κοινωνικοποιηση γάτας

ΟΔΗΓΟΣ: Κοινωνικοποίηση γάτας

…  γράφει η υπέροχη Μαρία Σάββα

Γεια σας φίλοι μου!

Διανύουμε το δεύτερο μέρος της καραντίνας, και έχω δύο λόγους να χαίρομαι. Ο ένας είναι ότι στην προηγούμενη καραντίνα αυξήθηκαν κατά πολύ οι υιοθεσίες ζώων ανά τον κόσμο, και ο δεύτερος είναι ότι θα έχουμε πιο πολύ χρόνο να αφιερώσουμε στα ζωάκια μας και να κάνουμε πράγματα που έχουμε αφήσει στην άκρη.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ;;;

Αν και εσύ το σκέφτεσαι και είσαι πολύ κοντά στο να υιοθετήσεις ένα ζωάκι,  τώρα είναι η ώρα, να αλλάξεις την ζωή σου να την γεμίσεις με χαρά, με γέλιο, με γλύκα, με  χαριτωμενιές, με τρέλα και αμοιβαία αγάπη!

Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να σε καθοδηγήσω για το πώς θα βοηθήσεις το γατάκι σου στην κοινωνικοποίηση του ώστε να το κάνεις ατρόμητο και να περάσετε μαζί φίνα!  

Γιατί οι πρώτοι μήνες είναι καθοριστικοί για την κοινωνικοποίηση της γάτας;

Οι πρώτοι μήνες ζωής ενός μικρού γατιού παίζουν αποδεδειγμένα καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και στην ολοκλήρωση του χαρακτήρα του. Ότι βιώματα πάρει στην μικρή του ηλικία αυτά θα το ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή του. Η μαμά γάτα θα διδάξει στα μωρά της τους 2-3 πρώτους μήνες της ζωής τους τι πρέπει να κάνουν για να επιβιώσουν, τις τεχνικές κυνηγιού, τα καλά σημεία, τους κινδύνους, την επαφή με τον άνθρωπο.

Αν η μαμά είναι εξοικειωμένη με τον άνθρωπο, τον αφήνει να την πλησιάζει, να την χαϊδεύει και να της δίνει φαγητό, τα μωρά θα κοπιάρουν την συμπεριφορά της και θα γίνουν φιλικά με τον άνθρωπο! Σε αντίθεση μία άλλη μαμά που δεν εμπιστεύεται τον άνθρωπο, γιατί και σε αυτήν έτσι της το δίδαξε η μαμά της, το ίδιο θα κάνει με τα μωρά της.

Ακόμα και αν ο άνθρωπος της δίνει φαγητό, δεν θα τον εμπιστευτεί απόλυτα ή μπορεί να περάσουν μήνες ή και χρόνια για να εμπιστευτεί τον συγκεκριμένο. Τόσο δυνατό είναι το μάθημα “βίωμα “που έχει πάρει από την μαμά της. Οι πρώτοι μήνες λοιπόν είναι απολύτως καθοριστικοί για να εξοικειωθεί το γατάκι μας και να κοινωνικοποιηθεί σωστά ώστε να έχουμε μια καλή εξέλιξη στη συνύπαρξη μαζί του! Στις μικρές ηλικίες τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά καθώς ο εγκέφαλος λειτουργεί σαν σφουγγάρι που απορροφάει τα πάντα, και έτσι χτίζεται ο χαρακτήρας του γατιού! Έτσι λοιπόν θα μείνουμε στο πώς να του δώσουμε τα καλύτερα μαθήματα που θα το βοηθήσουν να ανθίσει θετικά στην ενήλικη ζωή του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

Ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γάτες στην κοινωνικοποίησή τους;

Οι περισσότεροι από μας ζούμε σε πόλεις και τα ζωάκια μας τα έχουμε μαζί μας στα διαμερίσματα και στα σπίτια μας αποκλειστικά μέσα.

Κανένα πρόβλημα με αυτό, στα ζώα μας αρέσει πολύ η ασφάλεια που τους προσφέρει το σπίτι μας, όμως μπορεί να υπάρξει ένα θεματάκι πιο μετά όπως επανειλημμένα έχω δει! Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας φυσικά, που γιατί να μην τα λάβουμε?

Τα ζώα που μεγαλώνουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι μας, (δεν βγαίνουν έξω) σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναπτύσσουν σταδιακά ΦΟΒΟ για το ΑΓΝΩΣΤΟ, είτε αυτό είναι άλλοι άνθρωποι, είτε είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο, ή απλά κάποιοι άγνωστοι θόρυβοι, μπορεί για αυτά να είναι το τέλος του κόσμου. Καμιά φορά ο φόβος αυτός είναι στο ΒΑΘΥ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ.

Για παράδειγμα δύο μικρά γατάκια μπορεί να μεγαλώσουν στο ίδιο περιβάλλον με τις ίδιες συνθήκες και το ένα να είναι ατρόμητο, και το άλλο να είναι πιο δισταχτικό ή και φοβικό ακόμα, και εδώ όμως σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν πάρα πολύ με δουλειά φυσικά!

Γιατί όμως να αναπτύξουν αυτό τον φόβο ενώ είναι στο σπίτι μας και δεν τους έχει συμβεί κάτι κακό; Γιατί δεν παίρνουν ερεθίσματα από τον έξω κόσμο, όπως μυρωδιές, άλλους ανθρώπους, άλλα ζώα, φωνές, διάφορους διαφορετικούς θορύβους.

Έχετε πάει σε σπίτι όπου σας έχουν πει ότι έχουν γάτα αλλά εσείς δεν την έχετε δει; Και έχετε πάει σε σπίτι όπου η γάτα του σπιτιού έρχεται να σας καλωσορίσει με το που ανοίγει η πόρτα; Στην πρώτη περίπτωση, αν έχετε παρατηρήσει, η γάτα που θα κρυφτεί και δεν θα εμφανιστεί μέχρι που να φύγετε είναι η γάτα που μεγαλώνει σε σπίτι που δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι. Μήπως είναι η γάτα που μεγαλώνει με μοναχικό άνθρωπο; Για σκεφτείτε το λίγο!

Γατα Κορωνοϊός

Στη δεύτερη περίπτωση όπου η γάτα θα περιμένει στην πόρτα να δει ποιος είναι, υποδέχεται με χαρά τον καλεσμένο μας, χαϊδεύεται, μυρίζει με περιέργεια παίρνει πληροφορίες, και είναι άνετη, είναι η γάτα που έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά! Αυτό θέλουμε!

Καμιά φορά αυτό μπορεί να γίνει και από μόνο του αν το σπίτι μας είναι ένα σπίτι που δέχεται ανθρώπους συχνά και υπάρχει κίνηση, φασαρία καινούργιες και διαφορετικές, μυρωδιές, είναι το “κέντρο των διερχομένων” που προσωπικά πολύ μου αρέσει αυτό!Η γάτα το έχει συνηθίσει της αρέσει όλη αυτή η πολυκοσμία και ιδιαίτερα αν εισπράττει κάτι καλό από αυτό όπως χάδια, προσοχή, σημασία, και τίποτα που να τη φοβίζει.

Τώρα εμείς όμως για αυτό είμαστε εδώ για να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη! Έτσι λοιπόν από νωρίς, όσο πιο νωρίς γίνεται θα δώσουμε στο ζωάκι μας τα ερεθίσματα που χρειάζεται ώστε να πετύχουμε την κοινωνικοποίηση που θέλουμε στο καλύτερο βαθμό που μπορούμε!

Οδηγός Κοινωνικοποίησης

1. Παιχνίδι

Ξεκινάμε με το παιχνίδι! Πολύ βασικό, είναι το Α και το Ω. Φυσικά και έχει πολλά παιχνίδια να παίζει μόνο του αλλά αυτό που θα κάνει την τεράστια διαφορά είναι το παιχνίδι που θα κάνουμε εμείς οι γατογονείς μαζί του!

Το παιχνίδι για τα μικρά γατάκια είναι απαραίτητο για την άσκησή τους, την εκτόνωση της ενέργειας τους και λειτουργεί αγχολυτικά ιδιαίτερα αν το γατάκι έχει κάποιο δισταγμό ή φόβο για εμάς ή για το καινούργιο περιβάλλον του!

Το παιχνίδι που εμείς θα κάνουμε μαζί του θέλω να έχει κάποιο κορδόνι όπως το κρεμαστό ποντίκι ή το κρεμαστό μαστίγιο, όπου εσύ θα το κρατάς και αυτό θα παίζει. Γιατί είναι σημαντικό να παίζουμε μαζί του? Γιατί με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσουμε να δεθεί μαζί μας, (του προσφέρουμε εμείς αυτή τη χαρά δεν την παίρνει μόνο του)  για  να γίνει το λεγόμενο bonding!

Ταυτόχρονα θα αρχίσει να εντάσσει τον εαυτό του στον καινούργιο χώρο με θετικό τρόπο! Και φυσικά το παιχνίδι δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα μικρά γατάκια όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα μας, και οι ενήλικες γάτες μας είναι κάτι που χρειάζονται, το έχουν ανάγκη για να διατηρούνται σε φόρμα σωματικά, ψυχικά, και νοητικά! Πολύ καλό είναι και
το παιχνίδι με το laser.

Το παιχνίδι λοιπόν είναι must!

2. Η γάτα πρέπει να έχει τα έπιπλά της

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει στο σπίτι μας όπου εμείς έχουμε τα δικά μας έπιπλα για την εξυπηρέτηση μας, να έχει και το γατάκι μας ή και η ενήλικη γάτα μας τα δικά της όπως ονυχοδρόμια κρεβατάκια σε διάφορα σημεία χαλάκια ξυσίματος ή σανίδες με σχοινί που πολύ εύκολα τις φτιάχνεις και μόνος σου.

Γιατί; Είναι απαραίτητα όλα αυτά;

Είναι απολύτως απαραίτητα γιατί όταν η γάτα έχει τα δικά της σημεία και μέρη να κάθεται,να κοιμάται και να ξύνει τα νύχια της γιατί με αυτό τον τρόπο ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ και οι γάτες μας νιώθουν καλά και ασφαλείς σε έναν χώρο όταν αφήσουν τις μυρωδιές τους από τους ΑΔΕΝΕΣ που έχουν στα μουστάκια τους. Όταν την βλέπεις να τρίβει τα μουστάκια της πάνω σε διάφορα έπιπλα ή άλλα σημεία στο σπίτι, αυτό που κάνει στην ουσία είναι να οριοθετεί  τον χώρο  (να τον κάνει δικό της). Η γάτα μας θα νιώσει πραγματικά καλά σε έναν χώρο αφού πρώτα ακολουθήσει αυτή την διαδικασία.

Αν τώρα δεν έχει τίποτα δικό της μοιραία θα πάει στα έπιπλά μας, φυσικά αυτό δεν θα της επιτραπεί από εμάς και η ίδια δεν θα νιώθει καλά.Θα αρχίσει σταδιακά να απομονώνεται γιατί θα  νιώθει ΞΕΝΗ και το επόμενο στάδιο είναι να αρχίσει να ΚΡΥΒΕΤΑΙ. Θα επιλέξει ένα σημείο και αυτό θα το κάνει σπίτι της! Μπορεί αυτό να είναι κάτω από το κρεβάτι ή μέσα σε ντουλάπες ή κάτω από τον καναπέ! Έχω δει ζώα να περνάνε όλη τους την ζωή έτσι!

Άρα λοιπόν έχουμε εμείς τα δικά μας έπιπλα, έχει η γατούλα μας τα δικά της και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

3. Η σημασία των ψηλών θέσεων

Αυτό που μου αρέσει πολύ να έχουνε, είναι τα ‘χωραφάκια’ στον τοίχο που θα της δίνουν πρόσβαση σε ψηλά σημεία όπως πχ. Βιβλιοθήκες! Αν μία γάτα ανεβαίνει στα ψηλά και παρατηρεί από κει τον κόσμο της πολύ δύσκολα θα αναπτύξει φόβο, γιατί στα ψηλά ανεβαίνει η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ της! Δώστε τους πρόσβαση σε ψηλά σημεία! Ενθαρρύνετε τις να ανεβαίνουν στα ΨΗΛΑ!
Για περισσότερα για την λατρεία της γάτας για τα ψηλά σημεία κάντε κλικ στην εικόνα

4. Κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους

Πάμε τώρα να δούμε πώς θα κοινωνικοποιήσουμε το γατάκι μας με άλλους ανθρώπους!

Θα κάνουμε το σπίτι μας  κέντρο των διερχομένων! Φύγε εσύ, έλα εσύ!Κάλεσε τους φίλους σου για καφέ ή για οτιδήποτε άλλο, δεν με αφορά, θέλω να μπαινοβγαίνει κόσμος πολύ συχνά! Και να γνωρίσει το γατάκι, να παίξει μαζί του και να του δώσει λιχουδιές που εσύ θα τους δώσεις, να το χαϊδέψουν, και να του μιλήσουν. Βάλτους να καθίσουν κάτω στο χαλί ή σε πουφ για να έρθουν πιο κοντά στο επίπεδό του, έτσι δεν θα φαντάζουν τρομακτικοί και αρχίστε το παιχνίδι, και αυτό θέλω να γίνεται όσο πιο συχνά γίνεται. 

Όποιον ξεχασμένο έχεις κάλεσε τον και αυτόν! Και τον γείτονα; Κυρίως τον γείτονα! Αν  σου αρέσει κιόλας βρήκες αφορμή.

Μα πώς θα γίνει αυτό; Έχουμε καραντίνα, χελόου!
Τάσος Κ.
Γατοπατέρας

Ναι αυτό μου χαλάει πολύ τα σχέδια! Ελπίζω ότι θα  τελειώσει σύντομα αλλά για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος καθώς δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό θα κάνουμε κάτι εναλλακτικό για την ώρα!

Στείλε το μήνυμα για βόλτα κατοικίδιου,( κατάλαβες που το πάω) και βάλε το γατάκι σε ένα κλουβάκι με το κουβερτάκι του μέσα, κλείσε καλά την πόρτα του κλουβιού και πήγαινε στην πλατεία ή στο πάρκο και κάτσε σε ένα παγκάκι με το γατάκι δίπλα σου, μείνε εκεί για λίγο στην αρχή, αν φοβηθεί καθησύχασε το.

Επανέλαβε τις βόλτες όσο πιο συχνά και αύξησε σταδιακά τον χρόνο! Μην επιλέξεις πολύ κρύες μέρες για να μην κρυώσει το γατάκι! Σε λίγες μέρες θα αρχίσει να του αρέσει και θα δείχνει ενδιαφέρον για τις διάφορες  μυρωδιές που θα του έρχονται, αν το συνηθίσει θα το ζητάει και μόνο του. Δεν θέλω όμως να το βγάλεις από το κλουβάκι μην του συμβεί οτιδήποτε!

 Αυτό είναι το πρώτο στάδιο αν  θελήσεις για να μάθει πιο μετά να πηγαίνει βόλτα με το ειδικό σαμαράκι που πιάνει το μισό σώμα και με οδηγό! Αλλά πρέπει πρώτα να συνηθίσει αυτό το στάδιο για να πας παρακάτω και έχει δουλειά μέχρι να γίνει αυτό!

Αυτό που με νοιάζει κυρίως είναι να δει άλλους ανθρώπους, να μυρίσει άλλες μυρωδιές και να ακούσει διαφορετικούς ήχους μέσα από το κλουβάκι του! 

Ένα ζωάκι που κοινωνικοποιείται σωστά δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλει προβλήματα στο μέλλον! Άρα λοιπόν φίλοι μου απλά τα πράγματα, παιχνίδι, διάφορα δικά της σημεία (επιπλάκια)  και συναναστροφή με ανθρώπους!

Φεύγεις; Πού πας; Βόλτα το γατάκι; Ξέχασα να σου πω ότι το γατάκι θα σε αγαπάει πιο πολύ αν το βοηθήσεις να γίνει ατρόμητο και θα σε εμπιστεύεται απόλυτα! Αυτά για σήμερα!

Σας φιλώ μέχρι την επόμενη φορά

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

4 Απαντήσεις

  1. Η γάτα μου φοβάται τους 2 καινούργιους ανεμιστήρες οροφής και κρύβεται στο μπαλκόνι σκεπασμένη.Πως να την βοηθήσω να το ξεπεράσει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *