Νιαούρισμα Γάτας

7 Λόγοι γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια;

Αχ, καημένοι γατολάτρες, υποφέρετε από έντονο νιαούρισμα γάτας; Έχετε να κάνετε με μια ομιλητική γάτα; Aναρωτιέστε “Γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια“; Αυτά ειναι σημαντικά προβλήματα, φιλομαθές κοινό μου, αλλά γι’ αυτό είναι εδώ ο Τσίτσος: μάθετε τις πιθανές αιτίες για το επίμονο νιαουρίσμα γάτας και κάποιες ιδέες για το πώς να το “γιατρέψετε”.

Γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια; Οι αιτίες

Συχνά είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τα ακριβή αίτια για διάφορα συμπεριφορικά μοτίβα στον άνθρωπο, πόσο μάλλον στη γάτα. Όμως θα κάνω μια απόπειρα να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις πιθανές αιτίες γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια αμέσως παρακάτω και ελπίζω αυτό να αποδειχτεί αρκετό:

1. To έντονο νιαουρισμα γατας οφείλεται σε.. οίστρο

Ποιος είδε μια γάτα σε οίστρο και δε φοβήθηκε! Και μάλιστα όταν είναι γάτα σε διαμέρισμα ή σε σπίτι! Αυτό είναι ένα μικρό βασανιστήριο γι’ αυτή και εκτός των υπόλοιπων που θα επιχειρήσει, θα είναι φυσικά και ο ασύστολος βερμπαλισμός! Το επίμονο νιαούρισμα γάτας είναι αναπόφευκτο σε αυτή την περίπτωση και η λύση, που προτείνεται σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως, δεν είναι η πιο κομψή, αλλά έχει μια κάποια πρακτικότητα. 

Πρόκειται για τη στείρωση γάτας (φυσικά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συνηγορούν υπέρ της στείρωσης, όπως η πιθανότητα πυομήτρας κ.τ.λ., αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα). Μια άλλη επιλογή είναι να αφεθεί η γάτα ελεύθερη να ακολουθήσει τα ένστικτά της, με ομολογουμένως πολύ μεγαλύτερους κινδύνους. 

Σε ετούτο το σημείο βρίσκω αρκετά χρήσιμο να σας πω μερικά τιπς για το πως να ηρεμήσετε μια γάτα που βρίσκεται σε οιστρό! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

2. Η γάτα θέλει να προκαλέσει την προσοχή

Μια γάτα, πολύ συχνά, επιδιώκει να τραβήξει την προσοχή του ανθρώπου της και αυτό είναι μια αναμενόμενη, φυσική συμπεριφορά. Ωστόσο, κάποιες γάτες πραγματικά το παρακάνουν. Και ποιος καλύτερος τρόπος για να το κάνουν αυτά από το… νιαούρισμα; 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γκρινιάρης Μικρουτσέλος, η πιο πολυλογού γάτα της αυλής που έχει καταλάβει ξεκάθαρα ότι αν θέλει να τραβήξει την προσοχή μας, πρέπει να αρχίσει το μπλα μπλα! Η θεραπεία είναι απλή και προφανής! Είτε αδιαφορείτε, είτε της δίνετε τη σημασία που λαχταράει και ως δια μαγείας, το έντονο νιαούρισμα γάτας θα σταματήσει!

Για να βρείτε εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας θέλει την προσοχή σας κάντε κλικ στον σύνδεσμο:

Δείτε και στο παρακάτω βίντεο το έντονο νιαούρισμα του Μικρουτσέλου για να τραβήξει την προσοχή:

3. Πάσχει από υπερθυρεοειδισμό

Συχνά, όταν έχουμε να κάνουμε με μια ομιλητική γάτα, η αιτία κρύβεται σε κάτι αρκετά δυσάρεστο. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες, συχνά, ενώ τρώνε κανονικά και με όρεξη, αρχίζουν σταδιακά να χάνουν βάρος, ενώ γίνονται υπερκινητικές και λαλίστατες, το ρίχνουν στο ακατάσχετο νιαούρισμα και όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στην πάθηση του υπερθυρεοειδισμού, μια πάθηση που είναι πολύ σοβαρή.

Προφανώς, η λύση του προβλήματος κρύβεται στην κατάλληλη αγωγή από τον κτηνίατρό σας. Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα σημάδια, μην αμελήσετε να πάτε τη γάτα σας αμέσως στον κτηνίατρό σας!

4. Πάσχει από σύνδρομο υπεραισθησίας

Είναι θολό το πεδίο γύρω από αυτό το κάπως μυστηριώδες σύνδρομο (δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτιά του) που κάνει τη γάτα να κυνηγάει την ουρά της επίμονα, να είναι νευρική, να καλλωπίζεται με μανία και να λειτουργεί σαν να βλέπει .. παραισθήσεις! 

Εκτός από τις υπόλοιπες συμπεριφορές της η γάτα μπορεί να παρουσιάζει και έντονο νιαούρισμα που δεν σταματάει με τίποτα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελεγχθεί κάπως το σύνδρομο (αντικαταθλιπτικά φάρμακα, άριστη διατροφή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα), χωρίς να αντιμετωπίζεται πλήρως! Περισσότερα για το σύνδρομο υπεραισθησίας θα βρείτε εδώ

Και μια και το αναφέρουμε ανακαλύψτε για ποιους άλλους λόγους μια γάτα κυνηγάει την ουρά της:

5. Λόγω σταδιακή απώλεια ακοής ή όρασης

Ο χρόνος στέκεται αμείλικτος όχι μόνο με τον άνθρωπο αλλά και με τη γάτα και έτσι όταν περνάει αφήνει τα σημάδια του πάνω της. Μια γάτα καθώς γερνάει μπορεί σιγά σιγά να χάνει ποσοστό της όρασης (διαβάστε το άρθρο μου ‘Τα πάντα για τα μάτια της γάτας‘) ή της ακοής (μάθετε και για την ακοή της γάτας) της κάτι που μπορεί να την ταράξει τα μάλα και να την οδηγήσει σε επίμονο νιαούρισμα. 

Ένας λοιπόν ακόμη λόγος για το έντονο νιαούρισμα γάτας είναι η απώλεια της ακοής και της όρασης και μάλιστα εδώ δεν υπάρχει γιατρειά!

γιατι η γάτα νιαουρίζει συνέχεια

6. Λόγω στρες

Εμείς οι γάτες είμαστε λιγάκι ευάλωτες στο στρες. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μας προκαλούν άγχος, όπως η παρουσία μιας ξένης γάτας, μια απώλεια, μια μετακόμιση και γενικώς ότι αλλάζει τη γνώριμη και ασφαλή ρουτίνα μας!

Ανάμεσα στις πιθανές αντιδράσεις μια στρεσαρισμένης γάτας είναι και το επίμονο νιαούρισμα! Έτσι η απάντηση στο ερώτημα ‘γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια’ συχνά ειναι αυτή: το στρες! Για να μάθετε πως να διαχειριστείτε το στρες της γάτας διαβάστε το παρακάτω πολύ πολύτιμο άρθρο!

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Στρες γάτας

7. Μικρο γατάκι νιαουρίζει συνέχεια

Στην ειδική περίπτωση που ένα μικρό γατάκι νιαουρίζει συνέχεια ο πιο σημαντικός λόγος είναι η πείνα και το κάλεσμα στην μητέρα του για να το πλησιάσει και να το θηλάσει. Αν τώρα πρόκειται για νεογέννητα γατάκια, το έντονο νιαούρισμα μπορεί να έχει ως αποδέκτη εσας και το μωρό γατάκι απλώς σας ζητάει να το ταϊσετε!

εντονο νιαουρισμα γατας

Και αφού πλέον ξέρουμε τους λόγους για τους οποίους μια γάτα νιαουρίζει σαν να μην υπάρχει αύριο, πείτε μου στα σχόλιά αν εσείς είχατε ποτέ αυτό το (γλυκό, ή και όχι) πρόβλημα!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

14 Απαντήσεις

  1. Εμένα συνήθως νιαουρίζει γιατί θέλει κουβεντούλα. Να τρίψουμε τις μύτες μας, να μπλέξουμε τις ουρές μας και τέτοια.
    Κυρίως όμως, νιαουρίζει .. σπαραξικάρδια τις σπάνιες φορές που δεν την παίρνω μαζί μου στο μπάνιο.

  2. Πολύ βοηθητικό! Η γριούλα μου μάλλον πάσχει από υπερθυρεοειδισμο, κάτι που μου είχε μπει στο μυαλό τελευταία και τώρα είμαι σχεδόν σίγουρη. Πάμε γρήγορα στο γιατρό! Ευχαριστώ θερμά!🥰🐾

  3. Εγώ έχω μια (πρώην) αδέσποτη γατούλα μόλις δύο εβδομάδες στο σπίτι και ενώ τις πρώτες μέρες ούτε που έβγαζε φωνή (μόνο όταν άκουγε το φαγητό της να έρχεται…). Αλλά 4 μέρες πριν, έχει αρχίσει να νιαουρίζει ασύστολα και δυνατά (και το πιο ενοχλητικό είναι 4 με 6 το πρωί) και να καβαλάει τα παράθυρα. Υποπτεύομαι με όσα διάβασα ότι είναι οίστρος -είναι πάνω από 1 έτους- και εύχομαι να περάσει σε λίγες μέρες και σίγουρα αφού στειρώθει. 🙏

  4. Νιαουρίζει έντονα το πρωί που ξυπνάω, όταν ανοίγω το ψυγείο και πριν πάω για ύπνο 😂

  5. Καλησπέρα!’Εχω δύο κορίτσια, τα οποία δεν με ενοχλούσαν ποτέ με νιαούρισμα και μάλιστα με πόρτα υπνοδωματίου κλειστή. Τον τελευταίο καιρό, που έφυγε και ο φίλος για σεζόν, η μία (ίσως αυτή που είναι λίγο πιο κολλημένη πάνω μου) νιαουρίζει ασταμάτητα όλο το πρωί μέχρι να σηκωθώ. Ο ίδιος λέει ότι ίσως το κάνει γιατί ξέρει ότι περνάει σε μένα η κλαψα, μιας και όταν επιστρέφει αυτός, δεν το κάνει.Υπάρχει τρόπος να την γυρίσω πίσω στις εργοστασιακές ρυθμίσεις ? 😛

  6. καλησπέρα έχω έναν αρσενικό στειρωμενο γάτο κλαίει κάθε μέρα όλη μέρα 😅εχω δοκιμάσει τα πάντα!!!έχω καταλήξει ότι είναι μάλλον κακομαθημένος!!κάνει λες και έχει οίστρο αλλά είναι στειρωμενος!!

    1. Κι ο δικός μας τα ίδια.εχει γίνει πλέον πολύ κουραστικό.δεν νοαουριζει απλά, χαλάει το κόσμο.στειρωμενος , και βγαίνει και λίγο στο κήπο και έχουμε ένα αρσενικό ακόμη και ένα θηλυκό, οπότε έχει και παρέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *