Ελεύθερη ή ελεγχόμενη σίτιση; Τα συν και τα πλην

Ανόοοοητοι χουμανίσκοι, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΤΟΟΟΟΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ; Ουπς, λίγο επιθετικά μπήκα σε ετούτο το άρθρο! Θα ‘ναι λόγω υπερβάλλοντα ζήλου! Ας το πάρουμε από την αρχή! Ναι, ειδικά οι γατογονείς που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία μπορεί να αναρωτηθούν ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τη γάτα τους! Ελεύθερη σίτιση ή ελεγχόμενη; 

Τι συμβαίνει στη φύση

Ως γνήσιοι ερευνητές, χωρίς φανατισμούς και εκ των προτέρων ιδέες ας ψάξουμε το θέμα από το μηδέν! Η πρώτη μου σκέψη με πάει στην φυσική διατροφή της γάτας! Και με πάει στο αν η γάτα είναι ενήλικη ή ανήλικη! Γιατί; Διότι η ανήλικη γάτα έχει άλλες ανάγκες και βιώνει μια διαφορετική συνθήκη από την ενήλικη γάτα. Έχει μια μαμά, αφοσιωμένη σε εκείνη, που προσπαθεί να της προσφέρει όσο το δυνατόν πιο συνεχόμενα τροφή για να πάρει τα πάνω της και να αναπτυχθεί απρόσκοπτα! Μέχρι ένα σημείο! 

Ισως αυτό το σημείο είναι στον τέταρτο πέμπτο μήνα, ίσως και πιο μετά, ίσως και πιο πριν! Από ένα σημείο και μετά, αφου πια η μαμά έχει μάθει στο παιδί της πως να κυνηγάει το παροτρύνει κιολας να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να γίνει κύριος της ζωής του και να παλέψει μόνο του πια, για να ζήσει. 

Όλη αυτή η παρατήρηση έχει μια σημασία διότι είναι πιθανο η γάτα που ως είδος εξελίσσεται για εκατομμύρια χρόνια να έχει εξελιχθεί σύμφωνα με αυτό το “πρότυπο ζωής”. Το νεογέννητο χρειάζεται συνεχεια τροφή για να αναπτυχθεί, καθώς μεγαλώνει η μαμά του φροντίζει να του φέρνει συνέχεια φαγητό και αν μπορούσε ιδανικά θα του είχε κάθε στιγμή διαθέσιμο φαγητό! Κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι στην πιο ιδανική περιπτωση για το νεογέννητο γατάκι η μαμά του θα του χε ανα πάσα στιγμή ένα ζουμερό γεύμα για να φάει! Τι μας θυμίζει αυτό; Α ναι, την ελεύθερη σίτιση που καποιοι εφαρμόζουν στις γάτες τους! 

Αλλά όλα αυτά αλλάζουν όταν η μαμά γάτα σπρώχνει το νεαρό γατί να ζήσει τη ζωή του ανεξάρτητα πλέον! Και για την υπόλοιπη ζωή του πρέπει να προσπαθήσει για να φάει. Δεν πρόκειται να βρίσκει πλέον συνέχεια μπροστά στα πόδια του φαγητό έτοιμο να καταναλωθεί! Θα πρέπει να κυνηγήσει, είναι δυνατόν να μείνει πεινασμένο για ένα διάστημα κλπ κλπ! Αν υποθέσουμε ότι η ενήλικη γάτα εξελίχθηκε με το πέρας των αιώνων σε ένα τέτοιο μοτίβο ζωής  (όπου η τροφή δεν παρέχεται συνεχώς αλλά διακοπτόμενα, ενδεχομένως συχνά με διαλείμματα μεγάλης διάρκειας) είναι πιθανό πολλές από τις προσαρμογές/εξελίξεις στο σώμα της να έγιναν ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός τέτοιου τρόπου ζωής! Τι θυμίζει ο τρόπος που έτρωγε η γάτα στην άγρια φύση; Χμμ, θυμίζει αρκετά την ελεγχόμενη σίτιση, όπου η τροφή δεν είναι συνέχεια διαθέσιμη.  

Τι προσπαθώ να πω με όλα αυτά; Ότι ίσως θα είχε νόημα τους πρώτους μήνες της ζωής της γάτας να παρέχουμε σε αυτήν ελεύθερη σίτιση ώστε απρόσκοπτα να αναπτύσσεται για όσο διαρκεί η ανάπτυξη! Και ίσως στη συνέχεια η σίτιση να γίνει ελεγχόμενη, πιθανώς επιλέγοντας και μια φορά τη βδομάδα μια απουσία από την τροφή μεγαλύτερης διάρκειας (μια μορφή νηστείας που μπορεί μάλιστα να λειτουργει ευεργετικά για τη γάτα σε επίπεδο αποτοξίνωσης)!

Έχοντας πει όλα ετούτα ας δούμε μερικά συν και πλην των δυο επιλογών σίτισης! Εδώ να πω ότι τα πλεονεκτήματα της μιας επιλογής είναι ουσιαστικά τα μειονεκτήματα της άλλης οποτε περιγράφοντας τα συν και πλην της μιας επιλογής έχω εμμέσως περιγράψει και αυτά της αντίθετης:

Ελεύθερη σίτιση - Τα συν

Αρκετά και υπολογίσιμα τα συν της ελεύθερης σίτισης, αλλά φτάνουν μέχρι ένα σημείο:

  •  Είναι βολικό για τους χούμανς που μπορούν να βάλουν μεγάλη ποσότητα φαγητού το πρωί πριν φύγουν για τη δουλειά τους και να είναι ήσυχοι ότι όσο και να λείψουν η γάτα τους θα έχει ό,τι χρειάζεται!
    Φυσικά να πούμε ότι σε αυτή την επιλογή θα πρέπει να επιλέξουν την ξηρά τροφή που έχει αντοχή στο χρόνο (σε αντίθεση με την υγρή τροφή όπου μοιραία αλλοιώνεται πολύ γρήγορα ειδικά σε ζεστές περιόδους). Επιλέξτε μια grain free ξηρά τροφή με ξεκάθαρη ετικέτα, μετρημένο φώσφορο, μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας! Μια εξαιρετική τέτοια είναι η ελληνική Ambrosia (η εκδοχή με ρέγγα και γαλοπούλα που τρώνε οι γάτες της αυλής που θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από την BARF ικανοποιεί τον εκλεπτυσμένο ουρανίσκο τους ενώ ο φώσφορός της είναι μετρημένος, στο 0.9%!)! Για περισσότερες προτεινόμενές μου grain free ξηρές τροφές διαβάστε το σχετικό άρθρο μου!
    Επίσης να πούμε οτι οι αυτόματες ταϊστρες σαν ετούτη κάνουν εφικτή την ρυθμιση των γευμάτων της γάτας για αποφυγή της ελεύθερης σίτισης, ακόμη και αν εσείς απουσιάζετε!
    Btw βρείτε και τις προτεινόμενες μου αυτόματες ταϊστρες εδώ!
  • Μια ανήλικη γάτα έχει μπόλικη ανάγκη από ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Και τι καλύτερο από την συνεχή παροχή αυτών των στοιχείων, ώστε να αναπτυχθεί στο μάξιμουμ; Έτσι η ελευθερη σίτιση φαίνεται καλύτερη επιλογή για την βέλτιστη ανάπτυξη της ανήλικης γάτας
  • Γάτες που τρέφονται με ελεύθερη σίτιση δεν θα βιώσουν το στρες της απουσίας τροφής! Ξέρουμε όλοι πλέον, ελπίζω, πόσο επιβλαβές είναι το στρες για τη γάτα – ίσως το πιο μεγάλο βάσανο της οικόσιτης γάτας δεν είναι άλλο απο αυτό το στρες!
    Εδώ επιτρέψτε μου να σας πω ότι μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας σε πολύ μεγάλο βαθμό! Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο-βίβλος εδώ και σκεφτείτε τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης για γάτες – εμείς χρησιμοποιούμε την φαρμακευτική κάνναβη της Naturecan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ (χρησιμοποιήστε και το κουπόνι tsitsos20 για έκπτωση 20%) – αλλά και των τεχνητών φερομονών Feliway – μάθετε τα πάντα γι’ αυτές εδώ!
  • Είναι ένας τρόπος για μια γάτα να διασκεδάζει τη βαρεμάρα της, μια και το φαγητό σε ένα περιβάλλον τόσο στενό όσο το περιβάλλον του σπιτιού είναι μια δοκιμασμένη πηγή ευχαρίστησης.
    Σε ετούτο το σημείο να προσθέσω ότι αντί να βασιζόμαστε στην τροφή για να μη βαριέται η γάτα έχει πολύ περισσότερο νόημα να κάνουμε το περιβάλλον του σπιτιού πολύ πιο ενδιαφέρον με διάφορους τρόπους όπως προσφέροντας στις γάτες μας ψηλά σημεία – ειδικά κοντά σε παράθυρα (όπως ένα κρεβάτι παραθύρου σαν αυτό) που τις ενθουσιάζουν γιατί τους επιτρέπουν να παρατηρούν τι γίνεται στον έξω κόσμο και να παραφυλάνε πιθανά θηράματα – ακόμη και αν το παράθυρο τις εμποδίζει να τα αρπάξουν -, χάρτινες κούτες και πλαστικές σακούλες χωρίς χεράκια (που επίσης τα λατρεύουν), διάφορα παιχνίδια. Επίσης αν ασχολείστε εσείς ενεργά με τις γάτες σας, χαϊδευοντάς τες, παίζοντας μαζί τους, χτενίζοντάς τες (η προτεινόμενη χτένα μου ειν’ τούτη) κλπ. Αλλά όχι μόνο. Αν υπάρχει η δυνατότητα απόλυτα ασφαλής επαφής με τον έξω κόσμο, σε ένα catio, ή αν η γάτα έχει εξοικειωθεί με το σαμαράκι (βρείτε το προτεινόμενο σαμαράκι μου εδώ) και είναι εφικτό να κάνει βόλτες με ασφάλεια, η γάτα θα μπορούσε να έχει ένα αρκετά μεγάλο πλούτο ερεθισμάτων που ούτως ή άλλως θα ήταν αδύνατον να βαρεθεί! Στο λινκ που ακολουθεί θα βρείτε και άλλους τρόπους να εμπλουτίσετε το περιβάλλον της γάτας σας!

Ελεύθερη σίτιση - Τα πλην

  • Η γάτα είναι πιθανό να παρουσιάσει φαινόμενα παχυσαρκίας μια και είναι πολύ πιθανό να καταφεύγει στην τροφή που είναι μονίμως διαθέσιμη, ακόμη και αν δεν πεινάει ακριβώς επειδή ίσως βαριέται!
    Πως θα καταλάβετε αν η γάτα σας έχει γίνει.. παχύσαρκη; Διαβάστε αυτό! Και αν είναι παχύσαρκη τι κάνουμε; Ο καλύτερος τρόπος είναι η στροφή σε ποιοτικές υγρές τροφές όπως η εξαιρετική σουπερ ευπεπτη και φιλικη για το γαστρεντερικο μονοπρωτεϊνικη Lucky Lou SuperMono (βρείτε την σε δελεαστική προσφορά 5+1 εδώ) που ελάτρεψε ο Τσιτσάρας! Περισσότερα στοιχεία για το πως να αποβάλει η γάτα σας τα περιττά γραμμάρια εδώ!
  • Προσφέροντας στη γάτα σας ξηρά τροφή σε ελευθερη σίτιση (μιας και οπως είπαμε η υγρή αλλοιώνεται και δεν μπορεί να μείνει ώρες εκτεθειμένη) απομακρύνετε τη γάτα από την φυσική διατροφή της. Η ξηρά τροφή είναι ένα βολικό μεν, αλλά αρκετά ακατάλληλο κόνσεπτ διατροφής για τις ανάγκες της γάτας μας, σε αντίθεση με τις ποιοτικες υγρές τροφές που είναι ίσως η καλύτερη απομίμηση της φυσικής διατροφής της γάτας (θηράματα). Βρείτε τους λόγους για τους οποίους η υγρή τροφή είναι απαραίτητη εδώ! Σε ετούτο το σημείο να πω ότι ακριβώς επειδή πολλές γάτες στον πρώτο χρόνο της ζωής τους έτρωγαν την βολική ξηρά τροφή, στη συνέχεια της ζωής τους αρνήθηκαν να δεχτούν την υγρή τροφή – ίσως καν δεν την αναγνωρίζουν σαν.. τροφή!
    Σε αυτό το σημείο να πω ότι αν έχει γίνει πια η ζημια και η γάτα αρνείται την υγρή τροφή, έχει ιδιαίτερο νόημα τουλάχιστον να τρώει μια ποιοτική ξηρά τροφή όπως η εξαιρετική grain Free Carnilove – τσεκάρετέ την εδώ – με μετρημένο υδατάνθρακα, ξεκαθαρη ετικετα και ασφαλή για το ουροποιητικό επιπεδα ασβεστίου/μαγνησιου/φωσφόρου!
  • Κάτι που ανακάλυψα τελευταία είναι ότι αν η γάτα έχει συνεχή πρόσβαση στην τροφή και τρώει συνέχεια είναι δυνατόν να .. αφυδατώνεται! Ο δόκτωρ Jules Mantler λέει: “Τρώγοντας συνεχώς οι γάτες σπαταλάνε υγρασία από τον οργανισμό τους προσπαθώντας να πέψουν την τροφή. Με αυτό τον τρόπο η γάτα κρατάει το σώμα της σε μια συστηματική αφυδάτωση”.
  • Η ελεύθερη σίτιση κάνει τις αφοδεύσεις των γατών απρόβλεπτες, γιατί η γάτα τρώει άτακτα, και όχι σε συγκεκριμένες ώρες (τις ώρες που θα βάλει ο χούμαν το φαγητό στο μπολ της) κάτι που κάνει απρόβλεπτο το πότε θα αφοδεύσει! 
    Με αυτό τον τρόπο και η τουαλέτα είναι πολύ πιθανό να μείνει για ώρα ακάθαρτη όσο καλής ποιότητας και να είναι η άμμος της (η προτεινόμενή μου εδώ) και έχουμε συζητήσει πόσο δυσάρεστο είναι αυτό για τη γάτα μας!

Και κάπου εδώ φτάνει στο τέλος του τούτο το άρθρο και εγώ πρέπει να σας πω τελικά τι μου φαίνεται εμένα πιο σωστό:

  • Η ελεύθερη σίτιση της γάτας μέχρι περίπου τον 12ο μήνα της ηλικίας της (σε κάποιες φυλές γάτας όπως οι Μέιν Κουν μπορεί αυτό να είναι πολύ πιο μετά) μοιάζει να είναι μια πολύ καλή περίπτωση! Όμως:
    • δεν αμελώ να ελέγχω το βάρος της και το σώμα της, για να προλάβω πιθανές εκδηλώσεις παχυσαρκίας
    • δεν αμελώ να προσφέρω στη γάτα μου και έξτρα γεύματα με υγρή τροφή kitten (όπως η εξαιρετική Wellfed Kitten – τσεκάρετέ την εδώ)
    • φροντίζω να της δίνω εξαιρετική grain free ξηρά τροφή kitten (όπως η εξίσου εξαιρετική Carnilove Kitten – βρείτε την εδώ)
  • Η ελεγχόμενη σίτιση της γατα μου μετά τον 12ο μήνα της ηλικίας της κατά βάση με ποιοτικές υγρές τροφές (βρείτε τις προτεινόμενες μου εδώ) μαζί με πολύ μετρημένη ποσότητα (o Τσίτσος τρώει 5-10 γρ ημερησίως) μιας ποιοτικής dental ξηράς τροφής όπως ετούτη!

Φυσικά εγώ δεν είμαι κάποιος επαγγελματίας της υγείας και γι’ αυτό είναι καλό να συζητάτε με τον κτηνίατρό σας (έλπίζω να είναι ένας πολύ ανοιχτόμυαλος και με γνώσεις στην διατροφή κτηνίατρος) το τι τακτική θα ακολουθήσετε με την δική σας γάτα! Επίσης μια στρατηγική διατροφής εξαρτάται και θα πρεπει να λαμβάνει υπόψιν της και την οικονομική δυνατότητά σας. Το βαλάνδιο καθενός είναι ιερό! 


Στην πράξη εσείς τι στρατηγική ακολουθείτε; Πείτε μου σε σχόλιο! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *