… γράφει η Μαρία Σάββα
Γεια σας φίλοι μου!
Πολύ συχνά λαμβάνω μηνύματα όπως “Η γάτα μου μου επιτέθηκε” ή “Πως να αντιμετωπίσω την επιθετικότητα γάτας μετά τη στείρωση;”
Τι μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα; Πότε τα πράγματα είναι σοβαρά και πότε όχι; Τι αντιλαμβανόμαστε λάθος; Πώς μπορούμε να διορθώσουμε μια επιθετική συμπεριφορά; Υπάρχει πάντα λόγος φίλοι μου, μπορεί εσείς να μην το γνωρίζετε αλλά ο λόγος που μπορεί να πυροδοτήσει επιθετικότητα υπάρχει και υπάρχει και ο τρόπος για να μην αφήσουμε αυτό να μας συμβεί.
Όλα αυτά και πολλά άλλα θα δούμε σήμερα, και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να βοηθήσουμε τις γάτες μας!
Οι γάτες μας είναι ζώα θηρευτές αλλά μπορεί να γίνουν και θηράματα. Αυτό από μόνο του τις φέρνει σε μία κατάσταση καχυποψίας, εγρήγορσης και τις καθιστά ετοιμοπόλεμες! Το ότι συμβιώνουν μαζί μας δεν σημαίνει ότι αποβάλλουν τα ένστιχτά τους. Έτσι η επιθετικότητα είναι μέρος της επιβίωσης τους. Βεβαίως όλες οι γάτες δεν είναι ίδιες, όπως ισχύει και με τους χιούμανς, ότι μπορεί να φοβίζει εμένα για σένα μπορεί να είναι αδιάφορο.
Για παράδειγμα εγώ μπορεί να μείνω στον τόπο αν δω κατσαρίδα, ενώ εσύ μπορεί να πιάσεις και κουβέντα μαζί της!
Εφόσον όμως μιλάμε για επιθετικότητα πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε τις συμπεριφορές που μοιάζουν με επιθετικότητα αλλά ΔΕΝ είναι. Αυτό που αντιλαμβάνεσαι εσύ ως επιθετικότητα είναι πράγματι έτσι, ή μήπως όχι; Στο πρώτο μέρος θα δούμε αυτές τις συμπεριφορές που δεν πρέπει να σε ανησυχούν, για να πάμε μετά στο δεύτερο μέρος στα πιο σοβαρά, που κατά την γνώμη μου πρέπει να σε ανησυχούν!
Α. ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΑΤΑΣ vol. Παρεξηγήση που λύνεται με συζήτηση
Έστω ότι η γάτα σου έχει παράθυρο στην αυλή και είναι απασχολημένη στο “κυνήγι” με όλο της το είναι και η ένταση έχει κτυπήσει κόκκινο! Ξαφνικά μπαίνεις εσύ μέσα και χωρίς καμία προειδοποίηση την ακουμπάς για να την χαϊδέψεις (βρήκες την ώρα), τρομάζει, γυρνάει και τις τρως. Ειδοποίησε το ζωάκι πριν το ακουμπήσεις, μίλα του να πάρει το χρόνο του να βγει από την κατάσταση που βρίσκεται.
1. Επίθεση στους αστραγάλους ή τα πόδια

2. Παραχάιδεμα ( Overpetting)
Την χαϊδεύεις, δείχνει να το απολαμβάνει γουργουρίζει ευχαριστημένη και ξαφνικά γυρνάει σου κάνει ένα χου και στις χώνει με τα νύχια της, ή φεύγει.
Δεν ξέρω αν το κατάλαβες αλλά το παράκανες, υπάρχουν γάτες που μπορούν να χαϊδεύονται με τις ώρες κέφια να έχεις, υπάρχουν και άλλες που δεν θέλουν πάνω απο 3,5 δευτερόλεπτα και σε συγκεκριμένα σημεία όχι παντού στο σώμα τους. Εδώ άσε την γάτα να σου δείξει που θέλει, άπλωσε το χέρι σου χαλαρά και άσε την να σε οδηγήσει, ίσως πίσω απο τα αυτιά ή κάτω απο το πιγούνι, ή στο κεφάλι. Μα εσύ θες να χαϊδευεις; Και για αυτό πηρες γάτα; Πάρε ακόμα μία, που να τρελαίνεται με τα χάδια. Τι να σου κάνει μία γάτα!
Τώρα αν η γάτα είναι μεγάλη σε ηλικία και όλη της την ζωή δεχόταν να χαϊδεύεται και τώρα δεν θέλει (μπορεί να σου το δείξει κιόλας), εκεί που με ακουμπάς πονάω, ίσως έχει θέμα με τα κόκαλά της, αρθριτικά ας πούμε, κάνε μια επίσκεψη στον γιατρό σου.
3.Τσακωμός και εσύ διαιτητής
Αν υπαρχουν δυο γάτες που τσακώνονται και μπεις στην μέση να τα χωρίσεις θα τις φας το μόνο σίγουρο, γιατί αυτό που συνήθως γίνεται είναι οτι αρπάζεις τον έναν απο πίσω και τον τραβάς προκειμένου να χωρίσουν, αυτός θα γυρίσει και θα σε αρπάξει άσχημα γιατί δεν αναγνωρίζει εκείνη την στιγμή ότι είσαι εσύ. Νιώθει ότι του επιτίθενται απο πίσω. Η επίθεση δεν είχε στόχο εσένα. Επιπλέον ο άλλος θα βρει την ευκαιρία και θα ξαναεπιτεθεί σε αυτόν, ακόμη και σε σένα, η αδρεναλίνη είναι στα ύψη. Πάρε ένα χαρτόνι ( δεν έχεις; ), πάρε ένα μαξιλάρι και τοποθέτησέ το πιέζοντας το αναμεσά τους, φτιάξε έναν τοίχο ανάμεσα τους, οδήγησε τον έναν έξω από το δωμάτιο κρατώντας το μαξιλάρι μπροστά του ώστε να μην έχουν οπτική επαφή για να πέσει η ένταση.
Κάπου εδώ να κάνω και μια παρένθεση και να σας προτείνω φανατικά να διαβάσετε και τον αναλυτικό οδηγό μου για το πως να φέρετε στο σπίτι που έχει τη δική του γάτα-βασίλισσα μια καινούρια γάτα! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να συμφιλιώσω 2 γάτες
4. Επίθεση στην γάτα που επιστρέφει απο κτηνίατρο απο άλλες γάτες στο σπίτι
5. Η γάτα μου μου επιτέθηκε μετά από απουσία ημερών
Γύρισες από διακοπές και το πρώτο πράγμα που θες να κάνεις είναι να πας σπίτι και να πάρεις την γατούλα σου αγκαλιά. Αλλά με το που μπαίνεις μέσα με τις βαλίτσες ακόμα στο χέρι η γάτα σου κάνει χουυυυ γρυλίζει και βγάζει νύχια αν πας να την ακουμπήσεις; Σαν να μη σε αναγνωρίζει; Ναι αυτό ισχύει δεν σε αναγνωρίζει εκείνη την στιγμή, έχεις άλλη μυρωδιά και όχι αυτήν που ξέρει, αφού ξενοκοιμήθηκες ξενοπλύθηκές κ.τ.λ.
Μα δεν με αναγνωρίζει η γάτα μου;
Αν μιλάμε για μια γάτα που είναι λίγο έως πολύ φοβική και κάποιος άλλος την φρόντιζε ενω εσύ έλειπες, κάπου λίγο έχει μπερδευτεί, και δεν της ήταν ότι πιο ευχάριστο η απουσία σου.
Δεν θα συμπεριφερθούν όλες οι γάτες έτσι κάποιες όμως ναι. Αυτό θα περάσει πολύ γρήγορα μόλις πάρεις την γνώριμη και πάλι μυρωδιά για εκείνη, άλλαξε τα ρούχα σου και βάλε κάτι που έμεινε στο σπίτι. Δώσε λίγο χρόνο και σε πολυ λίγο θα έρθει και θα σου δείξει πόσο της έλειψες!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 120 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Β. ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΑΤΑΣ vol. Πραγματική επιθετικότητα
1. Σωματικός πόνος
Υπάρχουν γάτες και γάτες, εσύ που ξέρεις το ζωάκι σου θα καταλάβεις αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν ποτέ στην ιστορία το ζώο δεν είχε τέτοια συμπεριφορά και ξαφνικά βγάζει επιθετικότητα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πας το ζωάκι στον γιατρό. Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα εξετάσεις ώστε να αποκλείσουμε την περίπτωση ότι υποφέρει από κάτι. Έχω δεί να βγάζουν επιθετικότητα επειδή τους πονάει κάτι. Αν είναι μία χαρά ψάχνουμε αλλού τον λόγο. Η θα πάρει την θεραπεία του και θα συνέλθει και θα λυθεί και το πρόβλημα.
Αν τώρα θέλετε να μάθετε μερικά χαρακτηριστικά σημάδια ότι η γάτα σας πονάει διαβάστε ετούτο:
ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: 5 σημάδια ότι η γάτα μου πονάει
2. Επιθετική συμπεριφορά γάτας μετά τη στείρωση
Εδώ μπορεί να ισχύουν πολλά, αλλά αυτό που ΔΕΝ ισχύει είναι ότι φταίει η στείρωση αν έγινε σωστά από τον γιατρό σου που εμπιστεύεσαι. Αν έγινε κάποια επίθεση προς εσένα αμέσως μετά την επιστροφή σας από τον γιατρό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η γατούλα πέρασε δύσκολα, πήγε σε ένα άγνωστο μέρος την έπιασαν άγνωστοι άνθρωποι και επιπλέον της έκαναν κάτι που τώρα πονάει, είναι μπερδεμένη επικρατεί σύγχυση μέσα στο μυαλό της και δεν θέλει πολλά πολλά.
Δώστης χρόνο, άστην στην ησυχία της να τακτοποιηθεί στον χώρο της και θα περάσει. Μην το κάνεις μεγάλο θέμα μην κλαις από πάνω της ( αχ τι σου έκανα;).Φέρσου φυσιολογικά σαν να μην έγινε κάτι. Έχουμε πει ότι οι γάτες μας επηρεάζονται πολύ από την δική μας συμπεριφορά. ΖΕΝ εσύ.
Αν βιώνει ένα μετατραυματικό σοκ ( διαρκεί μέρες αυτό ) πάλι ισχύουν τα ίδια. Λίγο παιχνίδι θα την χαλαρώσει, λίγο καλό φαγάκι ( αυτό που της αρέσει πολύ) εσύ πολύ φυσιολογικά και κούλ, σιγά σιγά θα το ξεπεράσει.
Αν τώρα έγινε επιθετική μετά από καιρό, γιατί να φταίει η στείρωση παιδιά; Μήπως με την ενηλικίωση που προέκυψε και η στείρωση η γάτα ολοκλήρωσε τον χαρακτήρα της,; Μήπως είναι από τις γάτες που δεν θέλουν πολλά πολλά;
Αν η επιθετικότητα είναι έντονη, κάτι άλλο φταίει, η στείρωση έτυχε στην μέση, δεν έχει καμία απολύτως σχέση και αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις τον πραγματικό λόγο. Πώς; Ψάχνοντας την συμπεριφορά της. ΠΟΤΕ και ΓΙΑΤΙ γίνεται επιθετική. Εστιάζεις σε αυτό βρίσκεις και διορθώνεις, δεν κάνεις πράγματα τα οποία δείχνουν να την ωθούν στο να επιτεθεί. Χαλάρωσε την με παιχνίδι να φύγει όλη η ένταση.
3. Ζώα αστείρωτα στο σπίτι
Καταλαβαίνουμε όλοι τον λόγο ; Είναι πολύ δύσκολο για το ζώο μας να περνάει οίστρο, που κάποια στιγμή γίνεται μόνιμος πια, και να φέρεται φυσιολογικά. Στις γάτες ειδικότερα ο οίστρος γίνεται πάρα πολύ έντονος. Με φωνές ουρλιαχτά και έντονη ούρηση παντου. Κάποια στιγμή είναι πιθανόν οτι θα βγει επιθετικότητα και σε εμάς και σε άλλες γάτες. Οι ορμόνες έχουν κτυπήσει κόκκινο, φέρνουν τρομερη αναστάτωση, το μόνο που την ενδιαφέρει πια είναι πώς θα το σκάσει με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν θα είναι πότε ο εαυτός της. Ξέρετε την άποψη μου για αυτό, στειρώνουμε το ζωο μας, για πάρα πολλούς λόγους αλλά κυρίως για να μην το χάσουμε. Δεν ρισκάρουμε την ζωή του!

4. Επιθετικότητα που πηγάζει από φόβο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ: Πως να βοηθήσω τη φοβική γάτα μου (wallflower) να ανθίσει
Αν αυτό επαναληφθεί, φρόντισε τις ώρες που θα λείπεις να είναι μόνη της απομονωμένη, άρα και ασφαλής. Οταν γυρίζεις απελευθέρωσέ την από το δωμάτιο και έχε το νού σου, αν δεις ένταση και ακούσεις γρυλίσματα και χουυυυ αναλαμβάνεις δράση ως προς τον επιτιθέμενο. Τον μπλοκάρεις με μια φωνή και του αποσπας την προσοχή. Με το αγαπημένο του παιχνίδι και φαγητό.
Εφάρμοσε φερομόνες feliway στην πρίζα, εκεί που περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους που μπορεί να βοηθήσουν. Ισως να μην είναι κάτι σοβαρό και ξεπεραστεί χωρις περαιτέρω θέματα. Εδώ εχει πολύ μεγάλη σημασία η δική σου αυτοπεποίθηση και ενέργεια που προβάλεις. Δεν πρέπει να δείχνεις φόβο στην κατάσταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοβισμένη γάτα - 7 λόγοι που η γάτα μου κρύβεται
5. Η γάτα ζεi μόνη της και βγάζει επιθετικότητα σε σένα
Παρακολούθησε την γάτα, ακολούθα της κινήσεις της, μήπως ο φόβος έρχεται από έξω, μήπως δείχνει να φοβάται πιο κοντα σε παράθυρα ή πόρτες; Τί γίνεται έξω; Μήπως έχουμε μεγάλη δραστηριότητα από άλλα ζώα; Της έρχονται μυρωδιές, ήχοι, τσακωμοί από αδέσποτες γάτες; Αν ναι μπλόκαρε τα δωμάτια ( κλείσε πόρτες) που μπορεί να έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά.
Περιόρισέ την σε δωμάτιο που έχει ησυχία, για να ηρεμήσει, και πρέπει να φτιάξεις μία κατάσταση όπου η γάτα δεν θα παίρνει ανασφάλεια αλλά επιβεβαίωση ότι, ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΕΔΩ. ΠΩΣ;
Με τα σημάδια της, με την μυρωδιά της. Με την σφραγίδα της. Οι γάτες μας προκειμένου να νιώσουν καλά εκεί που βρίσκονται πρέπει να ΜΑΡΚΑΡΟΥΝ την περιοχή τους, αυτό το κάνουν με το να αφήνουν την μυρωδιά τους παντού, που λειτουργεί σαν αποτύπωμα. Ακόμα και σε εμάς που τρίβονται, αφήνουν την μυρωδιά τούς, από τους αδένες τους που υπάρχουν σχεδόν σε όλο τους το σώμα, προκειμένου να μας κάνουν δικούς τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Περί Χωροκτητικότητας
Σε ένα σπίτι για να αισθάνεται καλά και με αυτοπεποίθηση είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει η μυρωδιά της παντού γιατί είναι η ταυτότητα της. Για αυτό το λόγο οι γάτες μας τρίβονται παντού. Για να ενταχθούν στον χώρο τους. Και έχει μεγάλη σημασία τα πράγματα να είναι δικά της, όχι τα δικά μας, που προσπαθεί να τα κάνει δικά της,. Τα έπιπλά μας , τα κρεβάτια μας κ.τ.λ.
Γιατί αν τρίβεται π.χ. στο κάλυμμα του καναπέ μας και έχει την μυρωδιά της πολύ ωραία, μέχρι που θα πας εσύ και θα πλύνεις το κάλυμμα. Φτου και από την αρχή πάλι. Αυτο που πασχιζε τόσο καιρό να το κάνει δικό της, πάει τώρα. Έτσι πρέπει να έχει διάφορα μέρη ώστε να μπορεί να το κάνει αυτό, όπως κρεβατάκια. Βάλε σε διάφορα μέρη του σπιτιού, όχι μονο ένα.
Τα ονυχοδρόμια ειναι αναγκαία επίσης, πρέπει να υπάρχει πάνω από ένα, γιατί το ξύσιμο των νυχιών είναι κυρίως μαρκάρισμα της περιοχής τους. Τουαλέτα, το απόλυτο μέρος για την γάτα να αφήνει τις μυρωδιές της, βάλε παραπάνω από μία. Μην χρησιμοποιείς αρωματική άμμο δεν βοηθάει στο να μένει η μυρωδιά της.
Φτιάξε ένα μέρος με κάποια πρόσβαση για να ανεβαίνει ψηλά, βάλε ένα κρεβατάκι πάνω σε μία βιβλιοθήκη ας πούμε, στην φύση όταν βρίσκονται σε κίνδυνο το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ανέβουν σε κάποιο δέντρο, έτσι ανεβαίνει η αυτοπεποιθησή τους. Δώσε στην γάτα σου τα εργαλεία της και αυτή θα κάνει την δουλειά της, έτσι θα νιώσει καλά και θα ανέβει η ψυχολογία της.
Όποιος και αν είναι ο λόγος αυτά είναι βασικά πράγματα που πρέπει να έχει ώστε να νιώθει καλά. Αν νιώθει ανασφάλεια δεν μπορεί να είναι χαρούμενη, βιώνει άγχος. Έχουν μεγάλη σημασία όλα αυτά, γιατί μια γάτα που δεν νιώθει καλά έχει άγχος και με το άγχος είναι πιθανή και η επιθετικότητα.
Τα βλέπουμε όλα τα μετράμε όλα, για να φτιάξουμε την κατάσταση. Νιώθουμε την γάτα μας! Παίζουμε μαζί της για να μειωθει το άγχος που νιώθει, της μιλάμε ήρεμα την καθησυχάζουμε. Αν η γάτα μας είναι ευχαριστημένη και ευτυχισμένη, γιατί να βγάλει επιθετικότητα; Κάτι θα φταίει, και εδώ σε θέλω πάλι σαν σύγχρονο Σερλοκ Χολμς.
Θα κάνω μια ακόμη παρένθεση να σας πω ποια είναι τα σημάδια ότι η γάτα μου είναι αγχωμένη! Για να τα ανακαλύψετε κάντε κλικ ακριβως ΕΔΩ
6. Συνδυασμός πόνου, φόβου και εκδήλωσης επιθετικότητας
Και συνεχίζουμε.. μία γάτα που πονάει πολύ σπάνια θα συνεργαστεί ώστε να πάρει βοήθεια , ειδικά αν είναι γάτα που δεν εμπιστεύεται τους ανθρώπους. Ως ένδειξη ότι ΔΕΝ πρέπει να πλησιάσεις θα κάνει της εξής κινήσεις.
Θα γρυλίζει πολύ δυνατά, θα κάνει χουυυυ, με τα αυτιά της σε ευθεία γραμμή με το κεφάλι της, οι κόρες των ματιών της θα είναι διεσταλμένες ( ολόμαυρες) η ουρά της θα κινείται έντονα, σαν μαστίγιο και όσο πλησιάζεις θα γίνονται όλα πιο έντονα. Σαν τελευταία προειδοποίηση πριν επιτεθεί θα γλύψει 1-2 φορές το πάνω χείλος της. Μετά θα επιτεθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 Tips για τη γάτα σας
Θέλω αμέσως να απομακρυνθείς, σε παρακαλω πολύ. Ασε το ζώο να ηρεμήσει, μην την κοιτάς στα μάτια μίλα της γλύκα και καθησυχαστικά και δοκίμασε μετά να την προσεγγισεις με φαγητό, άσε το φαγητο και φύγε. Ποτέ των ποτών δεν κοιτάμε ενα ζώο που είναι σε αυτή την κατάσταση στα μάτια.
Τώρα αν είναι ζωάκι αδέσποτο που φροντίζει τα μωρά της και πάλι να απομακρυνθείς αμέσως. Αν είναι τραυματισμένο και θες να το βοηθήσεις και έχει αυτή την συμπεριφορά, δεν πρέπει να επιχειρήσεις μόνος σου, ούτε με γυμνά χέρια σε καμία περίπτωση. Αν μπορεί να περπατήσει μπορείς να τοποθετήσεις παγίδα στο σημείο που βρίσκεται με φαγητό μέσα και θα την μεταφέρεις έτσι στον κτηνίατρο, παγίδα μπορείς να δανειστείς από κάπου, τον γιατρό η την φιλοζωική της περιοχής σου. Ζήτα βοήθεια από ανθρώπους που μπορει να έχουν γνώση πώς να πιάσουν ενα ζώο που είναι σε αυτή την κατάσταση. Αν είναι παράλυτο και πάλι πρέπει να έρθει άνθρωπος που να ξέρει πώς να πιάσει το ζωάκι, για να μη γίνει επιπλέον ζημιά, υπάρχει τρόπος.
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
Μία Απάντηση
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχω δύο γατούλες, μαμά και κόρη. Πρώτα στείρωσα την μαμά και μετά από ένα μήνα την κόρη. Όταν έφερα την μικρή στο σπίτι, η μητέρα της έγινε επιθετική, ξεφυσάει, την μυρίζει πίσω και την διάχνει με το πόδι της. Επίσης, δεν κοιμάται μαζί της πια στον χώρο που κοιμόντουσαν μαζί μέχρι την στείρωση της μικρής. γιατί συμβαίνει αυτό;