πέλμα γάτας

13 πράγματα για τις πατούσες της γάτας

Οι πατούσες της γάτας είναι ένα ακόμη μικρό σημείο της που χαίρει καθολικής αποδοχής και λατρείας από τον άνθρωπο και όχι χωρίς λόγο. Πρόκειται για ένα μικρο κομψοτέχνημα με φοβερές δυνατότητες και χρησιμότητα στο υπέροχο αυτό αιλουροειδές. Αν κάνετε τον κόπο να τις παρατηρήστε λίγο προσεκτικά θα ανακαλύψτε τα υπέροχα χρώματά τους, το πόσο χαριτωμένες είναι.

Αλλά περά από αυτά ο ρόλος τους είναι φοβερα σημαντικός για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης της γάτας. Είναι συστήματα επικοινωνίας, περιβαλλοντικοι αισθητήρες και αποτελεσματικά εργαλεία για το κυνήγι αλλά και για την περιποίηση της γάτας. Τέλος βοηθούν στην ρύθμιση της θερμοκρασίας της γάτας!

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πατούσας της γάτας:

1. H γάτα έχει 'καλό' μπροστινό πόδι

Γνωρίζατε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει κυρίαρχο (τουτέστιν ‘καλό’) μπροστινό πόδι; Αν και οι μελέτες διαφέρουν ως προς τα ποσοστά των γατών που είναι δεξιοπόδαρες, αριστεροπόδαρες ή αμφιδέξιες όλες όμως συμφωνούν ότι  οι γάτες έχουν προτιμήσεις ποδιών, ειδικά όταν εκτελούν δύσκολες εργασίες. 

Μία μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Queens στην Ιρλανδία, συσχετίζει το φύλο με το ποιο είναι το ‘καλό’ τους πόδι. Τα δεδομένα τους δείχνουν ότι οι αρσενικές γάτες προτιμούν να χρησιμοποιούν το δεξί τους πόδι, ενώ τα θηλυκά το αριστερό. 

Πως να ανακαλύψετε ποιο είναι το ‘καλό’ πόδι της γάτας σας; Αναθέστε της δύσκολες εργασίες όπως το να πιάσουν μια δυσπρόσιτη λιχουδιά. Επαναλάβετε την διαδικασία τουλάχιστον 75 φορές και θα ανακαλύψετε ποιο είναι το καλό της πόδι!

2. Οι γάτες περπατούν στις άκρες των δαχτύλων τους

Οι γάτες είναι από εκείνα τα ζώα που περπατούν στις άκρες των δαχτύλων τους κάτι που τους προσφέρει πλεονεκτήματα επιβίωσης και αυξάνει την πιθανότητα για ένα καλό γεύμα. Περπατόντας και τρέχοντας στα ακροδάχτυλα αυξάνει την πιθανότητα ενός επιτυχούς κυνηγιού αυξάνοντας την ταχύτητα και μεγαλώνοντας τον διασκελισμό. 

Ταυτόχρονα πρέπει να τονίσουμε ότι το περπάτημα στις πατούσες είναι πιο αθόρυβο ώστε η λεία να μην πάρει είδηση τη γάτα-θηρευτή – μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό και έντονο είναι το ένστικτο του θηρευτή στην γάτα! 

3. Οι πατούσες της γάτας χρησιμεύουν στην απορρόφηση κραδασμών

Εκτός των άλλων οι πατούσες χρησιμεύουν στην απορρόφηση των κραδασμών και των ήχων λόγω του μαλακού “μαξιλαριού” στο κάτω μέρος της πατούσας. Έτσι η προσγείωση μαλακώνει και το περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος γίνεται δραματικά πιο αθόρυβο, κάτι που κάνει τη γάτα να μπορεί να κινείται και να κυνηγάει αθόρυβα, σιωπηλά!

Αυτή της η ικανότητα, να απορροφούν τους κραδασμούς σε συνδυασμό με την άλλη υπέροχη ικανότητά της, να προσγειώνεται σχεδόν πάντα στα 4 πόδια της, την  βοηθάει πολύ σε πτώσεις από ψηλά σημεία. 

Δείτε το παρακάτω βίδεο για να ανακαλύψετε πως η γάτα καταφέρνει να προσγειώνεται (σχεδόν) πάντα στα πόδια της:

4. Οι πατούσες είναι ιδαίτερα ευαίσθητες

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι περισσότερες γάτες δεν ανέχονται οι άνθρωποι να χαϊδεύουν και να τρίβουν τις πατούσες τους: Είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και περιέχουν μεγάλο αριθμό νευρικών απολήξεων που καθιστούν τις πατούσες όργανα σημαντικά για το κυνήγι και την ισορροπία του ζώου. Με τις πατούσες οι γάτες αναγνωρίζουν την υφή της επιφάνειας με την οποία έρχονται σε επαφή, την πίεση, ακόμη και ανεπαίσθητες δονήσεις κάτι που τις βοηθάει να εντοπίσουν και να υπολογίσουν πόσο κοντά βρίσκεται ένα υποψήφιο θήραμα. αξιολογήσουν τη ζωντάνια και την εγγύτητα των θηραμάτων τους.

Αυτή η απίστευτη ευαισθησία έχει το κόστος της όμως. Οι πατούσες είναι ευάλλωτες στην θερμοκρασία την πίεση και τον πόνο και έτσι μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά σε καυτά ή παγωμένα πεζοδρόμια και τραχιές επιφάνειες!

5. H πατούσα της γάτας βοηθάει στον καλλωπισμό

Έχουμε αναφέρει πολλάκις ότι μια από τις κυρίαρχες συνήθειες της γάτας είναι ο καλλωπισμός (αγγλιστί groomin’), μια ενασχόληση που μπορεί να την απασχολήσει ως και 3 ώρες την ημέρα!

Σε αυτή τη διαδικασία κυρίαρχος είναι ο ρόλος των μπροστινών πατούσων της που είναι απίστευτα εργαλεία περιποίησης που την βοηθούν να φτάνει σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως το μέτωπο, το λαιμό και  κάτω και πίσω από τα αυτιά και να πλένει αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα η γάτα πρώτα γλείφει την πατούσα αρκετές φορές και με τη σειρά της η πατούσα βρέχει/σκουπίζει τις περιοχές στις οποίες δεν φτάνει η γλώσσα της. Μετά από αρκετές εφαρμογές, ακολουθεί νέος κύκλος ύγρανσης της πατούσας και σκουπίσματος. 

Η ικανότητα αυτή αρχίζει να αξιοποιείται από τη γάτα πριν γίνει 4 εβδομάδων. Κάντε κλικ στην εικόνα για να μάθετε τα πάντα για τον καλλωπισμό της γάτας!

6. Η πατούσα της γάτας είναι ιδιαίτερα ευλύγιστη

Οι πατούσες της γάτας είναι εξαιρετικά ευέλικτες. Η ικανότητα κάμψης και στροφής τις βοηθά  να αναρριχηθούν και να κυνηγήσουν. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες είναι τόσο ικανές να αναρριχηθούν στα δέντρα είναι επειδή τα μπροστινά πόδια τους έχουν σχεδιαστεί για να στρέφονται προς τα μέσα για να βυθίζουν τα νύχια τους σε κορμούς και κλαδιά. Αυτό τους δίνει αξιοσημείωτη σταθερότητα στην αναρρίχηση. 

Και πάλι υπάρχουν προβληματάκια. Η αξιοσημείωτη ευλυγισία βοηθάει στο ανέβασμα αλλά δεν ευνοεί καθόλου την κατάβαση γιατί η φορά των νυχιών αντιτίθεται προς αυτήν. Μια γάτα μπορεί να μπλέξει επικίνδυνα κατά την κατάβασή της επειδή τα νύχια της μπορεί να πιαστούν άσχημα σε κλαδιά και κορμούς!

7. Οι πατούσες της γάτας χρησιμοποιούνται για επικοινωνια και εκδήλωση χωροκτητικών ενστίκτων

Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι γάτες γρατζουνίζουν αντικείμενα είναι όπως έχουμε πει πολλές φορές για να κατοχυρώνου/οριοθετούν την περιοχή τους αλλά και για να δίνουν πληροφορίες για τον εαυτό τους. 

Στις γρατσουνισμένες επιφάνειες υπάρχει οπτικό σήμα ότι “εδώ είναι η περιοχή μου” αλλά εκτός αυτού η γάτα εναποθέτει σε αυτή τις φερομόνες της που εκκρίνονται από αδένες στην επιφάνεια των πατούσων. Και τα πίσω πέλματα έχουν αντίστοιχους αδένες. Για να ενισχύσουν μάλιστα το ίχνος/αποτύπωμα του εαυτού τους συχνά μαρκάρουν εκτός από γρατζούνισμα και με ψέκασμα/ούρηση!

8. Η πατούσα βοηθάει τις γάτες να ιδρώσουν

Οι πατούσες των γατών αποτελούν σημαντικό μέσο για τη θερμορύθμιση της γάτας, μέσω της ικανότητάς τους να ιδρώσουν. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σύστημα ψύξης που βοηθάει τη γάτα να αποφύγει την υπερθέρμανση στις πολύ ζεστές μέρες. Επίσης οι αγχωμένες οι φοβισμένες γάτες ιδρώνουν έντονα στα πατουσάκια τους. 

Την επόμενη φορά που θα πάρετε τη γάτα σας στο γιατρό ελέγξετε τα πατουσάκια της. Μπορεί να είναι ιδρωμένα, σημάδι ότι δεν περνάει και πολύ καλά! Πως είπατε; Σας θυμίζει τα δικά σας χέρια όταν αγχώνεστε; Ίσως δεν διαφέρουμε και τόσο τελικά! 

9. Το χρώμα της πατούσας μπορεί να διαφέρει

Τα μαξιλαράκια των πελμάτων παρουσιάζουν χρώματα που ταιριάζουν με τον υπόλοιπο χρωματικό συνδυασμό της γάτας.  τακάκια έρχονται σε χρώματα που ταιριάζουν με τον υπόλοιπο συνδυασμό χρωμάτων της γάτας. Όταν οι γάτες έχουν έχουν γκρι γούνα έχουν συνήθως και γκρι μαξιλαράκαι. Οι τζιντερόγατες έχουν συνήθως ροζέ μαξιλαράκια. Οι ταξίντο έχουν συχνά μαύρες κηλίδες στα ροζέ μαξιλαράκια τους.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι χρωστικές που βάφουν τη γούνα είναι κοινές με αυτές που βάφουν το δέρμα Όσοι είναι πορτοκαλί έχουν ταιριαστά ροζ μικρά. Οι γάτες σμόκιν συχνά έρχονται εξοπλισμένες με μαύρες κηλίδες στα τακάκια τους. Οι χρωστικές που συνθέτουν τη γούνα είναι οι ίδιες που χρωματίζουν το δέρμα.

πατούσα γάτας

10. Ο αριθμός των δαχτύλων μπορεί να ποικίλλει

Συνήθως οι γάτες διαθέτουν 5 δάχτυλα στα μπροστινά πόδια και 4 στα πίσω. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο. Σας είχα μιλήσει για τις εξαδάχτυλες γάτες του Χεμινγουέι ενώ περίπου το 40% των γατών της περίφημης φυλής Μέιν Κουν είναι εξαδάχτυλες.

Τέλος έχουν υπάρξει γάτες με μέχρι 32 δάχτυλα!! 

11. Τα νύχια της γάτας μαζεύονται και ξαναεμφανίζονται όταν χρειάζονται

Οι γάτες προφανώς (και για καλή σας τύχη) δεν χρησιμοποιούν τα νύχια τους όλη την ώρα.Όταν δεν χρησιμοποιούν τα νύχια τους, αυτά αποσύρονται μέσα σε προστατευτικές πτυχές του δέρματος. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την οικιακή γάτα αλλά και για τα άγρια μεγάλα αιλουροειδή. 

Αυτό γίνεται γιατί από τη μια δεν χρειάζονται να τα χρησιμοποιούν όλη την ώρα και από την άλλη γιατί θέλουν να τα προστατεύσουν από διάφορες ζημιές που μπορεί να προκύψουν!

12. Οι γάτες απορρίπτουν την εξωτερική επιφάνεια των νυχιών τους

Ανά διαστήματα οι γάτες απορρίπτουν την εξωτερική επιφάνεια, τον φλοιό των νυχιών, ώστε να τα διατηρούν αιχμηρά. Επίσης συχνά αυτή η απόσυρση της εξωτερικής επιφάνειας των νυχιών βοηθάει τη γάτα να ελευθερώσει τα νύχια της από το θήραμά της χωρίς να τα απορρίψει ολόκληρα. 

Έτσι τα νύχια παραμένουν ακμαία, μυτερά και πάρα πολύ βοηθητικά για εργασίες όπως αναρρίχηση και κυνήγι. 

13. Η ιεροτελεστία του 'ζυμώματος'

Μια από τις πιο σημαντικές ιεροτελεστίες της γάτας είναι το δίχως άλλο το ‘ζύμωμα’, ή αλλιώς τα ‘πατουσάκια’, μια συνήθεια που ξεκινάει από τις πρώτες μέρες της ζωής της γάτας, όταν το νεογέννητο ζυμώνει τις θηλές της μαμάς για να προσελκύσει το γάλα και συνεχίζεται σε όλη της την ζωή για πολλούς και διάφορους λόγους που μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο:

Δείτε το παρακάτω βίντεο και καμαρώστε με εν δράση, δείτε με πόσο ζήλο κάνω πατουσάκια:

Κλείνοντας και καθώς οι κίνκι διαθέσεις μου έχουν ξεφύγει θα ήθελα να ρωτήσω ποιο μέρος του σώματος αγαπάτε περισσότερο.. τις πατούσες ή τη μουσούδα της γάτας; Περιμένω τα σχόλιά σας καθώς και φώτος από τις πατούσες της γάτας σας στο ιμέιλ μου [email protected] 

Τέλος θα ήθελα να σας πω για ένα φοβερό ελληνικό προϊόν που κάνει θαύματα για την καθημερινή φροντίδα της πατούσας ειδικά αλλά και γενικότερα του δέρματος της γάτας, με συστατικά όπως καλέντουλα, μαστίχα και άρνικα! Αναφέρομαι στο Velvet Paw! Βρείτε το αναλυτικό μου άρθρο για αυτό το θαυμαστό προϊόν ΕΔΩ!

6 Απαντήσεις

  1. Οι πατούσες και τα πατουσάκια των γάτων είναι τα αγαπημένα μου. Ο Ρούλης δεν κάνει πατουσάκια πάνω μου (δεν ξέρω αν εσύ Τσίτσω μου καταδέχεσαι γιαυτή την δουλειά τους γατογονείς), αλλά ευτυχώς τα αδεσποτάκια με αποζημιώνουν επαρκώς

  2. Παρατήρησα ότι ο αδεσποτούλης που σπίτωσα πριν κάποιο καιρό, δεν μπορεί να τρέξει-γλιστράει πολύ σε λείες επιφάνειες. Τα πατουσάκια του είναι πολύ σκληρά. Τι μπορεί να έχει συμβεί; Υπάρχει τρόπος να μαλακώσουν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *