Η γάτα μου δαγκώνει την ουρά της και την κυνηγάει

Γιατί η γάτα μου δαγκώνει την ουρά της και την κυνηγάει;

Όλοι ξέρουμε ότι είναι μια τυπική συμπεριφορά των σκύλων να κυνηγούν την ουρά τους. Όμως τι όπως φαίνεται συμβαίνει και στη γάτα εξ ου και τα μηνύματά σας “Γιατί η γάτα μου δαγκώνει την ουρά της και την κυνηγάει;” Είναι φυσικό και εύλογο; Μήπως απλώς αντιγράφει τη συμπεριφορά του σκύλου; Πρέπει να ανησυχούμε; Διαβάστε παρακάτω και θα βρείτε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας!

Γιατί η γάτα μου δαγκώνει την ουρά της και την κυνηγάει;

1. Πλήξη

Δεν είναι λίγες οι φορές που η γατούλα σας απλώς βαριέται, πλήττει και μην έχοντας κάτι άλλο για να διασκεδάσει την βαρεμάρα της, κυνηγάει την ουρά της που στο κάτω κάτω είναι αρκετά δύσκολο να την πιάσει γιατί όσο την κυνηγάει όλο αυτή απομακρύνεται!

2. Παιχνίδι

Ορισμένες γάτες, όπως και τα σκυλιά, κυνηγούν τις ουρές τους απλά για τη διασκέδαση του πράγματος αλλά αυτό συναντιέται σίγουρα πιο σπάνια στις γάτες από ό,τι στα σκυλιά. Άλλωστε από μια ηλικία και μετά οι γάτες ωριμάζουν και δεν καταδέχονται να κυνηγούν την ουρά τους και επιλέγουν πιο σοφιστικέ παιχνίδια! 

3. Ιατρικοί λόγοι

Η Dr. Gibbons, κτηνίατρος στο Στάμφορντ του Κοννέκτικατ λέει «Οι γάτες είναι πιθανό να κυνηγούν τις ουρές τους  για διάφορους ιατρικούς λόγους, όπως λοιμωξεις ή φαγούρες λόγω αλλεργίας» (αλλεργία στις γάτες). Ας δούμε όμως αναλυτικά όλους τους ιατρικούς λόγους που κάνουν τη γάτα να κυνηγάει την ουρά της:

    • Ψύλλοι

Οι ενήλικοι ψύλλοι λατρεύουν να μαζεύονται και να δαγκώνουν στη βάση της ουράς της γάτας σας. Έτσι αυτό που εσείς ερμηνεύετε ως “κυνήγι της ουράς” είναι ουσιαστικά μια απελπισμένη προσπάθεια της γάτας να ξυστεί! Αντιμετωπίζοντας τους ψυλλους με διάφορες μεθόδους αποπαρασίτωσης θα λύσετε το πρόβλημα. 

    • Σύνδρομο υπεραισθησίας

Επίσης οι γάτες μπορεί να παρουσιάζουν ένα σύνδρομο “υπεραισθησίας” που οφείλεται σε υπερδραστήριες νευρικές απολήξεις, που δημιουργούν μια αίσθηση γαργαλήματος στην ουρά και κάνει τη γάτα να θέλει να την κυνηγήσει! Δεν γνωρίζουμε πολλά για το σύνδρομο υπεραισθησίας και το τοπίο παραμένει θολό για την ώρα.

    • Αλλεργίες

Οι περιβαλλοντικές ή τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση και φαγούρα στο δέρμα της ουράς (και σε άλλα μέρη φυσικά) κάτι που κάνει τη γάτα να θέλει να ξυστεί και να κυνηγάει την ουρά της.Οι αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποφυγή του αλλεργιογόνου εάν είναι γνωστό ή με αντιισταμινικά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητα στεροειδή για τον έλεγχο της φαγούρας και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης!

    • Μολύνσεις

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να προκαλέσει το αυξημένο ενδιαφέρον της γάτας σας για την ουρά της μπορεί να είναι μια μόλυνση/λοίμωξη. Οι λοιμώξεις μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των πρωκτικών αδένων, που βρίσκονται στο ορθό. Πολύ συχνά επίσης οι λοιμώξεις προκαλούνται από “δευτερογενή” λοίμωξη μετά από ξύσιμο ή τραυματισμό στην ουρά. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι λοιμώξεις με τη βοήθεια κατάλληλης αγωγής (αντιβιωτικών)

    • Μόλυνση που οφείλεται σε μεγάλη ποσότητα ανδρογόνων από τον υπερασπώδη αδένα

Αυτό παρατηρείται κυρίως στα σκυλιά αλλά και στις γάτες (στις αστείρωτες αρσενικές). Αυτός ο αδένας βρίσκεται στην πάνω επιφάνεια της ουράς και παράγει έλαια, αλλά και ανδρογόνα. Η υπερβολική δράση του μπορεί να κάνει την ουρά αρκετά λιπαρή και τελικά να προκαλέσσει λοίμωξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή!

Για να μπορέσετε να καταλάβετε αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα με την ουρά της γάτας σας είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε τη γλώσσα της ουράς της γάτας. Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να μάθετε τα πάντα γι’ αυτήν:

Πως να σταματήσω τη γάτα μου από το να κυνηγάει την ουρά της;

Αν το κυνήγι της ουράς της γάτας γίνεται από παιχνιδιάρικη διάθεση (χωρίς κινδύνους πληγών και μολύνσεων) δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητο να το εμποδίσετε, ωστόσο αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λέιζερ πχ για να αποσπάσετε την προσοχή της από την ουρά.

Επίσης όπως είπαμε το κυνήγι της ουράς μπορεί να οφείλεται σε βαρεμάρα/πλήξη. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να επιστρατεύσετε έξυπνα διαδραστικά παιχνίδια για να βοηθήσετε τη γάτα σας να νικήσει την πλήξη της και να πάψει να κυνηγάει την ουρά της. 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Γιατί οι γάτες αγαπούν το λέιζερ

Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου δαγκώνει την ουρά της και την κυνηγάει;

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι η γάτα κυνηγάει την ουρά της και ταυτόχρονα τη δαγκώνει πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε τα μέτρα σας. Η ουρά της γάτας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε μολύνσεις και πιθανά δαγκώματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Γενικώς σε κάθε τραυματισμό της ουράς (είτε από δάγκωμα, είτε από κάποια άλλη αιτία) πρεπει να προσφερθεί στη γατούλα ιατρική φροντίδα!

Περισσότερα εδώ

Τι κάνουμε αν η γάτα κυνηγάει την ουρά άλλης γάτας;

Μερικές φορές το πρόβλημά μας δεν είναι ότι η γάτα κυνηγάει την ουρά της αλλά την ουρά μιας άλλης γάτας. Και σε αυτή την περιπτωση το κυνήγι μπορεί να έχει παιχνιδιάρικό ή επιθετικό χαρακτήρα. Και πάλι η γλώσσα του σώματος (ουρά/μάτια/μουστάκια, αυτιά κλπ) μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν η γάτα σας έιναι επιθετική ή παιχνιδιάρα. 

Στην περίπτωση που πρόκειται για επιθετική συμπεριφορά πρέπει να διαχωρίσετε τις δύο γατούλες, αν όμως πρόκειται για ένα παιχνίδι, αν θεωρείτε ότι το παρακάνει μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή της γάτας με κάποιο αγαπημένο της παιχνίδι!

Και μια και φτάσαμε σε ετούτο το σημείο ας δούμε πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν δυο γάτες παίζουν ή μαλώνουν μεταξύ τους! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κλείνοντας πείτε μου αν εσείς έχετε παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά στις γάτες σας! Εξελίχθηκε δυσάρεστα; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *