6 tips για να ακούει η γάτα σας το όνομά της

Λοιπόν, αγαπημένοι μου αν θέλετε πραγματικά η γάτα σας να ανταποκρίνεται στο όνομα που θα της δώσετε πρέπει να αποφύγετε διάφορα περίεργα ονόματα τα οποία φυσικά ποτέ δεν ακούει. Υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. 

Γι’ αυτό και εγώ έρχομαι με αυτό εδώ το άρθρο να σας αποκαλύψω έξι χρυσούς κανόνες για να δώσετε στη γάτα σας ένα όνομα το οποίο θα τραβάει την προσοχή της και στο οποίο θα ανταποκρίνεται τέλεια! 

Είσαστε έτοιμοι λοιπόν; Ξεκινάμε αμέσως και μην σταματήσετε αν δεν φτάσετε στο τέλος αυτού του άρθρου! Οοοορίστε μας!

ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Η ΓΑΤΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ

1. Επιλέγουμε ονόματα με συριστικά σύμφωνα

Έχει βρεθεί επίσης ότι η γάτα ακούει πολύ καλύτερα τα συριστικά σύμφωνα δηλαδή τα : σ, ζ, ψ, ξ, τσ, τζ. Επιλέξτε ονόματα που να περιέχουν τέτοια σύμφωνα. 

2. Επιλέγουμε ονόματα μήκους μέχρι δύο συλλαβών

Το καλό που σας θέλω, διάολε, μην τυχών χρησιμοποιήσετε ονόματα με 6 7 συλλαβές (όπως πχ .. Σκλαβενίτης ή ας πούμε Ναβουχοδονόσορας γιατί η γάτα σας δεν θα το ακούει με τίποτα. Αν επιμένετε ότι πχ το Σκλαβενίτης είναι ένα τέλειο όνομα (προοόβλημα!!), προτιμήστε την παραλλαγή “Σκλαβής”. 

Ακολουθώντας τους δύο παραπάνω κανόνες πήρα και εγώ το όνομα Τσίτσος και δείτε στο βίδεο, αμέσως παρακάτω πόσο τέλεια ανταποκρίνομαι όταν με καλούν με το όνομά μου:

3. Επιλέγουμε όνομα που να καταλήγει σε ήχο υψηλής συχνότητας

Έχει βρεθεί ότι οι γάτες ακούν ικανοποιητικά ήχους υψηλής συχνότητας. Το αυτί της γάτας έχει εξελιχθεί να είναι ευαίσθητο σε αυτούς τους ήχους και δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιοι είναι οι ήχοι που συνήθως παράγουν τα θηράματά τους (όπως τα ποντίκια).

Επιλέγοντας ένα όνομα που να καταλήγει σε ένα τέτοιο ήχο υψηλής συχνότητας είναι περισσότερο πιθανό να τραβήξετε την προσοχή της γάτας σας φωνάζοντάς την!

Μάλιστα έγιναν σχετικά πειράματα που επαλήθευσαν αυτό τον κανόνα. Μια γάτα που της έδωσαν το όνομα Λάνσ-ελοτ δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στο άκουσμά του ονόματός της. Όταν όμως άρχισαν να την φωνάζουν Λάνσ-ι τότε η γάτα άρχισε να ανταποκρίνεται στον ήχο του ονόματος γιατί αυτό το ‘-ι” είναι υψηλής συχνότητας.

Σε ετούτο το σημείο επιτρέψτε μου μια μικρούλα, τοσοδούλα, παιδίσκη παρένθεση, που να πάρει το καλό! Επειδή πάαααρα πολλοί λέτε ότι δώσατε στη γάτα σας όνομα του άλλου φύλου, επειδή δεν αναγνωρίσατε αρχικά το φύλο της διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο το αντίστοιχο άρθρο-καταπέλτη για να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να μπερδέψετε το φύλο μιας γάτας!

4. Επιλέξτε σκληρά σύμφωνα και φωνήεντα

Το αυτί της γάτας ακούει καλύτερα τα σκληρά σύμφωνα όπως “κ” “ν” και “τ”. Αντίθετα δεν ακούει καλά τα μαλακά σύμφωνα όπως “φ” και “μ”. Αντίστοιχα ισχύουν και για τα φωνήεντα, οπότε επιλέξετε ονόματα που να περιέχουν σκληρά σύμφωνα και φωνήεντα.

5. Επιλέγουμε ονόματα που δεν ήχουν παρόμοια με τα ονόματα άλλων γατών ή ηχητικών εντολών

Αν δεν έχετε μόνο μια γάτα φροντίστε ώστε το όνομα κάθε μιας από της γάτας σας να μην ηχεί παρόμοια με κάποιας άλλης. Πχ αν έχετε μια γάτα που την λένε Τσίτσο μην ονομάσετε μια άλλη.. Πίτσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

6. Επιλέγουμε ονόματα που δεν ομοιάζουν με εντολές

Για αποφυγή σύγχυσης φροντίστε να μην δώσετε στη γάτα σας ένα όνομα που να ηχεί παρόμοια με φωνητικές εντολές όπως “έλα” “κάτσε” “όχι” κλπ κλπ. Για παράδειγμα μην πείτε τη γάτα σας καν-έλα, αν χρησιμοποιείτε την εντολή “έλα” γιατί η γάτα σας θα μπερδευτεί τελείως!

Και αφου το άρθρο αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε 19 πρωτότυπες ιδέες για να δώσετε στη γάτα σας το τέλειο, ευφάνταστο, γεμάτο νόημα και ουσία όνομά της. Κάντε κλικ στην εικόνα :

Κλείνοντας σας έχω κάτι πολύ ενδιαφέρον (τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα! Οκ, ναι, η γάτα έμαθε να ακούει το “όνομά της”! Αλλά τι καταλαβαίνει ακούγοντάς το; Το καταλαβαίνει ως “όνομά της” ή ώς απλώς ένα κάλεσμα για κάτι που την ενδιαφέρει, όπως καταλαβαίνει το “φαγητό” ή το “βόλτα”; Βρείτε τις απαντήσεις ΕΔΩ!

17 Απαντήσεις

 1. Τα ονόματα στα αδεσποτάκια μας δεν τα δίνουμε για να μας ακούν εκείνα, αλλά για να συννενοούμαστε εμείς οι άνθρωποι που τα φροντίζουμε, σε ότι αφορά την υγεία τους και πράγματα που παρατηρούμε σχετικά μ΄αυτήν. Ετσι δεν ακολουθούμε πάντα τους παραπάνω σωστούς κανόνες. Ομως τα καλούμε με τα τα ονόματα τους. Για να ανταποκρίνονται λοιπόν εγώ κάνω το εξής: τα φωνάζω με το όνομα τους, αλλά πάντα με τον ίδιο τόνο στην φωνή. Κι εκείνα, εμφανίζονται. Το πιθανότερο είναι πως αφού με έχουν συνδέσει με το φαγητό, έρχονται για αυτό τον λόγο. Εχω παρατηρήσει όμως ότι αν αλλάξω τον τόνο της φωνής μου, δεν πλησιάζουν με την ίδια ευκολία.

 2. Απολυτα σωστα ..Γατομανα απο τα 5χρονια μου ολες οι γατες ,οι. που αγαπησα δισυλαβα και συριστικο γραμμα. Τσαφ ,σισι τζινη, ……Κιμωνας…σαν τρελος ετρεχε ..! Αγαπες, μνημες χαρες και δακρυα …τις λατρευω .ειναι το φαρμακο μου στα …μαυρα…!

  1. Γεια σου Χριστινααα! Εγώ παντως, αν και Τσίτσος (2πλο συριστικο, δισυλλαβο) όπως μπορείς να δεις και στο βιντεάκι ανταποκρινομαι με παρόμοιο τρόπο σε κάθε φωνή που γίνεται με συγκεκριμένο τόνο, και όχι μόνο στο “τσίτσος”

 3. Είχαμε έναν Σπι από το Σπίθας, μια Ηρώ και έναν Φρίξο.
  Τώρα έχουμε μια Ζοζε από το Ζοζεφινα, και έναν Ναπο απο το Ναπολέων.
  Όλα τα γατιά μας ακούγαν και ακούνε το όνομα τους αλλά και όλα τα υποκοριστικα που τους φωνάζει ο καθένας στην οικογένεια.
  Καλού κακού έρχονται όλοι, κι ο σκύλος μαζί.. (μπορεί να είναι φαγητό, να μην το τσεκάρει;) 😊

 4. Πολυ ωραιο το βιντεο. Εγω τον μαυρο κουκλο τον ονομασα Νελσων, και το ακούει: συριστικο (απο τον Μαντελα.)
  Και την μικρη κλαψιαρα την ονομασα Νορμα. Αυτο δεν το ακουει. Χωρίς συριστικο γαρ. Μαλλον νομιζει οτι κι αυτη τη λενε Νελσων. Εκει τρεχει. Ή οτι Νελσων σημαινει γατα στα ανθρωπινα.😊

 5. Πολυ ωραιο το βιντεο. Εγω τον μαυρο κουκλο τον ονομασα Νελσων, και το ακούει: συριστικο (απο τον Μαντελα.)
  Και την μικρη κλαψιαρα την ονομασα Νορμα. Αυτο δεν το ακουει. Χωρίς συριστικο γαρ. Μαλλον νομιζει οτι κι αυτη τη λενε Νελσων. Εκει τρεχει. Ή οτι Νελσων σημαινει γατα στα ανθρωπινα.😊

 6. τη δική μου τη λένε τσούτσι! είναι τεσσάρων χρονών και είναι αποκλειστικά στο σπίτι! κρύβεται συνέχεια και μας πίνει το αίμα, ότι κάτι έπαθε! ο μόνος ήχος που πιάνει, είναι ο ήχος από το σακουλάκι με τις κροκέτες της! εμφανίζεται στο λεπτό!!!

  1. αν και το ονομα της ειναι πολυ σωστο (δισυλλαβο με συριστικα) ο,τι δουλευει σε καθε γατα.. ο ήχος απο το σακουλακι ειναι μια καποια λυση!!

 7. Ο Ντανιέλ το ακούει το ονομα του η Γουιδιν οχι !!! Λογικο ακούει κ αυτή συο Ντανιέλ

 8. Το δεύτερο γατόνι της ζωής μου που βρήκα σε …στατους frozen στο χιονιά πριν λίγο παραπάνω απο ένα μήνα μολις συνήλθε το άμοιρο, έφαγε και ζεστάθηκε προς μεγάλη έκπληξη άκουσε αμέσως στο όνομα που το έδωσα!!! Τον λέω Τίκο. Μάλλον το γουστάρει, γιατί έρχεται αμέσως!!! Επίσης ως φιλοσοφημένο γατι που είναι υπακουεί πολύ!! Η κτηνίατρος που αποκάλυψε το φυλο του γιατί δεν καταλάβαινα γρι έτσι του δωσα όνομα…. unisex για να αποφύγω τις παρεξηγήσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *