Πώς να πείτε «ΟΧΙ» στη γάτα σας σε 5 βήματα

Με αφορμή το σημερινό ποστ στα κοινωνικά δίκτυα για 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στη γάτα σας ανέκυψε ένα θέμα που σηκώνει αρκετή συζήτηση. Στο ποστ έγραφα ότι η τιμωρία είναι ένα μέσο στο οποίο δεν πρέπει να καταφεύγετε γιατί και αναποτελεσματικό είναι και μπορεί να στρεσάρει ή να τρομάξει τη γάτα σας και η ιδέα να στρεσάρετε τη γάτα σας δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δέχεστε οποιαδήποτε συμπεριφορά τη γάτα σας στωικά, χωρίς να κάνετε τίποτα. Εγώ ο Τσιτσάκος πχ πηγαινα βολτες στον παγκο της κουζινας και περνουσα από τα μάτια της κουζίνας. Ε φυσικά ο πατέρας όταν με έβλεπε να τα πλησιάζω ενώ εκείνα ήταν καυτά με ένα ήρεμο μεν, αποφασιστικό μεν “ΟΧΙ” με ανάγκαζε να οπισθοχωρήσω από το σημείο που υπήρχε κίνδυνος! Βέβαια δεν είναι όλες οι γάτες βολικές και ήσυχες σαν εμένα οπότε το συγκεκριμένο θεμα, του Πως να πω ΟΧΙ στη γάτα μου πρέπει να διερευνηθεί περεταίρω! Διαβάστε τις παρακάτω παραγράφους και πιστεύω να σας κατατοπίσω ικανοποιητικά!

Καταλαβαίνουν οι γάτες το 'ΟΧΙ';

Σε πρώτη φάση πρέπει να σας πω ότι οι γάτες δεν ομιλουν την ελληνική ή κάποια άλλη χουμανιστική γλώσσα. Έτσι δεν καταλαβαίνουν την έννοια της λέξης ‘ΟΧΙ’ από μόνες τους.. ωστόσο μπορούν μέχρι ένα σημείο να εκπαιδευτούν ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτή την λέξη. Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η “εντολή” ΌΧΙ; Όταν η γάτα

 • γρατζουνάει τα έπιπλα (περισσότερα γι’ αυτό στο αναλυτικό μου άρθρο)
 • ζητιανεύει φαγητό (περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα θα βρείτε ΕΔΩ)
 • προσπαθεί να κάνει bullying σε κάποιο άλλο κατοικίδια – περισσότερα εδώ!
 • μασάει κλωστές ή επικίνδυνα φυτά – άλλοι 11 κίνδυνοι για τη γάτα μεσα στο σπίτι εδώ!
 • δείχνει επιθετικοτητα (δαγκώματα, γρατζουνιές κλπ) απέναντι στους χούμανς – περισσότερα εδώ

Αν και η γάτα δεν γνωρίζει την συμβολική σημασία της λέξης ‘ΟΧΙ’ είναι σε θέση να αναγνωρίσει σε ηχητικό επίπεδο τον ήχο που κάνει η λέξη ‘ΟΧΙ’ ειδικά αν οι χουμανιστικοί υπηρέτες της την προφέρουν με συγκεκριμένο, αποφασιστικό τόνο. Έτσι βοηθούν την γάτα να αναγνωρίσει τον ήχο του ‘ΟΧΙ’. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, να αναγνωρίσει το ηχητικό μήνυμα.. το δεύτερο βήμα είναι να το συνδυάσει με την σημασία που έχουν δώσει οι άνθρωποι σε αυτή τη λέξη!

Πως να πείτε 'ΟΧΙ' στη γλώσσα της γάτας

Αν είστε θυμωμένος όταν δίνετε μια φωνητική εντολή (ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ Ο ΧΟΥΜΑΝ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΤΑ… ΑΙΣΧΟΣ)  όπως το ‘ΟΧΙ’ στη γάτα σας εκείνη θα αναγνωρίσει την συχνότητα και την ένταση της φωνής σας και θα την συσχετίσει με τη συναισθηματική κατάστασή σας (θυμος). Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η γάτα πτοείται από τον θυμό σας ή την αγανάκτησή σας και όταν είστε παρόντες  αποφεύγει να κάνει αυτό που δεν θέλετε αλλά προφανώς όταν απουσιάζετε δεν θα διστάζει να το κάνει, ακριβώς γιατί η αποτροπή εδώ βασίστηκε στην τρομάρα που πήρε από τον θυμό σας!

Γι’ αυτό δεν πρέπει να φωνάζετε στη γάτα σας, ούτε να την τρομάζετε. Μείνετε ήρεμος, συγκεντρωμένος ώστε να την μάθετε να καταλάβει τι είναι αυτό που δεν θέλετε να κάνει και όχι να την τρομάξετε. Πως να το πετύχετε αυτό; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Χρησιμοποιήστε επιτακτική φωνή

Ένα από τα πιο σημαντικό βήματα για να κάνετε τη γάτα σας να ακούει το ‘ΟΧΙ’ είναι να το λέτε με το σωστό τρόπο, στη σωστή συχνότητα. Αν δίνετε την εντολή με τον ίδιο τρόπο που λετε στη γατούλα σας “έλα ψιψινα μου να σε χαϊδέω” προφανώς η γάτα θα παρερμηνεύσει πλήρως το νόημα της εντολής και δεν θα καταλάβει ότι εκείνη την ώρα της λέτε ‘ΟΧΙ’. Μάλιστα μπορεί να νομίζει ότι την ενθαρρύνετε για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά που θέλετε να σταματήσετε!

Αντιθέτως πείτε το ‘ΟΧΙ’ σε ψηλή ένταση (όχι εκκωφαντική – μη φωνάζετε), αποφασιστικά και τότε η γάτα σας (που δεν είναι διόλου χαζή, αντιθέτως έχει απίστευτη αντίληψη βασισμένη στις αισθήσεις της) θα καταλάβει ότι δεν είναι ο τυπικός σας τροπος επικοινωνίας. 

2. Χρησιμοποιήστε σταθερό τόνο στη φωνή σας κάθε φορά που λέτε 'ΟΧΙ'

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να ειστε συνεπείς στον τρόπο που λέτε το ‘ΟΧΙ’ στη γάτα σας. Αν ο τρόπος σας ποικίλλει και δεν ακολουθείτε ένα σταθερό επιτακτικό τόνο η γάτα σας θα μπερδευτεί και δεν αναγνωρίζει την λέξη. Οπότε κάθε φορά να λέτε το ‘ΟΧΙ’ με τον ίδιο σταθερό τρόπο και έτσι θα καταφέρετε να την κάνετε να ανταποκριθεί σωστά.

3. Κάντε "χουυυυ" σαν γάτα

Αφού δώσετε την εντολή ‘ΟΧΙ’, όσο και αν σας φαίνεται αμήχανο κάντε και ένα “κχουυυυ”  όπως θα έκανε μια γάτα που θα ήθελε να αποτρέψει μια άλλη από το να κάνει κάτι. Η γάτα μπορεί να καταλάβει αυτό τον ήχο (της είναι πολύ οικείος) και μπορεί έτσι πιο εύκολα να συσχετίσει την λέξη ‘ΟΧΙ’ με αρνητικές έννοιες!

Πολλοί ειδικοί λένε ότι το “κχουυυυ” είναι πιο αποτελεσματικό στο να αποτρέψει μια γάτα από κάποια συμπεριφορά απο φυσικούς τρόπους αποτροπής (όπως ένα χτύπημα στον πωπό)!

Μια και το έφερε η κουβένδα διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο για το περίφημο “κχουυ” στον παρακάτω σύνδεσμο

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Τι σημαίνει ο συριγμός, το περίφημο "κχουυυ"

4. Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος

Όσοι από εσάς είσαστε καλοί μαθητές έχετε αντιληφθεί πολύυυυ καλά ότι η γάτα δεν είναι τόσο βερμπαλιστικό πλάσμα όσο ο άνθρωπος. Η επικοινωνια της γάτας βασίζεται κυρίως στη γλώσσα του σώματος παρά σε ηχητικά σήματα. Εσείς τώρα μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα της γλώσσας του σώματος προς όφελός σας γιατί είναι πολύ πιθανό η γάτα σας να μπορέσει να την αντιληφθεί καλύτερα από τα ηχητικά σήματα. Κοιτάξτε την γάτα απευθείας και έντονα στα μάτια, και κινείστε τον δείκτη αποφασιστικά προς εκείνην καθώς λέτε το αποφασιστικό σας ‘ΟΧΙ’ και είναι πολύ πιθανό η γάτα να αντιληφθεί πολύ καλύτερα τις διαθέσεις σας. 

5. Χρησιμοποιήστε ένα τρόπο για να αποσπάσετε την προσοχή της

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα ή ίσως αν τα προηγούμενα από μόνα τους δεν αρκούν μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια μέσα για να αποσπάτε την προσοχή της γάτας αφού πείτε το ΟΧΙ σας και αφού χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα του σώματος με τον τρόπο που περιγράψαμε. Κάποιο παιχνίδι το φοβερό μπαλάκι που κινείται μόνο του, μια κουταλιά από το αγαπημένο της πατέ (για τον Τσίτσο ειν’ αυτή την περίοδο τα εξαιρετικά μονοπρωτεϊνικα Lucky Lou που μπορείτε να τσιμπήσετε σε προσφορά 5+1 μέχρι εξάντλησης αποθεμάτων εδώ, ή κάτι παρόμοιο που αποσπά τη γάτα από αυτό που θέλετε να την αποτρέψετε να κάνει ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα!

5+1. Μην δίνετε ιδιαίτερη σημασία

Ενταξει, αυτό το τελευταίο δεν είναι ένας τρόπος για να μάθετε στη γάτα σας το ‘Όχι’, αλλά οφείλω να το αναφέρω και αφορά περιπτώσεις κυρίως που δεν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρακτικό θέμα με τη συμπεριφορα΄της γάτας σας.

Αντί να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας σε τέτοιες περιπτώσεις στο ‘Όχι’ μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να μην σας απασχολεί και τόσο το αν θα κάνει κάτι που στο μυαλό σας θα ήταν καλύτερο να μην το κάνει.. πχ να μην ανεβαίνει στον καναπέ, όταν, εντάξει, και αν ανέβει στον καναπέ δεν θα ρθει και το τέλος του κόσμου! Ορίστε! Το είπα και αυτό

Πριν κλείσω να πω ότι αν για κάποιο λογο δεν λειτουργει η φάση με το ‘ΟΧΙ’ μπορείτε να παρετε καποια επιμέρους μέτρα που θα βοηθήσουν με απλο τροπο να λύσετε το θέμα. Πχ αν σας ενοχλεί που η γάτα σας κάνει τα νύχια της στα έπιπλα μπορείτε να της πάρετε ένα ελκυστικότατο γατόδενδρο σαν αυτό και να το ψεκάσετε με σπρέι κάτνιπ  σαν αυτό (αν δεν του δινει την απαραίτητη σημασία) και να προκαλέσετε την γάτα σας να κάνει εκει τα νύχια της αντί στον καναπέ σας! 

Αν δεν θέλετε να ανεβαίνει η γάτα σας πάνω στον πάγκο της κουζίνας μπορείτε να την κρατάτε όσο γινεται πιο καθαρή από δελεαστικές μυρωδιές και να της δώσετε ταυτόχρονα ένα άλλο ψηλό σημείο από όπου μπορεί να ελέγχει την ενδοχώρα και να ανακτά την αυτοπεποίθησή της όποτε νιώθει στρες. Μια εξαιρετική επιλογή είναι τα φοβερά κρεμαστά κρεβατάκια παραθύρου όπως τουτο και αν φοβάται να το χρησιμοποιήσει ψεκάστε το με Feliway Classic Spray – τσιμπήστε το εδώ – που θα την κανει να το νιωθει ως κατι το οικείο (προσοχη, ψεκάστε 15 λεπτα πριν φέρετε σε επαφή τη γάτα με το κρεβατάκι)! Και αν ειστε απ αυτους που δεν εχουν ιδεα τι ειναι το Feliway, διαβάστε το αναλυτικό μου αρθρο γι’ αυτό ακριβώς εδω!

Έχοντας πει όλα ετούτα θα ήθελα να ζητήσω και την δική σας εμπειρία περί του θέματος. Έχετε κάποια άλλα τιπς να μοιραστείτε; Επίσης δοκιμάστε αυτά που γράφονται παραπάνω και πείτε μου αν ήταν αποτελεσματικά. Περιμένω τα σχόλιά σας!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε και στο αφιέρωμα μου στους τρόπους πρακτικής και αγαπησιάρικης εκπαίδευσης της γάτας σας! Βρείτε το σχετικό αρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

4 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα Τσιτσο!
  Βρήκα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο το άρθρο σου σχετικά με το πως να λες όχι στη γάτα σου. Η ερώτηση μου, είναι πώς λες οχι στη γάτα σου όταν εκείνη δεν ακούει; η δική μου είναι κουφή λόγω της φυλής της και αρκετά νεαρή, οπότε έχει ολα τα γνωρίσματα ενός μικρού ζώου (περιέργεια, ενεργητικοτητα, διάθεση για σκανταλιες). Ευχαριστώ Τσιτσο.

  1. δυστυχως σε αυτη την περιπτωση ο ηχος και η φωνητικη εντολη βγαινει εξω.. δοκιμασε τα αλλα (πχ εντονο βλεμμα και δεικτης, κανε ξεπατικωμα του κχουυυ, περα απο τη φωνη). Για να αποσπασεις την προσοχη χρησιμοποιησε και δονησεις (τους ηχους δεν τους ακουει, τις δονησεις τις νιωθει).

 2. Η δικιά μου που είναι κωφή πηδάει πάνω στον πάγκο της κουζίνας και ούτε “ΟΧΙ” ακούει, ούτε “hiss”!
  Τι να κάνω;;;;

 3. Εγώ θα αναφέρω μία άλλη δική μου πατέντα που μέχρι στιγμής πιάνει.
  Μία μέρα έτρωγα μανταρινια δίπλα στην γατούλα μου κι έκανε την κίνηση νά μυρίσει τίς φλούδες. Αμέσως εξαφανίστηκε από δίπλα μου στο δευτερόλεπτο. Έτσι κατάλαβα την αποστροφή της στο μανταρινι (ίσως λόγω του όξινου στην φλουδα). Έτσι σκέφτηκα νά βάλω κατά μήκος του παγκου της κουζίνας στην άκρη μερικά μανταρινια ! Από τότε δεν ξανά ανέβηκε! Κι άμα περάσει η εποχή τών μανταρινιων… Ελπίζω να το κρατήσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *