ουρολιθίαση γάτας

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ουρολιθίαση γάτας

Η ουρολιθίαση είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία της νόσου του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος της γάτας (FLUTD) για την οποία μιλήσαμε αναλυτικά εδώ, αλλά μπορεί να προσβάλλει και την ανώτερη ουροφόρο οδό. Η παρουσία πετρών στο ουροποιητικό σύστημα, πιο συγκεκριμένα στην ουροδόχο κύστη, στην ουρήθρα, στα νεφρά, στους ουρητήρες, μπορούν να προκαλέσουν αρκετούς μπελάδες σε μια γατούλα.

Οι ουρόλιθοι, μπορούν να ερεθίσουν και να τραυματίσουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα η γάτα να έχει αίμα στα ούρα. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν έμφραξη στην ουρήθρα ή στους ουρητήρες, δηλαδή τα σωληνάκια που συνδέουν την ουροδόχο κύστη με τα νεφρά και η γάτα να δυσκολεύεται ή να μην μπορεί να ουρήσει καθόλου. Τέλος, οι πέτρες αυτές μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή στα νεφρά.

Συμπτώματα ουρολιθίασης γάτας

Η δομή των ουρόλιθων αποτελείται από ιχνοστοιχεία και μπορούν να σχηματιστούν σε οποιοδήποτε σημείο της ουροποιητικής οδού. Τα συμπτώματα της ουρολιθίασης διαφέρουν, ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ουρόλιθοι, το μέγεθός τους και τον αριθμό τους.
Όταν οι ουρόλιθοι εντοπίζονται στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα, η γάτα και στις δύο περιπτώσεις, υποφέρει από συχνή ούρηση, δυσκολία κατά την ούρηση, ακόμα και με αίμα στα ούρα (αιματουρία). Έχει παρατηρηθεί και πλήρης απουσία ούρησης, όταν συμβεί έμφραξη της ουρήθρας λόγω των πετρών.
Η πιο περίπλοκη κατάσταση είναι οι πέτρες στα νεφρά κι αυτό επειδή μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Όπως κάθε φορά λέμε, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε τη συμπεριφορά της γάτας μας. Αν δεν ουρεί, μπορεί να έχει φράξει ο ουρητήρας της και το νεφρό να διογκωθεί λόγω συγκέντρωσης ούρων σ αυτόν (υδρονέφρωση) κι ακόμα χειρότερα να πάσχει από νεφροπάθεια.
Ως σωστοί γονείς, οφείλουμε να περιγράψουμε αναλυτικά τα συμπτώματα στον κτηνίατρο, όπως και να παραθέσουμε λεπτομερές ιστορικό της γάτας, ώστε να εντοπίσει αποτελεσματικά την πιθανή πηγή του προβλήματος.

Αντιμετωπίση και θεραπεία Ουρολιθίασης Γάτας

Στη συνέχεια, ο κτηνίατρος θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση του ζώου. Κατόπιν, θα γίνουν σίγουρα ανάλυση ούρων και μικροσκοπική εξέταση ούρων για τον εντοπισμό κρυστάλλων ή και μικροοργανισμών προς αντιμετώπισή τους, πλήρης αιματολογικός έλεγχος, αλλά και βιοχημικός έλεγχος για τη διαπίστωση της ορθής λειτουργίας των νεφρών.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων κι αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για παρουσία ουρόλιθων, μπορεί να απαιτηθεί ακτινογραφία ή και υπερηχογράφημα της γάτας, ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές σημείο του ουροποιητικού που εντοπίζονται οι λίθοι.
Πώς θεραπεύεται η ουρολιθίαση στις γάτες; Αν οι λίθοι βρίσκονται στην ουρήθρα και την έχουν φράξει, προσπαθούμε να τους προωθήσουμε πίσω στην ουροδόχο κύστη. Στη συνέχεια, αναλύοντας το είδος των αλάτων που σχημάτισαν τους ουρόλιθους, επεμβαίνουμε είτε φαρμακευτικά, είτε χειρουργικά.

Αν κατά την ανάλυση των λίθων διαπιστωθεί ότι είναι λίθοι στρουβίτη, δηλαδή λίθοι που μπορούν να διαλυθούν με αλλαγή του pH των ούρων και δεν παρατηρούνται συμπτώματα έμφραξης της ουρήθρας ή των ουρητήρων, τότε μπορεί να γίνει προσπάθεια σταδιακής διάλυσής τους. Στην περίπτωση αυτή, χορηγείται στο ζώο ειδική φαρμακευτική τροφή που βοηθάει στη σταδιακή διάλυση των λίθων. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, σχεδόν έναν μήνα, για να φανούν αποτελέσματα.

Η χειρουργική αφαίρεση είναι μονόδρομος, όταν οι λίθοι που έχουν σχηματιστεί είναι από αυτούς που δεν μπορούν να διαλυθούν και βρίσκονται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (ουρόλιθοι οξαλικού ασβεστίου). Στην περίπτωση δε, που παράλληλα έχει επηρεαστεί κι η λειτουργία των νεφρών, η γάτα πρέπει να λάβει επιπρόσθετη θεραπεία για την αντιμετώπιση της νεφροπάθειας.

Να σημειωθεί τέλος ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η ξηρά τροφή συνδέεται με την δημιουργία των ουρόλιθων στρουβίτη επειδή αυτή καλλιεργεί το έδαφος για καταστάσεις αφυδάτωσης και για μείωση του pH που ευνοεί την δημιουργία των ουρόλιθων στρουβίτης! Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο για την έρευνα που έγινε για τη σύνδεση της ξηράς τροφής με την δημιουργία των ουρόλιθων στρουβίτη εδώ – ενώ μάθετε και για την άλλη σοβαρή πάθηση του κατώτερου ουροποιητικού, την ουρολοίμωξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *