H ηλικιωμένη γάτα μου χάνει βάρος – Πώς να τη βοηθήσω να το ανακτήσει ξανά

Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που μια γάτα όταν πια αρχίσει να έχει τα χρονάκια της – συχνά μετά την ηλικία των 10 – παρουσιάζει ένα και στενάχωρο και επικίνδυνο φαινομένο.. αρχίζει να χάνει βάρος και μυική μάζα, ένα φαινόμενο που ονομάζεται σαρκοπενία και είναι πολύ επιβαρυντικό για τη γενικότερη υγεία της. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πάρα πολλοί και θα τους αναπτύξω σε άλλο άρθρο, αλλά θα κάνω μια σύντομη αναφορά και εδώ:

  • μειωμένος μεταβολισμός, αδυναμία απορρόφησης και αξιοποίησης των θρεπτικών συστατικών της τροφής
  • προβλήματα στα νεφρά που αναγκάζουν τους χουμανιστικούς γονείς να δίνουν στις γάτες τους ειδικές τροφές για τα νεφρά με ελάχιστη πρωτεϊνη που ούτε θρεπτική είναι ούτε αρέσει στις γάτες
  • ασθένειες όπως υπερθυρεοειδισμος, διαβήτης, λοιμώδη περιτονίτιδα
  • προβλήματα στα δόντια  και στην στοματική κοιλότητα  που κάνουν επώδυνη την πρόσληψη τροφής
  • εξασθένηση των αισθήσεων, κυρίως της γεύσης και της όσφρησης που περιορίζουν την όρεξη της ηλικιωμένης γάτας

Και αφού είδαμε μερικούς βασικούς λόγους που μια ηλικιωμένη γάτα μπορεί να χάσει βάρος και μυική μάζα (και ποιο είναι το ιδανικό βάρος μιας γάτας τελικά, ανάλογα με την ηλικία της πάντα;), πάμε να δούμε τώρα πως μπορούμε να την βοηθήσουμε να την ανακτήσει. Ωστόσο δεν θα κάνουμε αναφορά στην αντιμετώπιση των ασθενειών που μπορεί να ταλανίζουν την γάτα και να την οδήγησαν στο χάσιμο βάρους, αυτά είναι θέματα που έχουμε αναλύσει σε άλλα άρθρα. 

7 τρόποι για να βοηθήσω την ηλικιωμένη γάτα μου να ανακτήσει το χαμένο της βάρος

1. Δώστε της τροφή πλούσια σε πρωτεϊνη

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένες γάτες προσλαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται περισσότερο από τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνη, σε σχέση με τις νεώτερες γάτες (πόση τροφή πρέπει να τρώει η γάτα, πάντα ανάλογα με την ηλικία της). Η πρωτεϊνη θα πρέπει να είναι υψηλής βιολογικής αξίας δηλαδή να περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνη της η γάτα και τέτοιες πρωτεϊνες είναι οι ζωικές πρωτεϊνες (οι φυτικές δεν έχουν το σωστό προφίλ αμινοξέων)! Επίσης αυτές οι τροφές θα πρέπει να έχουν περιορισμένο φώσφορο ώστε να μην παιδεύουν τα νεφρά της γάτας. 

Μια εξαιρετική ξηρά τροφή με 39% πρωτεϊνη και μόλις 0.8% φώσφορο (περιπου 0.95% αφου αναχθει επί ξηρής βάσης) είναι η Carnilove την οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!

Μια εξαιρετική υγρή τροφή με 11.5% σχεδον αποκλειστικά ζωική πρωτεϊνη (αντιστοιχεί σε περιπου 45% πρωτεϊνη σε ξηρά τροφή) και 0.95% φωσφορο (αφου αναχθει επί ξηρής βάσης) είναι η Animonda Carny την οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!

2. Κάντε το φαγητό της πιο νόστιμο και ελκυστικό

Μια και η όρεξη της γάτας σας μπορεί να έχει περιοριστεί – και λόγω της άμβλυνσης των αισθήσεών της, κυρίως της γεύσης και της όσφρησης – προσπαθήστε να κάνετε το φαγητό της πιο δελεαστικό προσθέτοντας κάποια συστατικά με πλούσιο άρωμα, όπως κάποια ψάρια (η σαρδελίτσα παιδιά κάνει θαύματα) ή ακόμη και ζεσταίνοντας την τροφή της ώστε να απελευθερώσει πολύ περισσότερα αρώματα!

3. Στροφή από ξηρά σε υγρή τροφή

Κάποιες φορές τα προβλήματα στην οδοντοστοιχία ή στα ούλα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένες γάτες τις εμποδίζουν να καταναλώσουν ξηρά τροφή γιατί η επαφή της με τη στοματική κοιλότητα και τα δόντια προκαλεί αυξημένο πόνο. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται η στροφή σε υγρή τροφή.

Επίσης αν η γάτα πάσχει απο κάποιες ασθένειες όπως υπερθυρεοειδισμό συχνά δυσκολεύεται να μεταβολίσει την ξηρά τροφή οπότε και σε ετούτη την περίπτωση ενδείκνυται η υγρή τροφή που την μεταβολίζει καλύτερα!

Βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου ακριβώς ΕΔΩ!

4. Δώστε της ποικιλία σε γεύσεις και υφές

Εδώ και πάλι θα πω το παράδειγμα για τις φακές. Εσείς θα μπορούσατε να τρώτε φακές κάθε μέρα; Όχι βέβαια! Ε γιατί η γάτα σας να τρώει όλη της την ζωή μια κροκέτα με γεύση κοτόπουλο; Φροντίστε να εναλλάσετε γεύσεις και υφές για να κάνετε την διαδικασία του φαγητού συναρπαστική για τη γάτα, ώστε να κρατάτε την όρεξή της πάντα ανοιχτή. Δοκιμάστε πατέ, φιλέτα, μους, μπουκίτσες αλλά και λίγες κροκέτες (οι λίγες κροκέτες ίσως βοηθούν τη γάτα να κρατάει τα δόντια της καθαρά), δοκιμάσετε κοτόπουλο, σολωμό, αρνί, μοσχάρι κλπ ώστε να την κάνετε να μην βαριέται ποτέ!

5. Δώστε της τα απαραίτητα συμπληρώματα

Η γάτα σου μπορεί να χρειάζεται έξτρα υποστήριξη για να αναπληρώσει το χαμένο βάρος και να είναι υγιής. Συχνά οι γάτες που έχουν χάσει βάρος έχουν μια έλλειψη βιταμινών και μεταλλων. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να τις παρέχουμε υψηλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής, όπως συμπληρώματα βασισμενα σε Ω6 λιπαρά οξέα και γλυκοζαμίνη. Αν και οι γάτες βασίζονται σε μια πρωτείνικη διατροφή και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για να κρατήσουν τις αρθρώσεις και τα οστά τους υγιή. Βρείτε εδω ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε Ω3 Ω6 και Ω9 λιπαρα οξέα, ενώ αν η γάτα σας χρειάζεται υποστήριξη στις αρθρώσεις της μπορείτε να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε γλυκοζαμίνη και χονδροϊτινη, που μπορείτε να βρείτε εδώ!

6. Αλλάξτε θέση στα μπολ φαγητού της

Παιδιά να σας πω και ετούτο. Οι γάτες είναι πλάσματα που μπορούν εύκολα να φοβηθούν και να είναι νευρικά (ίσως αυτό οφείλεται στο άγριο παρελθόν τους, όταν και αντιμετώπιζαν επικίνδυνους θηρευτές στη.. σαβάνα)! Όσο μεγαλώνουν οι φοβίες τους είναι πιθανόν να μεγαλώνουν. Γι’ αυτό αν το μπολ του φαγητού τους είναι σε ένα σημείο στο οποίο δεν νιώθουν άνετα μπορεί αυτό να της αποθαρρύνει από το να φάνε – αν πχ είναι κοντά σε μια εστία θορύβου αυτό ίσως τις αγχώνει – . Δοκιμάστε να βάλετε το μπολ του φαγητού της σε ένα ψηλό σημείο και ήσυχο σημείο. Ο Τσιτσάρας πχ τρώει στην άκρη του πάγκου της κουζίνας!

Από την άλλη αν μια γάτα υποφέρει από προβλήματα στις αρθρώσεις μπορεί το να ανεβαίνει σε ένα ψηλό σημείο να της είναι δύσκολο γι’ αυτό φροντίζετε είτε να την ανεβάζετε εσείς είτε να της κάνετε όσο πιο εύκολο γίνεται να ανεβαίνει εκεί (με πολλα ενδιάμεσα ύψη) ή επιλέξτε ένα πολύ χαμηλό σημείο ώστε να μη χρειάζεται να καταπονεί τις  αρθρώσεις της.

7. Κάντε την να κινηθεί

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα μια γάτα που τείνει να μην κινείται πολύ είναι πολύ συχνό φαινόμενο να χάνει μυική μάζα! Γι’ αυτό ενθαρρύνετε τη γάτα σας να κινείται μέσω παιχνίδιου – βρείτε 100+1 ιδέες για παιχνίδια εδω -, δίνετέ της λιχουδιές όταν κινείται κλπ.

Εσείς έχετε ηλικιωμένη γάτα; Παρατηρήσατε τέτοια φαινόμενα απώλειας βάρους και μυικής μάζας; Πως τα αντιμετωπίζετε; Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Για το τέλος σας άφησα και 6 τιπς για την γενικοτερη φροντίδα των ηλικιωμένων γατών! Βρείτε το αναλυτικό μου άρθρο ΕΔΩ!

4 Απαντήσεις

  1. Ο Ραμσής μου είναι 15,5 χρόνων, στειρωμένος ημίαιμος Πέρσης. Πάντα του ήταν αδύνατος και ρύθμιζε μόνος του την τροφή του (το μόνο που απαιτούσε ήταν να μην υπάρχει τρύπα στο πιατάκι με την ξηρά τροφή του). Ωστόσο σε 2 περιπτώσεις έκοψε να τρώει και τις 2 όταν αναγκάστηκε να συγκατοικήσει με άλλο γατάκι. Ο ίδιος είναι πολύ ήρεμος και καθόλου διεκδικητικός και τα άλλα ήταν πολύ ενεργητικά και τον καταπίεζαν… Η 2η φορά ήταν πριν 1 μήνα, που συνδυάστηκε και με γρίπη (μύξες, στοματίτιδα) και έκοψε φαΐ και νέο τελείως! Έφτασε τα 2,600κ. (από 3,500) σε 10 μέρες… Ευτυχώς, το ξεπερνά και ανακάμπτει σιγά σιγά. Ο τρόπος; Πολλή υπομονή, αγάπη, ζεσταμένο φαγητό, ποικιλία υγρής τροφής και προσθήκη νερού στο φαΐ.

  2. Τσιτσο βοήθεια!!! Η Μιου είναι 17 ετών τρώει μόνο ειδική τροφή για μεγακολο (δυστυχώς στην αγορά υπάρχει μόνο μία) που και που τις δίνω και κανένα κονσερβακι. Έχει ουλίτιδα πράγμα που την κάνει να τρώει λιγότερο. Όσες φορές προσπάθησα να τις αλλάξω τροφή τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά… Την έτρεχα στον κτηνίατρο να την ξεμπουκωσει( καταλαβαίνεις τι εννοώ….) Το να τις βρέξω την τροφή για να τρώει ποιο πολύ δεν υπάρχει σαν λύση ,ούτε το πλησιάζει το βλαμμένο! Τι να κάνω;;;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *