Έχασα τη γάτα μου! Οδηγός για να την ξαναβρείτε

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

.. γράφει γατολάτρης και τσιτσολάτρης Μαρία Σάββα

Οι γάτες έχουν την περιέργεια μέσα τους και μπορεί να πολύ εύκολα να χαθούν! Απόδειξη, όλες αυτές οι αφίσες που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά όλοι, τοιχοκολλημένες. Και να που τώρα βρίσκεσαι σε ένα εφιάλτη! Το ξέρω, σε νιώθω, σε καταλαβαίνω! Αν κάνεις αυτά που θα σου πω, θα βγεις από τον εφιάλτη πολύ σύντομα!

Πως; Που το ξέρω;

Παιδιά, μελετάω τις γάτες πολλά χρόνια, ζω με αυτές πολλά χρόνια, τις ξέρω καλύτερα από οτιδήποτε άλλο! Ούτε τον άντρα μου, ούτε την μάνα μου δεν γνωρίζω τόσο!

.. σε πρώτη φάση όμως ας θυμηθούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην χάσουμε εξ' αρχής τη γάτα μας και να μην βρισκόμαστε μετά στη δεινή θέση να ψάχνουμε να την ξαναβρούμε

Η ΜΑΡΙΑ ΣΑΒΒΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΣ

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Eπιστροφή στο θέμα μας! Έστω λοιπόν ότι χάσαμε τη γάτα μας! Τι κάνουμε;

Αρχικά θα κάνουμε έναν διαχωρισμό! H γάτα που έχει χαθεί είναι σπιτόγατα αποκλειστικά ή είναι γάτα που μπαινοβγαίνει στο σπίτι; Γιατί αλλιώς θα κινηθούμε στην πρώτη περίπτωση (σπιτόγατα) και αλλιώς στην δεύτερη (γάτα αλάνι).

ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΧΑΜΕΝΗ ΣΠΙΤΟΓΑΤΑ

Πάμε να δούμε πρώτα την περίπτωση γάτας σπιτιού, δηλαδής μιας γάτας που δεν γνωρίζει το περιβάλλον έξω από το σπίτι της! Έχεις ανακαλύψει ότι λείπει μετά από κάποιες ώρες, έκανες ένα γρήγορο ψάξιμο αλλά δεν την βρήκες και είσαι σε απελπισία!  Υπάρχουν δύο σενάρια. Είτε η γάτα έφυγε από την πόρτα είτε έπεσε από το μπαλκόνι και δεν την βρήκες χτυπημένη!

Ηρέμησε, ο πανικός δεν θα βοηθήσει και πάμε μαζί να δούμε που μπορεί να είναι! Σε αντίθεση με ένα σκύλο που όταν τρομάξει μπορεί να κάνει χιλιόμετρα, η γάτα το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να κρυφτεί! Ξέρει πολύ καλά να το κάνει αυτό και δεν θα ρισκάρει να τρέξει προς το άγνωστο! ΕΧΕΙ ΔΕ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ, ΣΧΕΔΟΝ ΑΟΡΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Α. Αν η γάτα το έσκασε από την πόρτα

Αν η γάτα έχει φύγει από την πόρτα χωρίς να την δεις, αρχικά μείνε στον εσωτερικό χώρο της πολυκατοικίας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για μονοκατοικία. Ψάξε δηλαδή στο κλιμακοστάσιο, στις αποθήκες, στα υπόγεια, κάντα όλα άνω κάτω. Αυτές οι γάτες επειδή παθαίνουν “ιδρυματοποίηση” σπίτι μας” ποτέ μα ποτέ δεν θα βγουν από την πολυκατοικία αν δεν τις πάρει κάποιος να τις βγάλει έξω! Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο γιατί δεν θα κάτσουν να τις πιάσει ακόμα και να ήθελε! 

Δεν θα βγουν λοιπόν από μόνες τους στο άγνωστο. Αντίθετα θα προτιμήσουν να βρουν μια κρυψώνα όσο πιο σύντομα γίνεται. Και τότε η γάτα μπαίνει αμέσως σε κατάσταση ΣΟΚ! Και Θα κάτσει εκεί μέχρι να βγει από το σοκ και αυτό μπορεί να κρατήσει τρεις έως και πέντε μέρες!

Πράγμα που μας βολεύει γιατί έχουμε χρόνο να ψάξουμε! Σήκωσε τα όλα, ψάξε πάρα πολύ καλά με το φακό στο χέρι. Είναι κάπου εκεί. Της φωνάζεις και δεν απαντά; Δεν πρόκειται να απαντήσει, μην περιμένεις. Οι γάτες εμάς μας συνδυάζουν με τον χώρο τους, το σπίτι μας και “το σπίτι τους” ! Σε άγνωστο χώρο, και στην κατάσταση ΣΟΚ που έχει μπει ο εγκέφαλος της γιατί είναι “έξω από τα νερά της” δεν σε αναγνωρίζε. Μόνο όταν βγει από το σοκ που βιώνει μπορεί να ζητήσει βοήθεια και να αρχίσει να φωνάζει! 

Σημ. Τσίτσου: Σε αυτή την περίπτωση, αν βγει από το σοκ, θα χρησίμευε ένα όνομα που η γάτα θα το ακούει – Κάντε κλικ στην εικόνα και βρείτε 5 απλά τιπς για να ακούει η γάτα το όνομά της!

Θυμάστε τον μεταλλικό ήχο που ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο για το πως να αποφύγουμε το να χαθεί η γάτα μας; Ε λοιπόν έφτασε η ώρα να τον χρειαστούμε. Αν η γάτα γνωρίζει κάποιον μεταλλικό ήχο που τον συνδυάζει μαζί σου, αυτός ο ήχος θα βοηθήσει τον εγκέφαλο της να ξεκλειδώσει και να βγει από το σοκ.

Αλλά όπως και να έχει εσύ μένεις εκεί και επιμένεις τα κάνεις όλα φύλλο και φτερό και ενημερώνεις τους υπόλοιπους κατοίκους ότι ψάχνεις την γάτα σου έτσι ώστε να ψάξουν και αυτοί τα σπίτια τους μην τυχόν και βρήκε καμιά πόρτα ανοιχτή και τρύπωσε μέσα. Επίσης αν τυχών την δουν σε κοινόχρηστους χώρους αν τους έχεις ενημερώσεις θα μπορέσουν να σε ειδοποιήσουν αμέσως!

Β. Αν η γάτα έπεσε από το μπαλκόνι ή αν το έσκασε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι

Πάμε τώρα στην περίπτωση που έπεσε από το μπαλκόνι ή έφυγε από το μπαλκόνι, δηλαδή πήγε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι και δεν την βρήκες κάτω. Θέλω να σου επισημάνω ετούτο: Δεν φεύγεις ποτέ από την γειτονιά! Και δεν ξεχνάς ότι η άμαθη σε εξωτερικούς χώρους σπιτόγατα είναι σε σοκ.

Αν θεωρείς ότι μάλλον έπεσε από το μπαλκόνι, ψάξε στην γειτονιά τις πιθανές κρυψώνες που μπορεί να χώθηκε! Τα δέντρα που υπάρχουν τριγύρω τα ψάχνεις πολύ καλά! Πάρκινγκ, υπόγεια παράθυρα, γκαράζ, σπίτια εγκαταλελειμμένα, ότι τρύπα βρεις μπροστά σου, που να μπορεί να μπει, ψάξε τα όλα πάρα πολύ καλά! Να επιμείνει πάρα πολύ σε υπόγεια παράθυρα σπιτιών ή αποθηκών. Μην αποκλείεις την πιθανότητα ότι η γάτα σου μπορεί να βρίσκεται τώρα κάπου όπου είχες ψάξει λίγο πριν και δεν ήταν εκεί. Ξαναγύρνα στα ίδια σημεία.. και ζήτα βοήθεια από φίλους σου! Αυτά που μοιράζομαι μαζί σας είναι αποτέλεσμα τεράστιας εμπειρίας!

Τις πιο πολλές φορές βρίσκουμε την γάτα εκεί που έχουμε ήδη ψάξει! Έχω λάβει μέρος σε πολλά τέτοια ψαξίματα, δεν είναι ποτέ μα ποτέ πιο πέρα από τη μύτη σου. Έχω πάρα πολλά παραδείγματα που φυσικά είναι αδύνατον να σας τα πω! Όταν διάφοροι άνθρωποι – γνωστοί αλλά και άγνωστοι που ξέρουν ότι ταΐζω τα αδέσποτα γατάκια –  με ρωτούν μήπως είδα την χαμένη γάτα τους, τους ξαναστέλνω πίσω στην γειτονιά τους και όλοι μου λένε “δεν είναι εκεί, αφού εκεί ψάξαμε”! Και εγώ τους απαντώ “Όχι εκεί είναι, ψάξτε καλύτερα”. Και τελικά πάντα έχω δίκιο.

Η αναζήτησή της μπορεί να κρατήσει μέρες. Μην ξεχνάς ότι η γάτα σου είναι σε σοκ και δεν θα σου απαντήσει τις πρώτες μέρες, όσο και αν την καλείς! Εσύ συνέχισε όμως να ψάχνεις, μην αφήνεις τίποτα όρθιο. Φώναζέ την συνέχεια ώστε να προκαλέσεις τον εγκέφαλο της να βγει από το σοκ.

Η γάτα σου μπορεί να είναι κρυμμένη σε μια μικροσκοπική τρύπα και τελείως αθέατη. Αν όμως κάποια στιγμή επιτέλους σου απαντήσει θα βρεις και τρόπο να την βγάλεις ή θα βγει μόνη της και θα την βουτήξεις! Σε μια τέτοια περίπτωση Μπορείς να πετάξεις φαγητό μέσα στην τρύπα και να δεις με τον φακό αργότερα αν έχει φαγωθεί! Αυτό μην περιμένεις να γίνει αμέσως. Αυτή την στιγμή δεν την ενδιαφέρει το φαγητό άλλα μπορεί αν είναι εκεί και σε δύο μέρες να το φάει! Επίσης πέταξε κάτι που να έχει την μυρωδιά σου και την μυρωδιά του σπιτιού της όπως ένα πανί ή κουβερτάκι δικό της! Θα βοηθήσουν όλα αυτά!

Αν τώρα το έσκασε πηγαίνοντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι σκέψουκαλά την πιθανή διαδρομή που μπορεί να έχει κάνει και ακολούθησε την ψάχνοντας! Κτύπα στους ενοίκους, ενημέρωσε και δείξε φωτογραφία της, πες τους να ψάξουν καλά τα μπαλκόνια τους, να ελέγξουν πίσω από μεγάλες γλάστρες ή πίσω και κάτω από ντουλάπες μπαλκονιών, ακόμη και μέσα σε ντουλάπες, αν αυτές είναι ανοικτές. Γίνε ένας σύγχρονος Σέρλοκ Χολμς! Ναι ναι, έτσι σε θέλω, με το φρύδι σηκωμένο! Όλα μα όλα να ψαχτούν!

Παράλληλα άρχισε να ετοιμάζεις τις αφίσες σου που θα πρέπει να είναι μεγάλες με έγχρωμη φωτογραφία και το ‘ΧΑΘΗΚΕ‘ με μεγάλα κόκκινα γράμματα ώστε να τραβήξεις τα βλέμματα των περαστικών και φιλόζωων! Επισήμανε ένα χαρακτηριστικό της γάτας στην αφίσα! Ώστε να μην σε παίρνουν για οποιαδήποτε γάτα που της μοιάζει. Δείτε και το παράδειγμα στην εικόνα αμέσως από κάτω:

Οι αφίσες θα βοηθήσουν πολύ όταν η γάτα βγει από το σοκ και αρχίσει δειλά δειλά να ψάχνει για φαγητό! Σας λέω με βεβαιότητα ότι δεν θα απομακρυνθεί σε ακτίνα μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου! Είναι σίγουρα κάπου εκεί τριγύρω!

ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΓΑΤΑ-ΑΛΑΝΙ

Η γάτα-αλάνι γυρνάει πάντα αλλά εδώ και 1- 2 μέρες δεν έχει γυρίσει! Κάτι της έχει συμβεί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Αρχικά ψάξε την γειτονιά φωνάζοντας, μην τυχόν και έχει εγκλωβιστεί κάπου, μήπως κλείστηκε δηλαδή σε κάποιο πάρκινγκ ή αποθήκη. Αυτή θα απαντήσει στα καλέσματά σου γιατί δεν βρίσκεται σε σοκ και θα ζητήσει βοήθεια αν είναι εγκλωβισμένη κάπου!

Αν όμως δεν την βρεις, φύγε από τη γειτονιά σου. Η γάτα-αλάνι μπορεί να είναι έξω από τα όρια της γειτονιάς! Ετοίμασε τις γνωστές πια αφίσες σου και ανάρτησε τις και πιο πέρα από την γειτονιά. Ενημέρωσε τους φιλόζωους που ταΐζουν και κόλλα αφίσες εκεί που ταΐζονται αδέσποτα! Πήγαινε στα κτηνιατρεία της περιοχής και βάλε αφίσες μήπως μεταφερθεί εκεί το ζωάκι τραυματισμένο!

Επίσης βάλε αφίσες σε πιθανά πετ σοπ της περιοχής. Στείλε email με φωτογραφία της γάτας σε πολλά κτηνιατρεία αν δεν μπορείς να πας! Ανάρτησέ τις στα διάφορα σάιτ χαμένων ζώων! Πολλά ζώα έχουν βρεθεί έτσι, αλλά και από κτηνιάτρους!

Επίσης βγες το βράδυ που υπάρχει ησυχία και ψάξε, φωνάζοντάς την! Να επιμείνεις σε πάρκινγκ και γκαράζ διότι μπορεί να κλείστηκε εκεί μέσα! Φυσικά οι αφίσες σε αυτήν την περίπτωση θα βοηθήσουν πάρα πολύ! Συνέχισε να επιμένεις κάθε μέρα, να περπατάς τις γειτονιές, να συνεχίζεις να φωνάζεις και να ενημερώνεις φιλόζωους που ταΐζουν ζωάκια και μην σταματάς να κολλάς αφίσες παντού!

Δεν μπορώ να εγγυηθώ για πολλά πράγματα που μπορεί να ερωτηθώ. Αλλά γι’ αυτό το θέμα δίνω εγγύηση, βάζω και την υπογραφή μου ότι αν ακολουθήσεις τις παραπάνω οδηγίες θα την βρεις την γάτα σου, 1000%. Αλλά πρέπει να κινηθείς γρήγορα, με υπομονή και επιμονή!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Πριν βρεθείς στη θέση που ψάχνεις τη χαμένη γάτα σου κάνε ό,τι είναι δυνατόν να μην την χάσεις από μιας αρχής! Γιατί πίστεψέ με, είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε εμάς τους άμοιρους και ανυποψίαστους χιούμανς, όπως μας λέει και ο Τσίτσος μας!

Σας αφήνω τώρα και σας φιλώ και εσάς και τις γάτες σας!😘❤

ΥΓ: Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να μην χάσεις εξ’αρχής τη γατούλα σου κάνοντας κλικ στην εικόνα:

Μαρία Σάββα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΑ:

6 Απαντήσεις

 1. Μαρία ευχαριστώ θερμά για τις συμβουλές και την ενθάρρυνση που προσφέρει η γραφή σου.

  Σήμερα έχασα τον γάτο μου και είμαι να πέσω να πεθάνω. Έκανα ήδη 4 εξορμήσεις για ψάξιμο και θα συνεχίσω και αύριο πιο εντατικά. Ελπίζω μόνο να είναι καλά.

  Ήταν ειλικρινά πολύτιμη η βοήθεια σου, κυρίως για το κουράγιο που μας έδωσες.

  Να ‘σαι καλά 🙂

 2. Τσιτσο βοήθεια. Εσυ σαν αρσενικός θα ξέρεις να μου πεις. Εδώ και μια εβδομάδα το γάτο – αλάνι μου λείπει από το σπίτι. Έχω κοιτάξει όλη την περιοχή. Άφαντος. Υπάρχει περίπτωση να λείπει επειδή είναι περίοδος ζευγαρώματος; Το έκανε και πέρσι τέτοια εποχή αλλά μόνο για τέσσερις μέρες.

  1. δεσποινα μου, εφοσον απο ο,τι καταλαβαινω δεν ειναι στειρωμενος, ειναι πιθανο να συμβει κατι τετοιο και να λειψει για αρκετες μερες..

 3. Ερωτιση, υπάρχουν κάτι δεν ξέρω πως τα λένε που τα βάζεις στο λουράκι της γάτας και δεν φεύγει από το σπίτι ή όπου να πάει ξέρεις που είναι, αξίζουν να τα πάρουμε;

  1. γεια σου! υποθετω οτι εννοεις συστημα gps. Λειτουργει με τη λογικη του κλασσικου gps σου δινει το στιγμα της γατας, μπορεις να βρεις ανα πασα στιγμη που βρισκεται – και μπαινει σε ειδικο κολάρο

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *