Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και οι γάτες

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Συνεχίζουμε να σκιαγραφούμε μια εποχή στην οποία η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε σοβαρά κοινωνικά, ηθικά, πολιτισμικά και φιλοσοφικά ζητήματα, με την αναγκαιότητα μιας μεγάλης αναστροφής της υπάρχουσας τάξης. Στην αυγή αυτής της νέας εποχής εμφανίζεται και η σχολή της Αναγέννησης. Ήδη σΣτις αρχές του 15 αιώνα χαράζει το φως. Στο δεύτερο μισό του ίδιου αιώνα στα πεπραγμένα εμφανίζεται μια φυσιογνωμία που έμελλε να σταθεί ορόσημο στη ανθρώπινη εξέλιξη και όχι μόνο στην πολιτιστική. Μια μεγαλοφυΐα που ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει, μερικοί ίσως μόνο από τον πιο δημοφιλή πίνακα σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Την Μόνα Λίζα. 

Ο Λεονάρντο από το Βίντσι ήταν ένας Ιταλός πολυμαθής, ευρυμαθής σε πολλούς τομείς με ενδιαφέροντα που τον ωθούσαν να πειραματιστεί και να εκφραστεί στη ζωγραφική, και σε εφευρέσεις, την επιστήμη, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, τη γλυπτική, για να αναφέρουμε μερικά μόνο. Πάνω απ όλα, η ζωγραφική μπορεί να ήταν ένα πολύ βασικό εργαλείο για να εκφράσει τις ιδέες του, αλλά δεν στάθηκε μόνο εκεί. Η περιέργειά του και το ερευνητικό του μυαλό δεν έπαψαν ποτέ να αναζητούν μονοπάτια προς την δημιουργία και την εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος, και αυτή η παγκόσμια ιδιοφυΐα ανακάλυπτε διαρκώς νέους κόσμους.

Και εδώ θα σας σοκάρω εντελώς: στο δρόμο αυτό βρήκε κάποιο ζώο, το ανώτατο όλων με ουρά, μουστάκια (αχ τα μουστάκια γάτας) και απύθμενη ομορφιά και χάρη! Τις γάτες. Ναι καλά διαβάσατε. Στην απαρχή της Αναγέννησης οι γάτες στάθηκαν και αυτές ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού και της μεταστροφής αυτού. Τίποτα άλλο από ένα σύμβολο μιας νέας εποχής.

Ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι λάτρης της γάτας;

Η Μαίρη Γκρέϊ γράφει για το προσωνύμιο Gattaro (ο γατάς) – ίσως να μην είχε δοθεί στον Λεονάρντο μεταξύ των τίτλων που τιμήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ίσως και να είχε. Η σχέση του με τα αιλουροειδή πάντως φανερώνει ότι του άξιζε να τον λένε έτσι.

Ανάμεσα στους διάφορους Ιταλούς καλλιτέχνες που είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με τις γάτες βρίσκεται και η τεραστία Ιταλίδα ηθοποιός Άννα Μανιάνι αλλά και άλλοι πολλοί, που περιλαμβάνοννται στο τελευταίο βιβλίο της Μαρίνα Αλμπεργκίνι, Γάτες και Καλλιτέχνες (2019 – Gatti e Artisti)! Σε αυτό το βιβλίο υπάρχει και ένα κεφάλαιο για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι με τίτλο Γάτα χωρίς όνομα (La Gatta Senza Nome). «Ότι ο Λεονάρντο αγαπούσε τις γάτες δεν είναι μυστικό», γράφει η Μαρίνα Αλμπεργκίνι. «Μεταξύ των πολλών γατών που είχε, υπήρχε μια της οποίας το όνομα δεν γνωρίζουμε, αλλά ο ίδιος μελετούσε προσεκτικά, παρατηρώντας στα σχέδιά του τις κινήσεις της». O ίδιος στις σημειώσεις του αναφέρει: “Ακόμα και η μικρότερη γάτα είναι ένα αριστούργημα της φύσης.”

Η Μαρίνα Αλμπεργκίνι σημειώνει ότι ο Λεονάρντο έφτασε την αναγνώριση της γάτας πολύ μακριά για την εποχή του. H ίδια ανώνυμη, επιδέξια γάτα του Λεονάρντο ενέπνευσε πολλά σχέδια, ειδικά την σειρά με την Μαντόνα και το Βρέφος σε σκίτσα με την γάτα αγκαλιά. Η απεικόνιση μιας γάτας σε μια τόσο θεοσεβούμενη παρέα ήταν μια τολμηρή δήλωση, λέει η Μαρίνα, «αμφισβητώντας τη θρησκευτική δεισιδαιμονία που υποστήριζε η Εκκλησία ότι οι γάτες ήταν μετενσάρκωση του διαβόλου, ο Λεονάρντο διακηρύσσει δυνατά και ξεκάθαρα ότι {…} το κακό δεν μπορούσε να εισέλθει σε μια γάτα, απλώς και μόνο επειδή το ίδιο το ζώο σφυρηλατήθηκε από τον Ανώτατο Καλλιτέχνη και Αρχιτέκτονα». Ο ίδιος ο Θεός με άλλα λόγια, έκανε τη γάτα ενσάρκωση του καλού.

Η Μαντόνα και το Βρέφος

Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες τάσεις της εποχής, η τολμηρή κίνηση του πρωτοπόρου της Αναγέννησης αντανακλούσε τα μεγαλύτερα στοιχεία του μη συμβατικού χαρακτήρα του, εικάζει η Μαρίνα. «Ίσως πιστεύουμε ότι ο Λεονάρντο είδε τον εαυτό του στο ζώο που αγαπούσε περισσότερο, στη γάτα», γράφει. “Όπως ο Λεονάρντο έτσι και η γάτα ήταν όμορφη, μοναχική, καταδιωκόμενη, περήφανη, έξυπνη, εκλεπτυσμένη, δημιουργική και διακριτική. Όπως και αυτός, ήταν και εκείνη παρεξηγημένη.”

Ανάμεσα στις σημειώσεις και τα σχέδια των μελετών του και των ιδεών του, υπάρχουν τόσα πολλά χειρόγραφα. Ακολούθως θα αναφέρω μερικές σκόρπιες ιδέες που μπορούμε να διακρίνουμε στα γραπτά του, που προσδίδουν το φιλομαθή, φιλόσοφο αλλά και φιλόζωο  χαρακτήρα του Λεονάρντο που ίσως λίγοι γνώριζαν και να πάρουμε μια εικόνα για τις σκέψεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και την προσέγγισή του για τη ζωή. Μεταξύ αυτών, και τα σχέδια με γάτες  σε ελκύουν αμέσως. Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις όλες τις φάσεις μιας γατίσιας ζωής στο χαρτί ενός ευφυέστατου άντρα.

Προφανώς, ο Λεονάρντο ήθελε να μελετήσει τις κινήσεις των ζώων και μπορείτε να νιώσετε τη χαρά του να πιάνει την κάθε κίνηση της γάτας και να παρατηρεί το αξιοθαύμαστο αυτό πλάσμα.

“Βρίσκουμε ευχαρίστηση σε μικρά πράγματα γενικά. Ανθρώπινα μωρά, μικρά λουλούδια, μικρά ζώα, μινιατούρες οτιδήποτε… Ωστόσο, κανείς ή τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί με ένα μικρό γατί. Έχουν κάτι μυστικιστικό στα μάτια τους.”

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και οι γάτες

“Η ευγενέστερη ευχαρίστηση είναι η χαρά της κατανόησης.”

Για τον Λεονάρντο, η απόλυτη κατανόηση του αντικειμένου πρέπει να έρθει πρώτα πριν αρχίσει να αγαπά ή να μισεί. Χωρίς να μάθεις το αντικείμενο, δεν υπάρχει αγάπη ούτε μίσος (μου θυμίζει Πλάτωνα). Η απόκτηση της γνώσης είναι πάντοτε χρήσιμη για τη διάνοια, διότι μπορεί έτσι να απομακρύνει άχρηστα πράγματα και να διατηρήσει το καλό. Διότι τίποτα δεν μπορεί να λατρευτεί ή να μισηθεί, εκτός αν είναι πρώτα γνωστό. Μπορείτε να νιώσετε τη λαχτάρα του για γνώση από το απόσπασμα του. “Όπως το ποτάμι που κινείται δεν παλιώνει ποτέ, το μυαλό που μαθαίνει διατηρεί την νεότητά του πάντα.” “Κάντε τη δουλειά σας να συμβαδίζει με τον σκοπό σας”. Ο Λεονάρντο επεσήμανε τη σημασία της ενότητας εργασίας και σκοπού.
“Ίσως πρέπει να αλλάξετε τη δουλειά σας για να επιδιώξετε τον σκοπό σας, ίσως μπορείτε να βρείτε νόημα στην τρέχουσα εργασία σας για να εκπληρώσετε το σκοπό σας μόλις αλλάξετε την προοπτική σας.” Είτε έτσι είτε αλλιώς, μας προτείνει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο μας για οτιδήποτε εκτιμούμε, ως σκοπό στη ζωή. Στην περίπτωσή του, δεν σταμάτησε ποτέ να σχεδιάζει και να προσπαθεί να κατανοήσει την αρχιτεκτονική των πάντων. “Μελετήστε την τέχνη της επιστήμης. Αναπτύξτε τις αισθήσεις σας – ειδικά μάθετε πώς να βλέπετε. Συνειδητοποιήστε ότι όλα συνδέονται με οτιδήποτε άλλο.” Ο Λεονάρντο δίνει επίσης έμφαση στη σημασία της κυριαρχίας του εαυτού του.

“Με άλλα λόγια, εάν θέλετε να κατακτήσετε τον κόσμο, κατακτήστε πρώτα τον εαυτό σας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.”

Και τελειώνοντας να συμπληρώσω εγώ και κάτι δικό μου, εάν αναζητάτε να κατακτήσετε οτιδήποτε, κατακτήστε το με την γοητεία της γνώσης και της αγάπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *