Αφού βρω τη χαμένη μου γάτα, τί πρέπει να κάνω;

ΟΔΗΓΟΣ: Πώς θα πιάσεις τη χαμένη σου γάτα (αφού τη βρεις) και τι να κάνεις μετά;

.. γράφει η γατολάτρισσα και γατοακτιβιστρια και τσιτσολάτρισσα Μαρία Σάββα

Μπορεί να έλυσες το μυστήριο για το πού ήταν χαμένη η γάτα σου, αφού μόλις τη βρήκες – το πως θα το καταφέρεις στο εξήγησα πολύ πολύ αναλυτικά στο άρθρο μου “Χάθηκε η Γάτα μου“. Η αγωνία ημερών και τα σενάρια που έφτιαξες στο μυαλό σου, ακόμα και οι ενοχές ενδεχομένως, που φώλιασαν μέσα σου, έλαβαν τέλος από τη στιγμή που την αντίκρυσες μπροστά σου. Και τίποτα δε μοιάζει να έχει σημασία πλέον, αρκεί που την βρήκες.

Παίρνεις μια βαθιά ανάσα ανακούφισης και χωρίς να το θέλεις, τα δάκρυα πλημμυρίζουν τα μάγουλά σου, τρέχεις να την πάρεις στην αγκαλιά σου, δε θες τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή, αλλά η γάτα φεύγει τρέχοντας σχεδόν ή κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια σου. Σε δευτερόλεπτα τη χάνεις από τα μάτια σου για δεύτερη φορά. Εξαφανίζεται. Είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι το μαρτύριο σου παίρνει παράταση και μια καινούρια πρόκληση γεννιέται αυτόματα.

Ουπς και τώρα πως την πιάνω;!

Πώς να την πιάσεις αφού δε συνεργάστηκε; Δυστυχώς έχω λάβει τέτοια μηνύματα φίλοι μου! Αρκετοί από εσάς, ενώ καταφέρατε να εντοπίσετε τη χαμένη γάτα σας, δε μπορέσατε να την πιάσετε ή να την παγιδεύσετε με ασφάλεια, δίνοντας ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνετε κι εσείς κι εκείνη. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και ποια είναι τα σωστά βήματα που πρέπει ν ακολουθήσεις, ώστε να μην την ξαναχάσεις και τι πρέπει να κάνεις αμέσως μετά.

Γιατί η γάτα αντιστέκεται στο να την πιάσω;

Γιατί όμως μια γάτα, ούσα χαμένη, με μόνη της έγνοια να βρεθεί και πάλι στην ασφάλεια του σπιτιού της, μπορεί να μη συνεργαστεί; Γιατί, αντί να τρέξει στην αγκαλιά σου, στον άνθρωπό της, όπως θα έκανε ένας χαμένος σκύλος για παράδειγμα, αυτή να τρέχει να φύγει από σένα λες και της είσαι κάποιος άγνωστος; Διότι η γάτα είναι χαμένη! Κυριολεκτικά. Νοητικά, έχει παραλύσει. Ο εγκέφαλός της είναι πλήρως αποδιοργανωμένος . Δε σε αναγνωρίζει! Ο φόβος για το άγνωστο μέρος που έχει βρεθεί, βίαια υπερισχύει. Το άγχος και η μανία καταδίωξης, την έχουν κυριεύσει! Συνολικά, αφού βγήκε εκτός της ρουτίνας της, βγαίνει εκτός και της κανονικής, προβλεπόμενης συμπεριφοράς της.

Πως πρεπει να κινηθώ;

Τί πρέπει να κάνεις τη στιγμή που την αντικρύζεις για πρώτη φορά; Δεν τρέχεις προς το μέρος της. Δεν κλαις. Μετράς τις κινήσεις της. Δίνεις χρόνο. Τί εννοώ ”μετράς τις κινήσεις της”; Κάθεσαι για λίγο απέναντι της σε μια απόσταση. Λογικά, εκείνη θα κάθεται κάπου μαζεμένη σε πλήρη σύγχυση, ενώ οι κόρες των ματιών της θα είναι διεσταλμένες. Της μιλάς με τη φωνή που της μιλάς πάντα στο σπίτι, πλησιάζεις πολύ αργά, πάρα πολύ αργά. Αν σου δείξει ότι όσο πλησιάζεις είναι έτοιμη να φύγει, κάνεις αμέσως πίσω. Μένεις σε απόσταση ασφαλείας για εκείνη.
Αφού βρω τη χαμένη γάτα μου, τί πρέπει να κάνω;

Ζητάς από κάποιον να σου φέρει από το σπίτι το κρεβατάκι της, το κουβερτάκι, το λούτρινο παιχνίδι, άμμο (σημ. Τσίτσου: οι προτεινόμενες άμμοι μου εδώ), κάτι που να έχει τις μυρωδιές της και το κλουβί μεταφοράς (σημ. Τσιτσου: βρείτε ένα εξαιρετικό τέτοιο εδώ). Αυτά βέβαια καλύτερα να τα έχεις μαζί σου, όταν κάνεις το ψάξιμο για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Εσύ μένεις εκεί στη θέση σου και συνεχίζεις να της μιλάς για να τη βοηθήσεις να βγει από το σοκ. Της δίνεις να μυρίσει τα πράγματά της. 

Μόλις η γάτα δείξει ενδιαφέρον για τις μυρωδιές της, εσύ σιγά-σιγά πλησιάζεις. Δίνεις το χέρι σου να το μυρίσει και της μιλάς ασταμάτητα. Με πολύ αργές κινήσεις, μετακινείς το χέρι σου προς το κεφάλι και της κάνεις ένα χάδι. Περιμένεις και δίνεις λίγο χρόνο ακόμα. Δε σταματάς να της μιλάς και συνεχίζεις μερικά χάδια, μέχρι το χέρι σου να κατέβει στο σβέρκο της. Όταν νιώσεις έτοιμος/η, τη σβερκώνεις όχι βίαια, αλλά σφιχτά, ώστε να μη φύγει. Με το άλλο σου χέρι, στήνεις το κλουβί όρθιο και τη χώνεις μέσα.

Τζίφος, η γάτα μου αρνείται να συνεργαστεί.. ΤΙ ΚΑΝΩ;

Πάμε τώρα στο σενάριο όπου η γάτα δε δείξει κανένα δείγμα συνεργασίας. Έχει τάσεις φυγής όσο την πλησιάζεις και είναι σε μια υστερική κατάσταση; Κάνεις αμέσως πίσω για να μην εξαναγκαστεί να μετακινηθεί, ψάχνεις για παγίδα από κάποια φιλοζωική της περιοχής σου ή κάποιον που γνωρίζεις ότι διαθέτει, κάτι που όμως πρέπει να γίνει γρήγορα. Μόλις την πάρεις, τη στήνεις με φαγητό μέσα και απλά περιμένεις σε απόσταση από εκείνη. Καλύτερα να μη σε βλέπει, απλώς περιμένεις υπομονετικά για όσο χρειαστεί μέχρι αυτή να μπει στην παγίδα.

Τι κανω αφου την πιάσω;

Τι πρέπει να κάνεις μετά, αφού πιάσεις τη γατούλα και τη μεταφέρεις στην ασφάλεια του σπιτιού της; Την κλείνεις σ ένα δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει και ν αναγνωρίσει το χώρο της. Αν έχει λείψει για μέρες, την πας στον κτηνίατρο για να γίνει μια κλινική εξέταση, γιατί μπορεί να είναι αφυδατωμένη ή να έχει πέσει από ύψος. Πρέπει να διαπιστωθεί ότι είναι καλά και δεν έχει κάταγμα κάπου.

Εφαρμόζεις αμπούλα για ψύλλους, σίγουρα θα στο προτείνει και ο γιατρός σου. Δίνεις μικρά γεύματα τις πρώτες μέρες και σταδιακά αυξάνεις την ποσότητα μέχρι να επανέλθετε στην κανονικότητα σας – σημ. Τσίτσου: προτίμησε ποιοτικές υγρές τροφές όπως αυτή, που και εν γένει ειναι πιο λαχταριστες και θα βοηθήσει στην εκ νέου ενυδάτωσή του κορμιού της. Δεν κάνεις πάρτυ επειδή τη βρήκες με μουσικές και κόσμο. Αρκετά πέρασε, θέλει ηρεμία!

Για το τέλος, διαβάστε και το άρθρο μου για το πως να αποτρέψετε εξ αρχής να φύγει η γάτα σας από το σπίτι, στο αναλυτικό μου άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *