η γάτα μου με δαγκώνει

14 tips όταν η γάτα μου με δαγκώνει

Σήμερα είμαι αποφασισμένος να αγγίξω ένα πολύ σημαντικό θέμα, που έχει ταλαιπωρήσει κατά καιρούς πολλούς γατολάτρες! Πόσοι από σας δεν έχετε απεγνωσμένα αναρωτηθεί “γιατί οι γάτες δαγκώνουν και πως το αντιμετωπίζουμε όταν η γάτα δαγκώνει”! Δεν είναι θεωρητικό το πρόβλημα, το αντιμετωπίζετε, το νιώθετε στο πετσί σας (καθώς η γάτα σας το τρυπάει με τα όμορφα δοντάκια της). 

Θα αρχίσουμε τώρα να μοιρολατρούμε; Όχι βέβαια! O Τσίτσος και η εμπειρία του ειναι εδώ για να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σας να κάνετε να βάλετε τη σχέση σας με τη γάτα σας σε διαφορετικές βάσεις που δεν θα περιλαμβάνει το δάγκωμα ως καθημερινή πρακτική!

Σε πρώτη φάση θα σκιαγραφήσω τις αιτίες , θα ανακαλύψω γιατί η γάτα μου δαγκώνει πολύ, άκομψα και επώδυνα. Μερικές φορές είναι πολύ απλό, αποκρυπτογραφώντας τις αιτίες και αναιρώντας τες  βοηθούμε στο να λυθεί το πρόβλημα του ασύστολου δαγκώματος:

Α. Γιατί δαγκώνει η γάτα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού

Συνήθως η γάτα δαγκώνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε αυτή την περίπτωση οι αιτίες του δαγκώματος είναι οι παρακάτω:

  • Η γάτα μένει πολλές ώρες μόνη της: Όταν μια γάτα είναι συνήθως μόνη της και δεν πολυκινείται είναι φυσικά να συσσωρεύει περίσσεια ενέργειας (ειδικά όταν πρόκειται για μικρό γατάκι). Ένας εύλογος, για εκείνη, τρόπος για να εκτονώσει την ενέργειά της είναι παίζοντας δυναμικά μαζί σας και φυσικά χρησιμοποιώντας το δάγκωμα ως μέσο αυτού του παιχνιδιού. 
    Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
    • Όταν η γάτα δαγκώνει γι’ αυτό το λόγο μια απλή λύση είναι να της πάρετε αρκετά παιχνίδια που ίσως της κεντρίσουν το ενδιαφέρον και τότε είναι πιθανό να επενδύσει την ενέργειά της παίζοντας μαζί τους.
    • Κάτι ακόμη που θα μπορούσατε να κάνετε θα ήταν να επιδιώκετε να παίζετε εσείς μαζί της πολλές ώρες την ημέρα, αν και το πιο πιθανό είναι να σας βγάλει νοκ άουτ και να θέλει κι άλλο.
    • Μια πιο ριζική λύση είναι να της φέρετε μια παρέα, ένα άλλο γατάκι για παράδειγμα, οπότε και τα παιχνίδια που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβούν μεταξύ τους θα κάνουν την ψιψίνα σας να τα δώσει όλα, οπότε πουυυυ όρεξη για να δαγκώσει μετά και εσάς! Διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο με όλους τους λόγους για τους οποίους δύο γάτες είναι καλύτερες από μια ακριβώς ΕΔΩ.
  • H γάτα δεν έχει συναναστραφεί και δεν έχει παίξει με άλλες γάτες σε μικρή ηλικία: Όταν συμβαίνει αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι τελείως άγνωστο για την άμαθη γατούλα ότι το έντονο δάγκωμα μπορεί να πονέσει και πρέπει να αποφεύγεται στο παιχνίδι. Έτσι είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί το πρόβλημα του έντονου δαγκώματος την ώρα του παιχνιδιού. Και αυτό γιατί το γατάκι στο φυσικό περιβάλλον, παίζοντας με τη μαμά του ή με άλλα γατάκια, όταν δαγκώνει πιο δυνατά από ότι πρέπει, δέχεται αποδοκιμασία, “κατακραυγή” από την άλλη πλευρά και μαθαίνει να έλεγχει την ένταση με την οποία δαγκώνει. Η αποδοκιμασία συνήθως εκδηλώνεται με κάποιο γρύλισμα, έντονη φωνή, αποχώρηση από το παιχνίδι, η πιάσιμο της άτακτης γάτας από το σβέρκο  και ακινητοποίησή της (αυτο συνήθως το κάνει η γατομάνα στα νεογέννητα γατάκια της).
    Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
    Όταν λοιπόν η γάτα δαγκώνει γι’ αυτό το λόγο καλούμαστε εμείς να πάρουμε την θέση των άλλων γατιών και να της μάθουμε να ελέγχει την ένταση του δαγκώματος μιμούμενοι την συμπεριφορά τους. Όταν το δάγκωμα γίνεται έντονο μπορούμε να πούμε ένα έντονο “μη” ή “όχι”, να σταματήσουμε να κινούμε το χέρι (αλλά να μην το τραβήξουμε – γιατί θα το εκλάβει ως παιχνίδι) ή να αρπάξουμε τη γάτα από το σβέρκο για λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι σιγά σιγά θα μάθει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.Στο παρακάτω βίδεο βλέπουμε πως γίνεται με φυσικό τρόπο η διαδικασία της αμοιβαίας εκπαίδευσης των μικρών γατιών ώστε να μάθουν να δαγκώνουν μέσα σε κάποια όρια που να είναι αποδεκτά από τους παρτενέρ τους. Θαυμάστε τα μονδέλα Τινκ και Ραία!

Β. Γιατί η γάτα μου δαγκώνει πολύ εκτός παιχνιδιού

Όταν η γάτα δαγκώνει σε ανύποπτο χρόνο, εκτός παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του χαϊδέματος, πρέπει και πάλι να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει και να τους αναιρέσουμε!

  • Στρεσσογόνος παράγοντας: Είναι πολύ κοινή η περίπτωση όταν η γάτα δαγκώνει σε ανύποπτο (φαινομενικά) χρόνο επειδή κάτι την στρέσαρε (φόβος, άγχος, αγωνία, νεύρα). Αν για παράδειγμα πάμε να χαϊδέψουμε τη γατούλα μας ενώ αυτή κοιμάται και ξαφνιαστεί, είναι πολύ πιθανό ξυπνώντας έτσι απότομα να τρομάξει και να αντιδράσει δαγκώνοντας ενστικτωδώς. Ή αν ας πούμε η γατούλα μας νιώθει την απειλητική παρουσία ενός άλλου γατιού ή ενός σκυλιού και θελήσουμε να την πλησιάσουμε για χάδια, ο συνδυασμος της απειλής και της πιθανότητας εγκλωβισμού από εμάς μπορεί να την αγχώσει και να κάνει να αντιδράσει δαγκώνοντας στα τυφλά. Η λύση στο πρόβλημα είναι πολύ απλή: σε κάθε περίπτωση μελετάμε τα σημάδια και φροντίζουμε να μην την στρεσσάρουμε, να μην την τρομάξουμε όταν την πλησιάζουμε και τότε η γάτα μας δεν πρόκειται να μας δαγκώσει.
    Εδώ θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε το άρθρο-βίβλο για την διαχείριση του στρες της γάτας εδώ και να εξετάσετε την πιθανότητα της χρήσης δύο σωτήριων προϊόντων: του φαρμακευτικού έλαιου κάνναβης – βρείτε το φαρμακευτικό έλαιο της Candid Tails που χρησιμοποιούν οι Τσιτσόγατες εδώ και χρησιμοποίηστε τον κωδικό tsitsos10 για έκπτωση 10% – και των τεχνητών φερομονών Feliway που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ! Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τα αναλυτικά μου άρθρα για το CBD Oil & το Feliway εδώ και εκεί αντίστοιχα!
  • Παθολογικά αίτια: Μια ακόμη περίπτωση είναι εκείνη όταν η γάτα δαγκώνει επειδή νιώθει πόνο από παθολογικά αίτια. Αν πάμε να χαϊδέψουμε μια περιοχή που είναι για κάποιο λόγο χτυπημένη, το χάιδεμα πυροδοτεί το αίσθημα του πόνου και συχνά η ενστικτώδης αντίδρασή της είναι το δάγκωμα. Φυσικά και πάλι η λύση είναι πολύ απλή: Αποφεύγουμε το χάιδεμα στην συγκεκριμένη περιοχή και ταυτόχρονα, αν είναι κάτι απλό (πχ μια αμυχή από γρατζουνιά)  δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο, ενώ αν το θέμα μοιάζει πιο σοβαρό την πάμε για μια επίσκεψη στον γιατρό μας! 
    Αν τώρα αναρωτιέστε πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι η γάτα μας αντιμετωπίζει ένα παθολογικό πρόβλημα και είναι άρρωστη διαβάστε το αναλυτικό μου σχετικό άρθρο που εντοπίζει 11 σημάδια ότι η γάτα είναι άρρωστη
  • Δυσάρεστη υπερδιέγερση: Όταν το χάιδεμα τραβάει σε μάκρος, μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρρεστη υπερδιέγερση στη γατούλα μας και να μην θέλει άλλο. Σε αυτή την περιπτωση αν εμείς αγνοήσουμε τις διαθέσεις της και συνεχίσουμε το χάιδεμα είναι πολύ πιθανό να μας φιλοδωρήσει με ένα μεγαλοπρεπές δάγκωμα. Θα ξεχάσω την επίθεση του Κινέζου στα μάτια του χιούμαν Δημήτρη σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια του, σε μια τέτοια περίπτωση; Απαπα, τι εφιάλτης! Και πάλι εδω βλέπουμε τα σημάδια και σταματάμε το χάιδεμα έγκαιρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα!

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η γάτα μας δείχνει με τη γλωσσα του σώματος το ότι δεν θέλει επαφές και ότι αν υπάρξουν επαφές είναι πολύ πιθανό να μας τιμωρήσει με ένα ωραιότατο δάγκωμα. Όταν η γάτα δαγκώνει για τέτοιους λόγους πραγματικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Πρέπει να είμαστε λοιπόν παρατηρητικοί και όταν δούμε σημάδια δυσαρέσκειας όπως αυτιά στραμμένα προς τα πίσω, νευρικό απότομο χτύπημα της ουράς, να κρατάμε τις δέουσες αποστάσεις. Αν θέλετε να μάθετε πως να αποκωδικοποιείτε τα βασικότερα σημάδια της γλώσσας του σώματος της γάτας διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με σημάδια που υποδηλώνουν οτι η γάτα είναι στρεσσαρισμένη/θυμωμένη/ενοχλημενη/ κάντε κλικ στην εικόνα:

Εκπαίδευση γάτας να μη δαγκώνει

Τώρα που μελετήσαμε τις αιτίες που κάνουν μια γάτα να δαγκώνει και εφόσον για κάποιο λόγο δεν είστε διατεθειμένοι να φέρετε μια παρεούλα στη γατούλα σας ώστε να εκτονώνεται και να επενδύει την ενέργειά της σε παιχνίδι μαζί της και θέλετε εσείς να της μάθετε να μη δαγκώνει, θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης. Τα παρακάτω έξτρα τιπς ίσως βοηθήσουν:

  • Καθώς θα εκπαιδεύετε τη γάτα σας να μη δαγκώνει πρέπει να είστε ευλαβικά συνεπείς στις αντιδράσεις σας και ταυτόχρονα όλη η οικογένεια να λειτουργεί με την ίδια συνέπεια και με τον ίδιο τροπό διοτι αν η γάτα λάβει διαφορετικά μηνύματα θα μπερδευτεί και δεν πρόκειται να λειτουργήσει η εκπαίδευση
  • Ποτέ μην αφήνετε το γατάκι ή τη γάτα σας να παίζει με τα γυμνά χέρια, τα δάχτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών σας. Σε όλες τις γάτες πρέπει να διδαχθεί ότι τα χέρια δεν είναι παιχνίδια. Εάν προσφέρετε τα χέρια σας ως παιχνίδια, απλώς ρίχνετε λάδι στη φωτιά, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;
  • Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία παιχνιδιών (τουλάχιστον 3) για να τα δαγκώνει η γάτα σας. Το δάγκωμα σε αυτά (και άρα όχι σε εσάς) καλό είναι να επιβραβεύεται. Συχνά ιδανικά για το δάγκωμα ειναι φουσκωτά κουκλάκια και η ποικιλία βοηθάει τη γατούλα να μην βαριέται.
  • Μην ξεχνάτε να επαινείτε με τρυφερά ήρεμα λόγια όπως “μπραααβο το κορίτσι μου” τη γατούλα σας όταν κάνει μαλακά πατουσάκια (χωρίς νύχια) και ψευτοδαγκώματα/χάδια/γλυψιματα που ουσιαστικά δεν χρησιμοποιεί τα δόντια της. 
  • Τη στιγμή που θα δαγκώσει δυνατά βγάλτε μια δυνατή φωνή (όπως θα έκανε και μια άλλη γατούλα). Ο θόρυβος θα λειτουργήσει ως απόσπαση της προσοχής της γάτας, για να σταματήσει το δάγκωμα και όχι ως τιμωρία
  • Αν η γάτα σας δαγκώσει και δεν σας αφήνει, κάντε ένα μορφασμό δείχνοντάς της τα δόντια σας και πιέστε με το χέρι το πρόσωπο της γάτας προς τα πίσω ώστε να απελευθερώσει το δάγκωμα. Αν αντ’ αυτού απομακρύνετε το χέρι σας από το στόμα την ενθαρρύνετε να σας δαγκώσει ακόμη περισσότερο. 
  • Μην επιτρέπετε στη γάτα να δαγκώνει ούτε τα ρούχα σας, γιατί αν αρχίσει να δαγκώνει τα ρούχα είναι θέμα χρόνου να δαγκώσει και το χέρι σας ή το σώμα σας
  • Εκπαιδεύστε την σε μια εναλλακτική συμπεριφορά. Αν πχ ενθουσιάζεται να δαγκωνει τα πόδια σας όταν πάει να τα δαγκώσει προσφέρετέ της μια λιχουδιά και μάθετέ τον να κάθεται ώστε να την κερδίσει (τη λιχουδιά ντε). Βέβαια αυτό θα την κάνει να περιμένει τη λιχουδιά κάθε φορά που σας βλέπει. Αν όμως συνδυάσετε την ανταμοιβή με τη χρήση ενός clicker (ένα απλό μηχανηματάκι που κάνει τον ήχο ενός ‘κλικ’ η γάτα σταδιακά θα μάθει να συσχετίζει το κλικ με την λιχουδιά και στο τέλος θα της αρκεί το κλικ χωρίς να χρειάζεται να της δώσετε τη λιχουδιά
  • Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία (διάολε ζούμε στο 2020), η οποία ούτως ή άλλως ειναι τελείως αναποτελεσματική και αντί να λύνει το πρόβλημα διεγείρει τις γάτες να αντισταθούν ή και να προστατευθούν, κάνοντας το παιχνίδι τους ακόμη πιο σκληρό!

Τι κάνω αν τελικά η γάτα μου με δαγκώσει;

Το δάγκωμα της γάτας είναι αρκετά επικίνδυνο λόγω των βακτηρίων που βρίσκονται στο σάλιο της! Αν σας δαγκώσει η δική σας γάτα και αν αυτή είναι εμβολιασμένη οι κίνδυνοι είναι μικροί, αν όμως πρόκειται για δάγκωμα γάτας ανεμβολίαστης τότε πρέπει να πάρετε διάφορα απαραίτητα μέτρα που μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ: Τι να κάνω αν με δαγκώσει μια γάτα

Εσείς έχετε ποτέ αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα από ανελέητα δαγκώματα της γάτας σας; Πείτε μου στα σχόλια τα τιπς σας – αν έχετε!

Για το τέλος πρέπει να σας πω ότι δεν πρέπει να συγχέετε τα επιθετικά δαγκώματα με τα λεγόμενα  “δαγκώματα της αγάπης” που συνδυάζονται σχεδον πάντα με γλείψιμο. Μάθετε να τα ξεχωρίζετε ΕΔΩ!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

10 Απαντήσεις

    1. Δεν θα μπορουσα να ξερω, αλλα εχω δει γατες που εχουν μια ευαισθησια εκει, χωρις αυτη να δημιουργει ιδιαιτερα προβληματα

  1. Γιατί με δαγκώνει όταν κοιμάμαι, ενώ της έχω παίξει και γνωρίζει πως όταν ξαπλώνω κοιμόμαστε;

  2. 13 με 14 Σεπτεμβρίου την βρήκα στο μπαλκόνι μου (προφανώς η μάνα της είχε πάρει τα αδέρφια της και ήταν να την ακούσω ενώ ερχόταν από μακριά η μάνα της, την πήγα στον γιατρό και τον Ιανουάριο στην μέση περίπου από τις ημέρες που μου είπε κι ο γιατρός θα γίνει 4μηνών….της έχω φτιάξει και αυτοσχέδια κουκλάκια λόγω του ότι ξέρω πλέξιμο με βελονάκι, της έχω κάνει αποπαρασίτωση εσωτερική και εξωτερική και λόγω των Χριστουγέννων “κολλήσαμε” στα εμβόλια…όπως είπα και πριν με ξυπνάει με δαγκώματα και της δίνω το αγαπημένο της παιχνίδι απαλά….όπως και το πρωΐ με νυχιάζει ευτυχώς έχει καταλάβει και το κάνει απαλά στη μυτη, τα αυτιά ή όταν βλέπει το χέρι μου το πιάνει με δύναμη.
    Έχω μεγαλώσει και με σκυλάκια και με γατάκια, γνωρίζω πολλά και η μικρή τώρα είναι πολύ ζωηρή….θετικό τιπ είναι που όταν κουράζεται, κουρνιάζει στον ώμο μου και γουργουρίζει 🥰
    Σας ευχαριστώ! Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους με υγεία

  3. Καλημέρα σας! Πριν λίγους μήνες έσωσα ένα μονόφθαλμο γατάκι από τον δρόμο (6 εβδομάδων) , εντελώς τρομαγμένο που τον πρώτο μήνα ήταν πολύ ήσυχο. Τώρα ομως (1 μήνα μετά) μας δείχνει την άλλη της όψη η οποία έχει αρχίσει να με προβληματίζει.
    Συγκεκριμένα, το βράδυ κοιμάται μαζί μου στο κρεβάτι, δίπλα στο κεφάλι μου και μερικές φορές το πρωί με ξυπνάει με δαγκωματίες στο πρόσωπο και τον λαιμό που είναι επώδυνες. Δεν φαίνεται να είναι νευριασμένη ή να πονάει, αλλά νιώθω ότι θέλει να παίξει ακόμη κι όταν είναι νυσταγμενη. Το πρόβλημα είναι ότι κι εγώ πλέον δεν μπορώ να κοιμηθώ ήσυχη γιατι μονίμως φοβάμαι ποτέ θα με δαγκώσει. Φροντίζω το βράδυ πριν κοιμηθούμε να παίζω τουλάχιστον 1 ώρα μαζί της, αλλά στις 5 το πρωί είναι πολύ δύσκολο όπως καταλαβαίνετε. Πέραν αυτού όμως, όσα παιχνίδια κι αν της έχω (πραγματικά είναι πολλά) δείχνει να ενθουσιάζεται πιο πολύ με το να παίρνει φόρα, να πηδαει πάνω μου και να με δαγκώνει (όπου βρει) και δυστυχώς όσες φορές κι αν πω “οχι” ή αν την απομακρύνω από τον σβέρκο ή αν της δείξω δόντια όπως συμβουλεύετε παραπάνω δεν έχει επιτυχία. Είναι πολύ παθιασμένη με το δάγκωμα! SOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *