6 πράγματα για την φροντίδα της ηλικιωμένης γάτας σας

Καθώς οι γάτες γερνούν, οι ανάγκες τους αλλάζουν και το σώμα τους και οι χιουμανιστικοί τους γονείς, όντας αφοσιωμένοι, θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν της γηραιές γάτες τους ευτυχισμένες. Και δεν χρειάζονται κάτι το φοβερό. Λίγες μικρές ρυθμίσεις και λίγο παραπάνω χρόνος είναι αρκετός για να προσφέρουν στη γάτα τους την ποιότητα ζωή που τους αξίζει! 

Με κάπως αυθαίρετο τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι γάτες μετά το 11ο έτος της ηλικίας τους είναι πια ηλικιωμένες! Ένα από τα πρώτα προβλήματα που είναι πιθανό να συναντήσουν είναι η αρθρίτιδα. Το 90% των ηλικιωμένων γατών υποφέρει από εκφυλιστικές ασθένειες των αρθρώσεων με πόνο σε τουλάχιστον μια από τις αρθρώσεις τους. Και το 1/3 από τις γηραιές γάτες αντιμετωπίζουν μία ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες. 

σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να σας ενημερώσω για το πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες. Εδώ θα κάνουμε δυο διακρισεις! Ποσο ζουν οι γατες που μένουν μεσα στο σπιτι και ποσο ζουν οι γάτες που ζουν εκτος! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο για να μάθετε:

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πόσο ζουν οι γάτες

Οι γάτες που ξεπερνούν τα 15 χρόνια θεωρούνται υπερήλικες και σε αυτά τα παραπάνω ποσοστά αυξάνονται. Eσείς όμως μας αγαπάτε, ανεξαρτήτου ηλικίας και μας βλέπετε σαν γλυκά μωρά! Γι’αυτό διαβάστε προσεκτικά παρακάτω για 6 απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε την ηλικιωμένη γάτα σας ευτυχισμένη: 

1. Σκαλές για εύκολη πρόσβαση σε ψηλά σημεία

Θυμάστε που σε προηγούμενο άρθρο σας εξηγούσα γιατί οι γάτες λατρεύουν τόσο πολύ να ανεβαίνουν σε ψηλά σημεία. Αυτό δεν αλλάζει ούτε όταν οι γάτες γεράσουν. 

Όμως πλέον είναι πιο δύσκολο να αναρριχηθούν και να πηδήξουν σε ψηλά σημεία και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τραυματισμού. Αν πραγματικά αγαπάτε τη λατρεμένη γηραιά γατούλα σας, σκαρφιστείτε εύκολους τρόπους να ανεβαίνει στα ψηλά χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρήσει το πονεμένο κορμί της. Αυτοσχέδιες σκάλες θα ήταν ότι πρέπει για να μην τους στερήσετε την αγαπημένη τους συνήθεια.

2. Πολλά αναπαυτικά κρεβατάκια

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι οι γάτες όλων των ηλικιών αγαπούν να κοιμούνται, φτάνοντας περίπου τις 16 ώρες ύπνου κάθε μέρα. Αλλά όσο οι γάτες μεγαλώνουν η λατρεία για τους υπνάκους αυξάνεται, ώστε οι ηλικιωμένες γάτες να φτάνουν στο σημείο να κοιμούνται ακόμη και 20 ώρες την ημέρα. 

Οπότε θα εκτιμούσαν την δυνατότητα για ένα βολικό και άνετο υπνάκο σε περισσότερα από ένα τέλεια σημεία. Άλλωστε το θέμα της αρθρίτιδας κάνει τη γατούλα να πονάει με την παραμικρή αφορμή. Προσφέροντάς της αναπαυτικά κρεβατάκια μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η γατούλα θα ξαπλώσει άνετα, θα κάνει τις διατάσεις της και θα απολαύσει έναν τέλειο ύπνο χωρίς πολλές ενοχλήσεις από τις αρθρώσεις της!

3. Διαφορετική διατροφή για τη διατήρηση της σιλουέτας

Οι προτιμήσεις και  οι διατροφικές ανάγκες αλλάζουν καθώς οι γάτες γερνούν. Άλλες διατροφικές απαιτήσεις έχουν οι νεαρές γάτες και άλλες οι ηλικιωμένες  καθώς σιγά σιγά τα επίπεδα δραστηριότητας μειώνονται και τα ποσοστά μεταβολισμού μειώνονται. Η πεποίθηση που είχε κυριαρχήσει κάποτε, ότι οι ηλικιωμένες γάτες χρειάζονται λιγότερη πρωτεϊνη αποδείχθηκε λανθασμένη. Μάλιστα μια έρευνα από τον  κτηνίατρο-διατροφολόγο Delmar Finco έδειξε ότι τα γηραιά ζώα χρειάζονται πραγματικά περισσότερη πρωτεΐνη.

Εκτός της πρωτεϊνης οι γηραιές γάτες χρειάζονται τροφή χαμηλή σε δημητριακά/σιτηρά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σε γάτες με οδοντιατρικα θέματα το σπάσιμο της σκληρής κροκέτας να προκαλεί προβλήματα και πόνους γι’αυτό ίσως χρειαστεί να μουσκεύετε την τροφή τους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η επιλογή ξηρών τροφών πιο χαμηλών σε θερμίδες θα ήταν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση! Βρείτε τις αγαπημένες μου Light ξηρές τροφές κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Τέλος μερικές γηραιές γάτες αναπτύσσουν ευαισθησία σε συγκεκριμένα συστατικά των τροφών, οπότε ίσως χρειαστεί να της αλλάξετε διατροφή!

4. Σωστή Ενυδατώση

Να σημειωθεί εδώ πόσο μεγάλη σημασία έχει η ικανοποιητική ενυδάτωση της γηραιάς γατούλας σας, δηλαδή πόσο σημαντικό είναι να προσλαμβάνει ικανή ποσότητα νερού. Φροντίστε η θέση του νερού της να είναι πολύ βολική ώστε να μην παιδεύει τις αρθρώσεις της. Όταν μάλιστα καθώς τα γηρατειά προχωρήσουν, είναι πιθανό να χάσει κάμποση από την όρασή της και να είναι δύσκολο να δει το μπολ με το νερό, οπότε ένα συντριβάνι που θα της τραβούσε την προσοχή θα ήταν ίσως ιδανικό!

Τέλος η στροφή στην υγρή τροφή είναι το πιο σωστό μέτρο για χάσιμο περιττού βάρους αλλά και για την σωστή ενυδάτωση της γάτας (για λόγους που σας έχω εξηγήσει πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα μου, αλλά αν έχετε ακόμη απορίες μη διστάσετε να με ρωτήσετε)!

5. Κρατήστε τη γάτα σας δραστήρια

Η παχυσαρκία γάτας είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί γρήγορα στις γηραιές γάτες γιατί συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, ασθένειες του συκωτιού, παγκρεατίτιδες, προβλήματα στο ουροποιητικό, ακόμη και καρκίνους. Γι’ αυτό φροντίστε να κρατάτε τη γάτα σας δραστήρια, κάτι που θα την βοηθήσει να μη συσσωρεύει έξτρα σωματικό βάρος. Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό όπλο σε αυτό τον στόχο. Αν και οι γηραιές γάτες είναι πιο αργές, αυτό δεν σημαίνει ότι η εξάσκηση και το παιχνίδι με τους ρυθμούς που αντέχουν, δεν θα κάνει καλό! Επειδή μάλιστα οι αντοχές τους δεν ειναι τοσο μεγάλες, αρκεστείτε σε μικρής διάρκειας παιχνίδια. Μην ξεχνάτε και το θέμα του ξυσίματος των νυχιών. Οι γηραιές γάτες δυσκολεύονται να τα ξύσουν σε κάθετες επιφάνειες, οπότε προσφέρετέ τους οριζόντιες ή επικλινείς επιφάνειες για γρατζούνισμα! Τέλος να πούμε ότι τροφές με μπόλικο υδατάνθρακα προκαλούν αιώνιες δυσπεψίες στη γάτα και περιορίζουν την δραστηριότητά της! Και πάλι η στροφή στην υγρή τροφή φαίνεται να είναι μονόδρομος! Για να βρείτε τις τρεις αγαπημένες μου υγρές τροφές κάντε κλικ ΕΔΩ.

6. Φροντίδα στα νύχια

Καθώς οι γάτες γερνούν, χάνουν την ευελιξία των δαχτύλων των ποδιών τους και οι αρθρίτιδες σε συνδυασμό με την τεμπελιά τους τους κάνει  συχνά να αμελούν  να ξύνουν τα νύχια τους, που μπορεί να μεγαλώσουν επικίνδυνα και γίνεται πιο πιθανό να μπλέξουν σε επιφάνειες και να παιδέψουν πολύ τη γάτα σας, ακόμη και να της προκαλέσουν τραυματισμό ή επικίνδυνες μολύνσεις.

Δείτε στο βίδεο πως να κόψετε μόνοι σας τα νύχια της γατούλας σας και τι πρέπει να προσέξετε:

7. Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο

Οι γάτες δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα τις βόλτες στον κτηνίατρο, αλλά καλώς ή κακώς όσο γερνούν είναι περισσότερη απαραίτητη η φροντίδα τους από ειδικούς της υγείας. Όπως και στους ανθρώπους έτσι και στις γάτες η ηλικία φέρνει μια σειρά από συνθήκες που πρέπει να παρακολουθούνται. Συχνά μάλιστα είναι απαραίτητη η χρήση φαρμακευτικών αγωγών στις οποίες θα ακολουθείται αυστηρά η δοσολογία και το χρονοδιάγραμμα! Όμως εσείς μας αγαπάτε και θα κάνετε τα πάααντα για την ευημερία μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *