UPDATED: 13 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα μουστάκια της γάτας

“Τα μουστάκια γατας, τα ενωμένα δάχτυλα του σκύλου.. ο Θεός βρίσκεται στις λεπτομέρειες” 

Dean Koontz

Σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της μορφολογίας μιας γάτας είναι τα (συχνα) υπερμεγέθη μουστάκια της. Αν δείτε πχ τα δικά μου μουστάκια θα παρατηρήσετε ότι είναι τεράστια σε σχέση με το πρόσωπό μου. Σε ετούτο εδώ το άρθρο θα ανακαλύψουμε μαζί ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τα μουστάκια της γάτας!

Τι είναι τα μουστάκια της γάτας;

Τα μουστάκια είναι ειδικά αισθητηριάκα όργανα που είναι απαραίτητα για πολλές καθημερινές λειτουργίες μιας γάτας. Αυτές οι εξειδικευμένες.. τρίχες βοηθούν στην όραση, στον προσανατολισμό και την κίνηση της γάτας μέσα στο περιβάλλον και είναι γενικότερα ένα ακόμη μέσο πρόσληψης ερεθισμάτων όπως οι κεραίες στα έντομα. 

Είναι από το ίδιο υλικό με το υπόλοιπο τρίχωμα της γάτας, με βασικό στοιχείο την πρωτεϊνη Κερατίνη αλλά είναι 3 φορές πιο παχιά απο τις υπόλοιπες τρίχες. “Μουστάκια” δεν υπάρχουν μόνο στη μουσούδα αλλά και σε άλλα σημεία όπως πάνω από το μάτι (τα “φρύδια της γάτας”), στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών αλλά και στο πηγούνι.

Η γάτα έχει περίπου 12 “τρίχες” σε κάθε πλευρά της μουσούδας της, αλλά μπορεί να είναι και λίγο λιγότερες ή και περισσότερες.

13 πράγματα που δεν ξέρατε για τα μουστάκια γάτας

 • Τα μουστάκια γάτας είναι πολύ ευαίσθητα. Αυτό γιατί έχουν τις ρίζες τους πολύ πιο βαθιά μέσα στο δέρμα (πιο βαθιά από τις συνηθισμένες τρίχες της γούνας) και η περιοχή γύρω από τις ρίζες έχει πλούσια αιμάτωση και νεύρωση. Αυτό κάνει τις τρίχες του “μουστακιού” εξαιρετικά ευαίσθητες ακόμη και σε μια μικρή αλλαγή της κατεύθυνσης του άερα. Έτσι τα μουστάκια είναι νευραλγικής σημασίας για τον προσανατολισμό και την κίνηση της γάτας σας. Μάλιστα εξαιτίας της πλούσιας νεύρωσης φυσικά ο πόνος που θα νιώσει μια γάτα αν αφαιρέσετε μια τρίχα από τα μουστάκια θα είναι αφόρητος ενώ μπορεί να ενοχλεί τη γάτα ακόμη και το να πιέζονται τα μουστάκια στο δοχείο όπου βάζετε το φαγητό της, την ώρα της σίτισής της.
 • Τα μουστάκια είναι απαραίτητα για να αντιληφθεί μια γάτα κατά πόσο χωράει να περάσει ή να χωθεί  σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο χώρο. Οι διαστάσεις του μουστακιού την βοηθάνε να καταλάβει το εύρος ενός ανοίγματος ώστε να ξέρει εξαρχής αν μπορεί να περάσει. Μάλιστα λέγεται ότι οι γάτες όταν μεγαλώνουν ή χονδραίνουν,  συμβαίνει ταυτόχρονη αύξηση του μεγέθους του μουστακιού.
 • Τα μουστάκια κινούνται: Τα μουστάκια είναι συνδεδεμένα με μύες που τους επιτρέπουν να κινούνται κατά βούληση!
 • Τα μουστάκια της γάτας είναι  ένα “συναισθηματικό βαρόμετρο”. Η θέση των μουστακιών μπορούν να δώσουν ενδείξεις για τη διάθεσή της. Αν είναι χαλαρά υποδηλώνουν μια χαλαρή, ήρεμη διάθεση. Αν προβάλλουν προς τα έξω τότε η γάτα είναι ενθουσιασμένη ή σε εγρήγορση. Αν αντίθετα είναι κολλημένα στη μουσούδα είναι ένδειξη φόβου, θυμού ή ενόχλησης. Βέβαια πρέπει να αντιπαραβάλλεται τα στοιχεία που παίρνετε από τα μουστάκια με την υπόλοιπη γλώσσα του σώματος όπως την θέση των αυτιών ή την κίνηση/θέση της ουράς για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη συναισθηματική κατάσταση και τη διάθεση της γάτας σας.

  Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να μάθετε 8 άλλα σημάδια της γλώσσας του σώματος που δείχνουν ότι η γάτα σας είναι ενοχλημένη/θυμωμένη/στρεσσαρισμένη8 ενδείξεις ότι η γάτα σας είναι θυμωμένη

 • Τα μουστάκια είναι απαραίτητα για τη σύλληψη του θηράματος. Οι γάτες δεν έχουν μεγάλη ικανότητα να δουν κοντά τους οπότε για να πιάσουν το θήραμά τους, είτε πρόκειται για κάποιο ποντίκι ή έντομο, ή ένα… παιχνίδι (ένα μπαλάκι ή ένα κάπακι) χρησιμοποιούν τα μουστάκια τους (ιδίως αυτά που βρίσκονται στα πόδια) που τους δίνουν την πληροφορία που χρειάζονται για να καταλάβουν αν το θήραμα είναι στη σωστή θέση για να του καταφέρουν το μοιραίο δάγκωμα. Γι’αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται κυρίως τα μουστάκια που βρίσκονται στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών και λιγότερο αυτά της μύτης και του πηγουνιού
 • Τα μουστάκια γάτας μπορεί να γίνουν ΠΟΛΥ μακριά: Τα μουστάκια μπορεί να μεγαλώσουν πάρα πολλά (δείτε εμένα). Έχει βρεθεί μια Μέιν Κουν της οποίας τα μουστάκια έφτασαν τα .. 19 εκατοστά – Πρόκειται για ένα αξεπέραστο Ρεκόρ Γκίνες!
 • Τα μουστάκια της γάτας σας μπορεί να αλλάξουν χρώμα. Μην ξαφνιαστείτε αν τα αρχικά λευκά μουστάκια της γάτας σας αρχίζουν να γκριζαίνουν σιγά σιγά. Βέβαια αυτό είναι περισσότερο αντιληπτό αν η γούνα της γατούλας σας έχει σκούρο/μαύρο χρώμα. Έτσι ακολουθώντας αντίθετη πορεία από τα μαλλιά στον άνθρωπο, που σταδιακά γκριζάρουν και γίνονται τελικά λευκά, τα μουστάκια της γάτας δίνουν μια ένδειξη για την ηλικία και τη γήρανση μιας γάτας. Στην παρακάτω φώτο παρατηρήστε πως μερικές από τις τρίχες έχουν αρχίσει να σκουραίνουν στη βάση τους (είμαι και 6 χρονών πια – καλά εντάξει, δεν το συζητώ, παραμένω τζόβενο).μουστάκια γάτας
 • Γιατί δεν πρέπει να κόβουμε ποτέ τα μουστάκια της γάτας; Διότι όπως προαναφέραμε είναι τεράστιας σημασίας για τον προσανατολισμό της γάτας. Αν κοπούν, ή ξεριζωθούν η γάτα θα δείξει συμπτώματα αποπροσανατολισμού ενώ θα χάσει την ικανότητα να κυνηγήσει κάποιο θήραμα. Έχει παρατηρηθεί ότι τα κομμένα μουστάκια ξαναμεγαλώνουν αλλά η γάτα χάνει μέρος της ικανότητάς αντίληψης του χώρου και πρόσληψης ερεθισμάτων. Το κόψιμο των μουστακιών μπορεί να παραλληλισθεί με το κόψιμο των άκρων των δαχτύλων του ανθρώπου. Αν κοπεί ένα μουστάκι η γατούλα χάνει μέρος της αντίληψής της.
 • Χρησιμεύουν στην προστασία της γάτας από τραυματισμούς: Τα μουστάκια της γάτας χρησιμεύουν επίσης για την προστασία των ευαίσθητων σημείων της από πιθανό κίνδυνο ή τραυματισμό. Πχ τα μουστάκια γύρω από τα μάτια τους ανταποκρίνονται και στο μικρότερο άγγιγμα (ακόμη και σε κάτι τόσο μικρό όσο ένα κόκκο σκόνης), επιτρέποντας στο γατάκι σας να ανοιγοκλείσει τα ματάκια άμεσα για να προστατεύσει τα ματάκια του. Επίσης, όταν η γάτα σας εξερευνεί τον κόσμο, είναι τα μουστάκια που θα εντοπίσουν πρώτα διάφορα επικίνδυνα αιχμηρά αντικείμενα, προσφέροντας ουσιαστική προστασία στα ευαίσθητα σημεία (μάτια, πρόσωπο).
 • Η τοποθέτηση των μουστακιών είναι συμμετρική: Κάθε γάτα έχει συνήθως 24 μουστακότριχες (ή λίγο περισσότερες ή λιγότερες) και σε κάθε περίπτωση οι τρίχες είναι τοποθετημένες συμμετρικά, αααα όλα κι όλα, είμαστε λάτρεις της συμμετρίας!
 • Μουστάκια και αναρρίχηση: Τα μουστάκια στον καρπό των μπροστινών ποδιών είναι απαραίτητα για της αναρριχήσεις της γάτας σας!
 • Μουστάκια και στρες: Όταν η γατούλα σας τρώει σε ένα άβολο στενό σημείο και προκαλείται πίεση στα μουστάκια της είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει.. στρες! Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε ένα άλλο μπολ, σε ένα πιο άνετο σημείο.
 • Αν και σίγουρα θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς αυτό το τελευταίο φακτ, να πω ότι τα μουστάκια στα αγγλικά λέγονται whiskers και o μουστάκιας στα ισπανικα λέγεται whiskas. Ε λοιπόν μια γνωστή τροφή για μουστάκηδες γάτους και γάτες έχει ακριβώς αυτό το όνομα! Τέλος να σημειώσω ότι όλα αυτά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

ΥΓ: Για περισσότερα facts για τα μουστάκια της γάτας κάντε κλικ εδώ.

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέελος αυτού του άρθρου! Αν όμως δεν θέλετε να  σταματήσετε να μαθαίνετε για τη γάτα σας γιατί δεν ρίχνετε μια ματιά στο αρθράκι μου για την χαρακτηριστική συνήθεια των γατιών που σέβονται των εαυτό τους, το να “κάνουν πατουσάκια”; Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για την υπόθεση “γάτα ζυμώνει” κάντε κλικ στην εικόνα:

6 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα!!! Το άρθρο είναι πολύ ωραίο!!! Θέλω να ρωτήσω κάτι αν γνωρίζετε να μου πείτε. Τα μουστάκια της γάτας πέφτουν όπως μαδάει το τρίχωμα τους?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *