Νεογέννητα γατάκια: 6 οδηγίες για την φροντίδα τους

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Λοιπόν, ας το αντιμετωπίσουμε, ας μην κάνουμε ότι δεν συμβαίνει. Είναι η εποχή εκείνη του χρόνου, όπως και σε κάθε άλλη περίοδο γέννας γατιών, που εσείς οι άσχετοι οι χιούμανς θα βρείτε στο δρόμο σας πολλά εγκαταλελειμένα νεογέννητα γατάκια, για διάφορους λόγους που δεν θα ήθελα να αναλύσω αυτή τη στιγμή διότι μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και έτσι καταστρέφεται η εικόνα της ζεν γάτας που με τόσο κόπο χτίζω εδώ και καιρό.

Ξεπερνώντας αυτό τον πρώτο σκόπελο θα σας πω ότι δεν πρέπει να κυριευτείτε από πανικό και άγχος ακόμη και αν δεν είχατε ποτέ στο παρελθόν εμπειρία από επαφή με γάτες (μικρές ή μεγάλες).  Τα μωρά γατάκια είναι συνήθως πολύ πρόθυμα για να δεχτούν φροντίδα. Οπότε οπλιστείτε με ψυχραιμία και προσεγγίστε τα με αγάπη – δείτε μωρέ στη φώτο πως ήμανε εγώ ως εγκαταλελειμένο νεογέννητο γατάκι και πείτε μου, μπορείτε να αντισταθείτε; 

Μια δεύτερη σημείωση πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή των χρυσων τιπ για την φροντίδα αυτών των ζουζουνιών είναι ότι αν βρείτε κάποιο μωρό γατί σε πολύ άσχημη κατάσταση, όπως όταν τρέμει (ένδειξη υποθερμίας) ή φταρνίζεται ή έχει κλειστά μάτια ή ακόμη και παραμορφωμένα (ενδείξεις προχωρημένης μόλυνσης του αναπνευστικού), ή δυσκολεύεται να κινηθεί, ή αν έχει κάποιο εμφανές τραύμα, ή αν δεν τρώει (ένδειξη πυρετού) – εχμ, κανένα άλλο ‘ή’ δεν έχουμε; – το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι..

Αν ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσοίωνες περιπτώσεις και αν έχουμε αρκετό θάρρος για να περιμαζέψουμε ετούτους τους γλυκούς, μικρούς μπελάδες, τα παρακάτω τιπ θα σας φανούν ιδιαίτερως χρήσιμα! Είστε έτοιμοι; Φύγαμεε!

1. Εσωτερική αποπαρασίτωση (δηλαδή πως να ξεφορτωθούμε τα σκουληκάκια του εντέρου και άλλα εσωτερικά παράσιτα)

Δεν είναι μόνο η εξωτερική επιφάνεια που χρειάζεται να αποπαρασιτωθεί στα νεογέννητα γατάκια. Πρεπει να γινει βαθιά αποπαρασίτωση και στα ενδώτερα. Αυτή τη δουλειά κάνουν συγκεκριμένες πάστες ή χάπια εσωτερικής αποπαρασίτωσης που το βοηθούν να αποβάλει σκουλήκια του εντέρου και άλλα παράσιτα όπως το τοξόπλασμα

Αν το γατάκι είναι μικρότερο από τριών μηνών είναι προτιμότερη η χρήση της πάστας ενώ αν ξεπερνάει τους τρεις μήνες τα χάπια είναι πιο αποτελεσματικά. Η ποσότητα του χαπιού που θα λάβει ένα μικρό γατάκι καθορίζεται από το βάρος του γι’αυτό είναι καλό αν το γατάκι είναι παραπάνω από τριων μηνών να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας (ή τέλοσπάντων κάποιον κτηνίατρο), να το ζυγίσετε και να σας πει αυτός τι ποσότητα να του δώσετε.

Στο παρακάτω βίνδεο βλέπουμε πως το μονδέλο Κινέζο, ένα όχι ακριβώς μωρό γατάκι, τρώει το χαπάκι μαζί με την κονσέρβα χωρίς να χρειαστεί να μοχθήσουμε ιδιαίτερα:

2. Εξωτερική αποπαρασίτωση (λαϊκιστι ψέκασμα για τσιμπούρια/ψύλλους)

Ειναί πολύ πιθανό το γατάκι που θα βρεθεί στο δρόμο σας να είναι τίγκα (συγχωρείστε μου τις αργκό εκφράσεις, έτσι είμαι, έτσι μου αρέσει να εκφράζομαι και έτσι θα κάνω, ο μποοοο)  στα τσιμπούρια και στους ψύλλους. Ξέρετε οι ψύλλοι σε νεογέννητα γατάκια βρίσκουν τον παράδεισό τους. Θα νιώθατε πιο άνετα και εσείς αλλά και εκείνο αν πριν το φέρετε στο χώρο σας προχωρούσατε σε μια επιμελημένη αποπαρασίτωση χρησιμοποιώντας ειδικό σπρέι για εξωπαράσιτα που έχει άμεση δράση που είναι άκρως επιθυμητή. 

Δώστε βάση, δύο φσιτ στην κοιλίτσα, δύο φσιτ στην πλατούλα και από δύο φσιτ σε κάθε πλευρά του και μετά απαλή και αγαπησιάρικη μάλαξη ώστε το αντιπαρασιτικό να απλωθεί σε όλο το σώμα και να κάνει την δουλειά για την οποια έχει φτιαχτεί. 

Στη συνέχεια θα δούμε ότι διάφοροι νεκροί ψύλλοι θα πέσουν στον χώρο που έχουμε το γατάκι, κάτι απόλυτα αναμενόμενο. Το ψέκασμα πρέπει να επαναληφθεί σε καμία βδομάδα! 

Για πιο αναλυτικές πληροφορίες και βίδεο για το θέμα της αποπαρασίτωσης (εξωτερικά και εσωτερικά), καθώς και για να μάθετε επιλογές αποπαρασίτωσης με φυσικό τρόπο κάντε κλικ στην εικόνα:

3. Διατροφή για νεογέννητα γατάκια

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει ένα γατάκι είναι να φάει, γιατί πιστέψτε με, η όρεξή τους δεν περιγράφεται – πωωω, όταν εγώ ήμανε μικρή ορμούσα σαν παρανοϊκιά στο γαλατάκι.. τι θυμήθηκα τώρα -. 

Φαγητό για γατάκια ως 1 μήνα

Στο καυτό ερώτημα “Έχω γάτακι 1 μήνα! Τι τρώει;!” η απάντηση είναι ότι  τα γατάκια ως 1 μήνα (ίσως και 1.5 μήνα κάποιες φορές) δεν μπορούν να πέψουν καλά την ξηρά τροφή και έτσι η μόνη προφανής λύση για αυτά, μια και έχασαν το γάλα της μανούλας τους είναι να τους παρέχουμε εμείς ειδικό γάλα για νεογέννητα γατάκια.

Δεν δίνουμε αγελαδινό γάλα στα νεογέννητα γατάκια διότι τους προκαλεί διάρροιες και δεν μπορούν να απορροφήσουν πολλά θρεπτικά συστατικά από αυτό. Αν για κάποιο (μυστηριώδη) λόγο δεν έχουμε ειδικό γάλα για γατάκια η ύστατη λύση είναι  γάλα εβαπορέ για γατάκια, αραιωμένο, αλλά θα ήταν ευχής έργο να αποφεύγαμε μια τέτοια περίπτωση. 

Μπορούμε να δοκιμάσουμε να δώσουμε το γαλατάκι με ειδικο μπιμπερό για γατάκια (βλέπε το πρώτο βίδεο, όπου το μονδέλο μας, Αμάνδα απολαμβάνει κάπως λαίμαργα το γαλατάκι από το μπιμπερό), όμως αν το νεογέννητο γατάκια δεν τρώει με το μπιμπερό τότε μια λεπτή σήριγγα ίσως αποδειχτεί αρκετά χρήσιμη (βλέπε βίδεο νούμερο δύο). Εμένανε με θρέψανε με σήριγγα γιατί δεν μπορούσα με τίποτα να ρουφήξω το γάλα από το μπιμπερό και ας θύμιζε παραπάνω τις θηλές της μανίτσας μου. 

Όπως σας προανέφερα τα νεογέννητα γατάκια έχουν τεράστια όρεξη και πρέπει να ταϊζονται κάθε τέσσερις ώρες (ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας καραδοκεί). Οι δικοί μου χιούμανς έβαζαν ξυπνητήρι στις 4 το πρωί για να μου δώσουν το γαλατάκι μου και θυμάμαι ότι ακόμη και εκείνη τη βάρβαρη ώρα εγώ δεν ενδιαφερόμουν για τίποτα άλλο εκτός από το γάλα μου. 

Φαγητό για γατάκια μεγαλύτερα απο 1 μήνα

Για γατάκια μεγαλύτερα από 1 μήνα (όπως προανέφερα αυτο το όριο του ενός μήνα είναι κάπως σχετικό, μπορεί το όριο να είναι στον ενάμιση μήνα – δοκιμάζετε και βλέπετε) μπορούμε αρχικά να χρησιμοποιούμε πατέ σε κονσέρβα και στη συνέχεια ξηρά τροφή για γατάκια. Προσέξτε μην τα καλομάθετε με το πατέ, γιατί τα τρελαίνει. Όσο για την ξηρά τροφή, αν αρχικά τα δυσκολεύει, μπορείτε να την μουλιάζετε σε γαλατάκι και στη συνέχεια σε νερό. Σιγά σιγά ο αριθμός των γευμάτων μπορεί να περιοριστεί – όχι, δεν θα ζείτε σε αυτούς τους τρελούς ρυθμούς όλη σας τη ζωή. 3 γεύματα την ημέρα είναι υπέραρκετά!

4. Νεογέννητα γατάκια - Αφόδευση

Εμ εδώ αρχίζουν τα φαινομενικά πιο δύσκολα γιατί στα νεογέννητα γατάκια η αφόδευση δεν είναι τόσο απλή διαδικασία, όμως μην πανικοβάλλεστε, μια ιδέα είναι όλα! 

Τουαλέτα για νεογέννητα γατάκια ως 1 μήνα

Τα νεογέννητα γατάκια χρειάζονται βοήθεια για την αφόδευσή τους

Συγκεκριμένα για να κατουρήσουν τα μικρά γατάκια τα γλύφει η μανούλα τους στο πιπί τους. Επειδή μανούλα δεν υπάρχει, ή αν το θέσουμε λίγο διαφορετικά, μανούλα πια είστε εσείς, μπορείτε να βρέχετε ένα χαρτάκι και να τρίβετε απαλά το πιπι της γατούλας φροντίζοντας να έχετε από κάτω ένα δοχείο γιατί μετά από λίγο είναι πιθανό να αρχίσει να κατουράει. 

Επίσης τα μωρά δεν συνηθίζουν να κάνουν πολλά κακάκια, όμως στη συνέχεια αυτό αλλάζει. Η μάλαξη της περιοχήςτου εντέρου του θα βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί η αφόδευση του νεογέννητου γατιού, να κάνει επιτέλους τα πρώτα του μικροσκοπικά σκατουλάκια. Μη φοβάστε, ακούγεται τρομερά challenging, αλλά στο τέλος θα σας αρέσει κιόλας. Τελικά στα νεογέννητα γατάκια αφόδευση σημαίνει fun (!)

Καλό είναι η τουαλέτα να συμβαίνει μετά από κάθε γεύμα (τύπου 6 φορες την ημέρα αρχικά). 

Στο παρακάτω βίδεο δείτε το μονδέλο Σίσσυ να μας παραδιδει μαθήματα για το τάισμα και το πιπί της!

Τουαλέτα για γατάκια μεγαλύτερα από 1 μήνα

Επιτέλους είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμμοδόχο (τουαλέτα γάτας). Αγοράστε μια αμμοδόχο με καπάκι από πάνω αν και στην αρχή θα την κρατάτε ανοιχτή για να διευκολύνετε τα νεογέννητα γατάκια σας να μπαίνουν μέσα και να κάνουν τη δουλειά τους. Σε πρώτη φάση σε τουαλέτα γεμάτη άμμο, χωρίς το καπάκι της, βάζετε το γατάκι και πιάνετε τα μπροστινά του ποδαράκια και τα κουνάτε σκάβοντας την άμμο

Με αυτό τον τρόπο του δείχνετε τι πρέπει να κάνει για να αρχίσει μόνο του να κάνει την ανάγκη του, προσομοιώνοντας την διαδικασία που συμβαίνει στη φύση (το γατάκι σκάβει το χώμα, κάνει την ανάγκη του και μετα καλύπτει τα περιττώματά του). Επαναλαμβάνουμε την δαδικασία αρκετές φορές για να αντιληφθεί το γατάκι αυτό που προσπαθούμε να του μάθουμε. 

Αργότερα, όταν το γατάκι έχει πια μάθει να πηγαίνει στην αμμοδόχο, προσθέτουμε και το καπάκι για να μην κάνει τον κόσμο ολάκερο χάλια με πεταμένες άμμους. 

Όσον αφορά την άμμο που χρησιμοποιούμε για την αμμοδόχο, δεν θα αναφέρω πολλά εδώ, γιατί θα ακολουθήσει σχετικό άρθρο για την αφόδευση της γάτας, για την αμμοδόχο και για τους διάφορους τύπους άμμου. Όμως να πω ότι το αγαπημένο μου είναι ο απλός, άοσμος, φυσικός μπετονίτης. 

Κάντε κλικ στην φώτο για να μάθετε και άλλα τιπς για να εκπαιδεύσετε το μικρό γατάκι σας να .. τα κάνει μέσα στην αμμοδόχο:

5. Χώρος Παραμονής για νεογέννητα γατάκια

Ένα άλλο σημαντικό challenge που έχετε να αντιμετωπίσετε μόλις κάνετε το λάθος (έλα βρε, ένα αστείο κάναμε) να πάρετε υπό την προστασία σας εγκαταλελειμένα νεογέννητα γατάκια είναι το που θα μένουν αυτά. Το γατάκι είναι καλό αρχικά να είναι περιορισμένο ώστε να νιώσει μια κάποια ασφάλεια στα όρια που θα του βάλετε και σιγά σιγά να αρχίσει να ανακαλύπτει καινούριους χώρους. Επίσης θα έπρεπε να αποφευχθεί η επαφή με άλλα ζώα του σπιτιού (ή της αυλής) ώστε να μην κολλήσει κάποια ασθένεια από αυτά. 

Γατάκια μικρότερα από 1 μήνα τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κούτα είτε σε μεταλλικά πάρκα για γάτες (όπως η παρακάτω φώτο) μαζί με ένα παλιο σας ρουχαλάκι ή μια κατεστραμμένη κουβερτούλα και επειδή ο κίνδυνος υποθερμίας καραδοκεί καλό είναι ακόμη και σε μια κρυα καλοκαιρινή νύχτα να βάζετε ένα μπουκάλι με καυτό νερό μέσα στο χώρο του, ή μια θερμοφόρα. Επίσης ένα ρολογάκι, κρυμμένο στο χώρο του του θυμίζει την καρδιά της μανούλας του που χτυπάει και του αρέσει πολύ. 

Γατούλες μεγαλύτερες από 1 μήνα μπορούνε να περιοριστούν αρχικά σε ένα δωμάτιο και στη συνέχεια να αφεθούν προσεκτικά να εξερευνήσουν το υπόλοιπο σπίτι ή την αυλή. 

Αν το γατάκι δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί μεσα στο σπίτι, αλλά έξω από το σπίτι υπάρχουν άλλες γάτες, η λύση του μεταλλικού πάρκου σε σημείο προστατευμένο από τη βροχή, μέσα στο οποίο θα υπάρχει τουαλέτα, θέση για φαγητό και νερό αλλά και για χουχούλιασμα μοιάζει η καλύτερη δυνατή γιατί με αυτό τον τρόπο οι υπόλοιπες γάτες θα μπορέσουν να το μυρίσουν και να εξοικειωθούν μαζί του χωρίς να του κάνουν κακό και το ίδιο δεν θα νιώσει ιδιαίτερα απειλημένο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στη θέρμανση της φωλίτσας του (μπουκάλια με ζεστό νερό ή θερμοφόρες) γιατί όπως προαναφέραμε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κρύο. 

Αναλυτικό άρθρο για το πως να εντάξετε ομαλά το νεογέννητο γατάκι σας στο καινούριο περιβάλλον (είτε μέσα είτε έξω από το σπίδι) μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Νεογέννητα γατάκια

6. Παιχνίδια για νεογέννητα γατάκια

Ε, εντάξει, καλά είναι και τα της επιβίωσης αλλά ας διασκεδάσουμε και λίγο βρε αδερφάκι μου, μπα σε καλό σου! Αν ρωτάτε εμένα όταν ήμουν πολύ μικρή, άπαξ και ήμουν χορτασμένη και δεν κοιμόμουν, το μόνο που με ενδιέφερε ήταν το παιχνίδι. Όταν λεμε παιχνίδι, εννοούμε το να βρω ένα αντικείμενο διαφορετικό από εμένα και να του αλλάξω τα φώτα. Έτσι πχ τα δάχτυλα του πατέρα ήταν ιδανικά για να τους επιτεθώ και να εξασκήσω τα αιχμηρά νυχάκια μου.

Για γατάκια άνω του 1 μήνα το παιχνίδι γίνεται πιο σοφιστικέ και εκτιμούμε πιο ευφάνταστα αντικείμενα όπως ένα μπαλάκι, ένα καπάκι, ένα χαρτάκι τυλιγμένο σαν σφαίρα δεμένο σε ένα σχοινάκι. Αυτές και άλλες παρόμοιες επιλογές, είναι εξαιρετικές και οικονομικές λύσεις για την εκτόνωση και την ψυχαχωγία του μικρού σας διαβόλου. Στο παρακάτω βίδεο βλέπουμε το μονδέλο μας, Ταζ σε 8 κορυφαία παιχνίδια και παίρνουμε ιδέες για το πως να εκτονώσουμε τα δικά μας μικρά διαβολάκια! Για περισσότερα γατοπαιχνίδια κάντε κλικ εδώ.

Νεογέννητα γατάκια

Έχοντας πει όλα ετούτα θα ήθελα να σας βεβαίωσω ότι και πάλι διάφορα πράγματα μου ξεφεύγουν και σίγουρα κάθε μικρό τυχερό, νεογέννητο γατάκι που θα βρεθεί κοντά σας είναι μοναδικό και οι αντιδράσεις του απρόβλεπτες. Για οποιεσδήποτε απορίες, προτάσεις, ιδέες σε σχέση με το παρόν θέμα μη διστάσετε να αφήσετε σχόλιο

Αν σας άρεσε το παραπάνω κείμενο μπορείτε επίσης να το διασπείρετε ανελέητα στα κοινωνικά δίκτυα βοηθώντας έτσι στην ακόμη μεγαλύτερη εδραίωση της κυριαρχίας της Γάτας Θρύλου, δηλαδή εμένα, του Τσίτσου! Ευχαριστώωω!

ΥΓ: Βρείτε εδώ ένα ακόμη άρθρο με ενδιαφέρουσες ιδέες για την φροντίδα νεογέννητων γατιών 
ΥΓ2: Και μια και μιλάμε για μικρά γατάκια ΤΩΡΑ ειναι η ευκαιρία για την εκπαίδευσή τους. Ανακαλύψτε μερικές χρήσιμες οδηγίες για την εκπαίδευση της γάτας κάνοντας κλικ στην εικόνα από κάτω:

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΑ:

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *