Γάτα air condition

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος γάτας ανά ηλικία;

Σχεδόν δεν θα περάσει μέρα που να μην λάβω από κάποιον από εσάς μια ερώτηση του τύπου “Ποιο ειναι το ιδανικό βάρός γάτας ανά ηλικία” ή “πόσα κιλά πρέπει να είναι μια γάτα ανάλογα με την ηλικία της” ή πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως “η γάτα μου είναι 4 μηνών, πόσο πρέπει να είναι το βάρος της”. Τέτοιες ερωτήσεις δεν μπορούν να απαντηθούν με απόλυτη ακριβεία αλλά θα κάνουμε μια απόπειρα να τις προσεγγίσουμε!

Γιατί όμως δεν μπορούν να απαντηθούν με απόλυτη ακρίβεια; Μα γιατί κάθε γάτα είναι μοναδική και οι συνθήκες στις οποίες ζει είναι επίσης μοναδικές! Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικότεροι μπούσουλες, κάποια ας πούμε όρια τα οποία θα σας περιγραψω αμέσως παρακάτω:

Ιδανικό βάρος γάτας ανά ηλικία

Γaτάκι 1 εβδομάδας - Βάρος

Το γατάκι 1 εβδομάδας ζυγίζει περίπου 80 με 120 γρ.! 

Τροφή για γατάκι 1 εβδομάδας 

Το μητρικό γάλα, ή αν έχει χάσει τη μαμά του ειδικό γάλατάκι για γάτες όπως αυτό!

Γaτάκι 2 εβδομάδων - Βάρος

Τα γατάκια 2 εβδομάδων ζυγίζουν περιπου 180 με 220 γραμμάρια

Τροφή για γατάκι 2 εβδομάδων

Επίσης το μητρικό γάλα, ή αν έχει χάσει τη μαμά του ειδικό γάλατάκι για γάτες

Γaτάκι 3 εβδομάδων - Βάρος

Τα γατάκια 3 εβδομάδων μιας εβδομάδας ζυγίζουν περίπου 300 με 340 γραμμάρια!

Τροφή για γατάκι 3 εβδομάδων 

Το μητρικό γάλα, ή αν έχει χάσει τη μαμά του ειδικό γάλατάκι για γάτες!

Γaτάκι 1 μήνα - Βάρος

Τα γατάκια 4 εβδομάδων ζυγίζουν περίπου περίπου 420 με 460 γραμμάρια!

Τροφή για γατάκια 1 μήνα

Το μητρικό γάλα, ή αν έχει χάσει τη μαμά του ειδικό γάλατάκι για γάτες είναι η ιδανική τροφή για γατάκια 1 μήνα!

Γaτάκι 2 μηνών - Βάρος

Το γατάκι 2 μηνών ζυγίζει περίπου 1.2 κιλό!

Τι τρώνε τα γατάκια 2 μηνών;

Ποια είναι η κατάλληλη τροφη για γατάκια 2 μηνών; Το μητρικό γάλα πια δεν ειναι απαραίτητο αν και αρκετα γατάκια συνεχίζουν να θηλάζουν! Ωστόσο πλέον το γατάκι μπορεί να τρώει αρχικά μουλιασμένη και στη συνέχεια στεγνή ξηρά τροφή για γατάκια (kitten) όπως η εξαιρετική Carnilove Kitten – που μπορείτε να βρείτε εδώ -, ή υγρή τροφή για γατάκια όπως η Lucky Lou Kitten – βρείτε την εδώ. Αλλες προτάσεις για υγρές τροφές για γατάκια θα βρείτε εδώ!

Επίσης να πούμε ότι σύμφωνα με ειδικούς είναι ασφαλής η σίτιση ανήλικων γατών με BARF, δηλαδή ωμή κατεψυγμένη τροφή είτε όταν ξεπεράσουν το 1 κιλό σωματικού βάρους είτε όταν φτάσουν στην ηλικία των 4 μηνών (ό,τι έρθει πρώτο)! Εμείς δίνουμε στις γάτες της αυλής τους τελευταίους 28 μήνες την BARF της ελληνικής Voldog και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το εγχείρημα αυτό!  Βρείτε τα πλεονεκτήματα της BARF εδώ

Γατάκι 3 μηνών - Βάρος

Το γατάκι 3 μηνών ζυγίζει περίπου 1.8 κιλά!

Τροφή για γατάκια 3 μηνών

Τα περισσότερα γατάκια 3 μηνών έχουν πια σταματήσει να θηλάζουν και βασίζονται στην ξηρή και την υγρή τροφή τους – που όπως αναφέραμε παραπάνω πρέπει να είναι kitten (πλούσιες σε θρεπτικα στοιχεία, πρωτεϊνη και λιπαρά). 

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ: Διατροφή, παχυσαρκία και ουρολιθιάσεις

Γατάκι 4 μηνών - Βάρος

Το γατάκι 4 μηνών ζυγίζει περίπου 1.9 κιλά!

Τροφή για γατάκια 4 μηνών

Τα γατάκια 4 μηνών συνεχίζουν να τρέφονται με ξηρά και υγρη kitten τροφή, αλλα νομιζω είναι καλή ιδέα να αρχίζετε να περιορίζετε την ξηρα τροφή και να αυξάνετε την υγρή που (αν είναι ποιοτική) είναι πολύ πιο κατάλληλη για τη διατροφή της γάτας σας μια και προσομοιάζει ικανοποιητικά την φυσική διατροφή της γάτας και είναι εύπεπτη και πλούσια σε θρεπτικά. 

Κρατήστε όμως και την ξηρά τροφή στο πρόγραμμα, ώστε μεγαλώνοντας η γάτα σας να μην ξεσυνηθισει την ξηρά τροφή γιατί θα είναι χρήσιμο να έχετε στη ρουτίνα της και την χρήση κροκετών dental που θα την βοηθούν στην υγιεινή των δοντιών της – ενώ αν απουσιάζετε για πολλές ώρες, ή σε περίπτωση κάποιου ταξιδιού, ίσως η κροκέτα να ήταν χρήσιμη!! 

Γατάκι 5 μηνών - Βάρος

Το γατάκι 5 μηνών ζυγίζει περίπου 2 κιλά!

Τροφή για γατάκια 5 μηνών

Ισχύουν τα ίδια πάνω κάτω με όσα αναφέρθηκαν πριν 

Γατάκι 7-8 μηνών - Βάρος

Το γατάκι 7 μηνών ζυγίζει περίπου 2.1 κιλά!

Τροφή για γατάκια 7-8 μηνών

Κάπου εδώ μπαίνει και ο παράγοντας της στείρωσης – μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη στείρωση εδώ! Από αυτή την ηλικία και μέχρι την ηλικία των 9 10 μηνών πολλές γάτες στειρώνονται. Η στείρωση μπορεί να προκαλέσει κάποιες αλλαγές στο σώμα και τον μεταβολισμό της γάτας, ωστόσο μια και η ανάπτυξη της γάτας συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο) είναι καλό να συνεχίσετε μέχρι εκείνη την ηλικία ίσως με kitten υγρές τροφές (και πάντα λίγη ξηρά) για να δώσετε στη γάτα σας ό,τι χρειάζεται για απρόσκοπτη ανάπτυξη του σώματός της. Ωστόσο κάποιες εταιρείες έχουν φτιάξει και κωδικούς Junior που ουσιαστικά είναι σχεδιασμένες για την μετάβαση από την ανήλικη στην ενήλικη ζωή! Η Wellfed Junior ειναι μια εξαιρετική τέτοια περίπτωση – βρείτε την εδώ!

Γάτα 12 μηνών - Βάρος

Το γατάκι 12 μηνών ζυγίζει περίπου 3 κιλά!

Τροφή για γάτες 12 μηνών

Κάπου εδώ η ανάπτυξη πολλών γατών ολοκληρώνεται – αν και υπάρχουν γάτες όπως οι Μέιν Κουν οι οποίες αναπτύσσονται ως την ηλικία των 3, 3.5 χρονών! Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να περάσετε σε μια adult τροφή ακολουθώντας πια την λογική “Υγρή τροφή και 5-10 γρ. μιας Dental ξηράς τροφής καθημερινά για την φροντίδα των δοντιών“. Η βασική υγρή τροφή που χρησιμοποιεί ο ενήλικας Τσίτσος αυτή τη στιγμή (σε rotation όμως με άλλα 4 brands – διάβαζε και παρακάτω) είναι η GranataPet που μπορείτε να βρείτε εδώ ενώ μια εξαιρετική dental κροκέτα είναι αυτή

Επειδή όμως η dental ξηρά που χρησιμοποιούμε είναι πανάκριβη, τους τελευταίους 4 μήνες δοκιμάσαμε να του δίνουμε΄5-10 γρ. μια ποιοτική grain free ξηρα, την ελληνική Ambrosia και πηγαίνοντας στον κτηνίατρο, 14 μήνες από τον προηγούμενο καθαρισμό δοντιών εκείνος απεφάνθη ότι τα δόντια του είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Οπότε θα συνεχίσουμε με αυτή την ξηρά τροφή μια και το κόστος της είναισ το μισό! 

Εδώ να πω ότι οι κωδικοί sterilized στις υγρές τροφές δεν είναι τόσο διαδεδομένοι και υπάρχει λόγος γι’ αυτό: το concept της υγρής τροφής ούτως ή άλλως ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας στειρωμένης γάτας γιατι διαχειρίζεται ικανοποιητικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στειρωμένες γάτες (παχυσαρκία, προβλήματα στο ουροποιητικό, ατέρμονη πείνα, ληθαργικότητα). Ωστόσο θα βρείτε και κάποιες ετικέτες υγρής sterilized (που συνήθως έχουν μεθειονίνη και L-καρνιτίνη στη σύστασή τους καθώς και περιορισμένη ποσότητα φωσφόρου/μαγνησίου). 

Όπως αναφέρω με κάθε ευκαιρία επιλέξτε να δίνετε ποικιλία υγρών τροφών στη γάτα σας για 3 λόγους:

  • Για να μη βαριεται
  • Για να μην εξαρτάστε μόνο από ένα συγκεκριμένο brand
  • Για να αναιρούνται τα μειονεκτήματα κάθε brand και οι γάτες σας να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματά τους… πχ η εξαιρετική και πολύ οικονομική Bozita – βρείτε την εδω – έχει τσιμπημένο φώσφορο, όμως ο συνδυασμός της με άλλες ποιοτικες υγρές τροφές με λιγότερο φώσφορο περιορίζει σε ικανοποιητικα πλαίσια τον φώσφορο που προσλαμβάνει η γάτα από την τροφή της (εδώ να πω ότι ο φώσφορος σύμφωνα με έρευνες ενοχοποιείται για σημαντικά προβλήματα στο ουροποιητικό). Βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου για ενήλικες γάτες εδώ!

Γατά άνω των 10 ετών - Βάρος

Κάπου εδώ θα κάνουμε ένα άλμα  στις ηλικιωμένες γάτες άνω των 10 ετών. Στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δέκατου έτους η γάτα θα πάρει μερικά κιλά, περίπου μέχρι τα 2, 3 χρόνια και μετά ιδανικά θα πρέπει να διατηρήσει το βάρος της σταθερό σε εκείνη την τιμή που ταιριάζει και στο σκαρί της. Η σίτιση που σας πρότεινα στην προηγούμενη παράγραφο είναι ικανή να την βοηθήσει να τα πάει πολύ καλά. Για να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι παχύσαρκη ή όχι διαβάστε προσεκτικά αυτό το άρθρο. Αν η γάτα σας έχει περιττό βάρος βρείτε πως να την βοηθήσετε να το χάσει ανώδυνα εδώ!

Και κάπως έτσι φτάνουμε στα .. χρυσά χρόνια της γάτας, στις ηλικίες άνω των 10 ετών. Εδώ συχνά συμβαίνει μια πτώση στην ικανότητα της γάτας να μεταβολίζει την τροφή με αποτέλεσμα αν συνεχίσετε να της δίνετε τις ποσότητες τροφής που της δίνατε ως τώρα να μειώνεται η ποσότητα των θρεπτικών που προσλαμβάνει και συχνα παρατηρείται ένα καταστροφικό φαινόμενο, αυτό της σαρκοπενίας – δηλαδή η γάτα για να έχει την ενέργεια που χρειάζεται αναγκάζεται να μεταβολίζει τους ίδιους τους μύες της κάτι εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία της – ταυτόχρονα φυσικά η γάτα χάνει βάρος. 

Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό σε γάτες ηλικιωμένες, άνω των 10 ετών να χρειαστεί αντί να περιορίσετε την τροφή που προσλαμβάνουν, να αυξήσετε την ποσότητα ή την θρεπτικότητά της ή και τα δύο. Επιλέξτε υγρές τροφές πλούσιες σε εύπεπτη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας – ενώ μην παραλείπετε να δίνετε τις dental κροκέτες της! Μια εξαιρετική περίπτωση υγρής τροφής για ηλικιωμένες γάτες είναι η Animonda Carny Senior που μπορείτε να βρείτε εδώ – η οποία σε σχέση με τις αντίστοιχες τροφές για ενήλικες (αλλά όχι ηλικιωμένες) γάτες έχει λίγο περισσότερο λίπος, λίγο λιγότερη πρωτεϊνη και πιο περιορισμένο φώσφορο. Εξαιρετικές περιπτώσεις για ηλικιωμένες γάτες είναι και οι εξαιρετικά χαμηλές σε φώσφορο και ποιοτικότατες GranataPet Symphonie no 8, 9 και 10 – τσεκάρετέ τις εδώ!

Τέλος διαβάστε το σούπερ χρήσιμο άρθρο μου για το πως να βοηθήσετε μια ηλικιωμένη γάτα να ανακτήσει το χαμένο βάρος της εδώ!

Ουφ, τελείωσε ετούτο το μακροσκελές αλλά τόσο χρήσιμο άρθρο που νομίζω θα αποτελέσει έναν χρήσιμο μπούσουλα για εσάς για όλη τη ζωή της γάτας σας. Τέλος διαβάστε και το γενικό άρθρο μου για τη διατροφή της γάτας εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *