ΟΔΗΓΟΣ – Πώς να φωτογραφίσω τη γάτα μου – The Basics

…γράφει ο Θέμης, βοηθός κτηνιάτρου και πατέρας της υπέροχης Σιαμέζας Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο Ίνσταγκραμ εδώ).

Ασχολούμαι με τις γάτες και τη φωτογραφία περίπου από το 2012. Κάπου στην πορεία, αποφάσισα να συνδυάσω τις δύο μεγάλες μου αγάπες και συνειδητοποίησα πως το να φωτογραφίσεις μια γάτα πολλές φορές, μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερο από ό,τι μας φαίνεται αρχικά. Όλοι έχουμε φωτογραφίες που η γάτα μας κουνήθηκε και φαίνεται περισσότερο σαν μια θολή μουντζούρα στο κάδρο, ή εμπειρία με γάτες που δε θέλουν να σταθούν στιγμή ακίνητες και να φωτογραφηθούν.

Είτε θέλετε να βγάλετε καλύτερες φωτογραφίες τον χνουδωτό σας συγκάτοικο είτε να κάνετε έναν υποψήφιο γατογονιό να ερωτευτεί το γατάκι που φιλοξενείτε, παρακάτω θα βρείτε μερικά τιπς που μπορούν να κάνουν το επιχείρημα ευκολότερο.

Tips για την τέλεια φωτογράφιση γάτας

  • Η υπομονή είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος
    Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε η γάτα μας θα αποφασίσει να πάρει μια αξιαγάπητη πόζα ή μια αστεία έκφραση. Ακόμα κι όταν κοιμάται, να είστε σε ετοιμότητα – η γάτα σας μπορεί να σας εκπλήξει με το πόσο χαριτωμένη μπορεί να γίνει σε ανύποπτες στιγμές και θα εύχεστε να μπορείτε να τις έχετε αποθηκευμένες κάπου.
  • Κατεβείτε στο επίπεδο της γάτας
    Ένα σύνηθες λάθος που κάνουν πολλοί φωτογράφοι είναι να φωτογραφίζουν ζώα και παιδιά από το ύψος ενός ενήλικα, κάτι που σπάνια δουλεύει. Φωτογραφίες τραβηγμένες από το επίπεδο της γάτας, συνήθως, παρουσιάζουν την προσωπικότητα του αιλουροειδούς σας φίλου καλύτερα – επίσης έτσι απεικονίζεται το θέμα της φωτογραφίας ως “ισότιμο” με τον φωτογράφο (αν θέλετε να εξυψώσετε τη γάτα σας ακόμα παραπάνω, φωτογραφίες τραβηγμένες σε επίπεδο ακόμα χαμηλότερο από τη ματιά της, θα της δώσουν μια αίγλη ανωτερότητας).
  • To background κάνει τη διαφορά
    Θέλετε το θέμα του κάδρου σας να είναι η γάτα σας, οπότε επιλέξτε ένα απλό background, όσο γίνεται πιο μίνιμαλ. Ένας μονόχρωμος τοίχος ή ακόμα κι ένα σεντόνι μπορούν να σας βοηθήσουν να το πετύχετε.
  • Μάθετε πώς να τραβάτε την προσοχή της
    Συνήθως, ακόμα και το πιο αεικίνητο γατάκι έχει το “κουμπί” του, το κόλπο που θα το κάνει να σταματήσει και να σας κοιτάξει για αρκετά δευτερόλεπτα, ώστε να ολοκληρώσετε την πολυπόθητη λήψη.
    Το κόλπο διαφέρει από γάτα σε γάτα: συνήθως μια λιχουδιά, ένα παιχνίδι, μια κίνηση του χεριού ή ένας ήχος είναι αρκετά. Καλή ιδέα είναι, επίσης, να μάθετε στη γάτα σας την εντολή “κάτσε”, που είναι χρήσιμη για φωτογραφίσεις κι όχι μόνο.
    Κρατήστε μια λιχουδιά στο ύψος της μύτης της γάτας μέχρι η γάτα να καθίσει στα πίσω της πόδια. Τη στιγμή που θα το κάνει, πείτε την εντολή ή πατήστε ένα clicker. Η επανάληψη θα βοηθήσει τη γάτα σας να συνδέσει την κίνηση με τον ήχο του clicker ή την εντολή. Μάθετε να χρησιμοποιείτε την κάμερα ή το κινητό σας με ένα χέρι όταν τραβάτε φωτογραφίες, ώστε το άλλο να μπορεί να κρατάει τη γάτα σας απασχολημένη.
  • Το βλέμμα έχει σημασία
    Φωτογραφίες, όπου η γάτα σας έχει το βλέμμα της στον φακό, συνήθως έχουν περισσότερη αμεσότητα κι ένταση από εκείνες που είναι στραμμένο αλλού.
  • Focus στα μάτια
    Στα κοντινά πορτραίτα ειδικά, φροντίστε ο φακός να είναι εστιασμένος στα μάτια.
  • Επιλέξτε τον κατάλληλο φωτισμό
    Ο φυσικός φωτισμός δε θα κάνει το αξιολάτρευτο αιλουροειδές σας να μοιάζει με μικρό δαίμονα με κόκκινα μάτια. Προτιμήστε να τραβάτε φωτογραφίες κοντά σε κάποια φυσική πηγή φωτισμού, όπως το παράθυρο του σπιτιού σας.
  • Μην επαναπαύεστε στη μια φωτογραφία
    Τραβήξτε όσες περισσότερες μπορείτε, ώστε να καταφέρετε να αποτυπώσετε την προσωπικότητα και τις συνήθειες της γάτας σας. Καλύτερα να έχετε περισσότερες παρά λιγότερες φωτογραφίες – και η αλήθεια είναι πως οι γατοφωτογραφίες δεν είναι ποτέ αρκετές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *