Όταν η γάτα δαγκώνει

5 tips όταν η γάτα δαγκώνει

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Σήμερα είμαι αποφασισμένος να αγγίξω ένα πολύ σημαντικό θέμα, που έχει ταλαιπωρήσει κατά καιρούς πολλούς γατολάτρες! Πόσοι από σας δεν έχετε απεγνωσμένα αναρωτηθεί τι κάνουμε όταν η γάτα δαγκώνει! Δεν είναι θεωρητικό το πρόβλημα, το αντιμετωπίζετε, το νιώθετε στο πετσί σας (καθώς η γάτα σας το τρυπάει με τα όμορφα δοντάκια της). 

Θα αρχίσουμε τώρα να μοιρολατρούμε; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! O Τσίτσος και η εμπειρία του ειναι εδώ για να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σας να κάνετε να βάλετε τη σχέση σας με τη γάτα σας σε διαφορετικές βάσεις που δεν θα περιλαμβάνει το δάγκωμα ως καθημερινή πρακτική!

Α. Όταν η γάτα δαγκώνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού

Όταν η γάτα δαγκώνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Αποκρυπτογραφώντας τους και κάνοντας κάποιες αλλαγές είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε πολύ κοντά στη λύση του προβλήματος:

  1. Η γάτα μένει πολλές ώρες μόνη της: Όταν μια γάτα είναι συνήθως μόνη της και δεν πολυκινείται είναι φυσικά να συσσωρεύει περίσσεια ενέργειας (ειδικά όταν πρόκειται για μικρό γατάκι). Ένας εύλογος, για εκείνη, τρόπος για να εκτονώσει την ενέργειά της είναι παίζοντας δυναμικά μαζί σας και φυσικά χρησιμοποιώντας το δάγκωμα ως μέσο αυτού του παιχνιδιού. Όταν η γάτα δαγκώνει γι’ αυτό το λόγο μια απλή λύση είναι να της πάρετε αρκετά παιχνίδια που ίσως της κεντρίσουν το ενδιαφέρον και τότε είναι πιθανό να επενδύσει την ενέργειά της παίζοντας μαζί τους. Ή ίσως να επιδιώκετε να παίζετε εσείς μαζί της πολλές ώρες την ημέρα, αν και το πιο πιθανό είναι να σας βγάλει νοκ άουτ και να θέλει κι άλλο. Μια πιο ριζική λύση είναι να της πάρετε μια παρεούλα, ένα άλλο γατάκι για παράδειγμα, οπότε και τα παιχνίδια που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβούν μεταξύ τους θα κάνουν την ψιψίνα σας να τα δώσει όλα, οπότε πουυυυ όρεξη για να δαγκώσει μετά και εσάς!
  2. H γάτα δεν έχει συναναστραφεί και δεν έχει παίξει με άλλες γάτες σε μικρή ηλικία: Όταν συμβαίνει αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι τελείως άγνωστο για την άμαθη γατούλα ότι το έντονο δάγκωμα μπορεί να πονέσει και πρέπει να αποφεύγεται στο παιχνίδι. Έτσι είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί το πρόβλημα του έντονου δαγκώματος την ώρα του παιχνιδιού. Και αυτό γιατί το γατάκι στο φυσικό περιβάλλον, παίζοντας με τη μαμά του ή με άλλα γατάκια, όταν δαγκώνει πιο δυνατά από ότι πρέπει, δέχεται αποδοκιμασία, “κατακραυγή” από την άλλη πλευρά και μαθαίνει να έλεγχει την ένταση με την οποία δαγκώνει. Η αποδοκιμασία συνήθως εκδηλώνεται με κάποιο γρύλισμα, έντονη φωνή, αποχώρηση από το παιχνίδι, η πιάσιμο της άτακτης γάτας από το σβέρκο  και ακινητοποίησή της (αυτο συνήθως το κάνει η γατομάνα στα νεογέννητα γατάκια της).
    Όταν λοιπόν η γάτα δαγκώνει γι’ αυτό το λόγο καλούμαστε εμείς να πάρουμε την θέση των άλλων γατιών και να της μάθουμε να ελέγχει την ένταση του δαγκώματος μιμούμενοι την συμπεριφορά τους. Όταν το δάγκωμα γίνεται έντονο μπορούμε να πούμε ένα έντονο “μη” ή “όχι”, να σταματήσουμε να κινούμε το χέρι (αλλά να μην το τραβήξουμε – γιατί θα το εκλάβει ως παιχνίδι) ή να αρπάξουμε τη γάτα από το σβέρκο για λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι σιγά σιγά θα μάθει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.

    Στο παρακάτω βίδεο βλέπουμε πως γίνεται με φυσικό τρόπο η διαδικασία της αμοιβαίας εκπαίδευσης των μικρών γατιών ώστε να μάθουν να δαγκώνουν μέσα σε κάποια όρια που να είναι αποδεκτά από τους παρτενέρ τους. Θαυμάστε τα μονδέλα Τινκ και Ραία!

Β. Όταν η γάτα δαγκώνει εκτός παιχνιδιού

Όταν η γάτα δαγκώνει σε ανύποπτο χρόνο, εκτός παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του χαϊδέματος, πρέπει και πάλι να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει και να τους αναιρέσουμε!

  1. Στρεσσογόνος παράγοντας: Είναι πολύ κοινή η περίπτωση όταν η γάτα δαγκώνει σε ανύποπτο (φαινομενικά) χρόνο επειδή κάτι την στρέσσαρε (φόβος, άγχος, αγωνία, νεύρα). Αν για παράδειγμα πάμε να χαϊδέψουμε τη γατούλα μας ενώ αυτή κοιμάται και ξαφνιαστεί, είναι πολύ πιθανό ξυπνώντας έτσι απότομα να τρομάξει και να αντιδράσει δαγκώνοντας ενστικτωδώς. Ή αν ας πούμε η γατούλα μας νιώθει την απειλητική παρουσία ενός άλλου γατιού ή ενός σκυλιού και θελήσουμε να την πλησιάσουμε για χάδια, ο συνδυασμος της απειλής και της πιθανότητας εγκλωβισμού από εμάς μπορεί να την αγχώσει και να κάνει να αντιδράσει δαγκώνοντας στα τυφλά. Η λύση στο πρόβλημα είναι πολύ απλή: σε κάθε περίπτωση μελετάμε τα σημάδια και φροντίζουμε να μην την στρεσσάρουμε, να μην την τρομάξουμε όταν την πλησιάζουμε και τότε η γάτα μας δεν πρόκειται να μας δαγκώσει
  2. Παθολογικά αίτια: Μια ακόμη περίπτωση είναι εκείνη όταν η γάτα δαγκώνει επειδή νιώθει πόνο από παθολογικά αίτια. Αν πάμε να χαϊδέψουμε μια περιοχή που είναι για κάποιο λόγο χτυπημένη, το χάιδεμα πυροδοτεί το αίσθημα του πόνου και συχνά η ενστικτώδης αντίδρασή της είναι το δάγκωμα. Φυσικά και πάλι η λύση είναι πολύ απλή: Αποφεύγουμε το χάιδεμα στην συγκεκριμένη περιοχή και ταυτόχρονα, αν είναι κάτι απλό (πχ μια αμυχή από γρατζουνιά)  δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο, ενώ αν το θέμα μοιάζει πιο σοβαρό την πάμε για μια επίσκεψη στον γιατρό μας
  3. Δυσάρεστη υπερδιέγερση: Όταν το χάιδεμα τραβάει σε μάκρος, μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη υπερδιέγερση στη γατούλα μας και να μην θέλει άλλο. Σε αυτή την περιπτωση αν εμείς αγνοήσουμε τις διαθέσεις της και συνεχίσουμε το χάιδεμα είναι πολύ πιθανό να μας φιλοδωρήσει με ένα μεγαλοπρεπές δάγκωμα. Θα ξεχάσω την επίθεση του Κινέζου στα μάτια του χιούμαν Δημήτρη σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια του, σε μια τέτοια περίπτωση; Απαπα, τι εφιάλτης! Και πάλι εδω βλέπουμε τα σημάδια και σταματάμε το χάιδεμα έγκαιρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα!

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η γάτα μας δείχνει με τη γλωσσα του σώματος το ότι δεν θέλει επαφές και ότι αν υπάρξουν επαφές είναι πολύ πιθανό να μας τιμωρήσει με ένα ωραιότατο δάγκωμα. Όταν η γάτα δαγκώνει για τέτοιους λόγους πραγματικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Πρέπει να είμαστε λοιπόν παρατηρητικοί και όταν δούμε σημάδια δυσαρέσκειας όπως αυτιά στραμμένα προς τα πίσω, νευρικό απότομα χτύπημα ουράς να κρατάμε τις δέουσες αποστάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με σημάδια που υποδηλώνουν οτι η γάτα είναι στρεσσαρισμένη/θυμωμένη/ενοχλημενη/ κάντε κλικ στην εικόνα:

ΥΓ: Ένα άλλο ενδιαφέρον κείμενο για το πως να σταματήσουμε την γάτα όταν δαγκώνει υπάρχει εδώ.

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *