Πότε η γάτα διώχνει τα γατάκια της

6 ιδέες για να βοηθήσετε τη μαμά-γάτα στην περίοδο του θηλασμού

Μπορεί η γατούλα που μένει μέσα στο σπίτι σας να είναι στειρωμένη, αλλά είναι πολύ πιθανό κάποια αδέσποτη γάτα της γειτονιάς που δεν έχει στειρωθεί να έχει μπει τώρα (που κοντεύει να ολοκληρωθεί η περίοδος αναπαραγωγής του Γενάρη) στην ομορφη περιπέτεια της εγκυμοσύνης και οσονούπω θα γεννήσει! Και εσείς, όπως καταλαβαίνω, θέλετε να την βοηθήσετε σε αυτή την τόσο ιερή αλλά και δύσκολη στιγμή! Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτήν με το που πραγματοποιηθεί η γέννα, αφού πρώτα μάθετε πόσο πολύ μεγάλη πρόκληση είναι για μια μαμά γάτα η πρόκληση της περιόδου του θηλασμού:

  • H μαμά-γάτα γεννάει κατά μέσο όρο περίπου 5 μικρά (το ρεκόρ ειναι .. 19)
  • Τα μωρά αρχίζουν να θηλάζουν 1 με 2 ώρες μετά τη γέννηση!
  • Τις πρώτες ημέρες η μαμά ξεκινάει τη διαδικασία του θηλασμού ξυπνώντας και γλύφοντας ένα ένα τα (τυφλά και κωφά) νεογέννητα.
  • Η μαμά κάνει τρελό γκρούμιν κάθε μέρα όλη μέρα σε όλα τα παιδιά της για να κρατήσει τη φωλιά ολοκάθαρη (φυσικά απομακρύνει και τα περιττώματά τους)
  • Τις πρώτες 24-48 ώρες κάθε νεογέννητο χρειάζεται 1 ml γάλα ανά ώρα και κάθε μέρα που περνάει η ποσότητα αυξάνεται κατά 0.5 ml, ενώ το μέγιστο κάθε γεύματος για κάθε νεογέννητο δεν ξεπερνάει τα 10 ml.
  • Τα νεογέννητα κάνουν 9 ως 12 γεύματα (θηλασμούς) κάθε μέρα
  • Κατά μέσο όρο τη δεύτερη εβδομάδα τρέφονται με 5-7 ml σε κάθε γεύμα!

Έλεγχος στον κτηνίατρο

Μια εβδομάδα μετά τη γέννηση πάρτε τη μητέρα γάτα και τα νεογέννητα στον κτηνίατρό σας για έλεγχο. Εάν η μητέρα γάτα δεν είχε εμβολιαστεί ως τώρα, θα ήταν καλή στιγμή να το κάνετε. Επίσης, θα μπορούσε να πάρει θεραπεία για σκουλήκια, για να προστατεύσει τόσο την ίδια όσο και τα γατάκια της.

Φροντίδα της μαμάς γάτας και των νεογέννητων

Οι πρώτες δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση είναι οι πιο σημαντικές για μια μητέρα γάτα και τα νεογέννητα γατάκια της.  Εάν η μητέρα έχει προβλήματα μετά τον τοκετό, αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Παράλληλα σε αυτή την περίοδο τα γατάκια θα πρέπει να αναπτύσσονται γρήγορα! Για περισσότερες λεπτομέρειες για τον θηλασμό κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

1. Η μητέρα γάτα θα καθορίσει πόσο συχνά να την επισκέπτεστε

Αφήστε τη μητέρα γάτα να καθορίσει πόσο έντονα επιθυμεί να την προσέχετε. Εάν είχατε στενές σχέσεις πριν τη γέννα μπορεί να καλοδεχτεί τις επισκέψεις σας. Όμως μια άγνωστη αδέσποτη γάτα μπορεί να προτιμά να μείνετε μακριά. Εφόσον τα γατάκια θηλάζουν συχνά και φαίνεται να ανθίζουν, όλα θα είναι εντάξει και μην επιδιώκετε να την επισκέπτεστε συχνά.

κάθε πότε γεννάει η γάτα

2. H ιδανική φωλιά μιας μαμάς γάτας και των νεογέννητων

Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα  κρατήστε τη μητέρα γάτα και τα μωρά της σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, ιδανικά ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι αρκετά ζεστό, καθώς τα γατάκια δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όταν είναι μόνο λίγων ημερών. Η γάτα λεχώνα μπορεί να κρατήσει τα μωρά ζεστά, αλλά αν φύγει για να φάει ή να χρησιμοποιήσει την αμμοδόχο, τα γατάκια μπορεί να κρυώσουν. Το κρύο είναι ένας από τους πιο κρίσιμους κινδύνους για τα νεογέννητα γατάκια. Συνεπώς παρέχετε κουβέρτες, λάμπα θερμότητας ή μια ηλεκτρική κουβέρτα για να διασφαλίσετε ότι τα γατάκια θα παραμείνουν ζεστά.

Βρείτε ένα μεγάλο κουτί όπου θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως η φωλιά της γάτας και των νεογέννητων. Στον πάτο του βάλτε μια στοίβα από πετσέτες. Τα νεογέννητα γρήγορα θα λερώσουν την πάνω πάνω πετσέτα και θα είναι βολικό να την αφαιρείτε (για να την πάτε για πλύσιμο) και να αποκαλύπτεται η από κάτω, καθαρή πετσέτα! Κρατήστε κοντά στη φωλιά την αμμοδόχο για τη μητέρα γάτα, το φαγητό και τα μπολ με νερό και φαγητό. 

3. Τι πρέπει να τρώει η γάτα μετά τη γέννα

Αν ειναι οικονομικά δυνατό επιλέξτε για τη λεχώνα γάτα διατροφή υψηλής ποιότητας (κατά βάση υγρή τροφή – δείτε τις προτάσεις μου για τις καλύτερες υγρές τροφές ΕΔΩ). Υπάρχουν μάλιστα ειδικά συμπληρώματα για αναπλήρωση του γάλακτος που χρησιμοποιεί η μητέρα για να ταϊσει τα νεογέννητα (KMR – Kitten Milk Replacement. Τέτοια ειδικά διαμορφωμένα τρόφιμα διασφαλίζουν ότι μια θηλάζουσα μητέρα μετά τον τοκετό θα πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Παράλληλα τροφές από υψηλής ποιότητας φρέσκα συστατικά (όχι οστεαλευρα και υποπροϊόντα) με μπόλικη ενέργεια αλλά και μαγειρεμένες τροφές (όπως βρασμένο κοτόπουλο με το ζωμό του) θα μπορούσαν να προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια στη λεχώνα ώστε να ανταπεξέλθει στο έργο της. Σε αυτό το σημείο να πω ότι συχνά ενδείκνυται σε τέτοιες περιόδους η μαμά γάτα να τρέφεται με τροφή για γατάκια (kitten) η οποία συνήθως είναι πιο πλούσια σε θερμίδες, πρωτεϊνη, λίπη και βιταμίνες! Διαβάστε περισσότερα για τις kitten τροφές ΕΔΩ.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.. Πότε η γάτα διώχνει τα γατάκια της;

4. Διατροφή & φροντίδα των νεογέννητων

Μετά την τρίτη εβδομάδα (ως τότε η μαμά γάτα έχει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτά) πλέον τα νεογέννητα είναι ικανά να φάνε τροφή πέρα από το γάλα της μαμάς τους, οπότε μπορείτε να τους συστήσετε την υγρή διατροφή, χρησιμοποιώντας και πάλι συμπληρώματα KMR.

Επίσης συστήστε τους και την αμμοδόχο και αποφύγετε άμμο από μπετονίτη – όπως πάντα θα σας πρότεινα pellet για μια οικονομική και υγιεινή λύση χωρίς οσμές (προσοχή το Pellet να είναι χωρίς προσμίξεις και Α1 ποιότητας)

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να βρείτε το Pellet που χρησιμοποιεί ο Τσίτσος και να το αγοράσετε αν επιθυμείτε

5. Θέματα υγείας των νεογέννητων

Τα εντερικά παράσιτα (αντιμετωπίζονται με πάστα για σκουλήκια γάτας στα μωρά γάτακια ή με χάπι για σκουλήκια γάτας στις μεγαλύτερες γάτες) είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα νεογέννητα γατάκιαΆλλα προβλήματα υγείας στα νεαρά γατάκια είναι οι μολυσματικές ασθένειες, όπως αναπνευστικές λοιμώξεις (όπως χλαμυδίωση και ρινοτραχειίτιδα) και συγγενείς ασθένειες.

Κάποιες φορές τα νεογέννητα υποφέρουν από ένα σύνδρομο που δεν τους επιτρέπει να αναπτυχθούν κανονικά. Αν  παρατηρήσετε ότι ένα από τα γατάκια είναι γενικά πιο ληθαργικό και κοιμάται πολύ περισσότερο από τα αδέλφια του, μπορεί να είναι ένα σημάδι αυτού του συνδρόμου. Αυτό το γατάκι απαιτεί άμεση προσοχή από κτηνίατρο που ιδανικά θα ειδικεύεται στη φροντίδα των μικρών γατών!

6. Θέματα υγείας της μαμάς γάτας

Η εγκυμοσύνη, η γέννηση και η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ένα αγχωτικό διάστημα για το σώμα μιας νέας μητέρας γάτας. Αυτό που συμβαίνει σε μια μαμά γάτα μετά τη γέννηση είναι ότι βρίσκονται σε δράση πλήθος ορμονών ενώ ταυτόχρονα ξεκινά η παραγωγή γάλακτος και συνάμα η ανάρρωση από τη διαδικασία της γέννησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Υπάρχουν μερικές σοβαρές καταστάσεις που πρέπει να προσέχετε στη μητέρα γάτα σας:

Μαστίτιδα
Η μαστίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη των αγωγών του γάλακτος, η οποία συμβαίνει όταν η παραγωγή γάλακτος της μητέρας γάτας εμποδίζεται από φλεγμονώδεις μαστικούς αδένες. Οι θηλές διογκώνονται και είναι θερμές, με εμφανή σημάδια και είναι πιθανό η μητέρα γάτα να αρνηθεί να επιτρέψει στα γατάκια να θηλάσουν. Η μαστίτιδα είναι κτηνιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά που χτυπάνε την μόλυνση.

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να κάνω μια επείγουσα παρένθεση και να σας πω τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε στο δρόμο σας ορφανά ή εγκαταλελειμμένα νεογέννητα γατάκια:

Υποκαλιαιμία
Ας επανελθουμε όμως στα θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει μια λεχώνα γάτα και ας αναφερθούμε στην υποκαλιαιμία, γνωστή και ως «πυρετός του γάλακτος», είναι σπάνια στις γάτες, αλλά και αυτή είναι μια ακόμη  κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από κτηνιατρικής άποψης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, μυϊκούς σπασμούς, ανησυχία και υπερβολικό λαχάνιασμα. Αν συμβεί αυτό όσο η μητέρα αναρρώνει, τα γατάκια θα πρέπει να τρέφονται από εσάς με μπιμπερό ή σύριγγα.

Μητρίτιδα
Η μητρίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη της μήτρας. Είναι ακόμη μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης από κτηνιατρικής άποψης. Κανονικά η μητέρα γάτα έχει συνήθως φυσιολογική αποστράγγιση του κόλπου έπειτα από τον τοκετό. Αν όμως παρατηρήσετε μια έντονη, απαίσια μυρωδιά, μπορείτε να αρχίζετε να υποψίαζεστε οτι υποφέρει από μητρίτιδα. Άλλα συμπτώματα της μητρίτιδας περιλαμβάνουν λήθαργο, πυρετό και απώλεια παραγωγής γάλακτος.

Αν συμβεί αυτό η μητέρα θα χρειαστεί θεραπεία και φροντίδα και για όσο αναρρώνει, τα γατάκια θα πρέπει να τρέφονται και να φροντίζονται από εσάς με μπιμπερό ή σύριγγα.

Για το τέλος σας άφησα το καλύτερο! Ένα βίντεο που συνοψίζει τις 7 πρώτες μέρες του θηλασμού. Υλικό για το βίντεο άντλησα από τα κλιπ που μου έστειλε η φίλη της σελίδας Δέσποινα Καραθανάση, που βιντεοσκόπησε όλη την πρώτη εβδομάδα αυτού του υπέροχου μυστήριου! Δείτε το όλο, διότι έχει πολύ όμορφες στιγμές: 

Εσείς έχει λάχει να βοηθήσετε ποτέ μια γατούλα λεχώνα και τα γατάκια της; Περιμένω τα σχόλιά σας!

ΥΓ: Ανακαλύψτε γιατί η γάτα τρώει τα γατάκια της σε κάποιες πολύ ακραίες περιπτώσεις

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

4 Απαντήσεις

  1. Υπέροχο βιντεάκι!!!! Από παιδί έχω να δω νεογέννητα γατάκια, από τότε που γεννούσαν οι γάτες της αυλής μας στο νησί και τους έφτιαχνε ο πατέρας μου φωλίτσες και μου απαγόρευε να τα πλησιάζω και να τα πιάνω. Πολύ χρήσιμες κι οι συμβουλές Τσίτσω μου, αν και εύχομαι να μην χρειαστούν….

  2. Το καλοκαίρι στο νησί είχαν αυτή την όμορφη εμπειρία!

    Η αδέσποτη γατούλα που έρχεται σπίτι μου, γέννησε τα τέσσερα γατάκια της στην αυλή μου!
    Ήταν υπέροχο! Μετά από δύο μέρες τα πήρε και κάπου αλλού τα έκρυψε και τα ξανάφερε έπειτα από ένα μηνα!
    Είχα άλλο ένα ορφανό το οποίο άφηνε να θηλάζει μαζί με τα δικά της!
    Αυτό ήταν ακόμα πιο φανταστικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *