7 σημάδια που μαρτυρούν ότι η γάτα σας είναι μια ευτυχισμένη γάτα

Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες για τους χιουμανιστικούς γονείς είναι αυτή: “Είναι η γάτα μου μια ευτυχισμένη γάτα;” Πρώτα από όλα να σας πω ότι όταν μπείτε σε αυτό το τρυπάκι, σε αυτή την αγωνία, τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα γιατί το άγχος εκτός από ότι δεν είναι ο κατάλληλος σύμβουλος για εσάς είναι και κάτι που γίνεται αντιληπτό από τη γάτα σας και δεν την διευκολύνει να χαλαρώσει και εκείνη και να απολαύσει τη ζωή, όσο και αν εσείς προσπαθείτε να καταφέρετε να την κάνετε να νιώσει όμορφα. 

Μάλιστα συχνά όσο προσπαθείτε τόσο πιο πολύ δημιουργείται αίσθηση έντασης, σαν ό,τι γίνεται να γίνεται με αυτοσκοπό να πάρετε την επιβεβαίωση ότι η γατούλα σας επιτέλους απολαμβάνει. Πρώτα από όλα λοιπόν πάρτε μια βαθιά ανάσα! Ωραία; Τέλεια!

Ε και αφού ανακτήσαμε την ψυχραιμία μας να πω ότι μπορείτε να κάνετε τη γάτα σας ευτυχισμένη εφαρμόζοντας μερικά ευχάριστα (και για εκείνη και για εσάς) “τρικ” που μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω θέλω να σας βεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν αν η γατούλα σας είναι πραγματικά ευτυχισμένη γάτα. Διαβάστε το κείμενο ως το τέλος και ανακαλύψτε τα:

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΓΑΤΑ - ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

1. Ηχητικά σημάδια

Στην πραγματικότητα οι γατουλες σχεδόν “το φωνάζουν” ότι είναι ευτυχισμένες (μάθετε τα πάντα για τους ήχους της γάτας εδω). Ειδικά οι γατούλες που εκφράζονται πολύ μέσω τωνήχων μπορούν να σου δείξουν ότι είναι ευτυχισμένες. Συνήθως λεπτοί, υψηλής συχνότητας ήχοι δηλώνουν ευτυχία ενώ οι ήχοι χαμηλότερης συχνότητας δηλώνουν ενόχληση, δυσαρέσκεια και ουσιαστικά επικοινωνούν ότι η γάτα σας κάαατι χρειάζεται. 

Οι πιο σιωπηλές γάτες μπορούν να εκφράζουν την ευτυχία τους με τη σιωπή και την δυσαρέσκειά τους με διάφορους ήχους (εγώ για παράδειγμα γενικά δεν πολυμιλάω αλλά όταν πεινάω ή όταν με ενοχλούν θόρυβοι αρχίζω να μουρμουρίζω με χαμηλότονους ήχους). 

Επίσης το γουργούρισμα αν και δεν δηλώνει πάντα ευτυχία είναι πολλές οι φορές που όντως είναι ένδειξη ότι η γάτα σας είναι από ικανοποιημένη ως ευτυχισμένη. Καντε κλικ στην εικονα για να μαθετε περισσοτερα για το γουργουρισμα!

2. Γλώσσα του σώματος

Πολλά σημάδια από τα μάτια της γάτας, τα αυτιά, τη γούνα, τη θέση του σώματος και των μουστακιών μπορεί να δηλώνουν είτε ενόχληση/ανησυχία είτε ικανοποίηση. Για παράδειγμα μια χαλαρή ικανοποιημένη γάτα μπορεί να αναπαύετε με τις μπροστινές πατούσες κρυμμένες προς τα μέσα, τα αυτιά στραμμένα προς τα εμπρός και τα βλέφαρα μισόκλειστα. Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών της σαν ανταπόκριση στο κοίταγμα από τον χιούμαν είναι επίσης μια χειρονομία ευτυχισμένης γάτας!

Ξαφνική απότομη διέγερση των ματιών (γούρλωμα) μπορεί να είναι δείγμα ξαφνικής χαράς στη θέα ενός γεμάτου μπολ με λαχταριστά σνακ αλλά μπορεί και να δηλώνει και ξαφνική δυσαρέσκεια πχ στην περίπτωση ενός δυνατού ξαφνικού ήχου (ή όταν πχ η Ταζ ορμάει μέσα στα ανάκτορα).

Οι χαρούμενες γάτες έχουν τα μουστάκια τους στραμμένα ελαφρώς προς τα μπρος ενώ η γούνα και η ούρα είναι χαλαρές. Επίσης όταν η ουρά της γατούλας είναι στραμμένη προς τα πάνω δηλώνει ξεκάθαρα χαρά και είναι μια μορφή χαιρετισμού προς τους χιούμαν της και άλλες γάτες που θεωρεί φίλες! Επίσης αν θέλετε κάντε κλικ στην εικόνα που ακολουθεί για να μάθετε μυστικά της γλώσσας των ματιών της γάτας:

Περισσότερες λεπτομερειες για το πως να “διαβάσετε” ολόοοκληρη τη γλώσσα του σώματος της γάτας στο αναλυτικό μου άρθρο!

3. Είναι δραστήρια και γεμάτη αυτοπεποίθηση

Μια αληθινά ευτυχισμένη γάτα δείχνει ενδιαφέρον για το περιβάλλον της. Μπορεί να ειναι η “γάτα-ελεγκτής” που τσεκάρει κάθετι καινούριο στο σπίτι. Ή μπορεί να παρακολουθεί ήρεμα, από μακριά. Αν και οι γάτες γενικά αντιμετωπίζουν τους ξένους με καχυποψία μπορεί η αντίδρασή της να δηλώνει προσοχή και όχι φόβο. Επίσης το καλύτερο δείγμα ευτυχίας είναι όταν μια γάτα έχει αυτοπεποίθηση!

Ας κάνουμε μια παρένθεση και να δούμε 7 σημάδια ότι η γάτα σας  είναι μια στεναχωρημένη γάτα

4. Παιχνίδι

Τα υγιή, ικανοποιητικά κοινωνικοποιημένα γατάκια παίζουν όλη την ώρα. Το παιχνίδι είναι μια συντριπτική ένδειξη ευτυχίας. Όταν η γάτα ωριμάζει και αργότερα γερνάει είναι φυσικό η διάθεση και ηδιάρκεια του παιχνιδιού να ελαττώνεται αλλά παραμένει παρούσα!  Κυνηγητό, κρυφτό, ελαφρή χαριτωμένο.. ξύλο είναι δείκτες ευτυχίας. Να πούμε ότι οι γατούλες παίζουν με άλλα ζώα και χιούμανς που εμπιστεύονται. Στον σύνδεσμο παρακάτω θα βρείτε διάφορες ιδέες για γατοπαιχνίδια

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: 100+1 παιχνίδια για γάτες

5. Ύπνος

Οι γάτες μπορεί να κοιμούνται περισσότερο όταν είναι άρρωστες ή σε φάση κατάθλιψης, αλλά το που κοιμούνται μπορεί να είναι ένα σημάδι ευτυχίας (ακόμη και όταν ροχαλίζουν). Το να κοιμούνται μαζί με άλλες γάτες και μάλιστα να το επιδιώκουν δηλώνει ευτυχισμένες σχέσεις μεταξύ των γατών που κοιμούνται μαζί. Αν τώρα η γάτα διαλέξει εσάς σαν σύντροφο στον ύπνο, ποιος τη χάρη σας. Αυτό σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται και είναι ευτυχισμένη μαζί σας. Στον παρακάτω σύνδεσμο βρείτε τους λόγους που η γάτα σας μπορεί να κοιμάται πάνω σας:

Για να μάθετε 13 ακόμη γρήγορα φακτ-ακια για τον ύπνο της γάτας κάντε κλικ ΕΔΩ.

6. Καλλωπισμός - καθαριότητα

Οι γάτες που νιώθουν καλά φροντίζουν πάντα τον καλλωπισμό τους. Παραμέληση αυτού του ιερού καθήκοντος είναι δείγμα ασθένειας, τραυματισμού, κακής ψυχολογικής διάθεσης. Το να γλύφουν και να περιποιούνται άλλες γάτες ή τον χιούμαν τους ειναι σημάδι εμπιστοσύνης και ευχάριστης, τρυφερής διάθεσης. Ωστόσο δεν έχουν όλες οι γατούλες διάθεση για τέτοιες τρυφερότητες.

Από την άλλη κάποιες φορές ο υπερβολικός καλλωπισμός (που μπορεί να προκαλέσει στη γατούλα ακόμη και τοπικά “καραφλιάσματα” στη γούνα της μπορεί να είναι δείκτης έντασης και στρες.

Κάντε κλικ στην εικόνα παρακάτω και μάθετε περισσότερα για τον καλλωπισμό/grooming της γάτας.

7. Φαγητό

Η ευτυχισμένη γάτα έχει μεγάλη όρεξη. Επίσης πολύ συχνά μπλοφάρουν (πχ τρέχουν με ενθουσιασμό στο μέρος όπου τρώνε) για να προκαλέσουν τον χιούμαν τους να τους προσφέρει κάποια λιχουδιά. Πάντως ακόμη και αυτός ο τρόπος διακριτικής χειραγώγησης είναι δείγμα του πόσο τους ενδιαφέρει να είναι ευτυχισμένες και μάλλον πρέπει να το παίρνετε σαν ένα θετικό σημάδι. Από τη μεριά σας εσείς φροντίστε να τους προσφέρετε ποιοτική τροφή. Τι προτείνω εγώ; Αποκλειστική σίτιση με ποιοτική υγρή τροφή!

Ο Τσίτσος αυτό το διάστημα σιτίζεται με την εξαιρετική Bozita – μπορείτε να την αποκτήσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ και με αυτό τον τρόπο υποστηρίζετε εμμέσως και τις 105 Τσιτσόγατες, χωρίς να επιβαρυνθείτε εσείς έξτρα

ευτυχισμένη γάτα

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω θέλω να σας παροτρύνω να παρατηρείτε ήρεμα και χωρίς άγχη την συμπεριφορά της γατούλας σας. Η παρατήρηση στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να φέρει αυθόρμητη δράση που θα μπορέσει να δώσει πολλά ερεθίσματα .. ευτυχίας στης γατούλα σας.. 

.. ένα απλό παράδειγμα.. αν παρατηρήσετε ότι η γατούλα σας είναι όρθια, με τα μάτια ζωηρά  και πασαγυρίζει κοντά σας με την ουρά ανεβασμένη προς τα πάνω, είναι πολύ πιθανό κάπως αυθόρμητα να νιώσετε και εσείς την ανάγκη να αρχίσετε τα παιχνίδια μαζί της κάτι που θα φέρει μια ευτυχισμένη στιγμή τόσο σε εσάς όσο και εκείνη!

ΥΓ: Αν στον αντίποδα θέλετε να μάθετε τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας.. τα πήρε στο κρανίο κάντε κλικ στην εικόνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *