Η πρώτη φωτογραφία γάτας στην ιστορία

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Αναμφισβήτητα, ένα από τα κύρια πολιτιστικά χαρακτηριστικά του αιώνα που πέρασε, του 20ου, αλλά και των αρχών του 21ου, είναι η επικοινωνία μέσω των εικόνων. Απ’ τις απαρχές του πολιτισμού, η ανάγκη του ανθρώπου για καταγραφή ιστορικών γεγονότων, αλλά και σημαντικών προσωπικών στιγμών, έμελλε να εξελίξει όλο αυτό που σήμερα εμείς, με ένα κλικ, απαθανατίζουμε με τα ψηφιακά μας μέσα. 

Αν κοιτάξετε αυτά που ο καθένας θέλει να αποτυπώσει στη μνήμη του, να επικοινωνήσει, να προβάλει, να μοιραστεί, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα αγαπημένα μας πρόσωπα που κυριαρχούν στα στιγμιότυπα της ζωής μας. Ε, και ποιος δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το πλάνο; Μα φυσικά τα αγαπημένα μας χνουδωτά τετράποδα. Κάθε φορά που μοιράζεστε μαζί μας  φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, πραγματικά μοιράζεστε την αγάπη σας απλόχερα!

Η απαρχή της τέχνης της φωτογραφίας

Ας πούμε μερικές πληροφορίες για την ίδια τέχνη της φωτογραφίας. Η πρώτη φωτογραφική εικόνα – όπως την ξέρουμε – λήφθηκε το 1825 από έναν Γάλλο εφευρέτη, τον Ζοζέφ Νιέπς. Απεικονίζει τη θέα από ένα παράθυρο. Δέκα χρόνια αργότερα, αναγνωρίστηκε τελικά σαν είδος τεχνικής, και όχι τέχνης (αυτό έγινε σε επόμενες δεκαετίες). Η φωτογραφία υπήρξε και υπάρχει ως το – ταχύτερα – εξαπλωμένο χόμπι στον κόσμο και με την ψηφιακή της μορφή πλέον, έγινε κατάκτηση σχεδόν όλων των ανθρώπων του πλανήτη.

Οι φωτογράφοι προσπάθησαν αμέσως να τραβήξουν και την προσοχή των γατών, αλλά αυτές δεν κάθονταν στις στημένες στάσεις που ήταν τότε στη μόδα. Και δεν κάθονται ακίνητες για σχεδόν δύο αιώνες, παρά όταν κοιμούνται τον ύπνο του… πάντα αδικημένου. 

ΟΣΟ ΑΚΟΜΗ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ ΕΙΧΑΜΕ...
... τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι να ζωγραφίζει Γάτες

Όταν η γάτα άρχισε να φωτογραφίζεται

Μια εικόνα, μιας μεγαλοπρεπούς γάτας, κυκλοφορεί συχνά στα κοινωνικά μέσα, μαζί με τον ισχυρισμό ότι δείχνει την πρώτη φωτογραφία που έχει παρθεί ποτέ σε μια γάτα: Παρόλο που δεν καταφέραμε να προσδιορίσουμε επακριβώς την πηγή αυτής της εικόνας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτή δεν είναι η παλαιότερη φωτογραφία μιας γάτας. Αυτή η εικόνα κυκλοφορεί συχνά με τον ισχυρισμό ότι τραβήχτηκε τη δεκαετία του 1880, αλλά οι πρώτες φωτογραφίες γάτας χρονολογούνται τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν. Όταν εξετάζονται αυτές οι φωτογραφίες γατών, είναι σαφές ότι η παρακάτω εικόνα δε δημιουργήθηκε με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1840!

πρώτη φωτογραφία γάτας
Η φωτογραφία που φημολογείται ότι είναι η πρώτη φωτογραφία γάτας

Ο Χάρι Πόιντερ είναι ένας από τους πρώτους γνωστούς φωτογράφους γατών. Έζησε στο Μπράιτον της Αγγλίας και έγινε γνωστός για μια σειρά φωτογραφιών που έκανε στη δεκαετία του 1870. Η σειρά αυτή αποτελείται από φωτογραφίες, στις οποίες οι γάτες κάνουν όλα αυτά που μας “τραβούν” και σήμερα να τις φωτογραφίσουμε, όπως όταν ξεκουράζονται, πίνουν γάλα και κοιμούνται, αλλά οι πιο χαρακτηριστικές του ήταν εκείνες που τράβηξε, όταν άρχισε να τοποθετεί τις γάτες του σε χιουμοριστικές ή ασυνήθιστες στάσεις. Μια φωτογραφία, για παράδειγμα, έδειχνε μια γάτα σε τρίκυκλο, μια άλλη έδειχνε γάτα δίπλα σε μερικά φλιτζάνια τσαγιού (Αγγλίδες γάτες… τι θα έκαναν;).

Μια ανασκόπηση του έργου του δημοσιεύθηκε στο τεύχος του 1879 του “The Art Journal of London”. Σημειωτέον, οι εικόνες ήταν σίγουρα διασκεδαστικές, αλλά επίσης μιλούσαν για τον εξανθρωπισμό των κατοικιδίων μας, που ήδη είχε αρχίσει να συντελείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Όχι μόνο οι γάτες, αλλά και τα σκυλιά που φωτογραφίζει, παρέχουν πληροφορίες για υψηλότερα ιδανικά μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας – για τη συμπόνια, την ευγνωμοσύνη, τη στοργή, την αφοσίωση και τη φιλία γενικά. Δε μας διασκεδάζει απλά, αλλά βάζει επί τάπητος και κάποια ηθικά διλήμματα. Η συλλογή είναι μοναδικού ενδιαφέροντος: Ο Χάρι Πόιντερ θα δώσει χαρά, όχι μόνο σε όσους αγαπούν την τέχνη, αλλά και σ’ εκείνους που λατρεύουν τη φύση και τα ζώα.

Οι γάτες του Πόιντερ

Η νταγκεροτυπία είναι η τεχνική που αφορά την ανατύπωση φωτογραφικής εικόνας σε επάργυρο χαλκό. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα για τη δημιουργία της φωτογραφίας μιας γάτας από τον Γουίλιαμ Μέισον, εκεί γύρω στο 1860.

Ο Κάλβερτ Ρίτσαρντ Τζόουνς χρησιμοποίησε μια διαφορετική μέθοδο, τη διαδικασία Καλοτυπία, που είναι μια μέθοδος αλατισμένης εκτύπωσης από αρνητικό φιλμ – για τη δημιουργία της ακόλουθης εικόνας, γύρω στο 1854. Ωστόσο, καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της παλαιότερης φωτογραφίας γάτας στον κόσμο.

Η γάτα του Μέισον (1860)
Η γάτα του Κάλβερτ (1854)

Σε αυτό το σημείο, μια και μιλάμε για φωτογραφία και αιλουροειδή, θα ήθελα να σας πω και για την ιστορία της φωτογραφίας που απαθανάτισε το τελευταίο ελεύθερο/άγριο βερβέρικο λιοντάρι! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο:

Ποια είναι τελικά η πρώτη φωτογραφία γάτας στην ιστορία:

Αν και δεν έχουμε οριστική απάντηση σε αυτή την ερώτηση, ο πιο πιθανός διεκδικητής φαίνεται να είναι η νταγκεροτυπία μιας γάτας που πίνει νερό από ένα μπολ, η οποία ελήφθη γύρω στο 1845.

Τι γίνεται λοιπόν με τη φωτογραφία της άσπρης γάτας, αυτή που συχνά κοινοποιείται με τον ισχυρισμό ότι είναι η παλαιότερη φωτογραφία γάτας στον κόσμο; Οι ειδικοί πιστεύουν πως δεν είχε γίνει με καμία από τις παραπάνω μεθόδους. Πιθανόν να είναι μια πολύ όμορφη γάτα προς το τέλος του 19ου αιώνα, που και σήμερα ακόμη, προκαλεί θαυμασμό, όπως ακριβώς, δηλαδή, συμβαίνει και μ’ εμάς. Επιζητούμε αυτές τις στιγμές που τα μικρά μας φιλαράκια, οι δικές μας σταρ, δίνουν χαρά, πνοή και ζεστασιά μαζί με χουρχουριστή αγάπη και τις ανταμοίβουμε με φροντίδα και αμέτρητες φωτογραφήσεις. Αμφιβάλλει κανείς;;

Και μια δικιά μου προτροπή, ως παλιός ερασιτέχνης φωτογράφος: να βγάζετε φωτογραφίες βέβαια, όσες τραβάει η ψυχή σας, τις δικές σας στιγμές. Αλλά και να ζείτε την κάθε στιγμή σας, όχι μέσα από τον φακό μιας μηχανής, αλλά από το πρίσμα της καρδιάς.

ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ: Μια και πιάσαμε το θέμα με τις φωτογραφίες γάτας, μήηπως να διαβάσετε και τον φοβερό οδηγό του Θέμη για το πως να βγάζετε τις πιο τέλειες φωτογραφίες γατών; Αν ναι κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *