UPDATED: 8+1 τρόποι για να βγαίνει η γάτα σας τελείως καθαρή από την αμμοδόχο της

Ας ξεκινήσουμε ότι η γάτα είναι το δεύτερο πιο καθαρό ζώο στον πλανήτη! Δεν σας φτάνει αυτό: Σε πολλούς φτάνει, αλλά είστε πολλοί και εσείς που έχετε μια έγνοια παραπάνω για την καθαριότητα του σπιτιού και της γάτας σας! Αν και αυτό είναι μια μικρή υβρις, ας το δεχτούμε μια και ας προχωρήσουμε με αξιοπρέπεια! 

Αυτό που ζορίζει πολλούς από εσάς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι το τι συμβαίνει στη γάτα σας αφού βγει από την αμμοδόχο της!  Να εξηγηθώ λίγο καλύτερα! Η γάτα μπαίνει στην αμμοδόχο και κάνει την ανάγκη της και σκάβει στη συνέχεια για να τη θάψει και είναι πιθανο ειτε περιττώματα είτε κοκκοι αμμου που ηρθαν σε επαφη με τα περιττώματά της να κολλήσουν στις τρίχες της! 

Αυτά στη συνέχεια μπορεί να διασπαρούν σε όλο το σπίτι καθώς εκείνη σουλατσάρει. Για να μην πούμε φυσικά για το ατελείωτο σκάψιμο που μπορεί να ρίξει την μισή άμμο εκτός αμμοδόχου. – αν και πλέον το συγκεκριμένο θέμα λύνεται με μια αμμοδόχο όπως αυτή, με την είσοδο από πάνω! Στη συνέχεια η γάτα σας μπορεί πχ να ανεβει πανω στον πάγκο της κουζίνας, ή πάνω στα ρούχα σας και να έρθετε εσείς εμμέσως (πλην σαφώς) σε επαφή με τα περιττώματά της.

Να, κάτι τέτοια συμβαίνουν και σας προβληματίζουν και άντε, επειδή είμαι στις καλές μου δεν θα σας κακιώσω! Γι’ αυτό θα μοιραστώ μαζί σας 8+1 τρόπους για να βγαίνει η γάτα σας ολοκάθαρη (ή σχεδόν ολοκάθαρη) από την τουαλέτα της! 

Πριν από αυτά όμως νιώθω την ιερή ανάγκη να σας προτείνω 3 εξαιρετικές περιπτώσεις άμμου (ένας μπετονίτης, ένα πέλετ και μια κρυσταλλική άμμο) για την δική σας τουαλέτα λαμβάνοντας υπόψιν τρία πράματα: καθαριότητα, σουπερ διαχειριση οσμών, ελαχιστοποιηση σκόνης! Βρείτε τις προτάσεις μου ΕΔΩ.

Αφου ειπαμε και τουτο πάμε να δούμε τα χρήσιμα τιπς μου:

Πως να βγαίνει η γάτα ολοκάθαρη από την τουαλέτα της

1. Βάλτε ειδικό πατάκι έξω από την τουαλέτα της

Ναι ναι, το κλασσικό πατάκι με την ειδική επιφάνεια, έξω από την τουαλέτα της γάτας σας είναι ένα Must για κάθε γατάνθρωπο που θέλει να κρατήσει το σπίτι του στοιχειωδώς καθαρό. Οι επιφάνειες αυτές συνήθως έχουν.. μπιλάκια που καθως πατάει η πατούσα της γάτας πάνω τους μπορούν να χωθούν ανάμεσα στα δάχτυλα της και να τραβήξουν τους κόκκους άμμους από τα πόδια της και να τα κρατήσουν εκεί ώστε να μη διασπαρούν σε όλο το σπίτι. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο κυρίως αν χρησιμοποιείτε μπετονίτη στην τουαλέτα της γάτας σας, διότι αυτός κολλάει πολύ πιο εύκολα στις πατούσες της!

ΕΞΤΡΑ ΤΙΠ: Πάρτε ένα “διπλο” πατάκι που ουσιαστικά κρατάει την άμμο από τις πατούσες “μέσα του”! Βρείτε ένα τέτοιο  ΕΔΩ!

2. Χρησιμοποιήστε άμμο με μεγάλους κόκκους

Ακριβώς επειδή πολύ συχνά ο μπετονίτης μπλέκει στα πατουσάκια της γάτας αλλά και στο υπόλοιπο σώμα ειδικά αν η γάτα είναι μακρύτριχη πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν ειδικοί μπετονίτες με μεγαλύτερο μέγεθος κόκκου, γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό – να μην κολλάνε (λόγω μεγαλύτερου βάρους ανάμεσα στις τρίχες της γουνας)! Ο πιο ικανός μπετονίτης σε αυτό είναι ο περίφημος Everclean LitterFree που μπορείτε να βρείτε εδώ.

3. Μη βάζετε περισσότερη άμμο από όση χρειάζεται η γάτα

Σε περιπτώσεις ειδικά που η γάτα σας είναι μακρύτριχη (για την φροντίδα της μακρύτριχης γάτας διαβάστε ετούτο) αλλά και για κοντότριχες γάτες, αν η στάθμη της αμμου εείναι πολύ ψηλή, είναι πολύ πιθανό τα περιττώματα να έρθουν σε επαφή με τις τρίχες ή καθώς απομακρύονται από τον πωπο να μην εχουν χωρο να πεσουν πολύ χαμηλά και μείνουν σε επαφή μαζί του (ανατριχιαστικές λεπτομέρειες) κάτι που μπορεί να λερώνει τη γάτα. 

ΠΑΙΔΙΑ, μειώστε τη στάθμη της αμμου και θα με θυμηθείτε! 

τουαλέτα γάτας

4. Αποφύγετε τις διάρροιες με 2 τρόπους

Αν η γάτα σας κάνει διάρροιες, είναι πολύ πιθανό κατά την παραμονή της στην τουαλέτα να λερωθεί, στον πωπό της και στα πατουσάκια της για ευνόητους λόγους! Το θέμα της διάρροιας ειναι ένα γενικότερα σοβαρό θέμα για τη γάτα, ειδικά αν αυτή τραβάει σε μάκρος – μπορεί να δηλώνει ότι η γάτα υποφέρει από καποια αρρώστια όπως η τρομερή λοιμώδης περιτονίτιδα – οπότε δεν πρέπει να την παίρνουμε αψήφιστα. Ωστόσο συχνα προκύπτει και από θέματα διατροφής – η γάτα μπορεί να έφαγε κατι που να την πείραξε, ή στην μετάβαση από μια τροφή στην άλλη να στρεσαρίστηκε το πεπτικό της. 

Τι μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις; 

 • Η μετάβαση από τη μια τροφή στην άλλη, ειδικά αν η γάτα σας έχει ευαισθησίες στο γαστρεντερικο της πρεπει να γινεται πολύ σταδιακά! 
 • Επίσης η διατροφή της με ποιοτική υγρή τροφή, αντί για ξηρά περιορίζει δραματικά την ποσότητα των θκατουλακιών (κάτι που περιορίζει και τις πιθανότητες να λερωθεί η γάτα σας) -μια και η ποιοτικη υγρη τροφη εχει πολύ λιγοτερη άχρηστη ουσία από την ξηρά – και ταυτόχρονα κάνει τα κακάκια πολύ πιο στιβαρά και στεγνά! Τώρα στροφη σε ωμή διατροφή θα μεγαλώσει ακόμη παραπάνω το συγκεκριμένο εφέ! Η αγαπημένη υγρή τροφή του Τσίτσου ειναι η εξαιρετικη μονοπρωτεϊνικη Lucky Lou  που μπορείτε να την βρείτε σε προσφορά 5+1 ΕΔΩ ενώ η τροφή που έθρεψε τις γάτες της αυλής για το προηγουμενο τρίμηνο ήταν η περιφημη BARF της ελληνικής Voldog
 
Btw βρείτε περισσότερα για τη διαρροια της γάτας εδώ!

5. Καθαρίζετε την τουαλέτα της συχνά

Τούτο εδώ είναι αυτονόητο! Αν καθαρίζετε την τουαλέτα της γάτας σας πολύ συχνά, στον χώρο της τουαλέτας δεν θα υπάρχουν περιττώματα στερεά ή υγρά και κάθε φορά που θα μπαίνει η γάτα μέσα θα είναι λιγότερο πιθανό να λερωθεί.

Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι είναι δύσκολος ο καθαρισμός τουαλέτας με συμβατικό πέλλετ (που θρυμματίζεται γιατί το θρυμματισμένο πέλετ χρειάζεται ειδικό τρόπο για να αφαιρεθεί). Γι’ αυτό επιλέξτε είτε ενα εξαιρετικό μπετονίτη όπως αυτόν που προανέφερα είτε ενα πέλλετ όπως το Cature, με ικανότητα αυτοσυγκόλλησης – τα περισσότερα πέλλετ θρυμματίζονται όταν βραχούν, αλλά το Cature έχει την ικανότητα να κάνει συσσωματώματα, όπως ακριβώς ο μπετονίτης! Βρείτε το Cature εδώ

Και να σας προτείνω και την πιθανότητα της αυτοκαθαριζόμενης τουαλέτας γάτας για ευκολότερα καθαρίσματα! Μια τέτοια θα βρείτε εδώ!

6. Χρησιμοποιήστε μεγάλη αμμοδόχο

Πολλές αμμοδόχοι είναι σχεδιασμένες ώστε ίσα ίσα να χωράνε μια γάτα ενήλικη – ειναι λες και ειναι σχεδιασμένα για ανήλικα γατάκια. Αυτο δυσχεραίνει την αποστολή της γάτας που πρέπει κάθε φορα να βρει το κατάλληλο, το εκλεκτό σημείο για να αφήσει τα περιττώματά της. Σε ένα μεγαλύτερο χώρο (μια μεγαλύτερο αμμοδόχο) αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί. Για να καταλάβετε υπάρχουν τουαλετες με μήκος από 36 ως .. 66 εκατοστά! 

Μια εξαιρετική μεγάλη τουαλέτα για τη γάτα σας είναι και αυτή ΕΔΩ!

7. Καταφύγετε στα μωρομάντηλα

Αυτό εδώ θα έπρεπε να είναι μια προσωρινή και όχι μια μόνιμη λύση! Μια γάτα υγιής, που δεν έχει διάρροιες θα έπρεπε να μπορεί να βγαίνει από την τουαλέτα της σχεδόν καθαρή και στη συνέχεια να καθαρίζεται ολοκληρωτικά μόνη της. Πολλοί γατογονείς κάθε φορά που η γάτα τους βγαίνει από την τουαλέτα τρέχουν πανικόβλητοι να την καθαρίσουν, διαδικασία συνήθως όχι ευχάριστη για την γάτα. 

Βέβαια πολλές γάτες το συνηθίζουν και παύουν να στρεσσάρονται από ένα σημείο και μετά. Αλλά αυτό είναι κουραστικό και για τον γονέα – και επίσης τι θα γίνει όταν θα πρέπει να πάει ένα ταξίδι – ποιος θα καθαρίζει την γάτα τότε;

Τα μωρομάντηλα τα έχουμε χρησιμοποιήσει μόνο σε έκτακτες περιπτωσεις (πχ όταν ο Τσίτσος είχε διάρροια λόγω μιας αντιβίωσης που είχε πάρει επειδή το νυχάκι του είχε καρφωθεί στο μαξιλαράκι της πατούσας) και σας προτείνω να κάνετε και εσείς το ίδιο. 

8. Χρησιμοποιήστε πέλετ

Καλώς ή κακώς, το πέλετ επειδή εχει μεγαλύτερο μέγεθος & βάρος από τον κόκκο του μπετονίτη, είναι πιο δύσκολο να μπλεχτεί (λόγω βάρους) στα πατουσάκια της γάτας και να διασπαρεί σε όλο του σπίτι. Αυτός είναι ένα συγκριτικό πλεονεκτημα του πέλετ που πρέπει να ληφθεί υπόψιν σε ετούτη εδώ τη συζητηση! 

8+1. Όλα είναι μια ιδέα

Για το τέλος άφησα πάλι το  πιο σοφο τιπ, το καλύτερο όλων – με μια δόση χιούμορ ε -. Λοιπόν, όλα αυτά τα πράγματα που σκέφτεστε όταν η γάτα σας βγαίνει από την αμμοδοχο, όπως “ωχ ισως ακούμπησαν πανω της τα κακάκια της και αμαν, θα ανεβει τώρα στον πάγκο της κουζινας που ετοιμάζουμε το φαγητό και θα κατσει πανω στα καθαρά ρουχαλάκια μου” κλπ κλπ, φυσικά και έχουν κάποια σχετική βάση και νόημα. 

Ωστόσο αν αδιαφορήσεις για όλες αυτές τις καταιγιστικές σκέψεις, τούτο το πράμα μπαίνει σε μια άλλη βάση, πιο ανάλαφρη και κάπως παραμερίζεται. Αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί μαζί με την ιδέα ότι πουθενα δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια και ότι ίσως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ για τρομακτικές ιδέες  που έχουν μικρή πιθανότητα να μας συμβούν – πχ οκ, μπορεί η γάτα να πατησει στον παγκο της κουζινας μου ενω πριν ακουμπησε τα σκατουλάκια της, αλλα η πιθανότητα να πάθω κατι εγώ από αυτό δεν είναι δα και τεράστια. 

Φυσικα μπορεί αυτο το mindset να μην σας ταιριάζει οπότε σε αυτή την περίπτωση προσπεράστε ελεύθερα … 

.. αν και τώρα που το σκέφτομαι ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΑΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΟΥ! ΟΥΦ! 

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος τουτου εδώ του άρθρου! Αφού αναλύσαμε εξονυχιστικά πως θα κρατήσουμε εξωφρενικά καθαρή τη  γάτα μας μετά την τουαλέτα της ας δούμε και πως μπορούμε να κρατήσουμε γενικότερα καθαρό ένα σπίτι στο οποίο ζει μια γάτα! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ! Θα το βρείτε ΕΔΩ!

2 Απαντήσεις

 1. Αγαπητέ Τσίτσο,
  είναι η δεύτερη φορά που διαβάζω αυτό το άρθρο, αλλά, όπως και την πρώτη, δεν το βρήκα πολύ πρακτικό για μένα. Ο λόγος, δεν έχουμε μία αλλά τέσσερις γάτες!
  Το πατάκι είναι μια καλή λύση αλλά κι έτσι, τέσσερις γάτες απαιτούν συχνή επέμβαση στα υγειονομικά τους. Δύο φορές τη μέρα.
  Ενημερωτικά, δεν έχω βρει αρκετά μεγάλη κατασκευή για την άμμο (για τέσσερις γάτες) και έχω συμβιβαστεί με τη μεγαλύτερη πλαστική λεκάνη που βρήκα, η οποία είναι σχεδόν ικανοποιητική. Σχεδόν.
  Αν έχεις κάποια συμβουλή για πολλαπλές γάτες, θα χαρώ να τη διαβάσω (την τρίτη φορά που θα ξαναψάξω το σχετικό άρθρο σου).

  υ.γ. και με την άμμο, το ίδιο πρόβλημα. Με τέσσερις γάτες, τιμές γύρω στα 20 ευρώ για 10 λίτρα, είναι απαγορευτικές. Συμβιβάζομαι με άμμο από το Lidl που είναι σχετικά αξιοπρεπής, αν και όχι εντελώς ικανοποιητική. Ηθικό δίδαγμα, τέσσερις γάτες σε ένα διαμέρισμα είναι ζόρικη κατάσταση.
  Ευχαριστώ για το χώρο, να είσαι καλά!

  1. εχεις τα δικια σου φιλε νικο!

   Μια πρωτη προχειρη λυση φυσικα ειναι οι πολλαπλες τουαλετες! Αντι να παρεις μια τεραστια να παρεις δυο ή τρεις μικροτερες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *