Νιαούρισμα Γάτας

Νιαούρισμα Γάτας: 9 είδη νιάου νιάου και τι σημαίνουν

Σήμερις είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γάτας και αν και εγώ, ως πριγκίπισσα, περιφρονώ τις απανταχού Παγκόσμιες Ημέρες, στη συγκεκριμένη θα την γιορτάσω γιατί αφορά το είδος μου. Θα την γιορτάσω μάλιστα ρίχνοντας φως σε ένα φαινόμενο που καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου εδώ και πολλούς αιώνες, μην πω χιλιετίες: το φαινόμενο “Νιαούρισμα Γάτας“!

Σημείωση: Στη φώτο βλέπουμε τον Μικρουτσέλο να ξεδιπλώνει το σπάνιο νιαούρισμά του

Kυρίες και κύριοι, εσείς οι άσχετοι με τις γάτες νομίζετε ότι η γάτα έχει απλώς ένα είδος νιαουρίσματος, όπως ακριβώς οι άνδρες νομίζουν ότι υπάρχει μόνο Μπλε, τη στιγμή που οι γυναίκες αναγνωρίζουν γαλάζιο, θαλασσί, πετρόλ, βεραμάν, τυρκουάζ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

1. To κλασσικό νιαούρισμα γάτας

Εντάξει εντάξει, εδώ όλοι γνωρίζετε τα βασικά. Είναι το συνηθισμένο νιαούρισμα γάτας, το οποίο όμως μπορεί να έχει πολλούς και διάφορους σκοπούς όπως:

 • Να τραβήξει την προσοχή, να δηλώσει ότι η γάτα μας θέλει φαγητό ή χάδι ή και γενικώς να γκρινιάξει βρε παιδί μου – πραγματικα ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ το βίδεο αμέσως παρακάτω!!
 • Να καλωσορίσει άλλες γάτες ή άνθρώπους.
 • Να καλέσει ερωτικούς συντρόφους (οι θηλυκές γατούλες, κυρίως τα βράδια), στην περίοδο του οίστρου και ειδικά όταν το νιαούρισμα είναι επαναλαμβανόμενο και παρατεταμένο.
 • Να δηλώσει πόνο ή μια άλλη παθολογική κατάσταση (ιδίως όταν μια γατούλα δεν το συνηθίζει και ξαφνικά επιμένει να νιαουρίζει).

2. Νιαούρισμα γάτας vol. Γρύλισμα (growling) / Σφύριγμα (Hissing)

Λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τελείως διαφορετικό νιαούρισμα γάτας, όταν η ψιψίνα μας θέλει να δηλώσει σε κάποιον που εισβάλλει ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα.  Η εναλλαγή γρυλίσματος και σφυρίγματος/συριγμού έχει να κάνει και με τα γούστα της εκάστοτε γατούλας. Η Μεγάλη Μανίτσα και η Πίτση ή Υστέρω έχουν αυτό το νιαούρισμα ως το αγαπημένο τους.

Διαβάστε και το σούπερ αναλυτικό άρθρο μου για το σφύριγμα ακριβώς ΕΔΩ.

3. Νιαούρισμα γάτας vol. Φτύσιμο (spitting) / ξεφωνητό (vowling)

Στην περίπτωση που τα πράματα γίνονται ακόμη πιο στριμόκωλα, όταν ο κίνδυνος είναι υπερβολικά κοντά, ένα άλλο νιαούρισμα γάτας κάνει την εμφάνισή του: η γατούλα βγάζει ένα περίεργο ήχο και ταυτόχρονα εκτοξεύει σαλάκια, οπότε μπορούμε να μιλάμε πλέον για πραγματικό φτύσιμο. Το φτύσιμο μάλιστα γίνεται ταυτόχρονα με επιθετική κίνηση του κεφαλιού – σαν να θέλει να δαγκώσει τον εισβολέα. Μια τέτοια επίδειξη μπορεί να κάνει και τον πιο τσαμπουκαλή εχθρό να το βάλει στα πόδια. Πολύ συχνά τα μικρά και όχι εξοικειωμένα (άγρια) γατάκια χρησιμοποιούν το φτύσιμο ως ύστατο μέσο άμυνας όταν εμείς οι άνθρωποι ή άλλες γάτες τα πλησιάζουμε πάρα πολύ.

Άλλες φορές πάλι η ύστατη μορφή άμυνας πριν τον καβγά είναι ένα άλλο νιαούρισμα γάτας που θυμίζει τρελαμένο ξεφωνητό (λες και αυτή τη στιγμή που μιλάμε με σφάζουνε). Το ξεφωνητό αυτό συνεχίζεται και κατά την διάρκεια του καβγά αν η γατούλα δεν κατάφερει τελικά να τον αποφύγει.

Κατά περίεργο τρόπο το ξεφωνητό χρησιμοποιείται από διάφορες βιτσιόζες θηλυκές γάτες και κατά το ζευγάρωμα.. άβυσσος η ψυχή της θηλυκιάς γάτας…!

4. Νιαούρισμα γάτας vol. Γουργουρητό (purring)

Επιτέλους ας αφήσουμε τις τσιτωμένες, γεμάτες τσατίλα γάτες και ας πάμε σε καταστάσεις άφατης ευδαιμονίας και αλεγκρίας. Όσοι είχατε ποτέ υπολογίσιμη επαφή με γάτες θα έχετε βιώσει το πιο ονομαστό νιαούρισμα γάτας, το περίφημο γουργουρητό τους – εκτός πια και αν έχετε τον γατοδιώχτη, βρωμο-χιούμανς. Το γουργουρητό δηλώνει συνήθως καλή διάθεση, ευτυχία και σιγουριά, καταστάσεις που τις λατρεύουν οι γατούλες. 

Σε άλλες περιπτώσεις οι γατούλες χρησιμοποιούν το γουργουρητό σαν τεχνική χαλάρωσης, όταν για παράδειγμα αγχώνονται επειδή μπαίνουν σε κλουβάκι για να πάνε στον κτηνίατρο. Τύφλα να έχουν οι αναπνοές της vipassana yoga!

To γουργουρητό είναι πανάκεια δια πάσα νόσον και πάσα μαλακίαν μια και μπορεί να ανακουφίσει την γατούλα και από διάφορους πόνους όπως τον πόνο του τοκετού.

Και δεν σταματάει εδώ η χρησιμότητα του γουργουρητού. Επειδή τα νεογέννητα γατάκια είναι κουφά, όταν γεννιούνται μπορούν να καθοδηγηθούν από τους κραδασμούς του γουργουρητού της μάνας για να την βρουν και να την πλησιάσουν.

Τέλος, ας μην τα λέμε και τα ξαναλέμε, η γάτα είναι η αποτελεσματικότερη δυνατή ψυχοθεραπεία για εσάς τους χιούμανς – διάβασε και αυτό το άρθρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γουργουρητό της γατούλας μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό και για τον άνθρωπο.

Τώρα για το αναλυτικό άρθρο μου για το γουργούρισμα της γάτας κάνε κλικ στην εικόνα από κάτω:

5. Νιαούρισμα γάτας vol. 'Τιτίβισμα' (chirping/chattering)

Ε δεν μπορεί! Όποιοι έχετε γατούλα σίγουρα ακούσει αυτό τον περίεργο ήχο σαν .. ‘τιτίβισμα’ (αγγλιστί chirping) που κανουν όταν βλέπουν κάποιο πιθανό θήραμα όπως ένα σπουργιτάκι ή ακόμη και μια μύγα! Κάποιοι το περιγράφουν και ως “κκκκκκ”

Ο ήχος αυτός δεν είναι ένα κοινό νιαούρισμα. Όοοοοχι! Και βασικά δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς παίζει με αυτόν τον ήχο! Ας δουμε όμως μερικά πράγματα και θεωρίες για αυτόν:

⚫ To chirping πιθανόν δηλώνει ενθουσιασμό στη θέα του θηράματος
⚫ Το chirping πιθανόν δηλώνει απόγνωση διότι η γάτα δεν μπορεί να το αρπάξει
⚫ Γίνεται με μισόκλειστο στόμα ενώ οι σιαγόνες ανοιγοκλείνουν γρήγορα
⚫ Συμβαίνει σε γάτες όοολων των ηλικιών
⚫ Ίσως συμβαίνει σε ανταπόκριση στην έκκριση αδρεναλίνης, στη θέα του θηράματος
⚫ Ίσως βοηθάει τις γάτες να ξεγελάσουν το θήραμα και τελικά να το πιάσουν
⚫ Κάποιοι πιστεύουν ότι ουσιαστικά είναι μια αναπαράσταση του μασήματος που θα συμβεί ότ(αν) η γατούλα πιάσει το θύμα και γι’ αυτό σκέφτηκα να το ονομάσω και “αντανακλαστική μάσηση”
Κάπου εδώ θα ήθελα να βάλω μια άνω τελεία και να σας προτείνω να διαβάσετε και το αναλυτικό άρθρο μου-αφιέρωμα στο τιτίβισμα, γιατί είναι ένα θέμα με πραγματικά πολύ ψωμί! Για να το βρείτε κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

6. Συνδυασμος γουργουρητού και νιαουρίσματος (trilling)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με γατούλες που είναι εξοικειωμένες μεταξύ τους. Αυτός ο περίεργος συνδυασμός νιαουρίσματος και γουργουρητού/δόνησης δηλώνει ένα φιλικό χαιρετισμό – εσείς οι χιούμανς φανταστειτε το κάπως σαν τον παρακάτω διαλογο:

– Επ τι λέει, όλα καλά δικέ μου;

– Οπ τι λέει, ναι μια χαρά φίλε 

Στο παρακάτω βίδεο αγνοήστε τους υπότιτλους και θα πάρετε μια γεύση για αυτό το τόσο χαρακτηριστικό νιαούρισμα γάτας, απευθείας από το μονδέλο Μικρουτσέλο!

7. Κλάμμα νεογέννητων

Τα νεογέννητα γατάκια είναι κάπως ατσούμπαλα και δεν έχουν σοφιστικέ τρόπους επικοινωνίας. Ε λοιπόν, τι να κάνουν, αναγκάζονται και το ρίχνουν στο κλάμμα όποτε χρειάζονται τη μανούλα τους, για να την καλέσουν να έρθει κοντά. Γι’ αυτό μετά οι γατομάνες έχουν κάτι νευράκια τσαταλάκια.. μωρέ καλά έκανα εγώ και δεν έκανα παιδιά… Μια πιο συγκεκριμένη κατηγορία.. “κλαυθμού” είναι το παρακάτω, το λεγόμενο “σήμα κινδύνου” (distress call”

8. Σήμα κινδύνου των νεογέννητων

Τα γατάκια ηλικίας κάτω του ενός μηνός εκπέμπουν ένα σήμα κινδύνου που ηχεί σαν νιαούρισμα σε πολύ υψηλή συχνότητα για να δηλώσουν στην μητέρα τους ότι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα καλέσματα αυτά γίνονται συνήθως διότι το μικρό γατάκι δεν μπορεί να θερμορυμιστεί επαρκώ ειδικά τις 4 πρώτες εβδομάδες της ζωής του και κρυώνει, οπότε καλεί με αυτόν τον ήχο τη μητέρα του να το ζεστάνει. Το κάλεσμα γίνεται αντιληπτό από τη μητέρα που σπεύδει να φροντίσει το μικρό της.

Σημείωση: Αν μια γατομάνα είναι κωφή δεν μπορεί να ακούσει τα σήματα κινδύνου και δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το μωρό της κινδυνεύει. Αυτό εκλαμβάνεται από εσάς τους χιούμανς σαν μια συμπεριφορά αδιαφορίας της γατομαμάς αλλά δεν είναι στ αλήθεια έτσι.

9. Σεξουαλικό κάλεσμα

Όταν ξεκινάει η περίοδος αναπαραγωγής, οι ορμόνες αρχίζουν να καλούν εσπευσμένα για δράση. Σε αυτή τη φάση τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές γάτες εκπέμπουν ένα είδος έντονης και παρατεταμένης.. ηχητικής γκρίνιας για να προσελκύσουν επίδοξους συντρόφους από το άλλο φύλο . Τα αρσενικά το κάνουν επίσης για να προειδοποιήσουν άλλα αρσενικά για την παρουσία τους. 

Και φυσικά επειδή εσείς ενοχλείστε, συχνά αυτό το ασύστολο, ηχηρό σεξουαλικό καλεσμα σας κάνει να πάρετε απόφαση να στειρώσετε την αγαπημένη σας γατούλα.

Κάπως έτσι τελειώνει πανηγυρικά το άρθρο-αφιέρωμα για το νιαούρισμα της γάτας! Για να δείτε στην πράξη όσα μάθετε λίγο πριν στη θεωρία παρακολουθήστε το κατατοπιστικότατο βίδεο με τις γάτες της αυλής να .. εκτελούν τους τύπους νιαουρίσματος που περιγράψαμε παραπάνω:

15 Απαντήσεις

 1. Υπέεεεροχο βίδεο!!! Το 4 είναι φυσικά το αγαπημένο μου…. 💞💞💞💘. Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα.. Ευχαριστώ Τσιτσάκω. 🌺Υ. Γ:Ο Μίνωας αυτό το χοντρουλό φανταστικό γατί που βρίσκεται?🍬🍭🍫

  1. αααα να το το σχόοολιο!!! Ο Μίνωας ειναι ένας μικρος θεός αλλά η Κιάρα είναι ακόμη μεγαλύτερη Θεά. Είναι τα παιδιά της Katerina Mrtn στο facebook – τσεκ!!! 2 φοβερες σκοτις φολντ

 2. Απλά υπέροχο κατατοπηστικοτατο❣️
  Σας ευχαριστούμε μεταφραστή γάτας 😉😘

 3. Καλησπέρα….Ο Ραμόν κάνει ένα περίεργο γγγρρρρνιάουυυυ κ ορμάει είτε για χάδια είτε για σκανδαλιά…πάντως νομίζω πως κρύβει ανυπομονησία, νεύρα κ ίσως κάποια αγανάκτηση (αν τον εχω αφήσει μόνο πολύ ώρα…)
  Ευχαριστώ για όλες τις συμβουλές…

 4. Εμένα η γατούλα μου κάνει ένα περίεργο ήχο που μοιάζει σαν της κότας !μήπως ξέρετε τι είναι αυτό ?το κάνει όταν τρέχει όταν παίζει είναι πολύ περίεργο και κόφτο έτσι σαν κακάρισμα…. δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς!

 5. Το σχόλιο απευθύνεται σε σας και δεν υπάρχει λόγος να δημοσιευτεί.

  Όταν τραβάμε βίντεο το κινητό βρίσκεται σε οριζόντια θέση εκτός κ αν αφορά tiki Tok.

  Να είστε καλά.

  1. Καλως τον. Και στο ινσταγκραμ και στα νεα βέρτικαλ βίντεο τουυ γιουτιουμπ. Αλλα ναι, για τα κλασσικα βιντεακια του γιουτιουμπ καθολου δεν βολευει. ήταν αρχη τοτε.. εδω και καιρο τα βιντεο στο γιουτιουμπ ειναι σχεδον ολα οριζοντια (εκτος απο μερικες περιπτωσεις που εχει υλικο φιλων της σελιδας)

   Ευχαριστω Γιάννη

 6. Καλημέρα
  Είμαι φανατικός γατολάτρης παρ’ όλο που δυστυχώς δεν εχω γάτα αυτή την στιγμή
  Ωραίο άρθρο και πολύ καλά video!!!!!!

 7. Τέλειο το άρθρο και κατατοπιστικό όμως ήθελα να ρωτήσω πιστεύεις ότι λόγω της μη ανοχής μας στα σεξουαλικά καλέσματα της γάτας μας προβαίνουμε σε στείρωση ή μήπως είναι ένας ασφαλής δρόμος για να διασφαλίσουμε την υγεία και τη μακροβιότητα της γάτας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *