feliway για γάτες

Feliway, η Τεχνολογία των Τεχνητών φερομονών και το πείραμα του Τσίτσου

Είχα ακούσει από καιρό το Feliway, αυτό το σκεύασμα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία τεχνητών φερομονών με ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία της γάτας, που όπως όλοι έχετε καταλάβει, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες!

Εγώ, ο Τσίτσος, είμαι μια γάτα με ιδιαίτερο ταμπεραμέντο και κάποιος θα μπορούσε να με χαρακτηρίσει από αγχωμένη ως φοβική (κάπως βαρύς ετούτος ο χαρακτηρισμός). Έτσι, το Feliway μού τράβηξε αμέσως την προσοχή, σκεπτόμενος ότι ίσως με βοηθήσει ανεβάζοντας την ψυχολογία μου! 

Πριν δούμε περί τίνος πρόκειται ας δούμε μερικά σημάδια ότι η γάτα μας είναι αγχωμένη:

 • έντονη τριχόπτωση
 • υπερβολικός καλλωπισμός
 • γαστρεντερικα προβλήματα
  κρύψιμο

Περισσότερα σημάδια άγχους θα βρείτε και στο αναλυτικο μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ

Ας δούμε όμως τώρα τι ακριβώς είναι το Feliway:

Τι είναι οι φερομόνες;

Οι φερομόνες είναι χημικοί παράγοντες που εκκρίνονται από διάφορα πλάσματα (μέλισσες, γάτες κτλ.) και επικοινωνούν διάφορα μηνύματα, σε άλλα ζώα του ίδιου είδους. Οι φερομόνες, στην περίπτωση της γάτας, εκκρίνονται από αδένες που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο και οι πατούσες και  επιδρούν στη συμπεριφορά άλλων γατών που έρχονται σε επαφή με αυτές. 

Στην περίπτωσή μας (της γάτας) υπάρχουν λίγο πολύ δυο βασικοί τύποι φερομονών, ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική επίδραση (με άλλα λόγια επικοινωνεί διαφορετικά μηνύματα):

1. Φερομόνες/Μηνύματα Χαράς

Όταν η γάτα είναι χαρούμενη, ικανοποιημένη και ήσυχη, πολύ συχνά οριοθετεί τον χώρο της τρίβοντας το πρόσωπό της σε διάφορα στρατηγικά σημεία, όπως τη φωλιά της, κάποιες γωνίες, έπιπλα αλλά και τα πόδια των ανθρώπων ή και άλλες γάτες (αν υπάρχουν στον χώρο). Οι γάτες έχουν αδένες στο πρόσωπο (κυρίως στο μέτωπο, το πηγούνι και τα μάγουλα), αδένες από τους οποίους απελευθερώνουν συγκεκριμένες φερομόνες που επικοινωνούν ένα “χαρούμενο μήνυμα”. Αν τώρα, μια άλλη γάτα έρθει σε επαφή με αυτό το χαρούμενο μήνυμα (το οποίο δε γίνεται αντιληπτό με κάποιο τρόπο από τους ανθρώπους), αμέσως νιώθει ασφάλεια, ηρεμία και ικανοποίηση. 

2. Φερομόνες/Μηνύματα Αρμονίας

Όταν μια γάτα γεννήσει, εκκρίνονται άλλες φερομόνες/μηνύματα από αδένες στην περιοχή των μαστών. Τα μηνύματα αυτά επικοινωνούν μια αίσθηση αρμονίας στις γάτες, με τις οποίες έρχονται σε επαφή, βοηθώντας τες να ηρεμήσουν και να νιώσουν γαλήνια και περιορίζοντας τους τσακωμούς και τις συγκρούσεις.

Τώρα που σας περιέγραψα τις βασικότερες φερομόνες, θέλω να πω ότι η Feliway έχει αναπτύξει μια τεχνολογία παραγωγής τεχνητών φερομονών που μοιάζουν με αυτούς τους τύπους φυσικών φερομονών. 

Αυτές οι τεχνητές φερομόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν απελευθερωθούν στον χώρο, για να επιφέρουν κάθε φορά το αντίστοιχο αποτέλεσμα: ευτυχισμένη αίσθηση (αν η γάτα σας είναι πολύ αγχωμένη) και αίσθηση αρμονίας (όταν περισσότερες από μια γάτες συμβιώνουν μαζί και τσακώνονται). 

Έτσι, χρησιμοποιώντας συνδυασμούς των δυο τύπων τεχνητών φερομονών, μπορείτε να μειώσετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως μαρκάρισμα με ούρα, γρατζούνισμα επίπλων, συνεχές κρύψιμο, υπερβολικό καλλωπισμό, τσακωμούς και μειωμένη όρεξη. 

Γι’ αυτο το σκοπό η Feliway έφτιαξε 2 προϊόντα, το Feliway Classic (σε diffuser και σε spray) και το Feliway Friends (σε diffuser) που αξιοποιούν αυτές τις δυο κατηγορίες τεχνητών φερομονών!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά το Feliway πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης που θα βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο για τη σωστή χρήση του Feliway, ακριβώς ΕΔΩ!

Ο Τσίτσος και το Feliway

Εμένα που με βλέπετε, όπως σας είπα, είμαι λίγο αγχωμένο παιδί. Ήμουν από πάντα, αλλά, όταν μια φορά, οι γονείς έφυγαν για 7 ημέρες, αφήνοντας (κλειδωμένο φυσικά) στο δωμάτιο ασθενών τον Πιπο που ανάρρωνε από σπάσιμο στο πόδι του, άρχισα μια εμμονική συμπεριφορά: να αυτοπεριποιούμαι υπερβολικά την ουρά μου, εξαιτίας του άγχους που μου προκαλούσε η παρουσία μιας ξένης γάτας μέσα στο σπίτι. Φυσικά ο Πίπος όταν έγιανε, αποχώρησε από το δωμάτιο ασθενών, αλλά αυτή η κακή συνήθεια μού έμεινε, με αποτέλεσμα συνέχεια να μαδάω την ουρά μου!

Όταν ο πατέρας έμαθε για το Feliway και συγκεκριμένα για το Feliway Classic (με μηνύματα χαράς) με την ιδιότητα να περιορίζει το φαινόμενο του υπερβολικού αυτοκαλλωπισμού, είπε να του δώσει μια ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει 21 ημέρες από τότε που το Feliway άρχισε για πρώτη φορά να απελευθερώνει τις φερομόνες χαράς στα ανάκτορά μου και η αλήθεια είναι ότι έχω σταματήσει να επιτίθεμαι με τα δόντια μου και τη γλώσσα μου στην ουρά μου. Η καραφλή περιοχή της ουράς έχει αρχίσει να βγάζει μικρές τριχούλες (είναι περίπου μισό εκατοστό αυτή τη στιγμή), που θα πάρει ακόμη καιρό να μεγαλώσουν πολύ, αλλά και οι γειτονικές περιοχές δίπλα στην καραφλή περιοχή έχουν αρχίσει να φουντώνουν (προφανώς ο υπερβολικός καλλωπισμός τις επηρέαζε και αυτές), περιορίζοντας την καραφλή περιοχή.

feliway για γάτες

Όμως, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι εκτός των παραπάνω, αυτές τις δύο εβδομάδες εμφανίζω σημάδια αυξημένης αυτοπεποίθησης (και άρα μείωσης του άγχους), που με κάνει να θέλω να βγω ακόμη και έξω (κάτι που το απέφευγα δια ροπάλου τους προηγούμενους μήνες), ή με κάνει να έχω όρεξη να παίζω σκληρά παιχνίδια με τον πατέρα. 

Σήμερα μάλιστα, για πρώτη φορά, κάθισα και ρέμβασα για μισή ώρα πάνω στο τραπέζι της αυλής (όπως βλέπετε και στην εικόνα παρακάτω), κάτι που δεν τολμούσα με τίποτα ως τώρα μια και δεν ήθελα να ρισκάρω την επίθεση άλλων γατών.

feliway diffuser

Η αυξημένη μου ενέργεια ίσως οφείλεται συνδυαστικά και στην αλλαγή διατροφής μου (στροφή στην υγρή τροφή – αυτό τον καιρό τσακίζω με πάθος την αγαπημένη μου πλέον GranataPet που μπορείτε να την τσιμπήσετε ΕΔΩ), αλλά αυτή η αυξημένη αυτοπεποίθηση δεν είχε γίνει αντιληπτή μέχρι τον ερχομό του Feliway! 

AN ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ FELIWAY KANTE ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Εσείς έχετε δοκιμάσει το Feliway; Ποια ήταν η εμπειρία σας; Περιμένω τα σχόλιά σας για να φτιάξουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για αυτή την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία!

UPDATED 31.10.2022

Πριν ολοκληρώσω αυτό το άρθρο θέλω να πω ότι για να λειτουργήσει το Feliway πρέπει να τηρήσετε ευλαβικά ορισμένες οδηγίες. Έκανα ένα ωριαίο training με την Δήμητρα από την ομάδα του Feliway και έγραψα ένα άρθρο με πολυ συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ! Αλλά μη διστάσετε, για να βεβαιωθείτε ότι και εσείς κάνετε σωστή χρήση του Feliway να γραφτείτε στo μπλογκ της Feliway κάνοντας κλικ ΕΔΩ και στη συνέχεια να κάνετεό,τι ερωτήσεις έχετε για τη σωστή χρήση του προϊόντος

Τέλος θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον πολύ πολύ χρήσιμο και ολιστικό οδηγό για την διαχείριση του άγχους της γάτας σας που έχει γράψει η φοβερή γατοακτιβίστρια Μαρία Σάββα και τον οποίον μπορείτε να βρείτε ακριβώς ΕΔΩ.

8 Απαντήσεις

 1. γιατί άραγε στην παραπάνω περιγραφή συμπεριφοράς βλέπω και εγώ τη δικιά μου , εσωστρεφή και φοβιτσιαρα ψιψινα , ??.πάνω που το σκεφτόμουν αύριο να πάρω και να δοκιμάσω το feli …. τσιτσο κράτα γερά 😄😄

 2. Καλημέρα! Ναι,σκέφτομαι κι εγώ να το δοκιμάσω,καθώς θα πάρω γατάκι όπου να’ναι!
  Είδα για το που ΔΕΝ πρέπει να τοποθετηθεί η συσκευή…Άραγε παίζει ρόλο η πρίζα να είναι κοντά σε καλοριφέρ; Ή θα επηρεάσει την απόδοσή του;

 3. Καλησπέρα σας!
  Έχω τρεις γάτες…ο πρώτος μου γάτος ο Τίγρης που τον έχω 9 χρόνια (σε ανθρώπινη ηλικία) δέχτηκε επίθεση από τη θηλυκιά μου πριν πολλές μέρες και αμέσως μετά απο τον συνομιληκο της 6χρονο Φοίβο τον μικρότερο αρσενικό που εχω… Εδώ κι ενάμιση μήνα ο Τίγρης είναι χωριστά από αυτούς γιατί τους φοβάται και κρύβεται…του ξαναέκανε επίθεση ο Φοίβος λίγες μέρες μετά την πρώτη επίθεση και προσπάθησα να ακολουθήσω τις συμβουλές σας σε άλλο άρθρο σας με βάση την τροφή και τις λιχουδιές…ομως ο Τιγρης τους φοβάται ακόμα και δεν θέλει να τους πλησιάζει καθόλου ουτε πίσω από την πόρτα…τους αλλάζω και δωμάτια, κοιμάμαι εναλλάξ μαζί τους για να μη ζηλεύουν…νομίζω ότι η θηλυκιά έχει γίνει μήλον της έριδος για τα αρσενικά και σκέφτομαι να τη δώσω για υιοθεσία…εχω στενοχώρηθει πάρα πολύ…φοβαμαι για την ασφάλεια του Τιγρη ο οποίος είναι πιο αδύναμος σε ρωμη από τον Φοίβο κι από την μικρή , έχει γίνει τεραστιος…δεν νομίζω να τα βγάλει πέρα μαζί του ο Τιγρης σε περίπτωση που συναντηθούν κατά λάθος…οι φερομονες δεν ξέρω αν θα βοηθήσουν…συγγνωμη αν σας κούρασα! Αλλά ίσως έχετε κάτι να μου προτείνετε…ηταν πολύ αγαπημένα μεταξύ τους κι ίσως ο μικρός τώρα που μεγάλωσε κι έγινε πιο δυνατός θέλει να τον παίξει αρχηγός…ειναι δε πολύ χαδιαρης και χουχουριαρης μαζί μου…κι η μικρή το ίδιο, αλλά πολύ ζηλιάρα!!!

  1. Καλως την δεσποινα! Το φέλιγουει φρεντς ισως βοηθησει, ίσως αξίζει να το δοκιμασεις! Κατα τα άλλα προσφερε τους απλωχερα παιχνίδια χάδια και λιχουδιες, φτιαξε ψηλα σημεια για να μπορουν να πηγαινουν (ειδικα ο τιγρης) και να ανακτουν αυτοπεποιθηση.

   Σιγουρα δοκιμασε να παιξεις παιχνιδι και με τους 3 .. πχ το σχοινι με το ποντικακι στην ακρη

 4. Καλησπέρα τσιτσο κ φίλοι φίλες… Εγώ πάντως που το δοκίμασα δεν είδα απολύτως καμία αντίδραση κ διαφορά στην δική μου γατούλα…καμια όμως 🙄

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *