10 οφέλη της B.A.R.F. διατροφής

… το κείμενο γράφτηκε από την ομάδα της εξαιρετικής ελληνικής εταιρείας παραγωγής B.A.R.F., Voldog

Λυγερή, χαριτωμένη, μυστηριώδης, βασιλική και αινιγματική, η γάτα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα είδη ζώων στον πλανήτη. Ακμάζουσα για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια σε διάφορες περιοχές , η γάτα είναι σίγουρα ένα από τα πιο τέλεια σχεδιασμένα και προσαρμόσιμα πλάσματα της Μητέρας Φύσης.

Οι γάτες, όπως και τα σκυλιά, είναι σαρκοφάγα ζώα. H φυσιολογία τους δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό το ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, καθώς έχουν όργανα για το τεμαχισμό της σάρκας της λείας τους και δεν διαθέτουν όργανα για την πέψη φυτικών τροφών. Συγκεκριμένα, οι γάτες δεν παράγουν ένα οργανικό οξύ, τη ταυρίνη, στο σώμα τους και καθώς αυτή είναι απαραίτητη, την προσλαμβάνουν με το να τρέφονται με ωμά συκώτια και καρδίες, στα οποία περιέχεται σε υψηλά επίπεδα.

Το γαστρεντερικό σύστημα της γάτας, όπως και τα δόντια της, είναι επίσης προσαρμοσμένα στο να τρέφεται με ωμή τροφή. Στη Φύση οι γάτες τρώνε ολόκληρη τη λεία τους. Οι γάτες είναι φυσικά εξοπλισμένες με ισχυρά σαγόνια και πολύ κοφτερά δόντια που χρειάζονται για την κοπή του κρέατος. Έχουν επίσης πολύ ισχυρά οξέα στο στομάχι, καθώς και πολύ μικρό πεπτικό σύστημα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να επεξεργαστεί αποτελεσματικά ωμό κρέας και οστά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η B.A.R.F.

Δίνοντας ωμή τροφή στη γάτα προσεγγίζουμε τη διατροφή της στην άγρια φύση και παρέχουμε φρέσκια , πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς συντηρητικά τροφή. Αυτό ακριβώς κάνουμε με την B.A.R.F. Αρχικά αυτό το ακρωνύμιο σήμαινε ‘Bones and Raw Food’ δηλαδή ‘φαγητό από ωμό κρέας και κόκκαλα’ ενώ στη συνέχεια κατέληξε να σημαίνει “Biologically Appropriate Raw Food’ δηλαδή ‘Βιολογικά κατάλληλο ωμό φαγητό’. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η BARF δεν περιέχει μόνο κρέας, αλλά και άλλα συστατικά, όμως αυγά, φρούτα, φύκη ή γιαούρτι!

Σε ετούτο το σημείο να τονίσουμε ότι στις B.A.R.F. συνταγές χρησιμοποιούνται μόνο ωμά τρόφιμα και όχι τρόφιμα με κάποιο τρόπο επεξεργασμένα! Είναι απαραίτητη επίσης η συντήρησή τους σε δυνατή κατάψυξη και ο γατογονέας μπορεί να τα μεταχειριστεί όπως θα μεταχειριζόταν ένα κατεψυγμένο κρέας που θα χρησιμοποιούσε για την δική του σίτιση. Είναι φυσικά απαραίτητο να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (που τηρούνται και στην περιπτωση χρησιμοποίησης κατέψυγμενου κρέατος για την σίτιση των ανθρώπων).

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ B.A.R.F

Η διατροφή B.A.R.F δίνει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη της γάτας μας. Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρέφεται με ωμά.

Στην διατροφή B.A.R.F. για γάτες όλα είναι φρέσκα, όπως και στη φύση, χωρίς προσθήκες βλαβερών ουσιών, συντηρητικών και διαφόρων άλλων χημικών που καταστρέφουν την υγεία της γάτας, προκαλούν καρκίνους, αρρώστιες, δερματικά και διάφορα άλλα προβλήματα. 

Η B.A.R.F. προκαλεί ψυχική, ψυχολογική και σωματική διέγερση που αυξάνει τη ζωτικότητα της γάτας, ενώ επηρεάζει θετικά τη συνολική ποιότητα της ζωής της γάτας μας. Ας δούμε πιο αναλυτικά όμως τα οφέλη της: 

Ωμή διατροφή στις γάτες

1. Αυξημένη πεπτικότητα των γευμάτων & λιγότερη κατανάλωση νερού
2. Μείωση ή ακόμη και κατάργηση της κακοσμίας
3. Βελτιωμένη γενική υγεία στόματος & δοντιών
4. Βελτίωση δέρματος & γούνας (απόπτωση)
5. Μικρότερα, πιο συμπαγή, λιγότερο δύσοσμα και πλήρως βιοδιασπώμενα περιττώματα – βρείτε και άλλα τιπς για το πως να περιορίσετε τις δυσάρεστες οσμές της τουαλέτας ακριβώς ΕΔΩ
6. Παρέχει φυσική πηγή ασβεστίου και ταυρίνης
7. Εξάλειψη συμπτωμάτων διαβήτη, κολίτιδας ή συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
8. Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
9. Μέθοδος θεραπείας τροφικών αλλεργιών
10. Σωστή και σταδιακή ανάπτυξη στα γατάκια

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την διατροφή B.A.R.F. στην ιστοσελίδα της Voldog κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Σημείωση Τσίτσου: Εναλλακτικά δείτε ένα άλλο μοντέλο ωμής διατροφής όπως το περιγράφει ο φίλος και βοηθός κτηνιάτρου Θέμης το περίφημο Prey Model!

Σημείωση Τσίτσου νο2: Αν δεν τολμάτε να γυρίσετε στην B.A.R.F. διατροφή απευθείας, ένα ενδιάμεσο είναι να στραφείτε σε μια ποιοτικη υγρή τροφή (που είναι αμέσως μετά την B.A.R.F. η καλύτερη απομίμιση της φυσικής διατροφής της γάτας). Στη συνέχεια θεωρώ ότι με τις αλλαγές που θα δείτε θα σας ανοίξει η όρεξη και για την B.A.R.F. τροφή. Αν θέλετε να ελέγξετε τις δικές μου προτάσεις για τις καλύτερες υγρές τροφές κάντε κλικ ΕΔΩ.

Σημείωση Τσίτσου νο3 – SUPER SOS: Επιλέξτε μια BARF με την απαιτούμενη ποσότητα ταυρίνης που χρειάζεται η γάτα ειδεμή μπορεί μέτα από χρόνια χρήση να  δημιουργηθούν προβλήματα στην καρδιά της. Επίσης επιλέξτε μια BARF που το οστό είναι τόσο αλεσμένο ώστε να μην υπαρχει πιθανότητα απόφραξης του εντέρου από οστά. Αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε τη συνταγή της Voldog ‘για τον Τσίτσο’, που έχει δώσει σημασία σε αυτά τα δύο σημαντικά στοιχεία! Να σημειωθεί τέλος ότι δεν έχω κάποιου είδους διαφημιστική συνεργασία με τη Voldog και δεν έχω να κερδίσω τίποτα από το να αγοράσετε τη BARF της Voldog! Στην δική μου περίπτωση η χρήση της εδώ και 2.5 χρόνια σε ~20 γάτες είχε πολύ καλά αποτελέσματα διότι εξαφανίστηκαν οι ρινοτραχειίτιδες, οι στοματίτιδες, οι τροφικές αλλεργίες, οι εμετοί, τα δερματικά κλπ! 

18 Απαντήσεις

 1. Τσιτσο μου απο την εμπειρία και αγάπη που έχεις για τις γάτες, πιστεύεις πως η συγκεκριμένη τροφή( BARF της Voldog) έχει ότι χρειάζονται οι γάτες στη διατροφή τους( δηλαδή όλα τα θρεπτικά συστατικά); Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Σπύρος.

  1. Λοιπόν, έκανα προσφατα την ερωτηση και η απαντηση ηταν σαφής: Μπορείς να προσθέσεις συμπληρώματα (αλλά μην το παρακάνεις) αλλά δεν είναι απαραίτητο, η τροφή είναι πλήρης. Όπως δηλαδη ισχυει και σε καθε άλλη πληρη τροφή (μπορεις να βαλεις συμπληρωματα αλλα δεν ειναι απαραίτητο)

 2. Τσίτσο καλησπέρα! Βοήθησε με βρε Τσίτσο, ποια είναι τελικά η διαφορά μεταξύ prey model και BARF? Γιατί από αυτά που γράφεις ψήθηκα αμέσως να ξεκινήσω κι εγώ τη BARF στα δικά μου. Η διαφορά που κατάλαβα εγώ είναι ότι στο prey model το φτιάχνεις μόνος σου και δεν είναι κατεψυγμένο ενώ στη BARF μιλάμε για κατεψυγμένο;

  1. Ναι το barf ειναι ετοιμο, κατεψυγμενο και συχνα ειναι σε μορφη κιμα. Το αλλο ειναι κομματια κρεας (συν οργανα κλπ κλπ)! Νομιζω οτι το prey model ειναι ακομη καλυτερη περιπτωση αλλα ειναι αρκετα αβολο (ιδιως για μενα που ταϊζω 17 γατες με μπαρφ)!

 3. Καλημέρα! Σκέφτομαι να ξεκινήσω διατροφή barf στα γατάκια μου απλά σκέφτομαι ότι κάποιες φορές μπορεί να λείψω κάποιες μέρες και να χρειάζεται να τα φροντίσει κάποιος άλλος. Μου φαίνεται λίγο επίφοβο να εμπιστευτώ σε κάποιον διαδικασίες ξεπαγωματος και καθαριότητας γενικά των πιάτων των γατιών. Τι θα μπορούσα να κάνω θεωρείς σε αυτή την περίπτωση; Ευχαριστώ

 4. Καλησπέρα! Δλδ δεν πειράζει να τρώνε και ξηρά τροφή μαζί με Barf η αν χρειαστεί κάποια στιγμή που θα λείψουμε και τα ταισει κάποιος άλλος με ξηρά τροφή;

 5. Αν επιλέξω Barf θα είναι πιο ακριβό αυτό το μοντέλο διατροφής από το να επιλέξω να ταίζω τη γατούλα μου με κάποια υγρή ή ξηρή τροφή;

  1. θα ειναι αρκετα κοντα στο κοστος σιτισης με μια οικονομικη αλλα αρκετα καλη ξηρα.. ε και οι ποιοτητες δεν συγκρινονται

 6. Καλημέρα Τσίτσο, για την μετάβαση θα ήθελα να μάθω. Πως γίνεται κόβεις τα πάντα την προηγούμενο βράδυ και το πρωί βάζεις την barf;
  Ευχαριστώ

  1. η οδηγια ηταν να δωθει η μπαρφ 12 ώρες μετα την τελευταια σιτιση με την προηγουμενη τροφη.. εγω το δοκιμασα σε λιγοτερες ωρες

 7. Εκανα το λάθος και πήρα μεγάλη ποσοτητα barf γιατι οι γατες μου τρελαινονται για ωμο κιμμα οποτε σκεφτηκα οτι η μεταβαση θα ειναι ευκολη μιας και τους αρεσει το ωμο .Μεγα λάθος τιναζουν και τα 4 ποδαρια με απεχθεια εχεις κανα tip πως να τις κανω να το φάνε ?Να προσθέσω ότι πηρα απο διαφορες εταιριες και τους έβαλα απο ολα καμια τυχη όμως.
  Ευχαριστω προκαταβολικα .

  1. Καλημερα! Εγω εχω απο τη μια τον Τσιτσο που δεν τολμησε να αγγιξε (τη θεωρησε δηλητηριο) και απο την αλλη τις 18 της αυλης που το πρωι φαγανε ξηρα με υγρη και το απογευμα πεσανε σαν λυσσασμενες στην barf.

   Να δοκιμαζες να αναμιξεις ξηρα (ή υγρη – ό,τι τρωνε) με λιγηηη μπαρφ στην αρχη και σιγα σιγα να αυξανεις???

   Ενα αλλο τιπ που μου ειχαν πει ηταν να βρασεις λιγοοοοο την μπαρφ για να βγαλει τα αρωματα της

   1. Θα δοκιμασω σημερα να τη ζεστανω λιγο να βγαλει αρωματα, και αν δε θα την αναμειξω με κονσερβα, ο μικρος τρωει μονο κονσερβες του βάζω και νερακι στη κονσερβα οπως εχεις αναφερει σε άλλο θεμα και πραγματικα λαμπει ολοκληρος απο την σωστη ενυδατωση. Ο μεγαλος που δεν θελει νερο στη κονσερβα και προτιμαει την ξηρη δεν δειχνει τόσο υγιης.
    Ευχαριστω Τσιτσο μου Θα επανελθω αν κάτι απο αυτα πιασει προς ενημερωση των συναναγνωστων .Καλο υπόλοιπο!!

 8. Καλησπέρα. Μια γάτα 4 κιλά που τρώει ξηρά τροφή και κονσέρβα 40gr τι ποσότητα ξηράς πρέπει να λαμβάνει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *