Θαυμάστε 19 γάτες με ετεροχρωμία και μάθετε που οφείλεται αυτή (ΦΩΤΟΣ)

Η θέα μιας γάτας με ένα καταγάλανο και ένα χρυσό μάτι είναι μια απτή απόδειξη ότι η Μαγεία υπάρχει. 

Τα μάτια της γάτας εμφανίζουν τεράστια ποικιλία από υπέροχα χρώματα, από χρυσό έως χάλκινο και από πορτοκαλί ως πράσινο ή μπλε. Όμως πάντα είναι ανοιχτόχρωμα σε αντίθεση με τα μάτια του σκύλου ή του ανθρώπου μπορεί να ειναι καστανα. 

Ε λοιπόν συμβαίνει αρκετές φορές αυτό το (αρκετά κοινό στις γάτες σε σχέση με άλλη είδη) φαινόμενο τα δύο μάτια να έχουν διαφορετικό χρώμα. Στα αγγλικά αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και “περίεργα μάτια” (odd eyes). Αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο, που ονομάζεται επιστημονικά ετεροχρωμία, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε σκύλους και ακόμη και σε ανθρώπους (θυμηθείτε τον David τον Bowie ντε). Η ετεροχρωμία στις γάτες μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς, όπως ένα μπλε μάτι και ένα πράσινο ή ένα χρυσό μάτι και ένα μπλε.

Φυλές Γάτας που παρουσιάζουν συχνά το φαινόμενο της ετεροχρωμίας

Αν και το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες φυλές είναι περισσότερο κοινό σε συγκεκριμένες φυλές όπως οι Σιαμ, οι Βρετανικές κοντότριχες, οι Σκωτσέζικες Φολντ, οι γάτες Περσίας και κάποιες ακόμη!

Μάθετε τα πάντα για το χρώμα των ματιών της γάτας κάνοντας κλικ στη φώτο

Που οφείλεται η ετεροχρωμία

Η ετεροχρωμία είναι ουσιαστικά το “βάψιμο” της ίριδας του κάθε ματιού με διαφορετικό χρώμα. Το χρώμα της ίριδας καθορίζεται από μια χρωστική, την μελανίνη και η ετεροχρωμία μπορεί να προκληθεί από διάφορα γονίδια.

Τι είδους ετεροχρωμία μπορεί να έχει μια γάτα;

Η ετεροχρωμία στις γάτες μπορεί να είναι είτε κληρονομική (η γάτα γεννήθηκε με ετεροχρωμία) είτε επίκτητη  Η κληρονομική ετεροχρωμία στις γάτες παρουσιάζει τρεις παραλλαγές:

  • Πλήρης όταν το ένα μάτι είναι εντελώς διαφορετικό χρώμα από το άλλο μάτι
  • Μερική όταν μέρος της ίριδας είναι μπλε και το υπόλοιπο του ματιού έχει διαφορετικό χρώμα – μάλιστα μπορεί ακριβώς το μισό της ίριδας να είναι μπλε και το άλλο μισό άλλου χρώματος
  • Κεντρική όταν το χρώμα της ίριδας είναι διαφορετικό σε μια στεφάνη γύρω από την κόρη.

Σε περιπτώσεις επίκτητης ετεροχρωμίας συμβαίνει μια απώλεια της χρώσης της ίριδας για κάποιο λόγο όπως καποια φλεγμονή των ματιών, σωματικοί τραυματισμοί ή κάποια φάρμακα. Πολλοί από τους παράγοντες που προκαλούν αυτή την επίκτητη ετεροχρωμία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην όραση και ακόμη και πλήρη απώλεια της όρασης

ΓΚΑΛΕΡΙΑ: 19 Γάτες με διχρωμα μάτια

Και τώωωρα που τελειώσαμε το μάθημά μας, ας απολαύσουμε φωτογραφίες με γάτες που παρουσιάζουν ετεροχρωμία, και μάλιστα διάφορες περίεργες ετεροχρωμίες όπως όταν ακριβώς το μισο της ίριδας κάθε ματιού είναι γαλάζιο και το μισό κεχριμπαρένιο, γάτες χίμαιρες με ετεροχρωμία, μαύρες γάτες με ετεροχρωμία κοκ!

Απολαύστε υπεύθυνα:

Και αφού απολαύσαμε 19 υπέροχες γάτες με odd eyes ας ανακαλύψουμε 10 ενδιαφέροντα facts για τα μάτια της γάτας! Κάντε κλικ στην εικόνα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *