UPDATED: Πως να μην μυρίζει η άμμος της γάτας σας – 7 +1 Τιπς

Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα χάσμα στην αισθητηριακή αντίληψη μιας γάτας και ενός ανθρώπου!! Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν εσείς οι άνθρωποι να ενοχλείστε τόσο πολύ από μερικές αθώες μυρωδιές όπως η μυρωδιά των περιττωμάτων μας και να αναλωνεστε σε καταιγισμους ερωτήσεων τύπου “πως να μην μυρίζει η άμμος της γάτας”. Τα περιττώματά μας πρέπει να ξέρετε ότι είναι ιερά, γιατί ουσιαστικά περιέχουν οσμές χαρακτηριστικές της ύπαρξής μας και χρησιμοποιούνται για να μαρκάρουμε περιοχές ως δικές μας! 

Αλλά σε μια ένδειξη καλής θέλησης ας αφήσω στην άκρη την σημασία που έχουν για μας οι μυρωδιές των .. σκατουλακιών μας και ας δω λίγο και την άλλη πλευρά. Πάρα πολλοί από εσάς ενοχλείστε από την ευλογημένη μυρωδιά που αναδύεται από την τουαλέτα της γάτας σας. Είστε παράξενοι αλλά οφείλω να σας δεχτώ όπως είστε, με τα καλά σας και τα κακά σας! Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής: Υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε (ή σχεδόν να εξαφανίσουμε αυτή την ενοχλητική (για εσάς μυρωδιά), γνωστή και ως.. μποχίτο;! Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ΝΑΙ. Υπάρχουν μερικά απλά τιπς που θα βοηθήσουν πολύ στον περιορισμό της ενόχλησής σας! Είστε έτοιμοι; Φύγαμε!

Πως να μην μυρίζει η άμμος της γάτας σας - 6 Τιπς

1. Καθαρίζετε την τουαλέτα καθημερινά

Το καθημερινό καθάρισμα γλιτώνει μυρωδιές σε εσάς και στρες για τη γάτα σας που δεν νιώθει καλά με μια πληθώρα περιττωμάτων στην τουαλέτα της. Αν μάλιστα έχει την κακή συνήθεια να μην θάβει τα σκατουλάκια της ίσως θα ήταν σωτήριο όποτε επισκέπτεται την τουαλέτα για να εναποθέσει τα σκατουλάκια της να την ακολουθούσατε για να τα αφαιρέσετε. Πως θα καταλάβετε ότι το διέπραξε; Μα από τη γνώριμη ευωδιά του μποχίτο, βεβαίως βεβαίως!

πως να μην μυρίζει η άμμος της γάτας

2. Επιλέξτε κλειστή τουαλέτα - αλλά λάβετε υπ'όψιν και τη γάτα σας

Η κλειστή τουαλέτα το δίχως άλλο περιορίζει πολύ τις μυρωδιές που απελευθερώνονται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οπότε αν σας ενοχλούν αυτές οι άκακες μυρωδιές προτείνω να την επιλέξετε μια κλειστή τουαλέτα, αλλά να τη συνδυάσετε με ένα υλικό που δεν έχει πολύ σκόνη και φυσικά που δεν έχει τεχνητά αρώματα – και το οποιο διαχειριζεται καλα το θεμα των οσμων. Γιατί αλλιώς το περιβάλλον που η γάτα περνάει κάμποση ώρα καθημερινά, για όλη της την ζωή δεν θα είναι καθόλου υγιεινό για εκείνη! 

Μια και ο μπετονίτης κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις αμμους τουαλέτας να πω οτι η άμμο που έχω εντοπίσει και η οποια φαίνεται να πληροί όλα τα στοιχεία – τέλεια διαχείριση οσμων, ελάχιστη σκόνη – είναι η φημισμένη Everclean την οποία μπορείτε να αποκτήσετε ΕΔΩ.

Αν θέλετε τις προτάσεις μου για τις καλύτερες επιλογές “άμμου” διαβάστε αμέσως τούτο ΕΔΩ.
Σημειωση: Και αν σας τη δινει το καθαρισμα της τουαλετας επιλέξτε.. αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα γάτας

3. Αλλάζετε την τουαλέτα σας μετά από ένα διάστημα

Η γάτα μέσα στην τουαλέτα δίνει καθημερινά τον υπερ πάντων αγώνα για να θάψει ευλαβικά όλα τα σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξή της μην τυχών και προκαλέσει το ενδιαφέρον των μοβόρικων θηρευτών που κυκλοφορούν στο καθιστικό. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα τα νύχια της θα βρουν πάρα πολλές φορές τα τοιχώματα της τουαλέτας, θα τα χαράξουν και αυτές οι περιοχές είναι περιοχές ιδανικές για την ανάπτυξη βακτηρίων αλλα και για τη συσσώρευση βρωμιάς. Από κάθε άποψη (τόσο διότι εντείνει τις μυρωδιές, όσο και γιατί είναι ανθυγιεινό) οφείλετε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αλλάξετε την τουαλέτα της γάτας σας με μια καινούρια. 

Αν τώρα θέλετε τις (ενδεικτικές πάντα) προτάσεις του Τσιτσάρα για τις καλύτερες τουαλέτες γάτας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

4. Κρατήστε τη γάτα σας ήρεμη και χαρούμενη

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό με τη μυρωδιά της τουαλέτας; Και όμως έχει. Μια γάτα αγχωμένη και στρεσαρισμένη είναι πολύ πιθανό είτε να μην θάβει τα περιττώματά της ή να αρχίζει να αφοδεύει εκτός τουαλέτας! Γιατί; Όχι για να σας εκδικηθεί ή άλλες τέτοιες ανοησίες που πολλοί από εσάς φαντάζεστε, αλλά γιατί προσπαθεί να ανακουφίσει το άγχος της και το μαρκάρισμα διαφόρων περιοχών με τις οσμές των .. σκατουλακιών της τις κάνεις δικές της, και άρα ασφαλείς και ηρεμιστικές. 

Το θέμα (εκτός των άλλων) είναι ότι το αντίτιμο σε επίπεδο βρωμιάς αλλά και μυρωδιών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Και πως να διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας; Διαβάστε τον διεξοδικό οδηγό μου για το στρες ακριβώς ΕΔΩ. Και σκεφτείτε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε τις περίφημες φερομόνες Feliway που μεταδίδουν μηνυματα ηρεμίας (αν δεν εχετε ιδεα τι ειναι το Feliway διαβάστε το σχετικό μου άρθρο και τσιμπήστε το εδώ) αλλα και το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης για γάτες με την επιβεβαιωμένη από επιστημονικές έρευνες ευεργετική του επίδραση στην ψυχολογία της γάτας (εμεις χρησιμοποιουμε το CBD της NatureCan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ, αξιοποιώντας και τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%)

Σε μια έξτρα σημείωση να πω ότι αν η γάτα προβεί σε αυτές τις άκομψες ενέργειες εκτός της τουαλέτας της, όσο πιο σύντομα καθαρίσετε τις συνέπειες αυτών των ενεργειών τόσο πιο άμεσα θα εξαφανίσετε τις μυρωδιές (και τόσο πιο εύκολα θα ξεφορτωθείτε τα λερώματα).

5. Μαγειρική σόδα

Ναι κυρίες και κύριοι. Η μαγειρική σόδα, αν την προσθέσετε στην τουαλέτα πριν βάλετε καινούρια άμμο μπορεί να απορροφήσει πολλές μυρωδιές και να περιορίσει με αυτό τον τρόπο την ενόχληση που προκαλείται σε εσάς, μυστηριώδεις χούμανς! Δοκιμάστε το, θα με θυμηθείτε!

6. Στροφή στην ποιοτική υγρή τροφή

To πιο σημαντικό από όλα για την μείωση των οσμών θεωρώ ότι είναι αυτό εδώ! Τα παραδείγματα που έχω είναι πολύ φρέσκα και εκκωφαντικά. Από τότε που ο Τσίτσος στράφηκε στην υγρή τροφή αποκλειστικά, εξαφανίστηκε αυτό το εκνευριστικό μποχίτο μια για πάντα από το σπίτι. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο Τσίτσος κάνει τα σκατουλάκια του μόλις μια φορά τις δύο μέρες και η ποσότητα είναι ελάχιστη. 

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να πω ότι έχει μεγάλη σημασία και η ποιότητα της υγρής τροφής! Ο Τσίτσοςτρώει μια ευρεία ποικιλία από ποιοτικές υγρές τροφές αλλά βασίζεται αυτό τον καιρό στην εξαιρετική και πλέον και οικονομική GranataPet (τσιμπήστε την εδώ) και την σουπερ ποιοτικη και μονοπρωτεϊνικη (πολλά τα πλεονεκτήματα των μονοπρωτεϊνικών τροφών ειδικά για ευαίσθητα πεπτικά συστήματα) Lucky Lou (που για λίγο ακόμη υπάρχει σε προσφορά 5+1 που μπορείτε να βρείτε εδώ)! Όλες αυτές έιναι είναι σούπερ τροφές πλούσιες σε θρεπτικά και νερό και έτσι μένει .. ελάχιστο υλικό για να απαρτίσει τα σκατουλάκια! Κάτι που οδηγεί σε δραματική μείωση του μποχίτο! 

Η δεύτερη επιβεβαίωση των όσων διαπιστώσαμε με τον Τσίτσο ήρθε και έξω, στην αυλή, στο δωμάτιο υποδοχής που ετοιμάσαμε για τον Μικρουτσέλο που ανάρρωνε από σπάσιμο σαγονιού. Χρησιμοποιήσαμε ανοιχτή τουαλέτα με πέλλετ παρακαλώ. Ο Μικρουτσέλος για εκείνο το δύσκολο διάστημα τρεφόταν  και αυτός μόνο με τις ίδιες τροφές (τον καλομαθαίναμε που περνούσε δύσκολα) και ακόμη και αυτή η ανοιχτή τουαλέτα δεν μύριζε ΚΑ ΘΟ ΛΟΥ! 

Τέλος να πω ότι έχει καταγραφεί ότι η μετάβαση από την υγρή τροφή σε ωμή τροφή μειώνει κατά ακόμη 50-60% την ποσότητα των απορριμάτων! Σε ετούτο το σημείο να πω ότι εδώ και 2 μήνες οι γάτες της αυλής τρέφονται με ωμή τροφή BARF από την ελληνική εταιρεία Voldog και εκτός των υπόλοιπων οφελών για την γάτα μείωσαν δραματικά και τα θκατουλάκια τους με αποτέλεσμα να μην ενοχλούνται πλέον οι γείτονες – μεγάλη υπόθεση! Για τα οφέλη της BARF διατροφής διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Όσο για τον Τσίτσο, μια και σνομπάρει επίμονα την BARF τροφή (εκείνος χάνει), όπως είπα και παραπάνω το έχει ρίξει στην Granata & τη Lucky Lou και η αλλαγή πάνω του από τότε που υιοθέτησε την υγρη διατροφή (πριν 2.5 χρονια) ειναι τεράστια – όχι μόνο στο θέμα της τουαλέτας, αλλά και της ζωντάνιας, της διατήρησης του βάρους (άραγε, ποιο είναι το ιδανικό βάρος της γάταςτου κορεσμού της πείνας! 

Τώρα αν τυχών θέλετε να δείτε μια παρουσίαση-σύγκριση των αγαπημένων υγρών τροφών του Τσίτσου κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

7. Ζεόλιθος

Όπως και με την περίπτωση της μαγειρικής σόδας δοκιμάστε να ρίξετε ζεόλιθο στην τουαλέτα της γάτας σας πριν βάλετε μέσα την άμμο της γάτας σας! O ζεόλιθος έχει την ικανότητα να απορροφάει τα ιόντα αμμωνίας με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά τη μυρωδιά της τουαλέτας!

Μάλιστα κάποιες άμμοι γάτας έχουν στη σύνθεσή του ζεόλιθο όπως η εξαιρετική CatSpa Cat Litter που μπορείτε να αποκτήσετε ΕΔΩ!

8. Βρείτε την καλύτερη άμμο για τη γάτα σας

Οι ποιότητες άμμου μπορούν να διαφέρουν δραματικά μεταξύ τους! Ενας μπετονίτης μπορεί να κάνει τέλειο clumping και σουπερ διαχείριση οσμών ενώ ένας άλλος να μην τα καταφέρνει. Επίσης πλέον γίνονται και διάφορες .. υβριδικές δοκιμές με τόφου και μπετονίτη, κρυσταλλική και μπετονίτη, καλαμποκι και μπετονίτη και κάθε μια από αυτές τις άμμους μπορεί να έχει διαφορετικές ιδιότητες!

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η απίστευτη καινούρια EverClean Naturally με μπετονίτη και καλαμπόκι που χρησιμοποιήσαμε στον μεσιέ Σκλαβενιτώ – η απιθανη ιστορία του Σκλαβενίτη εδώ -, τις τελευταίες 48 μέρες της ζωής του! Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι γεμίζοντας την τουαλέτα με την αμμο δεν υπήρξε ουτε μια υποψία σκόνης. Και στη συνέχεια με εξέπληξε το γεγονός ότι σε ανοιχτή τουαλέτα, σε κλειστό δωμάτιο δεν μύριζε απολύτως τίποτα! Πραγματικά απίθανη δουλειά! Βρείτε την συγκεκριμένη άμμο εδώ!

Εσείς ποια άμμο χρησιμοποιείτε για την τουαλέτα της γάτας σας; Υποφέρετε από δυσάρεστες μυρωδιές; Έχετε άλλα τιπς να μοιραστείτε μαζί μου!; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

9 Απαντήσεις

 1. Η λύση είναι μία.
  Καθαρίζεις καθημερινά, ή όσες φορές χρειάζεται, κάθε φορά δλδ που κάποιος γατουμπης επιστρέφει απ’ την τουαλέτα του.
  Για εμένα, είναι μονόδρομος αυτό, γιατί έχω και τον τυφλακι μου, που την πρώτη φορά που τον είδα πως προσπαθούσε να πατήσει στα καθαρά κι όχι τις κούραδες του προηγούμενου (που μετά θα φέρει στον καναπέ) συγκινήθηκα. Μιλάμε για αΓώΝα.
  Από τότε, πήρα και δεύτερο λεκανακι, εκτός απ’ το να συνεχίζω να κάνω όλα αυτά τα τέλεια που κάνω για την ευζωΐα τους.¹

 2. Έχω εφτά γάτες εκ των οποίων οι δύο χρησιμοποιούν την αυλή για να ανακουφίζονται. Οι άλλες πέντε χρησιμοποιούν ανοιχτές αμμοδόχους (τρεις) τις οποίες καθαρίζουμε καθημερινά. Τα γατούδια μου είναι τέσσερα θηλυκά και τρία αρσενικά (στειρωμένα όλα) και τρώνε -μετά από άπειρα πειράματα λόγω ανακατωσούρας στομαχιού και εμετών- τα κορίτσια την Sensible Royal Canin και τα αγόρια την Urinary S/O καθώς τα δυό από τα τρία έχουν κάνει επέμβαση λόγω κρυστάλλων στην ουροδόχο κύστη.
  Τα κακά τους είναι μια χαρά με την στεγνή τροφή αν και ξέρω πολύ καλά ότι λιγουρεύονται τις κονσέρβες. Η άμμος που χρησιμοποιώ -μετά από εξίσου πολλά πειράματα- είναι η Cat’s White (surer premium quality!) και τα γατόνια μου είναι ικανοποιημένα και εγώ που δεν βρωμοκοπάει η άμμος τους.

  1. μαργαριτα μου, νομιζω οτι εχεις κανει πολυ ατυχεις επιλογες στην τροφή τους. Η ξηρα τροφη δεν προκαλει σφικτα κακακια, ουτε η υγρη προκαλει διαρροια. Επισης η ξηρα τροφη ειναι ταμαμ για να παθει μια γατα ουρολιθιαση. Επισης μια ξηρα τιγκα στους υδατανθρακες πολυ συντομα θα κανει τη γατα που ζει μεσα στο σπιτι ληθαργικη και παχυσαρκη

   1. Αγαπητέ τσιτσο.και εμενα ο γατουλης μου έχει δοκιμάσει άπειρες τροφες ποιοτικές άπειρες κ με όλες κάνει εμετο να μην αναφέρω εταιρίες, σκεψου τις ακριβοτερες με μηδεν υδατανθρακες κτλ η μόνη τροφη που δεν κάνει εμετο ή έχει μειωθεί παρα πολυ ειναι η gastrointestinal royal ,ξέρω πως η ποιότητα είναι χαμηλότερη.ομψς δεν ταιριάζουν όλες οι τροφές σε ολα τα ζώα

   1. ευτυχως δεν μου χει τυχει.. ομως μπορειτε να δειτε αιματα στην τουαλετα, ή η γάτα σας να φωναζει πολυ έντονα, ιδίως όταν είναι να παει τουαλετα!!

   2. εγώ το κατάλαβα γιατί πήγαινε πολύ συχνά στην τουαλέτα και καθόταν και μας κοιτούσε χωρίς να βγάζει καθόλου ούρα … φαντάσου έβγαινε από την άμμο και σε δευτερόλεπτα έμπαινε ξανά… οπότε μετά έκανα έλεγχο και είδα ότι δεν είχε κάνει τάισα καθόλου…

 3. Καθαριότητα στην τουαλέτα όσες φορές μπορούμε μέσα στην ημέρα. Μία φορά την εβδομάδα και πλένουμε την τουαλέτα στεγνώνουμε καλά και τοποθετούμε καινούρια άμμο.τρεις γάτες και κανένα πρόβλημα με μυρωδιές. Για μένα η καλύτερη άμμος είναι η odourlock παιδική πούδρα αλλά κατά διαστήματα χρησιμοποιώ και λεβάντα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *