Μια από τις πιο συγκινητικές και τρυφερές σχέσεις που αναπτύσσονται στον κόσμο της γάτας είναι το δίχως άλλο η σχέση μεταξύ της μαμάς γάτας και των παιδιών της. Μια σχέση που ρυθμίζεται τελείως από το ένστικτο τόσο της γατομάνας όσο και των νεογέννητων γατακιών. Στη φωτογραφία βλέπετε την πιο τέλεια γατομάνα όλων των εποχών την πανέμορφη Μεγάλη Μανίτσα, ενώ αντίστοιχο τίτλο διεκδικεί και η φοβερή Λούκε
Ας δούμε όμως πως το ένστικτο της γατομητέρας την βοηθάει να γεννήσει, να φροντίσει και να κρατήσει ασφαλή τα μωράκια της
Το ένστικτο της Μαμάς Γάτας
1. Προετοιμασία γέννας
Καθώς ο χρόνος για τη γέννα πλησιάζει η γατομάμα αρχίζει να αναζητάει ασφαλή απομονωμένα, κρυμμένα, σκοτεινά ήσυχα σημεία για να γεννήσει τα παιδιά της. Σε ένα τέτοιο σημείο θα μπορεί να γεννήσει ανενόχλητα και να φροντίσει τα νεογέννητα γατάκια της τις πρώτες κρίσιμες ημέρες. Όσο πλησιάζει η ώρα της γέννησης η γατομητέρα συχνά εμφανίζει σημάδια επιθετικότητας απέναντι σε άλλα κατοικίδια και τους ανθρώπους.
2. Γέννηση
Καθώς τα γατάκια γεννιούνται, αρχικά εμφανίζονται στον αμνιακό σάκο. Το ένστικτο οδηγεί τη μάνα να αρχίσει να τον γλείφει μέχρι αυτός να σπάσει. Τότε η γατομάνα αρχίσει να γλείφει τα νεογέννητα που έχουν την πρώτη τους επαφή με τον έξω κόσμο για να προκαλέσει/τονώσει την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος. Ακολούθως θα κόψει τον ομφάλιο λώρο και θα οδηγήσει το μωρό της στις θηλές της και ο θηλασμός ξεκινάει!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να ξεχωρίσω το φύλο της γάτας
3. Φροντίδα των νεογέννητων
Τα ένστικτα της γατομητέρας της δείχνει ότι τα νεογέννητα εξαρτώνται πλήρως από αυτήν. Τις πρώτες εβδομάδες πολύ σπάνια θα την βρείτε μακριά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά δεν μπορούν να διατηρηθούν ζεστά και πρέπει εκείνη να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός τους. Επίσης το ένστικτο την καλεί να διεγείρει με το γλείψιμο τις διαδικασίες της ούρησης και της αφόδευσης. Τέλος, αν και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα έμοιαζε αηδιαστικό σε ετούτη εδώ δεν μπορώ παρά να συγκινηθώ που η γατομάνα φτάνει στο σημείο να καταπιεί ενστικτωδώς τα περιττώματα των νεογνών της ώστε να αποφύγει πιθανοί επικίνδυνοι θηρευτές να τα βρουν (λόγω μυρωδιάς).
Αν τώρα είστε αρκετά τυχεροί και μια μαμά γάτα σας εμπιστεύεται και έχει γεννήσει κάπου κοντά σας, μπορείτε να της προσφέρετε (αν επιθυμείτε) πολύτιμη βοήθεια! Πως να βοηθήσετε μια μαμά-γάτα; Διαβάστε αυτο το άρθρο: 6 ιδέες για την μεταγεννητική Φροντίδα της Μαμάς Γάτας & των Νεογέννητων
4. Ανεξαρτησία - Πότε μια γάτα αφήνει τα γατάκια της
Το ένστικτο τέλος την οδηγεί να συνειδητοποιήσει πότε έφτασε η στιγμή να αρχίσει να αφήνει τα γατάκια της μόνα τους. ένστικτά της της λένε επίσης πότε ήρθε η ώρα να αρχίσει να αφήνει. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα μωρά που γεννήθηκαν τυφλά, κωφά και εξαρτώνται πλήρως από αυτήν θα αρχίσουν να τρέχουν, να σκαρφαλώνουν και να παλεύουν με τους αδελφούς και τις αδελφές τους.
Η γατομητέρα επίσης ενστικτωδώς θα ξέρει πότε έφτασε η στιγμή να απογαλακτίσει τα μικρά της και να αρχίσει να τους φέρνει στέρεη τροφή. Ομοίως ενστικτωδώς θα γνωρίζει πότε να τα αφήσει να εξερευνήσουν λίγο πιο μακριά από το άγρυπνο μάτι της. Σε αυτό το διάστημα ναι μεν αποσύρεται από την full-time-job της απόλυτης φροντίδας τους, όμως πάντα θα βρίσκεται κοντά ώστε να επέμβει όποτε χρειαστεί είτε για την προστασία τους είτε για να τους δείχνει πως να παίζουν ωραία μεταξύ τους ή για να τα καλεί να έρθουν κοντά της όταν απομακρύνονται πάρα πολύ!
Τώρα αν τυχών αναρωτιέστε πως καταφέρνει η μαμά γάτα να επικοινωνεί και να συνεννοείται με τα μωρά της όλο τον καιρό της στενής συνύπαρξής τους υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι τους οποίους μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω:
Γι’ αυτό πολύ συχνά το βιαστικό ερώτημα “γιατί η γάτα δεν θέλει τα γατάκια της” είναι τελείως λανθασμένο εξ’ αρχής. Συνήθως η γάτα απλώς τα σπρώχνει να ανεξαρτητοποιηθούν! Kαι κάτι ακόμη: Σε κάποιες περιπτώσεις οι γάτες είναι κωφές και μετά τον απογαλακτισμό, δεν μπορούν να ακούσουν τις κλήσεις κινδύνου των μικρών τους γι’ αυτό και δεν ανταποκρίνονται – και όχι επειδή δεν είναι καλές μάνες!
Πότε απογαλακτίζονται τα γατάκια;
Συνήθως οι γατούλες απογαλακτίζονται μετά από την πάροδο 8 εβδομάδων! Όμως από πιο πριν μπορούν να φάνε μουλιασμένη ξηρά τροφή ή κονσέρβα.
Τώρα αν θέλετε να διαβάσετε ένα εκτενές αφιέρωμα σε όλη την διαδρομή από την ώρα που η μέλλουσα μητέρα γάτα έχει οίστρο μέχρι και τον απογαλακτισμό των παιδιών της κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Μαμά Γάτα και τα Νεογέννητα Γατάκια
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Τι κάνουμε αν συναντήσουμε νεογέννητα γατάκια που έχουν αποχωριστεί από τη μαμά τους;
Πολύ συχνά μια μαμά γάτα για κάποιους λόγους αποχωρίζεται τα μικρά της. Κάποια μικρά είναι τόσο αδύναμα που χρειάζεται να τα εγκαταλείψει για να αφοσιωθεί στα υπόλοιπα που έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Άλλες φορές συμβαίνει κάτι στη μαμά-γάτα (αρρώστια ή χτύπημα από αμάξι ή κάτι άλλο) και τα μικρά της μένουν ορφανά και αβοήθητα!
Τι κάνουμε αν μερικά τέτοια ανυπεράσπιτα μωρά γατάκια εμφανιστούν μπροστά μας; Αν θέλετε να τα βοηθήσετε υπάρχουν μερικά πολύ χρήσιμα πράγματα να κάνετε που μπορείτε να βρείτε στον αναλυτικό μου οδηγό: 8 οδηγίες για την επίβιωση και φροντίδα σε ορφανά νεογέννητα γατάκια
Ιστορίες με γατομαμάδες
Οι ιστορίες της Μεγάλης Μανίτσας
Η Μεγάλη Μανίτσα φρόντισε απίστευτα τα παιδιά της στην μοναδική γέννα της που ήμαστε παρόντες. Βρήκε ένα θάμνο από μαστιχάκια και εκεί γέννησε τα μωρά της, σε ένα σημείο κλειστό από δύο μεριές, όπου μπορούσαν τα παιδιά της να προστατευτούν από τον ήλιο (ήταν καλοκαίρι). Τον πρώτο καιρό έβλεπες 3 μουρίτσες να ξεπροβάλλουν, αλλά πάνω στις 2 εβδομάδες ολόκληρα τα σώματα ξεπρόβαλλαν.
Όταν ολοκληρωθηκε ο απογαλακτισμός τους τα μωρουδάκια άρχισαν να εξερευνούν το σύμπαν αλλά τα δύο έχασαν τη ζωή τους πολύ γρήγορα από αμάξια στο δρόμο.. όμως ο Μεγάλος Τσόνγκα έζησε ένα ολόκληρο χρόνο. Σε κάποια φάση του ανήσυχου βίου του ο Τσόνγκα αποφάσισε να εξερευνήσει την αυλή του Ζάχου (τότε ο Μικές ακόμη δεν είχε έρθει). Στην μανιασμένη επίθεση του Ζάχου ο Τσόνγκα αμύνθηκε γενναία αλλά δεν θα τα κατάφερνε αν δεν έσπευδε ο πατέρας…
…ε λοιπόν, η Μεγάλη Μανίτσα, όταν ο πατέρας ακινητοποίησε τον Ζάχο είχε ήδη φτάσει στα κάγκελα της αυλής και ήταν έτοιμη να ορμήξει… και έμεινε εκεί να κοιτάζει άγρια τον Ζάχο μέχρι να πάρει δρόμο και να φύγει ο Τσόνγκα! Μετά ο Τσόνγκα ανέβηκε στον γιγάντιο ευκάλυπτο και καλούσε τη μαμά του. Όταν ο πατέρας του φώναζε να κατέβει, αυτος αρνιόταν.. χρειάστηκε να έρθει η μαμά του κάτω από τον ευκάλυπτο, να του φωνάξει για να κατέβει.. μετά τον πήρε σε ένα αναπαυτικό καλάθι και άρχισε να τον γλείφει για να τον παρηγορήσει!
Μια ιστορία από ένα φίλο της σελίδας, τον Αλέξη, για μια υπέροχη μαμά-γάτα
Αυτή η ιστορία ήταν η αφορμή ή αιτία να γραφτεί τούτο το ποστ:
Kάποτε μια μαμά γάτα, προστάτευε συνέχεια το μικρό της από τα σκυλιά της παρέας (γάτες και σκύλοι έκαναν όλοι “παρέα”, τουτέστιν συνυπήρχαν), που κάθε τόσο πήγαιναν να της το πάρουν. Μια μέρα και ενώ είχε φτάσει η ώρα του φαγητού για όλα τα ζωντανά, γάτες και σκύλους, οι σκύλοι επιτέθηκαν ξανά στο μικρο. Η μαμά γάτα έπιασε το μικρό, έτρεξε μακριά μαζί του, έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά έχασε τη μάχη, καθώς οι σκύλοι κατάφεραν και της το πήραν και το έπνιξαν. Η μαμά γάτα στάθηκε για μια στιγμή κοιτάζοντας το γεγονός κι έπειτα τα παράτησε και έφυγε τρέχοντας για το φαγητό της.
Σε πρώτη φάση μπορεί να φανεί αυτό σκληρό και ψυχρό όμως αν μου επιτρέπεται να το πω είναι μια Υ ΠΕ ΡΟ ΧΗ εκδήλωση της σοφίας του (so-called) “άγριου” ζώου, είναι στην ουσία ενσάρκωση της σοφίας της ίδιας της Ζωής. Η μάνα μάχεται για το παιδί της, τα δίνει όλα και όταν πια δεν τα καταφέρνει να το σώσει για μια στιγμή θρηνεί αλλά συνειδητοποιεί ότι το σώμα της ζητάει τροφή. Σταματάει το θρήνο και ακολουθεί την σοφία του σώματος.
Γκαλερία
Μου στείλατε αρκετές φώτος με γατομαμάδες, μαζί με τα παιδάκια τους και αν και πολλές δεν είναι σε τέλεια ανάλυση αποτυπώνουν αυτό το ιερό μυστήριο. Απολαύστε:
4 Απαντήσεις
Πολυ ωραιες και κατατοπιστικες πληροφοριες και για οσους εχουν αυτο το ζωο αλα και γιαυτους που θελουν να παρουν σας ευχαριστουμε
να σαι καλαα!χαιρομαι που τα βρισκεις χρήσιμα.. μεινε συντονισμένοοος!
Καλημέρα,
Θα ήθελα να σας διηγηθώ την ιστορία της Λούλου της Σιαμέας γάτας μας και της γέννας που έκανε το 1974 . Αφού γέννησε 5 γατάκια στην ντουλάπα τα πήρε ένα – ένα από τον λαιμό και τα παρέδωσε στο κρεβάτι της αδελφής μου . Η ίδια βγήκε στο μπαλκόνι και ξέχασε ότι είχε κάνει γατάκια. Γία να τα θηλάσει την έπαιρνε η αδελφή μου και την κρατούσε με το ζόρι κάτω γιά να θηλάσουν τα μωρά. Ήταν η χειρότερη γατομαμά αλλά η καλύτερη γάτα για μένα και την αδελφή μου.
Ευχαριστούμε Μαρία