Πως μεγαλώνουν τα νεογέννητα γατάκια τους 3 πρώτους μήνες της ζωής τους

Η φοβερή φίλη, Βίκυ Δαμιανού, μου έστειλε μαλτιμίδια απο το υπέροχο αγόρι της, το “Τουλουμπάκι” (έμοιαζε αρχικά πράγματι υπερβολικά με μικρή τουλούμπα έτσι πορτοκαλί που ήταν και με τις tabby ραβδώσεις της). 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Βίκυ είχε κρατήσει ντοκουμέντα από την πρώτη (!) ως την 90η μέρα ζωής του υπέροχου τζιντζερόγατου και μου έδωσε την έμπνευση για αυτό το βίδεο που δείχνει πολύ χαρακτηριστικά τα στάδια από τα οποία περνάει το νεογέννητο γατάκι για τους 3 πρώτους μήνες της ζωής του.

Πάμε να δούμε λοιπόν  με ποιους τρόπους το νεογέννητο γατάκι αλλάζει εμφάνιση κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών της ζωής του ώστε να μπορείτε, μόνο από την εμφάνιση να υπολογίζετε με μεγάλη ακρίβεια κάθε μικρής γατούλας που θα συναντάτε. 

Πως μεταμορφώνεται το νεογέννητο γατάκι

1. Ημέρα 0

Σε αυτό το στάδιο το γατάκι δεν θυμίζει και σε πολλά τα υπέροχα αιλουροειδή που λατρεύουμε. Είναι .. κατσιασμένο, με ελάχιστη γουνίτσα, έχει διπλωμένα αυτάκια, κλειστά ματάκια, ο ομφάλιος λώρος είναι ακόμη πάνω στο σώμα και η γατούλα δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία της.

Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν ποτέ βρείτε εγκαταλελειμένη μια τόσο μικρη γατούλα θα πρέπει οπωσδήποτε να την ζεστάνετε πολύ καλά πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Διαβάστε επίσης το πολύ χρήσιμο (θεωρώ) άρθρο μου: “Γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια” ενώ μην παραλείψετε να διαβάσετε τον αναλυτικό μου οδηγό επιβιώσης ορφανών νεογέννητων στον παρακάτω σύνδεσμο:

2. Μιας εβδομάδας

Τα αυτάκια παραμένουν διπλωμένα, τα ματάκια παραμένουν κλειστά, όμως το πρώτο πιο πλούσιο χνούδι κανει την εμφάνισή του, ενώ ο ομφάλιος λώρος πέφτει

Μεταξύ 8 και 16 ημερών τα ματάκια αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν και η γατούλα μπορεί κάααπως να ρυθμίσει τη θερμοκρασία της (αλλά όχι ικανοποιητικά)

3. Δύο εβδομάδων

Πλέον τα ματάκια (μετά την 16η μέρα) έχουν ανοίξει πλήρως και έχουν αυτό το υπέροχο γαλάζιο χρώμα που θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό (εκτός από τις περιπτώσεις γατιών που θα παραμείνουν γαλανομάτες σε όλη τους τη ζωή).

Είναι ακόμη ασταθή και δεν μπορούν να περπατήσουν κανονικά μια και με δυσκολία στέκονται στα πόδια τους

4. Τριών εβδομάδων

Όταν πια φτάσουν την ηλικία των 3 εβδομάδων τα γατάκια σιγά σιγά αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τα αυτιά τους – η διαδικασία θα είναι καταιγιστική γιατί πολύ συντομα τα αυτια θα μοιάζουν υπερμεγέθη (κοινώς θα γίνουν αυτιάγγουρες). 

Στο στόμα τους κάνουν την εμφάνισή τους οι κοπτήρες ενω πλέον είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν αμμοδόχο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε περισσότερα για την περίοδο απογαλακτισμού της γάτας στον παρακάτω σύνδεσμο:

5. Τεσσάρων εβδομάδων

Όντας τεσσάρων εβδομάδων πια η γατούλα μας θυμιζει ολοενα και περισσότερο το γιατί λατρεύουμε αυτά τα πλάσματα. Είναι η περίοδος οπου εμφανίζονται οι κυνόδοντες ενώ η όραση τελειοποιείται και τα νεογέννητα γατάκια μπορούν να περπατούν με αυτοπεποίθηση. Σε αυτή την ηλικία γίνεται και η πρώτη εσωτερική αποπαρασίτωση με πάστα για σκουλήκια γάτας!

Επίσης αν χρειαστεί μπορείτε να κάνετε και εξωτερική αποπαρασίτωση μέχρι την τέταρτη εβδομάδα με αποπαρασιτωτικό σπρέι – το προτεινόμενό μου ΕΔΩ. Από εκεί και πέρα μπορείτε να κάνετε αποπαρασίτωση με αμπούλα ή χάπι! Η προτεινόμενη αμπούλα μου ΕΔΩ

6. Πέντε εβδομάδων

Κοτζάμ παλικάρια πλέον, εμφανίζουν και τους προγόμφιούς τους ενώ ήρθε η ώρα για μετάβαση από το γάλα της μητέρας (ή αν τα έχει εγκαταλείψει το ειδικό γάλα για γάτες) στην μουλιασμένη ξηρά τροφή (σε γάλα ειδικό για γάτες ή σε νερό) και στην υγρη τροφή (κονσέρβες, πατέ, μους)!

Να πούμε εδώ ότι ως αυτό το σημείο, αν ένα γατάκι είναι ορφανό ή εγκαταλελειμμένο, πρέπει να το ταϊζετε με ειδικό γάλα για γατάκια (και όχι με αγελαδινό γάλα)! Βρείτε το προτεινόμενό μου ΕΔΩ

7. Έξι εβδομάδων

Η όρεξη άνοιξε και πλέον μπορούν να φάνε κανονικά ακόμη και ξηρά τροφή και φυσικά υγρή τροφή. Η λαιμαργία τους δεν περιγράφεται ενώ όλα τα νεογνικά τους δόντια πλέον έχουν εμφανίστει. 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Δώστε kitten ξηρά και υγρή τροφή και μην αμελήσετε την υγρή τροφή γιατί αν το γατάκι στους πρώτους μήνες της ζωής του συνηθίσει στην ξηρά τροφή μετά είναι πιθανό να μην θέλει με τίποτα την υγρή – και θα την χρειαστεί πάρα πολύ στη μετέπειτα ζωή του! 

Η προτεινόμενη kitten ξηρά τροφή μου είναι αυτή, ενώ η προτεινόμενη kitten υγρή τροφή είναι η Lucky Lou Lifestage Kitten που μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ!

8. Επτά εβδομάδων

Εδώ αρχίζει η μετάβαση από το μπλέ χρώμα στο χρώμα που θα έχουν τα γατάκια κατά την ενήλικη ζωή τους (συνήθως κεχριμπαρένιο, πράσινο, εκτός αν παραμείνει μπλε). Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και 10, 15 μέρες. 

Πλέον το γατάκι είναι πλέον οργανωμένο, συγκροτημένο αλλά ταυτόχρονα και έτοιμο για παιχνίδια! Τρέχει, κάνει άλματα, επιθέσεις κλπ, ενώ η γούνα του είναι σχεδόν σαν της ενήλικης γάτας.

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες
Αν έχετε απορία πόσα χρόνια ζουν οι γάτες κάντε κλικ στην εικόνα

9. Οκτώ - δώδεκα εβδομάδων

Πλέον εχουμε μπροστά μας μια ενήλικη γάτα σε μικρογραφία. Από εδώ και πέρα και για τον επόμενο μήνα (μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της ζωής της η γάτα θα μεγαλώνει σε μέγεθος, αλλά δεν θα εμφανίζονται άλλες σημαντικές αλλάγες. Ταυτόχρονα θα ωριμάζει μέσα της και σεξουαλικά! 

Τώρα που διαβάσατε όλα αυτά δείτε πως μεταμορφώθηκε το φοβερό Τουλουμπάκι στους 3 πρώτους μήνες της ζωής του. Κάποιες διαφορές σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω οφείλονται στο ότι ίσως το Τουλουμπάκι να ήταν 2, 3 ημερών παραπάνω από ότι υπολογίζουμε ενώ και κάθε γάτα εχει το μοναδικό της τρόπο να αναπτύσσεται που μπορεί να διαφοροποιείται σε ένα βαθμό από τα παρατηρημένα μοτίβα.

9 Απαντήσεις

  1. Η γάτα μου είναι 8 χρόνων. Όταν χτυπάει το κουδούνι εξαφανίζεται.

  2. Απίστευτο βιντεάκι. Με συγκίνησε το Τουλουμπάκι που στάθηκε τυχερούλι και μεγάλωσε χωρίς την μανούλα του. Αναλογίστηκα τις αδέσποτες γατούλες που καταφέρνουν να μεγαλώσουν (πως άραγε?) τα μωρά τους, αλλά και εκείνες που δεν τα καταφέρνουν…

    1. ναι, στη φύση υπάρχει και ο θανατος και ο πονος και τα βασανα. Ειδικα σε ενα περιβαλλον που δεν ειναι διολου φυσικο

  3. Εξαιρετικό το βίντεο για το Τουλουμπάκι! έχω μεγαλώσει και εγώ αδέσποτο μωρό γατάκι, μωρό σκυλάκι που πέθανε η μητέρα του από πυομήτρα και μωρό σπουργιτάκι που έπεσε από την φωλίτσα του στα κεραμίδια! Είναι μεγάλη ψυχική και ηθική ικανοποίηση που νοιώθεις όταν τα βλέπεις να επιζούν και να μεγαλώνουν! Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ώρα και την στιγμή που πέταξε ελεύθερο στη φύση το σπουργιτάκι!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *