Γάτα και στρες

ΟΔΗΓΟΣ: Στρες Γάτας – Πως να το αντιμετωπίσω

… γράφει η Μαρία Σάββα

Γεια σας φίλοι μου!

Την πρώτη φορά που άκουσα για το άγχος γάτας θυμάμαι ότι μου έκανε τρομερή εντύπωση! Σκέφτηκα πώς μπορεί μία γάτα να έχει άγχος; Γιατί; Τι μπορεί να δημιουργήσει άγχος σε μια γάτα;

Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω τι ακριβώς βλέποντας το στην πράξη. Φυσικά δεν εννοώ το στιγμιαίο άγχος που μπορεί να νιώσει ένα ζώο αν βρεθεί σε κάποιο κίνδυνο και απειληθεί η ζωή του.

Το άγχος γάτας είναι μία κατάσταση που μπορεί να βιώσει το ζωάκι μας και σίγουρα θα χρειαστεί τη βοήθειά μας για να βγει από αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση! 

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι για να συμβεί αυτό στο ζωάκι:

  1. Λόγοι υγείας
  2. Ψυχολογικοί λόγοι
 

Μπορεί να είναι κάτι που δεν φαίνεται με το μάτι. Προβλήματα όπως να κουτσαίνει ή να την πονάει κάποιο δόντι συνήθως δεν αφήνουν κατάλοιπα άγχους, γιατί σε αυτή την περίπτωση  τα παίρνεις είδηση εύκολα και τα αντιμετωπίζεις! Το άγχος θα της το προκαλέσει συνήθως κάτι που δεν μπορείς να δεις με το μάτι. Ίσως είναι κάτι που την ταλαιπωρεί από καιρό.

Οι γάτες μας είναι ανθεκτικά ζώα και μπορεί να κρύψουν τον πόνο τους αλλά εσύ που ξέρεις το ζωάκι σου έχεις προσέξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δείχνει να μην απολαμβάνει την ζωή της όπως παλιά! Το άγχος θα την οδηγήσει οπωσδήποτε σε κάποιες συμπεριφορές που δεν ήταν στον χαρακτήρα της ούτε στη ρουτίνα της.

Ποιές συμπεριφορές αναπτύσσει μία γάτα σε στρες;

  1. Επιθετικότητα, ιδιαίτερα αν έχει κάποιο σωματικό πόνο ( αυτό μπορείς  ίσως να το καταλάβεις αν με το που την ακουμπάς σε συγκεκριμένο σημείο πονάει και δείχνει να ενοχλείται)
  2. Προτιμάει να κρύβεται αντί να κάθεται μαζί σου
  3. Δεν έχει όρεξη για φαγητό ή το αντίθετο τρώει πολύ
  4. Αφήνει ούρα ή περιττώματα εκτός της λεκάνης της
  5. Ξύνεται πάρα πολύ (αυτό μπορεί να είναι και αλλεργικό από τροφή συνήθως)
  6. Παραπλύνεται σε σημείο που βγάζει τις τρίχες της τόσο πολύ που καραφλιάζει σε σημεία του σώματός της (το έχω δει αυτό)
  7. Δεν πλένεται καθόλου. Πολύ συχνά είναι το πρώτο πράγμα που σταματάνε να κάνουν όταν κάτι τις ταλαιπωρεί (SOS)
  8. Φωνάζει και κλαίει σε τακτά  χρονικά διαστήματα.( πολύ συχνά στο τοίχο)
  9. Δείχνει έντονο φόβο ίσως και τρόμο ( οι κόρες των ματιών είναι διεσταλμένες)
  10. Νευρικότητα, ξάφνιασμα (την ακουμπάς και τρομάζει σαν πρώτη αντίδραση)
Αυτές είναι κάποιες συμπεριφορές της γατούλας σου αν δεν είναι καλά είτε σωματικά είτε ψυχολογικά, και πρέπει να δράσεις αμέσως. Άρα για να μην μπερδευτούμε και να το πάμε βήμα βήμα το πρώτο πράγμα  που κάνουμε είναι να την πάμε στον γιατρό μας και να του εξηγήσουμε την κατάσταση και αυτός θα κρίνει τι εξετάσεις θα κάνει ανάλογα με το ιστορικό του ζώου, για να βγει η διάγνωση και να προχωρήσουμε στην θεραπεία.

1. Άγχος για λόγους σωματικής υγείας

Στην περιπτωση που το άγχος και αυτές οι ασυνήθιστες συμπεριφορές είναι σωματικής αιτολογίας οι εξετάσεις θα δείξουν το πρόβλημα και με την κατάλληλη αγωγή το πρόβλημα θα λυθεί.  Και κάπως έτσι το θέμα του στρες σε μια γάτα που υπέφερε από σωματικό αίτιο λύνεται σχετικά εύκολα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

2. Άγχος για ψυχολογικούς λόγους

Αν τώρα αποκλείσουμε τα ιατρικά αίτια και από άποψη σωματικής υγείας το ζωάκι είναι μια χαρά πρέπει να πάμε στα ψυχολογικά αίτια  για το στρες στη γάτα. Και εδώ  χωράει πολύ συζήτηση.

Τι μπορεί λοιπόν να έχει αναστατώσει την γατούλα μας ώστε να της έχει προκαλέσει αυτό το άγχος;
Σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει μέσα στο σπίτι μας ή έξω στην αυλή μας και μάλιστα συμβαίνει τώρα

Θα σας δώσω μερικούς πιθανούς λόγους και πρέπει εσείς μετά να ερευνήσετε αν είναι κάτι από αυτά ή κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση η γάτα με την συμπεριφορά της το λέει! Όπως καταλαβαίνετε κύριοι χρειάζεται να βγάλετε όλα τα ντετεκτιβίστικα  ένστικτά σας γιατί εδώ θα τα χρειαστούμε.

Λόγοι που προκαλούν ψυχολογικό άγχος

1. Μετακόμιση

Μήπως άλλαξες σπίτι; Αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος για να αναπτύξει η γάτα ψυχολογικό άγχος, μια και οι γάτες είναι πολύ “του χώρου τους”, πασχίζουν όλη τους την ζωή να φτιάξουν τον χώρο τους με τις μυρωδιές τους, φαντάζεστε πόσο δύσκολο είναι από την μία στιγμή στην άλλη να βρεθούνε κάπου αλλού;

Τι κάνουμε εδώ;

Α. Της γνωρίζουμε τον χώρο σιγά σιγά και σταδιακά. Πρέπει πρώτα να συνηθίσει ΈΝΑ δωμάτιο. Μέσα σε αυτό το δωμάτιο βάζουμε και όλα τα πραγματάκια της μέσα (κρεβατάκι, τουαλέτα, ίσως και μια μικρή χαρτόκουτα κλπ) και αφού είναι άνετη πια σε αυτό τον χώρο της δείχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο σπίτι. Όλες οι γάτες παθαίνουν σοκ από μία μετακόμιση εκτός και αν η γάτα σου είναι Βούδας.

Β. Αν τώρα δεν έχει γίνει εξ αρχής ομαλή ένταξη της γάτα μας στον καινούργιο χώρο και παρουσιάζει άγχος, πρέπει αμέσως να την περιορίσεις σε ένα δωμάτιο (κατά προτίμηση αυτό που κοιμάσαι εσύ για να νιώθει ασφάλεια) και φρόντισε να του συμβαίνουν ωραία πράγματα εκεί (παιχνίδι, λιχουδιές κλπ) και θα δεις πότε είναι έτοιμη να βγει στο  υπόλοιπο σπίτι.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε την ευεργετική δράση της χαρτόκουτας σε μια γάτα που τώρα εισέρχεται σε ένα καινούριο χώρο

2. Απειλή

Μήπως η γάτα νιώθει να απειλείται η ζωή της από κάποιο άλλο μέλος στο σπίτι μας είτε αυτό είναι άνθρωπος είτε άλλο ζώο; Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να κρύβεται, να ουρεί και να αφήνει κακά εκτός της λεκάνης για να οριοθετήσει (να μαρκάρει)τον χώρο της με τις μυρωδιές της!
Κάνε την έρευνά σου και βρες! 

Α. Αν νιώθει απειλή από άλλο ζώο (εξαιτίας μπούλιινγκ) απομάκρυνέ την από την απειλή, απομόνωσέ την και φρόντισε να της ανεβάσεις την αυτοπεποίθηση  για να μπορέσει και μόνη της να τα βγάλει εις πέρας μετά. Πώς; Με το να παίζεις πολλά παιχνίδια μαζί της, αρχικά μέσα στο δωμάτιο που την έχεις απόμονώσει και μετά και εκτος, με το να την τοποθετείς σε ψηλά σημεία για να παρακολουθεί από εκεί τον μάτσο τύπο που της κάνει μπούλιινγκ, με το να της ανεβάζεις τη διάθεση δίνοντας της catnip (αν της αρέσει). Επίσης το feliway (τεχνολογία τεχνητών φερομονών) μπορεί να βοηθήσει  στην αρμονική συνύπαρξή  της με άλλες γάτες!

ΙΣΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΣΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΔΥΟ ΖΩΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ: ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ

Β. Αν νιώθει απειλή από κάποιον άνθρωπο συνήθως είναι ένας νέος σύντροφος που ήρθε με καινούργιες μυρωδιές και εν μέσω μιας νυκτής έπιασε τον καναπέ και το κρεβάτι εκεί που παλιά όλα άνηκαν σε εκείνη  και επιπλέον αυτός δεν δείχνει και πολύ αγάπη στην γάτα τουναντίον δεν την θέλει καθόλου και τον ενοχλούν οι τρίχες! 

Αν ήσουν γάτα δεν θα άφηνες μία σκατούλα στο μέρος που κοιμάται; Θα άφηνες! Μια λύση σε αυτό είναι να αλλάξεις σύντροφο! Η γάτα κάτι ξέρει που δεν τον/την συμπαθεί, αν όμως δεν σε πείθω για αυτό (αστεία το λέω αλλά αν θες να το πάρεις σοβαρά πάρτο, μαζί σου είμαι) μίλα μαζί του, ώστε να προσπαθήσει να έρθει πιο κοντά στην γάτα με λιχουδιές, με παιχνίδι και κάποια καλή κουβέντα!

Αν είναι ένα μωρό χιουμανιστικό που ήρθε σπίτι σας (συμβαίνει πολύ συχνά ) και έφερε μαζί του μυρωδιές ξένες, νέους θορύβους, πήρε και το δωμάτιο της και επιπλέον πέσατε όλοι πάνω του και έγινε το κέντρο της προσοχής και η γατούλα στην άκρη πια, και πάλι αν ήσουν γάτα δεν θα άφηνες μια σκατούλα στο κρεβάτι του; Θα άφηνες!

Με την μόνη διαφορά ότι δεν θα το κάνει από κακία, σε αντίθεση με ότι πιστεύεις, θα το κάνει για να οριοθετήσει τον χώρο της και να τον ξανακερδίσει πίσω! Στην φύση αυτό θα έκανε για να διώξει τον εισβολέα. Αυτό θα κάνει και εδώ. Σύστησε το μωρό στην γάτα με θετικό τρόπο. Όποτε είναι το μωρό εκεί ας συμβαίνει στην γάτα κάτι πολύ καλό όπως παιχνίδι, ή να παίρνει λιχουδιές από την αγαπημένη της κονσέρβα ή χάδια. Όλα αυτά θα κάνουν την γάτα να λατρέψει το μωρό. Γι’ αυτό μην την απομακρύνεις από αυτό, αντίθετα πήγαινε την στο δωμάτιο του και άστην να μυρίσει τον χώρο, ενώ συνέχισε να της δίνεις λιχουδιές! Αν αυτό δεν έχει γίνει από την αρχή τώρα είναι η ώρα!

Γ. Αν η απειλή έρχεται από έξω πχ από την αυλή, στην περίπτωση που έξω από το σπίτι πηγαινοέρχονται διάφορα άλλα ζώα είναι πολύ πιθανόν η γάτα μας να νιώσει ότι απειλείται και μπορεί να αφήσει ούρα ή περιττώματα γύρω γύρω από το σπίτι ή από κει που της έρχεται ο φόβος, κάτω από παράθυρα ή πόρτες. Επίσης μπορεί να αρχίσει να κρύβεται από το φόβο της. Όλα αυτά μπορεί να γίνουν εντονότερα  κατά την περίοδο ζευγαρώματος των ζώων της αυλής.

Τι κάνεις εδώ;

Περιορίζεις την γατούλα σου μακριά από τα σημεία που νιώθει την απειλή και κλείνεις τα δωμάτια που μπορεί να έχουν πρόσβαση στην απειλή που νιώθει.

Αν ταΐζεις αυτά τα ζώα στην αυλή απομάκρυνε τα αν γίνεται σε σημείο που δεν είναι πολύ κοντά στο σπίτι, πχ στην άκρη της αυλής και ταυτόχρονα προσπάθησε να ανεβάσεις την ψυχολογία της γατούλας σου με παιχνίδι ή με χάδια και πάρε της και ένα ωραίο ψηλό ονυχοδρόμιο και βάλτο σε κάποιο παράθυρο ώστε να κάθεται εκεί και να βλέπει από ψηλά ότι γίνεται έξω. Ενθάρρυνε την να ανεβαίνει πάνω! 

Βάλε μία ταΐστρα πουλιών έξω από το παράθυρο ώστε να τα κοιτάει και να αποσπάται η προσοχή της από ότι γίνεται στην αυλή και να περνάει την ώρα της ευχάριστα. Η ταΐστρα ας είναι ψηλά ώστε να μην γίνουν τα πουλάκια θηράματα για τα έξω ζώα.

3. Απώλεια

Αν η γάτα σου βιώνει απώλεια, βοήθησε την να βγει από το πένθος. 

Τι κάνεις εδώ;

Και πάλι το παιχνίδι θα βοηθήσει πολύ και εδώ! Δείξε του ότι δεν ήρθε και  το τέλος του κόσμου.Τα ζώα μας επηρεάζονται πολύ από την δική μας ψυχολογική κατάσταση, οπότε αν εσύ είσαι ψυχολογικά καλά θα το βοηθήσεις και εκείνο να ανακάμψει! Επίσηςσ κέψου το ενδεχόμενο να του πάρεις μια άλλη παρέα ακολουθώντας βεβαίως την ομαλή ένταξη του νέου μέλους!

Φίλοι μου, δεν είμαι στο σπίτι σας και δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει ακριβώς, σας έδωσα όμως τους πιο συχνούς λόγους για το άγχος (ψυχολογικής αιτιολογίας) που μπορεί να βιώνει η γατούλα σας! Φυσικά όλα τα ζώα δεν είναι το ίδιο, αλλά από την εμπειρία μου αυτά έχω δει να γίνονται. Ελπίζω να επικοινώνησα ικανοποιητικά το σκεπτικό μου για το πως να κινηθείτε και πως να διορθώσετε τα κακώς κείμενα! 

Ο κανόνας είναι ένας σε κάθε περιπτωση: Να γίνει ευχάριστο το περιβάλλον της γάτας!

Από κει και πέρα είναι στο χέρι σου. Εσύ ξέρεις το ζώο σου και εσύ θα το βοηθήσεις. Γίνε ο ντετέκτιβ που κρύβεις μέσα σου!  Μπορείς!

Και μην ξεχνάς, αν είσαι νέος γατογονιός να κοινωνικοποιήσεις το ζωάκι σου όσο το δυνατον περισσότερο γιατί ένα ζωάκι ατρόμητο δύσκολα θα βιώσει κάποιο άγχος. Ποτέ των ποτών.

Σας φιλώ μέχρι την επόμενη φορά!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

14 Απαντήσεις

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο! Αυτό με την μετακόμιση είναι πολύ δύσκολο ειδικά με τους μικρούς, οι μεγάλοι σε ηλικία προσαρμοστηκαν πιο εύκολα!! Ευχαριστώ για τα πολύ ωραία κείμενα που γράφετε και μαθαίνουμε πολλά που δεν τα ξέραμε!!

    1. 100% Γίνονται δεκτες της δικης μας ενεργειας και μπορουν να επηρεαστουν, οπως ακριβως εσυ μπορει να επηρεαστεις απο την ψυχολογικη κατασταση καποιου αλλου

    1. να σαι καλάαα! ευχαριστώ πολύυυυ!! Μείνε συντονισμένη και ψάξε με και στο φέισμπουκ/ινσταγκραμ για πιο άμεση επικοινωνία

  2. χμ! χμ! τσιτσο μου , διαβασα τις συμβουλες αλλα δεν ισχυουν για τη στριγκλα τη μεσσαλινα μου. ειναι απο μωρο στο σπιτι . χωρις αλλα ζωα να την τρομαζουν . με υγεια σιδερενια .. με αγαπη και φροντιδα οσο δεν παιρνει. ολο το σπιτι δικο της . κι ομως τα νυχια-νυχια και τα δοντια -δοντια . οι γαμπες μας ειναι ριγε. ορμαει απο πισω , χουφτωνει τον αστραγαλο με τα νυχια και βουταει τα δοντια στο ποδι. ερχεται στην αγκαλια μου . τη χαϊδευω . γουργουριζει . απλωνω λιγο πιο μακρια το χερι κι μου ορμαει. τις προαλλες ετρεχα για ορους στο ιατρικο κεντρο. αυτη δεν ειναι γατα. ειναι ολες οι μαγισσες του μεσαιωνα μαζι. την αγαπω τη στριγκλα , αλλα και τη μισω . ετσι δεν ειναι ο ερωτας;

  3. Τσιτσο θα θυμάσαι για τον Μενιο ,που έφυγε απο ηπατικα προβληματα …τα είπαμε πρι απο μήνα περιπου…μαζι με τον Μενιο εχω και μια γριουλα 16 χρονων που ποτε της δεν τα βρηκε μαζι του..αλλου ο ενας αλλου η αλλη…ομως απο τοτε που εφυγε ο Μενιος αυτη ολο νιαουριζει χωρις να εχει λογο…με τις γνωσεις σου μπορει να καταλαβε την αλλαγη του στατους του σπιτιου παρολο που δεν τον χωνευε??

    1. Καλημερα! Η απωλεια μπορει να γινει αντιληπτη απο τη γατα και να υπαρχει ενα πενθος που εκδηλωνεται και με αυξημενο νιαου νιαου.. ακομη και αν φαινομενικα δεν τον χωνευε, υποθετω

  4. Λοιπον παιδια ευχαριστω για τις συμβουλες..εγω νεος γατογονιος(πρωτη φορα γατα) το πρωην αφεντικο μου εφυγε για τα ξενα και μου εδωσε τι γατα του που ειναι 2 ετων..πολυ στρες..δεν την πιεζω καθολου οποτε αποφασισει να βγει..συνηθως κρυβεται στο ριχταρι απο τον καναπε..και βγαινει μονο βραδυ..και πολυ κλαμα παραπονου..ξεκινησα με 1 δωματιο τωρα εχουμε παει σε 2 μεσα σε 8 ημερες..μεχρι στιγμης εχουμε καταφερει να εχουμε αποσταση μισου μετρου..εχετε να δωσετε καποια συμβουλη;

    1. Καλημερα Δημήτρη, δοκιμασε οσα περισσοτερα μπορεις από αυτα που γραφει η μαρια, αν θες δοκιμασε και το feliway classic και ασε τα πραματα να εξελιχθουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *