Νιαούρισμα Γάτας

Νιαούρισμα Γάτας: 7 είδη νιάου νιάου και τι σημαίνουν

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Σήμερις είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γάτας και αν και εγώ, ως πριγκίπισσα, περιφρονώ τις απανταχού Παγκόσμιες Ημέρες, στη συγκεκριμένη θα την γιορτάσω γιατί αφορά το είδος μου. Θα την γιορτάσω μάλιστα ρίχνοντας φως σε ένα φαινόμενο που καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου εδώ και πολλούς αιώνες, μην πω χιλιετίες: το φαινόμενο “Νιαούρισμα Γάτας“!

Σημείωση: Στη φώτο βλέπουμε τον Μικρουτσέλο να ξεδιπλώνει το σπάνιο νιαούρισμά του

Kυρίες και κύριοι, εσείς οι άσχετοι με τις γάτες νομίζετε ότι η γάτα έχει απλώς ένα είδος νιαουρίσματος, όπως ακριβώς οι άνδρες νομίζουν ότι υπάρχει μόνο Μπλε, τη στιγμή που οι γυναίκες αναγνωρίζουν γαλάζιο, θαλασσί, πετρόλ, βεραμάν, τυρκουάζ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

1. To κλασσικό νιαούρισμα γάτας

Εντάξει εντάξει, εδώ όλοι γνωρίζετε τα βασικά. Είναι το συνηθισμένο νιαούρισμα γάτας, το οποίο όμως μπορεί να έχει πολλούς και διάφορους σκοπούς όπως:

  • Να τραβήξει την προσοχή, να δηλώσει ότι η γάτα μας θέλει φαγητό ή χάδι (βλέπε παρακάτω βίδεο με πρωταγωνιστή τον Σκλαβενίτη που ζητάει απεγνωσμένα σχεδόν φαγητό).
  • Να καλωσορίσει άλλες γάτες ή άνθρώπους.
  • Να καλέσει ερωτικούς συντρόφους (οι θηλυκές γατούλες, κυρίως τα βράδια), στην περίοδο του οίστρου και ειδικά όταν το νιαούρισμα είναι επαναλαμβανόμενο και παρατεταμένο.
  • Να δηλώσει πόνο ή μια άλλη παθολογική κατάσταση (ιδίως όταν μια γατούλα δεν το συνηθίζει και ξαφνικά επιμένει να νιαουρίζει).

2. Νιαούρισμα γάτας vol. Γρύλισμα (growling) / Σφύριγμα (Hissing)

Λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τελείως διαφορετικό νιαούρισμα γάτας, όταν η ψιψίνα μας θέλει να δηλώσει σε κάποιον που εισβάλλει ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα.  Η εναλλαγή γρυλίσματος και σφυρίγματος έχει να κάνει και με τα γούστα της εκάστοτε γατούλας. Η Μεγάλη Μανίτσα και η Πίτση ή Υστέρω έχουν αυτό το νιαούρισμα ως το αγαπημένο τους.

3. Νιαούρισμα γάτας vol. Φτύσιμο (spitting) / ξεφωνητό (vowling)

Στην περίπτωση που τα πράματα γίνονται ακόμη πιο στριμόκωλα, όταν ο κίνδυνος είναι υπερβολικά κοντά, ένα άλλο νιαούρισμα γάτας κάνει την εμφάνισή του: η γατούλα βγάζει ένα περίεργο ήχο και ταυτόχρονα εκτοξεύει σαλάκια, οπότε μπορούμε να μιλάμε πλέον για πραγματικό φτύσιμο. Το φτύσιμο μάλιστα γίνεται ταυτόχρονα με επιθετική κίνηση του κεφαλιού – σαν να θέλει να δαγκώσει τον εισβολέα. Μια τέτοια επίδειξη μπορεί να κάνει και τον πιο τσαμπουκαλή εχθρό να το βάλει στα πόδια. Πολύ συχνά τα μικρά και όχι εξοικειωμένα (άγρια) γατάκια χρησιμοποιούν το φτύσιμο ως ύστατο μέσο άμυνας όταν εμείς οι άνθρωποι ή άλλες γάτες τα πλησιάζουμε πάρα πολύ.

Άλλες φορές πάλι η ύστατη μορφή άμυνας πριν τον καβγά είναι ένα άλλο νιαούρισμα γάτας που θυμίζει τρελαμένο ξεφωνητό (λες και αυτή τη στιγμή που μιλάμε με σφάζουνε). Το ξεφωνητό αυτό συνεχίζεται και κατά την διάρκεια του καβγά αν η γατούλα δεν κατάφερει τελικά να τον αποφύγει.

Κατά περίεργο τρόπο το ξεφωνητό χρησιμοποιείται από διάφορες βιτσιόζες θηλυκές γάτες και κατά το ζευγάρωμα.. άβυσσος η ψυχή της θηλυκιάς γάτας…!

4. Νιαούρισμα γάτας vol. Γουργουρητό (purring)

Επιτέλους ας αφήσουμε τις τσιτωμένες, γεμάτες τσατίλα γάτες και ας πάμε σε καταστάσεις άφατης ευδαιμονίας και αλεγκρίας. Όσοι είχατε ποτέ υπολογίσιμη επαφή με γάτες θα έχετε βιώσει το πιο ονομαστό νιαούρισμα γάτας, το περίφημο γουργουρητό τους – εκτός πια και αν έχετε τον γατοδιώχτη, βρωμο-χιούμανς. Το γουργουρητό δηλώνει συνήθως καλή διάθεση, ευτυχία και σιγουριά, καταστάσεις που τις λατρεύουν οι γατούλες. 

Σε άλλες περιπτώσεις οι γατούλες χρησιμοποιούν το γουργουρητό σαν τεχνική χαλάρωσης, όταν για παράδειγμα αγχώνονται επειδή μπαίνουν σε κλουβάκι για να πάνε στον κτηνίατρο. Τύφλα να έχουν οι αναπνοές της vipassana yoga!

To γουργουρητό είναι πανάκεια δια πάσα νόσον και πάσα μαλακίαν μια και μπορεί να ανακουφίσει την γατούλα και από διάφορους πόνους όπως τον πόνο του τοκετού.

Και δεν σταματάει εδώ η χρησιμότητα του γουργουρητού. Επειδή τα νεογέννητα γατάκια είναι κουφά, όταν γεννιούνται μπορούν να καθοδηγηθούν από τους κραδασμούς του γουργουρητού της μάνας για να την βρουν και να την πλησιάσουν.

Τέλος, ας μην τα λέμε και τα ξαναλέμε, η γάτα είναι η αποτελεσματικότερη δυνατή ψυχοθεραπεία για εσάς τους χιούμανς – διάβασε και αυτό το άρθρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γουργουρητό της γατούλας μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό και για τον άνθρωπο.

5. Νιαούρισμα γάτας vol. Ήχοι Κυνηγιού (chirping/chattering)

Οι μυημένοι στον κόσμο της γάτας θα έχετε δει κάποιες φορές την γατούλα σας να έχει κλειδώσει με το βλέμμα της ένα θήραμα (έντομο, τρωκτικό κλπ) και να χτυπάει μεταξύ τους την άνω και την κάτω σιαγόνα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βγάζει κάποιες μυστηριώδεις φωνούλες. 

Αν γίνουμε λίγο πιο επιστημονικοί θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτοί οι ήχοι λέγονται “αντανακλαστική μάσηση”. Σαν να λέμε ότι μας τρέχουν τα σάλια τους από την λαιμαργία και κάνουμε σαν να έχουμε όντως το θήραμα στο στόμα και το μασουλάμε. Εγώ χρησιμοποιούσα το chirping όταν φαντασιωνόμουν ότι να πιάνω μύγες αλλά δεν τα κατάφερνα και πολύ καλά στο κυνήγι…

… εεε εντάξει, δεν ειμαι και φοβερή κυνηγός, αλλά στα διοικητικά και στα διπλωματικά είμαι και πολύ πρώτη! Ορίστε μας!

6. Συνδυασμος γουργουρητού και νιαουρίσματος (trilling)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με γατούλες που είναι εξοικειωμένες μεταξύ τους. Αυτός ο περίεργος συνδυασμός νιαουρίσματος και γουργουρητού/δόνησης δηλώνει ένα φιλικό χαιρετισμό – εσείς οι χιούμανς φανταστειτε το κάπως σαν τον παρακάτω διαλογο:

– Επ τι λέει, όλα καλά δικέ μου;

– Οπ τι λέει, ναι μια χαρά φίλε 

Στο παρακάτω βίδεο αγνοήστε τους υπότιτλους και θα πάρετε μια γεύση για αυτό το τόσο χαρακτηριστικό νιαούρισμα γάτας, απευθείας από το μονδέλο Μικρουτσέλο!

7. Κλάμμα νεογέννητων

Τα νεογέννητα γατάκια είναι κάπως ατσούμπαλα και δεν έχουν σοφιστικέ τρόπους επικοινωνίας. Ε λοιπόν, τι να κάνουν, αναγκάζονται και το ρίχνουν στο κλάμμα όποτε χρειάζονται τη μανούλα τους, για να την καλέσουν να έρθει κοντά. Γι’ αυτό μετά οι γατομάνες έχουν κάτι νευράκια τσαταλάκια.. μωρέ καλά έκανα εγώ και δεν έκανα παιδιά… 

Κάπως έτσι τελειώνει πανηγυρικά το άρθρο-αφιέρωμα για το νιαούρισμα της γάτας και αν το βρήκατε ενδιαφέρον, αξιόλογο, εξαιρετικό, απρόβλεπτο, μπριόζικο, ή κάτι τέλοσπάντον, μη διστάσετε να το διασπείρετε στα σόσιαλ μίντια, να το στείλετε σε φίλους γατόφιλους βοηθώντας έτσι την αυτοκρατορία του Τσίτσου του Μέγα να φτάσει σε άλλα επίπεδααα!!!!

ΥΓ: Για να κλείσει ωραία αυτό το άρθρο ας παρακολουθήσουμε ένα ποτ πουρί με τις γάτες της αυλής σε διάφορα μοναδικά νιαουρίσματα!

4 Απαντήσεις

  1. Υπέεεεροχο βίδεο!!! Το 4 είναι φυσικά το αγαπημένο μου…. 💞💞💞💘. Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα.. Ευχαριστώ Τσιτσάκω. 🌺Υ. Γ:Ο Μίνωας αυτό το χοντρουλό φανταστικό γατί που βρίσκεται?🍬🍭🍫

    1. αααα να το το σχόοολιο!!! Ο Μίνωας ειναι ένας μικρος θεός αλλά η Κιάρα είναι ακόμη μεγαλύτερη Θεά. Είναι τα παιδιά της Katerina Mrtn στο facebook – τσεκ!!! 2 φοβερες σκοτις φολντ

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *