Τα πάντα για την τουαλέτα της γάτας μας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Είναι αλήθεια ότι το θέμα Αφόδευση Γάτας είναι ένα από τα πιο βασικά που αντιμετωπίζουν οι γονείς των γατών και γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε ενδελεχώς με αυτό. 

Στις πρώτες μέρες της ζωής μας εμείς οι γάτες δεν είμαστε ικανές να εκτελέσουμε τις λειτουργίες της λειτουργίες της απέκκρισης. Γι’ αυτό η γατομαμά γλύφει τα γεννητικά όργανα ώστε προκαλέσει την ούρηση και την αφόδευση. Αντίστοιχα αν ένα νεογέννητο γατάκι εγκαταλειφθεί από τη μαμά του πρέπει οι άνθρωποι που θα το υθιοθετήσουν να αναπληρώσουν το κενό της μητέρας και με ένα υγρό χαρτί να το χαϊδέψουν στα γεννητικά όργανα για να προκαλέσουν τις παραπάνω λειτουργίες!

Πως εκπαιδεύουμε ένα γατάκι να αφοδεύει στην τουαλέτα;​

Μετά τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες της ζωής τους τα γατάκια είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν την αμμοδόχο, την τουαλέτα τους δηλαδή, που είναι γεμάτη ειδική άμμο (συνήθως από πηλό μπετονίτη), για την αφόδευση και ούρηση. Για να μάθει ενα γατάκι (ή μια γάτα που ποτέ δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει αμμοδόχο) να χρησιμοποιεί την τουαλέτα υπάρχει μια σειρά από απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1. Αρχικά σε κεντρικό σημείο του σπιτιού βάζουμε μια τουαλέτα γάτας, ανοιχτή, χωρίς καπάκι και βάζουμε τη γατούλα μέσα σε αυτήν. Στη συνέχεια πιάνουμε τα μπροστινά ποδαρακια και τα σέρνουμε μέσα στην άμμο, προσομοιώνοντας την κίνηση του σκαψίματος που είναι γραμμένη στο DNA της γάτας (η γάτα στη φύση συνήθως σκάβει και κρύβει τα περιττώματά της για να μην αφήνει τα οσφρητικά της ίχνη). Κάνοντας αυτή την κίνηση ουσιαστικά ξυπνάτε αυτή την πληροφορία που είναι γραμμένη στο DNA της γάτας και πολύ γρήγορα καταλαβαίνει και η ίδια ότι πρέπει να ακολουθήσει αυτή την ιεροτελεστία της αφόδευσης, του σκαψίματος και του θάψιμου των περιττωμάτων!

2. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι αν η άμαθη γατούλα δεν λάβει το μήνυμα με τη μία, μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε στην άμμο τα περιτώματά της ώστε να της δώσετε ένα ακόμη σήμα για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει.

3. Αν η γάτα αντιληφθεί την λειτουργία της αμμοδόχου και αρχίζει πλέον να κάνει την ανάγκη της εκεί μπορείτε να προσθέσετε στην αμμοδόχο το καπάκι της και αρχικά να κρατήσετε την πόρτα της ανοιχτή. Αν αυτο δεν πτοήσει τη γάτα σας και συνεχίζει να μπαίνει κανονικά μέσα στην τουαλέτα, μπορείτε πλέον να κλείσετε και την πόρτα της 

4. Πλέον η γάτα γνωρίζει να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο. Δεν είναι ανάγκη να παραμείνει αυτή σε περιόπτη θέση για λόγους ωσμών και  διασποράς της άμμου σε κεντρικά σημεία του σπιτιού. Άλλωστε  η γατά επιθυμεί να διατηρεί την ιδιωτικότητα της όταν βρίσκεται στην τουαλέτα της!

5. Τέλος φροντίζουμε να τοποθετήσουμε ένα ειδικο πατάκι μπροστά στην τουαλέτα, ώστε στα πρώτα βήματα της η γάτα, βγαίνοντας έξω από την τουαλέτα, να πατήσει σε αυτό και να αφήσει εκεί όση άμμο υπήρχε στις πατούσες της (ή έστω την περισσότερη) και να μην την διασπείρει σε όλο το σπίτι! 

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα η διαδικασία της χρησιμοποιήσης της τουαλέτας θα γίνει εξαιρετικά απλή για τη γάτα σας!

Τι άμμο να χρησιμοποιήσω στην τουαλέτα της γάτας μου

Να αναφέρουμε εδώ ότι κομβικό ρόλο στη διαδικασία της αφόδευσης φυσικά διαδραμίζει η αμμος της τουαλέτας που πρέπει πάντα να είναι καθαρή. Εσείς γνωρίζατε ότι όταν καθαρίζετε την τουαλέτα, μας πιάνει μια ανυπομονησία και περιμένουμε πως και πως να ολοκληρωθεί η καθαριότητα για να ορμήξουμε στην αμμοδόχο μας, να σκάψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο και να γιορτάσουμε τον ερχομό της καθαρής, φρέσκιας άμμου μας;

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές επιλογές άμμου με πιο διαδεδομένη την άμμο μπετονίτη, ενώ υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως κρυσταλλική άμμος, πέλλετ (συμπιεσμένο ροκανίδι) και άμμος από σιτηρά (καλαμπόκι κλπ). Τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής μου χρησιμοποιούσα άμμο από μπετονίτη, αλλά αποφάσισα να αλλάξω τον μπετονίτη με πέλλετ για τους παρακάτω λόγους:

 • οι οσμές δεν καλυπτόταν πλήρως
 • οι κόκκοι διασπείρονταν σε όλο το σπίτι
 • το κόστος ήταν υψηλό (άλλες ιδέες για περιορισμό του κόστους της γάτας σας σε αυτό το άρθρο)
 • εισέπνεα για τόσα χρόνια την σκόνη του μη τοξικού μπετονίτη, ο οποίος συσσωρεύεται με τα χρόνια στους πνεύμονες και υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει κάποια προβλήματα

H αλλαγή έγινε κάπως τυχαία όταν στειρώσαμε μια από τις γάτες της αυλής, την Ταζ και αυτή έπρεπε να μείνει για κάποιες μέρες μετά την στείρωση της σε ένα κλειστό δωμάτιο (για να μην έχει επαφές μαζί μου, που δεν τις θέλω καθόλου) με ανοιχτή τουαλέτα. 

Η απουσία οσμών, σκόνης και η μηδενική διασπορά του πέλλετ στην περίπτωση της Ταζ με έκανε να πάρω την απόφαση να το δοκιμάσω και η αλλαγή τελικά με ενθουσίασε! 

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να βρείτε το πέλλετ που χρησιμοποιεί ο Τσίτσος και να το αγοράσετε αν επιθυμείτε

Το πέλλετ όταν απορροφάει τα ούρα θρυμματίζεται και πέφτει στον πάτο της τουαλέτας, αφήνοντας πάνω το καθαρό, άθικτο πέλλετ. Ετσι χρειάστηκε να αγοράσω μια καινούρια τουαλέτα με συρόμενο καπάκι στην οποία προσάρμοσα μια μεταλλική ανοξείδωτη σίτα (κατάλληλων διαστάσεων, την οποία παρήγγειλα σε σιδερά) που προσαρμοζόταν σε τέτοια θέση (ύψος) της τουαλέτας που να επιτρέπει το τράβηγμα του συρόμενου καπακιού για να απορριφθεί με μια κίνηση το θρυμματισμένο πέλλετ. Με αυτό τον τρόπο μένει πάνω από τη σίτα το καθαρό άθικτο πέλλετ και ξεφορτωνόμαστε έυκολα τα θρύμματα – κάτι που αυξάνει και το χρόνο ζωής του πέλλετ.

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να βρείτε την τουαλέτα που χρησιμοποιεί ο Τσίτσος και να την αγοράσετε αν επιθυμείτε.

Αν όμως δεν θέλετε να παραγγέλνετε έξτρα σίτα μπορείτε να διαλέξετε καποια τουαλέτα με ενσωματωμένη πλαστική σίτα - που όμως είναι ανοιχτή από πάνω - όπως αυτή ΕΔΩ.

Πως με μια μικρή τροποποίηση μπορώ να κάνω την συνηθισμένη τουαλέτα μου κατάλληλη για το κοσκίνισμα του πέλλετ;

Μια φίλη της σελίδας στο facebook πρότεινε μια έξυπνη ιδέα για να μεταμορφώσετε την συμβατική τουαλέτα της γάτας σας σε κατάλληλη για να απορρίπτει τα θρύμματα του πέλλετ. Η λύση είναι να κάνετε πολλές τρύπες στον πυθμένα της τουαλέτας (τρύπες από τις οποιες φυσικά να μη χωράει να περάσει ο κόκκος του πέλλετ) και στη συνέχεια να προσαρμόσετε από κάτω ένα δοχείο κατάλληλου μεγέθους, που θα συλλέγει την σκόνη (θρυμματισμένο πέλλετ). Αυτή ειναι μια πολύ έξυπνη και ανέξοδη ιδέα!

Γιατί η γάτα μου αφοδεύει εκτός τουαλέτας; Τι λύσεις προτείνει ο Τσίτσος;

Για τη γάτα αφόδευση σημαίνει ιεροτελεστία! Τι συμβαίνει όμως άραγε σε κάποιες περίεργες περιπτώσεις και συμβαίνει το απευκταίο: Nα τα κάνουμε εκτός αμμοδόχου!; Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μηνύματα που μου στέλνετε!  

Παρόλο που η γάτα σας έχει μάθει να χρησιμοποιεί σχολαστικά την τουαλέτα της, αξάφνου βρίσκετε κόπρανα γάτας σε διάφορα άλλα μέρη του σπιτιού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει τύχει ποτέ σε μένανε, διότι εγώ έχω και μια αριστοκρατική καταγωγή που δεν θα μου επέτρεπε τέτοια απρέπεια, όμως σε άλλες γάτες συμβαίνει και αν με ρωτάτε, σύμφωνα με την εμπειρία μου αυτό οφείλεται κυρίως σε στρεσσάρισμα της γάτας από διάφορους παράγοντες ή σε κάποιο θέμα υγείας. Ας δούμε αυτούς τους παράγοντες και ανακαλύψουμε τη λύση του προβλήματος σε κάθε μια από τις περιπτώσεις

 • Η Τσία (μια θρυλική γατούλα που βρήκε άδοξο θάνατο στο δρόμο-σκοτώστρα) για παράδειγμα, άρχισε να κάνει τα κακάκια της οπουδήποτε αλλού εκτός από την τουαλέτα από την ημέρα που ωρίμασε σεξουαλικά και οι γονείς την περιόριζαν εντός σπιτιού (γιατί υπέφερε από μια εξάρθρωση του ποδιού), ενώ εκείνη ήθελε να συναντήσει το ερωτικό της ταίρι. Κάποια στιγμή κατάφερε να σκίσει τη σίτα και να βγεί εκτός σπιτιού δίνοντάς ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα.
  ΛΥΣΗ: Είτε την αφήνετε να βρει το ταίρι της είτε .. την στειρώνετε. Εγώ μονο να πω (όπως και σε κάθε άλλο θέμα) δεν υπάρχει σωστό και λάθος.  
 • Επίσης αν η τουαλέτα της γατούλας μας είναι πολύ βρώμικη, αναγκάζει την στρεσσαρισμένη ιδιοκτήτριά της να αναζητήσει άλλο σημείο για την αφόδευσή της.
  ΛΥΣΗ: Είστε λίγο πιο συνεπείς, διάολε και δεν περιμένετε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο
 • Αλλαγή της “άμμου” της τουαλέτας πχ από μπετονίτη σε πέλλετ ή κρυσταλλική άμμο μπορεί να ενοχλήσει τα μάλα τη γατούλα σας που σαν ένδειξη διαμαρτυρίας μπορει να αρχίσει να αμολάει τα σκατουλάκια της προς πάσα κατεύθυνση
  ΛΥΣΗ: Κάνετε τη μετάβαση πολυυ σταδιακά, βάζοντας λίγη ποσότητα από το νέο υλικό, και σταδιακά το αυξάνετε
 • ερχομός μια καινούριας γατούλας, ή ακόμη και ενός σκύλου στο σπίτι στρεσσάρει την κυρία του σπιτιού η οποία με το δίκιο της για να διαμαρτυρηθεί απαρνιέται την τουαλέτα της και τα κάνει όπου της έρθει! Ε, με το δίκιο της αν με ρωτάτε! Αν και ούτε αυτό το έχω κάνει ποτέ, αν και οι γονείς έχουν προσπαθήσει να μου πασάρουν διάαααφορες γάτες κατά καιρούς, αλλά εγώ ξέρετε.. στο ύψος μου. 
  ΛΥΣΗ: Απομονώνετε το νέο μέλος της παρέας και ακολουθείτε μια πορεία σταδιακής εξοικείωσης. Κάντε κλικ στην εικόνα για τον αναλυτικό οδηγό μας:
 • Ακόμη και η παρουσία ξένων ανθρώπων μπορεί να στρεσάρει τη γατούλα σας (ρωτήστε και μένανε) που τους βλέπει σαν εισβολείς και είναι πιθανό να θελήσεις να μαρκάρει την περιοχή της χρησιμοποιώντας τα περιττώματά της.
  ΛΥΣΗ: Αν δεν είναι αργά φροντίζετε να κοινωνικοποιείτε τη γάτα σας εγκαίρως να συναναστρέφεται με φίλους σας 
 • Πιθανή διάρροια μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα στη γατούλα που ίσως να μην προλάβει να μπει στην τουαλέτα της και να κάνει αυτό που πρέπει
  ΛΥΣΗ: Φροντίζετε τη διατροφή της για να διορθωθεί το θέμα της διάρροιας (πχ βράζετε ρύζι με κοτόπουλο) ή δίνετε κατάλληλα συμπληρώματα όπως Pro Max. Αν φυσικό η διάρροια δεν οφείλεται σε θέμα διατροφής τότε μπορεί η γατούλα σας να έχει κάποιο άλλο, πιο σοβαρό θέμα που πρέπει να διερευνήσετε.
 • Αν η γάτα μας παρουσιάζει κάποιο κινητικό πρόβλημα ύστερα από κάποιο ατύχημα είναι πιθανο να μην μπορεί να κινηθεί άνετα και να της είναι δύσκολο να μπει μεσα στην τουαλέτα της. 
  ΛΥΣΗ: Τοποθετείτε ένα χαμηλό δοχείο, όχι κλειστό, με άμμο σε δεύτερο σημείο, για μια δεύτερη πιο εύκολα προσβάσιμη περιοχή

Αν  τα παραπάνω δεν κάλυψαν τις απορίες σας σε σχέση με το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα της αφόδευσης εκτός τουαλέτας τότε πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τον αναλυτικότατο οδηγό της ειδικής στα προβλήματα της γάτας Μαρίας Σάββα για το πως να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα! Κάντε κλικ στην εικόνα και αρχίστε τη μελέτη:

Κλείνοντας ετούτο το άρθρο πρέπει να επισημάνουμε ότι  το θέμα της τουαλέτας της γάτας είναι πολυδιάστατο και πρέπει να το μελετήσουμε εξωνυχιστικά.  Μείνετε συντονισμένοι!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

6 Απαντήσεις

 1. Έχουμε και ενδιάμεση περίπτωση. Όταν ο γατούλης μπαίνει στο δοχείο σε λάθος στάση, με τα οπίσθια έξω από αυτό, οπότε… διακοσμεί το δάπεδο. Τι να του πεις τώρα.

 2. Μπαίνει η γατούλα στην αμμοδοχο σκάβει με τα μπροστινά πόδια κανονικά αλλά δεν γυρίζει να τα κάνει εκει που εσκαψε, παραμένει στραμμενει προς τη σκαμμένη πλευρά και τα κάνει προς την αντίθετη κατεύθυνση μ αποτέλεσμα αρκετές φορές να τα κάνει έξω από την αμμοδοχο.
  Πως την εκπαιδεύω να γυρίζει να τα καεί στο σημείο που έχει σκάψει;

  1. Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως μια πιο μεγάλη τουαλέτα να βοηθούσε. Επίσης ίσως με ανοιχτή τουαλέτα να την βάλεις σε ένα σημείο πιο βαθιά και να κανεις τα ποδαράκια της να σκάψουν εκεί. Επίσης ίσως ένα σκατουλακι τοποθετημενο στο βάθος της τουαλέτας να την οδηγούσε προς τα εκεί!

 3. Εγώ υιοθέτησα ένα αρσενικό γατο του δρόμους που είναι χρονιάρης. Τον έχω στεριώσει και θέλω να μένει στο σπίτι γιατί κοιμάται με τον γιο μου. Προσπαθώ να του μάθω την άμμο αλλά δεν τα καταφέρνω. Ή περιμένει να τον βγάλω έξω την ημέρα (έχω κήπο) ή το βράδυ το κάνει στο χαλάκι του μπάνιου και με αναγκάζει να τον αφήνω έξω το βράδυ! Τον έχω βάλει μέσα στην αμοδοχο, του σκαβω, έβαλα εκεί μέρος από το χαλάκι που τα είχε κάνει για μυρωδιά τίποτα!!! Τι κάνω????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *