω κτηνιατρους. φωτος απο τον γατουλη θα εκτιμονταν δεοντως (το μέιλ μου ειναι [email protected]).. σε λιγο καιρο δεν θα τον συμπαθεις απλως, το πιο πιθανο ειναι να τον λατρευεις

 3. Γεια σε όλους! Εγώ που χρησιμοποίησα pellet κανένα από τα τέσσερα γατιά μου δεν πήγε! Διαβάζοντας τα παραπάνω απορώ γιατί ! Είναι ειδικό pellet? Ευχαριστώ!

 4. Τσίτσο δες λίγο τη σημείωση, όλο στο φαγητό είναι το μυαλό σου.
  Αν και έτρωγες την κρυσταλλική εδώ λέμε για άμμο όχι για τροφές..

 5. Καλησπέρα.
  Πρόσφατα υιοθέτησα ένα γατάκι & σκέφτομαι να αλλάξω την άμμο με pellet.
  Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω pellet καύσης EN plus Α1 κατηγορίας (χωρίς χημικά & πρόσθετα ) όπως γράφει, από μεγάλο πολυκατάστημα; Ευχαριστώ.

  1. Νίκη μου, αν και δεν νομιζω οτι ειναι πολιτικα ορθο αυτο που λεω, νομιζω οτι ναι. Αν θες παρε και μια επιβεβαιωση απο τον κτηνιατρο σου. Επισης δεν ειμαι σιγουρος για το συγκεκριμενο που θα παρεις αν θα κανει καλη δουλεια με τις οσμες – εγω εχω παρει και τετοιο και ειχε λειτουργησει μια χαρα και στο θεμα των οσμων – τωρα παιρνω ενα με πιστοποιηση για χρηση για κατοικιδια επειδη ξέρω οτι θα χει σταθερη ποιοτητα. Καποιοι ανεφεραν οτι δεν ικανοποιηθηκαν στο θεμα των οσμων, εγω 3 που εχω δοκιμασει ηταν και τα 3 τελεια.

 6. γεια σας. εχω δυο γατες και χρησιμοποιω αμμο μπετονιτη. για να μην εισπνεουν σκόνη προσπάθησα να κάνω μετάβαση στο pellet και ειχα πολυ μεγάλα προβλήματα. ποια θεωρείται σωστή μετάβαση? ευχαριστώ πολυ

  1. Γεια σου!! Λοιπόν νομιζω οτι αν το κανεις τελειως σταδιακα δεν μπορει να χεις προβλημα. Αν το ξαναεπιχειρησεις βαλε την πρωτη φορα 10 κοκκους, την δευτερη 20, την τριτη 40 την τεταρτη 80 την πεμπτη το 1/3, μετά 1/2 μετά 2/3 κλπ! Εσύ το δοκιμασες έτσι;

 7. Καλησπερα, με μια πρόχειρη έρευνα στο Ίντερνετ ειδα ότι το πάλλεται είναι πολύ ακριβο . Έχετε να προτείνεται κάτι φτηνο ;

  1. Υποθετω οτι εννοεις οτι το συγκεκριμενο πελλετ ειναι ακριβο.

   Φυσικα μπορεις να παρεις ενα πελλετ που δεν ειναι αδειοδοτημενο για κατοικιδια – και εγω θα το εκανα απλα ετουτο εδω με βολεψε στο θεμα των οσμων – ξερω οτι ειναι στανταρ η ποιοτητά του.

   ΑΝ αγορασεις πελλετ οχι ειδικο για κατοικιδια βεβαιωσου οτι δεν εχει χημικες προσμιξεις μεσα! Η τιμη του ειναι μπορει και στο 1/3 του πελλετ που εχει αδειοδοτηση για κατοικιδια

 8. Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες!Εγώ για 5 χρόνια χρησιμοποιώ cat’s best που είναι κι αυτή βιοδιασπωμενη και είμαι ικανοποιημένη, αλλά είναι και πανάκριβη. Έχει κανείς με πολλές γάτες προσωπική εμπειρία αν τo woody pellet είναι οκ να απορρίπτεται στην τουαλέτα; Δεν θέλω με τίποτα να ρισκάρω να τη φράξω (έχω πέντε γάτες στο σπίτι). Ευχαριστώ πολύ!

  1. Καλως την! Δεν εχω δοκιμασει να ριχνω το πελλετ απο 5 γατες στην τουαλετα οποτε δεν μπορω να σε βοηθησω! Παντως θεωρητικα δεν υπαρχει προβλημα!

   Ακου και μια ωραια πατεντα νεκταρινι μ! Κανε τρυπες μικρες στον πατο της τουαλετας και προσαρμοσε απο κατω ενα καταλληλο οριζοντιο δοχειο και με αυτο τον τροπο μπορεις να κοσκινιζεις ευκολα το πελλετ χωρις να χρειαστει να αγορασεις ειδικη τουαλετα με σιτα κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!