Τιμωρία Γάτας – 6 Λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τιμωρούμε τις γάτες

Σε προηγούμενο άρθρο κάναμε λόγο για 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ στη γάτα μας και μέσα σε αυτά αναφέρθηκε και το ότι δεν πρέπει να τιμωρούμε τη γάτα μας, κάτι που δημιούργησε ερωτηματικά σε πολλούς από εσάς και ελπίζω ότι με αυτό το άρθρο θα τα απαντήσω ικανοποιητικά!

Καταλαβαίνω βεβαίως ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν η γάτα σας αρχίζει να παρουσιάζει την (στα μάτια σας) ενοχλητική συμπεριφορά, ιδίως όταν προκαλεί ανακατωσούρα βρμιά καταστροφές ή όταν είναι βίαιη. Αν και είναι σχεδόν ενστικτώδης η αντίδρασή σας να την τιμωρήσετε για την “κακή” της συμπεριφορά αυτό θα δημιουργήσει μόνο περισσότερα προβλήματα. Εδώ θα βρειτε έξι λόγους για τους οποίους αξίζει τον κόπο να ενθαρρύνετε την στροφή της γάτας σας προς “καλές” συμπεριφορές, παρά να την τιμωρείτε για τις “κακές”:

1. Δεν είναι εκδικητική - απλώς επικοινωνεί την αγωνία της

Ίσως είναι δύσκολο να θυμάστε όταν είστε εν βρασμώ ότι οι κακές συμπεριφορές δεν είναι μια εκδήλωση εκδίκησης της γάτας προς εσάς – ιδίως όταν η γάτα παρουσιάζει συμπεριφορές όπως να κατουράει στη μέση του κρεβατιού ή να γρατζουνάει τον καινούριο σας καναπέ. Παρόλο που (τι να κάνω) καταλαβαίνω πόσο προσωπικά μπορείτε να πάρετε τέτοιες συμπεριφορές, η γάτα σας δεν έχει διόλου κακές προθέσεις. Αντίθετα προσπαθεί να επικοινωνήσει ότι κάτι δεν πάει καλά! Είναι η αμμοδόχος αρκετά καθαρή; Έγινε κάποια αλλαγή στο σπίτι;  Μήπως φέρατε κάποιο καινούριο ζώο; Μήπως έχει πάρα πολύ θόρυβο εκτός; Μήπως ακριβώς έξω από το σπίτι πασαγυρίζει ένα αδέσποτο μυρωδάτο γατούλι; 

Αν εκλάβετε τη συμπεριφορά της γάτας σας ως μέσο επικονωνίας που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη ρίζα του προβλήματος σίγουρα η σχέση σας θα περάσει σε άλλο επίπεδο, όπου οι τιμωρίες δεν θα έχουν θέση!

Σε μια σύντομη παρένθεση, κάντε κλικ στην εικόνα και δείτε πως μπορείτε να κάνετε τη γάτα σας να ΜΗΝ σας δαγκώνει, χωρίς να χρησιμοποιήσετε καθόλου το κόνσεπτ της τιμωρίας:

Νιαούρισμα Γάτας
14 Τιπς όταν η γάτα μου με δαγκώνει

2. Δεν ομιλεί τη χιουμανιστική

Εμπρός, σας προκαλώς να πάτε να μιλήσετε με τη γάτα σας, πρόσωπο με πρόσωπο, μετά από μια συμπεριφορά που δεν είναι ακριβώς επιθυμητή. Μιλήστε της, εξηγήστε της ότι έκανε λάθος και πείτε της ότι αν το ξανακάνει θα τιμωρηθεί! Ωραία! Και τώρα ας δούμε τι θα σας απαντήσει!

Τι; Δεν είπε τίποτα; Α, δεν είναι έκπληξη αυτό, γιατί ξέρετε η γάτα δεν μιλάει χιουμανιστικά και η αντίδρασή της στην τιμωρία δεν μπορεί παρά να είναι μια αυξανόμενη ένταση και κλιμάκωση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών!

Παρόλα αυτά σε ετούτο το σημείο να πούμε εδώ ότι ότι η γάτα.. δεν μιλάει ανθρώπινα σύμφωνα με μπόλικες έρευνες υπάρχουν δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας ακόμη και τη φωνή σας! Μάθετε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

3. Θα αρχίσει να σας φοβάται

Αν η γάτα σας κάνει κάτι “κακό” συχνά και επειδή η κατάσταση είναι συνήθως επείγουσα (πχ καταστρέφει τον καναπέ σας) αντιδράτε τρομάζοντάς τες. Είτε φωνάζετε, είτε τις χτυπάτε, είτε τους ρίχνετε νερό και μάλιστα φαίνεται αυτή η αντίδραση να λύνει σε ένα βαθμό το πρόβλημα καθώς η γάτα αναγκάζεται να σταματήσει την ενοχλητική συμπεριφορά.

Από την άλλη όμως αυτή η μέθοδος θα την κάνει να σας φοβάται όλο και περισσότερο και να μη νιώθει άνετα κοντά σας και ειλικρινά δεν έχω μεγαλύτερη κατάρα να σας ρίξω από το να έχετε κοντά σας μια γάτα που δεν νιώθει καλά μαζί σας!

Τι να κάνετε αντ’ αυτού; Δώστε της ένα θετικό κίνητρο. Αν πχ κάνει τα νύχια της στον καναπέ προσφέρτε της ένα δελεαστικότατο γατοδενδρο/ονυχοδρομιο όπως αυτό για να τα κάνει εκεί. Τέτοιες αντιμετωπίσεις έχουν πολλαπλά οφέλη: δεν την φοβίζετε, σταματάει την ενοχλητική συμπεριφορά της και ικανοποιεί την ανάγκη!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 'ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ" ΓΑΤΟΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
7 απλά tips για να μη γρατζουνάει η γάτα τα έπιπλα

4. Είναι πιθανό να μην καταλάβει γιατί τιμωρείται!

Οι γάτες είναι ικανές να συσχετίζουν απευθείας συμπεριφορές με αποτελέσματα. Εάν επιχειρήσετε να τιμωρήσετε μια γάτα εκ των υστέρων και αν αναλογιστούμε ότι (όπως είπαμε) δεν καταλαβαίνει τίποτα από χιουμανιστικά, η γάτα δεν έχει τρόπο να καταλάβει  τι συμβαίνει. 

Ας υποθέσουμε ότι η γάτα αφοδεύει έξω από την αμμοδόχο της. Αν μισή ώρα μετά ο χιούμαν αντιληφθεί το ολίσθημά της και τότε επιχειρήσει να την τιμωρήσει με φωνές κλπ η γάτα δεν θα μπορέσει να καταλάβει γιατί ο χιούμαν της ωρύεται! Οτιδήποτε κάνετε για να εξηγήσετε στη γάτα σας ότι κάτι είναι λάθος (και δεν εννοώ κάποια τιμωρία) πρέπει να συμβαίνει τη στιγμή που γίνεται η “λάθος συμπεριφορά” ή αμέσως μετά!

5. Θα αποκτήσει ακόμη χειρότερη συμπεριφορά

Όπως αναφέραμε η τιμωρητική συμπεριφορά από τη μια δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τη γάτα, οπότε δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει, από την άλλη την φοβίζει και την κανει νευρική, χωρίς αίσθηση εμπιστοσύνης για τον χιούμαν της.

Αυτό μοιραία θα φέρει και άλλες δυσάρεστες αγχωμένες και επιθετικές συμπεριφορές. Μια φοβισμένη γάτα είναι πολύ πιθανό να καταφύγει σε τρόπους που υπαγορεύονται από τη φύση της για να κατοχυρώσει μια περιοχή (η γάτα είναι χωροκτητικό ζώο) όπου (ευελπιστεί ότι) θα είναι ήσυχη από τις τιμωρίες του χιούμαν της, επιλέγοντας να αφήσει τις οσμές της εκεί είτε γρατζουνώντας (έχει αδένες στα πατουσάκια της) είτε σερβίροντας ένα ωραιότατο σκατουλάκι με τις χαρακτηριστικές της μυρωδιές.

Έχοντας πει αυτά, νομίζω ότι το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο προβάλλει πιο επίκαιρο από ποτέ: 

6. Ουτε καν εσείς δεν είστε ευχαριστημένοι με το να τιμωρείτε τη γάτα σας

Για να βρίσκεστε εδώ είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αγαπάτε τη γάτα σας! Ε λοιπόν απαντήστε μου ειλικρινά! Εσείς είσαστε στ’ αλήθεια ικανοποιημένοι με το να τιμωρείτε τη γάτα σας; Πιστεύω ότι 9 στους 10 θα απαντήσετε όχι! Λατρεύετε τη γάτα σας και εκείνη λατρεύει εσάς και αυτή η σχέση πρέπει να ανθίσει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας λατρείας. Μην το καταστρέψετε! Βρείτε δημιουργικούς και συμπονετικούς τρόπους να αφουγκραστείτε τις ανάγκες της, τα άγχη της και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά της επιλέγοντας πάντα ένα θετικό τροπο προσέγγισης! Το παιχνίδι, η ανταμοιβή με την αγαπημένη της υγρή (ΠΑΝΤΑ) τροφή – βρείτε τις δικές μου αγαπημένες ΕΔΩ -, μερικά χάδια είναι μερικά από τα μέσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε!

Κλείνοντας θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω τούτο. Το ότι η τιμωρία δεν λειτουργεί σαν κόνσεπτ, δεν σημαίνει ότι είσαστε καταδικασμένοι να “ανέχεστε” ό,τι και να κάνει η γάτα σας, στωικά και αγόγγυστα. Υπάρχουν τρόποι να μάθετε στη γάτα σας και τα δικά σας όρια, χωρίς η τιμωρία να συμπεριλαμβάνεται στις πρακτικές σας! Πώς; Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο, με τα 5 βήματα τα οποία χρειάζεται να ακολουθήσετε για να πείτε “ΟΧΙ” σε κάποιες συμπεριφορές της γάτας σας ακριβώς ΕΔΩ.

6 Απαντήσεις

  1. Ο γάτος μου συστηματικά αφοδευει έξω από την άμμο ,ενώ κάθε μέρα πηγαίνει στην άμμο του είναι συχνές οι φορές που προτιμάει το χαλί
    Του έχω αλλάξει δοχείο άμμου
    Του πήρα καλύτερη άμμο
    Τον έχω μαλώσει με.φωνες και του έδειχναν τις ακαθαρσίες
    Δείχνει να το καταλαβαίνει για μια δύο εβδομάδες αλλά μετά το πρόβλημα ξαναέρχεται
    Έχει κανείς κάποια συμβουλή ;

    1. Νομίζω καλύτερα να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο, γιατί πολύ πιθανό η γατούλα να έχει κάποιο πρόβλημα στο να ουρήσει, από ουρολοίμωξη μεχρι κάποια άλλη φλεγμονή που την εμποδίζει να πάει στην άμμο

  2. Γιατί ο γάτος μου εδώ κ 10 μέρες κατουραει συνέχεια το κρεβατάκι του σκύλου μου? Όχι τα κρεβατάκια των άλλων γατιών, αλλά μόνο του σκύλου..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *