Αν και πολλοί από εσάς προσπαθείτε να ελέγξετε τον πληθυσμό των γατών της γειτονιάς σας δεν είναι σπάνιες οι φορές που κάποιες γάτες μένουν έγκυες και γεννούν (πολλά) γατάκια. Η αμέσως επόμενη περίοδος, του θηλασμού και μέχρι τον απογαλακτισμό των νεογέννητων γατακιών είναι πολύ κρίσιμη. Πάμε να δούμε μερικές συχνές απορίες όπως “πότε η γάτα διώχνει τα γατάκια της” και πολλές άλλες:
1. Πόσο καιρό θηλάζει η γάτα;
Σε γενικές γραμμές τα νεογέννητα γατάκια χρειάζονται το γάλα της μαμάς τους τουλάχιστον για τις 4 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Η διαδικασία θηλασμού ωστόσο ολοκληρώνεται συνήθως μεταξύ 8 και 10 εβδομάδων! Όταν πλησιάζει το τέλος της περιόδου θηλασμού το γατάκι (πρέπει να) είναι έτοιμο για να φάει στερεά τροφή.
Σε αυτή την περίοδο τα γατάκια παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και τα αντισώματα που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό τους σύστημα, αλλά και ουσιαστικές οδηγίες κοινωνικοποίησης, κυνηγιού κοκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Μαμά Γάτα και τα Νεογέννητα Γατάκια
2. Πότε απογαλακτίζονται τα γατάκια - Ποτε αρχιζουν να τρωνε μονα τους τα γατακια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όσα δεν ξέρατε για τα νεογέννητα γατάκια
3. Πότε πινουν νερό τα γατάκια;
Το ερώτημα “πότε πίνουν νερό τα γατάκια” είναι σημαντικό γιατί έχει σχέση με τον απογαλακτισμό της γάτας. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων το γατάκι χρειάζεται μόνο το γάλα της μητέρας του. Από εκείνη την ηλικία και μετά εκτός από την στερεή τροφή το γατάκι είναι σημαντικό να έχει πάντα κοντά του και ένα μπολάκι με καθαρό φρέσκο νερό ώστε να αρχίζει να πίνει.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
4. Πότε τα γατάκια αφοδεύουν μόνα τους
Η διαδικασία της αφόδευσης στα νεογέννητα γατάκια πυροδοτείται απο το γλείψιμο της μάνας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στις πρώτες 3 εβδομάδες της ζωής τους τα νεογέννητα δεν μπορούν να αφοδεύσουν μόνα τους και πρέπει να φροντίζει η μαμά τους γι’ αυτό.
Αν η γατομαμά εγκαταλείψει τα γατάκια της και αυτά πέσουν στα χέρια σας φροντίστε να προσομοιώνεται την συμπεριφορά του γλειψίματος τρίβοντας με ένα βρεγμένο χαρτάκι (με νερό ή χαμομήλι) την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τουλάχιστον για τις 3 πρώτες εβδομάδες τους!
Περισσότερες πληροφορίες για το πότε τα γατάκια αφοδεύουν μόνα τους στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδω!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ένστικτο της μαμάς γάτας
5. Πότε ανοίγουν τα μάτια τους τα γατάκια
Τα γατάκια γεννιούνται με κλειστά ματάκια (και με κλειστά αυτάκια) οπότε βασίζονται στις άλλες αισθήσεις για την επικοινωνία με τη μαμά τους. Η διαδικασία του ανοίγματος των ματιών δεν ξεκινάει συνήθως πριν την έκτη μέρα και ολοκληρώνεται συνήθως μέσα σε δύο τρεις μέρες!
6. Πότε αλλάζει το χρώμα των ματιών στα γατάκια
Τα νεογέννητα γατάκια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας ζωής, όπως είπαμε, ανοίγουν πλήρως τα ματάκια τους και αποκαλύπτονται δύο υπέροχα μπλε μάτια (που είναι πολύ ευαίσθητα σε ασθένειες όπως χλαμυδίωση). Στις περισσότερες γάτες αυτό το χρώμα δεν θα διατηρηθεί, αλλά θα δώσει τη θέση της σε άλλους χρωματισμού (αποχρώσεις του κίτρινο ή του πράσινου).
Η διαδικασία της αλλαγής χρώματος των ματιών στα γατάκια ξεκινάει την τέταρτη εβδομάδα και δεν ολοκληρώνεται πριν την 8η. Αν το γατάκι συνεχίζει να έχει μπλε μάτια και κατά την όγδοη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό ότι θα διατηρήσει τα μπλε μάτια του σε όλη του τη ζωή.
Το μπλε χρώμα στα νεογέννητα γατάκια οφείλεται στην απουσία μελανίνης στην ίριδα. Καθώς το γατάκι μεγαλώνει εναποτίθεται μελανίνη (χρώματος κίτρινοκαστανού) και ανάλογα με την ποσότητα που θα συγκεντρωθεί στα μάτια καθορίζεται η τελική απόχρωση του χρώματος της ίριδας (συνήθως όπως προαναφέραμε αποχρώσεις του κίτρινου ή του πράσινου). Σε αρκετές γάτες λόγω γονιδιακών μεταλλάξεων αποτρέπεται η εναπόθεση μελανίνης στην ίριδα και αυτές οι γάτες παραμένουν με μπλε μάτια σε όλη τους τη ζωή!
7. Γιατί η γάτα δεν θέλει τα γατάκια της;
Αν και όπως ειπαμε η περίοδος θηλασμού κρατάει από 4 ως 10 εβδομάδες δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η μαμά γατα δεν θέλει τα γατάκια της από αρκετά νωρίτερα! Αν και θα υπάρξει εκτενές άρθρο για αυτή τη συμπεριφορά της μαμάς γάτας εδώ θα πούμε ότι ένας πολύ συνηθισμένος λόγος που αυτή εγκαταλείπει ένα γατάκι της είναι ότι αυτό μπορεί να είναι άρρωστο και η μαμά γάτα προκειμένου να προστατέψει τα υπόλοιπα το εγκαταλείπει. Η γάτα μπορεί να εγκαταλείψει ένα γατάκι της και εξαιτίας φυσικών δυσμορφιών (βλέπε Γάτα-Ιανός).
Πολλοί κτηνίατροι αρνούνται να προσπαθήσουν να φροντίσουν τέτοια εγκατελειμμένα γατάκια διότι οι πιθανότητες αυτά να επιβιώσουν είναι ελάχιστες (όχι ότι επικροτούμε αυτή τη στάση).
ΥΓ: Διαβάστε ένα χρήσιμο σχετικό άρθρο εδώ
ΥΓ2: Μάθετε επίσης γιατί η γάτα τρώει τα γατάκια της σε μερικές ακραίες περιπτώσεις
ΥΓ3: Αν τώρα βρείτε ορφανά νεογέννητα πρέπει να τα .. ταϊσετε εσείς με γάλα ειδικό για γατάκια! Πολλοι ρωτάτε “πως να φτιαξω γαλα για γατακια“! Η απάντηση βρίσκεται εδώ.
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
2 Απαντήσεις
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση..με βοηθήσατε να μπορέσω να μεγαλώσω το γατάκι μου και να καταλάβω την συμπεριφορά τους !
πολυ χαιρομαιιι