Μάτια Γάτας

20 + 4 (περίπου) αστεία πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη γάτα

Η γάτα, αυτό το μυστηριώδες πλάσμα! Νομίζετε ότι την γνωρίζετε επαρκώς; Χα χα χα, ας γελάσω τρεις φορές! Σας έχω νέα! Δεν ξέρετε ούτε το μισά! Ο κόσμος της γάτας δεν θα πάψει στιγμή να μας εκπλήσσει. Ανακαλύψτε εδώ μερικά διασκεδάστικα facts για τη γάτα που μαλλον δεν γνωρίζατε!

24 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη γάτα

1. Οι Γάτες στρίβουν τα αυτιά τους 180 μοίρες

2. Η ακοή τους είναι 5 φορές πιο οξεία από του ανθρώπου

3. Οι γάτες περνούν το 70% της ημέρας κοιμώμενες..

.. και το 15% της ημέρας κάνοντας γκρουμιν. Και μένει μόνο ενα 15% ελευθερο για όλα τα υπολοιπα!!! Που να προλάβεις παιχνίδι, φαγητό, νυχάκια, πατουσάκια, γουργουρητό. Είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ τα πιο απασχολημένα πλάσματα του πλανήτη!

4. Οι περισσότερες γάτες δεν έχουν βλεφαρίδες

5. Οι περισσότερες γάτες έχουν 5 "δαχτυλα" στα μπροστινά πόδια αλλά μονο 4 στα πίσω.

Όμως συχνά έχουν παραπάνω δάχτυλα. Το περισσότερο που έχει βρεθεί είναι .. 32 δάχτυλα (8 σε κάθε πόδι)! Εγώ θα μπερδευόμουν αν είχα τόσα πολλά δάχτυλα, άααντε να κανονίσεις τι θα κάνεις με ποιο δάχτυλο! Και μια και αναφερθήκαμε στα δάχτυλα τους.. 

6. Ο Έρνεστ Χεμινγουέι λάτρευε τις γάτες. Η πρώτη του γάτα, η περίφημη Snowy White (Χιονάτη) ήταν εξαδάχτυλη

… η Χιονάτη γέννησε πολλές φορές και οι απόγονοί της είχαν εξαδάχτυλα ποδαράκια. H εξαδαχτυλία οφείλεται σε ένα γονίδιο που του έδωσαν το όνομα Sonic Hedgehog (από το διάσημο ηλεκτρονικό παιχνίδι). 

Το σπίτι του Χέμινγουέι στο Key West, στη Φλόριδα έχει μετατραπεί σε Μουσείο όπου φιλοξενεί μάλιστα 40 με 50 γάτες εκ των οποίων οι μισές έχουν πολυδαχτυλία ενώ όλες φέρουν το γονίδιο sonic hedgehog (απλώς το γονίδιο δεν εκδηλώνεται στο φαινότυπό όλων των γατών  διότι ειναι προφανώς υπολειπόμενο). 

Οι εξαδάχτυλες γάτες πλέον ονομάζονται Γάτες του Χέμινγουεϊ (Hemingway Cats)

7. Οι γάτες έχουν μουστάκια στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών τους

8. Τα νιαουρίσματα δεν ειναι έμφυτη γλωσσα της γάτας! Την ανέπτυξαν για την επικοινωνία με τους χιούμανς.

Φυσικά τα νεογέννητα γατάκια χρησιμοποιούν το νιαούρισμα για να επικοινωνήσουν με την μητέρα τους. Όμως στα επόμενα στάδια της ζωής τους οι γάτες, στο φυσικό τους περιβάλλον δεν χρησιμοποιούν το γνώριμο νιαούρισμα, η μια στην άλλη. Βέβαια χρησιμοποιούν διάφορους άλλους ήχους όπως τους ήχους του κυνηγιου “κκκκ”, το γνωστό “χουυυ” κλπ, καθώς και άλλους κώδικες επικοινωνίας, κυρίως βασισμένους στη μυρωδιά. 

Έτσι χρησιμοποίησαν το νιαούρισμα για να επικοινωνήσουν καλύτερα με τον άνθρωπο που ειναι ούτως ή αλλως βερμπαλιστικο πλάσμα!

9. Η Φελισέτ είναι η πρώτη (Γαλλίδα) γάτα που στάλθηκε στο διάστημα το 1963.. και μάλιστα επέστρεψε ζωντανή..

Το αποκαρδιωτικό της όλης υπόθεσης είναι ότι 3 μηνες μετά την επιστροφή της επιστήμονεςτην σκότωσαν για να ελέγξουν και να μελετήσουν τον εγκέφαλό της!

10. Η γάτα είναι το δεύτερο πιο καθαρό ζώο στον πλανήτη...

… το πρώτο είναι η μύγα, ΝΑΙ Η ΜΥΓΑ!  Και μάλιστα η μύγα καθαρίζεται με παρόμοιο τρόπο με τη γάτα, από την κορυφή ως τα νύχια!

11. Το DNA της γάτας ειναι κατά 95.6% όμοιο με της τίγρης

Για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, ο άνθρωπος μοιράζεται το 99% του DNA του με τον Χιμπαντζή!

12. Αν η γάτα ήταν στο μέγεθος της τίγρης θα ήταν ο απόλυτος κυνηγός

Χάθηκε να ήμασταν 20 φορές μεγαλύτεροι να τους έχουμε όλους σήκω σήκω, κάτσε κάτσε;! Άτιμηηηη Κοινωνία, που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους πετάς στα τάρταρα!

… από την άλλη μια κινέζικη παροιμία λέει “Ο Θεός μας έδωσε τις γάτες για να χαϊδεύουμε τις τίγρεις

13. Οι γάτες έχουν μεγαλύτερα μάτια από κάθε άλλο θηλαστικό σε σχέση με το μέγεθός τους

14. Οι γάτες δεν βλέπουν κάτω από τη μύτη τους

Αυτό εξηγεί το γιατί αν βάλεις μια λαχταριστή μυρωδιά ακριβώς μπροστά τους θα αργήσουν λίγο να την πάρουν είδηση! 

15. Οι γάτες έχουν... πρεσβυωπία

Οι γατούλες δεν βλέπουν καθόλου καλά σε απόσταση μικρότερη των 15 εκατοστών από τα μάτια τους.. έχουν δηλαδή.. πρεσβυωπία..  

.. από την άλλη σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 εκατοστών η όρασή τους είναι ιδιαίτερα οξεία που αναρωτιέσαι αν εσύ (ποταπέ χιούμαν) είσαι μυωπικός και δεν βλέπεις τι στο καλό κυνηγάνε!! 

16. Γάτα, ο ολυμπιονίκης των 200 μέτρων

Αν μια τυπική γάτα ανταγωνιζόταν τον Γιουσέιν Μπολτ στα 200 μέτρα μάλλον θα νικούσε διότι η γάτα πιάνει ταχύτητες ως 48 χιλιόμετρα ανα ώρα (αλλά για μικρές αποστάσεις)!

17. Η γάτα έχει όχι σταθερό αριθμό οστών

Μια γάτα ανάλογα με τους σπονδύλους της ουράς και τον αριθμό των δαχτύλων της μπορεί να έχει από 230 ως 250 οστά με μέσο όρο τα 244 οστά. Ο άνθρωπος αντίθετα έχει 206 οστά!

18. Η γάτα είναι μεγάλος άλτης

Μια γάτα είναι εκπληκτικός άλτης και είναι ικανή να πηδήξε 6 φορές το ύψος της! 

19. Το καλό πόδι των αρσενικών και των θηλυκών

Γνωρίζατε ότι οι θηλυκές γάτες είναι συνήθως δεξιοπόδαρες ενώ οι αρσενικοί αριστεροπόδαροι; Βεβαίως υπάρχουν και αμφιδέξιες γάτες! 

20. Ένας γιατρός-ερευνητής ισχυρίστηκε ότι η γάτα σκέφτεται 20 φορές τη μέρα να δολοφονήσει τους χιούμαν της

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ τέτοιες αμφιβόλου αξιοπιστίας έρευνες.. χμμ… ή μήπως όχι;;!

21. Μύτη το δαχτυλικό αποτύπωμα της γάτας

Πως μπορείς να ξεχωρίσεις μια γάτα από ΚΑΘΕ άλλη; Μα φυσικά από τη μύτη της που είναι μοναδική!

22. Η γάτα περπατάει σαν την καμηλοπάρδαλη

Θα υποθέτατε ότι η γάτα περπατάει σαν τον .. σκύλο; Όχι βέβαια! Περπατάει σαν την καμηλοπάρδαλη και την καμήλα! Πρώτα κινεί τα δεξιά της πόδια και στη συνέχεια τα αριστερά της!

23. 1 χρόνος άνοδος του μέσου όρου ζωής της γάτας από το 2002 ως το 2012

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο μέσα σε μόλις 10 χρόνια ανέβηκε κατά ένα ολόκληρο χρόνο το προσδόκιμο ζωής της γάτας, από το 2002, ως το 2012. Τι καλύτερο για να κλείσει ευχάριστα αυτό το αφιέρωμα!

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ: Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες

24. H γάτα ιδρώνει από τις πατούσες της

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η γάτα δεν ιδρώνει ποτέ στο σώμα της παρά την πλούσια γούνα της; Η απάντηση είναι απλή.. η γάτα έχει ιδρωτοποιούς αδένες μόνο στις πατούσες της και τους ζεστούς μήνες ιδρώνει μόνο εκεί. Για να μάθετε άλλα 12 ενδιαφέροντα φακτς για την πατούσα της γάτας κάντε κλικ ΕΔΩ

11 Απαντήσεις

    1. Ποιο, αυτο για τη γατα που θελει να δολοφονησει τον χιουμαν της? οχιι βεβαια! Το γραφω απροκαλυπτα, δεν πιστευουμε τετοιες ανοησιες

  1. Όσο πιο περίεργα ή υπερβολικά χαρακτηριστικά και να έχουν οι γάτες τόσο πιο αξιολατρευτες είναι! Είναι ένα ξεχωριστό και μοναδικό φιλαράκι του ζωικου βασιλείου.

  2. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά Τσιτσω μου. Ευχαριστούμε! Όσο για την ομιλία της γάτας.. εμένα η Τζίντζερ, μου μιλάει. Δεν έχω ξανακουσει γατούλα να βγάζει τέτοιες φωνουλες. Δεν νιαουριζει, βγάζει φωνουλες και στρογγυλεύει το στοματακι της. Δυστυχώς δεν μπορώ να την καταγράψω σε βίντεο γιατί δεν ξέρω πότε θα μου το κάνει.

  3. Αααααα! Πολυ μου ερεσαν αυτες οι πληροφορίες!!! Ενταξει… Οχι αυτη με τις δολοφονικές της τάσεις! Οι υπόλοιπες. 😂😂😂😂

  4. ΠΟΛΎ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΌΛΑ!!!!😼Κ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΉΞΕΡΑ , ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ 😽

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *