Τα πάντα για την τουαλέτα της γάτας μας

Είναι αλήθεια ότι το θέμα Αφόδευση Γάτας είναι ένα από τα πιο βασικά που αντιμετωπίζουν οι γονείς των γατών και γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε ενδελεχώς με αυτό. 

Στις πρώτες μέρες της ζωής μας εμείς οι γάτες δεν είμαστε ικανές να εκτελέσουμε τις λειτουργίες της λειτουργίες της απέκκρισης. Γι’ αυτό η γατομαμά γλύφει τα γεννητικά όργανα ώστε προκαλέσει την ούρηση και την αφόδευση. Αντίστοιχα αν ένα νεογέννητο γατάκι εγκαταλειφθεί από τη μαμά του πρέπει οι άνθρωποι που θα το υθιοθετήσουν να αναπληρώσουν το κενό της μητέρας και με ένα υγρό χαρτί να το χαϊδέψουν στα γεννητικά όργανα για να προκαλέσουν τις παραπάνω λειτουργίες!

Πως εκπαιδεύουμε ένα γατάκι να αφοδεύει στην τουαλέτα;​

Μετά τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες της ζωής τους τα γατάκια είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν την αμμοδόχο, την τουαλέτα τους δηλαδή, που είναι γεμάτη ειδική άμμο (συνήθως από πηλό μπετονίτη), για την αφόδευση και ούρηση. Για να μάθει ενα γατάκι (ή μια γάτα που ποτέ δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει αμμοδόχο) να χρησιμοποιεί την τουαλέτα υπάρχει μια σειρά από απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1. Αρχικά σε κεντρικό σημείο του σπιτιού βάζουμε μια τουαλέτα γάτας, ανοιχτή, χωρίς καπάκι και βάζουμε τη γατούλα μέσα σε αυτήν. Στη συνέχεια πιάνουμε τα μπροστινά ποδαρακια και τα σέρνουμε μέσα στην άμμο, προσομοιώνοντας την κίνηση του σκαψίματος που είναι γραμμένη στο DNA της γάτας (η γάτα στη φύση συνήθως σκάβει και κρύβει τα περιττώματά της για να μην αφήνει τα οσφρητικά της ίχνη). Κάνοντας αυτή την κίνηση ουσιαστικά ξυπνάτε αυτή την πληροφορία που είναι γραμμένη στο DNA της γάτας και πολύ γρήγορα καταλαβαίνει και η ίδια ότι πρέπει να ακολουθήσει αυτή την ιεροτελεστία της αφόδευσης, του σκαψίματος και του θάψιμου των περιττωμάτων!

2. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι αν η άμαθη γατούλα δεν λάβει το μήνυμα με τη μία, μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε στην άμμο τα περιτώματά της ώστε να της δώσετε ένα ακόμη σήμα για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει.

3. Αν η γάτα αντιληφθεί την λειτουργία της αμμοδόχου και αρχίζει πλέον να κάνει την ανάγκη της εκεί μπορείτε να προσθέσετε στην αμμοδόχο το καπάκι της και αρχικά να κρατήσετε την πόρτα της ανοιχτή. Αν αυτο δεν πτοήσει τη γάτα σας και συνεχίζει να μπαίνει κανονικά μέσα στην τουαλέτα, μπορείτε πλέον να κλείσετε και την πόρτα της 

4. Πλέον η γάτα γνωρίζει να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο. Δεν είναι ανάγκη να παραμείνει αυτή σε περιόπτη θέση για λόγους ωσμών και  διασποράς της άμμου σε κεντρικά σημεία του σπιτιού. Άλλωστε  η γατά επιθυμεί να διατηρεί την ιδιωτικότητα της όταν βρίσκεται στην τουαλέτα της!

5. Τέλος φροντίζουμε να τοποθετήσουμε ένα ειδικο πατάκι μπροστά στην τουαλέτα, ώστε στα πρώτα βήματα της η γάτα, βγαίνοντας έξω από την τουαλέτα, να πατήσει σε αυτό και να αφήσει εκεί όση άμμο υπήρχε στις πατούσες της (ή έστω την περισσότερη) και να μην την διασπείρει σε όλο το σπίτι! 

6. Αν παρόλα τα προηγούμενα η γάτα επιμένει να μην αφοδεύει στην τουαλέτα, ψαχτείτε διότι είναι πολύ πιθανό να υποφέρει από κάποιο προβλημα υγείας και πιο συχνα κάποιο πρόβλημα στο ουροποιητικό της! Πρόσφατα ο άμαθος Γκριζούλης αδεσποτουλης που υποφέρει απο FeLV & FIV δεν δεχόταν να χρησιμοποιησει με τιποτα την τουαλετα ώσπου συνειδητοποιήσαμε ότι υπέφερε απο ουρολοίμωξη. Η χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης διόρθωσε το πρόβλημα σε μια ημέρα!

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα η διαδικασία της χρησιμοποιήσης της τουαλέτας θα γίνει εξαιρετικά απλή για τη γάτα σας!

Τι άμμο να χρησιμοποιήσω στην τουαλέτα της γάτας μου

Να αναφέρουμε εδώ ότι κομβικό ρόλο στη διαδικασία της αφόδευσης φυσικά διαδραμίζει η αμμος της τουαλέτας που πρέπει πάντα να είναι καθαρή. Εσείς γνωρίζατε ότι όταν καθαρίζετε την τουαλέτα, μας πιάνει μια ανυπομονησία και περιμένουμε πως και πως να ολοκληρωθεί η καθαριότητα για να ορμήξουμε στην αμμοδόχο μας, να σκάψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο και να γιορτάσουμε τον ερχομό της καθαρής, φρέσκιας άμμου μας;

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές επιλογές άμμου με πιο διαδεδομένη την άμμο μπετονίτη, ενώ υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως κρυσταλλική άμμος, πέλλετ (συμπιεσμένο ροκανίδι) και άμμος από σιτηρά (καλαμπόκι κλπ). Τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής μου χρησιμοποιούσα άμμο από μπετονίτη, αλλά αποφάσισα να αλλάξω τον μπετονίτη με πέλλετ για τους παρακάτω λόγους:

 • οι οσμές δεν καλυπτόταν πλήρως
 • οι κόκκοι διασπείρονταν σε όλο το σπίτι
 • το κόστος ήταν υψηλό (άλλες ιδέες για περιορισμό του κόστους της γάτας σας σε αυτό το άρθρο)
 • εισέπνεα για τόσα χρόνια την μπόλικη σκόνη της άμμου (να σημειωσουμε εδω οτι ο μπετονίτη είναι μη τοξικός)
 
Κάπως έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω το πέλλετ!  Μυρωδιά ξύλου, ελάχιστη σκόνη, αλλά δύσκολος καθαρισμός γιατί το πέλλετ όταν απορροφάει τα ούρα θρυμματίζεται και είναι δύσκολο να απομονώσεις τα θρύμματα. Και τότε ανακάλυψα το φοβερό αυτοσυγκολλούμενο πέλλετ Cature που καθαρίζεται ακριβώς τόσο εύκολα οσο ο μπετονίτης! Στον σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να το αποκτήσετε, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 105 Τσιτσόγατες (χωρίς να επιβαρυνθείτε εσείς)

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να βρείτε το πέλλετ που χρησιμοποιεί ο Τσίτσος και να το αγοράσετε αν επιθυμείτε

Οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συμβατική τουαλέτα για αυτό το θαυματουργό αυτοσυγκολλούμενο πέλλετ! Βρείτε τις προτεινόμενες τουαλέτες του Τσίτσου ακριβώς ΕΔΩ!

Οι πειραματισμοί δεν σταμάτησαν εδώ. Βλέπετε όλοι μιλούσαν για τον περίφημο μπετονίτη EverClean, που είναι ίσως ο πιο δημοφιλής μπετονίτης. Η πρόσφατη δοκιμή μου με ενθουσίασε διότι κάνει φοβερη διαχείριση των οσμών – πρακτικά δεν καταλαβαίνει κανείς ότι στο σπίτι υπάρχει γάτα – αλλά αυτό με Ε ΛΑ ΧΙ ΣΤΗ σκόνη! Οπότε για όσους προτιμούν τον μπετονίτη αυτή ίσως είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Αν θέλετε να τον αποκτήσετε κάντε κλικ ΕΔΩ!

Πως με μια μικρή τροποποίηση μπορώ να κάνω την συνηθισμένη τουαλέτα μου κατάλληλη για το κοσκίνισμα του συμβατικού πέλλετ;

Αν επιμένετε να χρησιμοποιήσετε συμβατικό πέλετ σας έχω μια έξυπνη ιδέα: μια φίλη της σελίδας στο facebook πρότεινε ένα τρόπο για να μεταμορφώσετε την συμβατική τουαλέτα της γάτας σας σε κατάλληλη για να απορρίπτει τα θρύμματα του πέλλετ. Η λύση είναι να κάνετε πολλές τρύπες στον πυθμένα της τουαλέτας (τρύπες από τις οποιες φυσικά να μη χωράει να περάσει ο κόκκος του πέλλετ) και στη συνέχεια να προσαρμόσετε από κάτω ένα δοχείο κατάλληλου μεγέθους, που θα συλλέγει την σκόνη (θρυμματισμένο πέλλετ). Αυτή ειναι μια πολύ έξυπνη και ανέξοδη ιδέα!

Πόση άμμο βάζουμε στη γάτα

Πόση άμμο βάζουμε στη γάτα μας (μέσα στην τουαλέτα της) για να μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά; 5 με 7 εκατοστά φαίνεται να είναι αρκετά.. και όταν την καθαρίζουμε πρέπει να αφαιρούμε την βρώμικη άμμο και να προσθέτουμε ξανά καινούρια ώστε να φτάσει και πάλι στα 5 με 7 εκατοστά.

Γιατί η γάτα μου αφοδεύει εκτός τουαλέτας; Τι λύσεις προτείνει ο Τσίτσος;

Για τη γάτα αφόδευση σημαίνει ιεροτελεστία! Τι συμβαίνει όμως άραγε σε κάποιες περίεργες περιπτώσεις και συμβαίνει το απευκταίο: Nα τα κάνουμε εκτός αμμοδόχου!; Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μηνύματα που μου στέλνετε!  

Παρόλο που η γάτα σας έχει μάθει να χρησιμοποιεί σχολαστικά την τουαλέτα της, αξάφνου βρίσκετε κόπρανα γάτας σε διάφορα άλλα μέρη του σπιτιού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει τύχει ποτέ σε μένανε, διότι εγώ έχω και μια αριστοκρατική καταγωγή που δεν θα μου επέτρεπε τέτοια απρέπεια, όμως σε άλλες γάτες συμβαίνει και αν με ρωτάτε, σύμφωνα με την εμπειρία μου αυτό οφείλεται κυρίως σε στρεσσάρισμα της γάτας από διάφορους παράγοντες ή σε κάποιο θέμα υγείας. Ας δούμε αυτούς τους παράγοντες και ανακαλύψουμε τη λύση του προβλήματος σε κάθε μια από τις περιπτώσεις

 • Η Τσία (μια θρυλική γατούλα που βρήκε άδοξο θάνατο στο δρόμο-σκοτώστρα) για παράδειγμα, άρχισε να κάνει τα κακάκια της οπουδήποτε αλλού εκτός από την τουαλέτα από την ημέρα που ωρίμασε σεξουαλικά και οι γονείς την περιόριζαν εντός σπιτιού (γιατί υπέφερε από μια εξάρθρωση του ποδιού), ενώ εκείνη ήθελε να συναντήσει το ερωτικό της ταίρι. Κάποια στιγμή κατάφερε να σκίσει τη σίτα και να βγεί εκτός σπιτιού δίνοντάς ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα.
  ΛΥΣΗ: Είτε την αφήνετε να βρει το ταίρι της είτε .. την στειρώνετε. Εγώ μονο να πω (όπως και σε κάθε άλλο θέμα) δεν υπάρχει σωστό και λάθος.  
 • Επίσης αν η τουαλέτα της γατούλας μας είναι πολύ βρώμικη, αναγκάζει την στρεσσαρισμένη ιδιοκτήτριά της να αναζητήσει άλλο σημείο για την αφόδευσή της.
  ΛΥΣΗ: Είστε λίγο πιο συνεπείς, διάολε και δεν περιμένετε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο
 • Αλλαγή της “άμμου” της τουαλέτας πχ από μπετονίτη σε πέλλετ ή κρυσταλλική άμμο μπορεί να ενοχλήσει τα μάλα τη γατούλα σας που σαν ένδειξη διαμαρτυρίας μπορει να αρχίσει να αμολάει τα σκατουλάκια της προς πάσα κατεύθυνση
  ΛΥΣΗ: Κάνετε τη μετάβαση πολυυ σταδιακά, βάζοντας λίγη ποσότητα από το νέο υλικό, και σταδιακά το αυξάνετε
 • ερχομός μια καινούριας γατούλας, ή ακόμη και ενός σκύλου στο σπίτι στρεσσάρει την κυρία του σπιτιού η οποία με το δίκιο της για να διαμαρτυρηθεί απαρνιέται την τουαλέτα της και τα κάνει όπου της έρθει! Ε, με το δίκιο της αν με ρωτάτε! Αν και ούτε αυτό το έχω κάνει ποτέ, αν και οι γονείς έχουν προσπαθήσει να μου πασάρουν διάαααφορες γάτες κατά καιρούς, αλλά εγώ ξέρετε.. στο ύψος μου. 
  ΛΥΣΗ: Απομονώνετε το νέο μέλος της παρέας και ακολουθείτε μια πορεία σταδιακής εξοικείωσης. Κάντε κλικ στην εικόνα για τον αναλυτικό οδηγό μας:
 • Ακόμη και η παρουσία ξένων ανθρώπων μπορεί να στρεσάρει τη γατούλα σας (ρωτήστε και μένανε) που τους βλέπει σαν εισβολείς και είναι πιθανό να θελήσεις να μαρκάρει την περιοχή της χρησιμοποιώντας τα περιττώματά της.
  ΛΥΣΗ: Αν δεν είναι αργά φροντίζετε να κοινωνικοποιείτε τη γάτα σας εγκαίρως να συναναστρέφεται με φίλους σας 
 • Πιθανή διάρροια μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα στη γατούλα που ίσως να μην προλάβει να μπει στην τουαλέτα της και να κάνει αυτό που πρέπει
  ΛΥΣΗ: Φροντίζετε τη διατροφή της για να διορθωθεί το θέμα της διάρροιας (πχ βράζετε ρύζι με κοτόπουλο) ή δίνετε κατάλληλα συμπληρώματα όπως Pro Max. Αν φυσικό η διάρροια δεν οφείλεται σε θέμα διατροφής τότε μπορεί η γατούλα σας να έχει κάποιο άλλο, πιο σοβαρό θέμα που πρέπει να διερευνήσετε.
 • Αν η γάτα μας παρουσιάζει κάποιο κινητικό πρόβλημα ύστερα από κάποιο ατύχημα είναι πιθανο να μην μπορεί να κινηθεί άνετα και να της είναι δύσκολο να μπει μεσα στην τουαλέτα της. 
  ΛΥΣΗ: Τοποθετείτε ένα χαμηλό δοχείο, όχι κλειστό, με άμμο σε δεύτερο σημείο, για μια δεύτερη πιο εύκολα προσβάσιμη περιοχή

Αν  τα παραπάνω δεν κάλυψαν τις απορίες σας σε σχέση με το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα της αφόδευσης εκτός τουαλέτας τότε πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τον αναλυτικότατο οδηγό της ειδικής στα προβλήματα της γάτας Μαρίας Σάββα για το πως να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα! Κάντε κλικ στην εικόνα και αρχίστε τη μελέτη:

Κάθε πότε αφοδεύει η γάτα

Κάθε πότε αφοδεύει η γάτα, λοιπόν; Συνήθως η γάτα αφοδεύει κάθε 12 με 36 ώρες και αυτό, σύμφωνα με την εμπειρία μου σχετίζεται πολύ και με την τροφή που έχουμε επιλέξει γι’ αυτήν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι με τον Τσίτσο που πήγαινε για κακάκια δύο φορές την ημέρα και η στροφή σε αποκλειστική σίτιση με την εξαιρετική Bozita – βρείτε την εδώ – τον έκανε να πηγαίνει καθε 2 μέρες – η ποσότητα των περιττωμάτων μειώθηκε περίπου στο μισό, κάτι αναμενόμενο γιατί η τροφή είχε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά και πολύ λιγότερο άχρηστο υλικό! Επίσης μειώθηκε δραματικά η μυρωδιά των θκατουλακιών του!

Έχοντας πει ετούτο ας σας παροτρύνω να διαβάσετε και άλλα 7 τιπς για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τις μυρωδιές της τουαλέτας της γάτας σας στο σχετικό μου άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδω!

Δυσκοιλιότητα Γάτας - Θεραπεία

Οι γάτες όπως και οι χούμανς φυσικά αντιμετωπίζουν και εκείνες το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας αλλά υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό! Πως θα μπορούσε να γίνει θεραπείας/αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας γάτας; Μερικές ιδέες εδώ:

 • Αυξήστε την πρόσληψη νερού – ο καλύτερος τρόπος φυσικά είναι η στροφή στην υγρή τροφή – βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου εδώ! Άλλοι τρόποι για να πίνει η γάτα σας παραπάνω νερό εδώ
 • Δοκιμάστε μια διαφορετική διατροφή, πιο φυσική, όπως η BARF – εδώ και 10 μήνες οι 18 γάτες της αυλής τρώνε την BARF της Voldog με ευεργετικά αποτελέσματα! Βρείτε τα οφέλη της Barf διατροφής εδώ
 • Βοηθήστε την να αποκτήσει το φυσιολογικο/υγιές βάρος για τον οργανισμό της! Αυτό θα βοηθήσει στην θεραπεία/αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας – αν χρειάζεται να χάσει βάρος ανώδυνα και υγιειναβρείτε πως να το κάνετε εδώ!
 • Βοηθήστε στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας της γάτας αυξάνοντας την άσκηση και το παιχνίδι! Βρείτε τρόπους εδώ!
δυσκοιλιότητα γάτας θεραπεία
 • Περιορίστε το στρες και το άγχος για να βοηθήσετε τη γάτα σας να αντιμετωπίσει εμμέσως το θέμα της δυσκοιλιότητας! Διαβάστε το άρθρο-βίβλος για την διαχείριση του στρες εδώ και εξετάστε την περίπτωση της δοκιμής των φερομονών Feliway – μπορείτε να τα αποκτήσετε εδω – και του φαρμακευτικού έλαιου κάνναβης (CBD Oil)! Aν θέλετε να δοκιμάσετετο CBD Oil (έλαιο θεραπευτικής κάνναβης) της Candid Tails που χρησιμοποίησα με φοβερή επιτυχία στον Μικρουτσέλο για να περιορίσουμε το στρες του κάντε κλικ εδώ και χρησιμοποιήστε το εκπτωτικό κουπόνι tsitsos10 για έκπτωση 10%
 • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε περισσότερες αμμοδόχους – όπως την πρωτοποριακή αμμοδόχο με το άνοιγμα απο πάνω που μπορείτε να βρείτε εδώ!
 • Δοκιμάστε να δώσετε στη γάτα σας προβιωτικά και φυτικές ίνες
 • Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας την πιθανότητας χρησης.. καθαρτικών

Κλείνοντας ετούτο το άρθρο πρέπει να επισημάνουμε ότι  το θέμα της τουαλέτας της γάτας είναι πολυδιάστατο και πρέπει να το μελετήσουμε εξωνυχιστικά.  Μείνετε συντονισμένοι!

Α και λιιιιιίγο πριν κλεισω, βρείτε την προτεινόμενή μου τουαλέτα γάτας κάνοντας κλικ εδώ! Και επίσης να σας πω για τις δυο τελευταίες ανακαλύψεις μου! Ανακάλυψα το κόνσεπτ της αυτοκαθαριζόμενης τουαλέτας – που μας επιτρέπει να πούμε αντίο στα παραδοσιακά φτυαράκια! Βρείτε τις καλύτερες αυτοκαθαριζόμενες τουαλέτες γάτας στο συγκριτικό μου άρθρο, ακριβώς εδω. Και δεύτερον Βρήκα την τουαλέτα με το άνοιγμα από πάνω που σώζει τους χούμανς από τη διασπορά άμμου σε όλο το σπίτι – όσοι την έχουν δοκιμάσει έχουν ενθουσιαστει! Τσιμπήστε την εδω

Και έτσι για επίλογο σας προτείνω να διαβάσετε το άρθρο-αφιέρωμα στα διαφορετικά είδη άμμου που υπάρχουν (πιστέψτε με υπάρχουν πολλά)! Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα:

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

29 Απαντήσεις

 1. Έχουμε και ενδιάμεση περίπτωση. Όταν ο γατούλης μπαίνει στο δοχείο σε λάθος στάση, με τα οπίσθια έξω από αυτό, οπότε… διακοσμεί το δάπεδο. Τι να του πεις τώρα.

  1. Η ΓΑΤΑ ΜΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΆ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΈΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ Κ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΎΕΙ ΜΕ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΝΑ ΦΈΡΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΠΕΡΙΤΤΏΜΑΤΑ.. Η ΤΟΥΑΛΈΤΑ ΈΧΕΙ ΚΑΘΑΡΉ ΆΜΜΟ, ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΈΒΑΛΑ.

 2. Μπαίνει η γατούλα στην αμμοδοχο σκάβει με τα μπροστινά πόδια κανονικά αλλά δεν γυρίζει να τα κάνει εκει που εσκαψε, παραμένει στραμμενει προς τη σκαμμένη πλευρά και τα κάνει προς την αντίθετη κατεύθυνση μ αποτέλεσμα αρκετές φορές να τα κάνει έξω από την αμμοδοχο.
  Πως την εκπαιδεύω να γυρίζει να τα καεί στο σημείο που έχει σκάψει;

  1. Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως μια πιο μεγάλη τουαλέτα να βοηθούσε. Επίσης ίσως με ανοιχτή τουαλέτα να την βάλεις σε ένα σημείο πιο βαθιά και να κανεις τα ποδαράκια της να σκάψουν εκεί. Επίσης ίσως ένα σκατουλακι τοποθετημενο στο βάθος της τουαλέτας να την οδηγούσε προς τα εκεί!

 3. Εγώ υιοθέτησα ένα αρσενικό γατο του δρόμους που είναι χρονιάρης. Τον έχω στεριώσει και θέλω να μένει στο σπίτι γιατί κοιμάται με τον γιο μου. Προσπαθώ να του μάθω την άμμο αλλά δεν τα καταφέρνω. Ή περιμένει να τον βγάλω έξω την ημέρα (έχω κήπο) ή το βράδυ το κάνει στο χαλάκι του μπάνιου και με αναγκάζει να τον αφήνω έξω το βράδυ! Τον έχω βάλει μέσα στην αμοδοχο, του σκαβω, έβαλα εκεί μέρος από το χαλάκι που τα είχε κάνει για μυρωδιά τίποτα!!! Τι κάνω????

 4. Υπαρχει περιπτωση να εχει αλεργια ο γατος στη σκονη μπετονιτη και να του προκαλει παραγωγικο βηχα ?

  1. Δεν γνωριζω κωστα μου. Παντως η ιδεα οτι μια γατα περναει 30 40 λεπτα καθε μερα σε ολη της τη ζωη μεσα σε ενα κλειστο κουτι με μπολικη σκονη καθολου καλη δεν μου φαινεται

 5. Καλησπέρα 🙂

  Ο Φιντέλ ο γατουλης μας, γιατί όταν πηγαίνει στην τουαλέτα για αφόδευση νιαουριζει;

  Σας ευχαριστώ πολύ ❤️

 6. Τσιτσο σος!! Ο γατουλης μου (8 κιλα 2 ετων) εδω και δεκα μερες βγαζει αιμα κάποιες φορες μετα την αφοδευση, τυπου βρισκω σταγονες αιμα στο πατωμα και καποιες φορες και στα κοπρανα. Τον υιοθετησα πριν 2 μηνες και ειχε κανει εξετασεις κλπ ηταν υγιεστατος. Ειναι κατι ανησυχητικο πρεπει να τον παω στον κτηνιατρο ή ειναι ένδειξη ότι πρέπει να του αλλάξω τροφή πχ; Τωρα του δινω την purina one για στειρωμενες. Επισης την προηγουμενη βδομαδα του πηρα καταλαθος την purina one για μη στειρωμενες αλλα εδω και 4 μερες του την ξαναγυρισα στην ιδια για στειρωμενες αλλα συνεχιζεται η αιμορραγία. Ευχαριστω εκ των προτερων

  1. Κατ αμεσα στον κτηνιατρο, πιθανη ουρολοιμωξη ή ουρολιθοι, πραγματα σουπερ επικινδυνα για τη ζωη του.

   Παρα πολλες γατες το παθαινουν – θεωρω οτι παιζει πολυ σημαντικο ρολο σ αυτο η κακη ενυδατωση και η ξηρα τροφη

   1. Ευχαριστω πολυ για την άμεση ανταπόκριση! Θεωρεις οτι πρεπει να του αλλαξω και μαρκα τροφης ή ειναι καλη η συγκεκριμενη;

    1. Οχ χίλιασυγνωμη, λαθος, το αιμα στα κοπρανα δεν ειναι πιθανο να σχετιζεται με ουροποιητικο – δεν διαβασα προσεκτικα το σχολιο. Μπορει να σχετιζεται με αιμορροϊδες και ή καποιο θεμα στον γαστρεντερικο σωληνα – σε καθε περιπτωση πρεπει να επισκεφτει τον κτηνιατρο Κατ μου!

     Η πουρίνα ουάν για την τιμη της ειναι θα ελεγα καπως μετρια! Περιπου 34% υδατανθρακας ειναι καπως τσιμπημενο (υπαρχουν και χειροτερα). Ειναι καλο που πρωτο υλικο ειναι ζωικο γνωστης προελευσης. Υπάρχουν και καλυτερες και χειροτερες σε αυτη την τιμη

 7. Καλησπέρα…εχω μια γάτα και την αμμολεκανη της την έχω μέσα στην αποθήκη (που βρίσκεται εντός του σπιτιού) αλλά σε περίπτωση μετακόμισης που θα μπορούσε αλλού να μπει; υπάρχει περίπτωση να πάμε σε πολύ μικρότερο σπίτι και δεν ξέρω που να βάλω την αμμολεκανη αλλά και την ίδια την γάτα αφού τα βράδια μένει σε δικό της δωμάτιο για να μην κάνει ζημιές στο υπόλοιπο σπίτι.

  1. ηρθε η ωρα να πειραματιστεις σταματια μου. και ισως να ανακαλυψεις οτι δεν χρειαζοταν να μενει σε ενα δωματιο η γατα. οσο για την τουαλετα, μπορει ακομη και στο μπαλκονι, αν υπαρχει καλη συνεννοηση μεταξυ σας.. ή δικη σ τουαλετα , χιλια δυο σημεια

 8. Καλησπέρα !!! Ο γάτος μου είναι 3.5/4 μηνών και δεν έχουμε κλείσει ακόμα μήνα που τον υιοθετήσαμε. Βρέθηκε στο δρόμο από κάποια παιδιά και από όσο μου είπαν τον είχε αφήσει η μαμά του. Το θέμα μου είναι ότι υπάρχουν φορές που βγάζει από την αμμολεκάνη του τους σβόλους που δημιουργούν τα κοπρανά του και τα φέρνει στο σαλόνι. Η κτηνίατρος μου είπε ότι το κάνουν αυτό κάποια γατάκια και ότι θα το σταματήσει μεγαλώνοντας και έχω διαβάσει ότι έχει συμβεί και σε άλλους, ειδικά σε γατάκια που τα άφησαν η μαμά τους όσο ακόμα ήταν μωρά. Αφιερώνω πολύ χρόνο στο παιχνίδι του ώστε να μπορεί να εκτονώνει τυχόν άγχος που νιώθει, άρα δε θεωρώ ότι το κάνει λόγο άγχους.Τον ενοχλεί η ποσότητα της άμμου ; Τον ενοχλεί η ίδια η άμμος, δεν του αρέσει( χρησιμοποιώ όχι κάποια φθηνή άμμο αλλά ούτε και την πολύ γνωστή που προτείνουν οι περισσότεροι); Δε ξέρω αν συνέβη και σε κάποιον εδώ και πώς το διαχειρίστηκε ώστε να μην το κάνει !

 9. Είμαι έτοιμη να πάρω ένα γατάκι στο σπίτι έχω λίγο άγχος γιατί είναι χειμώνας κ έχω παντού χαλιά ελπίζω να μάθει γρήγορα μπορώ να βάλω την τουαλέτα τις στην τουαλέτα μου;;😁

 10. Καλησπέρα. Έχω πρόσφατα υιοθετήσει μια αδέσποτη, την στείρωσα πρόσφατα, την εμβολιασα και την έχω ήδη δύο μήνες.
  Χρησιμοποιεί την αμμοδοχο της κανονικά από την αρχή.
  Αλλά τις τελευταίες μέρες κάνει κάτι εντελώς χαζό. Κάνει την ανάγκη της μέσα στην αμμοδοχο και μετά βγαίνει και με το πόδι της βγάζει τα κακά της από την αμμοδοχο και τα μεταφέρει στο πάτωμα, στις φλοκάτες κλπ.
  Γιατί μπορεί να το κάνει αυτό;;;

 11. Καλημέρα έχουμε μια γάτα 2 ετών και η τουαλέτα της είναι σε ένα δωμάτιο δικό της .μπορώ να την βγάλω στο μπαλκόνι και να συνηθίσει να πηγαίνει έξω…και αν ναι αν είναι κλειστή η πόρτα το βράδυ θα μου δείχνει ότι θέλει να πάει έξω?

 12. Αγαπητέ πρόσφατα υιοθετησα ενα γατάκι που πρέπει να είναι 20 – 25 ημερων; εχει μικρα δοντακια το αποπαρασιτωσα το ταΐζω με σύριγγα γιατί την πιπίλα απο το μπιμπερό την έσκισε το χαιδευω να κανει τσισα κανει αλλα κακα ο ακόμη επισεις ποσο γαλα πρεπει σε ποσοτητα πρεπει να τρωει τη φορα 6κουταλιες ειναι καλα η περισσότερες; το βαζω στην αμμο του κανω μασαζ αλλα τιποτα και επισεις την παστα για τα σκουλικια ποτε να την αρχισω; συγνωμη που ρωτάω τοσα αλλα μενω επαρχια και κτηνιατρος εινσι ενας και για προβατα δεν ειμαι σιγουρη οτι θα μου πει το σωστο σε παρακαλω πες μου για να ξερω

 13. Καλησπέρα σας ο γάτος μου είναι δέκα μηνών και τον έχουμε στειρωσει από τον 7μηνα. Μόλις καθαρίσω την άμμο του ορμάει σαν τρελός, λες και είναι δαιμονισμένος. Γτ γίνεται τόσο επιθετικός?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *