ΟΔΗΓΟΣ: Αφόδευση γάτας εκτός τουαλέτας – Τι να κάνω;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

.. γράφει η Μαρία Σάββα

Γεια σας φίλοι μου! Παρατήρησα ότι πολλοί από εσάς έχετε θέμα με ούρα και περιττώματα εκτός τουαλέτας. Παρ’ ότι το ζώο σας είναι στειρωμένο; Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτό το θέμα! Για να το προσεγγίσουμε θα ερευνήσουμε τους λόγους που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές και τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση:

1. Ιατρικοί λόγοι που προκαλούν την αφόδευση εκτός τουαλέτας

Πριν προχωρήσουμε στους ψυχολογικούς λόγους που μπορεί να ωθήσουν το ζωάκι να τα κάνει εκτός τουαλέτας, το πρώτο πράγμα που κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι να το πάμε στο γιατρό για εξετάσεις γιατί πολύ πιθανόν ο λόγος να είναι ότι  δεν είναι καλά και για αυτό ανέπτυξε αυτήν την συμπεριφορά.

Το έχω δει πολλές φορές να γίνεται, όταν δεν είναι καλά οι γάτες να σταματάνε την χρήση της τουαλέτας, και να πηγαίνουν αλλού γιατί συνδυάζουν την τουαλέτα με πόνο. Ιατρικοί λόγοι όπως ουρολοιμώξεις, ουρολιθιάσεις ( πέτρες στην ουρήθρα ) διαβήτης, νεφρά, συκώτι, αρθριτικά αν πρόκειται για ηλικιωμένο ζώο, όλα αυτά και άλλα μπορούν όντως να οδηγήσουν το ζώο μας εκτός τουαλέτας. Ο γιατρός θα βρει τι έχει, και το πρόβλημα θα λυθεί μόλις το ζώο μας νιώσει καλύτερα μετά την θεραπεία. Αν όμως όλα είναι μια χαρά σωματικά για του ζωάκι μας και παρόλα αυτά δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα τότε έχουμε άλλα θέματα, κόκκινες σημαίες!!! Που μπορεί να οφείλεται αυτή η συμπεριφορά τους;.

2. Θέματα με την ίδια την τουαλέτα που προκαλούν την αφόδευση εκτός τουαλέτας

Συχνά η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται ακριβώς στο χώρο της αμμοδόχου. Κάτι ενοχλεί/δυσκολεύει την γατούλα σας που έχει να κάνει με την αμμοδόχο της, τη θέση του, την καθαριότητά της και την άμμο της! Γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε από τα απλά πράγματα που πρέπει να τηρούνται σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν μία ή και περισσότερες γάτες. Δώστε εξαιρετική προσοχή στα παρακάτω:

 • Οι τουαλέτες πρέπει να είναι ίσες με τον αριθμό των ζώων και μία παραπάνω. Ένα ζώο; Δυο τουαλέτες. Δύο ζώα; Τρεις  και πάει λέγοντας! Σε διαφορετικά σημεία, όχι η μία δίπλα στην άλλη. Και αν αναρωτιέστε “μα θα γεμίσω το σπίτι τουαλέτες” ε ναι, θα πρέπει, δεν φταίω εγώ!
 • Τις διατηρούμε καθαρές και δεν επιλέγουμε άμμο με άρωμα.
 • Τα ηλικιωμένα ζώα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές και οι τουαλέτες πρέπει να είναι ρηχές ώστε να μπαίνουν εύκολα!
 • Στα μέρη που βρίσκονται οι τουαλέτες δεν χρησιμοποιούμε αποσμητικά χώρου καθώς μπορούν να αποπροσανατολίσουν τα ζώα.
 • Επιλέγετε άμμο που δείχνουν να την προτιμούν και μην κάνετε αλλαγές χωρίς λόγο.
Κάντε κλικ στην εικόνα για να μάθετε τα πάντα για την άμμο της τουαλέτας της γάτας
 • Οι τουαλέτες πρέπει να είναι σε σημεία που να έχει κάποια ησυχία και να είναι άνετες, όχι μικρές. Μην τις τοποθετείτε σε σημεία όπως κοντά στο πλυντήριο ή το στεγνωτήριο που έχουν θόρυβο ούτε σε σημεία που περνάει κόσμος.
 • Οι τουαλέτες πρέπει να μην είναι όλες κλειστές, κάποια ζώα δεν τις προτιμούν.
 • Αν υπάρχουν άλλες γάτες στο σπίτι, ή σκύλος προσέχουμε να μην δεχθούν επίθεση την ώρα που είναι στην τουαλέτα ή όταν βγαίνουν από αυτήν γιατί μετά έχουν λόγο να μην την προτιμήσουν.
 • Το ίδιο ισχύει και με τα μικρά παιδιά που συνήθως θέλουν να παίξουν αλλά το ζώο μας μπορεί να ενοχλείται.
 • Μην τοποθετείτε την τουαλέτα κοντά στο φαγητό της γάτας.
 
Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε γιατί είναι καλό να έχουμε αρκετές τουαλέτες σε διαφορετικά σημεία  ώστε να έχουν επιλογή. Αν κάτι από όλα αυτά δεν το έχεις κάνει, κάντο τώρα και είναι πολύ πιθανό να μην αντιμετωπίσεις ποτέ θέμα και αν ήδη αντιμετωπίζεις θέμα αυτό μπορεί να λυθεί!

3. Άγχος και εκδηλώσεις χωροκτητικότητας που προκαλούν την αφόδευση εκτός τουαλέτας

Αν παρόλα αυτά δεν λυθεί το θέμα τότε σίγουρα υπάρχει ένας άλλος λόγος (διότι υπάρχει πάντα λόγος φίλοι μου)! Σε αυτό το σημείο καταρρίπτουμε μύθους και στερεότυπα που θέλουν τις γάτες να λειτουργούν εκδικητικά, αυτά είναι χιουμανίστικα συμπεράσματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Τραβάμε λοιπόν ένα Χ σε όλες αυτές τις δοξασίες και ψάχνουμε το πραγματικό πρόβλημα και το χτυπάμε στην ρίζα του!

Μου αρέσει πάντα να βλέπω πώς λειτουργούν τα πράγματα στην φύση γιατί πολλές φορές παίρνω τις απαντήσεις που ψάχνω. Τα ούρα, τα περιττώματα εκτός λεκάνης και το ψέκασμα δηλώνουν την ανάγκη του ζώου να οριοθετήσει τον χώρο του και είναι συνδεδεμένα με άγχος.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Οι γάτες  στην φύση έξω δεν έχουν τουαλέτες, κάνουν τις ανάγκες τους σε σημεία που νιώθουν άνετα και ασφαλείς καθώς σε αυτή την φάση δεν θέλουν να είναι εκτεθειμένες σε αρπακτικά και θηρευτές. Μετά θα τα  καλύψουν ώστε να μην αφήσουν μυρωδιές και ίχνη. Τα περισσότερα ζώα λειτουργούν έτσι.

Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία γατιών που θα κάνει ακριβώς το αντίθετο.Τα χωροκτητικά ζώα (territorial) θα λειτουργήσουν αντίθετα, θα αφήσουν τα περιττώματα  και τα ούρα τους σε κοινή θέα, θα ψεκάσουν το χώρο τους για να οριοθετήσουν και μαρκάρουν την περιοχή. Αυτός είναι ο τρόπος να πουν στον αντίπαλο ότι “εδώ κατοικώ εγώ! Ο οποιοσδήποτε κάνει τον μάγκα εδώ θα εκδιωχθεί κακήν κακώς”.

Αλλά και ο άλλος που διεκδικεί τον χώρο θα κάνει το ίδιο, θα αφήσει τα ούρα του για να κάνει σαφές ότι διεκδικεί και αυτός  αυτό το μέρος! Στο τέλος κάποιος θα υποχωρήσει και θα δεχθεί την θέση του άλλου και θα συμβιώσουν καλά, ή κάποιος από τους δύο θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την περιοχή. Αυτά γίνονται στη φύση!

Τώρα οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι μας έχουν προσαρμοστεί στο να κάνουν τις ανάγκες τους σε ένα κουτί που εμείς το λέμε τουαλέτα και ΝΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΗ, αλλά αν οτιδήποτε συμβεί και  τους αναστατώσει την ρουτίνα ( έχουμε πει ότι οι γάτες μας είναι ζώα ρουτίνας) θα καταφύγουν στο ένστικτό τους που τις ωθεί να λειτουργήσουν χωροκτητικά και να μαρκάρουν τον χώρο με ούρα, περιττώματα και ψέκασμα!

Και είναι πολλά αυτά που μπορεί να τις αναστατώσουν. Διάβασε προσεκτικά το άρθρο μου Γάτα και Στρες (κάνε κλικ στην εικόνα) που θα σε βοηθήσει να βρεις τους λόγους και να κινηθείς ανάλογα!

Τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το άγχος που προκαλεί την αφόδευση εκτός τουαλέτας;

Στο δια ταύτα: Ψεκάζει; Αφήνει ούρα και περιττώματα; Τότε απλώς νιώθει απειλή από κάπου!
Ερώτηση, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σκληρά; Πάμε λοιπόν:

 • Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να καθαρίσουμε καλά το μέρος η τα μέρη που τα κάνει με τα ειδικά σπρέι που πωλούνται στο εμπόριο στα pet shop) για την εξουδετέρωση συγκεκριμένων οσμών. ρησιμοποιούμε απορρυπαντικά αλλά όχι μόνο καθώς αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να εξαλείψουν τις μυρωδιές. Δίνουμε πολύ βάση σε αυτό γιατί αν μείνουν ίχνη οσμών η γάτα θα πηγαίνει εκεί ξανά και ξανά. Πολύ καλό καθάρισμα λοιπόν! Που και που ξαναψεκάζουμε εκεί με το σπρέι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει μείνει τίποτα.
 • Προσθέτουμε τουαλέτες στο σπίτι σε διαφορετικά σημεία, όσες πιο πολλές μπορούμε ώστε να δώσουμε επιλογές, και εκεί που δείχνει να προτιμάει να πηγαίνει βάζουμε οπωσδήποτε τουαλέτα.
 • Προτιμάμε τις ανοιχτές τουαλέτες για να το κάνουμε πιο εύκολο.
 • Αν έχει πάει στο κρεβάτι τα πλένουμε όλα πολύ καλά ψεκάζουμε με το σπρέι και αερίζουμε μετά τον χώρο και φυσικά όταν δεν είσαι εκεί κλείσε το δωμάτιο. Το ίδιο  ισχύει για καναπέδες, κάτω από τα ριχτάρια κάλυψε τα μαξιλάρια με υποσέντονα, για την ώρα!
 • Της παίρνουμε ονυχοδρόμια ψηλά ώστε να ανεβαίνει και να κάθεται εκεί, πράγμα που θα της ανεβάσει την αυτοπεποίθηση.  Θα  ξύνει επίσης τα νύχια της ώστε να μαρκάρει τον χώρο και με αυτό το τρόπο. Γιατί και το ξύσιμο των νυχιών είναι οριοθέτηση του χώρου. Αν γίνεται παραπάνω από ένα ονυχοδρόμιο, ψηλά πάντα, τα χαμηλά δεν μας βοηθάνε εδώ.
 • Χαιδεύουμε, μιλάμε ήρεμα και γαλήνια στο ζώο μας και του δείχνουμε την αγάπη μας πολύ συχνά ώστε  να νιώθει έτσι ασφάλεια και ότι είμαστε μαζί του σε αυτό.Παίζουμε μαζί του ώστε να ρίξουμε τα επίπεδα του στρες  ( δώσε πολύ βάση στο παιχνίδι) που νιώθει.
 • Του δίνουμε catnip και βάζουμε φερομόνες στην πρίζα εκεί που περνάει τον πιο πολύ του χρόνο. Η λεβάντα σε λαδάκι βοηθάει πολύ στο στρες, στο κεραμικό με το ρεσό  (κεράκι). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για το catnip

 • Φυτεύουμε επίσης σε γλαστρούλα φρέσκο χορταράκι για γάτες, και αν γίνεται και μέντα.
 • Ποτέ δεν μαλώνουμε το ζωάκι μας γιατί αυτές οι τακτικές θα κάνουν χειρότερη την κατάσταση. Δεν θα καταλάβει πότε τον λόγο που το μαλώνεις. Μα τι είμαστε τίποτα βάρβαροι; Όχι απλά το διευκρινίζω!
 

Μόλις νιώσει καλύτερα θα πάψει να έχει την ανάγκη να οριοθετεί τον χώρο και θα σταματήσει.Το παν είναι το καλό καθάρισμα, και να ανέβει η ψυχολογία του ζώου. Αν που και που τα αφήνει σημαίνει ότι έχει ακόμα μυρωδιές από πριν και φρόντισε να τις εξαλείψεις.Θέλει υπομονή πολλή δουλειά και συστηματική.Και δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί αμέσως, ειδικά αν είναι μια κατάσταση που κρατάει καιρό.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν φίλοι μου, αν όμως κάνετε τα παραπάνω θα λυθεί το θέμα σας.Αν παρ’ όλα αυτά δεν λυθεί το θέμα μιλήστε με τον γιατρό σας μήπως έχει κάτι να σας προτείνει από φάρμακα, που θα υποστηρίξουν το ζώο σας ψυχολογικά!

Σας φιλώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

2 Απαντήσεις

 1. Καλημέρα!!Ευχαριστώ πολύ πολύ για την βοήθειά σου!!💗💗💗Μία διευκρίνιση:ποιο καθαριστικό μου προτείνεις για τα σημεία που ουρει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!